Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Arta & Cultura & Media
Publicitate

S-a retras ca o șoaptă


Cristina Țopescu a murit

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 14.01.2020
• Cel mai probabil, jurnalista s-a stins la sfârșitul anului trecut, fără ca cei apropiați să observe tăcerea ei
Cristina Țopescu a fost găsită decedată duminică seara, în locuința ei dintr-un complex din comuna ilfoveană Tunari. Anul acesta, pe 4 iulie, ar fi împlinit   60 de ani. Autoritățile au fost sesizate de către o vecină care spunea că nu a mai văzut-o de aproape 3 săptămâni.
Nimeni nu știe exact când a murit jurnalista, care locuia singură doar cu cățeii ei. De altfel, în casă au fost găsiți trei câini morți, iar alți cinci erau în viață, dar foarte slăbiți. Cristina a dat ultimul mesaj pe telefon în 28 decembrie.
„A fost găsită decedată în locuință. Apelul s-a făcut la ora 21.39 de către Poliție, într-o acțiune de cooperare cu noi. Poliția ne solicita pentru a doamnă, în jur de 50 de ani, găsită decedată în locuință, să confirmăm decesul. Decesul se pare că s-a produs în urmă cu mai multe zile”, a precizat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Cât de singură?

Circumstanțele decesului, atât cât sunt cunoscute până acum, au stârnit un val de reacții. Cei care au cunoscut-o, dar și oameni care au văzut-o doar la televizor s-au întristat să vad㠄cât de singur㓠a fost Cristina Țopescu, încât „nimeni nu i-a trecut pragul“ după ce ea nu a mai dat nicun semn de viață. Cazul Cristinei Țopescu nu este singular. Și realizatorul de radio și televiziune Andrei Gheorghe, în vârstă de 56 de ani, care se retrăsese de ceva vreme din media, a murit în martie 2018. Trupul său a fost găsit, de către o persoană apropiată, în baie, la 12 ore după ce a murit. În noiembrie 2017, actrița Stela Popescu, în vârstă de 81 de ani, a fost găsită fără suflare în locuința sa. Ea a fost găsită de către fiica sa adoptivă, iar legiștii au constatat că decesul a survenit în urma unui atac vascular cerebral petrecut câteva zile în urmă. Actrița și-a pierdut șirul gândurilor în timpul unei gale la care lua parte, dar nimeni nu s-a gândit să cheme o salvare. Iar ea a plecat singură acasă unde a murit.

Inteligentă, educată, frumoasă și discretă

Cristina Țopescu s-a născut pe 4 iulie 1960 la Oradea. În perioada 1970-1979 a apărut la numeroase emisiuni de copii și tineret, după care i-a fost interzis să mai intre în TVR, după ce tatăl ei, Cristian Țopescu, căzuse în dizgrația Partidului Comunist. După absolvirea Facultății de Limbi străine, Secția engleză-italiană, Cristina a dat meditații, a fost corector la „Contemporanul” și a început să scrie în revista „Cinema“. S-a apucat sa traducă filme care circulau pe casete video. A vrut să fugă peste graniță, a fost prinsă și a făcut pușcărie politică. În 1991 a revenit la TVR, iar ulterior a fost la PRO Tv, Antena 3 și Prima. A fost nu doar un memorabil om de televiziune, dar și una din cele mai inteligente, educate și frumoase ziariste. Cu toate că a fost dintotdeauna curtată de bărbați, Cristina a preferat discreția și solitudinea, singura relație despre care a vorbit deschis fiind cea cu Ștefan Bănică.

Un an la școala din Predeal

„Am fost un copil cuminte, dar foarte năbădăios. Tatăl meu tot timpul a spus că ar fi trebuit să mă nasc băiat, nu fată. Am fost foarte băiețoasă. Deși îmi plăcea să dansez ca oricărei fetițe, eram un băiețoi defapt, eram tot timpul julită, genunchii mei erau tot timpul juliți. Cu păpușile nu am avut treabă niciodată. Când eram la Predeal, tatăl meu a fost chemat la școală de la București, de urgență, pentru că am bătut un coleg de clasă. Dar am fost în legitimă apărare“, povestea într-un interviu Cristina. Ea a învățat la Predeal în anul în care a locuit la mătușa tatălui său, pe strada Panduri. De altfel, la Predeal a fost făcută și pionieră, ocazie cu care televiziunea a făcut un mic reportaj despre ,,cravata roșie“ și școala din stațiunea de schi.

Cum a decis să fugă din țară în ’89

„Am fost plecată de patru ori la mama mea, începând cu vârsta de 16 ani. De fiecare dată m-am întors la timp și n-am avut nici cea mai mică problemă. Pentru că însă, odată devenită studentă, am refuzat elegant să fiu membră de partid, din acel moment n-am mai pupat, ca să zic așa, plecare peste hotare. Între timp, tatăl meu devenise din ce în ce mai «nongrat» în regimul ceaușist, din ce în ce mai antipatic Cabinetului 2. (,,,) Familia Țopescu începuse așadar să aibă oarece probleme: telefoane ascultate, se pare chiar microfoane pe ici, pe colo, prin casă și alte acareturi din arsenalul binecunoscut. Eu, fata tatălui meu, cu notorietate mult mai mică, dar cu gura mare și neanimată de dorința arzătoare, nici conformistă măcar, de a deveni membră PCR, sigur că trebuia să suport consecințele de rigoare. Faptul că nu mai puteam pleca la mama mea, că nu mai eram un om liber nici din acest punct de vedere, ar mai fi fost cum ar fi fost, dar când mama mea s-a îmbolnăvit, suspectă fiind de cancer de pancreas, paharul s-a umplut de-a binelea. Având un oarecare simț al aventurii, am hotărât că singura soluție era, oricât de nebunească, să fug. Nu-mi face mare plăcere, mărturisesc, să scriu despre asta. Cred că sunt oameni care au îndurat mult mai mult, care au făcut ani grei de închisoare în țara asta. Și pe urmă, nici nu știu dacă fuga poate trece drept o formă de protest. E, mai curând, un abandon, e un fel de «ia mai dă-i în... mama lor pe-ăștia...», e un risc asumat, dar nu e un act de mare eroism“, a scris Cristina Țopescu.

Prinsă pe graniță

„Am plecat din București într-o zi de toamnă a anului de grație 1989. Cu gândul să ajung la Herculane, de unde pleca grupul de români hotărâți să-și părăsească țara, fiecare cu motivele lui. Aveam două călăuze, țigani. Nicu și Gheorghe.(...) După vreo două ore pe un drum forestier, într-un camion cu un șofer cu cuțitul la gât ca să ne ducă la destinația dorită, după alte trei ore de mers de-a bușilea în zona graniței, pe o noapte cu lună plină (ghinion!), printre cabluri detectoare care, dacă erau atinse, declanșau alarma, după un marș susținut în șir aproape indian, dar format din câțiva români, mulți țigani și țigănci cu copii de doar câteva luni în spate, adormiți cu Diazepam (...) aventura noastră s-a oprit brusc. Am auzit câteva focuri de armă trase în aer, am fost puși pe burtă, cu câini-lupi și puști deasupra noastră și admonestați în «dulșele grai moldovienesc» («Pi burtă, mă, că trag!») de câțiva flăcăi neaoși, cărora în scurt timp li s-au alăturat alții, la fel de zeloși și de încântați de captura grasă pe care o făceau“.

„N-am plâns niciodată, la nici o anchetă“

„De pe graniță am fost «conduși», cu pușca între omoplați, la batalionul de la Oravița, acolo am fost aliniați în fața soldaților care de care mai spirituali, mai ales cu femeile din grup, acolo mi s-a plimbat puțin pușca pe gât și mi-au auzit urechile tot felul de complimente de soldat care nu văzuse femeie de ceva timp, dar tot acolo, după ce una dintre călăuze a spus cine sunt, pentru ca lucrurile, în ce mă privește, să nu... degenereze, am curățat apoi cartofi cu soldații la bucătăria garnizoanei. (...) După două zile de Oravița am fost dusă la Reșița, în arest, unde am stat o lună. Era acolo un căpitan pe nume Smida, analfabet și țâfnos, acum sigur colonel, cel puțin (?!), care a făcut tot ce i-a stat în putință ca să mă înfunde cât mai tare, mai era și un maior de securitate Alexe (oare chiar așa îl chema?!), care venea de la București, săptămânal, special ca să mă ancheteze pe mine“.   „N-am plâns niciodată, la nici o anchetă, nu m-am lamentat, nu m-am rugat de nimeni pentru nimic și mi-am susținut crezul cu o inconștiență care ar putea trece drept curaj. Eu, însă, o fire mai băiețoasă și mai voluntară fiind, nu știu dacă eram atât curajoasă, cât revoltată și pornită împotriva «lor», într-atât, încât pentru nimic în lume nu le-aș fi dat nici cea mai mică satisfacție. Sigur că refuzul de a coopera, ba chiar atitudinea ostilă și obraznică nu m-au ajutat deloc“.

„Știți cum e «să te duci la Revoluție» aproape direct din închisoare? Înălțător!!!”

„Mandatele de arest veneau unul după altul. Am fost dusă apoi la penitenciarul de la Timișoara de pe Popa Șapcă. (...) Tot acolo am mâncat mult usturoi ca să rezist la frigul din celulă și ne trezeam în fiecare dimineață la 4 jumătate ca să dăm raportul, după care luam «micul dejun» (când aveam mămăligă cu magiun era sărbătoare), stăteam pe marginea patului toată ziua, pentru că să te întinzi în pat era, se-nțelege, interzis. (...) După o altă lună, am fost trimisă pe cursa de deținuți la Jilava. Acolo am stat doar câteva zile, iar apoi am ajuns la Rahova, în arest, unde periplul meu s-a încheiat. La proces am fost dusă în «uniformă», adică în zeghe. Mi-am văzut prietenii în sală, toți încercând cu disperare să-mi prindă privirea și să-mi arate că sunt alături de mine. Atunci mi-a fost cel mai greu să nu plâng. Ba cred că mi-a scăpat o lacrimă, fir-ar să fie!“ A fost, slavă Domnului, un simulacru de proces. La Timișoara deja începuse Revoluția, Bucureștiul începea să fie în fierbere și el (...) Am ieșit din arest de la Rahova la 19 decembrie 1989 și două zile mai târziu am ieșit în stradă. Știți cum e «să te duci la Revoluție» aproape direct din închisoare? Înălțător!!!.”
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Arta & Cultura & Media

S-a retras ca o șoaptă


Cristina Țopescu a murit
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Dacă faceți petrecere noaptea puteți fi amendat cu 6.000 de lei


  Azi 18:18
 • ➤ Life


  Iubirea nu este superficialitate, iubirea este magie, amintește "Red Shoes and the 7 Dwarfs" (VIDEO)


  Azi 17:26
 • ➤ Local


  Un tânăr a murit pe pârtia din Predeal, după ce a furat un snowmobil


  Azi 14:52
 • ➤ Local


  Legile privind intervenția polițiștilor se schimbă de astăzi


  Azi 14:06
 • ➤ Local


  Crimă la Brașov în cartierul Bartolomeu


  Azi 07:08
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov, victorie de senzație cu CSM Satu Mare


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Chiara Holzl a câștigat primul concurs de Cupa Mondială de la Râșnov


  25.01.2020
 • ➤ International


  Virusul chinez a ajuns în alte 11 țări, inclusiv din Europa. Ultimul bilanț: 41 de morți, peste 1.300 de cazuri


  25.01.2020
 • ➤ Local


  Un nou accident în fața colegiului Meșotă din Brașov


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în optimi la Australian Open unde o va întâlni pe Elise Mertens


  25.01.2020
 • ➤ Sport


  Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat la Jocurile Olimpice


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Sepsi OSK. Final de cantonament. Concluziile antrenorului Leo Grozavu


  24.01.2020
 • ➤ Sport


  Cazul de dopaj de la Corona Brașov se extinde și la hochei! Cristi Balaj: A apărut și disciplina hochei în discuție


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Decizie definitivă! Corona Brașov a fost retrogradată din Liga Națională!


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a câștigat amicalul cu ACS Kids Tâmpa U19


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Airbus Helicopters România, contract pentru mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei


  23.01.2020
 • ➤ Local


  La Colegiul Titulescu, elevii învață la cursul ProtoShop Live design de produs pentru clienți reali


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în turul 3 la Australian Open. Victorie în două seturi cu britanica Harriet Dart


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Locuri de vis


  9 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pregătește-te de sezonul estival


  Dantela, întotdeauna alegerea perfectă


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Îți lasă gura apă


  Galaktoboureko, plăcinta zeilor


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Top 4


  Cele mai periculoase animale de pe Terra omoară 1 milion de oameni pe an


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Caruselul succesului


  Cum a intrat Lady Gaga în faliment


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Berlinala 2020


  Radu Jude, primul regizor român cu trei producții în festival


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Când apare noul serial House of Dragons


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Și-a acceptat vârsta


  Sandra Bullock e fericită


  23.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Pe drumuri ocolite între Câmpina și Brașov


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții


  Spitalul din Zărnești, aparatură și echipamente de ultimă generație


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Făgăraș, la a doua ediție de bugetare participativă


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cabana de la Plaiul Foii va fi modernizată


  23.01.2020
 • ➤ Week-end


  Invitații


  Unde ieșim în weekendul Micii Uniri


  23.01.2020
 • ➤ National


  I se fâlfâie de lege


  CCR: Alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului e neconstituțională


  23.01.2020
 • ➤ National


  Cetățenii cu viza de flotant într-o localitate nu pot vota acolo


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Frumusețea, din genă


  Mihaela Rădulescu este leit mama ei


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Smiley se mută la Los Angeles


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pamela Anderson a ajuns la soțul 5


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Augustin Viziru va fi tată pentru prima oară


  23.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Consumul de combustibil


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie în primul amical din 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT2020


  Campionii olimpici cer o pistă de bob în România


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, despre transferul lui Chipciu la CFR Cluj


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vs. Harriet Dart, la Australian Open


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile - Râșnov 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Absolventă a cursului Master Coach


  Mariana Tîrcă revine în antrenorat


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Update/ Muzicianul brașovean care s-a întors din epicentrul epidemiei din China se află în carantină


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical cu nouă goluri la Vulcan


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a luat un jucător de la Sepsi OSK 2 l Marin Barbu: „Nu e rău copilul“


  22.01.2020
 • ➤ Local


  CCR: Teodor Meleșcanu nu a fost ales legal președintele Senatului


  22.01.2020
 • ➤ Local


  A fost inaugurată Unitatea Medicală Mobilă aSpitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov


  22.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Cristina Țopescu a fost găsită moartă în casă

  Articolul următor


  Porți deschise la Opera Brașov

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.705 milisecunde, încărcat în milisecunde