Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Sport
Publicitate

O viață printre mașini

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Dan CRĂCIUN, 21.12.2006
* Constantin „Puiu“ Rusu este, probabil, singurul pilot din România ce a concurat cu mașinile pe care le-a pregătit * Pilotul brașovean a dominat karting-ul, iar apoi a cîștigat numeroase raliuri * În vitrine, are peste 360 de cupe cîștigate în 30 de ani de curse

Despre Constantin „Puiu" Rusu se poate spune că și-a petrecut viața printre mașini. La vîrsta la care alți copii primeau o bicicletă, Puiu a primit un kart și o motoretă. „Mi-a cumpărat tata o motoretă și un kart. Să nu mă mai audă vorbind numai de mașini. Dar nu era decît șasiul de kart, și am luat motorul de pe motoretă. Așa că, la 7 ani, înnebuneam vecini cu kartul meu", și-a amintit Rusu. Logic, a urmat înscrierea la karting, la Palatul Pionierilor. „Ce vremuri! Atunci, cînd cei mari îți dădeau voie să ștergi kartul cu o cîrpă, credeai că l-ai apucat pe Dumnezeu de picior. Ne fugăreau și greu ne apropiam de mașini. Totuși, la 8 ani am luat parte la prima cursă de karting, la Făgăraș", a precizat pilotul brașovean.

Campion din start

După doi ani în care a trădat automobilismul pentru aeromodelism, Puiu Rusu s-a întors la karting, fiind legitimat tot la Palatul Pionierilor. Dar acum nu mai era copilașul ce se bucura dacă ștergea mașina, ci unul dintre cei mari. „M-am întors în 1974, iar după doi ani am luat parte la primul campionat național. Abia atunci aveam vîrsta legală. În acel an, nu am pierdut nici o cursă și am luat titlul la tineret-speranțe. Pînă în 1994, cînd am abandonat kartingul, am luat în fiecare sezon cîte un titlu", a spus pilotul de sub Tîmpa.

Și-a făcut singur motoarele pentru kart

După ce a terminat liceul, Puiu Rusu s-a angajat la Metrom, în secția de prototipuri ale motoarelor pentru motorete și motociclete. „Am vrut să lucrez acolo, pentru că vroiam să aflu absolut totul despre motoare. Să văd cum se comportă un motor și să descopăr în ce fel influențează asupra performanțelor fiecare modificare adusă. Apoi, am început să construiesc motoare pentru karturi. Dintr-un bloc de aluminiu, am făcut un carburator. Nu am descoperit eu apa caldă, dar, cu puținele informații pe care le aveam la dispoziție în acea perioadă, în anii ’80, încercam să fac ceva performant. Și cu motorul am procedat la fel. Am făcut blocul motor, cutia de viteze și apoi am turnat pistoanele. Mergeam noaptea să le scot din cuptor, pentru că vroiam să fiu sigur că au fost tratate așa cum trebuie. Mi-am făcut un motor performant, dar i-am ajutat și pe alții. A fost o perioadă frumoasă și oameni ca la Metrom cu greu se mai pot găsi. Dacă trebuia să facem o rachetă, se apucau, și fiecare era as pe sectorul său. Trebuiau doar să fie direcționați. Din acest motiv regret acele timpuri", a spus Rusu, care mai are un regret: „Din păcate, toate încercările și reușitele mele au trecut neobservate. Motorul pe care l-am făcut pentru kartul meu era performant și sînt convins că se putea bate cu propulsoarele făcute în străinătate. Din păcate, nimeni nu a știut să profite".

A intrat în automobilism din ambiție

În 1994, la 32 de ani, Puiu Rusu a intrat în lumea automobilismului. „A fost ultimul meu an în karting, unde am luat ultimul titlu de campion și am fost desemnat sportivul anului și primul în automobilism. Am intrat în lumea raliurilor foarte tîrziu, din păcate. Nici atunci nu aș fi făcut acest pas, dacă nu m-aș fi ambiționat. Concuram la karting și, în rest, asiguram partea tehnică a mașinilor cu care concurau prietenii mei. Într-o zi, m-am decis să intru în curse. Culmea, cei care au încercat să mă oprească au fost tocmai ei. Încercau să mă convingă să renunț și să mă convingă să rămîn, în continuare, mecanicul lor", a afirmat Rusu.

Debut cu „Cotețul de doberman“

Prima mașină a lui Puiu Rusu a fost un Renault 5 Alpine Turbo care a costat 1.400 mărci. „Am transformat, în totalitate, mașina și i-am crescut cît am putut puterea și performanțele. Auzisem eu că un pilot de raliuri are și o mașină de antrenament. Așa că mi-am mai luat un Renalt 5 Alpine, cu 800 de mărci, pe care am pregătit-o pentru curse. Mă pregăteam pentru VTM și mai aveam ceva de lucru la mașina de coastă. Am luat cutia de viteze, am pus-o pe cea de antrenament și, spre amuzamentul prietenilor, care au botezat-o, pe loc, «cotețul de doberman», am luat startul la Raliul Brașovului. În prima probă specială, Poiana Brașov, spre marea lor stupoare, i-am bătut pe mulți din cei care rîdeau de mașina mea. Am terminat raliul pe locul trei și deja aveam alt aplomb", a spus pilotul, care a continuat: „În acel an, am cîștigat campionatul de coastă la grupă, clasă și general și, pentru ultimele 3 raliuri, am fost cooptat în echipa Mach 1, unde am primit tot un Renault 5, avînd prima victorie în clasamentul general al unei etape din CNR. A fost un an bun pentru mine, mai ales că eram un debutant în automobilism".

În forță cu Dacia SuperNova

A urmat trecerea la echipa de uzină Dacia. „Pe Dan Necula, care era șeful echipei, îl știam înante de 1990. Ne-am întîlnit la un cantonament al loturilor naționale de automobilism și karting și am rămas în relații bune. Prin 1996, am acceptat propunerea și am plecat la Dacia. Și acolo, mi-am făcut singur mașina. Țin minte că prima etapă a sezonului era la Brașov. Colegii mei au ajuns cu o săptămînă înainte la Brașov, iar eu aveam o caroserie goală și nevopsită. Am muncit, dacă se poate spune, zi și noapte. Vineri seara, am vopsit-o în alb, că numai culoarea sta am găsit-o, și, după cîteva ore, am plecat spre Brașov. Am ajuns după miezul nopții, dar toți au rămas blocați cînd m-au văzut la start. Mai ales cei de la Dacia, care nu credeau că voi termina mașina în timp util. Dimineața, la start, aveam niște fețe... Și mașina arăta jalnic. Cel care lua startul în spatele nostru, cu o Lancia, a venit și ne-a spus că, pe Poiana, îl vedem în oglindă, să îi facem loc. Am tăcut, ce să facem. Dar, din Brașov și pînă în Rîșnov i-am dat peste două minute. Atunci, Florin Hangu, copilotul meu, s-a dus și l-a întrebat: «Unde ați fost? Că noi ne-am uitat în oglindă, dar nu v-am văzut». În acel an devenind prima oară campion la raliuri. Abia după ce s-a terminat raliul, într-o curte, am vopsit și noi mașina în galben, culoarea oficială a echipei de uzină", a povestit brașoveanul.

„Eram singurul de la Dacia care termina cursele“

A doua Dacie SuperNova a fost mult mai reușită decît prima. Și, culmea, cam la fiecare raliu, doar bolidul pilotat de Puiu Rusu trecea linia de sosire, și pe locurile din frunte. „Ca de obicei, eu îmi pregăteam mașina pentru curse. Ceilalți, făceau cum vroiau. Am încercat să mă apropii de Renault, pentru că era mai firesc așa, decît să încerc să fac, din Dacie, un VW. Și tocmai de aceea am reușit să bat la raliuri. Au fost multe curse fantastice, în care am cîștigat, dar...".

Jocuri de interese

Mulți s-au „bășicat" din cauza faptului că Puiu Rusu nu ierta pe nimeni. Atfel, la mijlocul anilor ’90, cei mai influenți piloți „au făcut jocurie" în așa fel încît Rusu să iasă din ecuație. S-a inventat un clasament FIA, iar grupa H a devenit o „cenușăreasă". Ce folos dacă Rusu cîștiga, la distanțe uriașe, raliuri, pentru că învingătorul era altul. „Cei care conduceau acest sport, bine sfătuiți de cei ce aveau interese, au fost mai catolici decît Papa și au modificat regulamentele, ca să fie bine pentru toți, numai pentru mine, nu. Au scos grupa H din calcule, pentru că eram incomod. Cum să bată o Dacie o Toyota sau un Subaru? Și niciodată nu am devenit campion absolut de raliuri. Am luat titlul doar la H", a precizat Rusu.

Final de coșmar

La sfîrșitul anilor ’90, echipa Dacia s-a desființat, iar Puiu Rusu a rămas fără volan. Și, ca tacîmul să fie complet, în 2001, a mai stat și cîteva luni prin spitale, zbătîndu-se între viață și moare, după un urît accident de motocicletă. „Aș putea spune că raliurile s-au terminat brusc penru mine. Am aproape cinci ani de cînd am luat parte la ultimul raliu", spus Rusu. În schimb, de doi ani, a revenit la coastă, cu un VW Golf TDI și din nou i-a lăsat mască pe adversari. La începutul sezonului 2006, la Cîmpulung, a cîștigat prima etapa, pe ploaie, dar cu caucicuri de uscat. „Cine nu are bani de curse, să stea acasă. Am riscat enorm", a răbufnit Puiu, la final. A terminat 2006 pe locul trei în clasamentul general, fiind foarte aproape de mari surprize.

Hangu, singurul copilot

* Cît a concurat, Puiu Rusu l-a avut în dreapta pe Florin Hangu. „Ne știam și a acceptat să îmi fie copilot chiar de la început. Am mers împreună în zeci de curse și pot spune că eram un duo formidabil. După ce eu am renunțat, a lucrat cu alți piloți, care au progresat enorm cu Hangu în dreapta".

Antrenorul de campioni

* Forțat să se retragă prematur din curse, în perioada de după accident a lucrat cu Mihai Leu. I-a asigurat servisarea mașinii și nu numai. Rezultatele s-au văzut, iar Mihai Leu a devenit campion național absolut la raliuri. După ce s-a despărțit de Rusu, Leu a devenit doar un pilot cu multe probleme. Apoi, a trecut în tabăra lui Victor Băldescu, făcînd parte din „echipa sa".

Doar două abandonuri

* În cariera automobilistică, Puiu Rusu a înregistrat două abandonuri. Unul dintre ele a fost la Iași, din cauza suspensiei. „Ca de obicei, a trebuit să ne descurcăm cum putem. Am improvizat la suspensii, dar nu am nimerit varianta coectă. Imediat după start, i-am spus lui Florin Hangu că nu avem nici o șansă să terminăm cursa. Și, așa a fost. Mașina a început să «sară» și ne-am oprit între-un șanț", și-a amintit brașoveanul.

Marele regret: și-a neglijat imaginea

* În perioada sa de glorie în raliuri, Puiu Rusu a neglijat un singur aspect, extrem de important: relația cu presa și cu sponsorii. „Credeam că, dacă pot să îmi fac singur mașina și să iau startul la curse, este suficient. Din păcate, nu este așa. Am descoperit tîrziu acest lucru. În automobilism, contează cam 10% știința de a pilota. Restul înseamnă știința de ați face imagine și de a îți găsi finanțe suficiente. Dacă aș da timpul înapoi cu 10 ani, aș ști exact ce am de făcut...", a precizat Rusu.

Variantele pentru 2007

* Pentru 2007, Puiu Rusu are mai multe variante, dar totul depinde de sponsori. Va lua startul la coastă, cu același VW Golf TDI, pentru care a cumpărat deja motor și „gume". „Totul depinde de sponsori. Sau, mai bine zis, de banii pe care îi pot aduna. Nu vreau să îmi fac vile sau altceva, ci doar să mă dau la curse. Pentru început, ar fi extraordinar dacă aș putea face un sezon complet la grupa H. Este exact ce am nevoie în acest moment, pentru că va trebui să mă reacomodez și să cunosc noile probe speciale. Sînt etape în campionat, care habar nu am pe unde se desfășoară. Și chiar dacă voi fi la H, nu voi lua bătaie cu «ceasul de la gară». Pot spune că vor fi raliuri unde chiar am șanse reale să mă bat, de la egal la egal, cu cei mai buni".
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:

Rezultate Liga 1 Live


Articole la Sport

08:32

SPORT FLASH

08:05

FOTBALUL MIC


Așteptând un nou start
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Prins când fura din mașina de curierat, în centrul Brașovului


  Azi 14:34
 • ➤ Știri Brasov


  42 de cazuri noi de COVID la Brașov, record de bolnăviri în țară:1415


  Azi 13:04
 • ➤ Știri Brasov


  Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit


  Azi 12:56
 • ➤ Prima pagină


  Elevilor nu li se mai ia temperatura la școală


  Azi 09:36
 • ➤ Eveniment


  Crește numărul brașovenilor infectați cu COVID, izolați la domiciliu


  Azi 09:32
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Soprana Aurelia Florian, premiu de interpretare în Austria


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Mai puțină poluare


  Licitație pentru 15 stații de încărcare a mașinilor electrice


  Azi 09:22
 • ➤ Eveniment


  Stația de asfalt de la Bartolomeu funcționează fără autorizație?


  Azi 09:17
 • ➤ Eveniment


  ADN, primul partid care și-a depus semnăturile la Biroul Electoral Județean


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Nea Costică, omul din cort, e pensionar


  Azi 09:05
 • ➤ Actualitate


  66,1% - rata de promovare la Titularizare în județul Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ National


  Jocuri politice


  Dublarea alocațiilor în etape a fost respinsă de Senat


  Azi 08:52
 • ➤ Life


  Vine la „Ferma“


  Alina Pușcău s-a iubit cu Vin Diesel


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  Lili Sandu a născut un băiețel de nota 10


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Jojo dezvăluie cum a cucerit-o Paul Ipate


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Vindecare, la mâna oricui


  Azi 08:34
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:32
 • ➤ Sport


  Victorie importantă pentru Răzvan Lucescu


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Becali nu vrea în ruptul capului echipă de fete


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  TENIS


  Revenire cu o victorie dificilă pentru Halep


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Girona, adversarul lui Sepsi SIC pentru Euroligă


  Azi 08:16
 • ➤ Sport


  Fostul „stegar” Cristi Ganea a reziliat cu Athletic Bilbao și semnează cu Aris Salonic


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Brașoveanul Constantin, în defensiva Craiovei


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Portarul Jesus Fernandez și Aganovic (ex-FC Brașov) sunt ultimele noutăți în lotul Sepsi


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  FOTBALUL MIC


  Așteptând un nou start


  Azi 08:05
 • ➤ Sport


  Simona Halep câștigă dramatic primul meci de la Praga


  11.08.2020
 • ➤ National


  Senatul a respins OUG care majora etapizat alocațiile copiilor


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum porți pantofii stiletto la birou, în ținută casual și la ocaziile speciale


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Analize și investigații medicale pe care trebuie să le facă orice persoană de peste 60 de ani


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  11.08.2020
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  11.08.2020
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  11.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  11.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  11.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  11.08.2020
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  11.08.2020
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  11.08.2020
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  11.08.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  11.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  11.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Trompa lui Eustache

  Articolul următor


  Conducere nouă

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 21 milisecunde, încărcat în milisecunde