0.5 C
Braşov
Acasă Blog

Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov

0

Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.

Aproape toată lumea la școală, fizic, începând de luni. Doar 4 unități din județul Brașov rămân online.

0

Conform deciziei de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, patru din cele 424 de unități de învățământ din județul Brașov vor funcționa în regim online începând din 6 decembrie. Restul unităților de învățământ vor fi deschise cu prezență fizică.
Conform deciziei , „unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov vor putea să reînceapă cursurile cu prezență fizică a doua zi după ce rata de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din unitatea administrativ-teritorială respectivă a coborât sub pragul de 3/1000. În această situație, consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar din județul Brașov emit hotărâri privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, cu informarea Inspectoratului Școlar Județean Brașov”
Hotărârea nr. 224/03.12.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov a fost adoptată în conformitate cu Ordinul comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății, interimar, nr. 5338/1082/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, precum și având în vedere avizul Inspectoratului Școlar al județului Brașov nr. 12532/03.12.2021, avizul Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov nr. 11890/03.12.2021, precum și hotărârile Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ din județul Brașov transmise Inspectoratului Școlar al județului Brașov. Lista școlilor, în anexă :

.Anexa-224

Literele „BRAȘOV“ și clădirea primăriei vor fi mov în această seară, de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

0

Literele „BRAȘOV“ și clădirea primăriei vor fi mov, de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități
În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 1992, pentru a promova o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă această categorie de persoane. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate. În acest context, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate în mov, culoare care marchează Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități
În România, cadrul pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 13 decembrie 2006 și semnată de România la 26 septembrie 2007.
În 2021, tema Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”, potrivit https://idpwd.org/. Anul acesta pune în discuție provocările, barierele și oportunitățile pentru persoanele care trăiesc cu dizabilități, în contextul unei pandemii globale.
Din datele oficiale ale Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, la 30 iunie 2020 numărul total de persoane cu dizabilități era de 853.465, reprezentând 3,85% din populația României.

Județul Brașov a depășit 1.800 de decese cauzate de Covid 19, 6 dintre ele în ultimele 24 de ore.

0

Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:

■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 66.045, dintre care 75 de cazuri de la ultima raportare
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.916 teste efectuate, dintre care 678 teste RT-PCR și 1.238 teste rapide antigen
■ 263 pacienți internați în spitale, dintre care 32 la ATI
■ 756 persoane cu test pozitiv aflate în izolare la domiciliu/locația declarată
■ 571 persoane aflate în carantină la domiciliu/locația declarată
■ 0 persoane în carantină instituționalizată
■ 1.803 persoane decedate de la începutul pandemiei, din care 6 persoane de la ultima raportare.
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 2,16/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 2,75/1.000 de locuitori.

Liderul mișcării anti-vaccinare împotriva Covid-19 din Italia a ajuns în stare gravă la ATI. A scăpat și se va vaccina !

0

Lorenzo Damiano, liderul mișcării anti-vaccin împotriva Covid-19 din Italia, a ajuns să creadă în știință și să-și schimbe viziunea asupra virusului și a pandemiei după ce s-a infectat, iar din cauza formei severe a fost internat în spital. Acesta le-a spus jurnaliștilor italieni că se va vaccina.

Lider al mișcării numită „No Vax” în Italia, el și-a schimbat radical părerea cu privire la vaccinul care protejează împotriva Covid, după ce a făcut o formă severă a bolii și a ajuns la spital, relatează ANSA.

Damiano a condus protestele anti-vaccin în Treviso, lângă Veneția, și s-a opus vehement introducerii certificatului verde ca măsură împotriva răspândirii virusului. Într-o declarație publică, el a afirmat că scepticii la vaccin sunt „tratați ca niște victime ale Holocaustului”.

Totul s-a schimbat atunci când bărbatul a ajuns la spital și a fost internat într-o secție ATI, într-o stare gravă. Damiano le-a spus reporterilor italieni că după această perioadă (petrecută în spital – n.r.) vede complet diferit lucrurile în ceea ce privește pandemia.

„În mod clar, viziunea mea s-a schimbat, sunt gata să spun lumii cât de important este să urmărești colectiv știința, cea care te vindecă și te salvează. Mă voi vaccina”, a declarat Lorenzo Damiano.

Prima ediție a Festivalului Sportului Brașovean . Câștigătorii turneelor de handbal, volei și baschet

0

Prima ediție a Festivalului Sportului Brașovean, care a reunit trei turnee, de handbal, volei și baschet, a avut loc în minivacanța de 1 Decembrie. Evenimentul a fost organizat de ACS Kids Tâmpa Brașov, cu sprijinul Primăriei Brașov, în colaborare cu cele trei federații naționale de profil. 42 de echipe, cu sute de sportive și zeci de antrenori au luat parte la cele trei competiții.

Corona Brașov și Lucian Bute Galați s-au impus la handbal

Competiția de handbal s-a desfășurat pentru două categorii de vârstă, junioare 3 și junioare 4, nu mai puțin de 26 de echipe fiind prezente la Brașov. La junioare 3 s-a impus Corona Brașov, după o finală disputată cu CSM Slatina, podiumul fiind completat de Lucian Bute Galați, care a învins, în finala mică, pe CSȘ Bacău. Cel mai bun portar a fost Ana Totoescu (Corona Brașov), titlul de golgheter a ajuns la Rebeca Sîrghi (CSM Slatina), iar Antonia Mosor (Corona Brașov) a fost cea mai bună jucătoare. Au mai participat echipele CSM București, Sporting Ghimbav, CSM Unirea Slobozia, Chimia Râmnicu Vâlcea, Energetic Râmnicu Vâlcea, LPS Suceava, HCM Craiova, LPS Pitești și ACS Kids Tâmpa Brașov. La junioare 4, trofeul a ajuns la ACS Lucian Bute Galați, care a trecut în finala mare de Chimia Râmnicu Vâlcea. Pe locul al treilea s-a clasat CSM București, după victoria din finala mică în fața formației LPS Pitești. Cel mai bun portar a fost Medeea Vega (Chimia Râmnicu Vâlcea), titlul de golgheter a ajuns la Maria Antonescu (CSM București), iar Ioana Trifan (ACS Lucian Bute Galați) a fost cea mai bună jucătoare. Au mai participat Szejke Odorheiu Secuiesc, Viitorul Galați, HCM Craiova, CSM Făgăraș, Sporting Ghimbav, ACS Kids Tâmpa, Corona Brașov, Ina Sport Brașov și CSȘ Craiova.

CSȘ Târgoviște, campioană la volei, CSȘ Brașovia la baschet

Turneul de volei organizat de ACS Kids Tâmpa în colaborare cu CS Bravol, a fost dedicat categoriei junioarelor 3 (speranțe) și a fost câștigat de CSȘ Târgoviște, după o finală frumoasă contra lui CSM București, iar Academia Tomis Constanța a terminat pe a treia treaptă a podiumului, trecând în finala mică de CSV Craiova. Cele patru semifinaliste au fost urmate de CSȘ Lugoj, CSȘ Bega Timișoara, CS Muscel Câmpulung Muscel, Bravol Brașov, Kids Tâmpa Brașov și Champions Sibiu. Ghimpău Aura (Bega Timișoara) a fost desemnată cel mai bun centru, Păun Monica Georgiana (CSM București) – cel mai bun atac, Sera Buricea (Academia Tomis Constanța) – cea mai bună extremă, Ștefania Neagu (CSȘ Târgoviște) – cel mai bun coordinator, Eva Francesca Marin (CSM București) – cel mai bun libero, iar Raluca Puică (CSȘ Târgoviște) a fost aleasă MVP al competiției. Șase echipe s-au aflat sub panou în turneul de baschet (29 noiembrie-1 decembrie), la categoria U12 – feminin. CSȘ Brașovia 2 a câștigat competiția, fiind urmată de CSȘ Sfântu Gheorghe, KSE Târgu Secuiesc, CSȘ Craiova, CSȘ Brașovia 1 și ACS Kids Tâmpa Brașov. Orsolya Csosz a fost desemnată MVP al turneului, Dalia Avram a fost cea mai bună pasatoare, iar Andra Ceușan și-a adjudecat titlul de coșgheter.

Luminiţa Huţupan: „Ne-am simţit foarte bine la Braşov!”

„Ne-am simţit foarte bine la Braşov, iar competiția a fost una puternică. Felicit echipele pentru dorință şi dăruire! Pentru noi este un bun început, este prima dată când fetele mele au parte de o asemenea deplasare. Mi-a plăcut ce am văzut pe parchet, fetiţe cu potential, care vor putea ajunge jucătoare de nivel înalt. Am avut parte de condiții foarte bune și de zile frumoase şi ne dorim să venim şi la următoarea ediţie”, a precizat fosta mare handbalistă Luminiţa Huţupan, prezentă la Festivalul Sportului Braşovean cu echipa de junioare 3 a Grupului Şcolar Energetic Râmnicu Vâlcea. „Sperăm să putem organiza mult mai multe evenimente de acest gen. Sperăm să ducem mai departe festivalul și să ne aflăm și în viitor cel puțin la nivelul primei ediții. Felicitări tuturor participanților, fie că vorbim de echipe, arbitri sau de alți oameni care au fost implicați și îi așteptăm pe toți și anul viitor!”, a spus Adrian Zahariea, președintele ACS Kids Tâmpa.

Primele disponibilizări la FC Brașov: Vlad Motroc, Gheorghe Anton și Bruno Vasiu l Marian Codrea se lasă greu

0
Foto: Monitorul Expres

FC Brașov a început curățenia de iarnă. Chiar înaintea meciului cu Unirea Constanța, ultimul din acest an, șefii clubului au ajuns la un acord de reziliere a contractelor fundașilor Vlad Motroc și Bruno Vasiu, dar și al mijlocașului Gheorghe Anton. În schimb, atacantul Marian Codrea nu renunță ușor și continuă negocierile cu Limoniu pentru rezilierea contractului. Motroc, Vasiu, Anton și Codrea au fost aduși la Brașov de către Ilie Stan, fostul antrenor al echipei. Cei patru fotbaliști s-au antrenat în ultimele trei săptămâni separat de lot, având un program de antrenamente cu antrenorii Romeo Surdu, Casian Maghici și Florin Drăghici. Se pare că Motroc, Vasiu și Anton au acceptat rezilierea contractelor, urmând ca cei trei să primească și salariul pe luna decembrie.

Motroc, 45 de minute în campionat!

Fundașul central Vlad Motroc (22 de ani), fiul antrenorului Florin Motroc, a început sezonul ca titular în meciul cu Viitorul Pandurii, scor 2-2, când a fost schimbat la pauză cu Rareș Sburlea. De altfel, acesta a fost singurul meci din campionat în care Motroc a fost folosit. Vlad Motroc a mai prins lotul abia în etapa a 4-a când a fost rezervă neutilizată.

Bruno Vasiu, doar un meci în Cupa României

Fundașul central Bruno Vasiu (24 de ani) nu a jucat niciun minut în campionat ! Vasiu a fost adus la Brașov ca o mare speranță, dar nu a reușit să se impună. A jucat la Academia lui Gică Hagi și a fost căpitanul generației din care au mai făcut parte Cicâldău, Coman, Nedelcu sau Manea. O accidentare la genunchi i-a stopat ascensiunea fotbalistului în care „Regele“ a crezut foarte mult. Vasiu fost rezervă neutilizată în primele trei etape. În etapa a 4-a a fost lăsat în afara lotului, după care a revenit, tot ca rezervă, în etapele 5, 6 și 8 fără să bifeze niciun minut! Singurul meci în care Bruno Vasiu a jucat pentru FC Brașov a fost în turul doi al Cupei României, 7-2 cu FC Avrig, când fundașul arădean a fost integralist.

Anton, titular în startul sezonului

Mijlocașul Gheorghe Anton (28 de ani) a început campionatul ca titular și era considerat jucător de bază de antrenorul Ilie Stan. A fost integralist în primele două etape, apoi în runda a treia a jucat 60 de minute fiind înlocuit cu Vlad Boția. În runda a 4-a a fost rezervă neutilizată, iar în etapa a 5-a a jucat două minute pe final. Anton a mai prins lotul în etapele 6 și 7, însă fără să bifeze niciun minut.

Brașovul, în videoclipul ”Little Thinghs ” de pe ultimul album ABBA !

0

Videoclipul melodiei ”Little Things” ( Lucruri mititele-în sensul unor mici cadouri care să încapă în șosetele agățate de șemineu) , care face parte din primul album lansat de formația ABBA în ultimii 40 de ani , este despre magia Crăciunului peste tot în lume.În videoclip apar piețe de Crăciun din marile orașe ale lumii. Încheierea videoclipului prezintă imagini din Piața Sfatului din Brașov ! Vizionare plăcută !

Hartă tactilă, pentru nevăzători, inaugurată în premieră naţională la Braşov

0

O hartă tactilă a fost inaugurată, în premieră în România, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, vineri, la Muzeul de Ştiinţe din Braşov, aceasta fiind realizată de către o echipă de tineri – grupul de iniţiativă From One to Six – Feel the Unseen, relatează Agerpres.
Această hartă a centrului Braşovului, realizată pe imprimante 3D, din materiale biodegradabile obţinute din porumb, îi va ajuta pe nevăzători şi slab-văzători să se orienteze mai uşor pe străzile oraşului.
Proiectul a beneficiat de finanţare prin programul Braşov Heroes ediţia a VII-a, grupul de iniţiativă fiind ajutat, de asemenea, de instituţii de cultură, unităţi medicale şi societăţi comerciale, precum şi de o echipă din Italia, care a sprijinit realizarea părţii tehnice a proiectului. „Tot proiectul a fost o întreagă aventură. Prima dată am avut provocarea scanării centrului oraşului. Aici a intervenit, într-un final, o echipă din Italia, condusă de Luca Liguori. După ce formatul electronic a fost gata, am început imprimarea 3D şi, la scurt timp, o imprimantă a cedat, fiind astfel nevoiţi să construim toată harta pe o singură imprimantă 3D. Cum harta tactilă este imprimată din 32 de bucăţi individuale, următorul moment dificil a fost cel în care am asamblat-o şi am pictat-o, dar nicio provocare nu se compară cu bucuria care s-a născut în noi, urmărind entuziasmul cu care persoanele nevăzătoare călătoreau tactil prin centrul Braşovului”, a precizat coordonatorul proiectului, Ioana Borşan.
Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Braşov, Virgil Gheorghe Lazăr, a afirmat că harta este de un real ajutor.
„Pentru noi este de un real ajutor această hartă 3D, deoarece ne ajută să ne orientăm mai întâi tactil şi după aceea fizic, în centrul Braşovului. Pe lângă harta 3D a oraşului, şahul tactil realizat de către tineri ne dă şansa de a reorganiza seri de socializare şi concursuri de şah, activităţi care odinioară erau nelipsite în Asociaţia Nevăzătorilor din Braşov. Ne bucurăm că, treptat, se va reuşi integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi, în oraşul de la poalele Tâmpei”, a spus Virgil Gheorghe Lazăr.
În România, în prezent, statisticile arată că sunt 30.000 de persoane nevăzătoare, dintre care 2.000 trăiesc în Braşov.

Propunerile brașovenilor: 53 de proiecte depuse în cadrul programului de bugetare participativă

0

l Drum forestier, teren de sport pentru persoane cu dizabilități, fântână arteziană

Marți, 30 noiembrie, a fost data limită până la care brașovenii au putut depune proiectele pe care municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau de lucrări de anul viitor. Au fost înregistrate 53 de proiecte: pentru ,,Orașul comunităților”, au fost depuse 18 proiecte, pentru ,,Orașul verde” și ,,Orașul mobil” câte 14 proiecte pentru fiecare domeniu, iar pentru ,,Orașul relaxat” brașovenii au făcut 7 propuneri.
Proiectele propuse de brașoveni sunt următoarele:
1. Orașul Mobil, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, care vizează mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pietonale:
– „Oglindă rutieră rotundă, str. Cocorului“;
– „Pistă pentru alergat în parcul Tractorul“;
– „Automat de bilete și abonamente RAT și tabelă electronică la stația Pelicanului“;
– “Pistă de biciclete în cartierul Bartolomeu“;
– „Drum forestier de legătură între str. Panselelor (cartier Astra) și str. Plopilor (Noua)“;
– „Parcări sigure pentru biciclete“ – amenajarea a cel puțin 4 (patru) adăposturi sigure, îngrădite și acoperite pentru stocarea bicicletelor
– „Atelier conversie autovehicul electric“ – înființarea unui atelier auto şi autorizarea lui pentru pentru modificarea automobilelor clasice în electrice;
– „Iluminare nocturna pentru toate trecerile de pietoni“;
– „Culoare verzi pentru autovehicule“, prin eliminarea trecerilor de pietoni la nivel cu carosabilul și reamplasarea prin subteran sau suprateran (aproximativ 15 treceri)
– „Asfaltare strada Nicolae Labiș“;
– „Mobilitate Mall AFI Brașov“, accesibilizarea pasajului de sub b-dul 15 Noiembrie pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
– „Pistă/ alee alergare zona Astra“; între calea ferată și str. Crinului/Minerva;
– „Afirmă-te prin sport“, amenajarea unui teren de sport pentru persoanele cu dizabilități;
– „Fluidizarea transferului petiților între servicii“, în cadrul Primăriei Brașov.
2. Orașul verde, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, pentru amenajare de spații verzi
– „Spațiu se joacă și recreere pe strada Salciei în Bartolomeu“;
– „Acoperișuri verzi“, pe blocurile de locuințe;
– „Stații de încărcare mașini electrice și facilități multiple pentru posesorii de astfel de mașini“;
– „Parcul Raiul Pescarilor din Noua“ – amenajarea zonei din jurul celor două lacuri de pe str. Plopilor (Noua);
– „Fântână arteziană pentru Lacul Noua“;
– „Rețeaua Eco-Civică Inovativă Om-Natură în orașul Brașov“ – proiectul își propune dezvoltarea spiritului civic și ecologic urban al tinerilor din Brașov
– „Zona strada Titan – spațiu verde amenajat cu componentă multifuncțională“, zona fostului stadion Municipal;
– „Stații de încărcare pentru vehicule electrice“;
– „Sustenabilitate“, instalarea de panouri electrice pe blocuri
– „Parc cu diverse tematici pe suprafața fostei platforme industriale IUS“;
– „Grădini urbane“ – amenajarea unor „Grădini urbane comunitare”, în cartierele orașului
– „Parc în fostul IUS“;
– „Loc de joacă pentru câini în cartierul Tractorul“, în Parcul Mic de pe strada Turnului, din fața Colegiului Tehnic „Mircea Cristea”;
– „Rose Garden“ – grădina cu trandafiri.Iarna, peluza poate deveni un patinoar.
3. Orașul comunităților, cu aceeași sumă alocată, de 500.000 de lei, pentru infrastructură culturală și activități artistice, infrastructură educațională și infrastructură sportivă :
– „Înființare platformă pentru lucruri nefolositoare în gospodării“, de exemplu: corpuri de mobilă, aparate electrice, depozitarea acestora fiind gratuită;
– „Teren de fotbal“ – amenajarea unui teren de fotbal sintetic pe strada Timiș Triaj nr. 20;
– „Bibliotecă modernă în cartierul Tractorul“;
– „Parc pentru câini în cartierul Noua“;
– „Teren de baschet“ – construcția a două terenuri de 3×3 oficiale FIBA
– „Teatru de Cartier“ – în cartierul Avantgarden Bartolomeu;
– „Loc de relaxare Școala nr. 30“ – spațiu de relaxare vizavi de Școala nr. 30.
– „Pregătiți pentru viață!“ – pregătirea elevilor brașoveni, a personalului serviciilor voluntare și private și a personalului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Țara Bârsei” al județului Brașov pentru gestionarea în siguranță a situațiilor de urgență cu impact în viața comunității brașovene;
– „Hub comunitar“, cu spații funcționale pentru brașovenii în vârstă, unde să poată participa la cursuri de dans, limbi străine, calculatoare etc; unde să se poată organiza seri dansante și dimineți cu ceai și cafea.
– „Teren hochei pe role“, în parcul Tractorul;
– „Steam Park“ – amenajarea și dotarea containerelor sau a punctelor termice dezafectate din cartierele Brașovului cu facilități tehnice, alte echipamente și soft-uri care să permită accesul copiilor la cele mai moderne tehnologii de stimulare a creativității prin învățare experiențială. Cartiere vizate sunt: Astra, Triaj, Tractorul, Răcădău, Centrul Vechi/Șchei și Bartolomeu;
– „Pictură murală în cartier“ – 5 picturi murale în 5 cartiere cheie ale Brașovului: Astra, Tractorul, Răcădău, Bartolomeu, Noua;
– „Proiect“ – machetă a orașului Brașov așa cum va arăta în următorii ani, amplasată în centru, lângă o hartă făcută cu ajutorul unei fotografii din avion a Brașovului, așa cum arată acum.
– „Complex Sportiv în Parcul Tractorul“, extindere.
– „Workout“ – parcuri cu aparate pentru workout;
– „Ring de dans Sub Tâmpa“;
– „Restaurarea denumirii complete a sălii sportului din Brașov“, prin adăugarea numelui Dumitru Popescu – Colibași
– „Festivalul artelor în cartierul Bartolomeu“.
4. Orașul relaxat, valoarea alocată fiind, de asemenea, de 500.000 de lei, pentru amenajarea de spații publice/spații comune.
– „Toaletă publică în parcul Tractorul“;
– „Sport în natură“ – în cartierul Noua există un drum forestier care începe din spatele Grădinii Zoo și merge până spre Timișul de Jos. Prin acest proiect se propune montarea unor băncuțe din lemn și a unor structuri unde poți face exerciții fizice
– „Reducerea consumului de energie la iluminatul public“ – decalarea orelor de aprindere/stingere a sistemului de iluminat public cu cinci minute (+ 5 min. seara și – 5 min. dimineața);
– „Piscină pentru căței“, în spatele blocului Căprioara, în locul actualei fântâni arteziene;
– „Mini Parcul Nucului din Noua“ – amenajarea unui parc în zona verde de vizavi de blocul de pe str. Nucului 59;
– „Amenajare de grădini muzicale în spații comune“ – instrumente muzicale de exterior, montate în spatiile publice.
– „Spațiu pentru recreere în Bartolomeu“, amenajat să se poată sta pe iarbă, pentru diverse activități ca: picnic,citit, relaxare după o plimbare cu bicicleta etc.
În perioada 2 – 20 decembrie, Comisia pentru bugetare participativă va analiza fiecare proiect în parte, iar în urma acestei verificări se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Din 3 ianuarie și până în 1 februarie, brașovenii vor putea vota proiectele pe care consideră că Municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau în lucrările de modernizare, începând cu 2022. Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care Municipalitatea implementează propunerile venite și votate de cetățeni.

Ordinul pentru învăţământ, în grad de Cavaler: Cinci profesori din judeţul Braşov, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis

0

l Gârcini și Ormeniș: ”și aici se poate!”

20 de profesori, printre care cinci din județul Brașov, au fost decorați de președintele României, Klaus Iohannis, de Ziua Națională a României, cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler. Potrivit consilierului prezidențial Ligia Deca, profesorii decorați „au făcut minuni în școli, în ultimii doi ani pandemici, sprijinind mii de copii să continue educația, fie prin măsuri de creștere a participării, fie prin sprijin și măsuri concrete pentru desegregare, fie prin dezvoltare de noi pedagogii, inclusiv digitale, fie prin stimularea educației timpurii sau a competențelor civice”.

„Doamna de la Şcoala din Gârcini” a arătat că „şi aici se poate”

Unul dintre cei cinci profesori din judeţul Braşov, decoraţi de preşedintele României este Florentina Tituleac-Simin, de la Şcoala gimnazială nr. 5 din municipiul Săcele, cunoscută ca fiind una dintre unităţile de învăţământ cele mai aglomerate din România şi frecventată de copiii romi din comunitatea de la Gârcini. Învăţătoarea a reuşit în ultimii ani să îşi determine elevii să frecventeze cursurile şi să prindă drag de şcoală. Ea are şi un blog profesional dar şi o pagină de Facebook, în care îşi povesteşte experienţele de la şcoala din Gârcini. Florentina Simin-Tituleac (foto), căreia cei mici, dar și părinții lor îi spun simplu „doamna” a transmis şi un scurt mesaj după premierea de la Cotroceni, pe pagina sa: „Sunt mândră că predau la Școala 5, unde trebuie să arăți zilnic că și aici se poate”.

Profesoara olimpicilor la Limba rromani

Tot într-un mediu considerat defavorizat predă şi Niculina-Ancuţa Bechi, la Şcoala gimnazială din Ormeniş. În anul 2016, trei dintre elevii pregătiţi la Limba rromani – maternă, de către doamna Niculina Ancuţa Benchi au fost premiaţi la Olimpiada Internaţională de Limbă şi Creaţie Rromani – două eleve de liceu, de clasa a XI-a obţinând locul II, iar o elev de clasa a VII-a de la Ormeniş, o menţiune. Potrivit datelor din arhiva Ministerului Educaţiei, Niculina-Ancuţa Benchi a devenit titular pe postul de profesor de limba rromani, la Şcoala gimnazială din Ormeniş, în urma unui concurs din 2018, iar în timpul pandemiei s-a remarcat prin activitatea sa didactică, adaptată elevilor din comunitatea sa.


Cătălin Ciupală, „antrenorul” viitorilor studenţi internaţionali

Prin ordinul preşedintelui Klaus Iohannis au fost premiaţi alţi trei profesori din Braşov.
Unul dintre ei este Cătălin Ciupală (foto), profesor de matematică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” a fost şi el decorat de preşedintele României, pentru rezultatele pe care le are alături de elevii săi. El este profesor #Merito 2000, fiind recunoscut pentru metodele inovative la care recurge dar şi pentru faptul că două treimi dintre elevii săi ajung să fie admişi la universităţi internaţionale. De asemenea, Anda Silea, profesor de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Ion Codru Drăguşanu” din Victoria, ce are o specializare secundară şi în Limba franceză. Carmina Trâmbiţaş-Vakulovski, învăţătoare la Liceul „An­drei Mureşanu” este cel de al cincelea cadru didactic braşovean decorat. Printre altele, Carmina Vakulovski este unul din­tre liderii comunității Aspire Teachers şi pe lângă postul de învăţătoare de la Liceul Andrei Mureşanu, pe care l-a absolvit în urmă cu 27 de ani, ține ore opționale la gimnaziu și la clase de nivel liceal, este mentor de practică pentru elevii de liceu de la profilul pedagogic, dar și pentru studenți la Universitatea Transilvania din Braşov. Este şi fondatorul revistei Tiuk.