Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Comorile Brașovului


Postăvaru, prima cabană din Carpați

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 02.12.2011
• Cea mai veche cabană din România este Cabana Postăvaru
• A fost construită de primul club de montaniarzi, pe locul preferat al elevilor de la Honterus

În partea nordică a masivului Postăvarul, la altitudinea de 1.604 metri, cea mai veche cabană din România a împlinit 128 de ani. Vechi simbol al Brașovului, cabana Postăvaru este un punct de întîlnire al schiorilor și al iubitorilor de munte, din care poți cuprinde cu o singură privire Crucea de pe Caraiman, Colții Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieștilor, creasta Pietrei Craiului, pîrtia Lupului, Drumul Roșu și Brașovul. De pe această terasă naturală ai vedere către cele mai înalte locuri ale României. Istoria cabanei poate fi citită în lemnul construcției, pe care și-au scrijelit semnăturile brașoveni de acum mai bine de 100 de ani. Astăzi, cabana a fost extinsă datorită unui ONG, la fel de bătrîn ca și ea. Povestea acestui loc continuă cu amintirile turiștilor de azi care spun că o parte din suflet le rămîne la Postăvaru, prima cabană din Munții Carpați.

Cabana elevilor sași

Cabana Postăvarul „Iulius Römer“ din Poiana Brașov cuprinde mai multe corpuri de clădire, cel mai vechi datînd din 1883. Este cea mai bătrînă cabană în funcțiune din România. Apariția ei a fost o necesitate la acea vreme, deoarece zona începuse să fie tot mai căutată de schiori. Elevii de la gimnaziul Honterus urcau în Cristianul Mare sau Postăvarul în fiecare vară. Fiindcă erau cei mai frecvenți turiști ai zonei, muntele a fost botezat Schuler (elev). În 1857, doi liceeni de la cursul superior, Eduard Gusbeth și Eduard Copony, reușiseră să urce pe Postăvarul iarna, fapt excepțional pentru vremea respectivă, ispravă comentată îndelung în ziare. Fiindcă nu exista niciun loc de popas, montaniarzii de la Asociația Carpatină Ardeleană SKV Brașov, după ce au construit și au marcat primele trasee turistice pe Postăvarul, „Drumul roșu“ și „Drumul albastru“, au ridicat prin forțe proprii prima cabană. Au muncit la ea doi ani, din 2 aprilie 1881 pînă în 7 octombrie 1883. Cabana s-a numit inițial Schulerhütte, după numele săsesc al Postăvarului. Inimoșii brașoveni din secolul XIX au gospodărit cabana, au păzit-o vară și iarnă, iar din 1891 au extins-o cu un nou corp de clădire. În 1903 a fost construit așa numitul Pavilion, iar în 1907, o anexă gospodărească. Pereții exteriori ai vechii cabane vorbesc și azi despre cei care au trecut pe aici acum mai bine de un secol: Novak (1896), Adele Zeidner, (1907), Helena (1908).

Cărămizi cărate cu rucsacul

La începutul secolului trecut, cabana din Postăvarul era singura clădire din Poiana Brașov. Terenurile aparțineau orașului, unor persoane particulare: Bobit, Lupan, Căpățînă, Toropoiu, Govna, Ristea sau Bisericii Sf. Nicolae. Se puteau vedea ici și colo doar șurile de fîn ale ciobanilor. Dar, în mai puțin de un sfert de secol, peisajul s-a schimbat complet. Turismul și schiul au animat acest colț de natură și l-au transformat treptat în ceea ce astăzi se numește Poiana Brașov, cea mai mare stațiune de schi din România. Încă din 1918, președintele SKV Brașov, dr. Gustav Philippi, a anticipat c㠄în scurt timp, Brașovul va fi vizitat de mult mai multă lume“. Aceeași asociație a construit în 1924 și actuala cabană Ruia, primul hotel din Poiană. Curînd, au apărut și casele particulare, s-au amenajat mai multe pîrtii, iar în anii ’30, s-a construit „Cristianul Mare“, cabana fabricii de avioane IAR. La împlinirea a 50 de ani de la înființarea SKV Brașov, în 1931, primăria Brașovului a donat organizației terenul pe care erau construite cabanele. În anul 1933, s-a simțit nevoia de o cabană mai mare. După planurile inginerului G. Frank și cu banii colectați din donațiile brașovenilor, au fost adăugate două săli de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri și o cameră pentru ceruit schiurile. Mîna de lucru a fost a voluntarilor, care au cărat zeci de mii de cărămizi în rucsacuri și cu animale de povară. Voluntarii purtau bocanci cu ținte bătute în talpă, iar pe zăpadă foloseau schiuri din lemn. Își luminau calea cu lămpi cu gaz. Toate aceste obiecte, plus schiuri și patine de acum 70 de ani, colțari, lanterne, costume, pot fi văzute la muzeul amenajat într-o încăpere a cabanei.

Înapoi, la faima de odinioară

Noua cabană a fost sfințită în 1935 și a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primul președinte SKV Brașov. Cabana a devenit inima activităților de iarnă în Poiana Brașov. Numărul schiorilor a crescut, dar veneau aici și brașovenii dornici de o gură de aer curat, un peisaj deosebit și atmosferă de cabană. Morawetz și Gust au fost primii instructori de schi. În anul inaugurării cabanei cu nume nou, a trecut pe aici scriitorul Mihail Sebastian care, cîțiva ani mai tîrziu, a publicat romanul „Accidentul”, în care cea mai mare parte a acțiunii se petrece la această cabană. În 1945, cabana a fost naționalizată, trecînd la nou înființatul Oficiu Național de Turism. După o funcționare neîntreruptă de 64 de ani, în același an, asociația SKV a fost scoasă în afara legii. Timp de 50 de ani, cabana a găzduit sute de mii de turiști și, fiindcă n-a fost reparată, s-a degradat. După 1989, reluîndu-și activitatea, SKV Brașov a înaintat documentația și a depus eforturi în vederea retrocedării cabanei. Prin decizia din 6 aprilie 2004, Societatea Poiana Brașov SA a restituit Cabana Postăvarul și terenul aferent celor care știu cum s-o întrețină și s-o promoveze. Imediat, membrii SKV s-au apucat de lucru, au reparat clădirea și instalațiile, au curățat natura, redînd astfel atmosfera prietenoasă și familiară de pe vremuri. Rolf Truetsch, actualul președinte al SKV, s-a mutat aici cu întreaga familie și, din 2007, este administratorul cabanei, relansată în circuitul turistic la standardele și faima de odinioară. Aflată în mijlocul unei arii naturale protejate, cea mai veche cabană din România pare a fi cea mai tînără, dacă judecăm după acțiunile și numărul schiorilor care poposesc aici. Prima ninsoare care va acoperi Postăvarul nu trebuie ratată. Este anotimpul în care cabana devine un loc magic. Ceai fierbinte, vin fiert, orice deguști, are parcă un gust mai bun aici. Gustul naturii și al prieteniei.

Primii montaniarzi din România

• Asociația Carpatină Ardeleană/ Siebenbürgische Karpaten Verein a luat ființă la 28 noiembrie 1880, la Sibiu, cu scopul de a cerceta și descrie Carpații Transilvăneni, de a trezi și însufleți interesul și dragostea pentru munte. Cu cîțiva ani înainte, în august 1873, luase însa fiinta la Brașov Asociația Alpină Ardeleană/Siebenbürgische Alpenverein, cea care poate fi considerată astfel prima societate de turism din România și care s-a afiliat în 1881 la SKV, devenind astfel Sectiunea Brașov a acestei asociații. Din cele 18 secții înființate în toată țara, după 1990, și-au reluat activitatea doar două: Sibiu și Brașov, cele mai vechi cluburi turistice din România la ora actuală. Membrii SKV Brașov, marea lor majoritate sași, au construit, în cei exact 130 de ani de activitate, cabane, refugii, poteci, au marcat trasee (250 km) și au format ghizi montani. SKV a construit cele mai multe cabane din România, dintre acestea, 60 au fost refăcute. Printre membrii acestei organizații s-au numărat: pictorul Emil von Bömches, Karl Lehmann, Emil Racoviță, Take Ionescu, Ioan Meșotă, Gheorghe Dima, Iosif Pușcariu, Tiberiu Brediceanu.

Marea de pe munte

• De la Cabana Postăvaru se poate observa un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină“. Plafonul de nori coboară, înconjurînd piscul muntelui. Turiștii au impresia că sînt deasupra lumii. Spectacolul este cu atît mai copleșitor cu cît, iarna, albul zăpezii se confundă cu albul norilor, iar peisajul devine monocrom, punctat doar de culorile telecgondolelor. Stratul de zăpadă durează aici circa cinci luni pe an.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 15.285 milisecunde, încărcat în milisecunde