-2.1 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Australian Open. Simona Halep s-a calificat fără emoții în turul trei, după victoria cu Beatriz Hadad Maia

0

Simona Halep s-a calificat lejer în turul 3 de la Australian Open, după ce a învins-o pe Beatriz Hadad Maia, scor 6-2, 6-0, după un meci care a durat doar 66 de minute. ‘’ A fost greu să aștept toată ziua și să aștept meciul de dinainte. M-am motivat să fiu concentrată și să joc bine. Am fost foarte agresivă și am câștigat. Mă simt foarte bine că joc. Am 30 de ani, sunt mai relaxată. Anul trecut nu a fost ușor. Nu am jucat 3-4 luni, dar am revenit mai puternică. Sunt gata să muncesc mai mult și să fac meciuri bune”. a declarat Simona Halep la interviul de la finalul partidei. În următorul tur de la Australian Open, Simona Halep o va întâlni pe Danka Kovinic, de pe locul 98 WTA.

Tot ce trebuie să știi despre schimbarea cauciucurilor auto

0

Anvelopele de iarnă joacă un rol extrem de important în ceea ce privește siguranța pe care conducătorii o au pe șosele. De altfel, acestea sunt obligatorii indiferent de șosea, iar diferența este făcută de caracteristicile tehnice existente. Pentru a putea descoperi toate informațiile necesare, tot ce trebuie să faci este să scanezi codul QR existent pe cauciucurile de iarnă, urmând să îți fie prezentate toate datele tehnice dorite. La rândul lui, acest cod este obligatoriu în cazul tuturor producătorilor de anvelope, cerința fiind una de ordin european.

La ora actuală, pe piața din România există diverși producători și furnizori de anvelope și cauciucuri de iarnă. Spre deosebire de vechea etichetă, în care erau menționate doar clasele în funcție de rezistența la rulare, cele de tip european dispun de mici schimbări, datorate unui nou format de scală.

Când trebuie să fie schimbate cauciucurile auto, în funcție de codul rutier din România?

Potrivit legislației din țara noastră, anvelopele de iarnă sunt obligatorii din primul moment în care zăpada își face apariția, la fel ca poleiul și înghețul. În cazul în care șoferii nu respectă această regulă, se pot confrunta cu sancțiuni care variază între 9 și 20 de puncte de amendă. Din punct de vedere financiar, acest lucru se traduce în amenzi cu costuri între 1,305 și 2,900 lei.

În același timp, șoferii trebuie să fie foarte atenți la temperaturile exterioare și la vreme în general, întrucât iarna poate face feste atunci când ne așteptăm mai puțin. Vorbim aici despre faptul că anvelopele de iarnă trebuie să fie schimbate în momentul în care temperatura de afară scade sub 7°C. În condiții de temperatură scăzută, cauciucurile oferă o aderență îmbunătățită și ajută la frânarea eficientă pe asfalt uscat.

La ce trebuie să fii atent atunci când vine vorba de prețurile cauciucurilor de iarnă?

Nu este un secret faptul că diferențele de preț în ceea ce privește anvelopele de iarnă influențează anumiți șoferi să se orienteze către variante ceva mai ieftine. În realitate, acest lucru conduce la alegerea unor modele mai puțin calitative, ceea ce se resimte pe termen lung.

Sursa imaginii site-ul autodoc24.ro

Potrivit specialiștilor, vei putea simți aceste diferențe în special în trafic, atunci când frânezi mașina și când încerci să stabilizezi autoturismul pe zăpadă, polei sau gheață. Pentru că siguranța este cel mai important aspect în orice moment, te-ar putea interesa să faci o investiție de care să te bucuri pe termen lung.

Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele anvelopelor?

Pentru a putea face o achiziție optimă, este imperios necesar să știi ce anume este precizat pe etichetele anvelopelor. În ceea ce privește noile etichete, respectiv cele europene, acestea prezintă următoarele simboluri:
• Aderența pe carosabil ud – este variabilă și pleacă de la A, ajungând la E. Cu cât această valoare este mai aproape de E, cu atât aderența este mai bună;
• Zgomotul generat la rulare – se măsoară tot pe o scală de la A la E, cel mai mic zgomot la rulare fiind menționat prin A;
• Impactul în ceea ce privește consumul de combustibil – atunci când alegi anvelopele potrivite, te bucuri de un număr mult mai mare de kilometri parcurși și de emisii de CO2 scăzute.

Atunci când ai la dispoziție toate informațiile în ceea ce privește schimbarea cauciucurilor de iarnă, te poți bucura de siguranță și eficiență pe șosele!

Încet, dar sigur! Primul computer tomograf a început să funcționeze la Spitalul de Copii

0

l Micii pacienți vor fi evaluați fără să mai fie deplasați la alte spitale

Reparaţii şi dotări cu echipamente de înaltă performanţă, realizate în cadrul laboratorului de radiologie şi imagistică al Spitalului de Copii Braşov! Încăperile laboratorului au fost reparate şi pregătite pentru punerea în funcţiune a CT-ului pe care instituţia medicală l-a achiziţionat anul trecut, cu fonduri asigurate din bugetul Consiliului Judeţean Braşov. Aparatul de tomografie computerizată a costat 1.418.480 lei şi a fost livrat în noiembrie 2021. Începând cu luna septembrie 2021 s-au executat reparaţii şi igienizări ale spațiilor laboratorului, care au totalizat 1.579.926 lei tot prin intermediul alocărilor din bugetul judeţean.
Acestea au inclus în primul rând amenajarea încăperilor alocate CT-ului, dar s-au efectuat şi lucrări de igienizare, tencuieli şi zugrăveli, a fost montată pardoseala Tarkett, au fost instalate o uşă batantă de plumb şi un geam cu ramă de plumb, a fost proiectată şi realizată modificarea reţelei electrice, astfel încât aceasta să fie adaptată puterii electrice a CT-ului. Totodată, au fost achiziţionate şi montate console suspendate pentru anestezie, dotate cu 4 prize electrice, 2 surse de oxigen medical şi 2 surse de aer medical, precum şi un aparat de ventilaţie mecanică. De asemenea, au fost cumpărate şi montate bandouri şi geamuri termopan, a fost reînnoită pardoseala, a fost reconfigurat traseul instalaţiilor de încălzire şi a fost refăcută reţeaua de distribuţie a fluidelor medicale.

Potrivit informaţiilor furnizate de echipa managerială a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, în vederea punerii în funcţiune a computerului tomograf au fost procurate inclusiv echipamentele medicale complementare:
• un aparat de anestezie de înaltă performanţă cu monitorizare (care a costat 142.800 lei),
• un monitor de funcţii vitale hemodinamic (în valoare de 47.120 lei),
• un monitor de funcţii vitale hemodinamic de transport (18.410 lei),
• un ventilator portabil (84.490 lei),
• un injectomat (8.090 lei),
• un infuzomat (7.850 lei),
• un pat de spital (33.710 lei),
• un pat de spital cu 2 motoare (9.520 lei).
„Reamenajarea şi dotarea cu aparatură medicală nouă a laboratorului de radiologie şi imagistică va asigura în continuare investigarea şi tratarea cu maxim profesionalism a micilor pacienţi care se prezintă la spitalul nostru. Computerul tomograf ne va fi foarte util, deoarece nu vom mai fi obligaţi să trimitem copii internaţi către alte unităţi de specialitate pentru efectuarea investigaţiilor imagistice de înaltă performanţă, vom elimina cheltuielile implicate de această procedură la care am fost nevoiţi să apelăm până acum şi, nu în ultimul rând, vom putea obţine finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov, prin încheierea unui contract de servicii paraclinice de tomografie computerizată ”, au transmis membrii Comitetului Director al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, reprezentat prin managerul ec. Monica Săbăduşi şi directorul medical dr. Liviu Muntean.

Modernizat pas cu pas, în ultimii 4 ani

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a făcut o vizită la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii pentru a vedea spaţiul renovat al laboratorului de radiologie şi imagistică în cadrul căruia a fost montat aparatul de tomografie computerizată, primul echipament de acest tip intrat în posesia instituţiei medicale. Adrian Veştea, apreciază modul în care conducerea acestei instituţii medicale a avut permanent în atenţie îmbunătăţirea condiţiilor asigurate micilor pacienţi. „Chiar dacă până acum, din cauze obiective, nu am avut proiecte cu fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii şi dotărilor Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, am răspuns tuturor necesităţilor pe care echipa manageriale ni le-au adus în atenţie. Mă bucur că începând cu anul 2017 şi până în prezent, am reuşit să modernizăm, rând pe rând, secţiile clinice ale spitalului, iar anul trecut am putut asigura fondurile necesare pentru achiziţionarea aparatului CT – o premieră pentru acest spital, pentru renovarea laboratorului de radiologie şi imagistică, dar şi pentru lucrări şi studii necesare în vederea pregătirii altor proiecte investiţionale. Trebuie remarcat faptul că în anul 2021, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii a primit o alocare din bugetul judeţean în valoare totală de 6.587.000 lei, mai mare cu aproximativ un milion de lei faţă de cea din 2020 şi de şase ori mai mare decât sumele primite în anul 2016. În momentul de faţă putem spune că acest spital se prezintă foarte bine, atât din punctul de vedere al infrastructurii şi dotărilor de care dispune, cât şi sub aspectul calităţii actului medical, care este la cel mai înalt nivel, iar pentru toate acestea echipa managerială merită felicitările şi aprecierea noastră”, a comentat preşedintele CJ Braşov. Pe lângă CT-ul intrat în posesia Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, în anul 2021, din fondurile bugetului judeţean sau din fonduri europene au mai fost achiziţionate echipamente de tomografie computerizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie.

Copii inteligenți: Deschid ușa căminului cu aplicația de pe telefon

0

l Proiecte finanțate de UnitBv

Studenții Universității Transilvania vor putea intra în cămine sau Biblioteca instituției doar cu telefonul. Nu vor mai avea nevoie de cartele de acces și nu mai trebuie să aibă grija lor. Asta grație unei actualizări a aplicației Student@Unitbv. Aplicația a fost dezvoltată de studenți, care au primit bani de la Universitate pentru a crea și a pune în practică proiecte care să le facă studenția mai ușoară. Facilitatea Card@UnitBV a fost dezvoltată de 3 membri ai echipei Transilvania Star Group, și a fost finanțată de Universitate. „Aplicația, în sine, am vrut să satisfacă nevoile principale de informare a studenților. A fost mai mult partea aceasta de informare, în care să existe note, să poată să-și vadă examenele, oportunități Erasmus, orarul, să primească notificări atunci când au anumite note. Asta a fost prima parte, care s-a dezvoltat în termen de un an, un an și jumătate. Apoi, la ultimul proiect, am dorit să aducem la un nivel superior această aplicație – Cardul virtual al studentului, în aplicația de mobil. Partea cu accesul este una simplă. În trecut, tot noi, pe un alt proiect, am făcut o aplicație de cazări, dacă ești cazat în cămin, știe, în sistem automat că ești cazat în căminul X, iar aplicația înregistrează acest lucru și generează un cod QR. Pe baza acelui cod QR, studentul poate să intre în cămin ca și când ar avea un tag fizic”, a spus Alin Andrei Benea, coordonator al echipei. Aplicația a fost în teste în căminul 5, iar de acum, poate fi descărcată de pe orice magazin de aplicații oferit de telefon. Studenții spun că vor testa și noile facilități. „Mi se pare foarte utilă. Verific periodic orarul, dacă apar modificări. Îmi place că primesc notificări permanent cu toate noutățile care se întâmplă în universitate și am înțeles că se va introduce posibilitatea folosirii aplicației în locul legitimației de cămin. Practic, vom putea să folosim această aplicație să intrăm în cămine ceea ce mi-ar fi într-adevăr foarte util”. Echipa de proiect, care se va ocupa și de mentenanță, vrea să îi adauge și posibilitatea de a înregistra prezențele la disciplina sport. Grantul pentru acest proiect a fost de 100.000 de euro, bani dați de Universitate.

Borna 58: Barack Obama, declarație de dragoste pentru Michelle

0

l Mesajul făcut public pe rețelele sociale

Barack Obama a sărbătorit-o într-un mod romantic pe soția lui, Michelle Obama. Fosta primă doamnă a împlinit luni 58 de ani, iar cu ocazia acestui eveniment, soțul i-a făcut o declarație de dragoste inedită. Fostul președinte al SUA a postat o fotografie pe contul său de Twitter în care a surprins un moment uimitor dintre el și soția lui. Cei doi se aflau pe un balcon într-o reședință din Hawaii, acolo unde au fost în vacanță.
„La mulți ani, Michelle! Iubirea mea, partenerul meu, cel mai bun prieten al meu…”, a scris fostul președinte, în vârstă de 60 de ani, într-un tweet luni, în dreptul unei fotografii în care o sărută pe obraz. Fosta primă doamnă a împlinit luni 58 de ani, iar o mulțime de nume mari au făcut publice mesaje cu ocazia zilei sale de naștere. Actuala primă doamnă, Jill Biden, o prietenă și colaboratoare de când soțul ei era vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, a trimis urări de bine împreună cu o fotografie cu cei doi.
Michelle Obama a folosit rețelele de socializare însă pentru a-și îndemna urmăritorii să sărbătorească… altceva: moștenirea regretatului Dr. Martin Luther King, Jr., chemând oficialii aleși și îndemnându-i să adopte Legea privind libertatea de vot: John R. Lewis., un proiect de lege major de reformă susținut de democrați. Aceasta a fost o susținătoare vocală a legilor privind drepturile de vot în ultimele luni, scriind recent o scrisoare deschisă despre necesitatea de a proteja dreptul de vot. ”De la Georgia și Florida până la Iowa și Texas, statele au adoptat legi menite să îngreuneze votul americanilor. Și în alte legislaturi de stat din întreaga națiune, parlamentarii au încercat să facă același lucru”, a scris ea în scrisoarea, care a fost publicată la începutul acestei luni, ca anunț în The New York Times.

Michelle si Barack Obama sunt căsătoriți de 30 de ani

Povestea de dragoste dintre Barack și Michelle Obama a început în urmă cu mai bine de 30 de ani. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când ea lucra la firma de avocatură Sidley Austin. Ulterior, Michelle a fost numită consilier pentru un stagiar de la Drept de la Harvard, pe numele său, Barack Obama. Evenimentul s-a petrecut în 1989, iar de atunci povestea lor de dragoste a intrat în istorie. Potrivit Oprah Magazine, Barack a invitat-o de mai multe ori în oraș pe actuala lui soție, iar la început aceasta l-a refuzat. „Am invitat-o în oraș, dar ea a refuzat. Am tot continuat să o invit la întâlnire, iar ea tot continua să mă refuze”, a declarat fostul președinte, conform publicației citate. Până la urmă, cei doi au început să iasă împreună, iar 3 ani mai tărziu, în 1992, s-au și căsătorit.
Cuplul a ajuns în lumina reflectoarelor în 2004, la momentul în care Barack a fost ales ca membru al Congresului. În 2008, Barack Obama este ales președinte al Statelor Unite, iar familia se mută la Casa Albă. Împreună au un mariaj de invidiat, iar faptul că au locuit opt ani la Casa Albă nu le-a afectat realația amoroasă. Michelle a fost întotdeauna alături de jumătatea ei, atât ca soție cât și ca Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii.
„Dacă aș intenționa să enumăr cele mai populare 100 de lucruri pe care le-am făcut în calitate de președinte, căsătoria cu Michelle Obama este pe primul loc”, spune Obama în timpul mandatului, potrivit sursei citate mai sus.
Împreună, soții Obama au doua fete, pe Malia Ann, în vârstă de 23 de ani și pe Natasha, în vârstă de 20 ani.

5 zile: Minivacanță pentru români, spre sfârșitul anului

0

l Liber de la Sfântul Andrei

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat ieri că ”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal ”. Scopul este de a face punte între zilele libere de miercuri 30 noiembrie (Sfântul Andrei) , joi, 1 decembrie ( Ziua Națională a României) și weekend. Este vorba de o zi de vineri care se situează între o zi de sărbătoare legală şi o zi de repaus săptămânal (sâmbătă). „Avem o prevedere în Codul Muncii care ne spune clar că, pentru predictibilitate pe parcursul anului, în luna ianuarie să aprobăm o astfel de hotărâre de guvern. Practic nu am făcut astăzi decât să respectăm Codul Muncii”, a precizat ministrul, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres. Budăi a estimat că, în afară de aceasta, nu vor fi declarat alte “punţi” în acest an, care să lege zile libere. El a apreciat că declararea unei zile libere trebuie analizată atât din perspectiva angajaţilor, cât şi a patronatelor.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

România lucrului ”bine” făcut…ANPC a dat amenzi de 645.000 lei furnizorilor de energie

0

l 2,2 milioane de facturi greșite, descoperite la un singur furnizor

Număr uriaș de facturi greșite descoperite de Protecția Consumatorului. Doar la unul dintre furnizori, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului a cerut refacerea a peste 2,2 milioane de facturi pentru că nu au fost compensate. ANPC a făcut aproape 100 de controale, iar alte 100 sunt în curs. Inspectorii au constatat că mai mulți operatori au emis facturi fără compensarea prețurilor sau nu răspund la timp solicitărilor. Peste 2.000.000 de facturi s-au stornat de la un singur operator. Până acum, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.
De exemplu, la Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi la care nu se cuprinse conceptele de compensare/plafonare de la 1 noiembrie 2021, informează ANPC, citată de Mediafax.

Dintre cele mai importante abateri constatate de către comisarii ANPC:

– nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021
– tabelul privind consumul energie electrică de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%
– informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
– nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor
– nerespectarea termenului de răspuns la solicitarile petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile
– contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
– diferențe de preț între 2 notificări privind prețul emis de operatorul economic unui consummator
– împiedicarea sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuțiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns
– procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preț au fost primite de consumatori
– practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative
– furnizarea de energie electrică, fără licență
nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni.
Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022 ( deocamdată). În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamație online sau în scris (prin poștă sau predare personală la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor ). Totodată, pentru sesizări, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara un număr de telefon și o adresă de e-mail dedicate.

Amalia Năstase a pus la loc 15 kg după ce a slăbit inițial 30

0

La început de 2019, Amalia Năstase s-a ambiționat să lupte cu kilogramele în plus. Nutriționistul i-a recomandat atunci o dietă personalizată de tip oloproteic. Dietă care a ajutat-o să ajungă, în câteva luni, de la 100 de kilograme, la 70.
Greutate pe care a menținut-o până recent. Perioada Sărbătorilor de iarnă pare că a dat-o peste cap pe fosta soție a marelui Ilie Năstase. Amalia a pus la loc 15 kilograme după ce a slăbit inițial 30. Își dorește să scape rapid de ele și are deja un plan în acest sens.
„De asta se ocupă un medic de medicină funcțională. Am făcut analize de sânge, de hormoni și urmez o dietă special făcută pentru mine, pentru greutatea mea. Am început o dietă personalizată de nutriție funcțională cu diete customizate de medic”, a declarat ea pentru Click.ro. Dieta pe care o urmează acum se bazează pe legume și proteine. Ouă, iaurt, carne, pește și fructe de mare. În toată această perioadă, va evita să consume pâine, dulciuri, paste și alcool. „De băut numai apă. Adio vin! Voi ține această dietă o lună, chiar două. Trebuie să slăbesc 15 kilograme”, a mai spus ea.

Fetița lui Smiley și a Ginei Pistol, primii pași pe nisip…în Seychelles

0

Smiley a făcut multe în cariera lui, atât în televiziune, cât și în muzică, dar de nimic nu e mai mândru decât de rolul de tătic. În martie 2021, iubita lui, Gina Pistol, a adus pe lume o fetiță, care a venit ca o binecuvântare în viața lor. De atunci, micuța Josephine a devenit centrul universului celor două vedete, iar de curând, cuplul s-a mai bucurat de o reușită personală: prima vacanță în trei. Nu oriunde, ci în Seychelles, unde Josephine a făcut și câțiva pași pe nisip. “Nu pierde acum trăind în mai devreme sau în mai târziu! Asta e una dintre lecțiile pe care copiii ni le dau încă de foarte mici… Ce repede trece timpul… iar eu vreau să îl încetinesc. Dacă nu ești prezent și atent la tot ce simți și ce ți se întâmplă… nu exista reluări… momentele de fericire sunt unice și irepetabile. Mulțumim, Josephine”, a scris Smiley în dreptul unei poze din Seychelles, alături de Gina Pistol și de fiica lor de 10 luni. Fetița de nici un an a părut să guste deja din experiențele unei vacanțe exotice, așa că s-a încumetat să facă și câțiva pași pe nisip, ajutată, bineînțeles, de celebrii ei părinți. Cei trei au fost pozați de la spate, cu toții concentrați pe pașii micuței. În doar o oră, imaginea a strâns peste 15.000 de aprecieri.

Cugetări

0

Nichita Stănescu: „Timpul este un lup devorator”