Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Ce facem când vedem „musculițe zburătoare” și ,,scame“ în fața ochilor

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 05.11.2019
Miodezopsiile sau „flocoanele din vitros” reprezintă percepția unor „musculițe zburătoare” în câmpul vizual. Pacientul vede pe un fond , deschis la culoare (cerul senin, un perete alb, un ecran de calculator sau o coală de hârtie), mici „scame“, „pânze de paianjen” care se mișcă o dată cu mișcările ochilor, însă mai lent.

Vin odată cu bătrânețea, dar nu e regulă

Miodezopsiile sunt formele pe care numeroase persoane le văd plutind în fața câmpului vizual, „scame“   care dau senzația că sunt în fața ochiului și simți nevoia să le dai la o parte. Acestea pot fi puncte, umbre, pete sau filamente, închise la culoare, care nu pot fi focalizate de către ochi. Miodezopsiile sunt cauzate de modificări în corpul vitros, substanța gelatinoasă situată la polul posterior al ochiului, în fața retinei. Astfel, deșeurile din vitros lasă o umbră pe retină și ea este cea percepută ca o „musculiț㔠în câmpul vizual. Miodezopsiile sunt, de cele mai multe ori, inerente îmbătrânirii și nu poartă niciun risc asupra vederii. Deși apar mai frecvent în a doua jumătate a vieții, ele pot fi prezente și la o vârstă tânără, fără a avea o semnificație patologică, scrie romedic.ro.

Uneori, miodezopsiile pot anunța un eveniment grav

În unele cazuri, însă, miodezopsiile pot anunța un eveniment grav pentru vedere: dezlipirea de retină. Rupturile retinei sunt uneori precedate de o abundență de miodezopsii, uneori cu aspect de „fum” și însoțite de flash-uri luminoase. Aceste mo-dificări constituie o urgență oftalmologică, întrucât vederea ar putea fi permanent afectată, în lipsa intervenției chirurgicale prompte. Deși miodezopsiile sunt de cele mai multe ori inofensive, apariția lor impune un examen oftalmologic, pentru a exclude o afecțiune importantă. În funcție de prezentarea clinică și istoricul patologic al pacientului, în cadrul acestuia vor fi investigate acuitatea vizuală, aspectul retinei și presiunea intraoculară.

Când nu primim tratament?

Nu se recomandă niciun tratament pentru miodezopsiile care nu influențează semnificativ vederea. După un timp, acestea vor fi ignorate de către creier sau se vor „stabili” într-o poziție din afara câmpului vizual. Rareori, când vederea este profund afectată de prezența lor, miodezopsiile pot fi înlăturate prin vitrectomie, odată cu înlocuirea chirurgicală a întregului corp vitros.

Cauze și factori de risc

Miodezopsiile apar din cauza unor defecte într-o porțiune a ochiului numită corpul vitros sau umoarea vitroasă. Aceasta este o substanță gelatinoasă, care ocupă circa 80% din volumul ochiului și este situată între cristalin (anterior) și retină (posterior), fiind un mediu refringent pentru lumină. Este compusă în principal din apă (99%) și consistența sa este dată de proteine. Pe măsura avansării în vârstă, corpul vitros poate să își modifice consistența, devenind mai moale, iar fibrele de colagen dinăuntrul său se îngroașă și se unesc, formând conglomerate care plutesc și cauzeaz㠄musculițe” în câmpul vizual. Pe măsură ce tumoara vitroasă își schimbă proprietățile, ea tinde să se contracte, îndepărtându-se de retină. Când corpul vitros s-a separat complet de retină, evenimentul se numește dezlipire de vitros. Are loc la circa jumătate din persoanele de peste 50 de ani și nu afectează vederea. Pe măsură ce corpul vitros „trage” de retină, pot apărea și flash-uri luminoase, deoarece această acțiune stimulează celulele nervoase ale retinei.
Totuși, la circa 1 din 6 persoane cu dezlipire de vitros, acest eveniment poate cauza o ruptură în structura retinei. Fluidul din corpul vitros poate pătrunde prin această breșă și se inserează între retină și coroidă, stratul care asigură vascularizața acesteia. Rezultatul poate fi dez-lipirea de retină, cu urmări grave asupra vederii. Factorii de risc pentru apariția miodezopsiilor datorate modificărilor în vitros sunt:
Vârsta peste 50 de ani
Diagnostic de diabet zaharat
Miopie cu valori mari
Intervenție chirurgicală pentru cataractă, în antecedente

Cauze rare

Există și alte cauze, mult mai rare, ale miodezopsiilor:
Hemoragie în corpul vitros (retinopatie diabetică, ocluzia venelor retiniene)
Inflamația corpului vitros (în uveite intermediare sau posterioare) - de cauză infecțioasă, autoimună, traumatică, metabolică, vasculară, tumorală sau idiopatică
Hialoza asteroidă (boala Benson) - o afecțiune rară, benignă, în care apar numeroase conglomerate alb-gălbui în interiorul vitrosului
Amiloidoză - boală în care se depun conglomerate specifice de proteine (amiloid) în anumite țesuri, uneori și în corpul vitros

Semne și simptome

Miodezopsiile sunt forme ce sunt percepute în câmpul vizual, cu următoarele caracteristici: Sunt descrise ca puncte, „musculițe“, pete, striuri, „fum“, „pânză de paianjen”; Uni sau bilaterale; Nedureroase; Dau senzația c㠄plutesc” în fața ochilor; Se mișcă atunci când se mișcă și ochiul, de obicei cu o viteză mai mică; Se mișcă atunci când se încearcă focalizarea privirii pe ele; Pot fi mai evidente când privirea este îndreptată spre ceva luminos - o coală albă de hârtie, cerul, etc; De obicei nu afectează semnificativ vederea; rareori, pot crea dificultăți la citit.

Atenție la semnele care anunță o dezlipire de retină

Manifestările care pot preceda o dezlipire de retină și impun adresarea rapidă la medic sunt:
Instalarea rapidă a unei multitudini de pete în câmpul vizual, însoțite sau nu de flash-uri luminoase
Îngustarea progresivă a câmpului vizual, dintr-o laterală, ca și cum „ochii se acoperă cu o perdea”
Reducerea rapidă a a vederii centrale
Încețoșarea vederii, reducerea semnificativă a acuității vizuale într-un timp scurt

Numai medicul poate pune un diagnostic

Prezența miodezopsiilor, care nu afectează semnificativ vederea și nu sunt însoțite de alte simptome, este de obicei fără importanță cli-nică. Totuși, atunci când apar pentru prima oară, se recomandă consultarea unui oftalmolog. Acesta va lua în considerare simptomele, istoricul patologic și prezența factorilor de risc, pentru a exclude alte cauze ale miodezopsiilor. Deoarece ruptura de retină este nedureroasă și însoțită doar de simptome oculare, medicul oftalmolog poate investiga integritatea acestei structuri.
Examenul retinei (al fundului de ochi) se realiează la lampa cu fantă, după dilatarea pupilei. Acesta este un dispozitiv care proiectează o lumină puternică înspre retină, în timp ce medicul privește printr-un ocular.
O reducere a presiunii intraoculare poate semnala și ea o decolare a retinei. Aceasta poate fi evaluată cu ajutorul tonometriei. După anestezierea suprafeței ochiului și colorarea cu o picătură de fluoresceină, ochiul este examinat la biomicroscop.

Rareori se recomandă intervenția chirurgicală

Miodezopsiile datorate degenerescenței vitrosului, care nu interferează major cu calitatea vieții, nu necesită tratament. Atunci când sunt deranjante, mișcarea rapidă a globilor oculari în sus și în jos sau spre laterale poate determina stabilizarea lor într-o poziție din afara câmpului vizual. Rareori, când ve-derea este sever afectată, se poate interveni chirurgical pentru eliminarea miodezopsiilor. Aceasta are loc odată cu înlăturarea corpului vi-tros și înlocuirea sa cu o soluție sa-lină. Totuși, această operație este riscantă, putând duce la ruptura sau detașarea retinei, cataractă sau chiar pierderea vederii, motive pentru care nu este realizată decât în cazuri excepționale, scrie romedic.ro. Atunci când miodezopsiile au anunțat o rupută la nivelul retinei, se poate interveni chirurgical înainte ca aceasta să se decoleze. Fotocoagularea cu laser, crioterapia, retinopexia pneumatică (introducerea unei bule de gaz în vitros) sunt tehnicile cele mai moderne pentru repararea rupturilor de retină. Cerclajul scleral și vitrectomia sunt tehnici mai complexe, utilizate în cazul în care dezlipirea de retină este deja prezentă, mai scrie romedic.ro.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Oficial. Un brașovean este comandantul CSA Steaua


  Azi 16:06
 • ➤ National


  Guvernul, la a șaptea asumare a răspunderii, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi


  Azi 15:32
 • ➤ Local


  Instanțele din județul Brașov au decis să suspende activitatea pe termen nelimitat


  Azi 15:24
 • ➤ Sport


  Simona Halep joacă joi dimineață în semifinalele Australian Open cu Garbine Muguruza


  Azi 12:16
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii dau mai mulți bani la gunoi


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Condiția vizei de flotant la vot: perioada se reduce de la 90 la 60 de zile


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Din 7 februarie se eliberează cardurile europene duplicat


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Prima ședință de lucru


  Se conturează condițiile de operare ale Aeroportului Brașov


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Trei licee brașovene vor fi eficientizate energetic în acest an


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Credit de 10 milioane de euro de la BERD, pentru reabilitarea unor clădiri publice


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a susțin simularea în martie


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Rezultatele Centrului de Excelență Brașov


  Elevii brașoveni au adus 12 premii de la Concursul Național de Fizică, Astrofizică și Astronomie


  Azi 09:11
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Nunta lui Figaro” deschide „Luna Mozart” la Operă


  Azi 09:04
 • ➤ National


  La voia CCR


  Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale


  Azi 08:55
 • ➤ International


  Brexitul se va produce vineri


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  De 23 de ani împreună


  Andreea Bănică, vacanță de vis cu primul iubit


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Mihaela Rădulescu dă bani grei pe educația fiului ei


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Andreea Mantea a slăbit cu un ceai minune


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Antonia a suferit un șoc în copilărie


  Azi 08:32
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce analize trebuie să faci anual, în funcție de sex și de vârstă


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Alexandru Maxim, la Gaziantep


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Djokovici, semifinală cu Federer la Australian Open


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  „Omule, te iubesc frate!“


  LeBron James, devastat de moartea lui Kobe Bryant


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Ema Dolha, out de la Sepsi OSK!


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Laurențiu Căpățână revine la Cetate Râșnov


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Oficial


  Răzvan Mitroi se retrage de la ACS SR Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Colțea Brașov, victorii în amicale


  28.01.2020
 • ➤ National


  Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, inclusiv ale magistraților


  28.01.2020
 • ➤ Sport


  Emilian Dolha nu mai este antrenor cu portarii la Sepsi OSK / "Am ajuns la un acord"


  28.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Șefii CJ nu vor fi aleși prin vot la urne


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pușculița orașului


  Bugetul Brașovului este estimat la 816 milioane de lei


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la „Honterus“ și școala gimnazială Hărman, proiect educațional despre valoarea Oltului


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Are multe proiecte importante


  Adrian Veștea vrea un nou mandat în fruntea CJ


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD insistă ca salariile din CJ să se raporteze la minimul pe economie la 1 ianuarie 2020


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ își amenajează săli noi de clasă


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Misiune încheiată


  Ambasadorul Elveției revine la Brașov să vadă noua față a Colegiului Info


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  DGASPC recrutează asistenți maternali


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  „Telefonul Vârstnicului“, prima linie telefonică națională, gratuită, pentru seniori


  28.01.2020
 • ➤ National


  Două înfruntări și-o moțiune


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Transporturilor se repetă


  Autostrada Comarnic - Brașov nu mai e nici pe hârtie


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Vaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cum să rămâi concentrat la job când treci printr-o criză personală?


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Coacăzele negre sau roșii alungă surmenajul și anemia


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Medicină digitală


  Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Emoțiile îți distrug plămânii și ficatul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cât trebuie să mergi pe jos zilnic pentru a scăpa de burtă


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Ce pot prevesti bătăile neregulate ale inimii


  28.01.2020
 • ➤ Life


  În mare formă


  Florin Piersic a împlinit 84 de ani


  28.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Alimente recomandate foștilor fumători

  Articolul următor


  Cancerul mamar ar putea fi detectat cu cinci ani înainte să apară simptomele

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.373 milisecunde, încărcat în milisecunde