Update:,,Guvernul va retrage de pe ordinea de zi a ședinței punctul legat de memorandumul privind încredințarea Cetățuii Brașov unuia dintre ministere și va exista o consultare atât cu Primăria Brașov cât și cu Consilul Județean pe acest subiect,, afirmația aparține președintelui Consiliului Județean Brașov Adrian Veștea și a fost făcută într-o conferință de presă
Primăria Brașov consideră că plasarea pe ordinea de zi a ședinței Guvernului a unui punct pentru a încredința cetatea către Ministerul de Interne sau Educației este absurdă și chiar ticăloasă. Ei susțin că Cetatea Brașovului aparține orașului Brașov și că este absurd ca Ministerul de Interne să aibă de-a face cu Cetatea Brașovului. Viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, îi îndeamnă pe brașoveni să semneze petiția inițiată de primarul Allen Coliban pentru protejarea Cetății bit.ly/cetateabrasovului.
Nu doar Ministerul Afacerilor Interne dorește să obțină Cetatea Brașovului și să o transforme într-un centru de pregătire. Există și alți doritori pentru monumentul din vârful dealului Blumăna, printre care și Universitatea Transilvania, prin vocea rectorului Abrudan, care dorește să folosească Cetatea pentru a amenaja spații didactice de care Universitatea are nevoie.
I-am reaminti domnului rector ușurința cu care a cedat spațiul fostei Facultați de Mecanică din vecinătatea Teatrului Dramatic, nu cu foarte mulți ani în urmă, din interese doar de domnia sa știute, deși probabil putea negocia o chirie rezonabilă cu foștii proprietari. Facultatea a fost silită să-și mute tot calabalâcul pe Colină, înghesuindu-se în condiții total improprii. Atunci lipsa spațiilor nu a contat.
Solicitarea Universității către Guvern este extrem de argumentată. Sunt invocate centrele culturale pe care le are Universitatea, disponibilitățile bănești ale instituției, ba chiar și modul în care și-a renovat clădirile de patrimoniu. Culmea este că în nota de fundamentare înaintată Ministerului Educației, aprobată de consiliul de administrație al Universității, se susține faptul că în acest mod ,,Universitatea poate reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală, un spațiu prin care să se promoveze valorile locale și naționale, un spațiu pentru tineri și animat de creativitatea lor.”
Cum vor putea beneficia turiștii de acele spații, didactice domnul rector nu spune. Probabil participând la cursuri sau seminarii sau privind prin geamuri în timp ce se vor plimba prin curte când locația este deschisă.
Senatorul USR Irineu Darău a replicat dur că Bode nu poate fi lăsat să ia Cetatea și să o transforme într-un centru de pregătire pentru polițiști și că nu astfel se gestionează un monument istoric, iar rectorului Abrudan i-a transmis că ,,ar face bine să se ocupe de performanțele propriei Universități și să contribuie la ridicarea Brașovului la rangul de adevărat centru universitar, să nu mai facă scut în CNR pentru tot felul de interese nelegitime, să nu mai favorizeze plagiatele și plagiatorii, să nu mai susțină distrugerea CNATDCU sau mandatele nelimitate la rectori. Cetățuia nu are rolul de a „permite rezolvarea unor probleme stringente legate de spațiile Universității Transilvania.”
,,Cetatea Brașovului ar trebui să fie administrată de municipalitate, adică de comunitatea locală. Cetățuia este a brașovenilor. Un asemenea simbol local trebuie pus în valoare pentru a deveni mândria Brașovului: un obiectiv central pentru toți brașovenii și pentru toți oaspeții – atât turistic, cât și istoric și cultural. Orice altă destinație și orice altă utilizare a ei ar fi o nedreptate și o rușine. Nu ne putem permite un astfel de destin nedemn pentru un asemenea monument istoric”, a adăugat senatorul citat.
După Ministerul Afacerilor Interne, Universitatea Transilvania dorește să obțină Cetatea: Cetatea brașovenilor trebuie redată brașovenilor
Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov
Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.
Prețurile RCA vor fi plafonate pentru șase luni
Prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, se arată în proiectul de HG trimis la Guvern și obținut de HotNews.ro.
Proiectul obținut de HotNews.ro arată că și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
O altă prevedere vizează acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat.
Iată proiectul de HG privind prețurile maxime la RCA în următoarele 6 luni:
Art. 1.
(1) Prezenta hotărâre stabilește tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA, în condițiile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
(4) Asigurătorii RCA aplică tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (2) sau (3) începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(5) Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(6) Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(7) Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către asigurătorii RCA stabilite conform prevederilor prezentei hotărâri se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.
Art. 2. – Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0; în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
Mai mult puteți citi pe HotNews.ro.
Decizie-șoc de la UEFA: Maghiarii pot folosi steagul Ungariei Mari la meciuri!
Federația Maghiară de Fotbal a anunțat, pe site-ul oficial că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.
„Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor”, se precizează în comunicatul Federației Maghiare de Fotbal.
Permis de conducere de la 17 ani, dar nu ai voie să conduci singur până la 18 ani. Noi reguli în UE
Permis de conducere obținut la 17 ani. Condițiile pentru a conduce pe șosele
Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, a explicat într-un interviu pentru publicația bulgară 24Chasa noile reguli propuse de Comisia Europeană pentru obținerea permisului de conducere.
„Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani. Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență. Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor. Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate”, a spus Vălean.
Carnetul de șofer poate fi obținut la 17 ani, prin susținerea examenului, conform propunerii. Apoi, până la majorat, tinerii vor putea conduce mașina, însă doar însoțiți de persoane cu experiență.
„Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până când vor împlini 18 ani. În acest fel, ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat. De asemenea, vom adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic. Popularitatea tot mai mare a dispozitivelor de micro-mobilitate, cum ar fi scuterele electrice, a condus la apariţia unor noi categorii de utilizatori de trafic pe străzile noastre, iar acest lucru trebuie reflectat mai bine în formarea șoferilor – aceștia trebuie să înțeleagă cu cine împart traficul și ce presupune o partajare sigură. Formarea va fi, de asemenea, adaptată, astfel încât șoferii să învețe cum să-și reducă emisiile (emisii cu efect de seră, poluarea aerului și poluarea fonică), de exemplu prin schimbarea vitezei sau schimbarea
Fenomen foarte rar! Munţii Făgăraş s-au văzut tocmai din judeţul Cluj
Fenomen foarte rar! Zilele trecute, când cerul a fost senin, crestele munţilor Făgăraş au fost vizibile tocmai din județul Cluj, de la 243 de kilometri distanță. Mai exact din localitatea Băișoara.
„Un exercițiu de vedere sau o pauză de relaxare. Tu cât de departe poți călători cu privirea spre culmile muntoase?
Ȋn zilele senine de iarnă poţi zări de pe înălţimile staţiunii chiar masivul Făgăraş; privelişti spectaculoase, de o rară frumuseţe de la 1676 m altitudine”, au notat duminică cei de la Centru de Informare Turistică Băișoara pe pagina de Facebook, unde au postat imagini cu impresionantul fenomen.
Astfel de fenomene rare s-au mai observat în unele zile senine în București, cand au putut fi zărite crestele munților Bucegi.
8 dressing-uri sănătoase pentru salate
Nu e nimic mai sănătos decît un bol plin cu legume crude. Dar ceea ce adaugi ar putea să potenţeze calităţile nutritive ale salatei sau, dimpotrivă, să le diminueze.
Baconul, brînza, crutoanele pot adăuga calorii inutile unei salate, iar prafurile din plic şi sosurile gata preparate conţin conservanţi şi aditivi periculoşi.
Există o veste bună: nu trebuie să torni sosuri nesănătoase peste legume.
Iată dressing-urile cele mai gustoase şi mai sănătoase pe care le poţi prepara imediat. Rețetele in
Doctorexpres.ro
Începe Mondialul de Patinaj Artistic. Julia Sauter, în acțiune în Japonia. Brașoveanul Marius Negrea: „Sperăm într-o evoluție curată“
Timp de cinci zile (22 – 26 martie 2023), cei mai buni artiști ai patinajului artistic din lume vor face spectacol la Campionatul Mondial de patinaj artistic din Japonia. Reprezentanta României, Julia Sauter, sportivă antrenată de brașoveanul Marius Negrea, revine în arena de gheață, după ce a făcut istorie prin clasarea pe locul 10 la Campionatul European de Patinaj Artistic de la Esppo, Finlanda – cel mai bun rezultat din istoria patinajului feminin românesc. Julia a ajuns, duminică, la Saitama împreună cu antrenorul său, Marius Negrea, iar miercuri va concura în direct la TVR 2, de la ora 11.20. „Sperăm într-o evoluție curată la programul scurt și să intrăm în finala de 24, de vineri, la programul liber “, a spus Negrea.
IAR propune distribuirea unor dividende de 5,3 milioane lei
Conform Ziarului Financiar și al unui document publicat la Bursă şi semnat de Ruxandra-Rodica Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie, IAR Braşov (simbol bursier IARV), companie aeronautică a cărei acţionar majoritar este statul român prin Ministerul Economiei, a propus distribuirea de dividende în valoare de 5,3 milioane de lei din profitul net înregistrat anul trecut, respectiv 14,2 milioane de lei. Astfel, valoarea brută a dividendului pe acţiune este de 0,291 lei, ceea ce se traduce printr-un randament de aproximativ 3%, luând în considerare preţul de tranzacţionare de 10,2 lei pe unitate înregistrat luni.
Din profitul net înregistrat anul trecut, aproximativ 3,2 milioane de lei reprezintă profit reinvestit, iar 5,66 milioane de lei au fost alocate către „alte rezerve – surse proprii de finanţare”. În Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pentru acest an, compania a preconizat un volum de investiţii de 20 de milioane de lei.
Începând cu începutul anului curent, acţiunile IARV s-au apreciat cu 9,7%, realizând tranzacţii în valoare de 740.000 de lei, în timp ce indicele de referinţă BET a înregistrat un avans de 4,1%. Potrivit raportului financiar preliminar, în 2022, compania a înregistrat afaceri de 315,4 milioane de lei, în scădere cu 4,3% faţă de anul precedent, iar profitul a scăzut cu 39,55%.
Următoarea Adunare Generală a Acţionarilor IAR Braşov este programată pentru data de 27 aprilie.
Hagi cere să nu mai fie numit „Rege”: „Eu sunt Gheorghe Hagi, adică Gică Hagi! Punct“
Gheorghe Hagi (58 de ani), antrenorul echipei Farul Constanța, cere să nu mai fie numit „Rege” de către jurnaliști și fani. „ Să nu mai fiu numit nici Rege, nimic, niciodată. Eu sunt Gheorghe Hagi, adică Gică Hagi! Punct. Când îmi spuneţi pe nume, eu sunt cel mai fericit, nu-mi atribui absolut nimic. Şi cred că am arătat toată viaţa mea că sunt modest, că îi respect pe toţi”, a declarat Hagi, conform Orange Sport. Gică Hagi îi dă dreptate lui Dan Petrescu, care a declarat că România va avea viaţă grea în Andorra. ”Dacă nici de Petrescu nu ascultaţi… El e echilibrat, e un om care s-a dedicat, face, câştigă, el ştie ce zice. Domnilor, ştie ce zice! Niciun meci, în momentul de faţă, pentru România, nu este uşor. Cea mai mare greşeală e să tratezi lucrurile aşa. Când tratezi lucrurile aşa, ştiţi ce se întâmplă? Pierdem 3-0 acasă şi nu pare nimic ieşit din comun. Dacă România a ajuns aşa, atunci chiar are o problemă. Eu cunosc o altă Românie, altfel de jucători, altă mentalitate, altfel de creativitate, ştiu cât de buni suntem, ştiu ce potenţial avem.Am zis şi eu opinia mea, chiar dacă unii se supără, unii zic că Hagi atacă. Hagi nu atacă, eu nu mai joc fotbal, doar îmi da cu părerea. E opinia lui Hagi“, a declarat antrenorul Farului. România o va întâlni pe Andorra în deplasare sâmbătă, pe 25 martie, urmând ca ”tricolorii” să o întâlnească pe Belarus pe 28 martie, la Bucureşti. Din grupă mai fac parte Israel, Elveţia şi Kosovo.
Preliminariile EURO 2024 | Edi Iordănescu l-a pierdut pe Mario Camora și l-a înlocuit cu Marius Ștefănescu de la Sepsi OSK
Accidentat în meciul CFR Cluj – Rapid 2-2, Mario Camora nu va putea evolua în partidele cu Andorra și Belarus, primele din campania de calificare la EURO 2024. Fundașul CFR-ului a suferit o leziune musculară. Conform FRF, Camora s-a prezentat în cantonamentul tricolorilor, însă controlul medical efectuat de staff-ul tricolorilor a arătat că acesta nu va putea fi recuperat pentru cele două partide. Astfel, Edward Iordănescu a decis să îl cheme pe Marius Ștefănescu , fotbalist legitimat la Sepsi OSK. Echipa naţională a României va întâlni Andorra, sâmbătă, 25 martie, în deplasare, şi Belarus, marţi, 28 martie, pe teren propriu, în preliminariile Campionatului European din 2024.