Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Arta & Cultura & Media
Publicitate

Să tot citești


Șapte dintre cele mai frumoase biblioteci din lume

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
San Lorenzo de El Escorial, Spania
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 09.11.2018
O bibliotecă nu este doar un spațiu destinat depozitării cărților. Din cele mai vechi timpuri și pînă astăzi, bibliotecile au reprezentat centre de cultură, iar rolul pe care l-au avut în dezvoltarea spirituală a comunităților nu este deloc de neglijat. Oameni cu influență din diferite perioade istorice, bibliofili au ridicat adevărate temple destinate cultului cărților, care impresionează și astăzi prin arhitectura lor, decorațiuni și mai ales prin exemplarele rare de manuscrise și volume pe care le găzduiesc.

San Lorenzo de El Escorial, Spania

Situată în reședința regală ridicată la porunca unuia dintre cei mai puternici monarhi spanioli, Filip al II-lea, biblioteca din San Lorenzo de El Escorial, Spania este una dintre cele mai impresionante edificii de acest gen din lume. Piatra de temelie a celui mai important monument arhitectonic al Renașterii spaniole a fost așezată pe 23 aprilie 1563 de către Juan Bautista de Toledo, însă impunătoarea reședință regală, care cuprinde pe lîngă bibliotecă o mănăstire, o biserică, un panteon al regilor spanioli și un muzeu, a fost finalizată în 1584 de ucenicul acestuia, Juan de Herrera. Monarhul Filip al II-lea a donat bibliotecii El Escorial colecția sa personală de manuscrise și a achiziționat și donat cele mai importante cărți ale culturii occidentale, de la acea vreme. Podelele de marmură, rafturile din lemn cioplit, proiectate de unul dintre celebrii arhitecți spanioli (Juan de Herrera) și frescele care decorează boltele cu imagini din diferite domenii ale cunoașterii (realizate de pictorul renascentist italian Pellegrino Tibaldi) conferă bibliotecii un aer maiestuos și rafinat. Aproape 50.000 de volume, dintre care unele extrem de rare, sunt adăpostite în biblioteca din El Escorial.

Biblioteca Joanina a Universității din Coimbra, Portugalia

O bijuterie arhitectonică barocă ridicată în timpul domniei regelui Joao V, fervent susținător al proiectelor culturale, se află în topul celor mai frumoase biblioteci din lume. De fapt, biblioteca Universității din Coimbra este alcătuită din două clădiri – cea nouă, construită în 1962 și Biblioteca Joanina, care a fost ridicată în 11 ani, din 1717 și pînă în 1728, pe locul fostei închisori regale. Arhitectului Gaspar Ferreira și altor artiști portughezi li se datorează această adevărată comoară lusitană vizitată anual de sute de mii de turiști. Biblioteca adăpostește astăzi peste două milioane de volume, cele mai multe legate în piele, cuprinzînd manuscrise din secolul al 13-lea (cel mai vechi) și pînă în secolul al 19-lea. Cărțile sînt păstrate la o temperatură de maximum 20 de grade, iar noaptea este facilitată pătrunderea liliecilor pentru combaterea insectelor care ar putea deteriora volumele.

Biblioteca mănăstirească St. Gallen, Elveția

Cea mai veche bibliotecă din Elveția și una dintre cele mai importante biblioteci monastice din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO, impresionează vizitatorii nu numai prin faptul că istoria ei traversează atîtea secole, ci și prin frumusețea sa, care, după părerea multora, nu are rival. Cea mai veche atestare a bibliotecii, care a fost atașată mănăstirii St. Gallen, datează din anul 820. În timpul unui incendiu, în 937, mănăstirea a fost distrusă, însă biblioteca a rămas intactă. A fost refăcută însă, la mijlocul secolului al 18-lea, în stil Rococo. Nu numai decorurile fac din această bibliotecă una dintre cele mai speciale din lume, ci și fondul ei de carte. Cele peste 2000 de manuscrise datează din secolul 8 și pînă în secolul al 15-lea. Volumele rare, publicate înainte de 1900, pot fi studiate de cititori în camere speciale, dar există și o bibliotecă virtuală care asigură accesul la manuscrise.

Biblioteca Apostolică Vaticană

Biblioteca publică a Sfîntului Scaun este nu numai una dintre cele mai vechi și mai frumoase biblioteci din lume, ci și cea care conține o impresionantă colecție de texte istorice. Deși oficial se spune că a fost înființată de Papa Nicolas V, în 1475, atestările bibliotecii Sfîntului Scaun sunt mult mai vechi. Mozaicul roman, picturile și sculpturile aparținînd unor pictori reprezentativi ai perioadei renascentiste, coloanele și frescele transformă biblioteca într-un adevărat muzeu. Peste 75.000 de manuscrise și mai mult de un milion și jumătate de volume, la care se adaugă 8.500 de incunabule se află în patrimoniul acestei biblioteci. Teoriile despre cărțile secrete aflate în vasta bibliotecă a Vaticanului au fost îndelung speculate și au făcut chiar subiectul unor filme și cărți.

Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

Cea mai mare bibliotecă din Irlanda, impresionantă prin arcadele somptuoase de lemn este Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin. Este singura instituție de acest gen care are dreptul de achiziție gratuită a fiecărui material publicat în Irlanda și în Regatul Unit astfel încît colecția sa de cărți depășește cîteva milioane și crește constant. Unul dintre manuscrisele valoroase aflate în patrimoniul acestei biblioteci este Cartea lui Kells, o Evanghelie manuscrisă, cu ilustrații bogate realizate de călugării celți în jurul anului 800.

Biblioteca Mănăstirii Admont, Austria

Cea mai mare bibliotecă mănăstirească din lume, considerată o minune a lumii, o desăvîrșită lucrare de artă barocă aflată în patrimoniul cultural al Austriei este Biblioteca Mănăstirii Admont. Situată în vecinătatea Parcului Național Gesause, biblioteca a fost construită în 1776 de către Josef Hueber din Graz, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la înființarea abației. Arhitectura este realizată în stil baroc, iar boltele sunt împodobite cu fresce (realizate de Bartolomeo Altomonte) care descriu etapele cunoașterii umane pînă la Revelația Divină. Arhitectura și designul bibliotecii exprimă idealurile curentului Iluminist. Lumina care pătrunde prin cele 48 de ferestre creează un joc interesant cînd este reflectată de decorurile predominant albe și aurii.

Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Cehia

O destinație de neratat pentru cei care ajung în Praga este biblioteca mănăstirii Strahov. Fondată în 1143 de doi episcopi și ducele Vladislav II, biblioteca mănăstirii Strahov are o istorie care se împletește cu cea a orașului care o găzduiește. Încă din secolul al 12-lea iubitorii de carte au încercat să dezvolte patrimoniul acestei biblioteci, însă diferite evenimente i-au constrîns să ia această muncă de la zero de cîteva ori. În 1258, un incendiu a distrus o bună parte a bibliotecii. Două secole mai tîrziu, războinicii husiți au vandalizat acest lăcaș de cultură. În 1648, trupele suedeze au invadat Praga și au luat cu ei manuscrise importante din bibliotecă. Restaurată de fiecare dată și cîștigîndu-și faima la nivel european în secolul al 19-lea, biblioteca din Strahov a primit de-a lungul timpului oaspeți importanți. Amiralul Nelson și Marie Louise, soția lui Napoleon sunt doar doi dintre aceștia. Astăzi, acest simbol cultural al orașului Praga impresionează prin eleganța arhitecturii sale și decorațiunile baroce. Sala Teologică și Sala Filozofică sunt printre cele mai faimoase și apreciate zone ale bibliotecii Strahov.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Arta & Cultura & Media

08:29

2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (II)

Nume mari ale Brașovului


Modelul Virgil Onițiu

2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (I)

„Monumente în mișcare - patrimoniu dispărut“


Performance japonez pentru patrimoniul brașovean
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Life


  Locuri de neocolit


  Muzee ciudate din lume


  Azi 10:32
 • ➤ Life


  Sfaturi de urmat


  Cum îți pregătești părul pentru sezonul rece


  Azi 10:30
 • ➤ Life


  Beneficii neașteptate


  Băuturi care te ajută să-ți păstrezi vitalitatea


  Azi 10:27
 • ➤ Life


  Mai mult decît prieteni


  Actorul care datorează viața cîinilor


  Azi 10:17
 • ➤ Life


  Miley Cyrus a rămas fără casă


  Azi 10:15
 • ➤ Life


  Moștenire prin testament


  Amanda Lear își lasă averea pisicilor sale


  Azi 10:14
 • ➤ Life


  Soția lui „Thor” e o actriță de origine română


  Azi 10:11
 • ➤ Life


  La 20 de ani de căsnicie


  Adriana Trandafir se gîndește la „Nunta de Argint”


  Azi 10:10
 • ➤ Life


  Doar pentru carieră


  4 actrițe timide care s-au dezbrăcat în filme


  Azi 10:08
 • ➤ Prima pagina


  La 31 de ani de la Revolta din 87


  Novembriștii nu au bani de chirie


  Azi 09:51
 • ➤ Eveniment


  Inițiativă


  Cerere pentru trei centre tip after-school în Brașov


  Azi 09:18
 • ➤ Eveniment


  Program extins pentru unele linii RATBv?


  Azi 09:16
 • ➤ Eveniment


  Furt de 10.000 de lei, la mall, prin metoda punga de „cadou”


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Reținut, după ce și-a bătut crunt iubita


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Acord


  Brașovul recîștigă Cetățuia


  Azi 09:12
 • ➤ Sport


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Crosul 15 Noiembrie încheie cu succes sezonul atletic 2018 în România!


  Azi 08:52
 • ➤ Actualitate


  La Centenarul Armistițiului Primului Război Mondial


  Festival Internațional de Reconstituire Istorică în Piața Sfatului


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Cele mai profitabile firme brașovene au fost premiate


  Azi 08:58
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașovenii sînt invitați la „Noaptea albă a teatrului“


  Azi 08:56
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  Azi 08:44
 • ➤ Life


  Un secret dat în vileag


  Simona Gherghe e însărcinată a doua oară


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Vivienne, fiica cea mică a Angelinei Jolie, se transformă și ea în băiețel?


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Florin Ristei prezintă show-ul „Te cunosc de undeva!“, alături de Alina Pușcaș


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Cît costă 20 de minute din timpul lui Jennifer Lopez?


  Azi 08:32
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (II)


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, meci nebun cu CSM Galați în LNH


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Simona Halep: „Roland Garros-ul l-am cîștigat, acum aș alege Wimbledonul“


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Ore gratuite de sport


  Proiectul Coronei, „Sportul în școli“, a fost aprobat


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Inter Cristian - Olimpic Zărnești, derbiul turului Ligii a 4-a Brașov


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  C5. Cetate Rîșnov și AFC Hărman, favorite în runda a 13-a


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Deplasare la Domnești


  ACS SR Brașov are meci cu cea mai slabă echipă din Liga a 3-a


  Azi 08:04
 • ➤ Local


  Cele mai profitabile firme brașovene au fost premiate


  15.11.2018
 • ➤ Local


  Furt de10.000 de lei, la mall, prin metoda ,,punga de cadou”


  15.11.2018
 • ➤ Local


  Brașovul își ia înapoi Cetatea


  15.11.2018
 • ➤ Local


  31 de ani de la Revolta din 15 Noiembrie 87


  15.11.2018
 • ➤ Local


  Radare fixe din 2019. Lista celor amplasate în județul Brașov


  15.11.2018
 • ➤ National


  Protest antiguvernamental de 1 Decembrie în Piața Victoriei


  15.11.2018
 • ➤ Prima pagina


  Piața Sfatului, „împădurit㓠cu brazi de Crăciun


  15.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Arta învinge întunericul


  Etnovember, ediția XXI, în Anul Centenarului


  15.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Primul caz de gripă al sezonului, confirmat la Brașov


  15.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Stația de monitorizare a aerului de pe Castanilor a fost mutată într-un loc mai curat


  15.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Analiză


  Salariul mediu net din Brașov, mai mic decît în Harghita


  15.11.2018
 • ➤ Eveniment


  Două străzi noi din Tractorul, amenajate pe cheltuiala investitorului privat


  15.11.2018
 • ➤ Eveniment


  De azi se pot solicita tichetele în campania „Pentru suflet“


  15.11.2018
 • ➤ Actualitate


  S-a stabilit


  Elevii susțin tezele pînă pe 21 decembrie 2018


  15.11.2018
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, promovat pe telefonul mobil și tabletă


  15.11.2018
 • ➤ National


  Ideea lui Iordache


  PSD vrea să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție


  15.11.2018
 • ➤ National


  Florin Iordache, gesturi obscene în Parlament


  15.11.2018
 • ➤ Life


  George Clooney și Amal nu se mai înțeleg


  15.11.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri


  Maria Manciulea - ,,eroina de la Olt“ (I)

  Articolul următor

  Nume mari ale Brașovului


  Modelul Virgil Onițiu

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 13.474 milisecunde, încărcat în milisecunde