Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Artă & Cultură & Media
Publicitate

S-a retras ca o șoaptă


Cristina Țopescu a murit

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 14.01.2020
• Cel mai probabil, jurnalista s-a stins la sfârșitul anului trecut, fără ca cei apropiați să observe tăcerea ei
Cristina Țopescu a fost găsită decedată duminică seara, în locuința ei dintr-un complex din comuna ilfoveană Tunari. Anul acesta, pe 4 iulie, ar fi împlinit   60 de ani. Autoritățile au fost sesizate de către o vecină care spunea că nu a mai văzut-o de aproape 3 săptămâni.
Nimeni nu știe exact când a murit jurnalista, care locuia singură doar cu cățeii ei. De altfel, în casă au fost găsiți trei câini morți, iar alți cinci erau în viață, dar foarte slăbiți. Cristina a dat ultimul mesaj pe telefon în 28 decembrie.
„A fost găsită decedată în locuință. Apelul s-a făcut la ora 21.39 de către Poliție, într-o acțiune de cooperare cu noi. Poliția ne solicita pentru a doamnă, în jur de 50 de ani, găsită decedată în locuință, să confirmăm decesul. Decesul se pare că s-a produs în urmă cu mai multe zile”, a precizat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Cât de singură?

Circumstanțele decesului, atât cât sunt cunoscute până acum, au stârnit un val de reacții. Cei care au cunoscut-o, dar și oameni care au văzut-o doar la televizor s-au întristat să vad㠄cât de singur㓠a fost Cristina Țopescu, încât „nimeni nu i-a trecut pragul“ după ce ea nu a mai dat nicun semn de viață. Cazul Cristinei Țopescu nu este singular. Și realizatorul de radio și televiziune Andrei Gheorghe, în vârstă de 56 de ani, care se retrăsese de ceva vreme din media, a murit în martie 2018. Trupul său a fost găsit, de către o persoană apropiată, în baie, la 12 ore după ce a murit. În noiembrie 2017, actrița Stela Popescu, în vârstă de 81 de ani, a fost găsită fără suflare în locuința sa. Ea a fost găsită de către fiica sa adoptivă, iar legiștii au constatat că decesul a survenit în urma unui atac vascular cerebral petrecut câteva zile în urmă. Actrița și-a pierdut șirul gândurilor în timpul unei gale la care lua parte, dar nimeni nu s-a gândit să cheme o salvare. Iar ea a plecat singură acasă unde a murit.

Inteligentă, educată, frumoasă și discretă

Cristina Țopescu s-a născut pe 4 iulie 1960 la Oradea. În perioada 1970-1979 a apărut la numeroase emisiuni de copii și tineret, după care i-a fost interzis să mai intre în TVR, după ce tatăl ei, Cristian Țopescu, căzuse în dizgrația Partidului Comunist. După absolvirea Facultății de Limbi străine, Secția engleză-italiană, Cristina a dat meditații, a fost corector la „Contemporanul” și a început să scrie în revista „Cinema“. S-a apucat sa traducă filme care circulau pe casete video. A vrut să fugă peste graniță, a fost prinsă și a făcut pușcărie politică. În 1991 a revenit la TVR, iar ulterior a fost la PRO Tv, Antena 3 și Prima. A fost nu doar un memorabil om de televiziune, dar și una din cele mai inteligente, educate și frumoase ziariste. Cu toate că a fost dintotdeauna curtată de bărbați, Cristina a preferat discreția și solitudinea, singura relație despre care a vorbit deschis fiind cea cu Ștefan Bănică.

Un an la școala din Predeal

„Am fost un copil cuminte, dar foarte năbădăios. Tatăl meu tot timpul a spus că ar fi trebuit să mă nasc băiat, nu fată. Am fost foarte băiețoasă. Deși îmi plăcea să dansez ca oricărei fetițe, eram un băiețoi defapt, eram tot timpul julită, genunchii mei erau tot timpul juliți. Cu păpușile nu am avut treabă niciodată. Când eram la Predeal, tatăl meu a fost chemat la școală de la București, de urgență, pentru că am bătut un coleg de clasă. Dar am fost în legitimă apărare“, povestea într-un interviu Cristina. Ea a învățat la Predeal în anul în care a locuit la mătușa tatălui său, pe strada Panduri. De altfel, la Predeal a fost făcută și pionieră, ocazie cu care televiziunea a făcut un mic reportaj despre ,,cravata roșie“ și școala din stațiunea de schi.

Cum a decis să fugă din țară în ’89

„Am fost plecată de patru ori la mama mea, începând cu vârsta de 16 ani. De fiecare dată m-am întors la timp și n-am avut nici cea mai mică problemă. Pentru că însă, odată devenită studentă, am refuzat elegant să fiu membră de partid, din acel moment n-am mai pupat, ca să zic așa, plecare peste hotare. Între timp, tatăl meu devenise din ce în ce mai «nongrat» în regimul ceaușist, din ce în ce mai antipatic Cabinetului 2. (,,,) Familia Țopescu începuse așadar să aibă oarece probleme: telefoane ascultate, se pare chiar microfoane pe ici, pe colo, prin casă și alte acareturi din arsenalul binecunoscut. Eu, fata tatălui meu, cu notorietate mult mai mică, dar cu gura mare și neanimată de dorința arzătoare, nici conformistă măcar, de a deveni membră PCR, sigur că trebuia să suport consecințele de rigoare. Faptul că nu mai puteam pleca la mama mea, că nu mai eram un om liber nici din acest punct de vedere, ar mai fi fost cum ar fi fost, dar când mama mea s-a îmbolnăvit, suspectă fiind de cancer de pancreas, paharul s-a umplut de-a binelea. Având un oarecare simț al aventurii, am hotărât că singura soluție era, oricât de nebunească, să fug. Nu-mi face mare plăcere, mărturisesc, să scriu despre asta. Cred că sunt oameni care au îndurat mult mai mult, care au făcut ani grei de închisoare în țara asta. Și pe urmă, nici nu știu dacă fuga poate trece drept o formă de protest. E, mai curând, un abandon, e un fel de «ia mai dă-i în... mama lor pe-ăștia...», e un risc asumat, dar nu e un act de mare eroism“, a scris Cristina Țopescu.

Prinsă pe graniță

„Am plecat din București într-o zi de toamnă a anului de grație 1989. Cu gândul să ajung la Herculane, de unde pleca grupul de români hotărâți să-și părăsească țara, fiecare cu motivele lui. Aveam două călăuze, țigani. Nicu și Gheorghe.(...) După vreo două ore pe un drum forestier, într-un camion cu un șofer cu cuțitul la gât ca să ne ducă la destinația dorită, după alte trei ore de mers de-a bușilea în zona graniței, pe o noapte cu lună plină (ghinion!), printre cabluri detectoare care, dacă erau atinse, declanșau alarma, după un marș susținut în șir aproape indian, dar format din câțiva români, mulți țigani și țigănci cu copii de doar câteva luni în spate, adormiți cu Diazepam (...) aventura noastră s-a oprit brusc. Am auzit câteva focuri de armă trase în aer, am fost puși pe burtă, cu câini-lupi și puști deasupra noastră și admonestați în «dulșele grai moldovienesc» («Pi burtă, mă, că trag!») de câțiva flăcăi neaoși, cărora în scurt timp li s-au alăturat alții, la fel de zeloși și de încântați de captura grasă pe care o făceau“.

„N-am plâns niciodată, la nici o anchetă“

„De pe graniță am fost «conduși», cu pușca între omoplați, la batalionul de la Oravița, acolo am fost aliniați în fața soldaților care de care mai spirituali, mai ales cu femeile din grup, acolo mi s-a plimbat puțin pușca pe gât și mi-au auzit urechile tot felul de complimente de soldat care nu văzuse femeie de ceva timp, dar tot acolo, după ce una dintre călăuze a spus cine sunt, pentru ca lucrurile, în ce mă privește, să nu... degenereze, am curățat apoi cartofi cu soldații la bucătăria garnizoanei. (...) După două zile de Oravița am fost dusă la Reșița, în arest, unde am stat o lună. Era acolo un căpitan pe nume Smida, analfabet și țâfnos, acum sigur colonel, cel puțin (?!), care a făcut tot ce i-a stat în putință ca să mă înfunde cât mai tare, mai era și un maior de securitate Alexe (oare chiar așa îl chema?!), care venea de la București, săptămânal, special ca să mă ancheteze pe mine“.   „N-am plâns niciodată, la nici o anchetă, nu m-am lamentat, nu m-am rugat de nimeni pentru nimic și mi-am susținut crezul cu o inconștiență care ar putea trece drept curaj. Eu, însă, o fire mai băiețoasă și mai voluntară fiind, nu știu dacă eram atât curajoasă, cât revoltată și pornită împotriva «lor», într-atât, încât pentru nimic în lume nu le-aș fi dat nici cea mai mică satisfacție. Sigur că refuzul de a coopera, ba chiar atitudinea ostilă și obraznică nu m-au ajutat deloc“.

„Știți cum e «să te duci la Revoluție» aproape direct din închisoare? Înălțător!!!”

„Mandatele de arest veneau unul după altul. Am fost dusă apoi la penitenciarul de la Timișoara de pe Popa Șapcă. (...) Tot acolo am mâncat mult usturoi ca să rezist la frigul din celulă și ne trezeam în fiecare dimineață la 4 jumătate ca să dăm raportul, după care luam «micul dejun» (când aveam mămăligă cu magiun era sărbătoare), stăteam pe marginea patului toată ziua, pentru că să te întinzi în pat era, se-nțelege, interzis. (...) După o altă lună, am fost trimisă pe cursa de deținuți la Jilava. Acolo am stat doar câteva zile, iar apoi am ajuns la Rahova, în arest, unde periplul meu s-a încheiat. La proces am fost dusă în «uniformă», adică în zeghe. Mi-am văzut prietenii în sală, toți încercând cu disperare să-mi prindă privirea și să-mi arate că sunt alături de mine. Atunci mi-a fost cel mai greu să nu plâng. Ba cred că mi-a scăpat o lacrimă, fir-ar să fie!“ A fost, slavă Domnului, un simulacru de proces. La Timișoara deja începuse Revoluția, Bucureștiul începea să fie în fierbere și el (...) Am ieșit din arest de la Rahova la 19 decembrie 1989 și două zile mai târziu am ieșit în stradă. Știți cum e «să te duci la Revoluție» aproape direct din închisoare? Înălțător!!!.”
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Artă & Cultură & Media

Soluție în ceasul al doisprezecelea


Muzeul Satului din Bran a scăpat de evacuare
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  În câteva zile se va rezolva problema medicamentului Euthyrox


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Brașov: „Încă nu am atins acel vârf al pandemiei”


  07.04.2020
 • ➤ National


  BOR: Slujbele de Florii și Înviere, fără credincioși în biserici. La miezul nopții aprindem lumânarea din casă


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Trei tactici de marketing online pe care le poți aplica în perioada Coronavirus


  07.04.2020
 • ➤ National


  13 noi decese din cauza coronavirusului. Bilanțul urcă la 197


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Te plictisești acasă? Sculptează-ți corpul cu bicicleta eliptică!


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Încă nu știi dacă aștepți o fetiță sau un băiețel? Iată 5 modele de haine pentru bebeluși în culori neutre


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Ministrul Sănătății se află la Brașov


  07.04.2020
 • ➤ National


  Încă 2 decese din cauza COVID-19! Bilanțul morților ajunge la 184


  07.04.2020
 • ➤ National


  Ministrul Educației: Probele scrise la Evaluarea Națională și Bac ar putea fi organizate în luna iulie. Programa nu va cuprinde materia din semestrul al doilea


  07.04.2020
 • ➤ Local


  Oameni pentru oameni


  Dacia Plant donează gel igienizant pentru patru mari spitale din Brașov


  07.04.2020
 • ➤ Local


  156 de cazuri COVID 19 confirmate la Brașov. Locul 7 pe țară.


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  FIN-ECO SA ia măsuri pentru a-și proteja angajații și pentru a asigura continuitatea serviciilor de depozitare a deșeurilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 7 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 182


  07.04.2020
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul va purta mască. Dacă are


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Zece cadre medicale de la Spitalul Municipal Codlea sunt în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Cele 22 de proiecte eligibile rămase în cursa pentru bugetarea participativă pot fi votate până la 17 aprilie


  07.04.2020
 • ➤ Eveniment


  Izolarea provoacă tensiuni în comunitățile de rromi din Tărlungeni și Teliu


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Nu am ajuns la vârf


  Starea de urgență se prelungește cu o lună


  07.04.2020
 • ➤ Actualitate


  Echipamentele medicale vor putea fi cumpărate cu fonduri europene


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  De unde ne luăm vitaminele în perioada autoizolării din cauza coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Alungați gândurile rele


  Cum să te ferești de depresie în autoizolare


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Unghiile lungi, un pericol de răspândire a coronavirusului


  07.04.2020
 • ➤ Doctor


  Ce trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici


  07.04.2020
 • ➤ Life


  Strângere de fonduri


  Primul festival online cu scop caritabil


  07.04.2020
 • ➤ Life


  Cabral nu poate ține pasul cu fiica lui


  07.04.2020
 • ➤ Life


  Ruby este sexy și în izolare


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Ai început să iei în greutate de când stai acasă? Iată ce trebuie să faci


  07.04.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Îndrumări pentru zilele cu „Stare de urgență“


  07.04.2020
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu, vacanță forțată în Arabia Saudită


  07.04.2020
 • ➤ Sport


  FIFA plănuiește să prelungească sezonul competițional


  07.04.2020
 • ➤ Sport


  Colțea propune un triunghiular


  AJF Brașov va lua o decizie pentru Liga a 4-a, după Paște


  07.04.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Surzenia orbilor


  07.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. 25 decese raportate luni. Bilanțul morților ajunge la 176


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Tragedie! A murit Randomir Antic, fostul antrenor de la Atletico, Real Madrid și Barcelona


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alegerile locale se amână! Mandatele aleșilor vor fi prelungite până la sfârșitul anului


  06.04.2020
 • ➤ Sport


  Pep Guardiola, în doliu! Mama antrenorului lui Manchester City a murit din cauza coronavirusului!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România, 6 aprilie 2020. Încă 6 decese. Bilanțul morților a ajuns la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Încă șase persoane au murit din cauza coronavirusului. Bilanțul deceselor în România urcă la 168


  06.04.2020
 • ➤ National


  Indemnizația pentru creșterea copilului care expiră pe perioada stării de urgență se prelungește automat - ministrul Muncii


  06.04.2020
 • ➤ National


  Dr. Andrea Neculau este oficial noul director DSP Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  21 de pacienți vindecați de CoVID-19, externați de la Spitalul de Infecțioase din Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Alte cinci decese din cauza coronavirusului. Bilanțul ajunge la 162


  06.04.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Atenție la falșii binevoitori!


  06.04.2020
 • ➤ National


  Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună


  06.04.2020
 • ➤ National


  Patru angajate ale Operei Brașov cos combinezoane de protecție


  06.04.2020
 • ➤ National


  4057 de cazuri de infectare cu coronavirus în România, 138 la Brașov


  06.04.2020
 • ➤ National


  Coronavirus:autoritățile au anunțat încă un deces. Bilațul a ajuns la 157


  06.04.2020
 • ➤ National


  Cinci noi decese din cauza coronavirusului. Numărul total de victime a ajuns la 156


  06.04.2020
 • ➤ Local


  Un om a murit carbonizat într-un tren care a luat foc în zona Augustin


  06.04.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cristina Țopescu a fost găsită moartă în casă

  Articolul următor


  Porți deschise la Opera Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.302 milisecunde, încărcat în milisecunde