Sit dedicat Festivalului Cerbul de Aur 2002 Brasov,
Realizat de redactorii cotidianului Monitorul de Brasov
Situl oficial al festivalului poate fi vizitat la www.cerbuldeaur.ro
Septembrie 2002
<<< Index
 
Agenda festivalului CERBUL DE AUR    

Ceausescu a ales orasul festivalului

Prima editie a festivalului, conceput ca o copie a faimosului San Remo, a avut loc în martie 1968, la Teatrul Dramatic. Brasovul a fost ales la ordinul direct al lui Nicolae Ceausescu, care vroia sã arate lumii un oras încãrcat de istorie. Organizarea a fost conceputã de echipa Televiziunii Române, sub conducerea lui Tudor Vornicu. Totul a fost foarte bine pus la punct. Chiar si buteliile de vin au purtat o etichetã festivã, închinatã evenimentului. Festivalul a fost prezentat de Iurie Darie. La concurs au participat 28 de artisti, iar recitalurile au fost sustinute de 15 vedete. Cîstigãtorul festivalului a fost Jacques Hustin din Belgia. Prima editie a Cerbului de Aur s-a terminat în 10 martie, cu un dineu fastuos la Restaurantul Carpati, actualul Aro Palace. La cockteiul a participat, printre altii, Octavian Paler, în calitate de presedinte al Comitetului de Radio si Televiziune.

Festivalul „Cerbul de Aur“ a fost organizat pentru prima datã în 1968, la dorinta expresã a Guvernului român , ce vroia sã demonstreze Vestului cã România este o tarã deschisã. Patru ani mai tîrziu, Ceausescu a desfiintat festivalul de teamã cã românii au prins prea mult gustul libertãtii. La primele editii au cîntat Charles Aznavour, Cliff Richard, Dalida, Josephine Baker, Rita Pavone. Dupã Revolutie, în ani 1992-1997 au mai avut loc sase editii. În aceastã perioadã, cei mai celbri artisti care au cîntat pe scena festivalului au fost: Patricia Kass, Kenny Rogers, Boy George, Ray Charles, Killy Minogue, Diana Ross, Vaya con Dios, Toto Cutugno. Dupã a nouã întrerupere de patru ani, Cerbul de Aur, a revenit anul trecut la Brasov.

 
Invitatii de onoare
Fãrã publicitate în '69  

in 1993 au fost Toto Cutugno, Kylie Minogue, Jerry Lee Lewis si Dionne Warwick. De data aceasta, Cerbul a fost cîstigat de Arina din Lituania. Un an mai tîrziu, numãrul spectatorilor a crescut la 7.000. Vedetele invitate au fost Boy George, Culture Beat, Ray Charles si James Brown. Vedetele din România au fost Loredana Groza, Monica Anghel si Silvia Dumitrescu. Cerbul a fost cîstigat de americanul Worthy Davis. În 1995, la Brasov au ajuns Status Quo, 2 Unlimited, Kenny Rogers si Belinda Carlisle. De data aceasta, cîstigãtorii au fost Cramps in the Leg , membrii unei formaþii rusesti.

La începutul celei de-a doua editii a festivalului, primarul Brasovului de atunci, Constantin Artînã, a oferit un cocktail în cinstea oaspetilor la sala coloanelor din Casa Armatei. În acest an au început sã aibã loc si alte activitãti culturale. Oaspetii au fost invitati la audierea unui concert de orgã la Biserica Negrã si au fost plimbati cu autocarul în cartierele Gãrii, Tractorul si Steagul Rosu. S-au mai vizitat Bastionului Tesãtorilor si Branul . Locuitorii comunei au aranjat în parcul etnografic un adevãrat muzeu, din casele tãrãnesti n-au lipsit obiectele de artã, tesãturile, bulzul, urda, tuica fiartã si friptura de berbec. Spre deosebire de prima editie, în programele festivalui n-au fost acceptate productiile cu caracter publicitar sau comercial. Marele premiu, în valoare de 20.000 lei si statueta „Cerbul de Aur“ i-au fost acordate cîntãretei românce, Luminita Dobrescu. O altã stea a muzicii românesti, Anda Cãlugãreanu a primit o mentiune specialã. Cea mai apreciatã vedetã a fost Cliff Richard, cãruia un bãietel de cinci ani i-a oferit un desen, reprezentînd un cerb. Surprins în mod plãcut starul i-a desenat, la rîndul sãu un cerb.

 
21 ani de pauzã
Premiu de onoare pentru dirijor
 
Cea de-a cincea editie a Cerbului de Aur a avut loc abia în 1992, dupã 21 ani de tãcere. Organizatorii au mutat festivalul din sala Teatrului Dramatic în Piata Sfatului si l-au programat în luna iunie. A fost construitã o arena în aer liber de 5.000 de locuri. Spectacolul a fost deschis cu un film care povestea legenda „Cerbului de Aur“. Prezentatorii au fost Ricky Dandel si Bianca Brad. La concurs au participat 36 de cîntãreti din 26 de tãri. Pentru prima datã în istoria festivalului, numãrul ziaristilor l-a întrecut pe cel al concurentilor. 150 de jurnalisti au primit acreditare sã scrie despre festival. De data aceasta, Angela Similea a sustinut un recital. Cel mai aplaudat concert a fost însã cel al Patriciei Kass. Trofeul i-a fost acordat lui Trie Utami din Indonezia.
În 1971, Festivalul a început tot cu un cocktail, de data aceasta la Casa Armatei si s-a încheiat cu un spectacol folcloric. Spre deosebire de anii precedenti, juriul i-a acordat o diplomã de onoare dirijorului Sile Dinicu. Marele premiu l-a primit Ann Louise Hannson din Suedia. Vedete ca Dalida, Enrico Macias si Lola Iovanovici, ca si românca Doina Badea, au fost aplaudate la scenã deschisã.
   
Legenda Cerbului de Aur
Transmis de 30 de televiziuni
 

Se spune cã demult, un bãrbat rãmas vãduv cu doi copii, s-a însurat cu o vrãjitoare. Imediat dupã cãsãtorie, aceasta a început sã-i urascã pe cei doi copii. I-a cerut bãrbatului ei sã-i ducã în pãdure ca sã scape de ei. Pentru cã se temea de ea, bãrbatul a asculat-o. Rãtãciti în pãdure, fetita si bãiatul au plecat sã caute hranã si apã. Cînd gãseau o baltã cu urme de animale, fetita nu-si lãsa fratele sã bea apã, pentru a nu se transforma în animalul care a bãut din apa respectivã. La un moment dat, copilul n-a mai rezistat si a bãut apã acolo unde se vedeau urmele unui cerb. Imediat, s-a transformat într-un cerb falnic cu coarne mari, de aur.


La fiecare editie, Cerbul de Aur a fost transmis în mai multe tãri pe posturi de televiziune strãine. În cîtiva ani festivalul a fost înregistrat de 25-30 de televiziuni. În Japonia, telespectatorii postului NHK au urmãrit în direct mai multe editii. Festivalul a fost transmis si în Spania de Tele 5, în Indonezia de TVRI, în Phillippine, de televiziunea nationalã si în Lituania.