Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Mirosurile care ne îndrumă mintea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.08.2019
• Mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi
V-ați gândit vreodată că felul în care miroase aerul din jur influențează felul în care ne purtăm unii cu ceilalți? Site-ul descopera.ro scrie că tot mai multe studii arată că, în viața omului, mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi. Se cunoaște de ceva vreme faptul că anumite detalii ale înfățisării și ale modului de a vorbi influențează mult impresia celorlați despre o anumită persoană. Cercetări mai noi arată însă că și mirosul joacă un rol, și încă unul foarte subtil - dincolo de chestiile brute de genul „ăsta miroase a transpirație, deci nu se spală, deci e neîngrijit și murdar, în general“, deducții care pot fi extrem de înșelătoare. Lucrurile sunt mult, mult mai delicate și mai complexe.

Ceapă sau lămâie?

Un experiment interesant realizat la Colegiul Le Moyne din Syracuse, SUA, a arătat că anumite mirosuri sunt asociate preferențial cu anumite caracteristici legate de sex și atractivitate. 65 de studenți (majoritatea femei) au fost rugați să miroasă conținutul unor flacoane. Unele dintre flacoane miroseau a ceapă, altele a lămâie, altele a… nimic. Desenul unei siluete „neutre“, fără detalii care să evoce un sex sau altul, a fost așezat în apropiere, iar participanții au fost rugați, după ce mirosiseră flacoanele, să își consemneze impresiile asupra siluetei respective, să reprezinte felul în care o percepuseră. Cei care trăseseră pe nas mirosul de ceapă au perceput silueta respectivă ca fiind masculină, în vreme ce aceia care mirosiseră aroma de lămâie au caracterizat aceeași siluetă în termeni ca feminin, curat, agreabil. Concluzia este că, se pare, mirosul de citrice joacă un rol deosebit de important în viața oamenilor: nu numai că este asociat, inconștient, cu ideea de curățenie, dar are și darul de a încuraja mărinimia, așa cum arată un expe-riment realizat în urmă cu doi ani la Northwestern University, SUA.

Mirosul florilor

Cumva, am știut mereu că florile fac niște lucruri bune pentru noi, de-asta le și iubim. Dar, dacă nu ne mulțumim cu constatări empirice, există și studii științifice care scot în evidență aspecte ale relației foarte fin nuanțate dintre comportamentul uman și aromele florale. De altfel, uriașa industrie a cosmeticelor parfumate operează deja, în bună măsură, pe baza unor astfel de relații, aromaterapia le investighează și le folosește în scopuri terapeutice, iar obiceiul de a oferi în dar buchete de flori parfumate are, pesemne, și el o mare legătură cu influențarea dispoziției. Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, SUA, au realizat, recent, un expe-riment care arată cât de mult afectează mirosurile florale starea de spirit a oamenilor. Ei au utilizat o încăpere al cărei aer a fost odorizat, pe rând, cu un miros floral, cu mirosuri agreabile „clasice“ de genul parfumului Chanel No. 5 sau al pudrei pentru bebeluși, iar o parte din timp, camera a fost lăsată neparfumată.

Experiment

După ce fuseseră expuși fie aerului inodor, fie diferitelor mirosuri din cameră, 59 de studenți au fost rugați să scrie despre trei evenimente din viața lor: unul din trecutul îndepărtat, unul recent și un altul posibil în viitor. Textele rezultate au fost analizate, cuantificând totalul cuvintelor cu semnificații pozitive și negative. Într-un al doilea experiment, participanții (anterior expuși aerului inodor sau parfumat din camera menționată) au fost introduși într-o altă încăpere, unde se găsea un mim; fiecare a trebuit să-l îndrume pe acesta să mimeze o emoție asociată cu o amintire din copilăria participantului. Felul în care s-au exprimat în scris participanții și modul în care s-au manifestat în prezența mimului a fost surprinzător de mult influențat de mirosul la care fuseseră expuși (sau de lipsa acestuia). Numai 15% dintre cei ce trecuseră prin camera inodoră s-au apropiat de mim ori l-au atins; în schimb, au făcut asta 74% dintre cei care inhalaseră aerul înmiresmat cu un parfum de flori. Tot aceștia din urmă au folosit, în textele scrise în cadrul primului experiment, de trei ori mai multe cuvinte cu încărcătură pozitivă decât ceilalți. Rezultatele arată clar că mirosul de flori are un efect puternic asupra oamenilor, având capacitatea de a modifica starea de spirit în sensul unei îmbunătățiri a dispoziției, al creșterii dorinței de cooperare și de apropiere de ceilalți.

Parfumul florilor reduce stresul

Nu e singurul studiu care a ales ca temă influența miresmelor florale asupra minții și a corpului. Mirosurile florale, deși cunoscute, prețuite și folosite de mii de ani, încep abia acum să-și dezvăluie secretele. Marea lor putere de a influența psihicul uman a devenit subiectul unor investigații ștințifice, cu rezultate cât de poate de interesante, cărora cercetătorii le întrevăd deja aplicații practice în sfera me-dicinei și a psihoterapiei. Astfel, un studiu german realizat în urmă cu trei ani arăta că, dormind într-o cameră în care mirosea a ouă stricate, participanții erau mai predispuși să aibă vise dezagreabile, în vreme ce mirosul de trandafiri prezent în încăpere stimula apariția unor vise plăcute. Îndemnul proverbial de a te opri din agitația zilnică pentru a te bucura de mirosul florilor și-a găsit o bază științifică în rezultatele unui proiect de cercetare întreprins încă în 2009: în experimente de laborator realizate pe șobolani, s-a demonstrat că un compus numit linalool, prezent la multe plante cu flori parfumate, reduce stresul, acționând asupra sistemului imunitar și influențând activitatea a numeroase gene implicate în răspunsul la stres.

Terapie pentru corp și spirit

Mulți oameni de știință cred - deși, deocamdată, fără dovezi - că aceste efecte sunt legate de fenomenul co-evoluției plantelor cu oamenii: buna-dispoziție indusă de parfumul florilor ne-ar face să dorim să le înmulțim, de unde și interesul, tipic uman - una dintre multele trăsături care îl disting pe om de alte viețuitoare, chiar apropiate genetic de el -, față de cultivarea plantelor cu flori. Păcat doar că, după cum afirmă câțiva specialiști, poluarea își arată impactul negativ și aici: florile nu-și mai împrăștie mireasma atât de puternic ca altădată - consecință a încărcării aerului cu molecule poluante, mai ales în zonele urbane sau industrializate. Dar, chiar și așa, potențialul bene-fic al mirosurilor plăcute rezistă. Și florile, și fructele, și mirodeniile există încă. În marea de mirosuri neplăcute care ne înconjoară și ne stresează zilnic - asfalt încins, gunoi, gaze de eșapament - încă există miresme naturale capabile să ne influențeze în bine starea de spirit. Poftim: un buchet ieftin de flori parfumate de grădină - terapie pentru corp și spirit, individ și societate, la îndemâna oricui. (sursa: www.descopera.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor

Rețete din bătrâni


Leacuri pentru un ficat sănătos
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Local


  Ziaristul Eduard Huidan s-a sinucis


  Azi 15:50
 • ➤ Local


  Apel pentru depistarea a doi hoți de biciclete din Poiana Brașov


  Azi 14:14
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  A murit Mariana Zaharescu, una dintre cele mai cunoscute voci ale Teleenciclopediei


  Azi 13:16
 • ➤ Local


  Brașov: Un moment Queen, pe scena Festivalului Cerbul de Aur


  Azi 13:06
 • ➤ Economic


  Ministerul Muncii vrea limitarea la 15,18 lei a valorii unui tichet de masă


  Azi 12:52
 • ➤ Local


  Protest la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov


  Azi 11:16
 • ➤ Prima pagina


  Primele benzi dedicate transportului în comun


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  Din nou pe străzi


  Autobuzul etajat va circula pe drumul de Poiană


  Azi 09:12
 • ➤ Eveniment


  Urmărire ca-n filme pe DN1


  Azi 09:10
 • ➤ Eveniment


  20.000 de vouchere în programul Rabla, disponibile de astăzi


  Azi 09:03
 • ➤ Eveniment


  Școala Gimnazială nr. 19 va avea un etaj în plus


  Azi 09:00
 • ➤ Actualitate


  Premieră


  Laura Bretan, Ester Peony și Olivier Kaye, un moment special la Cerbul de Aur


  Azi 08:58
 • ➤ National


  Ministrul Pintea recunoaște


  Tragedia de la Săpoca putea fi evitată


  Azi 08:47
 • ➤ National


  Absolvenții de facultăți cu profil economic vor fi angajați la ANAF fără concurs


  Azi 08:45
 • ➤ National


  Avertisment: Povara creșterii pensiilor în septembrie va fi de nesuportat


  Azi 08:38
 • ➤ Life


  Și-a dorit de micuță la Cerb


  Irina Rimes cântă la Brașov după ziua ei


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Lora are părul albastru sălbatic


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Alexandru Papadopol se iubește cu Adriana Titieni


  Azi 08:22
 • ➤ Life


  Cel mai scump desert din lume costă 25.000 de dolari


  Azi 08:18
 • ➤ Cititori


  Medicale


  Sfaturi practice pentru a supraviețui caniculei în sarcină


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Olimpic Zărnești, victorii în ultimele amicale ale verii


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  UTA lui Balint, o nouă victorie în Liga a 2-a


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Meciuri bune pe teren propriu


  Corona a câștigat turneul amical de la Brașov


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Special


  Brașovul are opt antrenori cu licența UEFA PRO și o singură echipă!


  Azi 08:00
 • ➤ Life


  Diletantism, psihopatie, violență, macabru: "Once Upon a Time...in Hollywood" (VIDEO)


  18.08.2019
 • ➤ National


  Un bolnav a ucis patru pacienți și a rănit alți 9 în Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca


  18.08.2019
 • ➤ Local


  În premieră: Laura Bretan și Ester Peony, un moment special la Cerbul de Aur


  18.08.2019
 • ➤ Sport


  România - Spania, în preliminariile Euro 2020. Cosmin Contra a convocat 24 de stranieri


  18.08.2019
 • ➤ Local


  Celebrul alpinist Torok Zsolt a fost găsit mort în masivul Făgăraș


  17.08.2019
 • ➤ Local


  Tânără drogată la volan, pe Transfăgărășan


  17.08.2019
 • ➤ Economic


  ​Split TVA devine opțional


  17.08.2019
 • ➤ National


  Cazul Caracal:Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure


  17.08.2019
 • ➤ National


  A apărut o nouă metodă de înșelăciune: amenda lăsată pe geamul mașinii


  17.08.2019
 • ➤ Local


  Accident cu un mort lângă Brașov


  16.08.2019
 • ➤ Sport


  Panțîru o duce pe FCSB în play-off-ul Europa League!


  15.08.2019
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov. Reacția lui Florin Stîngă după eliminarea din Cupa României / " Un duș rece la Cisnădie"


  15.08.2019
 • ➤ Sport


  Tenis, WTA, Cincinnati. Simona Halep e în turul 3


  14.08.2019
 • ➤ Sport


  Surpriză neplăcută


  ACS SR Brașov, eliminată din Cupa României de o echipă de Liga a 4-a! Cetate Râșnov, set la unu cu Precizia Săcele


  14.08.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov și Minaur Baia Mare, egal amical la Brașov / Concluziile lui Ion Crăciun


  14.08.2019
 • ➤ Local


  Alimente depozitate lângă gunoi în spatele unor restaurante din Brașov


  14.08.2019
 • ➤ Local


  „Anatoly & Prietenii”, spectacol estival la Opera Brașov


  14.08.2019
 • ➤ Life


  Au cheltuit milioane de dolari pe o ceremonie


  Cele mai scumpe nunți din lume


  14.08.2019
 • ➤ Sport


  Celtic – CFR Cluj 3-4. Dan Petrescu: “Le-am închis gura tuturor“


  14.08.2019
 • ➤ Life


  Alternative


  Ovăz pentru frumusețe și sănătate


  14.08.2019
 • ➤ Life


  Bucătărie de vară


  Idei pentru preparate cu umplutură


  14.08.2019
 • ➤ Life


  Un top


  Cele mai mari animale din lume


  14.08.2019
 • ➤ Life


  Alături de Iris


  Felicia Filip a adus opera în lumea rock-ului din România


  14.08.2019
 • ➤ Life


  Pasiune


  Celine Dion are peste 10.000 de perechi de pantofi


  14.08.2019
 • ➤ Life


  „Am mințit la Oprah în legătură cu căsnicia!”


  Actrița Geena Davis nu recunoaște că a fost măritată


  14.08.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  O treime din femeile căsătorite, violate în mod repetat de partenerul de viață

  Articolul următor


  Gena care îți arată dacă poți suferi de o formă de cancer și șansele de supraviețuire

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 8.3611 milisecunde, încărcat în milisecunde