Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Poarta nestiută

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Mihaela CHICOMBAN, 11.07.2005
* Arheologii brașoveni au descoperit a cincea poartă de intrare în Cetate

Cetatea medievală a Brașovului a avut o intrare secretă. Cel puțin așa cred istoricii, după ultima descoperire arheologică făcută lîngă zidul istoric de sub Tîmpa. Este o poartă boltită, suficient de mare ca să permită trecerea căruțelor, deasupra căreia se afla un turn de apărare. Intrarea în Cetate descoperită de arheologi nu se regăsește în nici un document istoric. E o poartă a cărei memorie s-a pierdut în timp, crede Stelian Coșuleț (foto medalion), șef de secție la Muzeul Județean de Istorie Brașov, cel care coordonează lucrările de cercetare arheologică împreună cu colegul său, Ionel Bauman.
Surpriză arheologică
Descoperirea unei noi intrări în Cetate este o mare surpriză pentru arheologi. Stelian Coșuleț spune că intrarea este practicată într-unul din turnurile zidului cetății. Dimensiunea turnului este de 25 de metri pătrați, iar în interior, de 16 metri pătrați. „Prin acest zid s-a practicat o intrare. Se mai păstrează bolta intrării, deasupra căreia se afla o încăpere tencuită din care se asigura supravegherea zonei. Intrarea a fost folosită un timp, după care a fost zidită“, explică arheologul. O întrebare care nu-și găsește răspuns, cel puțin deocamdată, este cum se face că nici un document nu pomenește despre această intrare în Cetate. „Memoria acestei porți s-a pierdut, atît în documentele scrise, cît și în planuri, hărți sau stampe. Nu putem avea o explicație. Această poartă deschidea un drum ce venea dinspre Tîmpa. Ea nu are caracterul amplu al celorlalte intrări în oraș cu incinte, cu barbacane, cu mai multe turnuri. Este o poartă simplă practicată într-un turn. Dar, indubitabil, este cea de-a cincea poartă de intrare în oraș“, spune Stelian Coșuleț.
Abandonată la începutul veacului al XVIII-lea
Istoricul spune că drumul deschis de această poartă era cam cu 5 metri sub nivelul actual. Prin poartă putea trece o căruță. „Strada deschisă prin această poartă boltită, de dimensiunile unei intrări într-o casă medievală, ducea către strada Castelului de azi. De acolo, pe Apollonia Hirscher, se putea ajunge în centrul orașului. Lărgimea porții de 2 metri și înălțimea ei de 3 metri sînt comparabile cu intrarea centrală de la Casa Negustorilor“, susține Coșuleț. Construcția porții și a turnului poate fi datată undeva între sfîrșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului a XV-lea. „Deocamdată n-am făcut analize minuțioase de datare. În funcție de analiza materialelor recoltate din săpături, vom putea stabili acest lucru. În documentele din secolul al XVIII-lea nu se menționează decît turnul. Acest fapt ne face să credem că în jurul anului 1735, poarta era deja zidită“, susține istoricul.
Vase de ceramică și obiecte de metal
Săpăturile arheologice de la zidul de sub Tîmpa au scos la iveală cîteva materiale arheologice care constau în vase de ceramică smălțuită cu verde, brun și alb, de diferite forme, dar și cîteva obiecte de metal. A fost descoperită o mare cantitate de materiale de construcție - cuie, scoabe, cărămizi de forme și dimensiuni diferite, olane. „Va dura pînă cînd vom prelucra ceramica. Ne propunem să cercetăm arhivele, poate vom găsi niște date în legătură cu ceea ce am descoperit. Îi vom prezenta arhitectului restaurator raportul nostru, alături de cîteva propuneri pentru încadrarea turnurilor în lucrările generale de restaurare a zonei. Ceea ce s-a descoperit merită conservat și pus în evidență. Drumul deschis de poartă nu mai există, fiind ocupat de proprietăți particulare. Totuși, se pot găsi modalități ca poarta să fie pusă în valoare ca atare“, crede Coșuleț.
A cincea poartă a Cetății
Poarta descoperită reprezintă a cincea intrare în cetatea medievală a Brașovului. Către latura nord-vestică existau trei porți. Una era poarta străzii Negre (actuala stradă Nicolae Bălcescu) și era plasată în zona terenului de sport al Colegiului „Unirea“ de azi. Cea de-a doua era poarta străzii Porții, chiar la intrarea pe str. Republicii de astăzi, în dreptul clăririi Modarom. Era numită și Porta Moldavica, pentru că deschidea legătura cu pasul Oituz spre Moldova. A treia poartă, pe aceeași latură a Cetății, se afla în capătul străzii Mănăstirii, devenită ulterior strada Vămii, actualmente strada Mureșenilor. Se mai numea Porta Valahica, pentru că drumul ducea prin pasul Bran-Rucă, spre Țara Românească. Toate aceste porți au fost demolate pe măsură de orașul s-a extins. În partea opusă, către Șchei, se afla Poarta Ecaterinei, din care astăzi se păstrează doar turnul.
Șanț de apărare adînc de 3 metri
• Cercetările arheologice premergătoare lucrărilor de restaurare a zidului istoric, proiect al Consiliului Județean, au început în 2003 și au scos la iveală lucruri interesante. „O secțiune din apropierea Bastionului Țesătorilor relevă atît lățimea, cît și adîncimea șanțului de apărare al Cetății, cît și tehnica în care a fost construit. Exista un zid de incintă medieval, o bermă, adică o zonă cu pămînt bătătorit, în imediata apropiere a incintei pe care apărătorii cetății făceau rondul. Urma șanțul de apărare propriu-zis. În zona dealului Tîmpei, șanțul era susținut de un parapet din piatră de carieră, ușor fasonată, legată cu mortar de mai slabă calitate decît la zidul de incintă. Zidul avea cam 11 metri înălțime. De la nivelul de călcare medieval, mai jos cu 2 metri decît cel actual, șanțul cobora pînă la aproximativ 3 metri adîncime“, explică Stelian Coșuleț. Între Bastionul Țesătorilor și Bastionul Frînghierilor existau patru turnuri de apărare. Trei dintre ele rectangulare, iar unul cu formă semicirculară, ceea ce pentru istoricii brașoveni reprezintă o noutate absolută.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Ploi fără sfîrșit

  Articolul următor


  Nici o medie de 10 la BAC

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.158 milisecunde, încărcat în milisecunde