Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Castelele din Budila

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia ONCIU, 17.11.2006
* Budila este singura comună din România cu patru castele * Luxoasele clădiri de altădată sînt astăzi niște ruine

Groful se sprijină de balustrada balconului și privește în zare. Cît vezi cu ochii e moșia lui, cu acareturi, copaci seculari, iazul cu pești, insulă, păduri, fîntînă arteziană. Domnițe numai mătăsuri și brocart își rotesc umbreluțele de dantelă, la umbra foișorului. Trebuie să vină în vizită principele Rakoczi, prietenul grofului. Lumea îl știe de grofu’ Mikeș, căpitan suprem în județul Trei Scaune, scriitor, mare iubitor de artă și de vînătoare. Nici mai rău, nici mai generos ca alții. Dar avut. Și-a ridicat în sat un castel lîngă cele ale lui Nemeș și Beldy. Alți grofi cu faimă în secuime. Mai multe castele decît case în Budila secolului XVIII. Astăzi, s-au înmulțit țiganii și cocioabele, iar falnicele construcții de odinioară au ajuns niște ruine.

Glorie și decădere

Cine ar crede că în Budila, comuna cu cei mai mulți rromi din județ, sînt patru castele? Și nu din cele cu turnulețe chicioase și culori țipătoare cum își fac țiganii pe lîngă Cluj, ci castele adevărate, ca-n povești, care, cu sute de ani în urmă, erau cele mai arătoase construcții din zonă. Castele de țară le ziceau nobilii, dar comparabile cu oricare conac baroc din Europa. Recepții, jocuri de cărți, serate muzicale, plimbări cu trăsura, servitori, herghelii, crame cu vinuri nobile, picturi valoroase, toate le aveau pe vremuri locatarii castelelor din Budila. Dar din fala de atunci s-a ales praful. Nici urmă de fast și eleganță, de artă sau îndestulare. Toate bogățiile s-au dus odată cu stăpînii lor și în locul lor au rămas ziduri dărăpănate, ferestre sparte, bălți și noroi. Trei dintre castelele din Budila sînt în paragină. Și nu e nimeni să le salveze de la distrugere. Unul dintre ele a ajuns niște grămezi de cărămizi, de parcă ar fi urmele zidurilor de la Histria. Aproape 300 de ani de istorie n-au reușit să distrugă clădirile cum au reușit ultimii 20. Dar nu numai timpul e de vină. Mai sînt și oamenii.

Lagăr de fete

Undeva, ferit de privirile celor ce trec pe șosea, în spatele Magazinului Universal din Budila, zac în paragină 14 clădiri din secolul XVIII. Trei dintre ele sînt monumente istorice, castelele Mikeș, Nemeș și Beldy Pal. Restul sînt acareturile de pe vremuri: grajduri, magazii, castele de apă, casele servitorilor. Șase hectare de pămînt, cu clădiri, copaci, iaz cu insulă, devastate. Prin anii ’50, după înfăptuirea reformei agrare și naționalizarea caselor, grofii din Ardeal au rămas fără nimic. Neagreați de comuniști, au fost înghiontiți să plece din România. Așa s-a întîmplat și cu grofii din Budila. În cele trei castele s-a instalat Ministerul de Interne cu o școală de corecție pentru fete. În 1964, lagărul a fost desființat, dar au rămas stîlpii cu sîrmă ghimpată pînă azi. Comuniștii au decis ca fetele cu năravuri proaste să-și continue „educația“ la București. Au fost transferate la Crucea de Piatră, vestitul bordel.

La cheremul porcilor

Începînd cu 1965, Ministerul Învățămîntului a deschis în castele o școală profesională de mecanici agricoli și electricieni, cu internat. La sfîrșitul anilor ’60, complexul s-a transformat în Liceul Agroindustrial Budila. Liceu căutat de elevi din toată țara. Castelele arătau încă bine. Au fost întreținute pînă în 1982, cînd liceul s-a mutat la Prejmer, iar clădirile fostei nobilimi locale au fost predate fostului ONT Carpați și, odată cu acest nefericit protocol, a început decăderea complexului arhitectonic. ONT-ul a transformat castelele în cotețe de porci. Peste o mie de porci umblau în voie pe parchetul ceruit, vechi de secole, pe care dansaseră grofii. După vreo opt ani, porcii s-au mai împuținat, rămînînd vreo 200. A fost mare tam-tam prin presă, ziariștii au arătat cum edificiile istorice au ajuns la cheremul porcilor, lumea s-a îngrozit, cîțiva cetățeni cu simțul istoriei au încercat să reclame nedreptatea, dar scandalul s-a stins și porcii și-au văzut mai departe de guițat printre coloanele castelului.

În așteptarea sentinței

Astăzi, în castele nu mai sînt nici porci. Pe pajiștea încă verde, mai trec vacile sătenilor. Se adapă din ceea ce a mai rămas din iazul cu pești. A fost asanat, după ce, ajuns în ultimul hal de degradare, începuse să inunde subsolurile caselor din vecinătate. Nici cîinilor nu le place să hălăduiască pe fosta moșie. Stăpînele ei sînt acum ciorile care s-au aciuat prin castanii altădată văruiți. Asfaltul aleilor e spart și plin de bălării. Castelele sînt niște ruine sinistre prin care fluieră vîntul și nepăsarea. Ai impresia că nu s-a mai făcut nimic aici de 300 de ani. O descendentă a grofului Mikeș, Varvara Mikeș din Cluj, speră să-i fie retrocedate proprietățile strămoșilor săi. Și Primăria Budila a cerut custodia complexului. Dar situația e încurcată. Pînă nu se pronunță sentința, nu se știe cine va avea grijă de monumentele istorice. Cine ar putea readuce la viață fantomele lor.

Primărie-ntr-un castel

Al patrulea castel din Budila a avut mai mult noroc, adăpostind în prezent sediul Primăriei Budila. Nici aici situația nu e tocmai cum trebuie. Din lipsă de fonduri, edilii au reușit să cîrpească doar pe ici pe colo stricăciunile. Dar măcar au ținut în picioare castelul. Construit în 1731 de groful Beldy Ladislau, din cărămidă, castelul are două intrări, subsol și etaj. Declarat monument istoric, castelul se află în patrimoniul comunei, împreună cu poarta veche și parcul dendrologic de trei hectare. „Așa a fost botezat, în realitate speciile rare de copaci nu mai există. Tot în complexul arhitectonic al fostului castel intră și capela catolică veche de 200 de ani“, explică primarul Constantin Galborcea, „castelanul“ de astăzi al administrației locale. Totul s-a deteriorat, dar se investește și, în curînd, castelul va fi dacă nu un conac boieresc ca altădată, cu potențial turistic, măcar o primărie modernă, de interes civic.

Pionierii castelani

Urmașii lui Beldy Ladislau au locuit la castel pînă prin anii ’40. Cînd au plecat din România, au vîndut proprietatea amiralului inginer Barbu Pantazi. Nici el nu s-a bucurat prea mult timp de castel, l-a pierdut la naționalizare. Dar cît a stat în Budila, a dat recepții invitînd lumea bună din Brașov și București, ba chiar a organizat o expoziție de artă. N-a avut urmași, a emigrat și a murit în străinătate. Așa că niciunul din foștii proprietari n-a revendicat castelul. După Pantazi, aici a funcționat o tabără de pionieri și școlari renumită în județ, pînă în 1985. Zeci de generații de copii s-au zbenguit prin încăperile castelului. S-au construit și anexe, pentru cantină și dormitoare, în 1953. Într-unul dintre ele azi funcționează un centru de zi pentru copii. Cincisprezece puști din Budila primesc îngrijiri în clădirea cu dotări ultramoderne. În cealaltă anexă, e o brutărie. Care nu funcționează.

Doi ani de izbeliște

Vreo doi ani, în castelul Beldy Ladislau a funcționat școala generală, pînă s-a construit cea nouă. În mai 1987, „Drăghici de la județ a dat un ordin prin care a mutat Primăria în castel. Vechiul sediu trebuia demolat. Se voia să fie cea mai modernă primărie din județ, dar n-a fost să fie. Pînă în 1989, conform planului de unificare a satelor, Primăria Budila a funcționat la Teliu, unde a apărut o nouă structură administrativă, numită de comuniști Primăria Teliu-Budila“, povestește Galborcea. În acei doi ani, castelul a rămas în paragină și numai cine n-a vrut n-a intrat în el. La 11 ianuarie 1990, Galborcea a fost ales primar și de atunci tot în fruntea comunei este. „Eram primar, dar n-aveam primărie. Pînă la urmă, cu demersuri, am mutat-o înapoi în Budila, în castelul în care deja era sediul Poștei“, își amintește el.

Tavan aproape intact

Cum cu Legea 10 din 2002 privind restituirea proprietăților, nimeni nu s-a arătat interesat de castel, primarul s-a apucat să facă investiții. Altfel, construcția se ducea de rîpă. S-a montat o centrală termică, dar nici vechile sobe de teracotă n-au fost demolate. Ca măsură de rezervă, dar și fiindcă au cîteva sute de ani și sînt adevărate opere de artă. Activitatea funcționarilor se derulează la parter. La etaj, încă nu se poate sta. Se lucrează la amenajarea sălii de consiliu, în fostul salon de dans. Dar mai sînt încă multe de făcut pentru ca cele 12 încăperi să fie locuibile. Pînă și gardul abia se mai ține în picioare. Singurul element arhitectonic rămas aproape intact, la fel de frumos și impunător ca acum 300 de ani, singurul loc mai greu de devastat, e tavanul. Sculptat în lemn, cu arabescuri, lucește de parcă ieri ar fi fost lăcuit.

Noi vrem ajutor social!

Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean, a promis că va sprijini Budila cu o expertiză prin care se va stabili ce și cum se va restaura, pentru salvarea castelului. Cît despre bani, Galborcea a tot cerut. Dar cu ce a primit n-a reușit să facă mare lucru. În orice caz, modestele investiții sînt departe de a reda castelului strălucirea meritată. În mod normal, Galborcea ar trebui să fie un primar fericit. Cîți primari din lume se mai pot lăuda cu patru castele în custodie? Poate doar cei din Praga, Londra sau Viena. Și cîți au biroul într-un vechi castel? Dar Galborcea e trist. Castelele nu-i aduc turiști în sat, nici bani la buget, nici măcar renume comunei, pentru că nimeni nu e interesat de niște ruine prăpădite. Ce castel? Ce vremuri apuse? Ce măreție? El se gîndește la necazurile de azi. La cei 1.536 de rromi, (adică 58% din populația comunei), urmașii celor trei familii de servitori de acum 300 de ani. Și la ziua cînd împarte ajutoarele sociale. Cînd țiganii se strîng pe pajiște și-și cer drepturile, întocmai ca iobagii furioși de odinioară, sub balconul grofului. Primarul le dă, lună de lună, cele 6 miliarde de lei. Istoria se repetă. Cu o singură diferență: aproape nimeni nu mai vrea pămînt.

Goethe al Ungariei

* Mikeș este una dintre cele mai vechi familii de nobili din Transilvania. Membrii ei s-au remarcat în istorie ca oameni politici, economiști și militari de carieră. Contele Kelemen Mikeș (foto), născut în Zabola, județul Covasna, a fost și om de cultură. S-a răzvrătit împotriva Habsburgilor, s-a autoexilat în Polonia, Franța și Turcia, a fost torturat prin închisori, urmîndu-și prietenul, principele Rakoczy Ferenc al II-lea. Supranumit Goethe al Ungariei, a devenit faimos după ce a scris „Scrisorile din Turcia“, în 1761. Cu această lucrare a pus bazele Fundației Ungare de Proză, fiind considerat primul prozator de limbă maghiară. A murit în timpul epidemiei de ciumă.

Castelele Brașovului

1. Castelul Béldy Ladislau - Budila - 1731, Primărie
2. Castelul Béldy Pál - Budila - 1751, ruinăv 3. Castelul Bran - Bran - 1664, retrocedat urmașilor principesei Ileana
4. Castelul Brâncoveanu - Sîmbăta de Sus - 1708, ruină
5. Castelul Brukenthal - Sîmbăta de Jos - 1770 - grajduri
6. Castelul Guthman - Valenta - Hoghiz - 1553
7. Castelul Haller - Hoghiz - sec. XVI
8. Castelul Kálnoky - Hoghiz - sec. XIII
9. Castelul Mikeș din Budila - sec. XVIII
10. Castelul Nemeș - Budila - sec. XVIII
11. Castelul Sükösd-Bethlen - Racoș - 1625
12. Castelul cu turnurile de colț - Făgăraș - sec. XIV

Devastat și în filme

* „Dreptate în lanțuri“, în regia lui Dan Pița, s-a turnat la Budila, în 1983, în castelul Ladislau Beldy. Inspirat din fapte reale, filmul este povestea ultimului haiduc român, interpretat de Claudiu Bleonț. Tudor Panteliu este un erou care devine simbolul luptei țăranului român pentru dreptate socială, la începutul secolului trecut. La Budila, s-a filmat scena devastării conacului, cînd de la balconul primăriei de azi, a fost aruncat un pian. În rolul unui camarad al haiducului, a fost distribuit Ovidiu Iuliu Moldovan. „Dreptate în lanțuri“ i-a adus regizorului premiul special al juriului, la Santarem, în 1986.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Primarul din Ghimbav, Dorel Toma, va fi judecat pentru abuz în serviciu. Instanța a respins excepțiile invocate de apărare


  23.10.2019
 • ➤ Local


  O brașoveancă, mușcată de un câine periculos


  23.10.2019
 • ➤ Life


  Primele 10.000 de abonamente la Neversea, SOLD OUT


  23.10.2019
 • ➤ Local


  Angajați din Ministerul Educației primesc sporuri de 1.500 de lei pentru că ar lucra într-un mediu toxic


  23.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Ediția de toamnă


  Peste 300 locuri de muncă, la Târgul de Cariere


  23.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Protecția consumatorului a descoperit bacterii coliforme și enterococi în gheața de la KFC


  23.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Lucrări


  Două săptămâni cu trafic complet închis pe un sector al străzii Nicolae Titulescu


  23.10.2019
 • ➤ Local


  Colegiul de Informatică din Brașov reintră în șantier, probabil, în luna decembrie


  23.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Codlea, înecată din nou de miros


  23.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașov. Un nou sens giratoriu lângă Poliție


  23.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Între 24 și 27 octombrie


  Peste 30.000 de cărți și autori celebri, de mâine, la Salonul Bookfest Brașov


  23.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Județul Brașov ocupă locul doi pe țară la numărul locurilor de cazare


  23.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Trotuare mai late, pe Bulevardul 15 Noiembrie


  23.10.2019
 • ➤ National


  Negocieri aproape finalizate


  Votul pentru noul Guvern s-ar putea da pe 5 noiembrie


  23.10.2019
 • ➤ National


  Raportul MCV: România „a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019


  23.10.2019
 • ➤ Life


  Ca în povestea Cenușăresei


  Ștefania, iubita lui Speak, face succes în muzică


  23.10.2019
 • ➤ Life


  Neti Sandu se trezește de 25 de ani la ora 02.30


  23.10.2019
 • ➤ Life


  Rona Hartner a învins cancerul


  23.10.2019
 • ➤ Life


  Fuego l-a serbat pe Dichiseanu de ziua lui


  23.10.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Beneficiile curelor cu ouă de prepeliță


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  Doi brașoveni sunt vicecampioni naționali la lupte


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  Duel românesc pentru grupele Cupei EHF


  Corona Brașov se va duela cu Gloria Bistrița


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  Gigi Becali și-a făcut calculele


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  Viitorul Stadionului Tineretului este: reconstrucție


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  După ce Cosmin Contra l-a înjurat pe George Pușcaș


  Răzvan Burleanu: „Să nu fim ipocriți!”


  23.10.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e în finala Ligii Campionilor Asiei cu Al Hilal!


  22.10.2019
 • ➤ National


  Târgul de Cariere, cel mai mare eveniment de recrutare din Brașov, se deschide mâine


  22.10.2019
 • ➤ National


  Parlamentul a votat scăderea numărului de ore pentru toți elevii


  22.10.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov va juca pentru un loc în Grupele EHF cu Gloria Bistrița / "Ne dorim să ajungem în grupe"


  22.10.2019
 • ➤ Cititori


  TOP 10 domenii de activitate care oferă cel mai mare salariu mediu brut anual în județul Brașov


  22.10.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Lucrări de modernizare pe strada Nicolae Titulescu


  22.10.2019
 • ➤ Prima pagina


  Libertatea lui Niță, la mâna UE


  22.10.2019
 • ➤ Eveniment


  O șosea periculoasă


  Prefectul Rasaliu vrea parapeți pe DN73, spre Cristian


  22.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Crosul 15 Noiembrie 2019, ediție aniversară fără taxă de înscriere


  22.10.2019
 • ➤ Local


  Brașov. Program nou la eliberarea bonurilor de la Permise și Înmatriculări Auto


  22.10.2019
 • ➤ Eveniment


  Două firme își dispută contractul de extindere a iluminatului public din Brașov


  22.10.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Probabil, anul viitor


  Manageri noi la Operă și la Teatrul „Sică Alexandrescu“


  22.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Directorul executiv adjunct al UNICEF Global așteaptă ca Brașovul să devin㠄Oraș prieten al copiilor“


  22.10.2019
 • ➤ Actualitate


  Lăcaș de cult provizoriu, în zona nouă din Tractorul


  22.10.2019
 • ➤ National


  Dezvăluire g4media.ro


  Comisia Europeană a oprit o mânărie a guvernului Dăncilă


  22.10.2019
 • ➤ National


  Orban anunță că marți și miercuri continuă seria discuțiilor cu partidele parlamentare


  22.10.2019
 • ➤ National


  Dan Barna: Ieșirea din criză nu este mandatul USR


  22.10.2019
 • ➤ Economic


  Comisia Europeană avertizează


  UE poate extinde joi zonele de interzicere a comerțului cu carne de porc din România


  22.10.2019
 • ➤ Economic


  Românii ar putea îngheța în case, la iarnă


  22.10.2019
 • ➤ Economic


  Turnurile de telefonie mobilă pot prezice când vine ploaia


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni de care suferă milenialii


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  Trag până pică


  92% dintre români se plâng de oboseală și doar 39% au apelat la medic


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  7 plante care vindecă pneumonia


  22.10.2019
 • ➤ Doctor


  Uneori nu știm de ce nu ne e bine


  Dezechilibrul electrolitic ne dă peste cap


  22.10.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Luna florii-de-colț

  Articolul următor


  Revoltă la bazar

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.863 milisecunde, încărcat în milisecunde