Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Iubirea lui Vlad Dracula din Brașov

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Bianca Poancă Popa, 14.04.2004
* Fosta profesoară de istorie Bertha Diana Krauser a descoperit într-o cronică transilvană din secolul XVIII date necunoscute pînă acum despre iubirea ce-a purtat-o Vlad Țepeș Katharinei, o săsoaică frumoasă care locuia în casa care astăzi se află la adresa Poarta Schei nr. 14

Stampe, litografii vechi și cronici săsești transilvane strînse din generație în generație în familia brașovencei Bertha Diana Krauser scot la iveală lucruri aproape neștiute despre prințul Vlad Dracula, cunoscut în istorie mai mult sub numele de Vlad Țepeș, și trecerea lui prin cetatea Coronei, cum era numit Brașovul în acele vremuri. Brașoveanca Bertha Diana Krauser a fost profesor de istorie. În familia sa, spune brașoveanca, străbunicii, bunicii și părinții au fost tot istorici și au transmis fiecare urmașilor dragostea și respectul pentru vechile scripte, păstrate cu mare grijă în familie. Bertha Krauser a cules și a studiat în amănunt datele istorice, în special despre Vlad Țepeș. Anul acesta, ea ar vrea să publice o cronică de 100 de pagini, unde vor fi cuprinse 20 de povestioare medievale bazate pe comentariile unei cronici aparținînd unor „generalissimi habsburgi“ despre faimosul voievod valah.
Voievod de sînge albastru
„Am desprins fapte senzaționale dintr-o «Cronică Transilvană» apărută în secolul al XVIII-lea, ale cărei comentarii arată o cu totul altă imagine a celui care a devenit cel mai faimos voievod al românilor. Complexul personaj istoric are o origine «mult mai aristocratică» decît cea acreditată, sau ținută secret, în manuale sau literatura de specialitate. Arborele său genealogic - încă necunoscut în totalitate - dovedește că prin legăturile matrimoniale cu marile dinastii și case regale ale Ungariei, Poloniei și a Sfîntului Imperiu Roman de națiune germană, Vlad Dracula, duce de Amlaș și Făgăraș, voievod al Valahiei, conte de Oppeln și Zips, guvernator militar al Sudului Transilvaniei, a fost voievodul cu cea mai aleasă origine, un adevărat prinț cu sînge albastru“, povestește Bertha Diana Krauser. Care mai spune că, din cronica transilvană mai reiese că Vlad Dracula, fiul lui Vlad Dracul, era invidiat pe lîngă ranguri și vitejie și pentru frumusețea fizică și fascinanții săi ochi verzi „ca de balaur“, cum îi caracteriza Bonfinius, cronicarul regelui Ungariei, Mathias Corvin.
De la Drag la Dracul
Vlad Țepeș a fost nepotul lui Mircea cel Bătrîn și fiul lui Vlad Dracul, de la care își trage numele de Dracula, sau Draculea fiu al lui Dracul. Țepeș l-au numit mai tîrziu turcii, după pedeapsa crîncenă pe care obișnuia să o aplice dușmanilor săi, dar și trădătorilor și răufacătorilor: tragerea în țeapă. În 1443, Vlad, tatăl lui Țepeș, a fost învestit de împăratul Sigismund cu Ordinul Dragonului, o organizație închinată luptei împotriva Imperiului Otoman. Acest ordin i-a conferit apoi supranumele de Dracul, ținînd cont de faptul că la multe popoare „dragonului“ i se mai spunea și „drac“. Dracula poate fi considerat un diminutiv, „fiul dragonului“, sau „fiul dracului“. Apoi, Vlad și fratele său vitreg, Radu „cel Frumos“, au fost numiți „Drăcuții“. În vechea slav㠄dragon/drag“ înseamnă îns㠄frumos, iubit“). În istorie însă, Vlad s-a ales cu numele de Dracula, iar fratele său cu cel derivat din Frumos.
Soartă legată de vechea Cetate a Brașovului
„Ceea ce interesează în mod special a fost strînsa legătură a lui Vlad Dracula Țepeș cu orașul Corona, vechea denumire a Brașovului“. În anul 1437, Vlad Dracula și fratele său Radu cel Frumos au fost luați ostatici de sultanul Murad, pentru a-l obliga pe tatăl lor, principele Valahiei, să rămînă aliatul Imperiului Otoman. Vlad a fost astfel nevoit să participe, în 1438, la o invazie a turcilor în Țara Bîrsei. În 1442 a fost ajutat de către Ioan Corvin de Hunyadi să evadeze și să se înroleze în marea armată a cruciaților Europei. În același an, Hunyadi îl căsătorește pe Vlad Dracula cu Anastasia-Maria, nepoată de soră a Sofiei Jagello, regina Poloniei. Iar cu ajutorul sașilor din Corona, ocupă pentru cîteva luni tronul Valahiei, în 1448.
Vlad Dracula a locuit în Schei?
„Hunyadi a fost nevoit să se retragă din sudul Transilvaniei și i-a încredințat apărarea lui Vlad Dracula, numindu-l guvernator militar - rang deținut și de tatăl său, Vlad Dracul, pînă în 1437 - iar ca răsplată pentru serviciile sale îi înapoiază feudele Făgăraș și Amlaș. În acest timp, Dracula s-a ocupat și cu negoțul de cai, reușind să strîngă o avere considerabilă. În 1453 însă, Hunyadi revine la Brașov și ordonă demolarea cetății Brassoviei și a fortăreței de pe Tîmpa. Cu marile pietre rămase din ziduri, lespezi cioplite de meșterii Cavalerilor teutoni în 1211, i se ordonă lui Vlad întărirea zidurilor cetății și a bastioanelor. Astfel, Vlad își construiește în partea de sus a orașului, în zona vestică, nu departe de vechea Brassovie, un «domus», adică o casă fortificată, denumită în cronica săsească un Obere Forstadt“, explică fosta profesoară Bertha Diana Krauser, despre ceea ce se spune în documentul pe care l-a studiat. Temeliile acelei case există și astăzi, fiind vorba de clădirea Căminului de Bătrîni de pe str. C-tin Lacea. Pe ruinele rămase de la „domus“-ul lui Vlad Dracula, în anii 1700 trupele imperiale austriece au construit „Siguranța“ sau „Sicherheit“, devenită apoi, după 1800, „Siehen-house“, Spital pentru răniți.
Frumoasa Katharina, „fără pereche“
Se pare că documentul transilvănean scoate la lumină o „taină de suflet“ a principelui cunoscut mai mult pentru cruzimea sa, decît pentru romantism: dragostea pentru o săsoaică din Schei, legătură care a dus și la pierirea sa ca domnitor. În anul 1455, lui Vlad Dracul i se încredințează apărarea flancului sudic transilvan într-o cruciadă anti-otomană, cu o oaste formată în acel moment din mercenari străini: germani, flamanzi, condottieri toscani, ragusani, florentini, chiar scoțieni (briganți), veniți de la Castelul regal al Branului, și suedezi. În același an, spre sfîrșit, se arată în „Cronica transilvană“, Prințul Vlad Dracula, guvernator militar și Duce de Făgăraș și Amlaș, a început în Corona o idilă cu una dintre cele mai frumoase fecioare ale cetății, la mîna căreia aspirau deja trei pretendenți bine văzuți în Patriciatul Săsesc. Istoricul Bertha Krauser povestește că fermecătoarea săsoaică se numea Katharina, avea 17 ani și era fata țesătorului Thomas Siegel. Părinții ei, sărăcind, au ținut-o pe fată o vreme în nou fondata Mănăstire a Franciscanelor. A stat acolo 5 ani, dar frumusețea ei a fost observată și s-a dus vestea că e «fără pereche» în cetatea Brașovului. Iar părinții au retras-o din mănăstire, la intervenția familiilor pretendenților. Se pare că idila lui Vlad cu Katharina a creat mare nemulțumire în rîndul patriciatului săsesc, mai ales că familiile care și-ar fi dorit-o drept noră pe frumoasa Katharina erau dintre cele mai importante în comunitatea breslelor săsești.
Întîlnirea cu Vlad Dracula
Vlad Dracula îl cunoștea pe tatăl Katharinei, bătrînul Thomas Siegel, încă din 1438, cînd fusese luat rob la turci, iar tatăl său, Vlad voievodul, insistase pe lîngă bey să-l elibereze. Sărac, bolnav și rămas fără casă, fostul staroste al țesătorilor locuia acum împreună cu familia sa la rudele soției, Susanna, născută Fronius, în așa-numitul imobil „Tartler“. Casa există și astăzi și se află pe strada Poarta Schei nr. 14. Toată familia lui Siegel muncea acolo și, pentru că erau săraci, dar și puțin zgîrciți nu aveau servitori și își împărțeau treburile gospodăriei. Katharina obișnuia să țeasă într-o încăpere de la parterul casei. Întîlnirea cu Vlad Dracula, care s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa săsoaică, a avut loc într-o dimineață geroasă de decembrie. Așa cum era obiceiul în cetate, la acea vreme, fiecare familie trebuia să asigure prin rotație și hrana soldaților și apărătorilor bastionului breslei de care aparținea. În acea dimineață era rîndul familiei bătrînului Siegel. Katharina se chinuia să tragă la deal o sanie mare și încărcată cu vîrf, la care împingeau și verișoarele ei.
Dragostea a învins rațiunea
„Cînd a văzut-o sus la Bastion, Vlad Dracula, care tocmai se afla atunci acolo cu ofițerii săi, a sărit s-o ajute. Spre uimirea tuturor. Deși era speriată din cauza grozăviilor pe care le auzise despre celebrul principe, fata a fost impresionată de gestul său... Adevărul a fost că Vlad - la vederea frumoasei tinere cu ochii ei mari și albaștri și cozile aurii, foarte lungi și bogate, a fost lovit de o dragoste atît de năpraznică încît nu a mai luat în considerare sfaturile apropiații săi care îl avertizau despre implicațiile și pericolele la care se expune prin această legătură. Se pare că, tot din acel moment, a uitat și de toate celelalte aventuri pe care le întreținea în cetatea Coronei“, povestește brașoveanca. A continuat legătura cu Katharina, în ciuda voinței tuturor.
În toamna anului 1462, rămas văduv, Vlad a avut chiar de gînd să o ia de nevastă pe frumoasa Cetății, cu care avea deja trei copii. Dar nu și-a mai dus planul la bun sfîrșit, din cauza complotului căruia i-a căzut victimă. Complotiștii au ticluit, în numele lui Vlad Țepeș, două scrisori cu peceți false care au fost chipurile interceptate la Bran de către castelanii regali.
Într-una dintre ele, domnitorul „cerea iertare“ sultanului și-i promitea că i-l va preda pe însuși „Craiul Ungariei“. Crezînd că scrisoarea e adevărată, regele Mathias l-a chemat într-un loc la poalele Piatrei Craiului. Acolo l-a și arestat și apoi l-a închis în Fortăreața Vișegrad. Se mai spune că, acest complot a fost țesut și de cei care s-au răzbunat pentru dragostea lui cu Katharina, mai susține fosta profesoară din Brașov.
Crime de Paște
u La 2 aprilie 1459, după ce distrusese toate recoltele de grîne din Țara Bîrsei, Dracula a poruncit să fie prinși sute de tîrgoveți brașoveni, pe care i-a dus în afara orașului, lîngă capela Sf. Iacob (care acum nu mai există). Soldații lui au dat foc mahalalei, care a ars toată noaptea, iar dimineața, sîngerosul domnitor a luat micul dejun printe muribunzii care agonizau în țeapă. După moartea acestora, a poruncit jefuirea și incendierea Bisericii Bartolomeu, precum și arderea satului Codlea. Legendele spun că pe unul dintre căpitanii care trebuia să distrugă Codlea nu l-a lăsat inima să îndeplinească porunca, și din acest motiv a fost și el tras în țeapă. Cronicarii sași povestesc că Dracula a mai tras în țeapă 600 de negustori care veneau cu marfă din Țara Bîrsei.
Domnii din Tara Romaneasca          pina la ultima domnie a lui Vlad Tepes
       u Litovoi, inainte de 1247 - c. 1273, voievod al unei formatiuni statale din Oltenia
             u Seneslav, voievod al unei formatiuni statale de pe Arges in 1247 (probabil si inainte, si dupa 1247)
             u Barbat, c. 1273 - c.1290, voievod al unei formatiuni statale din Oltenia
             u Tihomir (Tugomir), c. 1290 - c. 1310
             u Basarab, (Ivanco, Ioan) (fiul lui Tihomir), c. 1310 (prima mentiune sigura in 1319) - inainte de 1324, voievod local; in 1324 - 1352 mare voievod si domn
             u Nicolaie - Alexandru (fiul lui Basarab), 1352 - 16 noiembrie 1364
             u Vladislav I (Vlaicu) (fiul lui Nicolaie - Alexandru), 16 noiembrie 1364 - c. 1377, asociat la domnie, in 1372, cu fratele sau Radu I
             u Radu I (fiul lui Nicolaie - Alexandru), c. 1377 - 1383
             u Dan I (fiul lui Radu I), c. 1383 - septembrie 1386; de pe la 1383 a asociat la domnie pe fratele sau, Mircea ce Batrin
             u Mircea cel Batrin, septembrie 1386 - ianuarie 1418; din 1408 a asociat la domnie pe fiul sau, Mihail; domnia i-a fost intrerupta de Vlad I
             u Vlad I (fiul lui Dan I), noiembrie 1394 - ianuarie 1397
             u Mihail I (fiul lui Mircea cel Batrin), ianuarie 1418 - august 1420
             u Radu al II-lea Prasnaglava (Chelul) (fiul lui Mircea cel Batrin), august 1420 - 1422, 1423 (vara), 1424 (inainte de 10 noiembrie), mai 1426, ianuarie - primavara 1427
             u Dan al II-lea (fiul lui Dan I), 1422 - februarie - martie 1431
             u Alexandru I (Aldea) (fiul lui Mircea cel Batrin), februarie - martie 1431 - decembrie 1436
             u Vlad Dracul (fiul lui Mircea cel Batrin), decembrie 1436 - 1442 (toamna), 1443 (primavara) - decembrie 1446
             u Mircea (fiul lui Vlad Dracul), 1442 (toamna)
             u Basarab al II-lea (fiul lui Dan al II-lea), decembrie 1442 - 1443 (primavara)
             u Vladislav al II-lea (fiul lui Dan al II-lea), decembrie 1446 - 1456 (intre 15 aprilie si 3 iulie)
             u Vlad Tepes (fiul lui Vlad Dracul), 1456 (intre aprilie - iunie) - noiembrie 1462
             u Radu cel Frumos (fiul lui Vlad Dracul), noiembrie 1462 - ianuarie 1475; domnia i-a fost intrerupta de Basarab cel Batrin
             u Basarab cel Batrin (Laiota) (fiul lui Dan al II-lea), noiembrie - decembrie 1473, primavara - octombrie 1474, ianuarie 1475 - noiembrie 1476
             u Vlad Tepes (fiul lui Vlad Dracul), noiembrie - decembrie 1476.
Prima soție s-a sinucis
Alte hrisoave spun că, prima soție a lui Vlad Dracula s-a sinucis aruncîndu-se din turn, iar o amantă a fost ucisă pentru „necredință“. Despre viața amoroasă a tiranului se cunosc prea puține date, doar faptul că a fost căsătorit de cel puțin două ori, cu o fată de boier, și cu sora regelui Matei Corvin (cel care l-a ținut în captivitate 12 ani), și că a avut mai mulți copii nelegitimi. Prima soție s-a sinucis în 1462, în ultimul său an de domnie adevărată, aruncîndu-se în rîu, din turnul cetății, în timp ce aceasta era atacată de turci.
„Pamflete“ germane despre Dracula
u Brașoveanca Bertha Diana Krauser susține că în cronica austriacului Thomas Ebendorfer se vorbește despre o serie de „pamflete“ germane despre Vlad Dracula, care au fost tipărite și răspîndite în zona Transilvaniei. Se pare că acestea au fost concepute chiar în casa familiei Tartler, în care locuia și familia Katharinei. Autorii erau probabil chiar rivalii lui Vlad Dracula, printre care se număra și unul dintre verii Katharinei. „Faptul că, ulterior familia Tartler a dat și un binecunoscut cronicar al Brașovului, Thomas Tartler, secolul al XVI-lea, face ca presupunerea să poată fi corectă“, spune Bertha Krauser. În aceste „pamflete“, Țepeș era acuzat și de fapte imorale și de tulburarea liniștii cetății printr-un duel pe care l-ar fi avut cu fiul Comitelui cetății în ajunul Crăciunului din 1455, duel petrecut chiar în curtea actualei Biserici Negre. În „pamflete“ a fost descris și masacrul din ziua de Paște din anul1459, din Bartolomeu.
Răpus de un complot
u După ce a fost arestat și întemnițat la Buda, în fortăreața Vișegrad, feudele lui Vlad Țepeș au intrat în posesia huniazilor timp de șase ani, apoi în administrarea orașelor săsești. De prin 1467, conform vechiului document transilvan, Vlad Dracul și-a petrecut însă mult timp în cetatea Corona, dar și în expediții militare. Bertha Diana Krauser spune că și cronici otomane și bizantine ar afirma ideea că Țepeș n-a stat în temniță 14 ani, așa cum acreditează unii istorici pentru a-i motiva lipsa de interes față de zona sud-carpatică după pierderea tronului, din 1462. Se pare chiar că, pînă următoarea scurtă domnie din 1476 și apoi fulgerătoarea sa dispariție, în urma unui asasinat, în decembrie 1476 sau ianuarie 1477, Țepeș s-a îngrijit de descendenții săi din zona Ciocracului, așa cum atestă vechile cărți funciare din anii 1850 privind familiile Draguly, Laszlo (Ladislau) sau Siegel (numele de fată al Katharinei).
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  FED CUP 2019. ”Tricolorele” au ratat calificarea în finală /Franța - România 3-2


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Răzvan Lucescu e campion în Grecia cu PAOK Salonic


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Irina Begu, învinsă de Pauline Parmentier / Franța - România 2-2/ Urmează meciul de dublu


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a învins-o pe Caroline Garcia / România - Franța 2-1


  21.04.2019
 • ➤ National


  Pro România începe negocierile pentru a schimba guvernul cu unul de uniune națională


  21.04.2019
 • ➤ National


  Moartea ziaristului de la Monitorul de Cluj, investigată de Poliție


  21.04.2019
 • ➤ Sport


  Lupii au cîștigat finala cu Galațiul


  Corona Brașov este campioana României la hochei pe gheață


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie mare cu Filiași| Horia Popa și Dragoș Popa, marcatori/ Cetate Râșnov și AFC Hărman, surprize neplăcute


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  FED Cup. Simona Halep a trecut de Mladenovic/ România conduce Franța cu 1- 0


  20.04.2019
 • ➤ Sport


  Rezultatele etapei a 18-a


  Liga 4 Brașov. Cristianul a marcat 22 de goluri în meciul cu Voila! Liderul, pas greșit la Tărlungeni


  20.04.2019
 • ➤ Local


  Un asistent-șef de la Secția de la Vulcan a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, suspectat de fraudă cu banii pacienților


  19.04.2019
 • ➤ Local


  Doi zimbri de la Vama Buzăului vor fi puși în libertate în Rezervația Vânători-Neamț


  19.04.2019
 • ➤ National


  Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca Bogdan Licu să preia interimar funcția de procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Arbitru lovit cu pumnul!


  Liga 4 Brașov. Mihai Ichimescu (ACS Prejmer), suspendat 15 etape de Comisia de Disciplină!


  19.04.2019
 • ➤ Local


  O învățătoare din Brașov, condamnată la 8 luni de închisoare sub supraveghere pentru purtare abuzivă . Le spunea elevilor „gunoaie” și „tâmpiți”


  19.04.2019
 • ➤ National


  CCR amână pentru 20 mai decizia care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. În aceeași zi, e termen în procesul lui Dragnea


  19.04.2019
 • ➤ Cititori


  Din ce motive este obligatoriu să asigurăm angajaților echipamente de protecție?


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Locuri de poveste


  Destinații de vacanță pentru fanii „Game of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Obișnuințe ciudate


  Preferințele culinare ale Papilor


  19.04.2019
 • ➤ Life


  E bine să știi


  Gelatina regenerează tenul îmbătrânit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O balenă însărcinată a fost ucisă de plastic


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A murit una dintre cele mai rare țestoase din lume


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Experiment controversat al chinezilor


  Savanții au creat maimuțe cu „creier de om’’


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Ariana Grande face publică imaginea creierului său „afectat“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Doar patru luni


  Naomi Campbell și Liam Payne s-au despărțit


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Succes în minute


  Arya Stark, cel mai sângeros personaj din „Game Of Thrones“


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Monica Bârlădeanu și Andrei Aradits se joacă de-a amanții


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Își reface viața


  Cristina Spătar are un iubit


  19.04.2019
 • ➤ Prima pagina


  Zilele Brașovului au fost amânate


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Condiții mai bune pentru elevii olimpici


  1,3 milioane lei pentru Centrul Județean de Excelență în Educație


  19.04.2019
 • ➤ Economic


  Teodorovici anunță amnistie fiscală


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Sediu nou pentru Secția 3 Poliție Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Nu mai sunt piedici


  Start pentru Sala Polivalentă


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  „Nu încuraja cerșetoria!“, campanie a Poliției Locale și RATBV


  19.04.2019
 • ➤ Eveniment


  Creșă sau grădiniță în Avantgarden


  19.04.2019
 • ➤ Religie


  Intrarea Domnului în Ierusalim


  Duminica Floriilor


  19.04.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  19.04.2019
 • ➤ Life


  A recunoscut


  Andra: „Da, m-am îngrășat câteva kilograme”


  19.04.2019
 • ➤ Life


  O româncă a creat veșmântul pe care îl va purta Papa Francisc la Șumuleu Ciuc


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Angelina Jolie a renunțat, legal, la „Pitt“ din numele ei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Beyonce va lansa un nou album


  19.04.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Brașoveni în lupta națională


  Pompiliu Dan - lupta tinereții și jertfa maturității (II)


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  O eliminare crudă pentru Guardiola


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Liga 4 Brașov


  ACS Prejmer, nemulțumiri la adresa AJF Brașov


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov vizează a cincea victorie consecutivă în C5


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Antrenorul Călin Moldovan debutează pe banca lui AFC Hărman la meciul cu CFR Cluj II


  19.04.2019
 • ➤ Sport


  Cere sprijin


  ACS SR Brașov. Florin Stîngă e îngrijorat de viitorul echipei


  19.04.2019
 • ➤ Life


  Românii au început să vândă ,,cenușă de la incendiul de la Notre-Dame“


  18.04.2019
 • ➤ National


  Estimări ale PE la europarlamentare în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8, Alianța USR-PLUS - 6


  18.04.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Paști însîngerat

  Articolul următor


  PSD nu crede că brașovenii votează cu PNL

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.899 milisecunde, încărcat în milisecunde