Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres
Publicitate

Comorile Brașovului


Postăvaru, prima cabană din Carpați

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 02.12.2011
• Cea mai veche cabană din România este Cabana Postăvaru
• A fost construită de primul club de montaniarzi, pe locul preferat al elevilor de la Honterus

În partea nordică a masivului Postăvarul, la altitudinea de 1.604 metri, cea mai veche cabană din România a împlinit 128 de ani. Vechi simbol al Brașovului, cabana Postăvaru este un punct de întîlnire al schiorilor și al iubitorilor de munte, din care poți cuprinde cu o singură privire Crucea de pe Caraiman, Colții Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieștilor, creasta Pietrei Craiului, pîrtia Lupului, Drumul Roșu și Brașovul. De pe această terasă naturală ai vedere către cele mai înalte locuri ale României. Istoria cabanei poate fi citită în lemnul construcției, pe care și-au scrijelit semnăturile brașoveni de acum mai bine de 100 de ani. Astăzi, cabana a fost extinsă datorită unui ONG, la fel de bătrîn ca și ea. Povestea acestui loc continuă cu amintirile turiștilor de azi care spun că o parte din suflet le rămîne la Postăvaru, prima cabană din Munții Carpați.

Cabana elevilor sași

Cabana Postăvarul „Iulius Römer“ din Poiana Brașov cuprinde mai multe corpuri de clădire, cel mai vechi datînd din 1883. Este cea mai bătrînă cabană în funcțiune din România. Apariția ei a fost o necesitate la acea vreme, deoarece zona începuse să fie tot mai căutată de schiori. Elevii de la gimnaziul Honterus urcau în Cristianul Mare sau Postăvarul în fiecare vară. Fiindcă erau cei mai frecvenți turiști ai zonei, muntele a fost botezat Schuler (elev). În 1857, doi liceeni de la cursul superior, Eduard Gusbeth și Eduard Copony, reușiseră să urce pe Postăvarul iarna, fapt excepțional pentru vremea respectivă, ispravă comentată îndelung în ziare. Fiindcă nu exista niciun loc de popas, montaniarzii de la Asociația Carpatină Ardeleană SKV Brașov, după ce au construit și au marcat primele trasee turistice pe Postăvarul, „Drumul roșu“ și „Drumul albastru“, au ridicat prin forțe proprii prima cabană. Au muncit la ea doi ani, din 2 aprilie 1881 pînă în 7 octombrie 1883. Cabana s-a numit inițial Schulerhütte, după numele săsesc al Postăvarului. Inimoșii brașoveni din secolul XIX au gospodărit cabana, au păzit-o vară și iarnă, iar din 1891 au extins-o cu un nou corp de clădire. În 1903 a fost construit așa numitul Pavilion, iar în 1907, o anexă gospodărească. Pereții exteriori ai vechii cabane vorbesc și azi despre cei care au trecut pe aici acum mai bine de un secol: Novak (1896), Adele Zeidner, (1907), Helena (1908).

Cărămizi cărate cu rucsacul

La începutul secolului trecut, cabana din Postăvarul era singura clădire din Poiana Brașov. Terenurile aparțineau orașului, unor persoane particulare: Bobit, Lupan, Căpățînă, Toropoiu, Govna, Ristea sau Bisericii Sf. Nicolae. Se puteau vedea ici și colo doar șurile de fîn ale ciobanilor. Dar, în mai puțin de un sfert de secol, peisajul s-a schimbat complet. Turismul și schiul au animat acest colț de natură și l-au transformat treptat în ceea ce astăzi se numește Poiana Brașov, cea mai mare stațiune de schi din România. Încă din 1918, președintele SKV Brașov, dr. Gustav Philippi, a anticipat c㠄în scurt timp, Brașovul va fi vizitat de mult mai multă lume“. Aceeași asociație a construit în 1924 și actuala cabană Ruia, primul hotel din Poiană. Curînd, au apărut și casele particulare, s-au amenajat mai multe pîrtii, iar în anii ’30, s-a construit „Cristianul Mare“, cabana fabricii de avioane IAR. La împlinirea a 50 de ani de la înființarea SKV Brașov, în 1931, primăria Brașovului a donat organizației terenul pe care erau construite cabanele. În anul 1933, s-a simțit nevoia de o cabană mai mare. După planurile inginerului G. Frank și cu banii colectați din donațiile brașovenilor, au fost adăugate două săli de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri și o cameră pentru ceruit schiurile. Mîna de lucru a fost a voluntarilor, care au cărat zeci de mii de cărămizi în rucsacuri și cu animale de povară. Voluntarii purtau bocanci cu ținte bătute în talpă, iar pe zăpadă foloseau schiuri din lemn. Își luminau calea cu lămpi cu gaz. Toate aceste obiecte, plus schiuri și patine de acum 70 de ani, colțari, lanterne, costume, pot fi văzute la muzeul amenajat într-o încăpere a cabanei.

Înapoi, la faima de odinioară

Noua cabană a fost sfințită în 1935 și a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primul președinte SKV Brașov. Cabana a devenit inima activităților de iarnă în Poiana Brașov. Numărul schiorilor a crescut, dar veneau aici și brașovenii dornici de o gură de aer curat, un peisaj deosebit și atmosferă de cabană. Morawetz și Gust au fost primii instructori de schi. În anul inaugurării cabanei cu nume nou, a trecut pe aici scriitorul Mihail Sebastian care, cîțiva ani mai tîrziu, a publicat romanul „Accidentul”, în care cea mai mare parte a acțiunii se petrece la această cabană. În 1945, cabana a fost naționalizată, trecînd la nou înființatul Oficiu Național de Turism. După o funcționare neîntreruptă de 64 de ani, în același an, asociația SKV a fost scoasă în afara legii. Timp de 50 de ani, cabana a găzduit sute de mii de turiști și, fiindcă n-a fost reparată, s-a degradat. După 1989, reluîndu-și activitatea, SKV Brașov a înaintat documentația și a depus eforturi în vederea retrocedării cabanei. Prin decizia din 6 aprilie 2004, Societatea Poiana Brașov SA a restituit Cabana Postăvarul și terenul aferent celor care știu cum s-o întrețină și s-o promoveze. Imediat, membrii SKV s-au apucat de lucru, au reparat clădirea și instalațiile, au curățat natura, redînd astfel atmosfera prietenoasă și familiară de pe vremuri. Rolf Truetsch, actualul președinte al SKV, s-a mutat aici cu întreaga familie și, din 2007, este administratorul cabanei, relansată în circuitul turistic la standardele și faima de odinioară. Aflată în mijlocul unei arii naturale protejate, cea mai veche cabană din România pare a fi cea mai tînără, dacă judecăm după acțiunile și numărul schiorilor care poposesc aici. Prima ninsoare care va acoperi Postăvarul nu trebuie ratată. Este anotimpul în care cabana devine un loc magic. Ceai fierbinte, vin fiert, orice deguști, are parcă un gust mai bun aici. Gustul naturii și al prieteniei.

Primii montaniarzi din România

• Asociația Carpatină Ardeleană/ Siebenbürgische Karpaten Verein a luat ființă la 28 noiembrie 1880, la Sibiu, cu scopul de a cerceta și descrie Carpații Transilvăneni, de a trezi și însufleți interesul și dragostea pentru munte. Cu cîțiva ani înainte, în august 1873, luase însa fiinta la Brașov Asociația Alpină Ardeleană/Siebenbürgische Alpenverein, cea care poate fi considerată astfel prima societate de turism din România și care s-a afiliat în 1881 la SKV, devenind astfel Sectiunea Brașov a acestei asociații. Din cele 18 secții înființate în toată țara, după 1990, și-au reluat activitatea doar două: Sibiu și Brașov, cele mai vechi cluburi turistice din România la ora actuală. Membrii SKV Brașov, marea lor majoritate sași, au construit, în cei exact 130 de ani de activitate, cabane, refugii, poteci, au marcat trasee (250 km) și au format ghizi montani. SKV a construit cele mai multe cabane din România, dintre acestea, 60 au fost refăcute. Printre membrii acestei organizații s-au numărat: pictorul Emil von Bömches, Karl Lehmann, Emil Racoviță, Take Ionescu, Ioan Meșotă, Gheorghe Dima, Iosif Pușcariu, Tiberiu Brediceanu.

Marea de pe munte

• De la Cabana Postăvaru se poate observa un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină“. Plafonul de nori coboară, înconjurînd piscul muntelui. Turiștii au impresia că sînt deasupra lumii. Spectacolul este cu atît mai copleșitor cu cît, iarna, albul zăpezii se confundă cu albul norilor, iar peisajul devine monocrom, punctat doar de culorile telecgondolelor. Stratul de zăpadă durează aici circa cinci luni pe an.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la

„Asaltul Cetățuii“, la Festivalul Internațional de Reconstituire Istorică


Istoria a reînviat în centrul Brașovului




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK - Viitorul 0-0. Viera a fost aproape să-i rupă genunchiul lui Ianis Hagi!


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Program dat peste cap! Amicalul dintre AFC Hărman și ACS SR Brașov a fost anulat!


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov suspendă activitatea în semn de protest


  22.02.2019
 • ➤ Local


  Blocaj pe DN 13


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  S-au tras la sorți optimile de finală Europa League /Doar doi români au mai rămas în competiție


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța „2020 USR PLUS“ și-a lansat la Brașov campania pentru europarlamentare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș își suspendă activitatea pentru trei zile


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Olimpic Râșnov a realizat al șaselea transfer al iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Parchetul Judecătoriei Constanța și-a suspendat activitatea. Mesaj către ministrul Justiției: Așa ceva nu se mai poate!


  22.02.2019
 • ➤ National


  Magistrații din Cluj suspendă activitățile judiciare


  22.02.2019
 • ➤ National


  Klaus Iohannis sesizează CCR în legătură cu Legea bugetului pe 2019


  22.02.2019
 • ➤ National


  Două cutremure în 3 ore, în Vrancea și Buzău


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Apel fără precedent al Forumului Judecătorilor către magistrații de la toate instanțele și parchetele


  22.02.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  SOMAȚIE


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Vacanță cu gust


  Cele mai bune destinații din lume pentru iubitorii de ceai


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Made in România


  Genți handmade unicat, cusute la o mașină veche de 100 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Efecte terapeutice neașteptate


  Amestecul-magic: miere, scorțișoară și nuci


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Cel mai bătrân elefant ținut în captivitate a murit la 88 de ani


  22.02.2019
 • ➤ Life


  În pericol de dispariție


  Pangolinii giganți, cele mai traficate animale din întreaga lume


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Povești adevărate


  De pe coperta Vogue a ajuns cerșetoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Valentine’s Day-ul uitat al românilor


  Legende și datini de Dragobete


  22.02.2019
 • ➤ Life


  O actriță celebră a fost condamnată la 5 ani de închisoare


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Din culise


  Replica din „Titanic” pe care Leonardo DiCaprio nu a vrut să o spună


  22.02.2019
 • ➤ Prima pagina


  Veniți în stradă să ne apărăm de dictatură!


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Numărul locurilor de parcare din Livadă pentru autocare, redus la jumătate


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  Ministerul Sănătății vrea să multiplice modelul spitalului regional de la Brașov


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  De la glorie la paragină


  Fostul cinematograf Astra a intrat în șantier


  22.02.2019
 • ➤ Eveniment


  CJ va reabilita podurile și podețele de pe traseele drumurilor modernizate pe fonduri europene


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Sărbătoare veselă


  Duminică strigăm „Dragobetele sărută fetele!”


  22.02.2019
 • ➤ Actualitate


  Ansamblu de locuințe, cu blocuri de 10 etaje, pe fosta platformă de la Prefa


  22.02.2019
 • ➤ National


  Aparatul lui Dragnea blochează toare anchetele


  DNA a deschis dosar penal privind cheltuirea subvențiilor primite de PSD


  22.02.2019
 • ➤ National


  Alianța 2020 USR PLUS anunță că se alătură protestului de duminic㠄Nu lăsăm țara pe mâna hoților!“


  22.02.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană reacționează la plângerea penală făcută de Adina Florea lui Frans Timmermans


  22.02.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Decor de 10 milioane de euro


  Mădălina Ghenea, ședință foto pe iahtul socrului


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pavel Bartoș: „Principala mea calitate e soția mea”


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow a dat în judecată un bărbat care o acuză de vătămare corporală


  22.02.2019
 • ➤ Life


  Pisica Choupette a „mulțumit“ fanilor pe Instagram pentru mesajele de condoleanțe


  22.02.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Cărturari brașoveni în lupta națională


  Alexandru Ciurcu - de la „apostolatul gazetăresc" la amărăciunea unui exil odios (III)


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Dylan Flores a fost prezentat oficial la Sepsi


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Marilena Neagu a semnat prelungirea contractului cu Corona


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  LNHF


  Corona joacă în week-end, în deplasare, cu CSM Galați


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  CSM Satu Mare a făcut instrucție cu Olimpia


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Final de drum pentru Halep la Dubai


  22.02.2019
 • ➤ Sport


  Derby local la Hărman


  Ultimele teste ale iernii


  22.02.2019
 • ➤ National


  Avocatul Toni Neacșu: Nici nu vă dați seama cât fierbe sistemul judiciar / Guvernul și Coaliția de guvernare vor ieși în genunchi


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Tenis. WTA, Dubai


  Simona Halep s-a oprit în sferturi. Românca, învinsă în trei seturi de Belinda Bencic


  21.02.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Marilena Neagu a semnat un nou contract cu Corona Brașov


  21.02.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader declanșează procedura de numire a unui nou procuror general


  21.02.2019
 • Cele mai noi articole
  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.837 milisecunde, încărcat în milisecunde