Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Evacuat cu o minciună


Muzeu unic în țară, aruncat în magazie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 29.12.2009
• Muzeul Sportului Transilvănean, o comoară a Brașovului, zace de doi ani într-un depozit de la Muzeul de Istorie
• Exponate unice în țară, dar și în lume, stau în lăzi și cutii prăfuite, după ce au fost evacuate de CJ din clădirea renovată de la Baza Olimpia

Brașovul a avut pînă nu demult o comoară din lumea sporturilor. Muzeul Sportului Transilvănean nu și-a mai găsit însă loc în cetatea Brașovului, după ce a fost evacuat de Consiliul Județean din clădirea de la Baza Olimpia, unde era locul lui istoric. Doar comuniștii au mai pus exponatele în lăzi și le-au aruncat într-o pivniță. Din 2007, cele peste 3.000 de exponate rare, unice în țară, iar unele unice în lume, zac iar în cutii și lăzi prăfuite într-un depozit de la Muzeul de Istorie Brașov. Printre prețioasele piese ale muzeului aruncat într-o magazie, se află patru perechi de patine unicat din os de vită, din anii 1700-1704. La fel sînt și patinele din secolul al XIX-lea, primele modele din metal, construite de meșteșugarii brașoveni. Aceste piese rare, și altele ca ele, au supraviețuit atîtor încercări ale timpului, dar nu pot învinge nepăsarea conducerii Consiliului Județean, care a preferat în locul muzeului birouri și săli de conferință. Asta, deși Muzeul Sportului Transilvănean, arondat la Comitetul Olimpic Internațional de la Lausanne, este singurul de acest fel din țară și unul din cele patru din Europa.

Exponate unice

Un muzeu asemănător Muzeului Sportului Transilvănean mai există   doar în Grecia, Polonia și Cehia. În România e unicat. Unele dintre cele mai vechi și prețioase exponate sînt cele patru perechi de patine din os de vită din anii 1700 - 1704, care sînt unicate. Adevărate bijuterii sînt și patinele din secolul al XIX-lea, primele modele din metal, legate cu niște curele, construite de meșteșugarii brașoveni. „Patinele din os au fost construite de un evreu ungur din breslele Brașovului, iar patinoarele din acea vreme erau construite dintr-un amestec de apă și zăpadă și nu erau așa lucioase ca acum“, ne povesteștea Toader Verdeș (foto medalion), președintele Clubului Olimpic Brașov. La începuturi, tinerii din zona Brașovului se adunau pe patinoarul din fața Prefecturii, unde acum funcționează Rectoratul Universității Transilvania și Livada Poștei, dar și în zona Bazei Olimpia. Primele schiuri, și ele piese valoroase ale fostului muzeu, erau făcute din lemn de frasin, erau foarte late, greoaie și măsurau aproape doi metri. Cei care se încumetau să schieze aveau doar un băț de bambus pe care îl foloseau la viraje. Schiurile erau prinse de încălțări doar cu o bandă din pînză. Schiurile din muzeul ascuns acum în magazie datează din anii 1880 - 1890. Prin anii 1930, au apărut schiurile din lemn de hickory, un lemn mai special, cînd au fost confecționate și primele legături din metal. Se schia pe atunci în Postăvarul și Bunloc, unde s-au construit și primele trambuline. Muzeul avea printre exponate și sănii. La început, săniile se făceau mai mari, cu o capacitate de 6-8 persoane, trase de un cal, apoi de dimensiuni tot mai mici, pentru una-două persoane. De fapt, meșteșugarii și clasa de mijloc au fost promotorii activităților sportive din Brașov. Bresele - românești, germane și maghiare - au înființat grupurile și întrecerile sportive. Despre toate acestea ar putea vorbi muzeul, dacă n-ar fi pus la cutie.

CJ nu mai are loc pentru un muzeu unic

Muzeul Sportului Transilvănean din Brașov a înființat în 1961, în clădirea de lîngă Bastionul Țesătorilor, la ultimul etaj, avînd inițial doar 300 de exponate primite din toat㠄regiunea Stalin“, adică Brașov, Sibiu și Covasna. În 1967 însă, comuniștii au decis să închidă muzeul, iar toate materialele au fost strînse și au zăcut într-o pivniță timp de 33 de ani. Pînă după Revoluție. Exponatele au fost depozitate alandala, iar unele au mucegăit, au prins rugină, iar unele s-au deteriorat ireversibil. Apoi, în 1990, colecțiile au fost scoase la lumină, prin dăruirea unor oameni de sport, care le-au recondiționat și le-au expus la locul lor. Tot atunci a fost organizat primul și unicul club olimpic din țară la Brașov, președinte fiind atunci antrenorul Dumitru Popescu-Colibași. „Dacă la început erau doar 300 de exponate, acum avem circa 3.000, adunate de la campioni naționali olimpici, de la cupa satelor și de la tot felul de campioni sportivi de-a lungul anului“, mai spune Verdeș. În 2007, Consiliul Județean a decis să renoveze clădirea unde funcționa muzeul, cu promisiunea că, atunci cînd lucrările vor fi finalizate, muzeul se va întoarce la locul lui. Colecțiile au fost din nou împachetate în lăzi și cutii și depozitate la Muzeul de Istorie Brașov. Zac și acum acolo. Pentru că, deși clădirea fostului muzeu a fost renovată, nu s-a mai găsit niciun loc pentru muzeu. Au fost amenajate în schimb birouri și săli de conferințe pentru Baza Sportiv㠄Olimpia“. „Clădirea a fost renovată și de atunci ni se promite că vom primi un spațiu, dar nu acolo. Ultima promisiune a Consiliului Județean este că vom primi, în ianurie 2010 un spațiu modernizat. Ori la Direcția de Sport de pe Aleea de sub Tîmpa, ori în altă locație, din cadrul muzeelor. Dar nu se știe încă unde“, a mai spus Toader Verdeș, președintele Clubului Olimpic Brașov.
Pentru amenajare și modernizare ar fi nevoie de vreo 20.000 de lei și de trei luni de muncă. Apoi, întreținerea muzeului ar trebui asigurată în parteneriat cu CJ Brașov și Clubul Olimpic. Președintele Clubului Olimpic Brașov nu este însă prea optimist.

Muzeul a „trăit“ din pasiune

Muzeul Sportului Transilvănean nu era deschis decît două zile pe săptămînă, marțea și joia, cîte două ore, între 10.00 și 12.00. Dar reușea să strîngă cîte 300 de vizitatori pe lună. Pragul muzeului a fost trecut de multe persoane importante, sportivi naționali și internaționali, ambasadori, miniștri și oameni de cultură. Dar cel mai mult era vizitat de copii și tineri. „Noi făceam treaba asta voluntar. Nu exista niciun angajat plătit pentru muncă și pentru efortul de a ține în viață acest muzeu unic. Stăteam în frig la etaj, la o cană de vin încălzit. Așa a funcționat toți acești ani. Din pasiunea cîtorva oameni. Cred că o să facem un cort și-l punem acolo, pentru că nu se poate ca Brașovul să fie vitregit de un asemenea muzeu, care e un lucru extraordinar“, a spus Verdeș cu tristețe. Gîndindu-se la respectul cu care sînt tratate în alte țări colecții istorice chiar mai mici. Din păcate, nici un reprezentant al Consiliului Județean nu a vrut să vorbească despre nedreptatea făcută muzeului evacuat din clădirea pe care o administrează.

Sportul, o tradiție la Brașov

• Sportul, în forma sa organizată, se practica în Țara Bîrsei, de altfel ca în întreaga Transilvanie, încă de la începutul secolului al XIX-lea, documentele vremii consemnînd, de pildă, înființarea la Brașov, în 1834 a unei școli de înot în cartierul Blumăna. Au apărut apoi strucuturi organizate și în alte ramuri sportive precum gimnastica, scrima, patinajul, tirul, atletismul, ciclismul și multe altele. În acest context, a apărut unul dintre rarele muzee ale sporturilor din țară la Brașov. Ideea a aparținut lui Virgil Ludu, om de cultură, dar și un împătimit al sportului. Alte nume care au făcut posibil Muzeul Sportului Transilvănean sînt Vasile Ristache, Stelian Palici, Dumitru Furnică sau Vasile Lăzăruț.

Sportivi care au dus faima Brașovului

*antrenorul de handbal Dumitru Popescu-Colibași
*atletul Virgil Ludu
*shiorul Ion Cojocaru
*schiorul Mihai Bîră
*schiorul Magdalena Bîră
*schiorul și antrenorul Kurt Gohn
*biatlonistul Victor Fontana - erou al Revoluției din Decembrie 1989
*scrimerul Mihai Covaliu
*luptătorul Stelian Morcov
*scrimera Reka Lazăr
*handbalistul Cezar Nica
*handbalista Iuliana Nako
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la

Am votat mulți și-atât


Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis

Ai grijă de votul tău!


Tu decizi cine va fi președintele
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Aria cercului, cea mai căutată formulă matematică pe Google, după ce Dăncilă nu a știut răspunsul


  Azi 13:31
 • ➤ Local


  Percheziții la o firmă de construcții din Brașov


  Azi 12:47
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur în handbal


  Cine este de vină pentru scandalul dopajului de la Corona Brașov?


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Alarmă!


  Trei focare de hepatită A, în evoluție, în județul Brașov


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de aur“ se sărbătorește în decembrie


  Azi 09:11
 • ➤ Local


  Un urs lovit pe DN13 s-a retras în pădure, înainte de sosirea echipajelor de intervenție


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  Cu finanțare de la CJ


  Investigații de cardiologie la ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Ambasadori


  Un brașovean, în delegația culturală în Japonia, la Jocurile Olimpice și Paralimpice


  Azi 09:03
 • ➤ National


  Înainte de votul final


  Klaus Iohannis: Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt


  Azi 08:59
 • ➤ National


  Viorica Dancilă crede că aria cercului este R2 și că luni va fi președinte


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Frumoasa avocată


  Va reprezenta România la Miss Univers 2019


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Lidia Buble, plină de vânătăi


  Azi 08:24
 • ➤ Life


  Mara Georgescu, adolescenta care promite să ajungă ca Rihanna


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Secrete culinare


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, urmărit penal de către DNA


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  S-a văzut diferența de valoare


  Sepsi OSK a învins amical ACS SR Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  19.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  19.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  19.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  19.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  19.11.2019
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  19.11.2019
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  19.11.2019
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  19.11.2019
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  19.11.2019
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  19.11.2019
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  19.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  19.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.894 milisecunde, încărcat în milisecunde