Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Știri Brasov
Publicitate

Spitalul modular pentru pacienți COVID din Brașov nu va fi gata nici în august

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.EX, 30.07.2020
Conducerea Spitalului Județean Brașov a folosit răspunsul cerut de Fundația Hera în legătură cu termenul de finalizare al spitalului modular pentru pacienți COVID și ca pretext de atac sub centură la adresa donatorului. La rândul ei, conducerea Fundației Hera vine cu un drept la replică la adresa Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

,,Ca urmare a reclamației administrative pe care am transmis-o Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov la data de 28 iulie 2020, o zi mai târziu ne-au fost transmise informațiie solicitate.
De asemenea, SCJUB a transmis un comunicat de presă pentru care solicităm dreptul la replică.
Din comunicat se desprinde ideea că solicitările noastre, prin care am încercat să aflăm motivele întârzierii finalizării spitalului modular la termenele anunțate și asumate oficial de către autorități, au la bază un interes politic. Foarte departe de adevăr.
Câteva articole din care reiese clar data începerii construcției și data finalizării:
    • http://www.monitorulexpres.ro/mobil/?stiri&p=eveniment&sID=199426
    • https://www.bizbrasov.ro/2020/05/14/spitalul-covid-de-la-brasov-va-fi-finalizat-in-luna-iulie-investitia-totala-in-constructie-si-echipamente-e-de-peste-23-de-milioane-de-lei/
Interesul nostru privind informarea este unul civic, dată fiind importanța acestui spital pentru salvarea de vieți. Implicarea noastră în acest proiect alături de autorități nu a ținut cont de culoarea politică, mai mult decât atât, în toate comunicările noastre publice am afirmat fără echivoc felul exemplar prin care autoritățile au venit alături de noi în această inițiativă.
Semnele de întrebare au apărut în momentul în care conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență, de la data de 27 aprilie 2020 (data emiterii autorizației de construire) până la data de 5 mai 2020, nu a demarat nicio formă de contractare în vederea execuției. Fapt ce ne-a consternat, dată fiind necesitatea, starea de urgență în care ne găseam la momentul respectiv, în condițiile în care, de la prima întâlnire (7 aprilie 2020) o echipă complexă de voluntari a muncit zi și noapte pentru a preda cât mai repede proiectul. În data de 5 mai, stupefacție. Ni s-a spus de către șeful departamentului de achiziții al Spitalului Județean că există în discuție o altă soluție care prevedea fundații continue și construcții metalice, ceea ce ar fi implicat reluarea procesului de proiectare, bugetare, autorizare. Acest lucru nu însemna doar că eforturile noastre au fost inutile, ci, mult mai important, o întârziere majoră a întregului proiect. Cât de naiv să fii să nu te întrebi ce este în spatele acestei situații?
În urma acestei discuții am solicitat o întâlnire de lucru cu toate autoritățile implicate, concluzia fiind că se va merge pe soluția inițială.
Imediat după această ședință Spitalul Județean lansează procedura de atribuire a contractului de lucrări de construire prin negociere fără publicare prealabilă, la care invită în data de 6 mai 2020, trei companii potențial ofertante, conform procesului verbal nr 13440/13.05.2020. Cinci zile mai târziu, o a patra cerere de ofertă este trimisă către o Asociere de firme, aceleași care ofertaseră individual anterior stabilirii oricărei proceduri și care luaseră parte și la procesul de soluții tehnice, acestora punându-li-se la dispoziție un caiet de sarcini incomplet. Am participat, prin reprezentantul Fundației Hera, ca observatori la deschiderea ofertelor și am semnat procesul verbal fără obiecții privind procedura. Da, surpriza a fost mare, aflând prețurile, în condițiile în care prețul Asocierii de firme era cu 25% mai mic decât cea mai mică ofertă acceptată în licitație, aceștia depunând oferta cu 2 minute după expirarea termenului.
Procedural, totul este acoperit ca la carte. Dar, pentru că discuția merge în direcția integrității morale, întrebările pe care ni le punem sunt altele:
    1. Ai știință de faptul că sunt firme care deja au depus ofertele și le trimiți invitația la 5 zile diferență față de data la care ai trimis-o celorlalți ofertanți. Creezi un dezavantaj competitiv?
    2. Ai știință de faptul că aceste firme au participat la întreg procesul de soluții tehnice și financiare într-un mod transparent. În ciuda acestui fapt, nu consideri că este în interesul spitalului ca acestea să fie parte în procesul de atribuire, păstrând același principiu al transparenței?
    3. Ai știință de faptul că firmele au deja experiență în consturirea unui spital similar (cel de la Elias). Nu este în interesul spitalului să invite în licitație firme care au demonstrat competență, calitate și respectarea termenelor?
Și dacă nu vorbim doar despre interesul spitalului în atribuirea contractului, pentru că la urma urmei nu spitalul este beneficiarul direct al acestui proiect, atunci nu era în interesul oamenilor, al medicilor care vor lucra în acest spital modular și inclusiv al banului public, asigurarea unui proces transparent, nediscriminatoriu și echitabil? Ne întrebăm.
În comunicatul de presă, precum și în răspunsul trimis Fundației HERA, Spitalul Județean justifică întârzierile demarării construcției, spunând că în intervalul 15 mai – 22 iunie, a încheiat contractul pentru dirigenție de șantier, a achitat taxe, a obținut autorizarea tăierii unor arbori, decuplarea unor stâlpi. Rămâne la latitudinea opiniei publice să aprecieze valoarea acestor justificări. Înțelegem de ce a cauzat atâta deranj această întrebare, dar interesul fundației este acela de a păstra transparența, un principiu pentru care există o datorie legală și morală a autorităților.
Considerăm că este josnic și lipsit de considerație față de cadrele medicale angajate în lupta anti-Covid, față de care noi avem tot respectul, ca partea administrativă a spitalului să se ascundă în spatele lor prin auto-victimizare și fugă de răspundere. Cadrele medicale din linia întâi nu au fost parte din nicio discuție, decât aceea care privește sănătatea și dreptul lor de a-și desfășura activitatea într-un mediu sigur și conform tuturor normelor, cu respectarea tuturor procedurilor de care am ținut cont în proiectarea acestui spital, la care și-au adus aportul în mod direct.
Atragem de asemenea atenția managementului spitalului că unitatea modulară va avea 27 de paturi, nu 28 cum au comunicat. Astfel încât, să poată calcula corect bugetul final. De asemenea, locul în care a fost amplasată unitatea modulară reprezintă o alegere a autorităților care au ținut cont că resursa umană necesară deservirii noii unități medicale se găsește la Spitalul Județean, conform declarațiilor lor.
Înțelegem din finalul comunicatului că spitalul nu va fi funcțional nici măcar la finalul lunii august, deși la un moment dat autoritățile anunțau că s-au ocupat în paralel de achiziționarea echipamentelor medicale necesare dotării.
Deși a durat aproape o lună și jumătate să obținem aceste răspunsuri în mod instituțional, doar în ultimă instanță, vâzând că nu obținem nici un răspuns apelând la un comunicat de presă, ne declarăm totuși mulțumiți că le primim chiar și acum, chiar dacă într-un mod belicos, acuzator, auto-victimizator.
Vom trece cu vederea afirmația calomnioasă a reprezentanților Spitalului Județean, conform căreia relațiile personale ar demonstra ceva și atragem atenția că Fundația HERA este o organizație nonguvernamentală, apolitică, indiferent de membrii acesteia, toate acțiunile întreprinse de noi urmărind scopul pentru care a fost înființată, și anume de a fi în sprijinul oamenilor. Cu oameni, pentru oameni! Președinte Fundația HERA
Camelia Clem,,


• Conducerea Spitalului județean, atac sub centură la adresa donatorului

În timp ce în județul Brașov, de la începutul pandemiei nu a fost suplimentat niciun pat ATI cu ventilator pentru pacienții cu COVID, Spitalul Județean o atacă într-um mod care frizează misoginismul pe ăreședinta Fundației HERA, fundație care a donat proiectul spitalului modular de la Brașov
În punctul de vedere transmis în spațiul public, Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, a ținut să mulțumeascăm ce-i drept, Fundației Hera pentru implicarea în acest proiect, prin punerea la dispoziție a documentației, dar și Consiliului Județean Brașov, pentru susținerea financiară, după care, printre altele, a lansat un neelegant atac sub centură la adresa fundației Hera.
„În ultima perioadă, am constatat cu stupoare că lucrurile au degenerat și s-au politizat de către Fundația Hera și anumiți politicieni, susținători ai acesteia. Considerăm că în contextul pandemic mondial actual sunt minimalizate eforturile corpului medical și cele ale Conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în favoarea unor dispute neconstructive, legate de realizarea acestui Spital Modular, care trebuie să respecte anumiți pași legislativi - fiecare etapă în definitivarea proiectului având nevoie de aprobările legale necesare: avize, autorizații etc”. Practic, conducerea spitalului a făcut o aluzie la faptul că această fundație este condusă Camelia Clem, partenera de viață senatorului USR Brașov, Allen Coliban, candidatul USR pentru funcția de primar al municipiului Brașov.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Știri Brasov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  U” Craiova, cap de serie în primul tur din Liga Europa


  09.08.2020
 • ➤ Sport


  CFR Cluj și-a aflat adversara din primul tur preliminar


  09.08.2020
 • ➤ Economic


  Câte 2.500 de lei angajaților care lucrează acasă din cauza pandemiei


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primarul din Sânpetru are Covid. Primăria este închisă mâine publicului


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  60 de noi cazuri COVID la Brașov, 1145 noi cazuri în România


  09.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Peste 500 de brașoveni testați cu COVID se află izolați la domiciliu


  08.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  32 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1350 de cazuri în țară


  08.08.2020
 • ➤ National


  Pui de urs, omorât pe DN 1, lângă Brașov


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Germania a schimbat condițiile pentru străini: 7 județe din România sunt pe lista ”zonelor de risc”


  08.08.2020
 • ➤ Economic


  Fiscul strânge informații privind cardurile, conturile și casetele de valori ale persoanelor fizice


  07.08.2020
 • ➤ Religie


  De Sf Maria


  Pelerinii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Se apropie un spectacol ceresc: ploaia de stele. Perseidele pot fi văzute în noaptea de 12/13 august


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Drumul care leagă comunele Măieruș, Apața și Augustin de județul Covasna, modernizat de CJ Brașov


  07.08.2020
 • ➤ National


  Intră în vigoare legea care pedepsește hărțuirea la locul de muncă. Sancțiuni, între 10.000 și 15.000 de lei


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  De miercuri, brașovenii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea transport în comun în cartier


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  6 detalii de luat în calcul atunci când cumperi un lampadar


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  79 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1378 în țară. Record de decese: 50 în 24 de ore


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Biciclist lovit pe Bulevardul Griviței din Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Câte paturi ATI COVID va avea spitalul modular?


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Mereu în alertă


  Încă un focar de COVID în județul Brașov


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  ARR a dat aviz negativ mai multor autobuze Transbus


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Crucea Roșie din Brașov a primit un nou sediu


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari


  07.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții de 43 de milioane de lei în rețelele de apă și canalizare la Săcele


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  În caz de urgență


  Sprijin pentru părinți și în noul an școlar


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Căminul și sala de sport de la Colegiul Tehnic de Transporturi intră în șantier


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi locuri de parcare


  07.08.2020
 • ➤ National


  În două etape


  Ce restaurante vor avea prioritate la redeschidere?


  07.08.2020
 • ➤ National


  ANOFM a atras peste 294 de milioane de euro, bani europeni, pentru susținerea șomajului tehnic


  07.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Vacanța de lângă casă


  Vulcanii noroioși, oftatul Pământului


  07.08.2020
 • ➤ Life


  12.000 de like-uri


  Iulia Albu a pozat îndrăzneț


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Claudia Pavel se descurcă și fără concerte


  07.08.2020
 • ➤ Life


  Vica Blochina, alintată de un grec milionar


  07.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum creștem pisoii mici


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Florinel Coman, numărul unu în Liga 1


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Mai joacă sau nu Astra?


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Decizie așteptată


  Răspuns final: Liga 1 cu 16 echipe


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Momentan, Halep e principala favorită la US Open


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Un fundaș din naționala Franței se alătură lotului „lupilor”


  07.08.2020
 • ➤ Sport


  Au închis robinetul


  Clubul Corona desființează echipa de polo seniori


  07.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Viștea s-a închis din cauza COVID, iar la Beclean un sătean infectat a murit


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Arafat: în două zile de la finalizarea lucrărilor, dotăm spitalul modular din Brașov


  06.08.2020
 • ➤ Sport


  FRF a făcut cărțile: Liga 1 merge cu 16 echipe, Dinamo scapă de retrogradare


  06.08.2020
 • ➤ Cititori


  Băuturile alcoolice: minunate la petreceri și benefice pentru sănătate. Iată ce efecte au!


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Orban: Guvernul va acorda părinților un sprijin de 75% din salariu în cazul suspendării cursurilor într-o școală


  06.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de coronavirus la Brașov, 1345 în țară


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Viața fără droguri, informații utile părinților!


  06.08.2020
 • ➤ Comunicate


  DS Smith, lider în producția de ambalaje, a atins trei obiective globale în materie de sustenabilitate


  06.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Școala începe pe 14 septembrie


  06.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  În Centrul Vechi, stațiile RATBV, la Zoo și alte zone aglomerate, obligatoriu cu mască

  Articolul următor


  Mai multe persoane arestate și trimise în judecată, la Brașov, în înșelăciunea „Scrisoarea nigeriană”

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 15 milisecunde, încărcat în milisecunde