Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Ziua cosmosului românesc

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 18.05.2006
* Dumitru Prunariu și alți cinci cosmonauți au sărbătorit la Brașov împlinirea a 25 de ani de la primul zbor românesc în cosmos

Șase bărbați pe care ți-i închipui, acum 25 de ani, ca un echipaj. În combinezoane spațiale, zîmbind și făcînd cu mîna la întoarcerea pe Pămînt. Astăzi sînt trecuți de 50 de ani, pensionari ai spațiului extraatmosferic. Privind imaginile de atunci, aparatele de bord demodate, tehnologia de pionierat, te gîndești că nimic nu seamănă cu ce vedem în filmele SF moderne. Tinerii chiar sînt tentați să creadă că primele zboruri cosmice au fost într-o epocă îndepărtată. Dar de la primii cosmonauți încoace puțini au mai urcat spre stele. Brașovenii au avut ocazia să întîlnească șase eroi ai cosmosului în carne și oase. Iar printre ei, brașoveanul Dumitru Prunariu, singurul român care a învins bariera gravitațională.

Șase cosmonauți la Brașov

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu și Leonid Popov străpungeau spațiul extraatmosferic la bordul navetei Soiuz-40. Era rîndul României să participe la programul Interkosmos al Uniunii Sovietice de colaborare cu țările socialiste. Brașoveanul avea doar 29 de ani și a ajuns să urce la bordul rachetei în urma unei selecții dure. Pînă în ultima clipă, la antrenamente a participat și dublura lui, gălățeanul Dumitru Dediu. Dar a fost norocul tînărului aviator plecat din Brașov să cucerească spațiul în numele României. De atunci, multe s-au întîmplat în viața lui. Dar prietenia cu cei cu care a împărțit aceleași încăperi la 384 km altitudine a rămas peste timp. Însoțit de Leonid Popov, colegul de pe Soiuz-40, astronautul francez Patrick Baudry, cosmonauții bulgari Ivanov Giorgi și Alexandrov Alexandr și americanul Russell Schweickart, Dumitru Prunariu a ales Brașovul pentru marcarea celor 25 de ani de la primul și singurul zbor în cosmos al vreunui român.

„Evenimente care nu se uită“

La invitația Consiliului Județean Brașov, cei șase astronauți s-au întîlnit ieri cu brașovenii. Aristotel Căncescu și primarul George Scripcaru le-au urat bun venit cosmonauților. Fiind pasionat de cosmonautică, președintele CJ a trecut în revistă principalele evenimente ale cuceririi spațiului pe care le știe. „Cosmosul a cerut sacrificii“, a spus el, amintind că circa 5% dintre cosmonauți au murit în misiune. Se mîndrește că a vizitat muzee ale spațiului din Moscova, Cape Kennedy și Washington. Căncescu a remarcat că războiul rece a avut un singur aspect pozitiv, competiția dintre americani și ruși, în urma căreia s-au pus în practică programe uimitoare de cercetare a spațiului. „Au fost evenimente care nu se uită și vor rămîne în istoria lumii“, a spus el, mîndru că a fost coleg de întreprindere cu unul din acești eroi, Dumitru Prunariu. Cît despre viitor, președintele CJ speră că va fi relansată cursa de cucerire a planetei Marte. El a oferit cosmonauților, din partea CJ, niște diplome de onoare.

Film interzis

„Mă simt emoționat să fiu din nou în orașul meu natal“, a spus Prunariu. Rememorînd ce a fost în 1981, el a prezentat și un film documentar realizat de Alexandru Stark. Pelicula „Un român zboară spre stele“ n-a fost difuzată la acea vreme, fiindcă nu proslăvea numele lui Ceaușescu. Studenții și profesorii de la Universitatea Transilvania au urmărit curioși imaginile și au pus întrebări cosmonauților. Astfel, brașovenii au aflat cum se pregătește un cosmonaut, ce se mănîncă în cosmos, cum se respir㠄aerul adus de acasă“, cum se fac experimentele științifice în imponderabilitate. Rectorul Ion Vișa l-a caracterizat pe Prunariu drept „o mîndrie pentru națiune, cel ce ne-a privit de sus și a revenit printre noi“.

Cosmosul va fi privatizat

Filmul se încheia cu urarea brașoveanului: „Să ne întîlnim cu bine la a 50-a aniversare“. Pînă atunci, cosmonautul a explicat că cercetarea spațiului nu mai înseamnă neapărat o misiune cu echipaj uman. „Mulți m-au lăsat agățat acolo, în 1981, puțini știu ce fac acum“, a spus el, dezvăluind programele de colaborare ale Agenției Spațiale Române pe care o conduce. „Nu ne mai permitem să trimitem oameni în cosmos, costurile se ridică la 20 milioane de dolari, dar facem aplicații valoroase. Împreună cu Universitatea Stanford, pregătim un microsatelit. Va fi un cub foarte mic. Viitorul va fi al vehiculelor private, al misiunilor comerciale. Dar, mai mult ca sigur vor fi reluate și cursele spre Lună“, crede astronautul.

„Cel mai frumos oraș din lume“

Leonid Popov, comandantul echipajului de pe Soiuz-40, a mai fost acum 5 ani la Brașov pe care-l consider㠄cel mai frumos oraș din lume. Îi sînt foarte recunoscător acestei localități pentru că acum 25 de ani mi-a dăruit un prieten ca Prunariu“, a spus cosmonautul. La noi se simte ca acasă și promite că o să mai vină. Popov nu vede nicio diferență între un cosmonaut sovietic și unul rus. Sau american. „S-au șters diferențele. Noi zburăm cu navetele lor, ei cu ale noastre. La bordul laboratoarelor spațiale comandanții se schimbă, prin rotație, azi e rus, mîine american“. Totuși, Leonia, cum îl strigă Prunariu, recunoaște că Rusia și URSS își vor disputa întîietatea pentru cucerirea lui Marte. „Un program preliminar pentru Marte costă cam 50 miliarde de dolari. E bine să contribuie cît mai multe țări și atunci problema întîietății e rezolvată“, a spus Popov.

Cred în E.T.

În cosmos, Prunariu a fost martorul unei întîmplări neobișnuite. Un nor cu activitate ciudată pentru care n-a găsit explicație decît la sol: vînt ionic. Vladimir Kovalionok, cel cu care Prunariu a lucrat la bordul stației orbitale Saliut-6, „povestea că a observat un fenomen în exterior, care dintr-un punct de vedere ar putea fi privit ca OZN“. Vasili Tibleaev, comandantul Centrului de pregătire a cosmonauților i-a spus la o bere cosmonautului român că a văzut două obiecte stranii. Dar Prunariu se ferește, ca și ceilalți cosmonauți, să susțină că au văzut ceva ieșit din comun. Întrebați dacă ei cred în existența unei forme de viață extraterestră, cei șase astronauți au răspuns ferm: DA. Iar Schweickart a adăugat: „Chiar dacă nu sîntem siguri că au fost pe Pămînt, în cosmos sigur există“.
Pînă la prima întîlnire de gradul III, cosmonauții au plecat la Mediaș, în orașul lui Hermann Oberth, părintele rachetei moderne, să se întîlnească cu pămînteni din România.

Insigne cu ei

• Cosmonauții au fost invitați de Ioan Gh. Botez (foto medalion), locotenent comandor de aviație în rezervă, să viziteze colecția acestuia de insigne. Din cele 600 de insigne de cosmonautică, colecționarul se mîndrește cu cea care reprezintă primul satelit lansat la 4 octombrie 1957 de URSS, dar și cu cele românești, rusești, americane, franțuzești, ungurești. Numai cu Gagarin are vreo 40 de insigne. Botez este și colecționar de autografe. La cele 75 de expoziții pe care le-a organizat, a strîns mii de semnături de la personalități ale aviației, politicii, științei, și chiar cosmonauticii.

Aleksandr Panayotov Aleksandrov

• Născut în 1 decembrie 1951, la Omurtag, Bulgaria, a fost selectat pentru programul Interkosmos în 1978. A zburat cu Soiuz-33 și Soiuz TM-5. Cuplarea cu Saliut-6 din 1979 nu a reușit. În 1988 însă, timp de 9 zile, a făcut experimente pe stația orbitală Mir. Și a doua misiune a fost marcată de incidente, fiind nevoit să stea încă 24 de ore în capsulă, după aterizare.

Georgi Ivanov Kakalov

• S-a născut pe 2 iulie 1940 și este primul cosmonaut bulgar. A fost selectat pentru a patra misiune a programului Interkosmos în 1978. A plecat în 10 aprilie 1979, împreună cu sovieticul Nikolai Rukavishnikov, la bordul navetei Soiuz-33. În timpul andocării la Saliut-6, motorul principal s-a defectat, la impactul cu un corp necunoscut. După numai o zi și 23 de ore a fost nevoit să se întoarcă pe Pămînt. A fost unicul supraviețuitor al catastrofei. „Împreună ne-am antrenat de la A la Z în Zviozdnîi“, a mărturisit Prunariu.

Leonid Ivanovich Popov

• S-a născut la 31 august 1945 în Aleksandrya, Ucraina. A zburat în cosmos de trei ori, prima oară în aprilie 1970. În total a petrecut 200 de zile în spațiul extraatmosferic. Cu Soiuz-35, a stabilit în aprilie 1980 recordul mondial de ședere în cosmos: 185 zile. După misiunea cu cosmonautul român, a mai zburat cu Svetlana Savitskaya, a doua cosmonaută sovietică, după Valentina Tereșkova.

Patrick Pierre Roger Baudry

• S-a născut la 6 martie 1946, la Douala, Camerun. A intrat în programul de pregătire International Group în 1979, ca cetățean francez. În 1982, a zburat cu Soiuz T-6, în 1982, apoi în 1985, cu STS-18, ca specialist NASA. A fost coleg cu Prunariu în URSS, unde „împreună cu soția lui, m-au ajutat foarte mult, erau singurii vorbitori de franceză“. A zburat și cu naveta Discovery, în 1985. A fost primul cosmonaut din lume care a avut o pregătire dublă, ruso-americană, în perioada războiului rece.

Russell Luis Schweickart

• S-a născut în 25 octombrie 1935, la Neptune, USA. În 1963, a intrat în NASA Group. În 1979 a zburat în cosmos pentru 10 zile. A fost primul cosmonaut din lume care a înconjurat Pămîntul pe orbită. El este cel care, în misiunea Apollo-9, a testat modulul lunar cu care în 1969, s-a realizat prima aselenizare. „Împreună, sîntem membri ai unui comitet internațional de studiere a obiectelor care se apropie de Pămînt. Cel mai posibil, primul impact periculos cu un corp ceresc se va produce în 2036“, a mărturisit Prunariu.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Efecte grave ale taxei pe lăcomie


Băncile au scris Parlamentului să respingă OUG 114
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov a câștigat amicalul cu Știința Miroslava / Mariean și Strătilă, marcatori


  Azi 13:18
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  JobShop pentru studenți

  Articolul următor


  Pictorul de muzică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 10.794 milisecunde, încărcat în milisecunde