Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Evacuat cu o minciună


Muzeu unic în țară, aruncat în magazie

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Mihaela Grădinaru, 29.12.2009
• Muzeul Sportului Transilvănean, o comoară a Brașovului, zace de doi ani într-un depozit de la Muzeul de Istorie
• Exponate unice în țară, dar și în lume, stau în lăzi și cutii prăfuite, după ce au fost evacuate de CJ din clădirea renovată de la Baza Olimpia

Brașovul a avut pînă nu demult o comoară din lumea sporturilor. Muzeul Sportului Transilvănean nu și-a mai găsit însă loc în cetatea Brașovului, după ce a fost evacuat de Consiliul Județean din clădirea de la Baza Olimpia, unde era locul lui istoric. Doar comuniștii au mai pus exponatele în lăzi și le-au aruncat într-o pivniță. Din 2007, cele peste 3.000 de exponate rare, unice în țară, iar unele unice în lume, zac iar în cutii și lăzi prăfuite într-un depozit de la Muzeul de Istorie Brașov. Printre prețioasele piese ale muzeului aruncat într-o magazie, se află patru perechi de patine unicat din os de vită, din anii 1700-1704. La fel sînt și patinele din secolul al XIX-lea, primele modele din metal, construite de meșteșugarii brașoveni. Aceste piese rare, și altele ca ele, au supraviețuit atîtor încercări ale timpului, dar nu pot învinge nepăsarea conducerii Consiliului Județean, care a preferat în locul muzeului birouri și săli de conferință. Asta, deși Muzeul Sportului Transilvănean, arondat la Comitetul Olimpic Internațional de la Lausanne, este singurul de acest fel din țară și unul din cele patru din Europa.

Exponate unice

Un muzeu asemănător Muzeului Sportului Transilvănean mai există   doar în Grecia, Polonia și Cehia. În România e unicat. Unele dintre cele mai vechi și prețioase exponate sînt cele patru perechi de patine din os de vită din anii 1700 - 1704, care sînt unicate. Adevărate bijuterii sînt și patinele din secolul al XIX-lea, primele modele din metal, legate cu niște curele, construite de meșteșugarii brașoveni. „Patinele din os au fost construite de un evreu ungur din breslele Brașovului, iar patinoarele din acea vreme erau construite dintr-un amestec de apă și zăpadă și nu erau așa lucioase ca acum“, ne povesteștea Toader Verdeș (foto medalion), președintele Clubului Olimpic Brașov. La începuturi, tinerii din zona Brașovului se adunau pe patinoarul din fața Prefecturii, unde acum funcționează Rectoratul Universității Transilvania și Livada Poștei, dar și în zona Bazei Olimpia. Primele schiuri, și ele piese valoroase ale fostului muzeu, erau făcute din lemn de frasin, erau foarte late, greoaie și măsurau aproape doi metri. Cei care se încumetau să schieze aveau doar un băț de bambus pe care îl foloseau la viraje. Schiurile erau prinse de încălțări doar cu o bandă din pînză. Schiurile din muzeul ascuns acum în magazie datează din anii 1880 - 1890. Prin anii 1930, au apărut schiurile din lemn de hickory, un lemn mai special, cînd au fost confecționate și primele legături din metal. Se schia pe atunci în Postăvarul și Bunloc, unde s-au construit și primele trambuline. Muzeul avea printre exponate și sănii. La început, săniile se făceau mai mari, cu o capacitate de 6-8 persoane, trase de un cal, apoi de dimensiuni tot mai mici, pentru una-două persoane. De fapt, meșteșugarii și clasa de mijloc au fost promotorii activităților sportive din Brașov. Bresele - românești, germane și maghiare - au înființat grupurile și întrecerile sportive. Despre toate acestea ar putea vorbi muzeul, dacă n-ar fi pus la cutie.

CJ nu mai are loc pentru un muzeu unic

Muzeul Sportului Transilvănean din Brașov a înființat în 1961, în clădirea de lîngă Bastionul Țesătorilor, la ultimul etaj, avînd inițial doar 300 de exponate primite din toat㠄regiunea Stalin“, adică Brașov, Sibiu și Covasna. În 1967 însă, comuniștii au decis să închidă muzeul, iar toate materialele au fost strînse și au zăcut într-o pivniță timp de 33 de ani. Pînă după Revoluție. Exponatele au fost depozitate alandala, iar unele au mucegăit, au prins rugină, iar unele s-au deteriorat ireversibil. Apoi, în 1990, colecțiile au fost scoase la lumină, prin dăruirea unor oameni de sport, care le-au recondiționat și le-au expus la locul lor. Tot atunci a fost organizat primul și unicul club olimpic din țară la Brașov, președinte fiind atunci antrenorul Dumitru Popescu-Colibași. „Dacă la început erau doar 300 de exponate, acum avem circa 3.000, adunate de la campioni naționali olimpici, de la cupa satelor și de la tot felul de campioni sportivi de-a lungul anului“, mai spune Verdeș. În 2007, Consiliul Județean a decis să renoveze clădirea unde funcționa muzeul, cu promisiunea că, atunci cînd lucrările vor fi finalizate, muzeul se va întoarce la locul lui. Colecțiile au fost din nou împachetate în lăzi și cutii și depozitate la Muzeul de Istorie Brașov. Zac și acum acolo. Pentru că, deși clădirea fostului muzeu a fost renovată, nu s-a mai găsit niciun loc pentru muzeu. Au fost amenajate în schimb birouri și săli de conferințe pentru Baza Sportiv㠄Olimpia“. „Clădirea a fost renovată și de atunci ni se promite că vom primi un spațiu, dar nu acolo. Ultima promisiune a Consiliului Județean este că vom primi, în ianurie 2010 un spațiu modernizat. Ori la Direcția de Sport de pe Aleea de sub Tîmpa, ori în altă locație, din cadrul muzeelor. Dar nu se știe încă unde“, a mai spus Toader Verdeș, președintele Clubului Olimpic Brașov.
Pentru amenajare și modernizare ar fi nevoie de vreo 20.000 de lei și de trei luni de muncă. Apoi, întreținerea muzeului ar trebui asigurată în parteneriat cu CJ Brașov și Clubul Olimpic. Președintele Clubului Olimpic Brașov nu este însă prea optimist.

Muzeul a „trăit“ din pasiune

Muzeul Sportului Transilvănean nu era deschis decît două zile pe săptămînă, marțea și joia, cîte două ore, între 10.00 și 12.00. Dar reușea să strîngă cîte 300 de vizitatori pe lună. Pragul muzeului a fost trecut de multe persoane importante, sportivi naționali și internaționali, ambasadori, miniștri și oameni de cultură. Dar cel mai mult era vizitat de copii și tineri. „Noi făceam treaba asta voluntar. Nu exista niciun angajat plătit pentru muncă și pentru efortul de a ține în viață acest muzeu unic. Stăteam în frig la etaj, la o cană de vin încălzit. Așa a funcționat toți acești ani. Din pasiunea cîtorva oameni. Cred că o să facem un cort și-l punem acolo, pentru că nu se poate ca Brașovul să fie vitregit de un asemenea muzeu, care e un lucru extraordinar“, a spus Verdeș cu tristețe. Gîndindu-se la respectul cu care sînt tratate în alte țări colecții istorice chiar mai mici. Din păcate, nici un reprezentant al Consiliului Județean nu a vrut să vorbească despre nedreptatea făcută muzeului evacuat din clădirea pe care o administrează.

Sportul, o tradiție la Brașov

• Sportul, în forma sa organizată, se practica în Țara Bîrsei, de altfel ca în întreaga Transilvanie, încă de la începutul secolului al XIX-lea, documentele vremii consemnînd, de pildă, înființarea la Brașov, în 1834 a unei școli de înot în cartierul Blumăna. Au apărut apoi strucuturi organizate și în alte ramuri sportive precum gimnastica, scrima, patinajul, tirul, atletismul, ciclismul și multe altele. În acest context, a apărut unul dintre rarele muzee ale sporturilor din țară la Brașov. Ideea a aparținut lui Virgil Ludu, om de cultură, dar și un împătimit al sportului. Alte nume care au făcut posibil Muzeul Sportului Transilvănean sînt Vasile Ristache, Stelian Palici, Dumitru Furnică sau Vasile Lăzăruț.

Sportivi care au dus faima Brașovului

*antrenorul de handbal Dumitru Popescu-Colibași
*atletul Virgil Ludu
*shiorul Ion Cojocaru
*schiorul Mihai Bîră
*schiorul Magdalena Bîră
*schiorul și antrenorul Kurt Gohn
*biatlonistul Victor Fontana - erou al Revoluției din Decembrie 1989
*scrimerul Mihai Covaliu
*luptătorul Stelian Morcov
*scrimera Reka Lazăr
*handbalistul Cezar Nica
*handbalista Iuliana Nako
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.338 milisecunde, încărcat în milisecunde