Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Detectiv particular în România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 11.07.2005
* Peste 90% dintre angajații actuali ai agențiilor de detectivi particulari sînt foști polițiști și foști ofițeri de informații
* În acest moment, în țară nu există nici o școală unde să poată fi învățată meseria de detectiv particular

Cînd spui „detectiv particular“, parcă te și duce gîndul la un personaj îmbrăcat într-un trenci ponosit, molfăind nervos în colțul gurii o țigară neaprinsă. Un omuleț cu fața obosită, neras de cîteva zile, moțăind cu capul pe volan în așteptarea unui soț infidel care s-a ascuns cu amanta într-un motel de la marginea orașului. Îl și vezi înșfăcînd un aparat de fotografiat, fericit că, în sfîrșit, îl poate surprinde în flagrant pe nenorocitul care l-a ținut treaz toată noaptea. Și mulțumit că acum se va putea întoace liniștit la biroul unde secretara îl bate la cap că nu și-a luat leafa de cinci săptămîni. Acum are în sfîrșit proba pe care o așteaptă clienta cea cicălitoare și parfumată cu un kil de colonie și care, cu cu degetele ei grăsuțe și pline de inele de aur, îi va număra în palmă cele cinci foi de-o sută de parai promise pe fotografia infidelului. Bărbatul pe care ea l-a adunat de pe drumuri, pentru că l-a iubit ca o nebună, și l-a făcut om, iar el o înșală acum cu fîța aia uscată ca o scîndură, care mai are și-un copil din flori de hrănit. Ei bine, asta ar putea fi doar o scenă dintr-un film de duzină, susține detectivul român. Noul detectiv particular, cu diplomă și certificat pentru o meserie la fel de respectabilă și utilă ca oricare alta care presupune investigație.
„Inteligent și operativ“
„Detectivul particular are nevoie de inteligență, rezistență fizică, pasiune, spirit de sacrificiu. Trebuie să fii un tip care-și sacrifică și familia, și prietenii, și distracția de multe ori, pentru că «subiecții» pe care îi urmărești sînt activi și sîmbăta, și duminica. În plus, trebuie să fii foarte operativ în această activitate, și să-i furnizezi clientului tău la timp datele și informațiile pe care ți le cere. Pornind de la informațiile preliminare, noi ne punem la punct un plan de acțiune și trecem la acțiune. Dar, în primul rînd, înainte de a semna un contract, trebuie să evaluăm foarte bine dacă putem sau nu să-i satisfacem cererea clientului. Trebuie să fii fair-play. Decît să-i promiți mare cu sarea, mai bine îl refuzi elegant și îl trimiți la o altă agenție care poate fi în măsură să-i rezolve doleanțele. Pentru că se poate întîmpla ca posibilitățile tale tehnice, organizatorice sau de personal să nu-ți permită să duci la bun sfîrșit o anumită misiune“, spune Liviu Găitan, director executiv al primei agenții de detectivi particulari licențiate din județul Brașov.
Recuzita detectivilor
Detectivul brașovean mai spune că activitatea detectivistică nu se rezumă doar în a produce poze „compromițătoare“. Chiar dacă există și detectivi „solitari“, în general este o muncă de echipă. O activitate în teren, eficientă și în condiții de confidențialitate, care necesită în egală măsură o bună organizare și mijloace tehnice adecvate, începînd cu mașinile de teren și terminînd cu reportofoane, binocluri, aparate de fotografiat sau camere video. Despre aparatura de ascultare, detectivul n-a făcut însă nici o mențiune.
Investigații domestice
Cele mai des întîlnite solicitări din partea clienților sînt totuși așa-numitele „investigații domestice“, în care unul dintre soți, care se consideră înșelat, vrea să știe adevărul. Tot în acestă categorie intră și procurarea de probe în cazul partajului, inclusiv „anchete sociale“ în baza cărora instanța poate decide cărui părinte să încredințeze copilul, în cazul divorțului părinților. Există însă și persoane care, deși știu proverbul „dragostea e oarb㓠vor să evite neplăcerile unui mariaj nefericit. Și, pentru că paza bună trece primejdia rea, vor o investigație premaritală asupra viitorului partener. Sînt și părinți care comandă misiuni de supraveghere a anturajului copiilor lor. „Ca o părere personală, un detectiv care preia doar astfel de cazuri se plafonează. Ce-i drept, scoate niște bani, dar din punct de vedere profesional, prea mari satisfacții nu există. Mai cu seamă că, în anumite situații, trebuie să ții seama că, de cele mai multe ori, copiii cuplului în conflict sînt prinși la mijloc. De multe ori, trebuie să fii ca un medic de relații sociale, să arbitrezi relația la nivelul cuplului, prezentînd clientului în mod obiectiv informațiile cerute și oferindu-i argumente pentru rezolvarea amiabilă și demnă a situației, astfel încît copiii să nu sufere foarte mult“, spune Liviu Găitan.
Anchete pentru patroni
În categoria „cazurilor mai profesioniste“, mai relevante pentru cariera de detectiv, s-ar încadra cazurile legate de interesele economice ale unei firme. Un patron de firmă poate cere unei firme de detectivi particulari date legate de solvabilitatea și bonitatea unui viitor partener într-o afacere sau poate dori să verifice loialitatea unui angajat, înainte sau în timpul colaborării cu firma. În cazurile de analiză a unui angajat, poate apărea necesitatea întocmirii unui „portret grafologic“ al persoanei investigate, în baza unei probe de scris furnizate agenției de către client. Analiza grafologică se face de un expert grafolog, care este fie angajat, fie colaborator al firmei de detectivi, și vine în completarea datelor strînse de detectivi. „Scrisul, ca și amprenta, nu înșală niciodată asupra indentității unei persoane. Dintr-o singură probă de scris, un expert grafolog poate evalua aproape fără greș personalitatea omului. În Franța, de exemplu, angajările nu se fac fără un astfel de portret, de care angajatorul ține întotdeauna cont“, mai spune Liviu Găitan.
Securitatea firmelor
Clientul unei agenții de detectivi particulari mai poate fi preocupat de securitatea firmei sale, pornind de la propriii angajați și ajungînd pînă la fraudele informatice. Sub acest aspect, activitatea detectivistică devine foarte complexă și implică cunotințe foarte specializate, care impun colaborarea firmei de detectivi cu firmele de pază și protecție private sau cu cele specializate în echipamente de supraveghere sau de alarmare, și producerea unui raport de evaluare care să țină cont de toate variabilele implicate.
Greu de obținut informații
Ca în orice profesie care se bazează pe informații, și detectivii, cît ar fi ei de specialiști în a afla ce nu știu alții, sînt nevoiți să colaboreze cu multe instituții ale statului care dețin diferite informații. De exemplu, un detectiv poate avea nevoie să verifice un număr de înmatriculare al unei mașini sau cazierul unei persoane „Deocamdată, există foarte multă reținere, atunci cînd solicităm o anumită informație“, se plînge detectivul Liviu Găitan. Bazele de date ale poliției nu pot fi accesate direct de către detectivii particulari, cu toate că în alte țări acest sistem e accesibil, contra unei anumite taxe. „La noi, fiecare se descurcă cum poate. Prin relații personale, cu mici atenții. Pînă la urmă, informația costă, nu-i așa? Legea există, normele de aplicare există, ar trebui să mai existe și puțină bunăvoință din partea autorităților“, crede detectivul brașovean. Asociația Națională a Detectivilor din România și-a propus încheierea unor protocoale de colaborare cu diferite instituții de stat, astfel încît să ușureze comunicarea și accesul la informație.

„Cred că ceea ce s-a rezolvat pînă acum este abia la început și sîntem încă într-o perioadă de căutări pentru implementarea acestei profesii în România. În țările cu tradiție, există deja o specializare. La noi, deocamdată, se fac cam de toate. Practic, în pachetul de servicii trebuie să fii mai reținut, nu să promiți tot și să nu faci nimic așa cum trebuie. Viitorul acestei profesii în România aparține societăților de detectivi specializate, care trebuie să acționeze pe două coordonate majore: să investescă și să formeze detectivi bine pregătiți profesional, care să aibă asigurată o bază logistică corespunzătoare, cu tehnică de ultimă generației și, în plus, o specializare pe anumite segmente de activitate a agențiilor de detectivi.“ Liviu Găitan, director executiv al unei agenții de detectivi particulari.

Decalogul detectivului particular

1. Nimic nu este mai important, din punct de vedere profesional, decît clientul tău.
2. Nu accepta niciodată o misiune împotriva unui fost client, pentru o perioada de cel puțin 2-3 ani.
3. Pune la dispoziția clientului numai informațiile de a căror veridicitate ești sigur, după ce în prealabil le-ai verificat din cel puțin două surse credibile.
4. Păstrează secretul profesional privind sursele informațiilor obținute confidențial, garanție a credibilității și seriozității în relația cu clientul.
5. Respectă întotdeauna cerințele clientului tău, excepție făcînd cazurile în care, din cauza gravității fapelor descoperite, ești obligat prin lege să le comunici instituției legale în jurisdicția căreia se încadrează faptele descoperite.
6. Asigură-ți răgazul necesar, chiar dacă asta costă, de a strînge acele dovezi incontestabile care înlătură orice deformare a realității.
7. Evită interpretările greșite și înlătură neînțelegerile care ar putea aduce prejudicii imaginii de ansamblu a profesiei.
8. Manifestă tact pentru a cîștiga încrederea clientului care se arată reticent, pentru ca apoi, abordînd chestiunile tehnice care țin de soluționarea cazului, să-l determini să descrie fără omisiuni sau subterfugii toate aspectele afacerii sale, pentru a elabora în deplină cunoștință de cauză un plan de acțiune.
9. În relația cu clientul manifestă onestitate, integritate, loialitate și dăruire, folosind numai mijloace legale.
10. Străduiește-te fie să servești clientul cu toate puterile tale, fie să-l îndrumi spre cineva cunoscut care poate să-l ajute mai bine, în cazul în care cererea acestuia te depășește.

Consfătuire regională a detectivilor particulari, la Brașov
• Asociația Națională a Detectivilor din România a organizat vineri, la Brașov, Consfătuirea Regională a Detectivilor Particulari. Asociația, înființată în anul 2000, este organizată în 15 filiale regionale, județul Brașov făcînd parte din regiunea Transilvania 2, alături de Sibiu, Covasna, Harghita și Mureș. „Întîlnirea se înscrie în șirul celorlalte consfătuiri regionale pe care le-am avut și le vom mai avea în țară pînă la sfîrșitul anului. Problemele sînt aproape aceleași, legate în principal de lămurirea aspectelor privind obținerea atestatelor de detectiv particular sau de licențierea agențiilor. Aici, la Brașov, am întrunit o largă participare și un foarte bun interes, din toate mediile. Brașovul s-a constituit, încă de la apariția asociației noastre, într-o gazdă și un partener redutabil în regiune“, a declarat președintele executiv al ANDR, Maria Bumbaru (foto medalion).
Cum poți să te faci detectiv particular?
• Mulți s-ar putea crede potriviți să fie detectivi particulari. Indiferent de calități, nimeni nu poate profesa însă dacă nu are un atestat de detectiv, așa cum prevede Legea nr 329/2003. Ca să obțină un atestat, un candidat trebuie să-și facă întîi un dosar destul de stufos, pe care îl va depune la sediul Inspectoratului de Poliție Județean. Acolo, va fi evaluat de către o comisie de specialitate. Apoi, candidații trebuie să treacă de o probă scrisă, în baza unei tematici stabilite de serviciul de investigații criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției, și de un interviu. Examene pentru detectivi sînt organizate trimestrial iar comisiile de examinare sînt înființate la ordinul inspectorului-șef al IPJ. Primul examen din țară a fost organizat la Brașov, pe data de 20 iunie. Din cei 20 de candidați înscriși, s-au prezentat la examenul doar 15. Un al doilea examen a fost organizat la Covasna, pe 1 iulie, pentru doar trei candidați. Și firma de detectivi particulari sau un birou personal al unui detectiv au nevoie, de o licență de funcționare, acordată tot de către serviciul de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene.
84 de agenții licențiate
• Pînă în data de 26 iunie 2005, în România au fost licențiate 84 de agenții ale detectivilor particulari, din care 39 fac parte din ANDR. Licențierea agențiilor și atestarea detectivilor se află încă în derulare, deoarece normele de aplicare ale Legii nr. 329/2003, privind exercitarea profesiei de detectiv particular, au apărut abia în luna octombrie 2004, iar primul examen de atestare pentru detectivi a fost organizat abia în 20 iunie 2005.
Nu există școală de detectivi
• Peste 90% dintre angajații actuali ai agențiilor de detectivi particulari sînt foști polițiști și foști ofițeri de informații, care au lucrat în SRI, SIE, SPP și alte servicii de informații, mai ales înainte de ’89. În ultimii ani, tot mai mulți civili doresc să practice această meserie, însă ei nu prea au unde să urmeze niște cursuri de specialitate. O instituție de învățămînt a fost creată în 1996, în patru orașe din țară, inclusiv Brașov, dar a funcționat doar trei ani și a dat două promoții de detectivi. Aceasta a funcționat în baza unui acord de principiu emis de Ministerul Educației și Cercetării, cu avizul Ministerului de Interne, înainte de apariția legii detectivilor. Autorizația de funcționare a școlii a fost în cele din urmă ridicată, MEC motivînd că, pe de o parte, nu există cadrul legislativ pentru funcționarea acesteia, iar pe de altă parte, nu are oameni pregătiți în domeniu care să poată aproba și preda programa analitică a studiilor. Reprezentanții ANDR fac eforturi pentru a înființa fie studii de masterat pe această specializare, fie module opționale de studii, în cadrul unor universități din țară, mai ales la facultățile de drept.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Locuri de muncă pe diverse meserii în Germania pentru studenți


  22.01.2018
 • ➤ Economic


  Dragnea: Declarația 600 se amînă pînă în martie


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Telenovela Poverlovici a ajuns la final. Fotbalistul va juca la AS SR Brașov


  22.01.2018
 • ➤ Local


  CinEd România 2018: pe 27 ianuarie se organizează primele formări destinate profesorilor din Brașov


  22.01.2018
 • ➤ National


  Proiect PSD: Închisoare pentru refuzul de prezentare la audieri la Comisiile de anchetă din Parlament


  22.01.2018
 • ➤ Economic


  ANAF ar putea face un pas înapoi în ceea ce privește formularul 600


  22.01.2018
 • ➤ Local


  Scarile interioare din lemn, o veritabilă componentă de lux a locuinței tale


  22.01.2018
 • ➤ National


  Împărțeala ministerelor amînă anunțarea guvernului


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Simona Halep a demolat-o pe Osaka și e în "sferturi" la Melbourne


  22.01.2018
 • ➤ Prima pagina


  CJ convoacă primarii pentru detalii


  Autostrada Ploiești-Brașov prinde contur


  22.01.2018
 • ➤ Eveniment


  Pe termen de 10 ani


  Primăria Brașov concesionează 10.200 de parcări publice


  22.01.2018
 • ➤ Eveniment


  Înșelăciuni cu bani noi


  22.01.2018
 • ➤ Eveniment


  Crimă pe strada Aurel Vlaicu din Brașov


  22.01.2018
 • ➤ Eveniment


  Lidera femeilor PSD Brașov a fost demisă


  22.01.2018
 • ➤ Eveniment


  1.000 de brașoveni s-au solidarizat cu protestatarii de la București


  22.01.2018
 • ➤ Actualitate


  Inspirat de o carte


  Angajatlastat.ro, portalul reformei în sistemul public


  22.01.2018
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, în topul îmbolnăvirilor de rujeolă


  22.01.2018
 • ➤ Actualitate


  Opt turiști accidentați ieri pe pîrtiile din Poiană


  22.01.2018
 • ➤ Actualitate


  Terenul pentru viitorul spital, predat primăriei în 30 de zile


  22.01.2018
 • ➤ National


  Verificări la Jandarmeria Capitalei


  Un jandarm a lovit cu pumnii mai mulți protestatari


  22.01.2018
 • ➤ National


  Dragnea bate-n cuie azi guvernul Vasilicăi Dăncilă


  22.01.2018
 • ➤ Life


  Nu iese fum fără foc


  Elena Udrea este însărcinată?


  22.01.2018
 • ➤ Life


  De ce Regina Elisabeta a II-a nu își serbează niciodată ziua de naștere


  22.01.2018
 • ➤ Life


  Fiscul spaniol vrea să o dea în judecată pe Shakira


  22.01.2018
 • ➤ Life


  Ed Sheeran se însoară


  22.01.2018
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Armele bunicii în lupta cu răceala


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Petrolul a făcut instrucție în amicalul cu ACS Steagu Roșu


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Olimpia CSU Brașov a pierdut clar derbiul cu Sepsi Sf. Gheorghe


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Steaua a cîștigat Cupa României la polo


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Corona Brașov, dublă victorie cu Dunărea Galați


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Prima victorie din acest an


  „Cred că s-a născut echipa de care Brașovul va fi mîndru”


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  Tot mai departe de AS SR Brașov


  Cazul Poverlovici, în stand-by


  22.01.2018
 • ➤ Sport


  O victorie cu sufletul


  Handbalistele Coronei s-au descărușat în meciul cu CSM Bistrița


  21.01.2018
 • ➤ Life


  Azi este Ziua mondială a îmbrățișărilor


  21.01.2018
 • ➤ Local


  Cod galben de ninsoare în județul Brașov


  21.01.2018
 • ➤ Local


  Trafic aglomerat pe DN1


  21.01.2018
 • ➤ Local


  Crimă la Brașov. Doi suspecți reținuți


  21.01.2018
 • ➤ National


  Godină a postat pe Facebook poza cu jandarmul foarte protectiv cu Dragnea și spune ca e același care a lovit cu pumnul protestatarii


  21.01.2018
 • ➤ National


  Anchetă: Un jandarm, filmat în timp ce lovește cu pumnul manifestanți din Piața Universității


  21.01.2018
 • ➤ Sport


  Schiorii Coronei încep sezonul competițiilor


  21.01.2018
 • ➤ National


  Update/Peste 1000 de brașoveni au strigat în Piața Sfatului "Nu vrem să fim o nație de hoți"


  20.01.2018
 • ➤ National


  Update/Aproape 60.000 de participanți la Protestul anticorupție din București


  20.01.2018
 • ➤ National


  Grupurile civice Rezistenta și Corupția ucide atrag atenția că "persoane infiltrate" la marșul de protest din acestă seară seara ar putea încerca deturnarea coloanei de manifestanti către Cotroceni


  20.01.2018
 • ➤ Sport


  ACS Steagu Roșu Brașov a pierdut la scor amicalul cu Petrolul


  20.01.2018
 • ➤ Life


  Un asteroid "potențial periculos" va trece pe lîngă Terra pe 4 februarie


  20.01.2018
 • ➤ National


  Avertizare de ninsori în weekend pentru toată țara


  20.01.2018
 • ➤ National


  Mii de persoane din toată țara sînt așteptate la un protest de amploare astăzi, în București


  20.01.2018
 • ➤ National


  PSD decide luni componența Guvernului ,,Teleorman,,


  20.01.2018
 • ➤ Sport


  Halep a stat pe teren trei ore și 45 de minute!


  Australian Open. Simona Halep: "Am cîștigat datorită inimii"


  20.01.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  PD va fi condus din Ardeal

  Articolul următor


  Temelia va fi dinamitată

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.035 milisecunde, încărcat în milisecunde