10.3 C
Braşov
AcasăSanatateScapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea

Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea

• Deși dovezile științifice sunt reduse, rhodiola rosea sau ruja pare să fie o plantă de folos în combaterea oboselii, precum și a simptomelor de anxietate și depresie
Rhodiola rosea este o plantă cu flori care crește în regiuni reci și de mare altitudine din Europa și din Asia. Alte denumiri pentru aceasta sunt rădăcină arctică, rădăcină de aur, coroana regelui și rădăcină de trandafiri. La noi, i se mai spune și rujă. Planta a fost folosită în medicina tradițională de mai mulți ani, în special în Rusia, Scandinavia și în alte zone muntoase reci, scrie doc.ro.. Unii oameni cred că Rhodiola Rosea poate trata anxietatea, depresia, oboseala, anemia și durerile de cap. Deși rezultatele unor studii științifice par promițătoare, multe dintre acestea au fost de mică întindere sau defectuoase.

Rhodiola rosea combate stresul

Una dintre cele mai cunoscute afirmații despre Rhodiola rosea este că ajută organismul să se adapteze la stres. Abilitățile și calitățile sale specifice, însă, nu au fost încă dovedite științific cu suficiente studii bine concepute. Un raport publicat în Alternative Medicine Review sugerează că extractul de Rhodiola rosea oferă beneficii pentru sănătatea mentală și funcția inimii.
Un alt articol din 2005 descrie Rhodiola rosea drept „un adaptogen versatil”, afirmând că planta poate crește rezistența la stres. Autorii studiului mai spun și că planta este promițătoare că posibil tratament pentru reducerea nivelului hormonului de stres (cortizol) și a problemelor cardiace induse de stres.

Rhodiola sporește performanța fizică și mentală

Unii oameni iau Rhodiola rosea pentru a îmbunătăți performanța fizică înainte de efectuarea exercițiilor sportive sau ca o modalitate de a-și îmbunătăți concentrarea și gândirea. Există, de asemenea, afirmații cum că planta ar ajuta la reducerea oboselii fizice și mentale, deși oamenii de știință susțin că este nevoie de cercetări aprofundate pentru a stabili clar acest lucru.
Un studiu realizat în 2009 a descoperit că femeile care au luat o doză mare de Rhodiola rosea au putut să alerge mai repede decât cele care au primit un placebo. Un alt studiu sugerează că administrarea unui extract standardizat de Rhodiola rosea poate îmbunătăți concentrarea și poate reduce oboseala. Cercetarea a analizat 60 de bărbați și femei, care au luat un supliment numit SHR-5. Doza administrată pentru aceste efecte a fost de 576 miligrame (mg) pe zi.
În ciuda acestor rezultate, o analiză amplă din 2012 publicată în BMC Complementary and Alternative Medicine a analizat 206 studii legate de Rhodiola rosea și oboseală, dar au descoperit că doar 11 erau potrivite pentru a fi incluse. Cinci dintre aceste studii au stabilit că Rhodiola rosea a ajutat la combaterea simptomelor oboselii fizice și mentale. Dar, afirmă recenzorii, toate studiile aveau un risc ridicat de părtinire sau aveau defecte de raportare. Recenzorii concluzionează că cercetările privind Rhodiola rosea sunt „contradictorii și neconcludente” și e nevoie de studii mai serioase.

Ruja reduce depresia și anxietatea

Un studiu a găsit dovezi cum că Rhodiola rosea poate reduce simptomele de anxietate. Zece persoane cu anxietate au fost incluse în acest studiu și au luat 340 mg de extract de Rhodiola rosea timp de 10 săptămâni.
Un alt studiu realizat recent a descoperit că Rhodiola rosea a redus simptomele depresiei, dar efectele sale au fost scăzute. Planta nu a redus simptomele la fel de eficient ca sertralina, un antidepresiv pe bază de prescripție medicală, deși a avut efecte secundare mai puține și mai ușoare. Autorii acestui studiu din 2015 au concluzionat că, întrucât poate fi mai bine tolerată de unii oameni, Rhodiola rosea poate fi adecvată ca tratament pentru depresie ușoară până la moderată. Studiul a cuprins 57 de persoane care au luat remediul timp de 12 săptămâni.

Rhodiola, eficientă împotriva tulburărilor alimentare pe fond de stres

Un ingredient activ din Rhodiola rosea cunoscut sub numele de salidrozidă a fost studiat pentru efectele sale asupra mâncatului compulsiv. Studiul, publicat în Physiology & Behavior, a fost realizat pe șobolani. S-a descoperit că un extract uscat de Rhodiola rosea a ajutat la reducerea sau eliminarea mâncatului compulsiv la animale. Șobolanii cărora li s-a administrat Rhodiola rosea au avut, de asemenea, un nivel mai scăzut de cortizol, care poate juca un rol în alimentația dezechilibrată.

Cum se administrează Rhodiola rosea

Rhodiola rosea este disponibilă în mai multe forme. Ca multe plante medicinale, Rhodiola rosea se găsește sub formă de capsule, tablete, pulbere uscată și extract lichid, uneori în combinație cu alte ingrediente precum magneziu, vitamina B6 și vitamina B9. Dozele variază de la un producător la altul și în funcție de forma remediului. Deși unele studii au enumerat dozele folosite în scopuri specifice, se pare că planta poate fi luată în doze diferite pentru a trata probleme de sănătate diferite.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE