-4.3 C
Braşov
AcasăCititori(P) Amenajarea unei bucătării de vară, în funcție de stilul dorit: sfaturi...

(P) Amenajarea unei bucătării de vară, în funcție de stilul dorit: sfaturi și recomandări

Gătitul în aer liber devine o adevărată plăcere în sezonul cald, mai ales dacă temperatura într-o bucătărie tradițională atinge valori greu de suportat, oricât de bună ar fi ventilația și sistemul de aerisire. Așadar, dacă locuiești la casă, iar spațiul din curte îți permite, construirea și amenajarea unei bucătării de vară este un proiect pe care trebuie să-l demarezi cât mai repede posibil. Pentru a-ți fi mai ușor să alegi stilul potrivit, îți prezentăm câteva sugestii de amenajare, însoțite de sfaturile de rigoare.

Stilul rustic

O astfel de bucătărie se potrivește perfect dacă ai o casă la țară și dorești ca noua dependință să se încadreze perfect în peisaj. Dacă locuința este mai veche, iar în curte există un hambar sau o magazie pe care nu le mai folosești de mult, bucătăria de vară este pretextul perfect pentru a le recondiționa. Materialele de bază sunt lemnul și piatra. Niște glafuri din piatră naturală, mobilier din lemn masiv și decorațiuni cu motive populare sunt elemente care se potrivesc perfect într-o astfel de bucătărie. Cuptorul poate fi unul tradițional, pe lemne, iar elementele mai moderne, precum chiuveta sau frigiderul, trebuie să se încadreze în întregul ansamblu. Blatul de lucru poate fi din lemn sau piatră, iar din peisaj nu trebuie să lipsească nici grătarul.

Stilul modern

O astfel de bucătărie poate fi replica fidelă a bucătăriei de interior, principalele caracteristici definitorii fiind comoditatea și aspectul estetic. Totodată, o bucătărie de vară amenajată în stil modern pune accentul pe latura practică, fiind realizată din materiale ușor de curățat și de întreținut. Chiuveta și electrocasnicele pot fi din aluminiu sau inox, iar mobilierul ar fi indicat să fie modular. De mare efect sunt spoturile luminoase „îngropate” pe laturile bucătăriei, și, dacă spațiul îți permite, poți amenaja și un bar cu scaune înalte, dotat cu propriul frigider pentru băuturi.

Stilul vintage

Bucătăriile amenajate în stil vintage conferă o atmosferă intimă, ideală pentru masa în familie, la umbra unei terase acoperite cu vegetație. Pentru a da acel aspect vintage, folosește mobilier din lemn învechit de cedru, tec sau stejar. Atmosfera trebuie să fie intimă, familială, iar câteva ghirlande luminoase sau lampioane vor contribui din plin la acest efect. Decorațiunile nu trebuie să fie extravagante, ci doar viu colorate și diverse. De asemenea, câteva jardiniere și o glastră cu flori proaspete pot contribui la o atmosferă cât mai plăcută.

High-tech

Dacă îți place să fii în pas cu vremurile, și, mai ales, dacă poți investi ceva mai mult într-un astfel de proiect, îți recomandăm bucătăria high-tech, dotată cu electrocasnice de ultimă generatie. Amenajarea ideală pentru o astfel de bucătărie este pe o structură metalică, cu acoperiș ușor și pereți din sticlă. Un accent deosebit este pus pe latura estetică, astfel că toate echipamentele de lucru trebuie să strălucească și să fie aranjate într-o ordine perfectă. Materialele preferate pentru amenajarea interiorului sunt oțelul și piatra naturală, iar pentru pardoseală, gresia de exterior, dalele, sau chiar lemnul. În ceea ce privește iluminatul, pentru bucătăriile de vară amenajate în stil high-tech, cea mai potrivită soluție o reprezintă spoturile montate pe tije.

Pe lângă plăcerea de a găti și a mânca în aer liber, bucătăria de vară mai are și marele avantaj de a ține mirosul departe de casă, lucru apreciat, în special, atunci când trebuie să coci vinete și ardei sau când ți se face poftă de un grătar.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE