Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Comorile Brașovului


Postăvaru, prima cabană din Carpați

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 02.12.2011
• Cea mai veche cabană din România este Cabana Postăvaru
• A fost construită de primul club de montaniarzi, pe locul preferat al elevilor de la Honterus

În partea nordică a masivului Postăvarul, la altitudinea de 1.604 metri, cea mai veche cabană din România a împlinit 128 de ani. Vechi simbol al Brașovului, cabana Postăvaru este un punct de întîlnire al schiorilor și al iubitorilor de munte, din care poți cuprinde cu o singură privire Crucea de pe Caraiman, Colții Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieștilor, creasta Pietrei Craiului, pîrtia Lupului, Drumul Roșu și Brașovul. De pe această terasă naturală ai vedere către cele mai înalte locuri ale României. Istoria cabanei poate fi citită în lemnul construcției, pe care și-au scrijelit semnăturile brașoveni de acum mai bine de 100 de ani. Astăzi, cabana a fost extinsă datorită unui ONG, la fel de bătrîn ca și ea. Povestea acestui loc continuă cu amintirile turiștilor de azi care spun că o parte din suflet le rămîne la Postăvaru, prima cabană din Munții Carpați.

Cabana elevilor sași

Cabana Postăvarul „Iulius Römer“ din Poiana Brașov cuprinde mai multe corpuri de clădire, cel mai vechi datînd din 1883. Este cea mai bătrînă cabană în funcțiune din România. Apariția ei a fost o necesitate la acea vreme, deoarece zona începuse să fie tot mai căutată de schiori. Elevii de la gimnaziul Honterus urcau în Cristianul Mare sau Postăvarul în fiecare vară. Fiindcă erau cei mai frecvenți turiști ai zonei, muntele a fost botezat Schuler (elev). În 1857, doi liceeni de la cursul superior, Eduard Gusbeth și Eduard Copony, reușiseră să urce pe Postăvarul iarna, fapt excepțional pentru vremea respectivă, ispravă comentată îndelung în ziare. Fiindcă nu exista niciun loc de popas, montaniarzii de la Asociația Carpatină Ardeleană SKV Brașov, după ce au construit și au marcat primele trasee turistice pe Postăvarul, „Drumul roșu“ și „Drumul albastru“, au ridicat prin forțe proprii prima cabană. Au muncit la ea doi ani, din 2 aprilie 1881 pînă în 7 octombrie 1883. Cabana s-a numit inițial Schulerhütte, după numele săsesc al Postăvarului. Inimoșii brașoveni din secolul XIX au gospodărit cabana, au păzit-o vară și iarnă, iar din 1891 au extins-o cu un nou corp de clădire. În 1903 a fost construit așa numitul Pavilion, iar în 1907, o anexă gospodărească. Pereții exteriori ai vechii cabane vorbesc și azi despre cei care au trecut pe aici acum mai bine de un secol: Novak (1896), Adele Zeidner, (1907), Helena (1908).

Cărămizi cărate cu rucsacul

La începutul secolului trecut, cabana din Postăvarul era singura clădire din Poiana Brașov. Terenurile aparțineau orașului, unor persoane particulare: Bobit, Lupan, Căpățînă, Toropoiu, Govna, Ristea sau Bisericii Sf. Nicolae. Se puteau vedea ici și colo doar șurile de fîn ale ciobanilor. Dar, în mai puțin de un sfert de secol, peisajul s-a schimbat complet. Turismul și schiul au animat acest colț de natură și l-au transformat treptat în ceea ce astăzi se numește Poiana Brașov, cea mai mare stațiune de schi din România. Încă din 1918, președintele SKV Brașov, dr. Gustav Philippi, a anticipat c㠄în scurt timp, Brașovul va fi vizitat de mult mai multă lume“. Aceeași asociație a construit în 1924 și actuala cabană Ruia, primul hotel din Poiană. Curînd, au apărut și casele particulare, s-au amenajat mai multe pîrtii, iar în anii ’30, s-a construit „Cristianul Mare“, cabana fabricii de avioane IAR. La împlinirea a 50 de ani de la înființarea SKV Brașov, în 1931, primăria Brașovului a donat organizației terenul pe care erau construite cabanele. În anul 1933, s-a simțit nevoia de o cabană mai mare. După planurile inginerului G. Frank și cu banii colectați din donațiile brașovenilor, au fost adăugate două săli de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri și o cameră pentru ceruit schiurile. Mîna de lucru a fost a voluntarilor, care au cărat zeci de mii de cărămizi în rucsacuri și cu animale de povară. Voluntarii purtau bocanci cu ținte bătute în talpă, iar pe zăpadă foloseau schiuri din lemn. Își luminau calea cu lămpi cu gaz. Toate aceste obiecte, plus schiuri și patine de acum 70 de ani, colțari, lanterne, costume, pot fi văzute la muzeul amenajat într-o încăpere a cabanei.

Înapoi, la faima de odinioară

Noua cabană a fost sfințită în 1935 și a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primul președinte SKV Brașov. Cabana a devenit inima activităților de iarnă în Poiana Brașov. Numărul schiorilor a crescut, dar veneau aici și brașovenii dornici de o gură de aer curat, un peisaj deosebit și atmosferă de cabană. Morawetz și Gust au fost primii instructori de schi. În anul inaugurării cabanei cu nume nou, a trecut pe aici scriitorul Mihail Sebastian care, cîțiva ani mai tîrziu, a publicat romanul „Accidentul”, în care cea mai mare parte a acțiunii se petrece la această cabană. În 1945, cabana a fost naționalizată, trecînd la nou înființatul Oficiu Național de Turism. După o funcționare neîntreruptă de 64 de ani, în același an, asociația SKV a fost scoasă în afara legii. Timp de 50 de ani, cabana a găzduit sute de mii de turiști și, fiindcă n-a fost reparată, s-a degradat. După 1989, reluîndu-și activitatea, SKV Brașov a înaintat documentația și a depus eforturi în vederea retrocedării cabanei. Prin decizia din 6 aprilie 2004, Societatea Poiana Brașov SA a restituit Cabana Postăvarul și terenul aferent celor care știu cum s-o întrețină și s-o promoveze. Imediat, membrii SKV s-au apucat de lucru, au reparat clădirea și instalațiile, au curățat natura, redînd astfel atmosfera prietenoasă și familiară de pe vremuri. Rolf Truetsch, actualul președinte al SKV, s-a mutat aici cu întreaga familie și, din 2007, este administratorul cabanei, relansată în circuitul turistic la standardele și faima de odinioară. Aflată în mijlocul unei arii naturale protejate, cea mai veche cabană din România pare a fi cea mai tînără, dacă judecăm după acțiunile și numărul schiorilor care poposesc aici. Prima ninsoare care va acoperi Postăvarul nu trebuie ratată. Este anotimpul în care cabana devine un loc magic. Ceai fierbinte, vin fiert, orice deguști, are parcă un gust mai bun aici. Gustul naturii și al prieteniei.

Primii montaniarzi din România

• Asociația Carpatină Ardeleană/ Siebenbürgische Karpaten Verein a luat ființă la 28 noiembrie 1880, la Sibiu, cu scopul de a cerceta și descrie Carpații Transilvăneni, de a trezi și însufleți interesul și dragostea pentru munte. Cu cîțiva ani înainte, în august 1873, luase însa fiinta la Brașov Asociația Alpină Ardeleană/Siebenbürgische Alpenverein, cea care poate fi considerată astfel prima societate de turism din România și care s-a afiliat în 1881 la SKV, devenind astfel Sectiunea Brașov a acestei asociații. Din cele 18 secții înființate în toată țara, după 1990, și-au reluat activitatea doar două: Sibiu și Brașov, cele mai vechi cluburi turistice din România la ora actuală. Membrii SKV Brașov, marea lor majoritate sași, au construit, în cei exact 130 de ani de activitate, cabane, refugii, poteci, au marcat trasee (250 km) și au format ghizi montani. SKV a construit cele mai multe cabane din România, dintre acestea, 60 au fost refăcute. Printre membrii acestei organizații s-au numărat: pictorul Emil von Bömches, Karl Lehmann, Emil Racoviță, Take Ionescu, Ioan Meșotă, Gheorghe Dima, Iosif Pușcariu, Tiberiu Brediceanu.

Marea de pe munte

• De la Cabana Postăvaru se poate observa un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină“. Plafonul de nori coboară, înconjurînd piscul muntelui. Turiștii au impresia că sînt deasupra lumii. Spectacolul este cu atît mai copleșitor cu cît, iarna, albul zăpezii se confundă cu albul norilor, iar peisajul devine monocrom, punctat doar de culorile telecgondolelor. Stratul de zăpadă durează aici circa cinci luni pe an.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Orare speciale la RATBv pe timpul ”Cerbului de Aur”


  Azi 17:59
 • ➤ Local


  O brașoveancă s-a spânzurat în pădurea din Răcădău


  Azi 16:01
 • ➤ National


  România, țara din UE în care mor cei mai mulți bicicliști și pietoni


  Azi 14:37
 • ➤ Local


  Polițistul german Martin Markel care i-a sprijinit pe românii din Munchen să voteze a primit titlul de excelență PRO URBE la Brașov


  Azi 11:37
 • ➤ Prima pagina


  UPDATE/ A doua zi de proteste la Spitalul de Boli Infecțioase


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Doar o zi


  RATBV suspendă mai multe linii în 1 septembrie


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  S-a răsturnat cu mașina în câmp, lângă Codlea


  Azi 09:14
 • ➤ Eveniment


  Kronospan, prima companie care își transportă angajații legal în municipiul Brașov


  Azi 09:12
 • ➤ Doctor


  Pentru zile calde


  5 ceaiuri cu gheață care ard grăsimile rapid și hidratează


  Azi 09:07
 • ➤ Doctor


  Motivul pentru care nu ar trebui să folosim hârtie igienică


  Azi 09:04
 • ➤ Doctor


  Vinetele, cel mai bun detoxifiant


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  Uleiul de susan reduce presiunea arterială


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Convorbiri oficiale


  Întâlnirea Iohannis-Trump va dura o oră și jumătate


  Azi 08:57
 • ➤ Economic


  Eurostat: România, din nou cea mai mare inflație din UE


  Azi 08:49
 • ➤ Actualitate


  Guvernul de la Londra vrea să pună capăt „imediat” liberei circulații în cazul unui Brexit fără acord


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Ușor de plecat, greu de revenit


  Iulia Vântur s-a săturat de India și ar vrea acasă


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Laura Cosoi s-a luptat din greu cu depresia


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Lavinia Pârva a slăbit spectaculos


  Azi 08:32
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Din secretele băuturilor distilate


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, lăsat cu ochii în soare


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Florin Stîngă a încercat să îl repatrieze pe Vlad Boția


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Mirel Rădoi a anunțat lista preliminară a stranierilor


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Bayern Munchen l-a prezentat pe Coutinho


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Oficial


  Stadionul Tractorul nu mai există!


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Ziaristul Eduard Huidan s-a sinucis


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Apel pentru depistarea a doi hoți de biciclete din Poiana Brașov


  19.08.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A murit Mariana Zaharescu, una dintre cele mai cunoscute voci ale Teleenciclopediei


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Un moment Queen, pe scena Festivalului Cerbul de Aur


  19.08.2019
 • ➤ Economic


  Ministerul Muncii vrea limitarea la 15,18 lei a valorii unui tichet de masă


  19.08.2019
 • ➤ Local


  Protest la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov


  19.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primele benzi dedicate transportului în comun


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Din nou pe străzi


  Autobuzul etajat va circula pe drumul de Poiană


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Urmărire ca-n filme pe DN1


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  20.000 de vouchere în programul Rabla, disponibile de astăzi


  19.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Școala Gimnazială nr. 19 va avea un etaj în plus


  19.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Premieră


  Laura Bretan, Ester Peony și Olivier Kaye, un moment special la Cerbul de Aur


  19.08.2019
 • ➤ National


  Ministrul Pintea recunoaște


  Tragedia de la Săpoca putea fi evitată


  19.08.2019
 • ➤ National


  Absolvenții de facultăți cu profil economic vor fi angajați la ANAF fără concurs


  19.08.2019
 • ➤ National


  Avertisment: Povara creșterii pensiilor în septembrie va fi de nesuportat


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Și-a dorit de micuță la Cerb


  Irina Rimes cântă la Brașov după ziua ei


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Lora are părul albastru sălbatic


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Alexandru Papadopol se iubește cu Adriana Titieni


  19.08.2019
 • ➤ Life


  Cel mai scump desert din lume costă 25.000 de dolari


  19.08.2019
 • ➤ Cititori


  Medicale


  Sfaturi practice pentru a supraviețui caniculei în sarcină


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Olimpic Zărnești, victorii în ultimele amicale ale verii


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  UTA lui Balint, o nouă victorie în Liga a 2-a


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  Meciuri bune pe teren propriu


  Corona a câștigat turneul amical de la Brașov


  19.08.2019
 • ➤ Sport


  Special


  Brașovul are opt antrenori cu licența UEFA PRO și o singură echipă!


  19.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.218 milisecunde, încărcat în milisecunde