Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Magicieni deconspirați

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 09.08.2006
* Celebrele trucuri de iluzionism au explicații dintre cele mai banale, deși prezentate la scenă deschisă lasă de fiecare dată cu gura căscată de uimire mii de spectatori

De la clasicele trucuri cu iepuri scoși din joben, ouă înghițite și femei tăiate pe din două, iluzionismul de astăzi a ajuns un show bine regizat, cu iluzii din ce în ce mai sofisticate, care folosesc din plin tehnologia modernă. Totul e aranjat astfel încît să transpună privitorii într-o lume aparent supranaturală. Dar iluzionistul nu „lucrează cu diavolul“, cum ar crede spectatorii mai slabi de înger. E un om ca toți oamenii, doar că stăpînește bine prestidigitația, are cunoștințe de fizică și e dotat cu un adevărat arsenal tehnologic. Chiar și trucurile de magie care par imposibil de explicat au soluții simple. Monitorul Expres vă dezvăluie secretele celor mai spectaculoase numere de iluzionism.

Regie perfectă

De obicei, scena e învăluită în semiîntuneric și fum. Reflectoarele trimit lumini nu spre magician, ci către spectatori. Iluzionistul, îmbrăcat în frac, pe vremuri, sau cu pantaloni evazați și pieptul dezgolit, în zilele noastre, vorbește mult. Are o voce seducătoare, chiar el e un tip care cade cu tronc doamnelor din prima clipă. Domnii sînt vrăjiți de asistente, dudui gingașe, în costume de baie cu paiete, care par neajutorate și deloc pricepute. De fapt, au rolul cel mai important în trucul cu care publicul va fi păcălit. Ele se lasă tăiate, împunse cu săbiile, suspendate sau chiar volatilizate. Nevinovați par și spectatorii, dintre care, cei mai mulți sînt complici la realizarea iluziei. Cutiile speciale, cuștile, sforile, săbiile, bilele, cărțile de joc par autentice. Dar nu sînt nici pe departe cele pe care le putem cumpăra din magazin. Restul dispozitivelor sînt invizibile, ascunse prin podea, tavan sau obiecte. Aceasta este recuzita unui spectacol de magie cu care privitorii se lasă păcăliți, provocați, și, în final, amuzați.

Iozefini a locuit în Brașov

Maestrul Iozefini (Aurel Iozif), a fost timp de două decenii director al Circului de Stat din București. A murit în 1994, la vîrsta de 75 de ani. „N-am făcut nicio șmecherie ca să mă nasc, faptul acesta s-a petrecut, cum s-ar spune, independent de voința mea“, spunea el în cartea autobiografic㠄Memoriile unui scamator“. Iozefini a fugit cu un circ ambulant la 13 ani, ca să se facă artist de circ. Un magician l-a inițiat în arta prestidigitației vreme de cinci ani. S-a angajat la Circul de Stat chiar de la înființare și n-a mai plecat pînă în 1993. „A fost și este un mare artist. A jucat în filme, a scris scenarii, șapte cărți. Scria noaptea la mașina de scris cu un singur deget“, spune Leonard Iozefini, fiul maestrului care, la mașina de scris, n-avea deloc dexteritate. „Tata iubea Brașovul, aici a fost a doua lui casă. Și-a cumpărat un apartament în Poiana Brașov, unde și-a scris cîteva cărți“, mărturisește Leonard.

Maestrul și hoțul de buzunare

Fiul a moștenit talentul tatălui și face iluzionism de 23 de ani. Nu-i plac compromisurile și tehnicile moderne, „Baza e manipularea și prestidigitația. Oricît de utile ar fi tehnicile moderne, trebuie să faci și tu ceva, să creezi o iluzie prin muncă“. Leonard mărturisește că a petrecut sute de ore în oglindă pînă a ajuns să aibă iuțeală de mînă. Mîinile unui iluzionist sînt foarte importante. Trebuie să aibă o anumită flexibilitate și finețe. Leonard tocmai s-a întors din deltă, unde a fost la pescuit. „Mi-am făcut mîinile varză, trebuie să le dau cu cremă“, spune el, mărturisind că i s-a întîmplat și lui, ca oricărui magician, să dea greș, scăpînd lucruri care trebuiau bine ascunse. „Publicul trebuie păcălit, nu mințit“, e deviza lui. Cele mai faimoase numere cu care s-au afirmat cei doi Iozefini sînt cele de prestidigitație, bazate pe tehnica palmării de monede, țigări, bile, cărți de joc, ouă, baticuri, pahare, lumînări, inele, portofele, ceasuri. Un hoț de buzunare i-a palmat maestrului un portofel, în tramvai. Iozefini a observat, apoi și l-a luat înapoi. La coborîre, i-a spus hoțului: „Șefule, să știi că portofelul meu e tot la mine!“

Cartea din spatele vitrinei

Din saloanele elegante și music hall-uri, iluzionismul a ieșit pe stradă. Magicienii fac trucuri cu trecători, creînd iluzia că aceștia sînt niște necunoscuți. De cel mai mare succes se bucură trucurile cu cărți de joc, care s-au diversificat enorm, datorită fanteziei fiecărui iluzionist în parte. David Blaine zăpăcește oamenii cerîndu-le să aleagă o carte din pachet, să se uite numai ei la ea, apoi, să bage cartea înapoi în pachet. Magicianul aruncă pachetul, răsfirînd cărțile, înspre vitrina magazinului din apropiere. Cartea aleasă de trecător rămîne lipită pe sticlă. Pe dinăuntru. Spectatorii rămîn înmărmuriți. Cum se face acest truc? Locul scamatoriei trebuie ales în preajma unei vitrine mari. Spectatorii trebuie să stea astfel încît să nu fie tentați să privească spre geam. În timp ce trecătorul alege cartea, aceasta va fi văzută și de colaboratorul iluzionistului, aflat în spatele vitrinei. El va alege dintr-un pachet identic de cărți, pe cea pe care o ține minte spectatorul și o va lipi cu adeziv de sticlă. Apoi se va retrage, înainte ca magicianul să arunce pachetul spre geam.

Magie în sticla de bere

Dar, cum face Blaine trucul cu cartea de joc care apare subit într-o sticlă de bere? Spectatorul alege o carte din pachet și scrie pe ea numele său. Cartea intră înapoi în pachet și cărțile se amestecă. Magicianul aruncă cărțile răsfirate în spatele spectatorilor. Cartea semnată apare într-o sticlă de bere. Spectaculoasă șmecherie care lasă cu gura căscată pe cei de la bar. Dar atît de simplu de realizat! E nevoie de un colaborator, operatorul sau unul dintre oamenii din echipa de lumini. Atunci cînd iluzionistul bagă înapoi în pachet cartea semnată, de fapt, o subtilizează și o pasează colaboratorului. Spectatorii sînt atenți doar la magician, nu la ce se petrece în spatele lui. Asistentul se strecoară pînă la sticlă și introduce cartea semnată în ea. Și , hocus-pocus, magia e gata!

Industria Copperfield

Magicienii moderni descoperă însă în fiecare zi noi metode de a păcăli oamenii ca să-i distreze. David Copperfield a revoluționat domeniul magiei transformînd numerele de iluzionism în adevărate demonstrații de supranatural. O adevărată industrie, care se ține cu cheltuială enormă, funcționează pentru un număr de iluzionism în spectacolele lui. Dar magia comercială se bazează tot pe iluzii optice, la fel ca cea de acum 3.000 de ani. Vestitul magician, așteptat în luna decembrie să ne încînte la București, a fost demascat. Amatorii de iluzionism au descoperit secretul scamatoriilor și au popularizat pe Internet soluțiile trucurile sale. Clipurile video care se găsesc din belșug pe Internet pot fi acum urmărite în slow motion, adică încet. Putem da înainte, înapoi, putem face stop-cadru și astfel, putem observa mai bine ce se petrece și cum are loc magia.

Levitație pe stradă

Unul dintre cele mai spectaculoase numere de magie este levitația. O poate face oricine. Dacă vreți să vă băgați în sperieți prietenii, demonstrați-le că puteți zbura. Aveți nevoie de un taburet și de un prieten pictor. Alegeți o alee, un spațiu larg, o cameră mare, care să țină spectatorii la distanță, dar nu foarte departe de locul unde vreți să levitați. Pictorul trebuie să vă picteze scaunul exact în culorile fundalului, astfel încît acesta să apară invizibil ochiului. Cel mai bun e peretele perfect alb, fără detalii, pe care scaunul alb se va camufla perfect. Urcați frumos pe scăunel, încet, ca și cum v-ați desprinde greu de pămînt și veți provoca prietenilor cea mai pură iluzie de levitație. Și o mare spaimă. Evident, nu trebuie să-i lăsați pe cei sceptici să treacă cu palma pe sub tălpile dvs. Deși, unii magicieni au trecut și peste acest neajuns, suspendînd de perete scaunul.

Iluzia plutirii

Un alt truc de levitație, care vă va oferi o desprindere de mai joasă înălțime, dar mai ușor de realizat, este levitația lui Balducci. Iluzia poate fi obținută oriunde, oricînd, fără recuzită. Trebuie să vă așezați cam la 8 metri de spectatori. Poziția contează foarte mult, trebuie să fiți privit dintr-un unghi de 45 de grade. Un unghi greșit va strica tot efectul. Trebuie să anunțați că veți încerca să vă ridicați deasupra solului, dar nu sînteți sigur că vă va reuși, deoarece e foarte greu și nu știți dacă aveți starea necesară să vă concentrați. Talpa piciorului dinspre spectatori trebuie să rămînă paralelă cu solul, în timp ce vă ridicați pe vîrful celuilalt picior. Nimeni nu va vedea piciorul de sprijin, dinspre audiență va fi vizibil doar corpul dvs. care se ridică cu tot cu pantofi cîțiva centimetri deasupra podelei. Reveniți ușor și pregătiți-vă pentru țipete de mirare și fețe speriate.

Șiretlicul lui Blaine

Și totuși, Copperfield și Blaine zboară altfel. David Blaine și-a așezat și el operatorul în unghiul potrivit, dar oamenii îl înconjurau din toate părțile. Totuși, numărul i-a reușit spectaculos și s-a ridicat chiar 10-15 centimetri. Realitatea e alta decît cea filmată. Iluzionistul este ajutat de niște cabluri de care este suspendat în momentul levitației, cabluri invizibile deoarece se confundă cu decorul. Trucul lui Blaine este posibil numai cu ajutorul camerei de filmat. Iar uimiții spectatori nu sînt decît figuranți plătiți. Adevărata magie este o artă și nu se bazează decît pe îndemînarea iluzionistului de a prepara perfect o iluzie optică, de a înșela ochiul, nicidecum pe șiretlicurile camerei de filmat. S-a calculat că, fără efectele speciale de televiziune, doar 80% dintre trucurile lui Blaine ar fi posibile.

Aparatul de levitat

Uneori, trucul nu se datorează camerei de filmat. Un maestru al zborului este David Copperfield. Cu vocea lui învăluitoare, flecărește despre una alta și deodată începe să plutească pe deasupra capetelor spectatorilor, într-un nor de fum albastru, menit nu doar să creeze o atmosferă feerică, ci și să ascundă șiretlicuri. „Doamne, zboară!“, exclamă și femei și bărbați, înmărmuriți de groază. Copperfield nu e decît un iluzionist, în niciun caz Satana sau vreu un înger, nici măcar budhist. Cum poate să facă așa ceva? În realitate, niciun om nu poate zbura, decît dacă e agățat de niște cabluri, dirijate de o întreagă mașinărie (foto).
Chiar și atunci cînd Copperfield intră într-o cușcă de sticlă pentru a demonstra că nu e suspendat de nimic, există o explicație bazată pe calitățile sticlei speciale, de tip acrilic. Ca un superman, plutește ținînd în brațe și o spectatoare, aleasă la întîmplare din public. Aparatul de levitat, destinat special creării de iluzii optice, a fost inventat și brevetat de către John Gaughan (foto) din Los Angeles, la 7 iunie 1983.

Dispariții misterioase

Revista „Forbes“ l-a clasat pe David Copperfield pe locul 6 în topul celor mai bine plătiți oameni din divertisment, înaintea Madonnei, a lui Kevin Costner și a lui Arnold Schwarzenegger. Iluzionistul a adus arta magiei la rang de perfecțiune. În 1980, a făcut să leviteze un Ferrari, în 1981, a volatilizat un aeroplan. Încîntat de succes, Copperfield s-a specializat în dispariții de obiecte mari. În 1983, a făcut să dispară nici mai mult nici mai puțin decît Statuia Libertății din New York. A zburat pe deasupra Marelui Canion, a trecut prin Marele Zid Chinezesc, a evadat din Alcatraz, a dispărut în triunghiul Bermudelor, a trecut peste cascada Niagara, a făcut să dispară un vagon din Orient Express, a declanțat o ninsoare din palmele goale și a scăpat teafăr dintr-un vîrtej de foc. „Vreau să trec mai departe de imposibil“, este motto-ul lui.

Cooperfield și-a pierdut schița

Copperfield este forțat de deconspiratorii trucurilor lui să inventeze altele noi. El a pierdut schița originală a trucului prin care face să dispară Statuia Libertății. Cineva a găsit-o și a publicat-o pe Internet. Toată lumea știe acum că a folosit anumite unghiuri de filmare și de așezare a publicului, o emisie de gaz care a refractat lumina și a oferit spectatorilor un peisaj fără vestitul turn. Iar celelalte obiecte mari - cum e Turnul Eiffel - au părut că dispar datorită platformei rotative pe care stătea publicul. Practic, nu statuia s-a mutat, ci spectatorii. În acest fel, poate dispărea orice obiect, oricît de mare. Poate cînd va veni la București, Copperfield va încerca să dispară Casa Poporului. N-ar fi mare lucru.

Și-a scos inima

David Blaine a smuls capul unui pui viu, l-a arătat la lume și apoi l-a pus la loc. Orătania și-a revenit. A readus la viață o pasăre moartă, găsită într-un parc. Chris Angel, un alt magician la modă, a suflat peste un fluture desenat pe hîrtie și acesta a înviat. Toate aceste trucuri se petrec cu public. Un public format din amici care știu unde să se așeze, cum să se mire. Totul se bazează pe palmaj, o tehnică de bază a iluzionismului prin care ființele vii pot fi făcute să apară și să dispară sau înlocuite cu altele. La fel se petrec lucrurile cînd David Blaine, în direct la televiziune, își scoate inima din piept. De fapt, are un strat dublu de piele. Între pielea reală și cea falsă se află o inimă și un rezervor cu sînge. Evident, ca magia să aibă efect total, iluzionistul a leșinat.

Femeia din două bucăți

O veche iluzie constă în tăierea unei persoane în două sau trei părți. Asistenta intră în dulapul de lemn, iar magicianul o taie cu drujba sau fierăstrăul circular. „Trucul constă în folosirea a două femei, dintre care una e ascunsă în ladă. În momentul cînd fierăstrăul acționează, se strîng fiecare în compartimente diferite. Una lasă să i se vadă capul, cealaltă picioarele“, explică Iozefini. Dulapul e modificat și are un fundal negru. Restul e iluzie. Chris Angel a dus acest truc pînă aproape de sinistru. Într-un parc, a desfăcut în două o femeie culcată pe o bancă. Nici măcar n-a făcut el magia, a rugat doi trecători să tragă de brațele și picioarele femeii. Cei doi au rămas cu cîte o jumătate de trup în mîini. Bustul, îngrozit, a început să fugă, dar evident, nu pe picioare, ci exact cum fac invalizii fără picioare, tîrîndu-se. N-a curs picătură de sînge, iar lumea era să facă infarct. Cert e că iluzionistul a folosit cîteva elemente ajutătoare: fusta lungă a asistentei, banca plasată într-un loc special, cu o groapă dedesubt, o asistentă cu handicap real, care stăpînește perfect deplasarea fără picioare și neprețuita cameră de filmat care a suprapus cadre din momente diferite.

Cafeaua cu dolari

Bun actor, dar și bun iluzionist, Chris Angel a mai zburat pe deasupra unor blocuri și a mers pe apă. Tot camera de filmat l-a ajutat suprapunînd două filmări distincte: cea în care piscina e liniștită și cea în care el merge pe o scîndură. A rezultat un mers pe scîndură perfect pe deasupra apei. Pe sub el, mai treceau, pentru sporirea efectului, înotători. Poate cea mai frumoasă magie a lui Blaine e cea cînd a făcut să apară în cafeaua unui cerșetor zeci de dolari veritabili. Cum a făcut? Cheia e paharul cu fund dublu. I-a oferit cerșetorului cafeaua. Dar nu l-a lăsat să bea, ar fi dat de monedele de dedesubt datorită cărora lichidul se înălțase. Apoi i-a luat mîinile și împreună au început să frece paharul ca să se producă magia. Blaine a rotit un pic fundul paharului, cît să se scurgă cafeaua în compartimentul fals. Evident, au rămas doar monedele. Din păcate, e doar magie. Nu pot răsări bani în ceașca de cafea. Aceasta e frumusețea magiei: dă impresia că și ceea ce e imposibil se poate.

Magicianul străzii

• David Blaine are 33 de ani și a copilărit în New Jersey. Pe la 15 ani, s-a apucat de magie. Înregistrînd cîteva trucuri originale, a trimis filmul la postul ABC. A avut mare succes. În doi ani, a devenit celebru în America. În 1999, filmul său, „David Blaine: Street Magic“, a fost realizat cu colaborarea lui Leonardo DiCaprio. A recurs și la numere periculoase, mînat de ambiția de a doborî recordurile lui Houdini, idolul său. A stat închis într-un coșciug de sticlă vreme de 7 zile (foto), într-un cub de gheață zeci de ore, într-o cutie suspendată 44 de zile, sub apă 7 zile. Totul fără să mănînce, sub privirile trecătorilor care îl filmau și-i strigau cuvinte de încurajare. Cînd a fost scos din cutiile supliciului a leșinat de fiecare dată. Toate experimentele lui denotă și o oarecare performanță fizică, dar sînt bazate tot pe trucuri: înlocuire de persoană, tuburi de respirat și oglinzi.

Însărcinată de la distanță

• David Copperfield (născut David Seth Kotkin pe 16 septembrie 1956) este un magician și iluzionist cunoscut pentru combinația dintre iluzii spectaculoase și talentul de narator. Este singurul magician în viață care a primit o stea pe Walk Of Fame din Hollywood. A fost căsătorit cu top-modelul Claudia Schiffer. El a declarat de curînd că are de gînd să lase însărcinată o femeie prin magie. „Bineînțeles că acest lucru se va întîmpla fără ajutorul sexului“, a spus el.

Maestrul evadărilor

• Maghiarul Harry Houdini (1874-1926) a ajuns celebru pentru numerele sale cu evadări. Reușea să se elibereze din cele mai complicate capcane și strînsori, chiar cu cătușe la mîini. Și-a schimbat numele original, Erik Weisz, în Harry Houdini în cinstea primului magician modern, Jean Eugene Robert Houdin. Secretul trucurilor utilizate de celebrul prestidigitator a fost dezvăluit de un muzeu din statul american Wisconsin, stîrnind protestele micii comunități a magicienilor. Muzeul Outagamie, din Appleton, orașul de adopție al magicianului a expus schițele și uneltele cu care lucra maestrul evadărilor.

Marile iluzii

• Iozefini (foto) numea mari iluzii acele trucuri în care dispar oameni sau animale și unde „este nevoie de o aparatură complicată, trucată în mod ingenios“.
Iată cum le clasifică el:
1. persoane care apar în dulapuri, cufere, cuști considerate goale
2. ființele dispar din locuri închise unde au intrat în mod vizibil
3. două persoane, aflate în două recipiente diferite, își schimbă locurile
4. un bărbat legat se transformă în femeie, și invers
5. oglinzile care dau efecte curioase, ca vizibilitatea parțială a trupului
6. plutirea
7. corpul uman e aparent desfăcut sau ars.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Oficial. Un brașovean este comandantul CSA Steaua


  Azi 16:06
 • ➤ National


  Guvernul, la a șaptea asumare a răspunderii, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi


  Azi 15:32
 • ➤ Local


  Instanțele din județul Brașov au decis să suspende activitatea pe termen nelimitat


  Azi 15:24
 • ➤ Sport


  Simona Halep joacă joi dimineață în semifinalele Australian Open cu Garbine Muguruza


  Azi 12:16
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii dau mai mulți bani la gunoi


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Condiția vizei de flotant la vot: perioada se reduce de la 90 la 60 de zile


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Din 7 februarie se eliberează cardurile europene duplicat


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Prima ședință de lucru


  Se conturează condițiile de operare ale Aeroportului Brașov


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Trei licee brașovene vor fi eficientizate energetic în acest an


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Credit de 10 milioane de euro de la BERD, pentru reabilitarea unor clădiri publice


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a susțin simularea în martie


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Rezultatele Centrului de Excelență Brașov


  Elevii brașoveni au adus 12 premii de la Concursul Național de Fizică, Astrofizică și Astronomie


  Azi 09:11
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Nunta lui Figaro” deschide „Luna Mozart” la Operă


  Azi 09:04
 • ➤ National


  La voia CCR


  Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale


  Azi 08:55
 • ➤ International


  Brexitul se va produce vineri


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  De 23 de ani împreună


  Andreea Bănică, vacanță de vis cu primul iubit


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Mihaela Rădulescu dă bani grei pe educația fiului ei


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Andreea Mantea a slăbit cu un ceai minune


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Antonia a suferit un șoc în copilărie


  Azi 08:32
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce analize trebuie să faci anual, în funcție de sex și de vârstă


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Alexandru Maxim, la Gaziantep


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Djokovici, semifinală cu Federer la Australian Open


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  „Omule, te iubesc frate!“


  LeBron James, devastat de moartea lui Kobe Bryant


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Ema Dolha, out de la Sepsi OSK!


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Laurențiu Căpățână revine la Cetate Râșnov


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Oficial


  Răzvan Mitroi se retrage de la ACS SR Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Colțea Brașov, victorii în amicale


  28.01.2020
 • ➤ National


  Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, inclusiv ale magistraților


  28.01.2020
 • ➤ Sport


  Emilian Dolha nu mai este antrenor cu portarii la Sepsi OSK / "Am ajuns la un acord"


  28.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Șefii CJ nu vor fi aleși prin vot la urne


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pușculița orașului


  Bugetul Brașovului este estimat la 816 milioane de lei


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la „Honterus“ și școala gimnazială Hărman, proiect educațional despre valoarea Oltului


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Are multe proiecte importante


  Adrian Veștea vrea un nou mandat în fruntea CJ


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD insistă ca salariile din CJ să se raporteze la minimul pe economie la 1 ianuarie 2020


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ își amenajează săli noi de clasă


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Misiune încheiată


  Ambasadorul Elveției revine la Brașov să vadă noua față a Colegiului Info


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  DGASPC recrutează asistenți maternali


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  „Telefonul Vârstnicului“, prima linie telefonică națională, gratuită, pentru seniori


  28.01.2020
 • ➤ National


  Două înfruntări și-o moțiune


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Transporturilor se repetă


  Autostrada Comarnic - Brașov nu mai e nici pe hârtie


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Vaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cum să rămâi concentrat la job când treci printr-o criză personală?


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Coacăzele negre sau roșii alungă surmenajul și anemia


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Medicină digitală


  Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Emoțiile îți distrug plămânii și ficatul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cât trebuie să mergi pe jos zilnic pentru a scăpa de burtă


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Ce pot prevesti bătăile neregulate ale inimii


  28.01.2020
 • ➤ Life


  În mare formă


  Florin Piersic a împlinit 84 de ani


  28.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  CEC continuă să distribuie pensiile

  Articolul următor


  CET se leagă la Transgaz

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 26.459 milisecunde, încărcat în milisecunde