Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Artă & Cultură & Media
Publicitate

S-a retras ca o șoaptă


Cristina Țopescu a murit

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 14.01.2020
• Cel mai probabil, jurnalista s-a stins la sfârșitul anului trecut, fără ca cei apropiați să observe tăcerea ei
Cristina Țopescu a fost găsită decedată duminică seara, în locuința ei dintr-un complex din comuna ilfoveană Tunari. Anul acesta, pe 4 iulie, ar fi împlinit   60 de ani. Autoritățile au fost sesizate de către o vecină care spunea că nu a mai văzut-o de aproape 3 săptămâni.
Nimeni nu știe exact când a murit jurnalista, care locuia singură doar cu cățeii ei. De altfel, în casă au fost găsiți trei câini morți, iar alți cinci erau în viață, dar foarte slăbiți. Cristina a dat ultimul mesaj pe telefon în 28 decembrie.
„A fost găsită decedată în locuință. Apelul s-a făcut la ora 21.39 de către Poliție, într-o acțiune de cooperare cu noi. Poliția ne solicita pentru a doamnă, în jur de 50 de ani, găsită decedată în locuință, să confirmăm decesul. Decesul se pare că s-a produs în urmă cu mai multe zile”, a precizat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Cât de singură?

Circumstanțele decesului, atât cât sunt cunoscute până acum, au stârnit un val de reacții. Cei care au cunoscut-o, dar și oameni care au văzut-o doar la televizor s-au întristat să vad㠄cât de singur㓠a fost Cristina Țopescu, încât „nimeni nu i-a trecut pragul“ după ce ea nu a mai dat nicun semn de viață. Cazul Cristinei Țopescu nu este singular. Și realizatorul de radio și televiziune Andrei Gheorghe, în vârstă de 56 de ani, care se retrăsese de ceva vreme din media, a murit în martie 2018. Trupul său a fost găsit, de către o persoană apropiată, în baie, la 12 ore după ce a murit. În noiembrie 2017, actrița Stela Popescu, în vârstă de 81 de ani, a fost găsită fără suflare în locuința sa. Ea a fost găsită de către fiica sa adoptivă, iar legiștii au constatat că decesul a survenit în urma unui atac vascular cerebral petrecut câteva zile în urmă. Actrița și-a pierdut șirul gândurilor în timpul unei gale la care lua parte, dar nimeni nu s-a gândit să cheme o salvare. Iar ea a plecat singură acasă unde a murit.

Inteligentă, educată, frumoasă și discretă

Cristina Țopescu s-a născut pe 4 iulie 1960 la Oradea. În perioada 1970-1979 a apărut la numeroase emisiuni de copii și tineret, după care i-a fost interzis să mai intre în TVR, după ce tatăl ei, Cristian Țopescu, căzuse în dizgrația Partidului Comunist. După absolvirea Facultății de Limbi străine, Secția engleză-italiană, Cristina a dat meditații, a fost corector la „Contemporanul” și a început să scrie în revista „Cinema“. S-a apucat sa traducă filme care circulau pe casete video. A vrut să fugă peste graniță, a fost prinsă și a făcut pușcărie politică. În 1991 a revenit la TVR, iar ulterior a fost la PRO Tv, Antena 3 și Prima. A fost nu doar un memorabil om de televiziune, dar și una din cele mai inteligente, educate și frumoase ziariste. Cu toate că a fost dintotdeauna curtată de bărbați, Cristina a preferat discreția și solitudinea, singura relație despre care a vorbit deschis fiind cea cu Ștefan Bănică.

Un an la școala din Predeal

„Am fost un copil cuminte, dar foarte năbădăios. Tatăl meu tot timpul a spus că ar fi trebuit să mă nasc băiat, nu fată. Am fost foarte băiețoasă. Deși îmi plăcea să dansez ca oricărei fetițe, eram un băiețoi defapt, eram tot timpul julită, genunchii mei erau tot timpul juliți. Cu păpușile nu am avut treabă niciodată. Când eram la Predeal, tatăl meu a fost chemat la școală de la București, de urgență, pentru că am bătut un coleg de clasă. Dar am fost în legitimă apărare“, povestea într-un interviu Cristina. Ea a învățat la Predeal în anul în care a locuit la mătușa tatălui său, pe strada Panduri. De altfel, la Predeal a fost făcută și pionieră, ocazie cu care televiziunea a făcut un mic reportaj despre ,,cravata roșie“ și școala din stațiunea de schi.

Cum a decis să fugă din țară în ’89

„Am fost plecată de patru ori la mama mea, începând cu vârsta de 16 ani. De fiecare dată m-am întors la timp și n-am avut nici cea mai mică problemă. Pentru că însă, odată devenită studentă, am refuzat elegant să fiu membră de partid, din acel moment n-am mai pupat, ca să zic așa, plecare peste hotare. Între timp, tatăl meu devenise din ce în ce mai «nongrat» în regimul ceaușist, din ce în ce mai antipatic Cabinetului 2. (,,,) Familia Țopescu începuse așadar să aibă oarece probleme: telefoane ascultate, se pare chiar microfoane pe ici, pe colo, prin casă și alte acareturi din arsenalul binecunoscut. Eu, fata tatălui meu, cu notorietate mult mai mică, dar cu gura mare și neanimată de dorința arzătoare, nici conformistă măcar, de a deveni membră PCR, sigur că trebuia să suport consecințele de rigoare. Faptul că nu mai puteam pleca la mama mea, că nu mai eram un om liber nici din acest punct de vedere, ar mai fi fost cum ar fi fost, dar când mama mea s-a îmbolnăvit, suspectă fiind de cancer de pancreas, paharul s-a umplut de-a binelea. Având un oarecare simț al aventurii, am hotărât că singura soluție era, oricât de nebunească, să fug. Nu-mi face mare plăcere, mărturisesc, să scriu despre asta. Cred că sunt oameni care au îndurat mult mai mult, care au făcut ani grei de închisoare în țara asta. Și pe urmă, nici nu știu dacă fuga poate trece drept o formă de protest. E, mai curând, un abandon, e un fel de «ia mai dă-i în... mama lor pe-ăștia...», e un risc asumat, dar nu e un act de mare eroism“, a scris Cristina Țopescu.

Prinsă pe graniță

„Am plecat din București într-o zi de toamnă a anului de grație 1989. Cu gândul să ajung la Herculane, de unde pleca grupul de români hotărâți să-și părăsească țara, fiecare cu motivele lui. Aveam două călăuze, țigani. Nicu și Gheorghe.(...) După vreo două ore pe un drum forestier, într-un camion cu un șofer cu cuțitul la gât ca să ne ducă la destinația dorită, după alte trei ore de mers de-a bușilea în zona graniței, pe o noapte cu lună plină (ghinion!), printre cabluri detectoare care, dacă erau atinse, declanșau alarma, după un marș susținut în șir aproape indian, dar format din câțiva români, mulți țigani și țigănci cu copii de doar câteva luni în spate, adormiți cu Diazepam (...) aventura noastră s-a oprit brusc. Am auzit câteva focuri de armă trase în aer, am fost puși pe burtă, cu câini-lupi și puști deasupra noastră și admonestați în «dulșele grai moldovienesc» («Pi burtă, mă, că trag!») de câțiva flăcăi neaoși, cărora în scurt timp li s-au alăturat alții, la fel de zeloși și de încântați de captura grasă pe care o făceau“.

„N-am plâns niciodată, la nici o anchetă“

„De pe graniță am fost «conduși», cu pușca între omoplați, la batalionul de la Oravița, acolo am fost aliniați în fața soldaților care de care mai spirituali, mai ales cu femeile din grup, acolo mi s-a plimbat puțin pușca pe gât și mi-au auzit urechile tot felul de complimente de soldat care nu văzuse femeie de ceva timp, dar tot acolo, după ce una dintre călăuze a spus cine sunt, pentru ca lucrurile, în ce mă privește, să nu... degenereze, am curățat apoi cartofi cu soldații la bucătăria garnizoanei. (...) După două zile de Oravița am fost dusă la Reșița, în arest, unde am stat o lună. Era acolo un căpitan pe nume Smida, analfabet și țâfnos, acum sigur colonel, cel puțin (?!), care a făcut tot ce i-a stat în putință ca să mă înfunde cât mai tare, mai era și un maior de securitate Alexe (oare chiar așa îl chema?!), care venea de la București, săptămânal, special ca să mă ancheteze pe mine“.   „N-am plâns niciodată, la nici o anchetă, nu m-am lamentat, nu m-am rugat de nimeni pentru nimic și mi-am susținut crezul cu o inconștiență care ar putea trece drept curaj. Eu, însă, o fire mai băiețoasă și mai voluntară fiind, nu știu dacă eram atât curajoasă, cât revoltată și pornită împotriva «lor», într-atât, încât pentru nimic în lume nu le-aș fi dat nici cea mai mică satisfacție. Sigur că refuzul de a coopera, ba chiar atitudinea ostilă și obraznică nu m-au ajutat deloc“.

„Știți cum e «să te duci la Revoluție» aproape direct din închisoare? Înălțător!!!”

„Mandatele de arest veneau unul după altul. Am fost dusă apoi la penitenciarul de la Timișoara de pe Popa Șapcă. (...) Tot acolo am mâncat mult usturoi ca să rezist la frigul din celulă și ne trezeam în fiecare dimineață la 4 jumătate ca să dăm raportul, după care luam «micul dejun» (când aveam mămăligă cu magiun era sărbătoare), stăteam pe marginea patului toată ziua, pentru că să te întinzi în pat era, se-nțelege, interzis. (...) După o altă lună, am fost trimisă pe cursa de deținuți la Jilava. Acolo am stat doar câteva zile, iar apoi am ajuns la Rahova, în arest, unde periplul meu s-a încheiat. La proces am fost dusă în «uniformă», adică în zeghe. Mi-am văzut prietenii în sală, toți încercând cu disperare să-mi prindă privirea și să-mi arate că sunt alături de mine. Atunci mi-a fost cel mai greu să nu plâng. Ba cred că mi-a scăpat o lacrimă, fir-ar să fie!“ A fost, slavă Domnului, un simulacru de proces. La Timișoara deja începuse Revoluția, Bucureștiul începea să fie în fierbere și el (...) Am ieșit din arest de la Rahova la 19 decembrie 1989 și două zile mai târziu am ieșit în stradă. Știți cum e «să te duci la Revoluție» aproape direct din închisoare? Înălțător!!!.”
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Artă & Cultură & Media
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Cei care hrănesc ursul la marginea drumului trebuie sancționați, a spus Ministrul Mediului la Brașov


  Azi 19:27
 • ➤ Sport


  Trei dintr-o lovitură! Corona Brașov transferă de Târgu-Mureș


  Azi 15:14
 • ➤ Știri Brasov


  Doar 4 cazuri noi de COVID la Brașov și 250 în țară


  Azi 13:09
 • ➤ Știri Brasov


  O nouă crimă la o stână din Brașov. Prefectura vrea controale la toate stânele din județ


  Azi 12:56
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Respectați indicatorul "Trecere pentru pietoni"!


  Azi 11:05
 • ➤ Prima pagină


  „Da” pentru aeroport, „Poate” pentru spitalul regional


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  CIFRE ALARMANTE


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de milioane de euro pentru rețelele de apă și canalizare din județul Brașov


  Azi 08:55
 • ➤ Eveniment


  Razii și amenzi pentru nerespectarea regulilor COVID


  Azi 08:52
 • ➤ Eveniment


  Program de protecție socială


  Vouchere din fonduri europene pentru seniori


  Azi 08:44
 • ➤ Eveniment


  De azi începe vânătoarea de țânțari


  Azi 08:41
 • ➤ Eveniment


  Miros greu din Canalul Timiș


  Azi 08:37
 • ➤ Actualitate


  „Francezul din Cobor”, primarul Brașovului și primarul din Homorod, premiați de ISU


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  Din nou


  Minodora a slăbit 38 de kilograme


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Denisa de la Bambi se mărită


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Andrei și Andreea Aradits, 16 ani de căsătorie


  Azi 08:22
 • ➤ Cititori


  6 secrete pentru petunii pline de flori


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Gigi Becali o vede pe CFR Cluj campioană


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  Nechita și Lingurar au lăsat Precizia Săcele pentru Corona Brașov


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Simona Halep revine pe terenul de tenis


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Corona Brașov – Colțea Brașov ar fi primul meci în play-off-ul Ligii a 4 Brașov


  Azi 08:07
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Riscăm cât nu merită


  Azi 08:01
 • ➤ Sport


  CFR Cluj s-a încurcat cu Astra! U Craiova e noul lider în Liga 1


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Incendiu în Cetatea Rîșnov. A fost afectată structura veche din lemn a acoperișului


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu 5 victime la Predeal


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov, 391 în țară


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă două medii de 10 la BAC, la Brașov, după contestații


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  sondaj IRES:7 din 10 români nu au încredere în romi și doar unul din zece i-ar accepta în familie


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  36 de cazuri noi deCOVID la Brașov, 416 în țară


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Puțini pacienți cu COVID-19 din Brașov au solicitat externarea, a anunțat DSP


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ministrul Boloș promite sprjin guvernamental pentru Aeroportul Brașov


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  Sergiu Buș, strigăt de disperare: ”Avem voie în România să fim neplătiți? Să fim mințiți?


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Efectele deciziei CCR: De ieri, pacienții cu COVID pot pleca la cerere din spitale


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cristina Țopescu a fost găsită moartă în casă

  Articolul următor


  Porți deschise la Opera Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 23 milisecunde, încărcat în milisecunde