Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Prima pagina
Publicitate

Detectiv particular în România

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Andrei PAUL, 11.07.2005
* Peste 90% dintre angajații actuali ai agențiilor de detectivi particulari sînt foști polițiști și foști ofițeri de informații
* În acest moment, în țară nu există nici o școală unde să poată fi învățată meseria de detectiv particular

Cînd spui „detectiv particular“, parcă te și duce gîndul la un personaj îmbrăcat într-un trenci ponosit, molfăind nervos în colțul gurii o țigară neaprinsă. Un omuleț cu fața obosită, neras de cîteva zile, moțăind cu capul pe volan în așteptarea unui soț infidel care s-a ascuns cu amanta într-un motel de la marginea orașului. Îl și vezi înșfăcînd un aparat de fotografiat, fericit că, în sfîrșit, îl poate surprinde în flagrant pe nenorocitul care l-a ținut treaz toată noaptea. Și mulțumit că acum se va putea întoace liniștit la biroul unde secretara îl bate la cap că nu și-a luat leafa de cinci săptămîni. Acum are în sfîrșit proba pe care o așteaptă clienta cea cicălitoare și parfumată cu un kil de colonie și care, cu cu degetele ei grăsuțe și pline de inele de aur, îi va număra în palmă cele cinci foi de-o sută de parai promise pe fotografia infidelului. Bărbatul pe care ea l-a adunat de pe drumuri, pentru că l-a iubit ca o nebună, și l-a făcut om, iar el o înșală acum cu fîța aia uscată ca o scîndură, care mai are și-un copil din flori de hrănit. Ei bine, asta ar putea fi doar o scenă dintr-un film de duzină, susține detectivul român. Noul detectiv particular, cu diplomă și certificat pentru o meserie la fel de respectabilă și utilă ca oricare alta care presupune investigație.
„Inteligent și operativ“
„Detectivul particular are nevoie de inteligență, rezistență fizică, pasiune, spirit de sacrificiu. Trebuie să fii un tip care-și sacrifică și familia, și prietenii, și distracția de multe ori, pentru că «subiecții» pe care îi urmărești sînt activi și sîmbăta, și duminica. În plus, trebuie să fii foarte operativ în această activitate, și să-i furnizezi clientului tău la timp datele și informațiile pe care ți le cere. Pornind de la informațiile preliminare, noi ne punem la punct un plan de acțiune și trecem la acțiune. Dar, în primul rînd, înainte de a semna un contract, trebuie să evaluăm foarte bine dacă putem sau nu să-i satisfacem cererea clientului. Trebuie să fii fair-play. Decît să-i promiți mare cu sarea, mai bine îl refuzi elegant și îl trimiți la o altă agenție care poate fi în măsură să-i rezolve doleanțele. Pentru că se poate întîmpla ca posibilitățile tale tehnice, organizatorice sau de personal să nu-ți permită să duci la bun sfîrșit o anumită misiune“, spune Liviu Găitan, director executiv al primei agenții de detectivi particulari licențiate din județul Brașov.
Recuzita detectivilor
Detectivul brașovean mai spune că activitatea detectivistică nu se rezumă doar în a produce poze „compromițătoare“. Chiar dacă există și detectivi „solitari“, în general este o muncă de echipă. O activitate în teren, eficientă și în condiții de confidențialitate, care necesită în egală măsură o bună organizare și mijloace tehnice adecvate, începînd cu mașinile de teren și terminînd cu reportofoane, binocluri, aparate de fotografiat sau camere video. Despre aparatura de ascultare, detectivul n-a făcut însă nici o mențiune.
Investigații domestice
Cele mai des întîlnite solicitări din partea clienților sînt totuși așa-numitele „investigații domestice“, în care unul dintre soți, care se consideră înșelat, vrea să știe adevărul. Tot în acestă categorie intră și procurarea de probe în cazul partajului, inclusiv „anchete sociale“ în baza cărora instanța poate decide cărui părinte să încredințeze copilul, în cazul divorțului părinților. Există însă și persoane care, deși știu proverbul „dragostea e oarb㓠vor să evite neplăcerile unui mariaj nefericit. Și, pentru că paza bună trece primejdia rea, vor o investigație premaritală asupra viitorului partener. Sînt și părinți care comandă misiuni de supraveghere a anturajului copiilor lor. „Ca o părere personală, un detectiv care preia doar astfel de cazuri se plafonează. Ce-i drept, scoate niște bani, dar din punct de vedere profesional, prea mari satisfacții nu există. Mai cu seamă că, în anumite situații, trebuie să ții seama că, de cele mai multe ori, copiii cuplului în conflict sînt prinși la mijloc. De multe ori, trebuie să fii ca un medic de relații sociale, să arbitrezi relația la nivelul cuplului, prezentînd clientului în mod obiectiv informațiile cerute și oferindu-i argumente pentru rezolvarea amiabilă și demnă a situației, astfel încît copiii să nu sufere foarte mult“, spune Liviu Găitan.
Anchete pentru patroni
În categoria „cazurilor mai profesioniste“, mai relevante pentru cariera de detectiv, s-ar încadra cazurile legate de interesele economice ale unei firme. Un patron de firmă poate cere unei firme de detectivi particulari date legate de solvabilitatea și bonitatea unui viitor partener într-o afacere sau poate dori să verifice loialitatea unui angajat, înainte sau în timpul colaborării cu firma. În cazurile de analiză a unui angajat, poate apărea necesitatea întocmirii unui „portret grafologic“ al persoanei investigate, în baza unei probe de scris furnizate agenției de către client. Analiza grafologică se face de un expert grafolog, care este fie angajat, fie colaborator al firmei de detectivi, și vine în completarea datelor strînse de detectivi. „Scrisul, ca și amprenta, nu înșală niciodată asupra indentității unei persoane. Dintr-o singură probă de scris, un expert grafolog poate evalua aproape fără greș personalitatea omului. În Franța, de exemplu, angajările nu se fac fără un astfel de portret, de care angajatorul ține întotdeauna cont“, mai spune Liviu Găitan.
Securitatea firmelor
Clientul unei agenții de detectivi particulari mai poate fi preocupat de securitatea firmei sale, pornind de la propriii angajați și ajungînd pînă la fraudele informatice. Sub acest aspect, activitatea detectivistică devine foarte complexă și implică cunotințe foarte specializate, care impun colaborarea firmei de detectivi cu firmele de pază și protecție private sau cu cele specializate în echipamente de supraveghere sau de alarmare, și producerea unui raport de evaluare care să țină cont de toate variabilele implicate.
Greu de obținut informații
Ca în orice profesie care se bazează pe informații, și detectivii, cît ar fi ei de specialiști în a afla ce nu știu alții, sînt nevoiți să colaboreze cu multe instituții ale statului care dețin diferite informații. De exemplu, un detectiv poate avea nevoie să verifice un număr de înmatriculare al unei mașini sau cazierul unei persoane „Deocamdată, există foarte multă reținere, atunci cînd solicităm o anumită informație“, se plînge detectivul Liviu Găitan. Bazele de date ale poliției nu pot fi accesate direct de către detectivii particulari, cu toate că în alte țări acest sistem e accesibil, contra unei anumite taxe. „La noi, fiecare se descurcă cum poate. Prin relații personale, cu mici atenții. Pînă la urmă, informația costă, nu-i așa? Legea există, normele de aplicare există, ar trebui să mai existe și puțină bunăvoință din partea autorităților“, crede detectivul brașovean. Asociația Națională a Detectivilor din România și-a propus încheierea unor protocoale de colaborare cu diferite instituții de stat, astfel încît să ușureze comunicarea și accesul la informație.

„Cred că ceea ce s-a rezolvat pînă acum este abia la început și sîntem încă într-o perioadă de căutări pentru implementarea acestei profesii în România. În țările cu tradiție, există deja o specializare. La noi, deocamdată, se fac cam de toate. Practic, în pachetul de servicii trebuie să fii mai reținut, nu să promiți tot și să nu faci nimic așa cum trebuie. Viitorul acestei profesii în România aparține societăților de detectivi specializate, care trebuie să acționeze pe două coordonate majore: să investescă și să formeze detectivi bine pregătiți profesional, care să aibă asigurată o bază logistică corespunzătoare, cu tehnică de ultimă generației și, în plus, o specializare pe anumite segmente de activitate a agențiilor de detectivi.“ Liviu Găitan, director executiv al unei agenții de detectivi particulari.

Decalogul detectivului particular

1. Nimic nu este mai important, din punct de vedere profesional, decît clientul tău.
2. Nu accepta niciodată o misiune împotriva unui fost client, pentru o perioada de cel puțin 2-3 ani.
3. Pune la dispoziția clientului numai informațiile de a căror veridicitate ești sigur, după ce în prealabil le-ai verificat din cel puțin două surse credibile.
4. Păstrează secretul profesional privind sursele informațiilor obținute confidențial, garanție a credibilității și seriozității în relația cu clientul.
5. Respectă întotdeauna cerințele clientului tău, excepție făcînd cazurile în care, din cauza gravității fapelor descoperite, ești obligat prin lege să le comunici instituției legale în jurisdicția căreia se încadrează faptele descoperite.
6. Asigură-ți răgazul necesar, chiar dacă asta costă, de a strînge acele dovezi incontestabile care înlătură orice deformare a realității.
7. Evită interpretările greșite și înlătură neînțelegerile care ar putea aduce prejudicii imaginii de ansamblu a profesiei.
8. Manifestă tact pentru a cîștiga încrederea clientului care se arată reticent, pentru ca apoi, abordînd chestiunile tehnice care țin de soluționarea cazului, să-l determini să descrie fără omisiuni sau subterfugii toate aspectele afacerii sale, pentru a elabora în deplină cunoștință de cauză un plan de acțiune.
9. În relația cu clientul manifestă onestitate, integritate, loialitate și dăruire, folosind numai mijloace legale.
10. Străduiește-te fie să servești clientul cu toate puterile tale, fie să-l îndrumi spre cineva cunoscut care poate să-l ajute mai bine, în cazul în care cererea acestuia te depășește.

Consfătuire regională a detectivilor particulari, la Brașov
• Asociația Națională a Detectivilor din România a organizat vineri, la Brașov, Consfătuirea Regională a Detectivilor Particulari. Asociația, înființată în anul 2000, este organizată în 15 filiale regionale, județul Brașov făcînd parte din regiunea Transilvania 2, alături de Sibiu, Covasna, Harghita și Mureș. „Întîlnirea se înscrie în șirul celorlalte consfătuiri regionale pe care le-am avut și le vom mai avea în țară pînă la sfîrșitul anului. Problemele sînt aproape aceleași, legate în principal de lămurirea aspectelor privind obținerea atestatelor de detectiv particular sau de licențierea agențiilor. Aici, la Brașov, am întrunit o largă participare și un foarte bun interes, din toate mediile. Brașovul s-a constituit, încă de la apariția asociației noastre, într-o gazdă și un partener redutabil în regiune“, a declarat președintele executiv al ANDR, Maria Bumbaru (foto medalion).
Cum poți să te faci detectiv particular?
• Mulți s-ar putea crede potriviți să fie detectivi particulari. Indiferent de calități, nimeni nu poate profesa însă dacă nu are un atestat de detectiv, așa cum prevede Legea nr 329/2003. Ca să obțină un atestat, un candidat trebuie să-și facă întîi un dosar destul de stufos, pe care îl va depune la sediul Inspectoratului de Poliție Județean. Acolo, va fi evaluat de către o comisie de specialitate. Apoi, candidații trebuie să treacă de o probă scrisă, în baza unei tematici stabilite de serviciul de investigații criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției, și de un interviu. Examene pentru detectivi sînt organizate trimestrial iar comisiile de examinare sînt înființate la ordinul inspectorului-șef al IPJ. Primul examen din țară a fost organizat la Brașov, pe data de 20 iunie. Din cei 20 de candidați înscriși, s-au prezentat la examenul doar 15. Un al doilea examen a fost organizat la Covasna, pe 1 iulie, pentru doar trei candidați. Și firma de detectivi particulari sau un birou personal al unui detectiv au nevoie, de o licență de funcționare, acordată tot de către serviciul de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene.
84 de agenții licențiate
• Pînă în data de 26 iunie 2005, în România au fost licențiate 84 de agenții ale detectivilor particulari, din care 39 fac parte din ANDR. Licențierea agențiilor și atestarea detectivilor se află încă în derulare, deoarece normele de aplicare ale Legii nr. 329/2003, privind exercitarea profesiei de detectiv particular, au apărut abia în luna octombrie 2004, iar primul examen de atestare pentru detectivi a fost organizat abia în 20 iunie 2005.
Nu există școală de detectivi
• Peste 90% dintre angajații actuali ai agențiilor de detectivi particulari sînt foști polițiști și foști ofițeri de informații, care au lucrat în SRI, SIE, SPP și alte servicii de informații, mai ales înainte de ’89. În ultimii ani, tot mai mulți civili doresc să practice această meserie, însă ei nu prea au unde să urmeze niște cursuri de specialitate. O instituție de învățămînt a fost creată în 1996, în patru orașe din țară, inclusiv Brașov, dar a funcționat doar trei ani și a dat două promoții de detectivi. Aceasta a funcționat în baza unui acord de principiu emis de Ministerul Educației și Cercetării, cu avizul Ministerului de Interne, înainte de apariția legii detectivilor. Autorizația de funcționare a școlii a fost în cele din urmă ridicată, MEC motivînd că, pe de o parte, nu există cadrul legislativ pentru funcționarea acesteia, iar pe de altă parte, nu are oameni pregătiți în domeniu care să poată aproba și preda programa analitică a studiilor. Reprezentanții ANDR fac eforturi pentru a înființa fie studii de masterat pe această specializare, fie module opționale de studii, în cadrul unor universități din țară, mai ales la facultățile de drept.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Prima pagina

Mărturii în imagini


Iernile de altădată
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Economic


  Fiscul anunță că abrogă Declarația unică, la o săptămînă de cînd a intrat în vigoare


  23.01.2019
 • ➤ Local


  Ultima oră: vineri, 25 ianuarie 2019, elevii nu merg la școalã


  23.01.2019
 • ➤ Local


  Tarife mai mari pentru taxi din 15 februarie


  23.01.2019
 • ➤ National


  Tudorel Toader, pus la zid în Comisia de Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European


  23.01.2019
 • ➤ National


  Dăncilă: Dăm posibilitatea redeschiderii unor procese pentru ”cei care au fu.. fost corupți”


  23.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Primăria face primii pași pentru preluarea Casei Hirscher


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Specii noi de maimuțe și suricate, așteptate de un an


  S-a deschis Casa Maimuțelor la Zoo Brașov


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Peste 200.000 de români și-ar dori să se mute la Brașov


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  În 24 ianuarie, orarul autobuzelor RAT va fi modificat


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Lideri PSD huiduiți la Brașov


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul va candida pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret din 2024


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Consultare online


  Brașovenii, chemați să stabilească prioritățile orașului


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Invitație la „Hora Unirii“


  23.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Taximetriștii brașoveni, protest spontan contra car sharing


  23.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Numărul morților de gripă a ajuns la 28


  Inspectoratele Școlare trebuie să monitorizeze cazurile de gripă din școli


  23.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Vacanțe mai scurte, examene mai devreme


  23.01.2019
 • ➤ National


  Reacția Comisiei Europene privind Ordonanța lui Toader


  ,,Este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției“


  23.01.2019
 • ➤ National


  Un nou maxim istoric atins de euro


  23.01.2019
 • ➤ National


  România, cea mai mare proporție de tineri din UE care muncesc, dar sînt săraci


  23.01.2019
 • ➤ National


  Toți membrii PLUS vor completa declarații că nu au colaborat cu Securitatea


  23.01.2019
 • ➤ Life


  Jurat la „Bravo, ai stil!“


  Lidia Buble a bătut palma cu Kanal D


  23.01.2019
 • ➤ Life


  Chris Brown, arestat la Paris, pentru viol


  23.01.2019
 • ➤ Life


  Daniela Anencov, „mama“ lui Așchiuță, a împlinit 77 de ani


  23.01.2019
 • ➤ Life


  Andreea Raicu a vizitat-o în India pe Iulia Vîntur


  23.01.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Uleiuri esențiale care mențin pielea tînără


  23.01.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.01.2019
 • ➤ Sport


  Alexandru Dedu mizează pe Danemarca la Mondial


  23.01.2019
 • ➤ Sport


  Sărituri cu schiurile


  Rîșnovul va găzdui două etape de Cupă Mondială


  23.01.2019
 • ➤ Sport


  „Lupii“ Coronei, pe podium în Erste Liga


  23.01.2019
 • ➤ Sport


  Destinație exotică pentru un fost fotbalist la FC Brașov


  23.01.2019
 • ➤ Sport


  Ofertă


  Un fotbalist de la ACS SR Brașov, dorit de Energeticianul


  23.01.2019
 • ➤ Local


  Codrin Ștefănescu și alți lideri PSD au fost huiduiți la Brașov


  22.01.2019
 • ➤ Local


  Taximetriștii brașoveni, protest spontan contra car sharing


  22.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  Toți membrii PLUS vor completa declarații că nu au colaborat cu Securitatea.Cioloș: Nu am colaborat niciodată nici cu Securitatea, nici cu serviciile, nici cu Soros


  22.01.2019
 • ➤ Prima pagina


  25 de morți în toată țara


  Primul deces cauzat de gripă la Brașov


  22.01.2019
 • ➤ Eveniment


  O elevă de 13 ani a căzut de la etajul I al școlii din Bod


  22.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Brașovul va avea Plan Urbanistic General nou abia în 2021


  22.01.2019
 • ➤ Eveniment


  USR propune un program național de măsurare a calității apei de la robinet


  22.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Cerem o soluție de urgență pentru viața pacienților cu AVC


  Brașovul s-a exclus din start din programul pentru tromboliza intravenoasă


  22.01.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Începe cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional W.A. Mozart


  22.01.2019
 • ➤ Eveniment


  Erată pentru aeroport


  22.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Cînd pușcăriașii ne dau lecții


  Trimis la închisoare pentru mită, Niță spune că e nevinovat


  22.01.2019
 • ➤ Actualitate


  Două milioane de turiști la Brașov în 2018


  22.01.2019
 • ➤ Economic


  Zi neagră pentru leu


  Cursul BNR sare pragul de 4,7 lei/euro


  22.01.2019
 • ➤ Economic


  Doi din cinci angajați români vor să-și schimbe locul de muncă


  22.01.2019
 • ➤ Doctor


  O spun cercetătorii


  Chiar poți muri de „inimă rea“


  22.01.2019
 • ➤ Doctor


  Planta Iarba țapului, mai tare ca Viagra


  22.01.2019
 • ➤ Doctor


  Nu gătiți în vase de aluminiu


  22.01.2019
 • ➤ Doctor


  Sfaturi


  Leacuri băbești pentru artroză


  22.01.2019
 • ➤ Doctor


  Ardeiul iute alină durerile de stomac


  22.01.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  PD va fi condus din Ardeal

  Articolul următor


  Temelia va fi dinamitată

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.660 milisecunde, încărcat în milisecunde