Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Arta & Cultura & Media
Publicitate

Să tot citești


Șapte dintre cele mai frumoase biblioteci din lume

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
San Lorenzo de El Escorial, Spania
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 09.11.2018
O bibliotecă nu este doar un spațiu destinat depozitării cărților. Din cele mai vechi timpuri și pînă astăzi, bibliotecile au reprezentat centre de cultură, iar rolul pe care l-au avut în dezvoltarea spirituală a comunităților nu este deloc de neglijat. Oameni cu influență din diferite perioade istorice, bibliofili au ridicat adevărate temple destinate cultului cărților, care impresionează și astăzi prin arhitectura lor, decorațiuni și mai ales prin exemplarele rare de manuscrise și volume pe care le găzduiesc.

San Lorenzo de El Escorial, Spania

Situată în reședința regală ridicată la porunca unuia dintre cei mai puternici monarhi spanioli, Filip al II-lea, biblioteca din San Lorenzo de El Escorial, Spania este una dintre cele mai impresionante edificii de acest gen din lume. Piatra de temelie a celui mai important monument arhitectonic al Renașterii spaniole a fost așezată pe 23 aprilie 1563 de către Juan Bautista de Toledo, însă impunătoarea reședință regală, care cuprinde pe lîngă bibliotecă o mănăstire, o biserică, un panteon al regilor spanioli și un muzeu, a fost finalizată în 1584 de ucenicul acestuia, Juan de Herrera. Monarhul Filip al II-lea a donat bibliotecii El Escorial colecția sa personală de manuscrise și a achiziționat și donat cele mai importante cărți ale culturii occidentale, de la acea vreme. Podelele de marmură, rafturile din lemn cioplit, proiectate de unul dintre celebrii arhitecți spanioli (Juan de Herrera) și frescele care decorează boltele cu imagini din diferite domenii ale cunoașterii (realizate de pictorul renascentist italian Pellegrino Tibaldi) conferă bibliotecii un aer maiestuos și rafinat. Aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare, sunt adăpostite în biblioteca din El Escorial.

Biblioteca Joanina a Universității din Coimbra, Portugalia

O bijuterie arhitectonică barocă ridicată în timpul domniei regelui Joao V, fervent susținător al proiectelor culturale, se află în topul celor mai frumoase biblioteci din lume. De fapt, biblioteca Universității din Coimbra este alcătuită din două clădiri – cea nouă, construită în 1962 și Biblioteca Joanina, care a fost ridicată în 11 ani, din 1717 și pînă în 1728, pe locul fostei închisori regale. Arhitectului Gaspar Ferreira și altor artiști portughezi li se datorează această adevărată comoară lusitană vizitată anual de sute de mii de turiști. Biblioteca adăpostește astăzi peste două milioane de volume, cele mai multe legate în piele, cuprinzînd manuscrise din secolul al 13-lea (cel mai vechi) și pînă în secolul al 19-lea. Cărțile sînt păstrate la o temperatură de maximum 20 de grade, iar noaptea este facilitată pătrunderea liliecilor pentru combaterea insectelor care ar putea deteriora volumele.

Biblioteca mănăstirească St. Gallen, Elveția

Cea mai veche bibliotecă din Elveția și una dintre cele mai importante biblioteci monastice din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO, impresionează vizitatorii nu numai prin faptul că istoria ei traversează atîtea secole, ci și prin frumusețea sa, care, după părerea multora, nu are rival. Cea mai veche atestare a bibliotecii, care a fost atașată mănăstirii St. Gallen, datează din anul 820. În timpul unui incendiu, în 937, mănăstirea a fost distrusă, însă biblioteca a rămas intactă. A fost refăcută însă, la mijlocul secolului al 18-lea, în stil Rococo. Nu numai decorurile fac din această bibliotecă una dintre cele mai speciale din lume, ci și fondul ei de carte. Cele peste 2000 de manuscrise datează din secolul 8 și pînă în secolul al 15-lea. Volumele rare, publicate înainte de 1900, pot fi studiate de cititori în camere speciale, dar există și o bibliotecă virtuală care asigură accesul la manuscrise.

Biblioteca Apostolică Vaticană

Biblioteca publică a Sfîntului Scaun este nu numai una dintre cele mai vechi și mai frumoase biblioteci din lume, ci și cea care conține o impresionantă colecție de texte istorice. Deși oficial se spune că a fost înființată de Papa Nicolas V, în 1475, atestările bibliotecii Sfîntului Scaun sunt mult mai vechi. Mozaicul roman, picturile și sculpturile aparținînd unor pictori reprezentativi ai perioadei renascentiste, coloanele și frescele transformă biblioteca într-un adevărat muzeu. Peste 75.000 de manuscrise și mai mult de un milion și jumătate de volume, la care se adaugă 8.500 de incunabule se află în patrimoniul acestei biblioteci. Teoriile despre cărțile secrete aflate în vasta bibliotecă a Vaticanului au fost îndelung speculate și au făcut chiar subiectul unor filme și cărți.

Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

Cea mai mare bibliotecă din Irlanda, impresionantă prin arcadele somptuoase de lemn este Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin. Este singura instituție de acest gen care are dreptul de achiziție gratuită a fiecărui material publicat în Irlanda și în Regatul Unit astfel încît colecția sa de cărți depășește cîteva milioane și crește constant. Unul dintre manuscrisele valoroase aflate în patrimoniul acestei biblioteci este Cartea lui Kells, o Evanghelie manuscrisă, cu ilustrații bogate realizate de călugării celți în jurul anului 800.

Biblioteca Mănăstirii Admont, Austria

Cea mai mare bibliotecă mănăstirească din lume, considerată o minune a lumii, o desăvîrșită lucrare de artă barocă aflată în patrimoniul cultural al Austriei este Biblioteca Mănăstirii Admont. Situată în vecinătatea Parcului Național Gesause, biblioteca a fost construită în 1776 de către Josef Hueber din Graz, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la înființarea abației. Arhitectura este realizată în stil baroc, iar boltele sunt împodobite cu fresce (realizate de Bartolomeo Altomonte) care descriu etapele cunoașterii umane pînă la Revelația Divină. Arhitectura și designul bibliotecii exprimă idealurile curentului Iluminist. Lumina care pătrunde prin cele 48 de ferestre creează un joc interesant cînd este reflectată de decorurile predominant albe și aurii.

Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Cehia

O destinație de neratat pentru cei care ajung în Praga este biblioteca mănăstirii Strahov. Fondată în 1143 de doi episcopi și ducele Vladislav II, biblioteca mănăstirii Strahov are o istorie care se împletește cu cea a orașului care o găzduiește. Încă din secolul al 12-lea iubitorii de carte au încercat să dezvolte patrimoniul acestei biblioteci, însă diferite evenimente i-au constrîns să ia această muncă de la zero de cîteva ori. În 1258, un incendiu a distrus o bună parte a bibliotecii. Două secole mai tîrziu, războinicii husiți au vandalizat acest lăcaș de cultură. În 1648, trupele suedeze au invadat Praga și au luat cu ei manuscrise importante din bibliotecă. Restaurată de fiecare dată și cîștigîndu-și faima la nivel european în secolul al 19-lea, biblioteca din Strahov a primit de-a lungul timpului oaspeți importanți. Amiralul Nelson și Marie Louise, soția lui Napoleon sunt doar doi dintre aceștia. Astăzi, acest simbol cultural al orașului Praga impresionează prin eleganța arhitecturii sale și decorațiunile baroce. Sala Teologică și Sala Filozofică sunt printre cele mai faimoase și apreciate zone ale bibliotecii Strahov.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Arta & Cultura & Media

2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


Gheorghe Dima în România Mare, în fruntea Conservatorului din Cluj (I)
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a pierdut clar meciul cu Zalăul lui Tadici


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Performanță excelentă obținută de Ania Caill, sportiva Coronei Brașov


  18.01.2019
 • ➤ Local


  O femeie din Săcele, amenințată cu arma de soțul beat


  18.01.2019
 • ➤ National


  Al paisprezecelea deces din cauza gripei


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Cristi Balaj, noul șef al Agenției Naționale Anti-Doping!


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  LNBF. Olimpia CSU Brașov joacă la Târgoviște


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Începe anul cu o lectură


  Cele mai citite cărți din lume


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Trend alert: geanta supradimensionată


  Genți la modă în 2019


  18.01.2019
 • ➤ Life


  E bine să știm


  Cinci condimente pe care e bine să le refrigerezi


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Greu de înțeles


  Top 8 animale simpatice, dar canibale


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Vedeta anilor 80 a fost măritată cu Michael Crețu


  Sandra vrea 100 de borcane de zacuscă din România


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Gwyneth Paltrow și-a luat fostul soț în luna de miere cu noul soț


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Ultimul sezon din „Urzeala tronurilor” începe în aprilie


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Ce aduce Michael Flatley la București


  Show cu roboți dansatori și proiecții 3D în spectacolul "Lord of the Dance"


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Mistere de la Hollywood


  Strania poveste a inelului blestemat purtat de Rudolph Valentino


  18.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Legea făcută de Olguța Vasilescu


  Inechități salariale în spitale


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Se caută soluții


  „Poluatorul plătește“?


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Planetariul de la Zoo, pe ultima sută de metri


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 60 de cîini înfometați pînă la moarte, într-un adăpost din Prejmer


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Mașină lovită de tren, la Rîșnov


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai blînde pentru ridicările auto


  18.01.2019
 • ➤ Eveniment


  „Biletul Unic“ de călătorie poate fi ridicat de la ghișeele DGASPC Brașov


  18.01.2019
 • ➤ Actualitate


  CJAS Brașov face precizări


  Cardul de sănătate, valabil încă doi ani după expirare


  18.01.2019
 • ➤ National


  Primele efecte ale ordonanței privind suprataxarea mediului de afaceri


  Criză în energie fără precedent în ultimii 30 de ani


  18.01.2019
 • ➤ National


  Cioloș publică stenograma ședinței în care Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul de lege a recursului compensatoriu


  18.01.2019
 • ➤ National


  Corina Crețu candidează din partea Pro România la europarlamentare


  18.01.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Deși s-a mutat în India


  Ce tratament face Iulia Vântur în România


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Loredana Groza se întoarce la Pro TV


  18.01.2019
 • ➤ Life


  George Buhnici are o casă unică în România


  18.01.2019
 • ➤ Life


  Mariah Carey și-a dat în judecată fosta asistentă


  18.01.2019
 • ➤ Cititori


  Pentru amatorii de pescuit


  Ce pescuim în ianuarie


  18.01.2019
 • ➤ Cititori


  Sfat Expres


  Pentru o viață mai sănătoasă


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Laszlo Balint trece la munca de jos în Liga a 2-a


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  „Mergem să ne batem pentru șansa noastră”


  Corona Brașov are examen dificil la Zalăul lui Ghiță Tadici


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Memorialul „Marian Măuț㓠la cea de-a treia ediție


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Tabloul complet al sferturilor Cupei României


  18.01.2019
 • ➤ Sport


  Liga a 3-a


  Sorin Strătilă a ales Cetate Rîșnov, Raul Rusu merge la AFC Hărman


  18.01.2019
 • ➤ Local


  Peste 60 de cîini înfometați pînă la moarte, într-un adăpost din Prejmer


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Artistul Adrian Berinde a murit la Brașov


  17.01.2019
 • ➤ Life


  3 motive pentru a opta intotdeauna pentru pantofi de dama din piele


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Polițiștii din Rîșnov au prins un spărgător de locuințe


  17.01.2019
 • ➤ Local


  Chirurgul Dan Grigorescu: Cum a ajuns o infirmieră debutantă să aibă salariul cu 52% mai mare decît una cu 32 de ani vechime


  17.01.2019
 • ➤ International


  Guvernul premierului Theresa May supraviețuiește moțiunii de cenzură


  17.01.2019
 • ➤ Sport


  Australian Open. Simona Halep, victorie după un meci epuizant cu Sofia Kenin


  17.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Cam asta își imaginează angajații cu salarii de peste 10.000 lei


  Specialiștii PSD: o familie de doi adulți și doi copii poate trăi bine cu 2.600 lei pe lună


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Investiții în educație


  Grădinițe modernizate cu bani europeni


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Clădirea fostului Liceu Silvic devine hotel


  17.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Șofer căutat de polițiști după ce a depășit în depășire


  17.01.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (I)

  Articolul următor

  Nume mari ale Brașovului


  Modelul Virgil Onițiu

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.293 milisecunde, încărcat în milisecunde