Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Arta & Cultura & Media
Publicitate

Să tot citești


Șapte dintre cele mai frumoase biblioteci din lume

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
San Lorenzo de El Escorial, Spania
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 09.11.2018
O bibliotecă nu este doar un spațiu destinat depozitării cărților. Din cele mai vechi timpuri și pînă astăzi, bibliotecile au reprezentat centre de cultură, iar rolul pe care l-au avut în dezvoltarea spirituală a comunităților nu este deloc de neglijat. Oameni cu influență din diferite perioade istorice, bibliofili au ridicat adevărate temple destinate cultului cărților, care impresionează și astăzi prin arhitectura lor, decorațiuni și mai ales prin exemplarele rare de manuscrise și volume pe care le găzduiesc.

San Lorenzo de El Escorial, Spania

Situată în reședința regală ridicată la porunca unuia dintre cei mai puternici monarhi spanioli, Filip al II-lea, biblioteca din San Lorenzo de El Escorial, Spania este una dintre cele mai impresionante edificii de acest gen din lume. Piatra de temelie a celui mai important monument arhitectonic al Renașterii spaniole a fost așezată pe 23 aprilie 1563 de către Juan Bautista de Toledo, însă impunătoarea reședință regală, care cuprinde pe lîngă bibliotecă o mănăstire, o biserică, un panteon al regilor spanioli și un muzeu, a fost finalizată în 1584 de ucenicul acestuia, Juan de Herrera. Monarhul Filip al II-lea a donat bibliotecii El Escorial colecția sa personală de manuscrise și a achiziționat și donat cele mai importante cărți ale culturii occidentale, de la acea vreme. Podelele de marmură, rafturile din lemn cioplit, proiectate de unul dintre celebrii arhitecți spanioli (Juan de Herrera) și frescele care decorează boltele cu imagini din diferite domenii ale cunoașterii (realizate de pictorul renascentist italian Pellegrino Tibaldi) conferă bibliotecii un aer maiestuos și rafinat. Aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare, sunt adăpostite în biblioteca din El Escorial.

Biblioteca Joanina a Universității din Coimbra, Portugalia

O bijuterie arhitectonică barocă ridicată în timpul domniei regelui Joao V, fervent susținător al proiectelor culturale, se află în topul celor mai frumoase biblioteci din lume. De fapt, biblioteca Universității din Coimbra este alcătuită din două clădiri – cea nouă, construită în 1962 și Biblioteca Joanina, care a fost ridicată în 11 ani, din 1717 și pînă în 1728, pe locul fostei închisori regale. Arhitectului Gaspar Ferreira și altor artiști portughezi li se datorează această adevărată comoară lusitană vizitată anual de sute de mii de turiști. Biblioteca adăpostește astăzi peste două milioane de volume, cele mai multe legate în piele, cuprinzînd manuscrise din secolul al 13-lea (cel mai vechi) și pînă în secolul al 19-lea. Cărțile sînt păstrate la o temperatură de maximum 20 de grade, iar noaptea este facilitată pătrunderea liliecilor pentru combaterea insectelor care ar putea deteriora volumele.

Biblioteca mănăstirească St. Gallen, Elveția

Cea mai veche bibliotecă din Elveția și una dintre cele mai importante biblioteci monastice din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO, impresionează vizitatorii nu numai prin faptul că istoria ei traversează atîtea secole, ci și prin frumusețea sa, care, după părerea multora, nu are rival. Cea mai veche atestare a bibliotecii, care a fost atașată mănăstirii St. Gallen, datează din anul 820. În timpul unui incendiu, în 937, mănăstirea a fost distrusă, însă biblioteca a rămas intactă. A fost refăcută însă, la mijlocul secolului al 18-lea, în stil Rococo. Nu numai decorurile fac din această bibliotecă una dintre cele mai speciale din lume, ci și fondul ei de carte. Cele peste 2000 de manuscrise datează din secolul 8 și pînă în secolul al 15-lea. Volumele rare, publicate înainte de 1900, pot fi studiate de cititori în camere speciale, dar există și o bibliotecă virtuală care asigură accesul la manuscrise.

Biblioteca Apostolică Vaticană

Biblioteca publică a Sfîntului Scaun este nu numai una dintre cele mai vechi și mai frumoase biblioteci din lume, ci și cea care conține o impresionantă colecție de texte istorice. Deși oficial se spune că a fost înființată de Papa Nicolas V, în 1475, atestările bibliotecii Sfîntului Scaun sunt mult mai vechi. Mozaicul roman, picturile și sculpturile aparținînd unor pictori reprezentativi ai perioadei renascentiste, coloanele și frescele transformă biblioteca într-un adevărat muzeu. Peste 75.000 de manuscrise și mai mult de un milion și jumătate de volume, la care se adaugă 8.500 de incunabule se află în patrimoniul acestei biblioteci. Teoriile despre cărțile secrete aflate în vasta bibliotecă a Vaticanului au fost îndelung speculate și au făcut chiar subiectul unor filme și cărți.

Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

Cea mai mare bibliotecă din Irlanda, impresionantă prin arcadele somptuoase de lemn este Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin. Este singura instituție de acest gen care are dreptul de achiziție gratuită a fiecărui material publicat în Irlanda și în Regatul Unit astfel încît colecția sa de cărți depășește cîteva milioane și crește constant. Unul dintre manuscrisele valoroase aflate în patrimoniul acestei biblioteci este Cartea lui Kells, o Evanghelie manuscrisă, cu ilustrații bogate realizate de călugării celți în jurul anului 800.

Biblioteca Mănăstirii Admont, Austria

Cea mai mare bibliotecă mănăstirească din lume, considerată o minune a lumii, o desăvîrșită lucrare de artă barocă aflată în patrimoniul cultural al Austriei este Biblioteca Mănăstirii Admont. Situată în vecinătatea Parcului Național Gesause, biblioteca a fost construită în 1776 de către Josef Hueber din Graz, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la înființarea abației. Arhitectura este realizată în stil baroc, iar boltele sunt împodobite cu fresce (realizate de Bartolomeo Altomonte) care descriu etapele cunoașterii umane pînă la Revelația Divină. Arhitectura și designul bibliotecii exprimă idealurile curentului Iluminist. Lumina care pătrunde prin cele 48 de ferestre creează un joc interesant cînd este reflectată de decorurile predominant albe și aurii.

Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Cehia

O destinație de neratat pentru cei care ajung în Praga este biblioteca mănăstirii Strahov. Fondată în 1143 de doi episcopi și ducele Vladislav II, biblioteca mănăstirii Strahov are o istorie care se împletește cu cea a orașului care o găzduiește. Încă din secolul al 12-lea iubitorii de carte au încercat să dezvolte patrimoniul acestei biblioteci, însă diferite evenimente i-au constrîns să ia această muncă de la zero de cîteva ori. În 1258, un incendiu a distrus o bună parte a bibliotecii. Două secole mai tîrziu, războinicii husiți au vandalizat acest lăcaș de cultură. În 1648, trupele suedeze au invadat Praga și au luat cu ei manuscrise importante din bibliotecă. Restaurată de fiecare dată și cîștigîndu-și faima la nivel european în secolul al 19-lea, biblioteca din Strahov a primit de-a lungul timpului oaspeți importanți. Amiralul Nelson și Marie Louise, soția lui Napoleon sunt doar doi dintre aceștia. Astăzi, acest simbol cultural al orașului Praga impresionează prin eleganța arhitecturii sale și decorațiunile baroce. Sala Teologică și Sala Filozofică sunt printre cele mai faimoase și apreciate zone ale bibliotecii Strahov.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Arta & Cultura & Media

Nume mari ale Brașovului


Legendarul profesor Spiru Hoidas

Nume mari ale Brașovului


Folcloristul George Pitiș
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Primele alocații mărite vin în mai


  Azi 08:52
 • ➤ Eveniment


  După a doua licitație


  A fost găsit constructorul pentru reparațiile corpului nou al Maternității


  Azi 08:48
 • ➤ Eveniment


  Peste 1.300 de arbori vor fi plantați în oraș


  Azi 08:44
 • ➤ Actualitate


  Harta problemelor și a nevoilor în comunitate


  13 cercetări pentru o viață mai bună în Brașov


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  După șase ani


  Andreea Liptak vorbește despre plecarea de la TV


  Azi 08:32
 • ➤ Life


  Catrinel Sandu se mărită cu iubitul american


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Ce și-a făcut Diana Munteanu la față?


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Care este cel mai scump oraș din lume


  Azi 08:25
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Soluții japoneze


  Azi 08:20
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Gică Popescu dă noi asigurări


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Andreas Chirițoiu (FCSB) și-a învins fosta echipă


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Al patrulea trofeu


  Cristina Neagu, motivată de „Balonul de aur“


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Probleme de lot pentru Stîngă


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Vizită fulger


  Daniel Isăilă, minivacanță la Brașov


  Azi 08:03
 • ➤ Local


  Copiii sunt invitați la joacă, la Zoo, de Ziua Internațională a Pădurilor


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Taxi, implicat într-un accident pe Saturn


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Ordin de restricție pentru un soț violent


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Curtea de Conturi a descoperit nereguli financiare de peste 19 milioane de lei, la primării, CJ și instituțiile de stat din județul Brașov


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Doi jandarmi brașoveni, decorați pentru o misiune în Afganistan


  19.03.2019
 • ➤ National


  Dezinfectanți diluați au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Un zărneștean și-a înjunghiat mama și soția și a dat foc la casă


  19.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Scăpat din iadul flăcărillor, condamnat de nepăsarea unor fucționari DGASPC Brașov


  Un copil mutilat cere ajutor


  19.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Încep lucrările de primăvară


  Șapte ani de impozit redus pentru izolarea termică a blocurilor


  19.03.2019
 • ➤ Local


  Regia „Kronstadt“ pregătește de plantare aproape 95.000 de puieți


  19.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum ar arăta votul electronic în România, în varianta propusă de USR


  19.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Intervenții de primăvară


  Străzi în șantier pentru rețelele de apă și canalizare


  19.03.2019
 • ➤ National


  Dosarul nu s-a blocat într-o hernie de disc


  Dragnea a trimis scutire medicală la procesul de ieri


  19.03.2019
 • ➤ National


  Procurorul general Augustin Lazăr va candida pentru un nou mandat


  19.03.2019
 • ➤ National


  Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Cel puțin deocamdată


  Guvernul renunță la taxa auto


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori, în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Când începe programul „Rabla 2019“


  19.03.2019
 • ➤ Economic


  Scumpiri record la alimente


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Nucile ne țin inima sănătoasă


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  De ce suferă tinerii din ce în ce mai mult de boli cardiace?


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Vechi remedii pentru dinți frumoși


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Măști naturale pentru un ten luminos


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Cum ne stimulăm metabolismul


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Terapii naturiste


  Vremea alergiilor de primăvară


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Valsul, terapia cardiacilor


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Dieta japoneză cu banane


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Uleiul de măsline te scapă de pietre la rinichi


  19.03.2019
 • ➤ Doctor


  Somnul alungă senzația de foame


  19.03.2019
 • ➤ Life


  „Am avut un succes nebun împreună!”


  Claudia Pavel, despre relația cu Smiley


  19.03.2019
 • ➤ Life


  Viorica de la Clejani, de nerecunoscut după încă o intervenție estetică


  19.03.2019
 • ➤ Life


  Actorul Ovidiu Cuncea e diacon în biserici


  19.03.2019
 • ➤ Life


  O mare casă de modă retrage de la vânzare ținute inspirate de Michael Jackson


  19.03.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Dr. Arnold Huttmann, un spirit renascentist


  19.03.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (I)

  Articolul următor

  Nume mari ale Brașovului


  Modelul Virgil Onițiu

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.937 milisecunde, încărcat în milisecunde