3.1 C
Braşov
AcasăNationalBa da, ba nu: Când mergem să alegem deputații și senatorii

Ba da, ba nu: Când mergem să alegem deputații și senatorii

l Potrivit motivării CCR, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul vrea alegeri la primăvară
l Reacția Guvernului la motivarea CCR: alegerile sunt programate pe 6 decembrie

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, ieri, că Hotărârea de Guvern care stabilește calendarul de organizare a alegerilor parlamentare este în vigoare, având în vedere că CCR a publicat ieri motivarea prin care decide că Parlamentul stabilește data alegerilor.

Guvernul caută căi de atac

„Hotărârea de Guvern este în vigoare în momentul de față și tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut și noi motivația, așa cum a fost publicată. Urmează să facem o analiză asupra acestui conținut și să decidem care sunt căile de urmat”, a afirmat Ionel Dancă, de la Palatul Victoria. Curtea Constituțională a publicat, ieri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide. De asemenea, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

Motivare CCR: Alegerile vor avea loc într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani

Stabilirea datei după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului, prin lege ordinară
Curtea Constituţională motivează în decizia de resipingere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul, că „stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară”. Hotărârea Guvernului care stabileşte data alegerilor pe 6 decembrie, deşi a fost emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ criticat şi anume legea care spune că Parlamentul decide data alegerilor generale şi nu Executivul, mai arată judecătorii CCR în motivare. A existat şi o opinie separată la decizia CCR, cea a judecătorului Curţii Daniel Morar care a considerat că sesizările lui Klaus Iohannis şi ale Guvernului trebuie admise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE