Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Reportaj
Publicitate

Punți între civilizații


Cele 51 de ganguri de pe Strada Republicii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Foto: Bogdan Bălaș
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 05.06.2015
• Pe cea mai circulată stradă din Brașov, se află cele mai multe ganguri, pe care însă nu le vizitează nimeni
• Aceste pasaje cu arhitectură, sculpturi și picturi valoroase s-au degradat și și-au pierdut farmecul de odinioară

Pentru cei mai mulți brașoveni, Strada Republicii înseamnă fațade, porți, pavaj, prăvălii, cafenele în aer liber. Dar puțini sînt cei care își aruncă ochii prin ganguri, acele misterioase deschideri către adîncurile orașului, către ceea ce nu se vede. Sînt 51 de ganguri pe această stradă, poate mai multe ca nicăieri. Clădirea și gangul. Prin această deschidere pătrunzi din spațiul public în cel privat, în curtea în care, surprinzător, sînt alte clădiri, îndesate una-ntr-alta. Cu balcoane, pasarele, magazii, grădini. Gangul e un spațiu de trecere, construit cîndva pentru trecerea căruțelor. Astăzi e doar o potecă boltită pentru cei ce locuiesc în spatele străzii. Gangurile au o arhitectură aparte. Unele sînt simple, altele decorate cu basoreliefuri și picturi. Puține s-au păstrat, aceste minunate decorațiuni artistice au fost șterse, sparte, acoperite cu var și cabluri. Monitorul Expres vă invită, alături de arhitectul Anca Zamfir (foto), la o altfel de plimbare pe cea mai circulată stradă din Brașov, aruncînd o privire prin gangurile din spatele orașului.

Pentru căruțe, automobile și oameni

Republicii este strada gangurilor. Încă de la primele numere, casele au porți cu boltă, pe sub care intrau în secolele XVIII-XIX carele negustorilor. La parter, era prăvălia, iar în curte, se găseau atelierele, magazia și grajdul. Gangul, plasat în lateral sau în mijlocul fațadei, dacă era o clădire mai mare, trebuia să fie suficient de înalt ca să pătrundă căruța cu tot cu vizitiu și suficient de lat încît baloturile cu mărfuri să nu atingă pereții. Anca Zamfir, cea mai autorizată voce în materie de arhitectură a vechiului Brașov, spune că lungimea gangului ținea cît lățimea locuinței. Ea explică și că, începînd cu secolul XX, gangurile s-au construit mai scunde, fiindcă prin ele treceau automobile. Cînd nici mașinile n-au mai avut voie să circule pe Republicii, gangurile erau o adevărată risipă de spațiu, așa că locatarii s-au grăbit să folosească fiecare metru pătrat. Gangurile au fost împărțite în două sau ocupate pur și simplu cu magazine, pentru oameni rămînînd doar un culoar îngust. Gangul este un coridor, o punte între spațiul public și curtea interioară. Prin el se intră din lume în lumea personală. Din stradă se vede puțin din gang, așa cum din gang, se vede puțin din stradă. Însă vechii proprietari aveau grijă ca această porțiune să fie liberă, curată și frumos decorată. Primul element care vorbea de stăpînii casei era poarta, ferecată cu un zăvor puternic de fier, sau chiar două, dacă negustorul era bogat. Cîteva porți s-au păstrat, altele au fost înlocuite cu uși banale, ca de apartament, sau pur și simplu au fost scoase din țîțîni. Acolo unde în gang s-au instalat firme, porțile stau larg deschise, îmbiind trecătorul să intre, ceea ce odinioară nici nu putea fi conceput. Vechii brașoveni își expuneau doar casa și afacerea, nu și curtea, care ținea de viața intimă.

Cabluri și țevi peste istorie

Dacă treci de poartă, sunetele străzii amuțesc și ajungi în gangul propriu-zis. Mai îngust sau mai larg, după cum locatarii s-au înțeles de-a lungul timpului să îl ocupe cu noi construcții. Găsim astfel ganguri cu jumătăți de arcade sau chiar sferturi. Intrînd în magazine, putem vedea tavanele în arc de cerc, rămășițe ale fostelor ganguri. Altele și-au păstrat dimensiunile impunătoare, amenajate de proprietarii pizzeriilor sau galanteriilor instalate în curțile interioare. Dar cele mai multe ganguri sînt înguste, reci și întunecoase. Asta dacă nu cumva, cineva cu spirit gospodăresc s-a îngrijit să atîrne un felinar „de epocă“, un simplu bec sau chiar neoane. Aerul vechi al gangului a dispărut și datorită cablurilor care au spart pereții. Mai întîi cele de telefon, apoi țevile de gaz, cablurile de electricitate și cele de internet. Mănunchiurile de șerpi de plastic și metal atîrnă peste tot, dar cele mai grotești sînt aparatele de aer condiționat și coșurile centralelor de gaz, care contrastează strident cu arhitectura veche. Adăugați și tomberoanele, sacii de moloz, fotoliile stricate, contoarele, cutiile poștale care au găurit pereții și au acoperit arabescurile sculptate. Cam așa arată cele mai multe ganguri de pe Republicii. În trei dintre ele, mai putem găsi vechiul pavaj, cu dale mici de granit, aranjate în desene ornamentale. Un pavaj rezistent, care datează de la amenajarea străzii din 1956. În rest, peste podelele gangurilor s-a turnat ciment, astăzi plin de gropi și hidranți.

Picturi mîzgălite sau acoperite cu var

Unii dintre vechii comercianți, din dorința de a-și etala starea socială sau gustul pentru artă, și-au pictat tavanul și pereții gangurilor. Nu cu desene oarecare, ci cu adevărate opere de artă. Astăzi, nu mai vede nimeni picturile. Fie au dispărut, fie nu le observăm, în graba cu care trecem prin ele. Dar, odată sesizate, nu ne mai săturăm să privim tavanele casetate, medalioanele sculptate, cromatica, motivele vegetale sau portretele pictate în culori vii. Păcat că sînt străpunse de țevi de toate culorile și mărimile, aplice, indicatoare de firme, afișe, tencuială și chiar polistiren. După cum precizează arhitectul Anca Zamfir, „începînd cu anii ’50, noii locatari, exponenți ai clasei muncitoare, au acoperit pereții pictați cu o spoială de var“. Astăzi, au ajuns șevaletul „artiștilor“ urbani. Gangul de la numărul 57 e plin de graffitti. Pe strada Mureșenilor găsim un gang pictat, cu pereții coșcoviți, acoperiți și ei de mîzgălituri. Culoarul duce către o curte interioară năpădită de buruieni. De aici se ajunge în alt gang, către o altă curticică, la fel de dezolantă, în care a fost abandonată o Dacie. Deși aici sînt mai multe clădiri, în care au fost cîndva vreo 15 apartamente, acum locul e pustiu, ușile, ferestrele, acoperișurile sînt sparte, zidurile stau să cadă. Chiar în inima cetății. Oamenii au plecat, clădirile au ajuns niște șandramale, în curînd își vor pierde statutul de monument istoric și, în final, investitorul va putea liniștit să bage buldozerul și să-și construiască mall-ul. O practică obișnuită, la care recurg proprietarii care n-au bani sau nu vor să conserve tîmplăria și zidăria după normele arhitecților.

Curțile interioare, o altă față a orașului

Odată străbătut gangul, în fața vizitatorului se deschide curtea interioară. Aici își avea negustorul ușa de intrare în casa de locuit, dar și acareturile. Aceste anexe au fost transformate în timp în locuințe, au fost adăugate alte construcții. Iar în regimul comunist, clădirile istorice au fost împărțite în apartamente și garsoniere cu toaleta pe hol. Noii locatari au „îmbunătățit“ peisajul cu balcoane metalice, grilaje, bătătoare, copertine, iar fostele latrine le-au transformat în magazii. Pe frînghii au întins rufe, pereții i-au tencuit și i-au împodobit cu tablouri. În curte au așezat canapele și scaune. Le mai găsim și azi. Mai găsim și cîte-o farfurie din care mănîncă pisica, dar și reclame atîrnate de boltă. Oamenii trăiesc cum pot, după cum au crezut că e mai practic. Dar nimeni n-a ridicat un pai pentru restaurarea acestor case vechi de cel puțin 100 de ani. Strada Republicii este mîndria orașului, dar în dosul ei e ruină.
Mai sînt și ganguri frumoase, care dau în curți îngrijite, dar și aici domnesc stricăciunile. În orice caz, restauratori n-au intrat niciodată în astfel de ganguri. Unul dintre cele mai frumoase, dar la fel de abandonat, a fost al unui hotel, după cum apreciază Anca Zamfir. E lung, cu bolta înaltă, dar nu pentru căruțe, ci pentru impresie. Scările de piatră au imprimat urmele pantofilor care le-au tocit zeci de ani pe aceleași porțiuni. Din loc în loc, se văd soclurile pe care au stat cîndva, în firide, statui. Curtea interioară apare după un zig-zag prin gang și e precedată de una mai mică, din care se vede doar un petic pătrat de cer. Aici nu se mai cazează turiști, locuiesc familii. Cărora nu le pasă de gang.

Cum salvăm gangurile?

Piața Sfatului are ganguri deosebite, merită să vă opriți să le vedeți. Unul dintre ele e străjuit de o poartă din fier forjat, dublată de încă una, după cîțiva metri. Se vede că aici s-au depozitat valori, că a fost sediu de bancă. Pavajul e tot din acele vremuri, iar în spate, clădirile sînt unite cu o pasarelă plină de flori, pe sub care trece un alt gang, susținut cu grilaje de fier forjat. Probabil că ați trecut de mii de ori prin gangul care dă în Piața Enescu, dar data viitoare, priviți și tavanul. Ca să aibă mai multă rezistență, a fost construit din valuri. Parcă ar fi o catedrală. Tot în acest gang, arhitectul Anca Zamfir ne atrage atenția că putem găsi una dintre puținele relicve din Renaștere pe care le păstrează Brașovul: un ancadrament de piatră pe care scrie 1787. O inscripție rară, concurată, din păcate, de anul 1936 de pe peretele opus, scris cu vopsea. În orice caz, gangurile de aici sînt mult mai arătoase și îngrijite. Gangurile nu prea sînt interesante pentru proiectele de regenerare urbană, au fost doar întreținute, nu și restaurate. În alte țări, sînt puse în valoare, au o faimă aparte pe harta turistică a orașului. La noi, aceste scurtături între stradă și casă sînt considerate, pe nedrept, un fel de Cenușărese ale arhitecturii urbane. „Teoretic, prin lege, sînt foarte protejate, practic, nu le protejează nimeni“, spune cu amărăciune arhitectul. Au fost salvate doar gangurile în care s-au instalat firme și galerii comerciale. Dar și aici, „uneori ai impresia că restaurarea a fost făcută de orbi“. Toate gangurile înseamnă ceva pentru Brașov, chiar dacă nu sînt locuri circulate de turiști. Gangurile sînt valoroase pentru istoria noastră. Cînd mai treceți pe Republicii, apăsați pe clanță și intrați și prin ganguri. Dacă nu vă place ceea ce vedeți, măcar vă puteți bucura de răcoare.

Ganguri faimoase

- „Gangul restanțierilor“ a intrat în folclorul studenților ieșeni, care îl ocolesc ca să nu aibă ghinion la examene. Gangul se află în Casa Conachi, de pe B-dul Carol I.
- Gangul cu altar din Zagreb este dedicat Fecioarei Maria, patroana capitalei Croației. În gang, mai e și un magazin tipic medieval, din secolele trecute, foarte bine conservat.
- La sfîrșitul secolului XVIII, arhitecții Parisului au creat un labirint de pasaje ascunse și ganguri. De-a lungul anilor, acestea s-au degradat sau au fost demolate, dar multe s-au păstrat și au fost restaurate, în incinta acestora fiind amenajate, de regulă, galerii de artă sau comerciale. Cel mai frumos și faimos gang este Grand Cerf, din Strada Saint-Denis. Galeria Vivienne are arhitectură somptuoasă, mozaicuri delicate și statui bine conservate, iar magazinele și restaurantele pe care le adăpostește sînt șic, dar scumpe. Jean-Paul Gaultier și-a deschis aici primul lui magazin.

Mai multe denumiri, aceeași stradă

• Strada Republicii este principala stradă comercială din Brașov, avînd această destinație de sute de ani. A fost cunoscută sub numele de Ulița Căldărarilor, pentru că pe această stradă se aflau grupați membrii breslei căldărarilor. Strada era străbătută de un canal care servea la salubrizare, iar în capătul ei se afla una dintre cele mai vechi porți ale cetății, prin care căruțele treceau către Moldova. De aceea, deseori, i se mai spunea și Poarta Moldavica. De la această poartă provine a doua denumire a străzii: Purzengasse (Strada Porții).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Reportaj

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Mistere neelucidate


  OZN-ul din Pădurea Baciu-Săcele

  Articolul următor

  Oamenii cetății


  Cele mai faimoase familii brasovene

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 12.639 milisecunde, încărcat în milisecunde