Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Știri Brasov
Publicitate

Spitalul modular pentru pacienți COVID din Brașov nu va fi gata nici în august

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.EX, 30.07.2020
Conducerea Spitalului Județean Brașov a folosit răspunsul cerut de Fundația Hera în legătură cu termenul de finalizare al spitalului modular pentru pacienți COVID și ca pretext de atac sub centură la adresa donatorului. La rândul ei, conducerea Fundației Hera vine cu un drept la replică la adresa Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

,,Ca urmare a reclamației administrative pe care am transmis-o Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov la data de 28 iulie 2020, o zi mai târziu ne-au fost transmise informațiie solicitate.
De asemenea, SCJUB a transmis un comunicat de presă pentru care solicităm dreptul la replică.
Din comunicat se desprinde ideea că solicitările noastre, prin care am încercat să aflăm motivele întârzierii finalizării spitalului modular la termenele anunțate și asumate oficial de către autorități, au la bază un interes politic. Foarte departe de adevăr.
Câteva articole din care reiese clar data începerii construcției și data finalizării:
    • http://www.monitorulexpres.ro/mobil/?stiri&p=eveniment&sID=199426
    • https://www.bizbrasov.ro/2020/05/14/spitalul-covid-de-la-brasov-va-fi-finalizat-in-luna-iulie-investitia-totala-in-constructie-si-echipamente-e-de-peste-23-de-milioane-de-lei/
Interesul nostru privind informarea este unul civic, dată fiind importanța acestui spital pentru salvarea de vieți. Implicarea noastră în acest proiect alături de autorități nu a ținut cont de culoarea politică, mai mult decât atât, în toate comunicările noastre publice am afirmat fără echivoc felul exemplar prin care autoritățile au venit alături de noi în această inițiativă.
Semnele de întrebare au apărut în momentul în care conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență, de la data de 27 aprilie 2020 (data emiterii autorizației de construire) până la data de 5 mai 2020, nu a demarat nicio formă de contractare în vederea execuției. Fapt ce ne-a consternat, dată fiind necesitatea, starea de urgență în care ne găseam la momentul respectiv, în condițiile în care, de la prima întâlnire (7 aprilie 2020) o echipă complexă de voluntari a muncit zi și noapte pentru a preda cât mai repede proiectul. În data de 5 mai, stupefacție. Ni s-a spus de către șeful departamentului de achiziții al Spitalului Județean că există în discuție o altă soluție care prevedea fundații continue și construcții metalice, ceea ce ar fi implicat reluarea procesului de proiectare, bugetare, autorizare. Acest lucru nu însemna doar că eforturile noastre au fost inutile, ci, mult mai important, o întârziere majoră a întregului proiect. Cât de naiv să fii să nu te întrebi ce este în spatele acestei situații?
În urma acestei discuții am solicitat o întâlnire de lucru cu toate autoritățile implicate, concluzia fiind că se va merge pe soluția inițială.
Imediat după această ședință Spitalul Județean lansează procedura de atribuire a contractului de lucrări de construire prin negociere fără publicare prealabilă, la care invită în data de 6 mai 2020, trei companii potențial ofertante, conform procesului verbal nr 13440/13.05.2020. Cinci zile mai târziu, o a patra cerere de ofertă este trimisă către o Asociere de firme, aceleași care ofertaseră individual anterior stabilirii oricărei proceduri și care luaseră parte și la procesul de soluții tehnice, acestora punându-li-se la dispoziție un caiet de sarcini incomplet. Am participat, prin reprezentantul Fundației Hera, ca observatori la deschiderea ofertelor și am semnat procesul verbal fără obiecții privind procedura. Da, surpriza a fost mare, aflând prețurile, în condițiile în care prețul Asocierii de firme era cu 25% mai mic decât cea mai mică ofertă acceptată în licitație, aceștia depunând oferta cu 2 minute după expirarea termenului.
Procedural, totul este acoperit ca la carte. Dar, pentru că discuția merge în direcția integrității morale, întrebările pe care ni le punem sunt altele:
    1. Ai știință de faptul că sunt firme care deja au depus ofertele și le trimiți invitația la 5 zile diferență față de data la care ai trimis-o celorlalți ofertanți. Creezi un dezavantaj competitiv?
    2. Ai știință de faptul că aceste firme au participat la întreg procesul de soluții tehnice și financiare într-un mod transparent. În ciuda acestui fapt, nu consideri că este în interesul spitalului ca acestea să fie parte în procesul de atribuire, păstrând același principiu al transparenței?
    3. Ai știință de faptul că firmele au deja experiență în consturirea unui spital similar (cel de la Elias). Nu este în interesul spitalului să invite în licitație firme care au demonstrat competență, calitate și respectarea termenelor?
Și dacă nu vorbim doar despre interesul spitalului în atribuirea contractului, pentru că la urma urmei nu spitalul este beneficiarul direct al acestui proiect, atunci nu era în interesul oamenilor, al medicilor care vor lucra în acest spital modular și inclusiv al banului public, asigurarea unui proces transparent, nediscriminatoriu și echitabil? Ne întrebăm.
În comunicatul de presă, precum și în răspunsul trimis Fundației HERA, Spitalul Județean justifică întârzierile demarării construcției, spunând că în intervalul 15 mai – 22 iunie, a încheiat contractul pentru dirigenție de șantier, a achitat taxe, a obținut autorizarea tăierii unor arbori, decuplarea unor stâlpi. Rămâne la latitudinea opiniei publice să aprecieze valoarea acestor justificări. Înțelegem de ce a cauzat atâta deranj această întrebare, dar interesul fundației este acela de a păstra transparența, un principiu pentru care există o datorie legală și morală a autorităților.
Considerăm că este josnic și lipsit de considerație față de cadrele medicale angajate în lupta anti-Covid, față de care noi avem tot respectul, ca partea administrativă a spitalului să se ascundă în spatele lor prin auto-victimizare și fugă de răspundere. Cadrele medicale din linia întâi nu au fost parte din nicio discuție, decât aceea care privește sănătatea și dreptul lor de a-și desfășura activitatea într-un mediu sigur și conform tuturor normelor, cu respectarea tuturor procedurilor de care am ținut cont în proiectarea acestui spital, la care și-au adus aportul în mod direct.
Atragem de asemenea atenția managementului spitalului că unitatea modulară va avea 27 de paturi, nu 28 cum au comunicat. Astfel încât, să poată calcula corect bugetul final. De asemenea, locul în care a fost amplasată unitatea modulară reprezintă o alegere a autorităților care au ținut cont că resursa umană necesară deservirii noii unități medicale se găsește la Spitalul Județean, conform declarațiilor lor.
Înțelegem din finalul comunicatului că spitalul nu va fi funcțional nici măcar la finalul lunii august, deși la un moment dat autoritățile anunțau că s-au ocupat în paralel de achiziționarea echipamentelor medicale necesare dotării.
Deși a durat aproape o lună și jumătate să obținem aceste răspunsuri în mod instituțional, doar în ultimă instanță, vâzând că nu obținem nici un răspuns apelând la un comunicat de presă, ne declarăm totuși mulțumiți că le primim chiar și acum, chiar dacă într-un mod belicos, acuzator, auto-victimizator.
Vom trece cu vederea afirmația calomnioasă a reprezentanților Spitalului Județean, conform căreia relațiile personale ar demonstra ceva și atragem atenția că Fundația HERA este o organizație nonguvernamentală, apolitică, indiferent de membrii acesteia, toate acțiunile întreprinse de noi urmărind scopul pentru care a fost înființată, și anume de a fi în sprijinul oamenilor. Cu oameni, pentru oameni! Președinte Fundația HERA
Camelia Clem,,


• Conducerea Spitalului județean, atac sub centură la adresa donatorului

În timp ce în județul Brașov, de la începutul pandemiei nu a fost suplimentat niciun pat ATI cu ventilator pentru pacienții cu COVID, Spitalul Județean o atacă într-um mod care frizează misoginismul pe ăreședinta Fundației HERA, fundație care a donat proiectul spitalului modular de la Brașov
În punctul de vedere transmis în spațiul public, Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, a ținut să mulțumeascăm ce-i drept, Fundației Hera pentru implicarea în acest proiect, prin punerea la dispoziție a documentației, dar și Consiliului Județean Brașov, pentru susținerea financiară, după care, printre altele, a lansat un neelegant atac sub centură la adresa fundației Hera.
„În ultima perioadă, am constatat cu stupoare că lucrurile au degenerat și s-au politizat de către Fundația Hera și anumiți politicieni, susținători ai acesteia. Considerăm că în contextul pandemic mondial actual sunt minimalizate eforturile corpului medical și cele ale Conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în favoarea unor dispute neconstructive, legate de realizarea acestui Spital Modular, care trebuie să respecte anumiți pași legislativi - fiecare etapă în definitivarea proiectului având nevoie de aprobările legale necesare: avize, autorizații etc”. Practic, conducerea spitalului a făcut o aluzie la faptul că această fundație este condusă Camelia Clem, partenera de viață senatorului USR Brașov, Allen Coliban, candidatul USR pentru funcția de primar al municipiului Brașov.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Știri Brasov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagină


  Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Crește numărul brașovenilor infectați cu COVID, izolați la domiciliu


  Azi 09:32
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soprana Aurelia Florian, premiu de interpretare în Austria


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Mai puțină poluare


  Licitație pentru 15 stații de încărcare a mașinilor electrice


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Stația de asfalt de la Bartolomeu funcționează fără autorizație?


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  ADN, primul partid care și-a depus semnăturile la Biroul Electoral Județean


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Nea Costică, omul din cort, e pensionar


  Azi 09:05
 • ➤ Actualitate


  66,1% - rata de promovare la Titularizare în județul Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ National


  Jocuri politice


  Dublarea alocațiilor în etape a fost respinsă de Senat


  Azi 08:52
 • ➤ Life


  Vine la „Ferma“


  Alina Pușcău s-a iubit cu Vin Diesel


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Vindecare, la mâna oricui


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  Victorie importantă pentru Răzvan Lucescu


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Becali nu vrea în ruptul capului echipă de fete


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  TENIS


  Revenire cu o victorie dificilă pentru Halep


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Girona, adversarul lui Sepsi SIC pentru Euroligă


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Fostul „stegar” Cristi Ganea a reziliat cu Athletic Bilbao și semnează cu Aris Salonic


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Constantin, în defensiva Craiovei


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Portarul Jesus Fernandez și Aganovic (ex-FC Brașov) sunt ultimele noutăți în lotul Sepsi


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  FOTBALUL MIC


  Așteptând un nou start


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


  11.08.2020
 • ➤ National


  Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  11.08.2020
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  11.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  11.08.2020
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  După Praga, Halep va decide dacă joacă la US Open


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  Brașovul va avea două echipe U16 în sezonul viitor al Ligii Elitelor


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  FOTBAL – CUPELE EUROPENE


  Dinamo Zagreb, în calea CFR-ului către grupele Champions League


  11.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  În Centrul Vechi, stațiile RATBV, la Zoo și alte zone aglomerate, obligatoriu cu mască

  Articolul următor


  Mai multe persoane arestate și trimise în judecată, la Brașov, în înșelăciunea „Scrisoarea nigeriană”

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 15 milisecunde, încărcat în milisecunde