5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUrgențe electorale: Punctele termice de cartier dezafectate vor deveni centre medicale

Urgențe electorale: Punctele termice de cartier dezafectate vor deveni centre medicale

• Nu este încă lămurit de unde se va asigura personalul medical pentru aceste centre, în condițiile în care este cunoscută criza de medici și asistente medicale
Consiliul Local Braşov va analiza, în şedinţa din luna septembrie, un proiect de hotărâre prin care o parte din fostele centrale termice de cartier, acum dezafectate, să fie transformate în centre care să asigure servicii medicale primare. Un astfel de proiect are în vedere asigurarea asistenței medicale pe toată durata zilei, astfel încât brașovenii să nu mai fie nevoiți să apeleze la unitățile de primiri urgențe, atunci când medicii de familie nu mai au program.

13 centrale s-ar preta la o astfel de investiţie

Pentru punctele termice din toate cartierele Brașovului, care sunt nefuncționale astăzi, se ia în calcul amenajarea lor şi punerea la dispoziţia medicilor pentru consultații şi servicii primare. Municipalitatea încearcă astfel, pe de o parte, să răspundă nevoilor cetățenilor, persoane în vârstă, familii sau copii din cartiere, iar pe de altă parte, să vină în sprijinul unității de primiri urgențe, de la Spitalul Judeţean, pentru a degreva activitatea de acolo. Punctele termice sunt destul de încăpătoare, au o structură bună, astfel că Municipalitatea ar urma să intervină şi să investească, doar în amenajarea lor pentru activitatea medicală. Până acum au fost identificate 13 astfel de locații care se încadrează, ca dimensiuni, poziție și accesibilitate pentru a fi amenajate ca centre de permanență. Lucrările de reabilitare şi reamenajare vor fi iniţiate după aprobarea proiectului în Consiliul Local. Municipalitatea nu a făcut încă publice locaţiile celor 13 centrale dezafectate care ar urma să se transforme în centre medicale. Nu este încă lămurit de unde se va asigura personalul medical, în condițiile în care este cunoscută criza de medici și asistente medicale.

Nevoie acută de asistenţă medicală primară la Braşov

Nevoia de asistenţă medicală primară este una foarte ridicată în prezent, în municipiul Braşov, mai ales în contextul crizei cauzate de epidemia de COVID-19. ,,La ora actuală este tot mai acută nevoia de a dezvolta pe baze moderne asistenţa medicală primară, în aşa fel încât ea să poată rezolva cât mai multe din problemele de sănătate ale pacienţilor, scăzând presiunea pe spital şi pe Unităţile de Primiri Urgenţe. Aceste aspecte sunt chiar şi mai necesare în noile condiţii impuse de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, care va schimba activitatea medicală clasică pe o perioadă lungă de timp. În ultimii 20 de ani, asistenţa medicală de medicina familiei a fost privatizată, ceea ce a condus la o dezvoltare necoordonată a acestor servicii, fără a fi sprijinite printr-o finanţare adecvată de către statul român. Atomizarea unităţilor sanitare a condus implicit la o scădere a accesului pacienţilor la serviciile cabinetelor, care sunt practic deschise 5 – 6 ore pe zi. În majoritatea ţărilor europene a existat o mişcare de reorganizare a medicilor de familie în grupuri de practică, cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind legate de creşterea calităţii şi a accesibilităţii pe parcursul a 10 – 12 ore pe zi.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov recomandă Primăriei Municipiului Braşov să demareze înfiinţarea unor centre de medicina familiei prin parteneriat public – privat, astfel încât să existe premizele înfiinţării unor asemenea centre în principalele cartiere ale Municipiului Braşov”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. An-drea Neculau, în propunerea transmisă Municipalității.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE