Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Știri Brasov
Publicitate

Scrisoarea deschisă a 6 medici


,,Nu vom accepta ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienții”

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: news.ro, 30.03.2020
Chirurgul brașovean Dan Grigorescu și alți 5 colegi de-ai săi din țară au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul și vulnerabilizează pacienții: Un medic contaminat este contagios, indiferent ce simptome are.
Cei șase medici, din Brașov, București, Craiova, Pitești, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș, au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul și vulnerabilizează pacienții. ”Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus, este contagios, indiferent ce simptome are... ușoare, medii sau severe”, au transmis medicii, care au cerut tuturor celor care sunt de acord să semneze scrisoarea. Postarea de pe Facebook a strâns deja numeroase comentarii ”Semnez”.

Iată scrisoarea deschisă:

”Suntem Medici. Ca vocație, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoștințele noastre, cu mintea noastră, chiar și cu trupurile noastre. Vom face scut în fața bolii, apărându-i pe pacienții noștri cu tot ce putem și cum putem mai bine. Dacă asta va însemna și materiale de protecție, medicamente și aparatură vitală, asta nu mai ține însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejați conform nivelului de contagiozitate a acestei boli. Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienții, căci această poziție pe care am fi siliți să o acceptăm este în afara legilor medicinii și ale celor omenești, deopotrivă”, au transmis medicii.

Aceștia prezintă și argumente pentru poziția lor.

”1. Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are... ușoare, medii sau severe, medicul tot contagios este. El va intra, inerent, în contact cu pacienții, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi. În prima situație, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios. Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecția va avea consecințe extrem de grave, mergând până la insuficiență respiratorie acută. În a doua situație, interacțiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectați, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienți foarte vulnerabili, cu afecțiuni preexistente severe, precum diabet, afecțiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situație, cu atât mai puțin în situații critice, de maximă încărcătură somatică și emoțională. În aceste condiții nu ai cum să poți consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greși mai mult decât de obicei. Și poți greși grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mișcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile...
De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau așa?

3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiștii). Noi știm de două: "S" și "L". Dacă ești infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poți infecta cu cealaltă. Ce sens are să crești riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?

4. Medicul român este și el cetățean cu drepturi depline. In plus, e și cetățean european. Are dreptul la sănătate și la viață ca orice alt cetățean și nicio ordonanță de urgență din lumea asta nu poate suspenda acest drept. Dacă dreptul la viață este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecției cu Coronavirus. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puțin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoți din front acum medici prin măsuri iraționale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii și al muncii în condiții de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienți, anual?”, sunt argumentele medicilor.

Aceștia au prezentat și câteva soluții:

1. Înființarea de urgență de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectioniști și epidemiologi ce vor putea trata în condiții optime pacienții cu CoVid-19. Avem suficiente locații ce pot fi transformate și adaptate acum în România.

2. Rotirea personalului medical expus în permanență la contagiune. Turele trebuie sa aibă exact durata valabilității echipamentelor de protecție, în niciun caz mai mult, căci atunci protecția este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale și de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetățean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.

”Suntem medici și ne asumăm riscurile acestei meserii oricand și oriunde. Mai puțin unul: acela de a face rău pacienților noștri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2! Acest risc și-l vor asuma, în fața istoriei și a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă”, au mai transmis medicii.

Scrisoarea este semnată de medicii Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan.

Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute și ca proceduri și ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie ușoară și medie să fie tratați acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte și de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie ușoară, vor merge chiar în spitale și vor îngriji bolnavii”.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Știri Brasov
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov. Primul antrenament, prima încălcare a ordinului MTS și MS


  Azi 17:24
 • ➤ National


  Legea educației sexuale în școli devine legea educației sanitare, dar doar cu acordul scris al părinților


  Azi 15:08
 • ➤ Sport


  LPF a anunțat programul primei etape din Liga 1 după pandemie!


  Azi 14:52
 • ➤ National


  Parlamentul a decis dublarea alocațiilor, după ce Guvernul a amânat legea până la 1 august 2020


  Azi 14:43
 • ➤ Știri Brasov


  6 noi cazuri COVID 19 la Brașov, 152 noi cazuri de îmbolnăvire în țară


  Azi 13:27
 • ➤ National


  CCR: Guvernul organizează alegerile, dar prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională


  Azi 13:17
 • ➤ Știri Brasov


  Primăria Brașov a reluat evaluarea proiectelor culturale. Vor fi finanțate doar evenimente în aer liber, bugetul total fiind tăiat la jumătate


  Azi 10:45
 • ➤ Prima pagină


  Parc cultural După Ziduri


  Azi 09:07
 • ➤ Eveniment


  Proceduri prea întortocheate pentru adopție


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Se redeschide Canionul 7 Scări


  Azi 08:56
 • ➤ Știri Brasov


  Buget suplimentat pentru bursele elevilor din Brașov


  Azi 08:54
 • ➤ Actualitate


  Singur nu se poate


  Consiliul Județean pregătește concesionarea Aeroportului Internațional Brașov


  Azi 08:51
 • ➤ Actualitate


  RATBV a pierdut 6,5 milioane pe perioada stării de urgență


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Locuri pe șantiere


  Constructorii de Autostrăzi propun o soluție pentru românii întorși în țară


  Azi 08:42
 • ➤ National


  Începe studiul privind imunizarea populației României la coronavirus


  Azi 08:36
 • ➤ National


  Vicepreședintele ANRE: „Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețurilor la 1 iulie”


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  O scumpă


  Delia, primele 3 concerte în aer liber


  Azi 08:27
 • ➤ Life


  Mădălina Ghenea suferă


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Fotografia nud a lui Jennifer Aniston, scoasă la licitație


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Cum să asortezi parchetul gri într-o amenajare modernă


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  Roland Garros s-ar putea disputa cu spectatori


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Apelul șefului MTS


  Deschideți bazele sportive


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Marius Constantin și Aby Popa vor fi antrenați de Dușan Uhrin


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Play-off în Liga a 4-a București pentru desemnarea campioanei


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Arbitraj


  Brașovenii Marian Barbu și Stelian Slabu dau testele fizice la Pitești


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Votul pe inocență


  Azi 08:01
 • ➤ Știri Brasov


  Reguli ca la mănăstire pentru pescari: Nu au voie să facă grătar, să consume alcool și să socializeze


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov urcă bilanțul la 54 de morți


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  S-a anulat Festivalul Internațional Cerbul de Aur 2020 de la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Calendarul sesiunilor speciale pentru examenele naționale


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A murit un polițist de la Secția 5 din Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un nou cutremur lângă Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Știri Brasov


  4 noi cazuri COVID 19 la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ National


  Oficial. Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au fost anulate!


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Interviu cu Dr. Luminița Cîmpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brașov


  Îngrijirea pacienților in spitale în perioada pandemiei cu coronavirus


  02.06.2020
 • ➤ Prima pagină


  Azi se redeschid școlile


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Aprobate de CL


  Facilități fiscale de pandemie la Brașov


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Încă o expertiză tehnică pentru podul vechi de la Dârste


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unul dintre principalii poluatori din Brașov dispare


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Proiectul minicomplexului sportiv de la Tractorul a fost suspendat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Unu din cinci dispensere puse în autobuzele RATBV a fost furat sau vandalizat


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Relaxare cu registru


  Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?


  02.06.2020
 • ➤ Eveniment


  Fotografia care a afumat guvernul Orban


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cardul de sănătate nu va fi utilizat până la 1 iulie


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Precauții


  Cel mai sănătos mod de a găti ciupercile


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Cum se prepar㠄apa japoneză”, băutura care topește grăsime


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  Când trebuie să ne ferim de ceaiul de tei


  02.06.2020
 • ➤ Doctor


  10 motive care fac din căpșuni un fruct minune


  02.06.2020
 • ➤ Life


  Fierbinte ca vara


  Anna Lesko a făcut compot de cireșe


  02.06.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Amenzi usturătoare pentru cei care pleacă la plimbare pe munte

  Articolul următor


  Numărul de vindecați anunțat aseară de Arafat nu bate cu cel comunicat azi de GCS. 26 de pacienți „s-au pierdut“ pe drum

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 27 milisecunde, încărcat în milisecunde