Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Actualitate
Publicitate

Ziua cosmosului românesc

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 18.05.2006
* Dumitru Prunariu și alți cinci cosmonauți au sărbătorit la Brașov împlinirea a 25 de ani de la primul zbor românesc în cosmos

Șase bărbați pe care ți-i închipui, acum 25 de ani, ca un echipaj. În combinezoane spațiale, zîmbind și făcînd cu mîna la întoarcerea pe Pămînt. Astăzi sînt trecuți de 50 de ani, pensionari ai spațiului extraatmosferic. Privind imaginile de atunci, aparatele de bord demodate, tehnologia de pionierat, te gîndești că nimic nu seamănă cu ce vedem în filmele SF moderne. Tinerii chiar sînt tentați să creadă că primele zboruri cosmice au fost într-o epocă îndepărtată. Dar de la primii cosmonauți încoace puțini au mai urcat spre stele. Brașovenii au avut ocazia să întîlnească șase eroi ai cosmosului în carne și oase. Iar printre ei, brașoveanul Dumitru Prunariu, singurul român care a învins bariera gravitațională.

Șase cosmonauți la Brașov

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu și Leonid Popov străpungeau spațiul extraatmosferic la bordul navetei Soiuz-40. Era rîndul României să participe la programul Interkosmos al Uniunii Sovietice de colaborare cu țările socialiste. Brașoveanul avea doar 29 de ani și a ajuns să urce la bordul rachetei în urma unei selecții dure. Pînă în ultima clipă, la antrenamente a participat și dublura lui, gălățeanul Dumitru Dediu. Dar a fost norocul tînărului aviator plecat din Brașov să cucerească spațiul în numele României. De atunci, multe s-au întîmplat în viața lui. Dar prietenia cu cei cu care a împărțit aceleași încăperi la 384 km altitudine a rămas peste timp. Însoțit de Leonid Popov, colegul de pe Soiuz-40, astronautul francez Patrick Baudry, cosmonauții bulgari Ivanov Giorgi și Alexandrov Alexandr și americanul Russell Schweickart, Dumitru Prunariu a ales Brașovul pentru marcarea celor 25 de ani de la primul și singurul zbor în cosmos al vreunui român.

„Evenimente care nu se uită“

La invitația Consiliului Județean Brașov, cei șase astronauți s-au întîlnit ieri cu brașovenii. Aristotel Căncescu și primarul George Scripcaru le-au urat bun venit cosmonauților. Fiind pasionat de cosmonautică, președintele CJ a trecut în revistă principalele evenimente ale cuceririi spațiului pe care le știe. „Cosmosul a cerut sacrificii“, a spus el, amintind că circa 5% dintre cosmonauți au murit în misiune. Se mîndrește că a vizitat muzee ale spațiului din Moscova, Cape Kennedy și Washington. Căncescu a remarcat că războiul rece a avut un singur aspect pozitiv, competiția dintre americani și ruși, în urma căreia s-au pus în practică programe uimitoare de cercetare a spațiului. „Au fost evenimente care nu se uită și vor rămîne în istoria lumii“, a spus el, mîndru că a fost coleg de întreprindere cu unul din acești eroi, Dumitru Prunariu. Cît despre viitor, președintele CJ speră că va fi relansată cursa de cucerire a planetei Marte. El a oferit cosmonauților, din partea CJ, niște diplome de onoare.

Film interzis

„Mă simt emoționat să fiu din nou în orașul meu natal“, a spus Prunariu. Rememorînd ce a fost în 1981, el a prezentat și un film documentar realizat de Alexandru Stark. Pelicula „Un român zboară spre stele“ n-a fost difuzată la acea vreme, fiindcă nu proslăvea numele lui Ceaușescu. Studenții și profesorii de la Universitatea Transilvania au urmărit curioși imaginile și au pus întrebări cosmonauților. Astfel, brașovenii au aflat cum se pregătește un cosmonaut, ce se mănîncă în cosmos, cum se respir㠄aerul adus de acasă“, cum se fac experimentele științifice în imponderabilitate. Rectorul Ion Vișa l-a caracterizat pe Prunariu drept „o mîndrie pentru națiune, cel ce ne-a privit de sus și a revenit printre noi“.

Cosmosul va fi privatizat

Filmul se încheia cu urarea brașoveanului: „Să ne întîlnim cu bine la a 50-a aniversare“. Pînă atunci, cosmonautul a explicat că cercetarea spațiului nu mai înseamnă neapărat o misiune cu echipaj uman. „Mulți m-au lăsat agățat acolo, în 1981, puțini știu ce fac acum“, a spus el, dezvăluind programele de colaborare ale Agenției Spațiale Române pe care o conduce. „Nu ne mai permitem să trimitem oameni în cosmos, costurile se ridică la 20 milioane de dolari, dar facem aplicații valoroase. Împreună cu Universitatea Stanford, pregătim un microsatelit. Va fi un cub foarte mic. Viitorul va fi al vehiculelor private, al misiunilor comerciale. Dar, mai mult ca sigur vor fi reluate și cursele spre Lună“, crede astronautul.

„Cel mai frumos oraș din lume“

Leonid Popov, comandantul echipajului de pe Soiuz-40, a mai fost acum 5 ani la Brașov pe care-l consider㠄cel mai frumos oraș din lume. Îi sînt foarte recunoscător acestei localități pentru că acum 25 de ani mi-a dăruit un prieten ca Prunariu“, a spus cosmonautul. La noi se simte ca acasă și promite că o să mai vină. Popov nu vede nicio diferență între un cosmonaut sovietic și unul rus. Sau american. „S-au șters diferențele. Noi zburăm cu navetele lor, ei cu ale noastre. La bordul laboratoarelor spațiale comandanții se schimbă, prin rotație, azi e rus, mîine american“. Totuși, Leonia, cum îl strigă Prunariu, recunoaște că Rusia și URSS își vor disputa întîietatea pentru cucerirea lui Marte. „Un program preliminar pentru Marte costă cam 50 miliarde de dolari. E bine să contribuie cît mai multe țări și atunci problema întîietății e rezolvată“, a spus Popov.

Cred în E.T.

În cosmos, Prunariu a fost martorul unei întîmplări neobișnuite. Un nor cu activitate ciudată pentru care n-a găsit explicație decît la sol: vînt ionic. Vladimir Kovalionok, cel cu care Prunariu a lucrat la bordul stației orbitale Saliut-6, „povestea că a observat un fenomen în exterior, care dintr-un punct de vedere ar putea fi privit ca OZN“. Vasili Tibleaev, comandantul Centrului de pregătire a cosmonauților i-a spus la o bere cosmonautului român că a văzut două obiecte stranii. Dar Prunariu se ferește, ca și ceilalți cosmonauți, să susțină că au văzut ceva ieșit din comun. Întrebați dacă ei cred în existența unei forme de viață extraterestră, cei șase astronauți au răspuns ferm: DA. Iar Schweickart a adăugat: „Chiar dacă nu sîntem siguri că au fost pe Pămînt, în cosmos sigur există“.
Pînă la prima întîlnire de gradul III, cosmonauții au plecat la Mediaș, în orașul lui Hermann Oberth, părintele rachetei moderne, să se întîlnească cu pămînteni din România.

Insigne cu ei

• Cosmonauții au fost invitați de Ioan Gh. Botez (foto medalion), locotenent comandor de aviație în rezervă, să viziteze colecția acestuia de insigne. Din cele 600 de insigne de cosmonautică, colecționarul se mîndrește cu cea care reprezintă primul satelit lansat la 4 octombrie 1957 de URSS, dar și cu cele românești, rusești, americane, franțuzești, ungurești. Numai cu Gagarin are vreo 40 de insigne. Botez este și colecționar de autografe. La cele 75 de expoziții pe care le-a organizat, a strîns mii de semnături de la personalități ale aviației, politicii, științei, și chiar cosmonauticii.

Aleksandr Panayotov Aleksandrov

• Născut în 1 decembrie 1951, la Omurtag, Bulgaria, a fost selectat pentru programul Interkosmos în 1978. A zburat cu Soiuz-33 și Soiuz TM-5. Cuplarea cu Saliut-6 din 1979 nu a reușit. În 1988 însă, timp de 9 zile, a făcut experimente pe stația orbitală Mir. Și a doua misiune a fost marcată de incidente, fiind nevoit să stea încă 24 de ore în capsulă, după aterizare.

Georgi Ivanov Kakalov

• S-a născut pe 2 iulie 1940 și este primul cosmonaut bulgar. A fost selectat pentru a patra misiune a programului Interkosmos în 1978. A plecat în 10 aprilie 1979, împreună cu sovieticul Nikolai Rukavishnikov, la bordul navetei Soiuz-33. În timpul andocării la Saliut-6, motorul principal s-a defectat, la impactul cu un corp necunoscut. După numai o zi și 23 de ore a fost nevoit să se întoarcă pe Pămînt. A fost unicul supraviețuitor al catastrofei. „Împreună ne-am antrenat de la A la Z în Zviozdnîi“, a mărturisit Prunariu.

Leonid Ivanovich Popov

• S-a născut la 31 august 1945 în Aleksandrya, Ucraina. A zburat în cosmos de trei ori, prima oară în aprilie 1970. În total a petrecut 200 de zile în spațiul extraatmosferic. Cu Soiuz-35, a stabilit în aprilie 1980 recordul mondial de ședere în cosmos: 185 zile. După misiunea cu cosmonautul român, a mai zburat cu Svetlana Savitskaya, a doua cosmonaută sovietică, după Valentina Tereșkova.

Patrick Pierre Roger Baudry

• S-a născut la 6 martie 1946, la Douala, Camerun. A intrat în programul de pregătire International Group în 1979, ca cetățean francez. În 1982, a zburat cu Soiuz T-6, în 1982, apoi în 1985, cu STS-18, ca specialist NASA. A fost coleg cu Prunariu în URSS, unde „împreună cu soția lui, m-au ajutat foarte mult, erau singurii vorbitori de franceză“. A zburat și cu naveta Discovery, în 1985. A fost primul cosmonaut din lume care a avut o pregătire dublă, ruso-americană, în perioada războiului rece.

Russell Luis Schweickart

• S-a născut în 25 octombrie 1935, la Neptune, USA. În 1963, a intrat în NASA Group. În 1979 a zburat în cosmos pentru 10 zile. A fost primul cosmonaut din lume care a înconjurat Pămîntul pe orbită. El este cel care, în misiunea Apollo-9, a testat modulul lunar cu care în 1969, s-a realizat prima aselenizare. „Împreună, sîntem membri ai unui comitet internațional de studiere a obiectelor care se apropie de Pămînt. Cel mai posibil, primul impact periculos cu un corp ceresc se va produce în 2036“, a mărturisit Prunariu.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Actualitate

Împreună, proprietari și autoritatea locală


Prima casă cu fațada reabilitată în parteneriat

O nouă etapă de dezvoltare a învățământului profesional


19 companii susțin Campusul Tehnic Brașov

Puse la dispoziția brașovenilor


Șapte terenuri de sport din Brașov sunt refăcute
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Amenzi de 4.000 lei pentru lipsa parcărilor pentru biciclete


  Azi 09:30
 • ➤ Eveniment


  Un oraș în derivă


  Prefectul anunță că va cere dizolvarea Consiliului Local Predeal


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Regulamentul locatarilor de la bloc trebuie adoptat până la sfârșitul lunii


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Trei zile cu restricții de circulație pe strada Castanilor


  Azi 09:20
 • ➤ Eveniment


  Foc la două locuințe din Brașov


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  Încălzirea pentru locale


  USR evaluează doi candidați pentru Primăria Brașov


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Vorbe la guvern despre finanțarea Aeroportului Brașov


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  Azi 09:07
 • ➤ Actualitate


  Un junior a câștigat turneul de tenis al Brașovului


  Azi 09:01
 • ➤ Local


  Accident cu un mort pe podul de la Dârste


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Țara arde, baba nu


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru „poze“ de campanie


  Azi 08:54
 • ➤ National


  22 de candidați la Cotroceni


  Azi 08:52
 • ➤ National


  „E nevoie de o reformă constituțională profundă“


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Pusă pe treabă


  Viviana Sposub nu crede că e prea sexy pentru „Vorbește Lumea”


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  S-au căsătorit pe cel mai înalt vârf din România


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Nicoleta Luciu a împlinit 39 de ani


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Cine e bărbatul de care a divorțat Irina Rimes


  Azi 08:35
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Plânsul face minuni


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  A murit Iuliu Ienei, fostul mare fotbalist al Brașovului


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov și-a definitivat lotul


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Victorie la pas


  Corona Brașov, la galop și în fața CSM Slatina


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Olimpic Zărnești, în cădere liberă


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, victorie lejeră cu Baloteștiul


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, doar un egal cu Vedița Colonești


  Dubla lui Romeo Surdu n-a fost de ajuns


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  O masă de aer polar va traversa România săptămâna viitoare


  15.09.2019
 • ➤ Life


  Banii, singurul adevăr pentru "Ticăloasele" (VIDEO)


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  Doliu în sportul românesc! A murit Iuliu Ienei, o legendă a fotbalului brașovean


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov s-a distrat cu CSM Slatina /Ion Crăciun: „Un joc bun“


  15.09.2019
 • ➤ National


  Liberalii nu cred în voturile ALDE și ProRomania la moțiunea de cenzură


  15.09.2019
 • ➤ Local


  O casă din Scheiul Brașovului a luat foc


  15.09.2019
 • ➤ Local


  Un autobuz cu pasageri a luat foc la Teliu, lângă Brașov


  15.09.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, egal nebun cu Vedița Colonești/ Cetate Râșnov, victorie cu Baloteștiul


  14.09.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov. Surpriză la Zărnești/Precizia Săcele, scorul etapei


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Corul din Cambridge, în concertul de Crăciun de la Biserica Neagră din Brașov


  14.09.2019
 • ➤ Local


  Spitalul Regional Brașov ar putea fi finanțat după rețeta poloneză


  14.09.2019
 • ➤ National


  Dăncilă lasă Guvernul în plină criză și pleacă la New York pentru fotografii de campanie


  14.09.2019
 • ➤ Local


  2 membri USR, în cursa internă pentru candidatura la Primăria Brașov și 4 pentru președinția Consiliului Județean


  13.09.2019
 • ➤ Local


  ISU Brașov va avea un elicopter ușor, făcut de Airbus Brașov


  13.09.2019
 • ➤ Life


  NASA confirmă


  Cinci situri antice care ar putea fi portaluri către alte lumi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Ieftină și bună


  10 întrebuințări ale cremei de gălbenele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Moștenire din strămoși


  Plăcinta mocanilor din Săcele


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Girafele primesc protecție internațională sporită


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Divorț


  Trista poveste de dragoste a țestoaselor Bibi și Poldi


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Dezvăluiri


  Lisei-Marie Presley c㠄i-a fost team㓠să aibă copii cu Michael Jackson


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Era talentată și frumoasă


  I s-a propus să joace la Hollywood, dar a refuzat


  13.09.2019
 • ➤ Life


  Adevărul nespus din viața vedetei


  Celebra Elizabeth Taylor a fost un copil abuzat


  13.09.2019
 • ➤ Prima pagina


  Centre culturale în fostele cinematografe Astra și Popular


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Puțină grijă


  Haine și încălțăminte pentru pacienții cronici de la Psihiatrie


  13.09.2019
 • ➤ Eveniment


  Voluntari la Zidul Cetății


  13.09.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  JobShop pentru studenți

  Articolul următor


  Pictorul de muzică

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.363 milisecunde, încărcat în milisecunde