Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Un leac la îndemînă


Cenușa, remediu terapeutic vechi de milenii

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 27.04.2010
• Praful fin rezultat din arderea plantelor este întrebuințat în vindecarea unor boli, la dezinfectarea apei și la fabricarea săpunului natural

Cenușa vulcanică! Europa speră ca norul vulcanic să nu coboare sub 2.000 de metri, ca amenințătoarea cenușă să nu cadă pe pămînt. Cît de dăunător este acest praf fin venit din măruntaiele pămîntului? Medicii ne avertizează că inhalarea cenușii vulcanice prezintă riscuri pentru sănătate. Agricultorii s-ar bucura să cadă peste culturi un pic de praf vulcanic, fiindcă, din cele mai vechi timpuri, acesta a fost un bun îngrășămînt. Prin unele părți ale lumii, femeile îl foloseau la spălat și la fabricarea săpunului. Iar, în unele clinici moderne, cenușa vulcanică este remediu terapeutic pentru afecțiuni reumatismale și celulită. Țăranii români au descoperit și ei că în sobă găsesc un leac extrem de util. Să vedem care e diferența între cenușile vulcanice și cele vegetale și ce beneficii terapeutice putem obține de pe urma lor.

Contra cheliei și arsurilor

Încă din antichitate, oamenii au observat că din cenușă se pot obține leacuri pentru diferite boli. Dar nu orice cenușă este bună. La țară, se folosește și azi cenușa vegetală rezultată prin arderea de coceni de porumb, paie de cereale, frunze uscate, coada-calului, urzică moartă, păpădie, teci de fasole uscată. Cenușa diferitelor esențe de lemn este de asemenea valoroasă ca remediu, fiind bogată în calciu și magneziu, zinc, seleniu, sodiu și potasiu. Lemnul de tei sau mesteacăn lasă o cenușă bună de mestecat, deoarece ajută la îmbunătățirea digestiei, a activități cerebrale, prevenirea insolației și a infarctului pe timp de arșiță. Oamenii obișnuiau să păstreze cenușa din vatră și peste vară, ca s-o aibă la îndemînă la necaz, mai ales în caz de arsuri, cînd, presărată pe rană, diminua durerea și vindeca arsura. Cea mai cunoscută și eficientă întrebuințare a cenușii vegetale este ca leac pentru căderea părului și întărirea unghiilor. Ramurile verzi de mesteacăn se pun cu un capăt în foc, iar prin capătul opus iese seva cu care se unge scalpul. Din coaja subțire, prin ardere, se obține dohat (cenușa vegetală), cu care se unge chelia. Femeile aveau păr strălucitor și sănătos, fără mătreață, dacă la clătire adăugau în apă cenușă din sobă. Aceeași cenușă era cel mai eficient detergent pentru spălarea rufelor.

Vindecă psoriazisul

Cum folosim cenușa vegetală în scop terapeutic? Intern, ajută în afecțiuni digestive (vărsături, diaree cronică, balonări, paraziți intestinali), în boli cardiace (bradicardie, palpitații, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială), afecțiuni neuropsihice (iritabilitate, neurastenie, agitație psihomotorie), alcoolism, hipoglicemie, paralizii, slabiciune musculară, astm bronșic. Extern, vindecă psoriazisul, micozele și scabia, dacă se fac spălături cu suspensie din această cenușă. Cenușa vegetală este contraindicată în tahicardie și constipație. Se recomandă cîte o jumătate de linguriță de cenușă în 50 ml apă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor. Compresele cu cenușă de viță-de-vie înmuiată în oțet, aplicate pe locurile vătămate, vindecă înțepăturile de insecte și mușcătura de șarpe. Pentru amigdale umflate, cenușa caldă învelită în batic se leagă la gît. Peste batic, se pune un fular de lînă. După o noapte, gîlcile se dezumflă. Durerile arsurilor trec dacă se presară pe ele cenușă de salcie sau mesteacăn. Nu vor mai apărea nici vezicule.

Cea mai bună pastă de dinți

Cenușa amestecată cu apă e indicată la clătirea gurii, dacă persoana suferă de afecțiuni gingivale sau sîngerări. Mai mult, cenușa ține loc de pastă de dinți, acesta fiind unul din secretele cu care oamenii din vechime reușeau să-și păstreze dantura pînă la vîrste înaintate. Compresele cu cenușă de viță-de-vie sînt un remediu eficient contra hemoroizilor. Cenușa ia durerile de gută, dacă se amestecă cu semințe de in pisate și puțină apă caldă și se împachetează piciorul cu celofan. Negii dispar dacă sînt tamponați frecvent cu leșie de frunze și scoarță de fag amestecată cu apă. Pentru dureri de cap, se fac băi calde de picioare cu sare și cenușă de lemn. Aceste băi atrag sîngele spre picioare, slăbind tensiunea de la cap. Ele au efect calmant nu numai în durerile de cap, dar și pentru durerile de gît și cîrcei. Previn accidentele cerebrale, în cazul în care se simte o tensiune puternică în regiunea capului. Baia de cenușă, mai precis cu leșie obținută după ce cenușa a stat în apă caldă 12 ore, tratează artrita polireumatoidă. Emfizemul pulmonar se tratează și el cu cenușă vegetală, în cure de cîte o săptămînă pe lună. Presărată pe picioare, cenușa din coji de nuci verzi inhibă creșterea firelor de păr, aceasta fiind una dintre cele mai vechi trucuri cosmetice ale femeilor.

Pentru hipertensiune și hepatită

Suspensia de cenușă vegetală se poate bea. Medicina populară folosește cenușa de stejar în tratarea hipertensiunii. Într-un litru de apă clocotită se pun patru linguri de cenușă de stejar și se lasă o zi și o noapte. Se strecoară prin tifon și se bea timp de două săptămîni, cîte 3 linguri, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. După o pauză de 5 zile, cura se repetă. Prostatita se tratează cu o linguriță de pulbere fină de cenușă de tei, infuzată în 200 ml api clocotiti, 5-7 minute sub capac. Se bea o dată pe zi, timp de 7 zile. Dacă luăm crenguțe de vișin cu muguri, dar fără frunze, le uscăm și le ardem pe o tavă de metal, această cenușă amestecată cu apă clocotită și apoi răcită, se poate trata hernia ombilicală. Se bea lichidul călduț de trei ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de masă. Pentru hepatită, se ard sîmburi de măsline, de struguri și sămînță de cînepă. Se mărunțesc rădăcini de ștevie și rostopască, apoi se încălzesc și acestea într-un vas de tuci pînă la carbonizare. Se mai iau și crengi de viță-de-vie uscate de un an și se ard la foc înăbușit. Toate pulberile obținute se amestecă în proporții egale. Pentru tratament, se ia cîte o lingură rasă din acest amestec, între mese, la trei zile. Cenușa se amestecă cu miere sau vin roșu natural.

Băi cu leșie

Băile cu leșie sînt extraordinare pentru prevenirea și tratarea diverselor boli. Cenușa din lemn de stejar e bună pentru copii, dar e folositoare și celor aflați în convalescență. Pentru ulcer varicos, se cern 500 g de cenușă de tei sau mesteacăn și se toarnă peste ea 5 litri de apă clocotită. Se strecoară prin trei straturi de tifon. Piciorul cu ulcerație se ține în leșie o jumătate de oră. Se mai pot pune comprese cu cenușă, vreme de două ore. Pentru urticarie, de 2-3 ori pe săptămînă, corpul se spală cu decoct de cenușă obținută din copaci de foioase, de preferat mesteacăn. Un pahar de cenușă se toarnă în 4 litri de apă rece, se aduce pînă la punctul de fierbere și se ia de pe foc. Lichidul se lasă pentru limpezire timp de 24 de ore, apoi se strecoară prin vată sau prin filtrul de cafea și se păstrează la rece. Înainte de folosire, cantitatea necesară de decoct se diluează cu apă călduță, în proporții egale. Pentru dureri reumatice, într-un vas emailat se amestecă părți egale de apă și cenușă de mesteacăn. Se pune pe foc mic, 10-15 minute, apoi se infuzează 24 de ore. Un litru de infuzie limpezită se toarnă în cada cu apă, în care bolnavul stă 10-15 minute. După procedură, corpul trebuie frecat bine cu un prosop.

Cenușa din coceni, leac stomacal

Pentru crampe, dureri de picioare, transpirație excesivă, dereglări de circulație sanguină, distonie vegetativ-vasculară: într-o găleată cu 6-7 l de apă caldă, se adaugă un amestec din 1/3 pahar de sare și 2/3 pahar de cenușă de stejar sau mesteacăn. Picioarele se introduc în galeată și se țin 15-20 de minute. În caz de intoxicație cu ciuperci, se la o linguriță de cenușă obținută din pere de toamnă. Dar ingredientul din care se prepară cenușa vegetală cea mai căutată în scop terapeutic este coceanul de porumb. Cocenii se lasă vreme de 3-4 săptămîni la uscat în spații aerisite. Apoi, se ard pe o tablă. Cenușa obținută se pune într-un litru de țuică tare sau în alcool alimentar de 40 de grade. Se lasă să stea vreme de 16 zile, agitînd conținutul cît mai des, după care se mai lasă 48 de ore nemișcată (pentru a se decanta) și se filtrează. Se ia cîte o lingură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, contra gastritei hipo-acide, a indigestiilor și a fermentațiilor gastro-intestinale, contra diareei și a infecțiilor colonului. Extern, preparatul se folosește ca antiseptic și antiparazitar.

Apa filtrată cu cenușă e cea mai pură

Una dintre cele mai neașteptate calități ale cenușii este ceea de purificator. În lacurile vulcanice, este cea mai pură apă, nu trăiește niciun microorganism, practic e apă distilată. Aceasta se datorează cenușii vulcanice, un agent de sterilizare natural. Apa în care s-a decantat cenușa este apă pură. Putem și noi să obținem acasă o astfel de apă terapeutică cu condiția să decantăm foarte bine cenușa vegetalp de apa de băut. În gospodărie, cu ajutorul cenușuu se purifică și țuica. La fiecare litru de țuică se adaugă 50 g cărbune de lemn. În timpul zilei, țuica se agită puternic de 4-5 ori, apoi se lasă la limpezit 7 zile. Se filtrează printr-un strat de vată învelită în tifon. Tot datorită proprietăților dezinfectante, cenușa e recomandată persoanele predispuse la transpirație excesivă. Se pune în încălțări un strat de pulbere fină de cenușă și se acoperă cu două straturi de tifon. Cenușa absoarbe mirosurile, de aceea e un bun dezodorizant. Se pune în dulap o cutie perforată sau un săculeț cu cenușă. Același efect are și cenușa așezată în frigider, în baie sau în debara. Cenușa are efect circa trei săptămîni.

Împachetări în cenușă vulcanică

Cenușa vulcanică are și ea întrebuințările ei terapeutice. Împachetarea cu nămol din cenușă vulcanică (bogată în vitamine naturale, minerale), ajută la relaxarea mușchilor, stimulează circulația sangvină, înlatură și atenuează durerile de orice natură. Este un tratament ideal pentru cei care suferă de reumatism, dureri cauzate de artrită sau cei predispuși la oboselă. De asemenea, este eficient în eliminarea celulitei. Cenușa vulcaniă este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca sursă de purificare pentru piele, elimină toxinele și hrănește pielea cu minerale. Împachetările cu nămol de cenușă ajută pacientele să slăbească sănătos, fără urme de vergeturi. O companie japoneză care produce cosmetice se bucură de fiecare dată cînd mai erupe un vulcan, deoarece are materie primă pentru creme și loțiuni. Firma Tengen utilizează cenușa vulcanică în compoziția produselor de înfrumusețare, destinate îngrijirii pielii. Se pare că ingredientul cel mai bun este cenușa veche de circa 400.000 de ani, sedimentată, pentru care sînt necesare săpături serioase. Dar și bunicile noastre foloseau cenușa din sobă pentru frumusețe. Își spălau mîinile cu apă și cenușă, iar rezultatul era miraculos: mîinile își recăpătau finețea.

Leșia care spală orice pată

Pentru rufărie se folosește leșia în loc de detergent. Se pune într-o găleată cenușă de cu seara, peste ea se toarnă apă. Apa rezultată și folosită a doua zi spală bine orice pată, ba chiar dezinfectează lenjeria. Leșiei i se verifică tăria în mod tradițional astfel: se introduce în lichid un ou proaspăt de găină, iar dacă aceata iese la suprafață, leșia e tare. Dar cenușa este ingredient de bază și în obținerea săpunului natural, care nu necesită fierbere. Rețeta e știută de femeile de la țară și astăzi, care folosesc grăsime, apă și cenușă. Cenușa mai e folosită la sate și ca leac contra fumatului. Se utilizează nu cenușa vegetală, ci aceea obținută din carbonizarea penelor de găină sau rață, care se amestecă cu bicarbonat de sodiu. Se scoate tutunul din 3 țigări, se amestecă cu cenușă și se bagă cu ajutorul acului înapoi în țigară. Fumătorul va începe să simtă repulsie față de viciul său. De asemenea, cenușa este un ingredient cu valențe magice, fiind prezent și în ritualurile creștine. Chiar și metaforic, cenușa face parte din viața noastră. Atunci cînd începem postul, spunem că ne punem cenușă în cap. De fapt, acesta este simbolul umilinței pentru a ne curăți de păcate.

Pericolele norului din Islanda

• Componentele principale ale norului de cenușă vulcanică sînt siliciu și oxigenul combinate în dioxid de siliciu. Aceste particule sînt periculoase pentru ochi, pentru că pot conjunctivite. Iar persoanele care poartă lentile de contact, pot suferi leziuni dacă pătrunde cenușa între cornee și lentila de contact. Asupra aparatului respirator, cenușa vulcanică îngreunează respirația cronicilor (astm, emfizem pulmonar, bronșită). Inhalarea acestui praf nociv poate fi prevenită simplu: evitați ieșirile în aer liber sau folosiți o mască filtrantă.

Leac stomatologic

• Primăvara, cînd se taie vița-de-vie, se adună crengile tăiate, se usucă la soare și se ard pe o tablă sau în sobă ca să se facă cenușă. Zece grame din acest praf se adaugă pentre un litru de vin. Vinul cu cenușă se pune într-o sticlă care să se poată închide bine și cu acest vin se spală pe dinți și se clătește bine gura înainte de culcare și după mese. Leacul este foarte bun pentru afecțiuni orale: parodontoză, gingivită, carii, sîngerări.

Sfaturi practice

- Cenușa din sobă aruncată pe ogor îl face roditor, fiind un îngrășămînt natural deosebit.
- Presărată pe gheață, cenușa ne ajută să nu alunecăm.
- Cenușa pusă peste vegetale aflate în putrefacție împiedică răspîndirea mirosului greu și sufocant.
- Obiectele de aramă devin ca noi dacă sînt spălate în zeamă de varză fierbinte și apoi frecate cu cenușă.
- Obiectele din cositor se spală în leșie preparată din cenușă de lemn, apoi se freacă cu făină amestecată cu sare.
- În tradiția populară, cenușa de mac de grădină se întrebuința la colorarea în verde.)
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Steagu în bernă!


  A murit legenda Brașovului, Nicolae Pescaru!


  Azi 21:04
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, final trist cu Atletic Bradu


  Azi 19:59
 • ➤ Sport


  Olimpic Zărnești este campioana Ligii a 4-a Brașov


  Azi 13:23
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov, victorie la pas cu Unirea Tășnad


  Azi 12:50
 • ➤ Local


  Dealer de cocaină prins la Brașov


  Azi 12:11
 • ➤ Local


  Strada Toamnei intră 3 luni în șantier. Compania Apa schimbă rețelele


  Azi 11:19
 • ➤ Local


  Grav accident lângă Brașov(video)


  Azi 11:01
 • ➤ Sport


  Baraj interzis cardiacilor! Dramatism total pentru echipa lui Daniel Isăilă


  Azi 01:35
 • ➤ Sport


  Academica Clinceni a promovat în Liga 1!


  24.05.2019
 • ➤ Local


  O femeie din Codlea și-a dat copilul ,,la țigani,, și apoi l-a târât cu mașina


  24.05.2019
 • ➤ International


  Theresa May va demisiona pe 7 iunie


  24.05.2019
 • ➤ National


  Cioloș: E important votul la europarlamentare pentru a da un semnal clar coaliției PSD-ALDE că nu mai are legitimitate să conducă România


  24.05.2019
 • ➤ International


  Partidul lui Frans Timmermans câștigă alegerile europarlamentare în Olanda


  24.05.2019
 • ➤ Local


  Sute de brașoveni din Tractorul au rămas fără curent, țepuiți de dezvoltator


  24.05.2019
 • ➤ Local


  Cei mai puternici pompieri brașoveni


  24.05.2019
 • ➤ Local


  Cal salvat din puțul plin cu apă într-un sat brașovean


  24.05.2019
 • ➤ Local


  Accident de muncă în hala unei fabrici din Brașov


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  Gala Premiilor Handbalului Românesc 2019


  Sorina Tîrcă, cea mai bună tânără handbalistă din România / Mariana Tîrcă, premiu special


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Local


  JUDECĂTORIA BRAȘOV


  Somație


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Un loc plin de mistere


  Corbii de Piatra, un schit rupestru unic în România


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Cu stil


  Decalogul eleganței Coco Chanel


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Nu mai sunt secrete


  3 gustări cu efect antirid


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Cine vrea, crede


  Superstiții trăsnite cu animale


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Andreea Antonescu are un ritual special înainte de culcare


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Cum i-a urat „La mulți ani”


  Inna, dans în stradă alături de mama ei


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Ca în filme


  Povestea actorului uriaș de 1,35 m


  24.05.2019
 • ➤ Life


  Nu mai înțelege


  De ce s-a supărat Aura Urziceanu pe România


  24.05.2019
 • ➤ Prima pagina


  VOTEAZĂ! Tu dai sentința


  24.05.2019
 • ➤ Eveniment


  518.715 de brașoveni din tot județul sunt așteptați la urne


  Un vot pentru viitor, un vot împotriva corupției


  24.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Acorduri și dezacorduri


  Contract „provizoriu“ pentru repararea străzilor din nordul Brașovului


  24.05.2019
 • ➤ Eveniment


  Maratonul Brașovului modifică traseele RATBV


  24.05.2019
 • ➤ Local


  O toaletă ecologică din Răcădău a dispărut fără urmă


  24.05.2019
 • ➤ Eveniment


  „Sunt sondaje care ne dau câștigători, dar ele nu pot suplini votul propriu-zis“


  24.05.2019
 • ➤ Actualitate


  Readus la viață


  Centru cultural pentru copii, până la sfârșitul anului


  24.05.2019
 • ➤ Actualitate


  Au încredere în votul brașovenilor


  „Cred că Alianța 2020 USR+PLUS poate câștiga alegerile la Brașov“


  24.05.2019
 • ➤ Week-end


  Unde ieșim


  Invitații de weekend


  24.05.2019
 • ➤ Cititori


  Brașoveni în lupta națională


  Gheorghe Tulbure - „ostaș“ al condeiului mobilizat „la frontiera limbii noastre“ III


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  Corona a prelungit contractele cu două jucătoare


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  Florin Iacob, după Laszlo Balint la UTA


  „Pensionarul“ și „Bătrâna Doamnă“


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  Simona Halep a renunțat la doi oameni din staff


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  Robert Hajnal vrea să bată un record cu ocazia crosului „Aleargă tu pentru ei”


  24.05.2019
 • ➤ Sport


  Final de sezon


  ACS SR Brașov, Cetate Râșnov și AFC Hărman, ultimele reprezentații


  24.05.2019
 • ➤ Local


  Firmele brașovene premiate la Gala Excelentei în Afaceri 2019 (continuare)


  23.05.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Fetițele slabe au risc crescut de cancer mamar la maturitate

  Articolul următor


  Insomnia micșorează densitatea materiei cenușii

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.879 milisecunde, încărcat în milisecunde