Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Ce facem când vedem „musculițe zburătoare” și ,,scame“ în fața ochilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 05.11.2019
Miodezopsiile sau „flocoanele din vitros” reprezintă percepția unor „musculițe zburătoare” în câmpul vizual. Pacientul vede pe un fond , deschis la culoare (cerul senin, un perete alb, un ecran de calculator sau o coală de hârtie), mici „scame“, „pânze de paianjen” care se mișcă o dată cu mișcările ochilor, însă mai lent.

Vin odată cu bătrânețea, dar nu e regulă

Miodezopsiile sunt formele pe care numeroase persoane le văd plutind în fața câmpului vizual, „scame“   care dau senzația că sunt în fața ochiului și simți nevoia să le dai la o parte. Acestea pot fi puncte, umbre, pete sau filamente, închise la culoare, care nu pot fi focalizate de către ochi. Miodezopsiile sunt cauzate de modificări în corpul vitros, substanța gelatinoasă situată la polul posterior al ochiului, în fața retinei. Astfel, deșeurile din vitros lasă o umbră pe retină și ea este cea percepută ca o „musculiț㔠în câmpul vizual. Miodezopsiile sunt, de cele mai multe ori, inerente îmbătrânirii și nu poartă niciun risc asupra vederii. Deși apar mai frecvent în a doua jumătate a vieții, ele pot fi prezente și la o vârstă tânără, fără a avea o semnificație patologică, scrie romedic.ro.

Uneori, miodezopsiile pot anunța un eveniment grav

În unele cazuri, însă, miodezopsiile pot anunța un eveniment grav pentru vedere: dezlipirea de retină. Rupturile retinei sunt uneori precedate de o abundență de miodezopsii, uneori cu aspect de „fum” și însoțite de flash-uri luminoase. Aceste mo-dificări constituie o urgență oftalmologică, întrucât vederea ar putea fi permanent afectată, în lipsa intervenției chirurgicale prompte. Deși miodezopsiile sunt de cele mai multe ori inofensive, apariția lor impune un examen oftalmologic, pentru a exclude o afecțiune importantă. În funcție de prezentarea clinică și istoricul patologic al pacientului, în cadrul acestuia vor fi investigate acuitatea vizuală, aspectul retinei și presiunea intraoculară.

Când nu primim tratament?

Nu se recomandă niciun tratament pentru miodezopsiile care nu influențează semnificativ vederea. După un timp, acestea vor fi ignorate de către creier sau se vor „stabili” într-o poziție din afara câmpului vizual. Rareori, când vederea este profund afectată de prezența lor, miodezopsiile pot fi înlăturate prin vitrectomie, odată cu înlocuirea chirurgicală a întregului corp vitros.

Cauze și factori de risc

Miodezopsiile apar din cauza unor defecte într-o porțiune a ochiului numită corpul vitros sau umoarea vitroasă. Aceasta este o substanță gelatinoasă, care ocupă circa 80% din volumul ochiului și este situată între cristalin (anterior) și retină (posterior), fiind un mediu refringent pentru lumină. Este compusă în principal din apă (99%) și consistența sa este dată de proteine. Pe măsura avansării în vârstă, corpul vitros poate să își modifice consistența, devenind mai moale, iar fibrele de colagen dinăuntrul său se îngroașă și se unesc, formând conglomerate care plutesc și cauzeaz㠄musculițe” în câmpul vizual. Pe măsură ce tumoara vitroasă își schimbă proprietățile, ea tinde să se contracte, îndepărtându-se de retină. Când corpul vitros s-a separat complet de retină, evenimentul se numește dezlipire de vitros. Are loc la circa jumătate din persoanele de peste 50 de ani și nu afectează vederea. Pe măsură ce corpul vitros „trage” de retină, pot apărea și flash-uri luminoase, deoarece această acțiune stimulează celulele nervoase ale retinei.
Totuși, la circa 1 din 6 persoane cu dezlipire de vitros, acest eveniment poate cauza o ruptură în structura retinei. Fluidul din corpul vitros poate pătrunde prin această breșă și se inserează între retină și coroidă, stratul care asigură vascularizața acesteia. Rezultatul poate fi dez-lipirea de retină, cu urmări grave asupra vederii. Factorii de risc pentru apariția miodezopsiilor datorate modificărilor în vitros sunt:
Vârsta peste 50 de ani
Diagnostic de diabet zaharat
Miopie cu valori mari
Intervenție chirurgicală pentru cataractă, în antecedente

Cauze rare

Există și alte cauze, mult mai rare, ale miodezopsiilor:
Hemoragie în corpul vitros (retinopatie diabetică, ocluzia venelor retiniene)
Inflamația corpului vitros (în uveite intermediare sau posterioare) - de cauză infecțioasă, autoimună, traumatică, metabolică, vasculară, tumorală sau idiopatică
Hialoza asteroidă (boala Benson) - o afecțiune rară, benignă, în care apar numeroase conglomerate alb-gălbui în interiorul vitrosului
Amiloidoză - boală în care se depun conglomerate specifice de proteine (amiloid) în anumite țesuri, uneori și în corpul vitros

Semne și simptome

Miodezopsiile sunt forme ce sunt percepute în câmpul vizual, cu următoarele caracteristici: Sunt descrise ca puncte, „musculițe“, pete, striuri, „fum“, „pânză de paianjen”; Uni sau bilaterale; Nedureroase; Dau senzația c㠄plutesc” în fața ochilor; Se mișcă atunci când se mișcă și ochiul, de obicei cu o viteză mai mică; Se mișcă atunci când se încearcă focalizarea privirii pe ele; Pot fi mai evidente când privirea este îndreptată spre ceva luminos - o coală albă de hârtie, cerul, etc; De obicei nu afectează semnificativ vederea; rareori, pot crea dificultăți la citit.

Atenție la semnele care anunță o dezlipire de retină

Manifestările care pot preceda o dezlipire de retină și impun adresarea rapidă la medic sunt:
Instalarea rapidă a unei multitudini de pete în câmpul vizual, însoțite sau nu de flash-uri luminoase
Îngustarea progresivă a câmpului vizual, dintr-o laterală, ca și cum „ochii se acoperă cu o perdea”
Reducerea rapidă a a vederii centrale
Încețoșarea vederii, reducerea semnificativă a acuității vizuale într-un timp scurt

Numai medicul poate pune un diagnostic

Prezența miodezopsiilor, care nu afectează semnificativ vederea și nu sunt însoțite de alte simptome, este de obicei fără importanță cli-nică. Totuși, atunci când apar pentru prima oară, se recomandă consultarea unui oftalmolog. Acesta va lua în considerare simptomele, istoricul patologic și prezența factorilor de risc, pentru a exclude alte cauze ale miodezopsiilor. Deoarece ruptura de retină este nedureroasă și însoțită doar de simptome oculare, medicul oftalmolog poate investiga integritatea acestei structuri.
Examenul retinei (al fundului de ochi) se realiează la lampa cu fantă, după dilatarea pupilei. Acesta este un dispozitiv care proiectează o lumină puternică înspre retină, în timp ce medicul privește printr-un ocular.
O reducere a presiunii intraoculare poate semnala și ea o decolare a retinei. Aceasta poate fi evaluată cu ajutorul tonometriei. După anestezierea suprafeței ochiului și colorarea cu o picătură de fluoresceină, ochiul este examinat la biomicroscop.

Rareori se recomandă intervenția chirurgicală

Miodezopsiile datorate degenerescenței vitrosului, care nu interferează major cu calitatea vieții, nu necesită tratament. Atunci când sunt deranjante, mișcarea rapidă a globilor oculari în sus și în jos sau spre laterale poate determina stabilizarea lor într-o poziție din afara câmpului vizual. Rareori, când ve-derea este sever afectată, se poate interveni chirurgical pentru eliminarea miodezopsiilor. Aceasta are loc odată cu înlăturarea corpului vi-tros și înlocuirea sa cu o soluție sa-lină. Totuși, această operație este riscantă, putând duce la ruptura sau detașarea retinei, cataractă sau chiar pierderea vederii, motive pentru care nu este realizată decât în cazuri excepționale, scrie romedic.ro. Atunci când miodezopsiile au anunțat o rupută la nivelul retinei, se poate interveni chirurgical înainte ca aceasta să se decoleze. Fotocoagularea cu laser, crioterapia, retinopexia pneumatică (introducerea unei bule de gaz în vitros) sunt tehnicile cele mai moderne pentru repararea rupturilor de retină. Cerclajul scleral și vitrectomia sunt tehnici mai complexe, utilizate în cazul în care dezlipirea de retină este deja prezentă, mai scrie romedic.ro.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor

Pentru trup și suflet


Postul, o cură de sănătate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  10 ha de vegetație ard la Vlădeni, lângă Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  12.11.2019
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  12.11.2019
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  12.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Un nou sens giratoriu provizoriu la Râșnov


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Deținuții de la Codlea devin actori într-o piesă de teatru, la Reduta


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Socoteala urnelor


  Brașovenii au vrut o finală Iohannis-Barna


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean pregătește 14 cabinete de Ambulatoriu la Astra și Tractorul


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Viitoarea Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, e tot o groapă


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A cincea ediție


  „Vibrate!festival“ revine la Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Recitalul de la ora cinci”


  12.11.2019
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Începe o nouă ediție Etnovember


  12.11.2019
 • ➤ National


  Alegeri prezidențiale 2019


  Iohannis a câștigat 29 de județe, Dăncilă 10


  12.11.2019
 • ➤ National


  Va fi sau nu dezbatere Iohannis - Dăncilă?


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  O creștere va fi


  Ce spune Orban despre când și cât va crește salariul minim


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  PSD anunță moțiune de cenzură la o zi după ce Dăncilă a intrat în turul doi


  12.11.2019
 • ➤ Economic


  Eurostat: România se află pe locul 25 în UE în funcție de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Mămăliga poate deveni un medicament


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Inamicul nevăzut


  Cancerul de plămâni ucide câte un român pe oră


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Pentru trup și suflet


  Postul, o cură de sănătate


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Sfecla roșie, legumă anti-cancer


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Nu bea niciodată apa lăsată în pahar peste noapte


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Fructele aduc fericirea


  12.11.2019
 • ➤ Doctor


  Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani înainte să apară simptomele


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Show pe covorul roșu în Los Angeles


  Adelina Pestrițu a făcut un selfie cu Kim Kardashian


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe slăbit


  12.11.2019
 • ➤ Life


  Ilinca Vandici și-a întreținut doi iubiți


  12.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Despre maladia Alzheimer


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Liga Elitelor. Formă bună pentru echipele brașovene


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Explicația selecționerului


  De ce nu a fost convocată Sorina Tîrcă la Mondiale?


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Jurgen Klopp a primit un...clop


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Verdict dur primit de Florin Andone


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov


  Final de coșmar pentru Ștefan Răchișan


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Tomas Ryde, reacție după scandalul convocărilor: “Sorina Tîrcă are nevoie să devină mai puternică”


  11.11.2019
 • ➤ National


  Barna, votat de tineri cu carte- Dăncilă, de vârstnici fără școală


  11.11.2019
 • ➤ National


  Aproape final: Ce județe o vor pe Dăncilă


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Klaus Iohannis a câștigat și la Brașov


  11.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Am votat mulți și-atât


  Dăncilă ajunge în turul 2 cu Iohannis


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Vot pentru președinte


  53,75% din brașoveni au fost ieri la urne


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum au votat liderii de partid din Brașov?


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Dovadă că se poate


  Făgărășenii își fac singuri bugetul


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  O cristoloveancă emigrată în Germania a strâns într-o culegere cântecele sașilor din Transilvania


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Elevii din Hărman învață despre „Oltul de lângă ei“


  11.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Întâlnire cu mocanii din Cahul și din Săcele


  11.11.2019
 • ➤ International


  „Mi-e Dor de Tine”, mesaj afișat în centrul Londrei


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au fost sesizate 146 de incidente electorale. Jumătate nu s-au confirmat


  11.11.2019
 • ➤ National


  Au cerut recunoaștere în UE


  Peste 27% dintre românii cu înaltă calificare locuiesc în afara țării


  11.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Alimente recomandate foștilor fumători

  Articolul următor


  Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani înainte să apară simptomele

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 34.746 milisecunde, încărcat în milisecunde