Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Magicieni deconspirați

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 09.08.2006
* Celebrele trucuri de iluzionism au explicații dintre cele mai banale, deși prezentate la scenă deschisă lasă de fiecare dată cu gura căscată de uimire mii de spectatori

De la clasicele trucuri cu iepuri scoși din joben, ouă înghițite și femei tăiate pe din două, iluzionismul de astăzi a ajuns un show bine regizat, cu iluzii din ce în ce mai sofisticate, care folosesc din plin tehnologia modernă. Totul e aranjat astfel încît să transpună privitorii într-o lume aparent supranaturală. Dar iluzionistul nu „lucrează cu diavolul“, cum ar crede spectatorii mai slabi de înger. E un om ca toți oamenii, doar că stăpînește bine prestidigitația, are cunoștințe de fizică și e dotat cu un adevărat arsenal tehnologic. Chiar și trucurile de magie care par imposibil de explicat au soluții simple. Monitorul Expres vă dezvăluie secretele celor mai spectaculoase numere de iluzionism.

Regie perfectă

De obicei, scena e învăluită în semiîntuneric și fum. Reflectoarele trimit lumini nu spre magician, ci către spectatori. Iluzionistul, îmbrăcat în frac, pe vremuri, sau cu pantaloni evazați și pieptul dezgolit, în zilele noastre, vorbește mult. Are o voce seducătoare, chiar el e un tip care cade cu tronc doamnelor din prima clipă. Domnii sînt vrăjiți de asistente, dudui gingașe, în costume de baie cu paiete, care par neajutorate și deloc pricepute. De fapt, au rolul cel mai important în trucul cu care publicul va fi păcălit. Ele se lasă tăiate, împunse cu săbiile, suspendate sau chiar volatilizate. Nevinovați par și spectatorii, dintre care, cei mai mulți sînt complici la realizarea iluziei. Cutiile speciale, cuștile, sforile, săbiile, bilele, cărțile de joc par autentice. Dar nu sînt nici pe departe cele pe care le putem cumpăra din magazin. Restul dispozitivelor sînt invizibile, ascunse prin podea, tavan sau obiecte. Aceasta este recuzita unui spectacol de magie cu care privitorii se lasă păcăliți, provocați, și, în final, amuzați.

Iozefini a locuit în Brașov

Maestrul Iozefini (Aurel Iozif), a fost timp de două decenii director al Circului de Stat din București. A murit în 1994, la vîrsta de 75 de ani. „N-am făcut nicio șmecherie ca să mă nasc, faptul acesta s-a petrecut, cum s-ar spune, independent de voința mea“, spunea el în cartea autobiografic㠄Memoriile unui scamator“. Iozefini a fugit cu un circ ambulant la 13 ani, ca să se facă artist de circ. Un magician l-a inițiat în arta prestidigitației vreme de cinci ani. S-a angajat la Circul de Stat chiar de la înființare și n-a mai plecat pînă în 1993. „A fost și este un mare artist. A jucat în filme, a scris scenarii, șapte cărți. Scria noaptea la mașina de scris cu un singur deget“, spune Leonard Iozefini, fiul maestrului care, la mașina de scris, n-avea deloc dexteritate. „Tata iubea Brașovul, aici a fost a doua lui casă. Și-a cumpărat un apartament în Poiana Brașov, unde și-a scris cîteva cărți“, mărturisește Leonard.

Maestrul și hoțul de buzunare

Fiul a moștenit talentul tatălui și face iluzionism de 23 de ani. Nu-i plac compromisurile și tehnicile moderne, „Baza e manipularea și prestidigitația. Oricît de utile ar fi tehnicile moderne, trebuie să faci și tu ceva, să creezi o iluzie prin muncă“. Leonard mărturisește că a petrecut sute de ore în oglindă pînă a ajuns să aibă iuțeală de mînă. Mîinile unui iluzionist sînt foarte importante. Trebuie să aibă o anumită flexibilitate și finețe. Leonard tocmai s-a întors din deltă, unde a fost la pescuit. „Mi-am făcut mîinile varză, trebuie să le dau cu cremă“, spune el, mărturisind că i s-a întîmplat și lui, ca oricărui magician, să dea greș, scăpînd lucruri care trebuiau bine ascunse. „Publicul trebuie păcălit, nu mințit“, e deviza lui. Cele mai faimoase numere cu care s-au afirmat cei doi Iozefini sînt cele de prestidigitație, bazate pe tehnica palmării de monede, țigări, bile, cărți de joc, ouă, baticuri, pahare, lumînări, inele, portofele, ceasuri. Un hoț de buzunare i-a palmat maestrului un portofel, în tramvai. Iozefini a observat, apoi și l-a luat înapoi. La coborîre, i-a spus hoțului: „Șefule, să știi că portofelul meu e tot la mine!“

Cartea din spatele vitrinei

Din saloanele elegante și music hall-uri, iluzionismul a ieșit pe stradă. Magicienii fac trucuri cu trecători, creînd iluzia că aceștia sînt niște necunoscuți. De cel mai mare succes se bucură trucurile cu cărți de joc, care s-au diversificat enorm, datorită fanteziei fiecărui iluzionist în parte. David Blaine zăpăcește oamenii cerîndu-le să aleagă o carte din pachet, să se uite numai ei la ea, apoi, să bage cartea înapoi în pachet. Magicianul aruncă pachetul, răsfirînd cărțile, înspre vitrina magazinului din apropiere. Cartea aleasă de trecător rămîne lipită pe sticlă. Pe dinăuntru. Spectatorii rămîn înmărmuriți. Cum se face acest truc? Locul scamatoriei trebuie ales în preajma unei vitrine mari. Spectatorii trebuie să stea astfel încît să nu fie tentați să privească spre geam. În timp ce trecătorul alege cartea, aceasta va fi văzută și de colaboratorul iluzionistului, aflat în spatele vitrinei. El va alege dintr-un pachet identic de cărți, pe cea pe care o ține minte spectatorul și o va lipi cu adeziv de sticlă. Apoi se va retrage, înainte ca magicianul să arunce pachetul spre geam.

Magie în sticla de bere

Dar, cum face Blaine trucul cu cartea de joc care apare subit într-o sticlă de bere? Spectatorul alege o carte din pachet și scrie pe ea numele său. Cartea intră înapoi în pachet și cărțile se amestecă. Magicianul aruncă cărțile răsfirate în spatele spectatorilor. Cartea semnată apare într-o sticlă de bere. Spectaculoasă șmecherie care lasă cu gura căscată pe cei de la bar. Dar atît de simplu de realizat! E nevoie de un colaborator, operatorul sau unul dintre oamenii din echipa de lumini. Atunci cînd iluzionistul bagă înapoi în pachet cartea semnată, de fapt, o subtilizează și o pasează colaboratorului. Spectatorii sînt atenți doar la magician, nu la ce se petrece în spatele lui. Asistentul se strecoară pînă la sticlă și introduce cartea semnată în ea. Și , hocus-pocus, magia e gata!

Industria Copperfield

Magicienii moderni descoperă însă în fiecare zi noi metode de a păcăli oamenii ca să-i distreze. David Copperfield a revoluționat domeniul magiei transformînd numerele de iluzionism în adevărate demonstrații de supranatural. O adevărată industrie, care se ține cu cheltuială enormă, funcționează pentru un număr de iluzionism în spectacolele lui. Dar magia comercială se bazează tot pe iluzii optice, la fel ca cea de acum 3.000 de ani. Vestitul magician, așteptat în luna decembrie să ne încînte la București, a fost demascat. Amatorii de iluzionism au descoperit secretul scamatoriilor și au popularizat pe Internet soluțiile trucurile sale. Clipurile video care se găsesc din belșug pe Internet pot fi acum urmărite în slow motion, adică încet. Putem da înainte, înapoi, putem face stop-cadru și astfel, putem observa mai bine ce se petrece și cum are loc magia.

Levitație pe stradă

Unul dintre cele mai spectaculoase numere de magie este levitația. O poate face oricine. Dacă vreți să vă băgați în sperieți prietenii, demonstrați-le că puteți zbura. Aveți nevoie de un taburet și de un prieten pictor. Alegeți o alee, un spațiu larg, o cameră mare, care să țină spectatorii la distanță, dar nu foarte departe de locul unde vreți să levitați. Pictorul trebuie să vă picteze scaunul exact în culorile fundalului, astfel încît acesta să apară invizibil ochiului. Cel mai bun e peretele perfect alb, fără detalii, pe care scaunul alb se va camufla perfect. Urcați frumos pe scăunel, încet, ca și cum v-ați desprinde greu de pămînt și veți provoca prietenilor cea mai pură iluzie de levitație. Și o mare spaimă. Evident, nu trebuie să-i lăsați pe cei sceptici să treacă cu palma pe sub tălpile dvs. Deși, unii magicieni au trecut și peste acest neajuns, suspendînd de perete scaunul.

Iluzia plutirii

Un alt truc de levitație, care vă va oferi o desprindere de mai joasă înălțime, dar mai ușor de realizat, este levitația lui Balducci. Iluzia poate fi obținută oriunde, oricînd, fără recuzită. Trebuie să vă așezați cam la 8 metri de spectatori. Poziția contează foarte mult, trebuie să fiți privit dintr-un unghi de 45 de grade. Un unghi greșit va strica tot efectul. Trebuie să anunțați că veți încerca să vă ridicați deasupra solului, dar nu sînteți sigur că vă va reuși, deoarece e foarte greu și nu știți dacă aveți starea necesară să vă concentrați. Talpa piciorului dinspre spectatori trebuie să rămînă paralelă cu solul, în timp ce vă ridicați pe vîrful celuilalt picior. Nimeni nu va vedea piciorul de sprijin, dinspre audiență va fi vizibil doar corpul dvs. care se ridică cu tot cu pantofi cîțiva centimetri deasupra podelei. Reveniți ușor și pregătiți-vă pentru țipete de mirare și fețe speriate.

Șiretlicul lui Blaine

Și totuși, Copperfield și Blaine zboară altfel. David Blaine și-a așezat și el operatorul în unghiul potrivit, dar oamenii îl înconjurau din toate părțile. Totuși, numărul i-a reușit spectaculos și s-a ridicat chiar 10-15 centimetri. Realitatea e alta decît cea filmată. Iluzionistul este ajutat de niște cabluri de care este suspendat în momentul levitației, cabluri invizibile deoarece se confundă cu decorul. Trucul lui Blaine este posibil numai cu ajutorul camerei de filmat. Iar uimiții spectatori nu sînt decît figuranți plătiți. Adevărata magie este o artă și nu se bazează decît pe îndemînarea iluzionistului de a prepara perfect o iluzie optică, de a înșela ochiul, nicidecum pe șiretlicurile camerei de filmat. S-a calculat că, fără efectele speciale de televiziune, doar 80% dintre trucurile lui Blaine ar fi posibile.

Aparatul de levitat

Uneori, trucul nu se datorează camerei de filmat. Un maestru al zborului este David Copperfield. Cu vocea lui învăluitoare, flecărește despre una alta și deodată începe să plutească pe deasupra capetelor spectatorilor, într-un nor de fum albastru, menit nu doar să creeze o atmosferă feerică, ci și să ascundă șiretlicuri. „Doamne, zboară!“, exclamă și femei și bărbați, înmărmuriți de groază. Copperfield nu e decît un iluzionist, în niciun caz Satana sau vreu un înger, nici măcar budhist. Cum poate să facă așa ceva? În realitate, niciun om nu poate zbura, decît dacă e agățat de niște cabluri, dirijate de o întreagă mașinărie (foto).
Chiar și atunci cînd Copperfield intră într-o cușcă de sticlă pentru a demonstra că nu e suspendat de nimic, există o explicație bazată pe calitățile sticlei speciale, de tip acrilic. Ca un superman, plutește ținînd în brațe și o spectatoare, aleasă la întîmplare din public. Aparatul de levitat, destinat special creării de iluzii optice, a fost inventat și brevetat de către John Gaughan (foto) din Los Angeles, la 7 iunie 1983.

Dispariții misterioase

Revista „Forbes“ l-a clasat pe David Copperfield pe locul 6 în topul celor mai bine plătiți oameni din divertisment, înaintea Madonnei, a lui Kevin Costner și a lui Arnold Schwarzenegger. Iluzionistul a adus arta magiei la rang de perfecțiune. În 1980, a făcut să leviteze un Ferrari, în 1981, a volatilizat un aeroplan. Încîntat de succes, Copperfield s-a specializat în dispariții de obiecte mari. În 1983, a făcut să dispară nici mai mult nici mai puțin decît Statuia Libertății din New York. A zburat pe deasupra Marelui Canion, a trecut prin Marele Zid Chinezesc, a evadat din Alcatraz, a dispărut în triunghiul Bermudelor, a trecut peste cascada Niagara, a făcut să dispară un vagon din Orient Express, a declanțat o ninsoare din palmele goale și a scăpat teafăr dintr-un vîrtej de foc. „Vreau să trec mai departe de imposibil“, este motto-ul lui.

Cooperfield și-a pierdut schița

Copperfield este forțat de deconspiratorii trucurilor lui să inventeze altele noi. El a pierdut schița originală a trucului prin care face să dispară Statuia Libertății. Cineva a găsit-o și a publicat-o pe Internet. Toată lumea știe acum că a folosit anumite unghiuri de filmare și de așezare a publicului, o emisie de gaz care a refractat lumina și a oferit spectatorilor un peisaj fără vestitul turn. Iar celelalte obiecte mari - cum e Turnul Eiffel - au părut că dispar datorită platformei rotative pe care stătea publicul. Practic, nu statuia s-a mutat, ci spectatorii. În acest fel, poate dispărea orice obiect, oricît de mare. Poate cînd va veni la București, Copperfield va încerca să dispară Casa Poporului. N-ar fi mare lucru.

Și-a scos inima

David Blaine a smuls capul unui pui viu, l-a arătat la lume și apoi l-a pus la loc. Orătania și-a revenit. A readus la viață o pasăre moartă, găsită într-un parc. Chris Angel, un alt magician la modă, a suflat peste un fluture desenat pe hîrtie și acesta a înviat. Toate aceste trucuri se petrec cu public. Un public format din amici care știu unde să se așeze, cum să se mire. Totul se bazează pe palmaj, o tehnică de bază a iluzionismului prin care ființele vii pot fi făcute să apară și să dispară sau înlocuite cu altele. La fel se petrec lucrurile cînd David Blaine, în direct la televiziune, își scoate inima din piept. De fapt, are un strat dublu de piele. Între pielea reală și cea falsă se află o inimă și un rezervor cu sînge. Evident, ca magia să aibă efect total, iluzionistul a leșinat.

Femeia din două bucăți

O veche iluzie constă în tăierea unei persoane în două sau trei părți. Asistenta intră în dulapul de lemn, iar magicianul o taie cu drujba sau fierăstrăul circular. „Trucul constă în folosirea a două femei, dintre care una e ascunsă în ladă. În momentul cînd fierăstrăul acționează, se strîng fiecare în compartimente diferite. Una lasă să i se vadă capul, cealaltă picioarele“, explică Iozefini. Dulapul e modificat și are un fundal negru. Restul e iluzie. Chris Angel a dus acest truc pînă aproape de sinistru. Într-un parc, a desfăcut în două o femeie culcată pe o bancă. Nici măcar n-a făcut el magia, a rugat doi trecători să tragă de brațele și picioarele femeii. Cei doi au rămas cu cîte o jumătate de trup în mîini. Bustul, îngrozit, a început să fugă, dar evident, nu pe picioare, ci exact cum fac invalizii fără picioare, tîrîndu-se. N-a curs picătură de sînge, iar lumea era să facă infarct. Cert e că iluzionistul a folosit cîteva elemente ajutătoare: fusta lungă a asistentei, banca plasată într-un loc special, cu o groapă dedesubt, o asistentă cu handicap real, care stăpînește perfect deplasarea fără picioare și neprețuita cameră de filmat care a suprapus cadre din momente diferite.

Cafeaua cu dolari

Bun actor, dar și bun iluzionist, Chris Angel a mai zburat pe deasupra unor blocuri și a mers pe apă. Tot camera de filmat l-a ajutat suprapunînd două filmări distincte: cea în care piscina e liniștită și cea în care el merge pe o scîndură. A rezultat un mers pe scîndură perfect pe deasupra apei. Pe sub el, mai treceau, pentru sporirea efectului, înotători. Poate cea mai frumoasă magie a lui Blaine e cea cînd a făcut să apară în cafeaua unui cerșetor zeci de dolari veritabili. Cum a făcut? Cheia e paharul cu fund dublu. I-a oferit cerșetorului cafeaua. Dar nu l-a lăsat să bea, ar fi dat de monedele de dedesubt datorită cărora lichidul se înălțase. Apoi i-a luat mîinile și împreună au început să frece paharul ca să se producă magia. Blaine a rotit un pic fundul paharului, cît să se scurgă cafeaua în compartimentul fals. Evident, au rămas doar monedele. Din păcate, e doar magie. Nu pot răsări bani în ceașca de cafea. Aceasta e frumusețea magiei: dă impresia că și ceea ce e imposibil se poate.

Magicianul străzii

• David Blaine are 33 de ani și a copilărit în New Jersey. Pe la 15 ani, s-a apucat de magie. Înregistrînd cîteva trucuri originale, a trimis filmul la postul ABC. A avut mare succes. În doi ani, a devenit celebru în America. În 1999, filmul său, „David Blaine: Street Magic“, a fost realizat cu colaborarea lui Leonardo DiCaprio. A recurs și la numere periculoase, mînat de ambiția de a doborî recordurile lui Houdini, idolul său. A stat închis într-un coșciug de sticlă vreme de 7 zile (foto), într-un cub de gheață zeci de ore, într-o cutie suspendată 44 de zile, sub apă 7 zile. Totul fără să mănînce, sub privirile trecătorilor care îl filmau și-i strigau cuvinte de încurajare. Cînd a fost scos din cutiile supliciului a leșinat de fiecare dată. Toate experimentele lui denotă și o oarecare performanță fizică, dar sînt bazate tot pe trucuri: înlocuire de persoană, tuburi de respirat și oglinzi.

Însărcinată de la distanță

• David Copperfield (născut David Seth Kotkin pe 16 septembrie 1956) este un magician și iluzionist cunoscut pentru combinația dintre iluzii spectaculoase și talentul de narator. Este singurul magician în viață care a primit o stea pe Walk Of Fame din Hollywood. A fost căsătorit cu top-modelul Claudia Schiffer. El a declarat de curînd că are de gînd să lase însărcinată o femeie prin magie. „Bineînțeles că acest lucru se va întîmpla fără ajutorul sexului“, a spus el.

Maestrul evadărilor

• Maghiarul Harry Houdini (1874-1926) a ajuns celebru pentru numerele sale cu evadări. Reușea să se elibereze din cele mai complicate capcane și strînsori, chiar cu cătușe la mîini. Și-a schimbat numele original, Erik Weisz, în Harry Houdini în cinstea primului magician modern, Jean Eugene Robert Houdin. Secretul trucurilor utilizate de celebrul prestidigitator a fost dezvăluit de un muzeu din statul american Wisconsin, stîrnind protestele micii comunități a magicienilor. Muzeul Outagamie, din Appleton, orașul de adopție al magicianului a expus schițele și uneltele cu care lucra maestrul evadărilor.

Marile iluzii

• Iozefini (foto) numea mari iluzii acele trucuri în care dispar oameni sau animale și unde „este nevoie de o aparatură complicată, trucată în mod ingenios“.
Iată cum le clasifică el:
1. persoane care apar în dulapuri, cufere, cuști considerate goale
2. ființele dispar din locuri închise unde au intrat în mod vizibil
3. două persoane, aflate în două recipiente diferite, își schimbă locurile
4. un bărbat legat se transformă în femeie, și invers
5. oglinzile care dau efecte curioase, ca vizibilitatea parțială a trupului
6. plutirea
7. corpul uman e aparent desfăcut sau ars.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ronan Keating, primul pasager pe aeroportul Brașov


  24.08.2019
 • ➤ Economic


  Eugen Teodorovici le-a cerut PSD-iștilor să îi aplaude în picioare pe cei un milion de bugetari


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Un șarpe, în raftul cu roșii la Kaufland, în Sfântu Gheorghe


  24.08.2019
 • ➤ Local


  O americancă a avut un accident pe Tâmpa


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Cerbul de Aur rămâne fără telespectatori


  24.08.2019
 • ➤ National


  Două asociații ale magistraților îi solicită lui Klaus Iohannis să nu aprobe numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției


  24.08.2019
 • ➤ Local


  Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției pentru că a vrut să desființeze SS. Noul ministru, Dana Gârbovan


  23.08.2019
 • ➤ Local


  Ultima defilare de 23 August din Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi care te ajută să faci cele mai potrivite alegeri când vine vorba de haine pentru bebeluși!


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Agresor cu un cuțit în mână, prins de jandarmi seara trecută pe str. 13 Decembrie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Zgârie nori


  Top 10 cele mai înalte clădiri din lume


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Trenduri


  Ce culori purtăm în toamna asta


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Duel nobil


  Prăjitura „Ducesa”


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Cu un minimum de efort


  Papagalii pot lua decizii economice complexe ca să facă profit


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu regină


  Madonna a dat o petrecere nebună la 61 de ani


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Gyorfi se ține bine alergând în zori


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Nu și-a încheiat socotelile


  Columbeanu i-a intentat proces Monicăi Gabor


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Viața ca un film


  Marea dragoste a lui Vivien Leigh


  23.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face fețe fețe


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show în Piața Sfatului


  Vânătorii de Cerb ochesc a doua oară


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Un pas bun pe șantierul Aeroportului Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean Brașov va avea un centru de prelevare de organe, din 15 septembrie


  23.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Încă un director din pepiniera PSD


  23.08.2019
 • ➤ National


  Modificări legislative după cazul Caracal


  Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire


  23.08.2019
 • ➤ National


  Copiii români, hărțuiți în școlile din Marea Britanie


  23.08.2019
 • ➤ National


  Pe cine va pune PSD la Ministerul Educației


  23.08.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Un shooting spectaculos


  Inna arată tot


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Surorile Aziz din România i-au dat gata pe libanezi


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Anda Adam, într-un minuscul costum de baie


  23.08.2019
 • ➤ Life


  Andreea Bălan își selectează nuntașii după look


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Monitorul Expres răspunde la „întrebarea cititorului“


  Pentru ce tipuri de lucrări NU ai nevoie de autorizație de construire?


  23.08.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri din medicina populară


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Start de sezon în Liga 4 Brașov


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Liga3, ediția 2019-2020


  Programul turului Seriei a 3-a


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Începe Liga a 3-a! ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, start dificil


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  „Fotbalul este hobby-ul meu“


  ACS SR Brașov, cu Mitroi în frunte


  23.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză totală în Liga I / Victor Pițurcă este noul manager al Universității Craiova!


  22.08.2019
 • ➤ Local


  Festivalul Pescăresc ,,Delta din Carpați - Doripesco“, la lacul Noua din Brașov


  22.08.2019

 • Ioan Naghi, director tehnic la ACS SR Brașov | Echipa va avea patru antrenori!


  22.08.2019
 • ➤ Prima pagina


  Start pentru Terminalul Aeroportului


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  La admiterea 2019


  Universitatea Transilvania acordă 30 de burse doctorale


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Show de excepție la herghelia de la Sâmbăta de Jos


  22.08.2019
 • ➤ Eveniment


  Angajatele de la Protecția Consumatorului nu mai au voie decolteu și fustă mini


  22.08.2019
 • ➤ Actualitate


  Începe ediția 19, din 2019


  „Cerbul de Aur“ este din nou în Piața Sfatului


  22.08.2019
 • ➤ National


  Ce a primit Iohannis de la Donald Trump


  „Make România great again!“


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Mereu frumoasă, dar și cu muncă


  Ce este fericirea pentru Catrinel Menghia


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Bobby Păunescu a cucerit-o pe sexoasa Alyssa Arce?


  22.08.2019
 • ➤ Life


  Corina Chiriac repetă de zor pentru show-ul de la Cerb


  22.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  CEC continuă să distribuie pensiile

  Articolul următor


  CET se leagă la Transgaz

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 24.059 milisecunde, încărcat în milisecunde