14.2 C
Braşov
Acasă Sanatate Alimentele fermentate au beneficii pentru organism

Alimentele fermentate au beneficii pentru organism

Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar și cu îmbunătățiri la nivelul sistemului imunitar și cognitiv.Persoanele care nu tolerează lactoza din lapte pot consuma cu mai mare ușurință variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt.

Fermentarea, un proces natural

Băuturile și alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din conținutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi, carne sau pește) sunt transformate în substanțe sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii). În timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile și carbohidrații, descompuși în molecule mai simple, sunt transformați. Acest proces facilitează o absorbție mai ușoară a nutrienților și o îmbunătățire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transformă în vin, cerealele se transformă în bere, iar carbohidrații în dioxid de carbon, care contribuie la dospirea pâinii.

Beneficiile alimentelor fermentate asupra digestiei

Alimentele fermentate sunt alimente parțial digerate. De aceea, persoanele care nu tolerează lactoza din lapte pot consuma cu mai mare ușurință variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parțial descompusă. Murăturile sunt bogate în acizi organici, ceea ce facilitează digestia și ajută la absorbția și asimilarea nutrienților de care organismul are nevoie. Funcționarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecțiunile sau alți factori dăunători.

Berea e bună, dar cu măsură

În ceea ce privește berea, una dintre cele mai populare băuturi obținute printr-un proces de fermentare, au fost identificați în compoziția sa peste 35 de compuși fenolici, aproximativ 80-90% în malț și 10-20% în hamei, care ajută în lupta cu radicalii liberi și reduc efectele toxice ale acestora. Desigur, potențialele sale efecte benefice vizează un consum moderat, reprezentat de 660ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei.
„Alimentele fermentate pot reprezenta o proporție destul de importantă din dieta noastră obișnuită. Deși au beneficii dovedite, moderația este cheia chiar și în consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie să fim atenți să nu cădem în capcana de a consuma în exces grăsimi (din anumite tipuri fermentate de brânză sau cârnați), sare (din castraveți sau varză murată) sau nitriți (din salam sau alte mezeluri)”, a declarat dr. Corina Zugravu.

Cele mai populare

Cristi Balaj, infectat cu COVID-19 deși se vaccinase! „Am frisoane!”

Cristi Balaj, președintele ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), s-a infectat cu noul COVID-19, deși în urmă cu 10 zile se vaccinase împotriva virusului asiatic!...

3,76/1000, incidența Covid 19 în municipiul Brașov !

Incidența infectărilor cu SarsCov-2 crește alarmant în municipiul Brașov. Astazi s-a ajuns la 3,76 infectări la mia de locuitori, după ce alți 125 de...

UPDATE / În sfârșit! „Solarul” de la Fartec dispare în iulie

l Varianta ”rezilierea” ar fi însemnat încă 24 de luni de așteptare Consiliul Local a aprobat ieri proiectul referitor la continuarea lucrărilor de reparații capitale...

Astăzi – ziua a treia de examene în Poliția Locală Brașov, tot la Universitate

Astăzi, peste 90 de agenți de poliție (fără studii superioare) vor participa la evaluările organizate de municipalitate în vederea restructurării instituției. Ieri, aproximativ 80 de...

COMENTARII RECENTE