Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Dor de cosmos

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 11.05.2006
* Dumitru Prunariu va sărbători împlinirea a 25 de ani de la zborul său în cosmos la Brașov, împreună cu colegul de rachetă Leonid Popov

Trecea de la noapte la zi de 16 ori în 24 de ore. Și tot de atîtea ori se produceau variații de temperatură de 300 grade Celsius. Se îmbrăca în minimum 7 minute cu costumul greu de 13 kilograme. A înconjurat Pămîntul de 125 de ori, parcurgînd 5.270.000 km, cu viteza de 28.500 km/oră, în 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde. A fost primul român care depășea granițele planetei. Și, de 25 de ani, tot singurul a rămas. Nimic nu s-a schimbat, acolo, sus, dar aici, pe Pămînt, multe nu mai sînt cum erau. România nici nu îndrăznește să-și imagineze cît ar costa lansarea unui astronaut în spațiu. Zborul din 14 mai 1981 va rămîne multă vreme unica izbîndă cosmică românească. Iar brașoveanul care a ieșit în spațiul extraterestru unicul român care poate spune cum e în imponderabilitate.

Vin cosmonauții!

Dumitru Dorin Prunariu are acum 54 de ani și e general de flotilă aeriană. Cînd a devenit președinte al Agenției Spațiale Române n-a avut contracandidați. Și nici nu s-au depus contestații. Și-a dat doctoratul în Astronautică, după ce a căutat disperat un îndrumător. La ce se pricepe el nici cei mai mari specialiști români n-au habar. Pentru că numai el a trăit experiența cosmosului. Azi, și-a pus renumele în slujba României. Se preocupă mai mult de sateliți și de explorarea în scopuri pașnice a spațiului extraatmosferic. Cea mai frumoasă dovadă a respectului său pentru orașul natal e alegerea Brașovului ca loc al aniversării celor 25 de ani de la ieșirea unui român în cosmos. Marți, va sosi însoțit de alți cosmonauți: Leonid Popov, Kovalionok, Romanenko, colegii de spațiu din 1981 și alți astronauți din Franța, SUA, Bulgaria, Rusia, Polonia. Se va întîlni cu studenții brașoveni de la Aeronave, cu Aristotel Căncescu, apoi vor pleca la Mediaș, orașul natal al lui Hermann Oberth.

Un satelit lîngă casa bunicilor

„Prima mea amintire «zburătoare» mai acătării de la Brașov este de pe la sfîrșitul anului 1957“, povestește cosmonautul. Tatăl lui, inginer la Steagu, i-a explicat ce înseamnă un satelit. Apoi, la grădiniță, a desenat casa bunicilor din Săcele, „iar pe cer, ca să nu fie gol, doar cu un soare, am trîntit un satelit“. Mai tîrziu, s-a apucat de aeromodelism, la Casa Pionierilor. Făcea avioane din șipci de lemn, „pe care, spre disperarea vecinilor, le rupeam din gard“. Prin clasa a III-a la Școala Generală nr. 10, a lansat împreună cu vărul lui un planor. Primul premiu cîștigat a fost o bicicletă, recompensă pentru un avion proiectat și asamblat pe masa din bucătărie. „Toată ziua cioplești lemne pe balcon“, îi spunea mama lui, Elena.

Față în față cu Coandă

În clasa a XI-a, ca elev la Liceul Teoretic nr.1, Informatica de astăzi, Dorin a făcut o rampă de lansare în miniatură, pentru care a primit medalia de aur și certificat de inventator. Îl îndrumase profesorul de atelier Augustin Tămaș, „un creator de școală de rachetomodelism“. Își numiseră cercul „Mesagerii cosmosului“. „La noi nu se punea accentul pe șuruburi, ci pe imaginație“, își amintește cosmonautul. La concursul „Minitehnicus“, savantul Henri Coandă s-a oprit la rampa lui, i-a lăudat înclinațiile tehnice și i-a zis: „E frumos să visezi, dar și mai frumos este să-ți vezi visul împlinit“. La festivitatea de premiere, Dorin a mărturisit cu însuflețire că visează să facă elicoptere cu două locuri și chiar farfurii zburătoare. Dorința de zbor a fost la un moment pusă sub semnul întrebării. Într-o excursie în Bucegi, rătăcit în ceață, a avut rău de înălțime. Dar a fost doar o impresie, la prima ridicare de la sol cu un avion și-a dat seama că în aer se simte în largul lui.

Un examen picat

S-a înscris la Politehnică, secția de aeronave. Părinții n-au prea fost de acord. Dar prietenul său, Dan Gheorghiu, astăzi renumit medic brașovean, l-a îndemnat să studieze ceea ce-i place. S-a pus cu burta pe carte, iar în timpul liber, trăia viața de student. Cînta la chitară. Așa a cucerit-o pe Rodica Crina, în anul III, iar în ultimul an de facultate a venit pe lume primul băiețel. Învăța bine, dar examenul de matematici speciale l-a picat. Nu că n-ar fi știut, dar a încercat o șmecherie, schimbînd biletul cu subiectele. La lucrarea de diplomă a primit doar 7. Prima oară a zburat cu avionul de la Sibiu la București. Era singura soluție ca să ajungă la timp la examen. Dar de pilotat, a învățat împreună cu Crina, colegă cu el la aceeași facultate. În practica de vară, s-au transferat la Aeroclubul „Mircea Zorileanu“ din Brașov. Crina a zburat însărcinată în luna a treia cu Cătălin.

Au fost 18

În timpul facultății, în septembrie 1977, colonelul Stahie a intrat la curs și i-a anunțat că se fac selecționări pentru programul Intercosmos. „18 dintre noi au zis DA“. După efectuarea testelor medicale la București, „toți 18 am fost trimiși înapoi, la școală“. A fost respins pentru că luase cam mult în greutate și i se depistase o problemă la inimă. După vreo lună, a fost anunțat că specialiștii greșiseră. Electrocardiograma lui era în regulă, guturaiul o schimbase puțin, dar suficient cît să nu fie considerat perfect. Din 18 au rămas 5. După o perioadă de pregătire, în caracterizarea lui s-a scris: „oarecare lipsă de voință în pregătirea fizică“. Doi colegi au renunțat și în final au rămas trei. La Moscova, în ianuarie 1978, a fost respins și Cristian Guran. În cursa pentru cosmos au mai rămas doi: Prunariu și gălățeanul Dumitru Dediu.

3 ani în Orășelul Stelelor

Au ajuns în Zviozdnîi (Orășelul Stelelor), lîngă Moscova. Ceaușescu pomenise deja la Congresul al X-lea că românii vor cuceri cosmosul. Din cei doi, s-a hotărît că Dediu   se va pregăti ca rezervă. Brașoveanul a fost ales pentru marea misiune. Dintr-un elev care în clasa a VIII-a nu ridica mîna la ore, Dorin a ajuns să stăpînească perfect tehnica zborului. Pentru pregătirea lui, România plătea lunar 100.000 de lei. Blocuri de locuințe, un muzeu, cîteva magazine, club, policlinică, școală, grădiniță, florărie, o casă de odihnă pe malul unui lac și un ștrand. Aceasta era Orașul Cosmonauților. Plus perimetrul tehnic: laboratoare, imensele săli cu simulatoare, bazinul pentru exerciții de hidroimponderabilitate, săli de studii, centrifuga, barocamere. Apoi, s-au mutat la Baikonur, unde era și lampa de lansare. Ziua startului pentru marea călătorie cosmică a fost fixată la 14 mai 1981. Stătuseră în URSS, cu tot cu familii, vreme de trei ani.

„Luni plec“

Decolarea navei a fost amînată din cauza defecțiunilor ivite la zborul precedent, cînd nava în care se afla și un ofițer bulgar era să se prăbușească. La ultima întrevedere, astronautul i-a amintit mamei sale să nu uite să ude florile. Ea i-a spus: „Lasă florile, tu să fii atent la comenzile de zbor!“. La despărțire, fiul și-a mascat emoțiile spunînd doar atît: „Luni plec“. Avea numai 29 de ani, dar mult curaj și o pregătire exemplară. Un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauți, echipați pentru zbor către Platforma 17: colonelul sovietic Leonid Popov, cel care cu un an în urmă realizase recordul de durată în spațiul extraterestru de 185 de zile, și locotenentul major inginer Dumitru Prunariu. Și la ruși se făcuse selecția. Romanenko avea să rămînă la sol. Dar brașoveanul fusese mai bun și ca Popov. „Prunariu este singurul cosmonaut din echipele programului Intercosmos care a trecut toate programele cu calificative maxime“, a spus constructorul-șef.

Cuplare cu repetiție

Soiuz-40, grea de 300 de tone, s-a ridicat în văzduh. O decolare fără probleme. După înscrierea pe orbită și verificarea parametrilor tehnici, Popov și Prunariu au intrat în sacii de dormit. Au dormit 20 de ore. S-au trezit a doua zi la ora 11, au mîncat și au început manevrele de cuplare cu stația orbitală Saliut-6, aflată la 50 km deasupra. În momentul cuplării, Soiuz-40 avea o viteză de 0,3 m/s. „Îi auzim foarte bine pe vecini, echipajul Kovalionok și Savinîh, care se află în cosmos în luna martie“. Fiindcă momentul solemn trebuia filmat la ora și minutul stabilite, s-a pregătit aparatura. Constatînd că n-are destulă bandă, Kovalionok a intrat în Soiuz, a luat o rolă de film și s-a întors în stația orbitală. Peste patru minute au reluat scena cuplării ca să aibă loc întîlnirea oficială. Zburînd prin culoarul îngust, primul a trecut prin deschizătura trapei brașoveanul. Dorin era în training. S-au îmbrățișat bucuroși.

Dureri de coloană

Ceaușescu și Leonid Brejnev pregătiseră o telegramă pentru momentul istoric. Fiind ora 1 noaptea, au citit-o crainicii de televiziune: „Ne exprimăm convingerea că veți îndreptăți cu cinste încrederea ce vi s-a acordat și veți duce la bun sfîrșit marile îndatoriri ce vă revin în cadrul acestui program de zbor“. În timpul zborului cosmic românul a făcut 22 de experimente științifice din domeniile astrofizicii, fizicii nucleare și tehnologiei spațiale, aeronauticii, medicinei și biologiei. A folosit și aparatură românească. „Pe la ora 19,30-20,00 treceam zilnic pe deasupra României. De acolo, de sus, România se vedea de mărimea unei pîini rumene de casă“. În cele aproape 8 zile de cosmos, Dorin a avut dureri de coloană în regiunea lombară. „Mă trezeam aproape regulat pe la 5, 5,30 dimineața de durere și simțeam nevoia imediată de a mă mișca“. În timpul liber, o oră și jumătate pe zi, se uita la desene animate, scheciuri și muzică. Televiziunea română îi făcuse niște benzi. Apoi uda ceapa verde, „plantat㓠în cîrpe umede. Cînd voia să se relaxeze, mergea la „plajă“, adică privea cosmosul prin hubloul navei.

Autograf pe capsulă

Vineri, 22 mai, ora 16,56, modulul de pe Soiuz-40 (2/3 din navă nu s-a recuperat) cu cei doi cosmonauți a aterizat la locul stabilit, în stepta Kazahstanului. A fost o aterizare cu peripeții, parașuta s-a deschis cu 4 minute întîrziere, la mai puțin de 9.600 km cum era prevăzut. Au avut mari emoții. Trecerea la greutatea normală a fost cumplită. „Mă trezesc luat pe sus de patru membri ai echipei de căutare și sînt așezat lîngă Popov care stătea pe un șezlong. Am impresia că sînt de plumb și că pămîntul se clatină sub mine. La cinci minute după cosmos, ca o mîngîiere, aud vorbindu-se românește“, mărturisea cosmonautul, referindu-se la Alexandru Stark, reporterul acreditat să relateze evenimentul. Așa amețit cum era, ajutat de ceilalți, Dorin s-a îndreptat spre capsulă să semneze pe capsulă, conform obiceiului.

Mila lui Milea

Pentru realizările sale, Dumitru Prunariu a primit din partea statului român 50.000 de lei. Ca să nu eclipseze gloria Ceaușeștilor, Dorin a apărut cît s-a putut de puțin la televizor. L-au lăsat să publice mai mult în „Știință și tehnică“. „După ce m-am întors din cosmos, jumătate de an am locuit într-un cămin militar, pînă să primesc locuință. Bagajele noastre au fost «adăpostite» la Otopeni, într-un depozit, unde multe au fost mîncate de șoareci. Copiii, neavînd unde să stea cu noi, au plecat la părinți, la Brașov și Tîrgu-Mureș“. S-a dus la Șeful Marelui Stat Major, generalul Vasile Milea, „care s-a mirat foarte mult că n-am locuință, pentru că lui i se raportase că toate problemele mele sînt rezolvate“. Generalul i-a cedat propriul lui apartament de bloc. Apartamentul și mobila și-au procurat-o cu bani împrumutați de la rude. Dorin a cusut haine pentru cei doi băieți ai săi. A fost, de fapt, un hobby de nevoie.

Ambasador în Rusia

Cariera lui Dumitru Prunariu a continuat strălucitor: asistent universitar pînă în 1990, apoi reprezentant ONU al astronauților din întreaga lume, cu sediul la Viena. A fost înaintat ca șef al Departamentului Aviației Civile. Din 1998 este președintele Agenției Spațiale Române. În 1985 a fost unul dintre membrii fondatori ai Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), iar în 1996 a devenit Președintele Comitetului de Politici și Relații Internaționale al ASE. Începînd cu anul 1992 reprezintă Guvernul României la ONU, la sesiunile COPUOS. La începutul anului 2004 a fost numit de Iliescu ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Federația Rusă. Băsescu l-a retras din funcție în 2005.

Prietenie de 25 de ani

Soția cosmonautului, Crina, este în prezent director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Au doi copii. Cătălin, născut în 1975 care este absolvent de Finanțe, pasionat pilot sportiv si din 2002 comandantul Aeroclubului „Aurel Vlaicu“ București. Daniel, născut în 1977, e student la facultatea de Relații internaționale și Studii Europene, dar a făcut și „British Studies“ la Budapesta. Băieții au crescut în Orașul Stelelor și s-au îndrăgostit de cosmonautică. Dorin și-ar dori ca fiul cel mare să ajungă în cosmos, ca fiul colegului de spațiu Romanenko, care se pregătește să zboare și el în cosmos, pe urmele tatălui. Dorin a păstrat legătura cu cosmonauții ruși. „Cel mai des m-am întîlnit cu inginerul de bord al laboratorului spațial Saliut 6, Victor Savinih. Cu Leonid Popov acum, că a ieșit la pensie, sper să reiau legătura“, mărturisește brașoveanul.

Gata oricînd de lansare

În rest, brașoveanul își vede de pasiunile sale: fotografia și computerul. Îi plac spaghetele cu brînză, fructele de mare și ciorba de burtă făcută de el. Iubește culoarea albastră, iar poetul său preferat rămîne Mihai Eminescu. Pe site-ul agenției spațiale Române, http://www.rosa.ro/, publică zilnic imagini din satelit cu zonele inundate din România. „Obținem gratuit imagini prin diverse agenții spațiale și le afișăm în fiecare dimineață. Practic, sînt imagini unice, alte instituții nu pot obține așa ceva“, spune el.
Cît despre misiunea lui de acum 25 de ani, mărturisește că s-ar întoarce oricînd în cosmos, dacă i s-ar da ocazia. „John Glenn, care în 1962 a efectuat primul zbor cosmic orbital american, a mai zburat în Cosmos și la vîrsta de 77 de ani, pentru a studia efectele spațiului asupra îmbătrînirii. Dacă s-ar pune problema să reiau pregătirea pentru un zbor cosmic, cred că aș face orice pentru a-mi reintra în formă cît mai rapid. Mi-e dor de cosmos“.

Penurie de rachete

• Zborul cosmic la care a participat Prunariu a fost inglobat într-o categorie de compensări între statele din fostul CAER. Pregătirea, echipamentul și zborul cosmic propriu-zis al unei persoane costă astăzi cam 15-20 de milioane de dolari. „Singurele care mai zboară sînt navele rusești, cîte trei oameni la bord și numai în scopuri comerciale, fiind o sursă de venit pentru ei. Următorul echipaj uman va pleca peste vreo 2-3 ani. Americanii realizează în același regim zboruri pentru doritori, sau în regim de colaborare științifică cu anumite țări. Zboară acum cu navete rusești, iar rușii cu navete americane. Lansarea cosmonauților e o prblemă din cauza penuriei de vehicule, care au defecte majore chiar din proiectare. A scăzut tehnologia, s-a redus și numărul de zboruri extraatmosferice“, explică cosmonautul.

Mulțumiri de la Hermann Oberth

• Dumitru Prunariu l-a cunoscut pe Hermann Oberth în 1982, la Moscova, la un simpozion care marca 25 de ani de la zborul primului satelit artificial al Pămîntului. Cosmonautul a vorbit despre realizările de pionierat ale lui Oberth, pomenind și originea lui românească. Sala a început să murmure și să fluiere. „Atunci, Hermann Oberth s-a ridicat de la locul lui, a venit la mine, pe scenă, mi-a strîns mîna și mi-a spus în românește: «Vă mulțumesc, domnule căpitan!» În acel moment, s-a lăsat o liniște mormîntală, toată lumea a înțeles că tot ceea ce am spus este adevărat și că savantul german este, de fapt, un sas transilvănean“. În 1984, Dumitru Prunariu a fost distins, chiar de către părintele navigației spațiale, cu medalia de aur „Hermann Oberth“, cea mai înaltă distincție a societății germane de rachete „Hermann Oberth - Werner von Brau“.

Decorații cosmice

- Medalia de Erou al URSS și Steaua de Aur
- Medalia „Iuri Gagarin“ a Federației Aeronautice Internaționale
- Medalia „Hermann Oberth“
- 2000 - Steaua României în grad de Mare Ofițer
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Naționala României a revenit în țară, după CM din Japonia / „Atât am putut la ora actuală"


  Azi 13:41
 • ➤ Sport


  Olanda, prima finalistă de la Campionatul Mondial / Rusia a încasat lovitura decisivă în ultimele secunde!


  Azi 12:27
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Dincolo de artă


  Cele mai scumpe tablouri din lume


  Azi 09:52
 • ➤ Life


  În loc de orice cremă


  Uleiul de migdale face minuni cu pielea


  Azi 09:50
 • ➤ Life


  Desert celebru


  Povestea tartei cu mere Tatin


  Azi 09:47
 • ➤ Life


  Cele mai mici animale din lume


  Azi 09:42
 • ➤ Life


  Vorbe


  7 sfaturi ca să ai noroc la bani


  Azi 09:38
 • ➤ Life


  Viața, cel mai greu rol


  Frumoase, adorate și nefericite


  Azi 09:31
 • ➤ Life


  Alegerea revistei Time


  Cel mai bun film din 2019: Durere și glorie


  Azi 09:26
 • ➤ Prima pagina


  Brașovul, recunoscut ca „oraș-smart“


  Azi 09:11
 • ➤ Eveniment


  Proiectul medicilor de la UPU-SMURD Brașov


  Universitatea Transilvania, prima din România cu defibrilatoare


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Viceprimarul municipiului Codlea mai are de executat peste 200 de ore de muncă în folosul comunității


  Azi 09:05
 • ➤ Eveniment


  Președintele CJ, Adrian Veștea, continuă proiectul intitulat ,,De vorbă cu cetățenii"


  Azi 09:01
 • ➤ Eveniment


  Pârtiile de schi din Poiană rămân închise și în acest weekend


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  ALDE ia în calcul alianțe locale


  Azi 08:57
 • ➤ Eveniment


  Marian Rasaliu, bilanț la finalul mandatului de prefect al Brașovului


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Util pentru comunitate


  Studenții Universității Transilvania, finanțați pentru a crea aplicații


  Azi 08:50
 • ➤ National


  Socoteli


  Bugetul pe 2020: Veniturile urcă 10%, iar cheltuielile 7,1%


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Cadou de ziua lui Manda - 30 de senatori PSD, invitați patru zile la Strasbourg pe banii Parlamentului European


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Reacția lui Barna după mesajul de protest semnat de peste 100 de USR-iști


  Azi 08:40
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  A avut ce


  Catrinel Menghia moștenește frumusețea mamei


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Anca Țurcașiu se luptă cu gena ,,grăsuță“


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Andra și Eva Măruță, pentru prima oară în duet


  Azi 08:24
 • ➤ Cititori


  Pentru iubitorii de animale de companie


  Dandie Dinmont Terrier


  Azi 08:20
 • ➤ Cititori


  E bine să știți


  Sfaturi bune pentru sănătate


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Covaliu și realitatea crudă a sportului românesc


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  „Atât s-a putut“


  Mesajul Cristinei Neagu după dezastrul de la Campionatul Mondial


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Meciul Stelelor de Crăciun 2019. Căpitanii au prezentat tricourile de joc


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Continuitate


  Poverlovici și Strătilă au semnat!


  Azi 08:01
 • ➤ Local


  Un secretar de stat cântă la Brașov, în opereta Liliacul


  12.12.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă a fost salvată de doi jandarmi, după ce s-a înecat cu o bomboană


  12.12.2019
 • ➤ Cititori


  Vrei să ai parte de o experiență desăvârșită? Mergi într-o excursie în Dubai


  12.12.2019
 • ➤ Local


  Brașovul, recunoscut ca „oraș-smart“, la Gala națională Smart City Industry Awards


  12.12.2019
 • ➤ Local


  „Muzică de poveste”, concert în beneficiul Liceului de Muzică din Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Cititori


  Cele mai călduroase jachete pentru iarnă


  12.12.2019
 • ➤ Prima pagina


  Prețul cărnii de porc se va tripla


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Temperatură ridicată la urgențe


  SMURD Brașov îl susține pe dr. Raed Arafat


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Roman SA plătește în natură datoriile la Municipiul Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Nocturnă pe încă două pârtii din Poiana Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Eveniment


  Pregătiri pentru etapa finală


  Contracte noi, de 1,3 milioane de lei, pentru Aeroport


  12.12.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Director interimar și la Opera Brașov


  12.12.2019
 • ➤ Actualitate


  Unul din doi angajați crede că 2019 a fost un an mai obositor și mai stresant


  12.12.2019
 • ➤ National


  Reparație morală și legală


  Președintele Iohannis i-a retras decorația lui Adrian Năstase


  12.12.2019
 • ➤ National


  Prima angajare de răspundere a Guvernului Orban


  12.12.2019
 • ➤ National


  Standard & Poor’s a revizuit perspectiva României de la stabil la negativ


  12.12.2019
 • ➤ Life


  Ce arată la 46 de ani


  Oana Zăvoranu s-a pozat la solar


  12.12.2019
 • ➤ Life


  Vloggerul Selly și-a făcut praf bolidul de 70.000 de euro


  12.12.2019
 • ➤ Life


  Lidia Buble a fost pipăită în public


  12.12.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Jobul ideal

  Articolul următor


  Scandalul copiilor

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 30.094 milisecunde, încărcat în milisecunde