Nicolae Stoica a fost validat în ultima ședința de plen a Consiliului Local Brașov. El este astfel cel mai nou consilier USR-PLUS, în locul lui Victor Ilie, care a fost ales parlamentar la alegerile din 2020.
În Consiliul Local, Victor Ilie era membru al Comisiilor de specialitate nr. 2 și 5 ale Consiliului Local al Municipiului Braşov, iar aceste locuri au devenit vacante, o dată cu plecarea sa. Consilierul Nicolae Stoica, acum din partea Alianței USR-PLUS, dar care a candidat pe listele PLUS, are 62 de ani, este inginer proiectant și antreprenor.
Nicolae Stoica, cel mai nou consilier local USR-PLUS în Brașov
Fabulos! David Popovici, campion european și la 200 de metri liber!
Înotătorul român David Popovici (17 ani) a câștigat medalia de aur în cadrul probei de 200 de metri liber, la Campionatele Europene de Natație de la Roma.
Popovici a oprit cronometrul la 1:42.97, un nou record mondial de juniori. Pentru David Popovici este al doilea aur la Campionatul European de nataţie, după aurul la 100 de metri.
Urmărire în Victoria, cu final în arest !
FOTO: ARHIVA
Sâmbătă, polițiști din cadrul Poliției Orașului Victoria au încercat să oprescă în trafic, pentru control, un autoturism ce se deplasa pe strada 1 Decembrie 1918 din orașul Victoria, județul Brașov. Șoferul și-a văzut de treabă și și-a continuat deplasarea iar polițiștii sărit în mașina și au început urmărirea cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. În cele din urmă, conducătorul auto a abandonat mașina și a dispărut. În urma cercetărilor, polițiștii au identificat șoferul indisciplinat ca fiind un bărbat, în vârstă de 39 ani, din orașul Victoria, județul Brașov, persoană, care la data de 7 august 2022, fusese depistată de către polițiști conducând un autovehicul în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice- la testarea din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul fiind 0,98 mg/l alcool pur. Duminică , conducătorul auto a fost depistat, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. În cauză, s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.
FC Brașov – Minaur Baia Mare 1-1. Dan Alexa pune tunurile pe arbitraj: ”Am avut două penalty-uri. Lucrurile sunt evidente”
După fluierul final al jocului FC Brașov – Minaur Baia Mare, scor 1-1, antrenorul Dan Alexa a mers la centrul terenului și le-a reproșat mai multe decizii arbitrilor George Roman și Marilena Nan.
”Am avut două penalty-uri neacordate, la fel ca la Vâlcea! Chiar nu ai ce să mai spui! Mi-am propus să nu mai comentez arbitrajul, însă lucrurile sunt evidente. I-am reproșat centralului cele două penalty-uri neacordate și faptul că a dat doar patru minute de prelungiri, asta deși oaspeții au tras de timp încă din minutul 60. Chiar mă așteptam să fie măcar 5-6 minute de prelungiri!”, a spus Alexa. FC Brașov a obținut doar un punct după primele două etape.
Alexa spune că echipa este în reconstrucție totală și că are mare încredere în lotul format în această vară. ”Nu e bilanțul la care mă așteptam, dar suntem o echipă în reconstrucție totală, cu mulți jucători nou-veniți. Pentru mulți jucătri care are au venit în ultimele 10 zile, acesta a fost primul joc în ultimele trei luni! Avem un lot bun, dar avem mult de muncă pentru a aduce echipa la un nivel bun de pregătire. În primul rând trebuie să creștem de la meci meci. Avem probleme din punct de vedere al omeginătății, al pregătirii și aceste lucruri trebuie să le rezolv în cel mai scurt timp”, a mai spus Dan Alexa.
Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii în cea mai mare parte a țării, inclusiv în Brașov
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vânt și posibilă grindină în aproape toată țara. Avertizarea meteorologilor este valabilă pe parcursul zilei de luni, 15 august, până la ora 22:00. În intervalul 15.08.2022, ora 11:00 – 15.08.2022, ora 22:00 vor fi ploi înseamnate cantitativ. La munte, în Dobrogea, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.
Județele viozate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara , Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași. Potrivit ANM, fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala luni (15 august), pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar marți (16 august), cu precădere în nord, centru și est.
Trafic intens pe DN1 spre București ! Polițiștii brașoveni recomandă folosirea DN1A spre Cheia !
Începând cu ora 11.50, pe DN1 – zona Dârste și la intersecția DN73 cu DN73A – Râșnov, au fost instituite dispozitive de dirijare și de informare a participanților la trafic cu privire la valorile ridicate de pe DN1.
Cu ocazia planificării călătoriei, vă recomandăm să vă deplasați pe rutele alternative, care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. Astfel, se recomandă ruta alternativă DN1A – Săcele, Cheia, Vălenii de Munte, Ploiești.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte indicațiile polițiștilor, să adapteze viteza condițiilor de trafic și de drum, să nu se angajeze în depășirea coloanelor de autovehicule, să manifeste respect pentru ceilalți participanți la trafic, asigurându-se corespunzător înaintea efectuării oricărei manevre de schimbare a direcției, semnalizând totodată această intenție.
Tânără cu deficiențe de auz și vorbire, dispărută azi noapte de acasă !
La data de 15 august 2022, Poliția Orașului Rupea a fost sesizată de către părinții unei tinere, în vârstă de 23 ani, din localitatea Cuciulata, județul Brașov, cu privire la faptul că aceasta a plecat de la domiciliu în cursul nopții 14/15 august 2022 și nu a revenit până în prezent.
Semnalmente: înălțime 1,60 m, greutate 50 kg, constituție atletică, păr lung, negru, ochii negri, fața ovală.
Prezintă deficiențe de auz și vorbire.
Nu sunt cunoscute articolele vestimentare pe care le purta la momentul plecării. Are asupra sa o geantă, cu articole vestimentare.
Nu are asupra sa documente personale.
Persoanele care pot furniza informații cu privire la persoana în cauză sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112!
Atenționare de inundații pe râurile mici din județul Brașov
Hidrologii au emis aseara o nouă atenţionare meteo Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov, ce va fi în vigoare până luni, la ora 12:00.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinul hidrografic Olt – bazin amonte S.H. Micfalău şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău – amonte confluenţă cu râul Şercaia (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov).
„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Olt – bazin amonte S.H. Micfalău, Râul Negru – bazin amonte S.H. Reci„, precizează INHGA.
6 tone de materiale destinate semnalizării traseelor din Munții Făgăraș, aduse cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine
Un elicopter a transportat duminică 165 de stâlpi metalici, plăcuțele de orientare și materialele necesare fixării acestora pentru noile trasee ce vor fi marcate în Munții Făgăraș, anunță Consiliul Județean Sibiu într-un comunicat de presă.
Este pentru prima dată când este folosit un elicopter într-o operațiune de acest gen, în județ, materialele fiind încărcate din zona Văii Avrigului și a Căldării Mieilor – Transfăgărășan.
Elicopterul a efectuat 9 zboruri, iar stâlpii, împreună cu materialele de semnalizare și fixare, au fost descărcați în 7 puncte aflate la peste 2.000 de metri altitudine: Portița Avrigului, Șaua Scării, Șaua Cleopatra, Șaua Lăițel, Șaua Caprei, Cabana Podragu și Vârful Mircii. Gestionarea activității a fost asigurată de echipa tehnică a Programului „Anii Drumeției”, cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu și al Asociației „În Slujba Muntelui”.
Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare
Creştinătatea închină ziua de 15 august sărbătorii Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sîntămăria Mare, este una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine. Deşi este comemorarea sfârşitului vieţii pământeşti a Preacuratei Fecioare, nu este o sărbătoare tristă pentru creştini, deoarece semnifică de fapt începutul vieţii veşnice a Maicii Domnului, în ceruri, alături de Fiul ei iubit. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă, iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor. Sărbătoarea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Gravidele se roagă pentru prunci sănătoşi În tradiţia populară, Măicuţa Domnului este socotită apărătoarea tuturor celor năpăstuiţi de soartă. În această zi, dar şi la Sfânta Maria de pe 8 septembrie, e bine ca femeile însărcinate să se roage la Maica Domnului să le ajute să nască uşor şi să aibă copii sănătoşi.
„Paştele din mijlocul verii“
Mulţi dintre credincioşi nu ştiu prea bine dacă ziua de Sfânta Marie este prilej de sărbătoare sau nu, încurcaţi de faptul că în ziua de 15 august Maica lui Iisus a murit. Prin urmare, oamenii nu ştiu dacă trebuie să se bucure sau nu în această zi. „Este prilej de mare bucurie şi sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut şi sub numele de «Paştele din mijlocul verii». Sunt multe zone în ţară în care cu prilejul acestei sărbători se cântă Prohodul, ca în Vinerea Mare. Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală“, a explicat părintele Constantin Stoica, reprezentant al Patriarhiei Române.
Sfânta Maria a mai trăit încă 11 ani după înălțarea Mântuitorului
Deși este una dintre cele mai importante sărbători creștine, nu găsim informații despre ea în Sfânta Evanghelie. Adormirea Maicii Domnului se află doar în Tradiția Bisericii. Astfel se spune că, Sfânta Maria a mai trăit încă 11 ani după înălțarea Mântuitorului. Când a venit momentul să părăsească această lume, Maica Domnului a fost înștiințată de îngerul Gavril: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.
Știind ce avea să urmeze, înainte de a-și da duhul, Sfânta Maria a cerut iertare de la toți. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt, moment în care s-au produs mai multe minuni. Potrivit creștinortodox.ro, ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, iar ologii și bolnavii s-au vindecat.
Se deschide sezonul de nunţi
• În tradiţia populară, Sântămăria Mare este ziua de celebrare a Zeiţei Mamă, ajunsă la vârsta senectuţii şi a morţii. Cu această ocazie se deschide sezonul de nunţi (16 august – 14 noiembrie), încep iarmaroacele şi târgurile de toamnă, iniţial întâlniri cultice, se fac praznice pentru pomenirea morţilor. Sântămăria Mare deschide, în Calendarul Popular, ciclul sărbătorilor de renovare a timpului, Anul Nou, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă, Sântămăria Mică, Cârstovul Viilor, Ziua Şarpelui. După această sărbătoare încep să coboare turmele de la munte, se angajează pândarii la vii şi se iau măsuri de protecţie magică a podgoriilor, bărbaţii îsi schimba pălăria cu căciula.
Tradiţii şi superstiţii
• Dacă înfloresc acum trandafirii, e semn de toamnă lungă
• De Sântămărie, fetele mari îşi fac „de dragoste“ cu o buruiană numită „năvalnic“. Purtată în sân, această buruiană are, se zice, puterea magică de a aduce peţitori, aceştia dând năvală din toate părţile
• În unele zone ale ţării, Sântămăria era considerată „sărbătoarea morţilor“ fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau serbaţi cei vii cu asemenea nume.
• Acum se adună ultimele plante de leac, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii
• Se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor
• Între Sânte Mării se seamănă grâul
• La Sfânta Mărie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac
• În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care-i pocesc pe cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Mulţi cred că dacă vei aprinde focul în aceste zile, de foc vei pieri, iar mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli
• Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
• Se spune, conform tradiţiei populare, că această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.
• Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un „ursit“ bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate
• De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi.
• De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.