Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Mirosurile care ne îndrumă mintea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.08.2019
• Mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi
V-ați gândit vreodată că felul în care miroase aerul din jur influențează felul în care ne purtăm unii cu ceilalți? Site-ul descopera.ro scrie că tot mai multe studii arată că, în viața omului, mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi. Se cunoaște de ceva vreme faptul că anumite detalii ale înfățisării și ale modului de a vorbi influențează mult impresia celorlați despre o anumită persoană. Cercetări mai noi arată însă că și mirosul joacă un rol, și încă unul foarte subtil - dincolo de chestiile brute de genul „ăsta miroase a transpirație, deci nu se spală, deci e neîngrijit și murdar, în general“, deducții care pot fi extrem de înșelătoare. Lucrurile sunt mult, mult mai delicate și mai complexe.

Ceapă sau lămâie?

Un experiment interesant realizat la Colegiul Le Moyne din Syracuse, SUA, a arătat că anumite mirosuri sunt asociate preferențial cu anumite caracteristici legate de sex și atractivitate. 65 de studenți (majoritatea femei) au fost rugați să miroasă conținutul unor flacoane. Unele dintre flacoane miroseau a ceapă, altele a lămâie, altele a… nimic. Desenul unei siluete „neutre“, fără detalii care să evoce un sex sau altul, a fost așezat în apropiere, iar participanții au fost rugați, după ce mirosiseră flacoanele, să își consemneze impresiile asupra siluetei respective, să reprezinte felul în care o percepuseră. Cei care trăseseră pe nas mirosul de ceapă au perceput silueta respectivă ca fiind masculină, în vreme ce aceia care mirosiseră aroma de lămâie au caracterizat aceeași siluetă în termeni ca feminin, curat, agreabil. Concluzia este că, se pare, mirosul de citrice joacă un rol deosebit de important în viața oamenilor: nu numai că este asociat, inconștient, cu ideea de curățenie, dar are și darul de a încuraja mărinimia, așa cum arată un expe-riment realizat în urmă cu doi ani la Northwestern University, SUA.

Mirosul florilor

Cumva, am știut mereu că florile fac niște lucruri bune pentru noi, de-asta le și iubim. Dar, dacă nu ne mulțumim cu constatări empirice, există și studii științifice care scot în evidență aspecte ale relației foarte fin nuanțate dintre comportamentul uman și aromele florale. De altfel, uriașa industrie a cosmeticelor parfumate operează deja, în bună măsură, pe baza unor astfel de relații, aromaterapia le investighează și le folosește în scopuri terapeutice, iar obiceiul de a oferi în dar buchete de flori parfumate are, pesemne, și el o mare legătură cu influențarea dispoziției. Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, SUA, au realizat, recent, un expe-riment care arată cât de mult afectează mirosurile florale starea de spirit a oamenilor. Ei au utilizat o încăpere al cărei aer a fost odorizat, pe rând, cu un miros floral, cu mirosuri agreabile „clasice“ de genul parfumului Chanel No. 5 sau al pudrei pentru bebeluși, iar o parte din timp, camera a fost lăsată neparfumată.

Experiment

După ce fuseseră expuși fie aerului inodor, fie diferitelor mirosuri din cameră, 59 de studenți au fost rugați să scrie despre trei evenimente din viața lor: unul din trecutul îndepărtat, unul recent și un altul posibil în viitor. Textele rezultate au fost analizate, cuantificând totalul cuvintelor cu semnificații pozitive și negative. Într-un al doilea experiment, participanții (anterior expuși aerului inodor sau parfumat din camera menționată) au fost introduși într-o altă încăpere, unde se găsea un mim; fiecare a trebuit să-l îndrume pe acesta să mimeze o emoție asociată cu o amintire din copilăria participantului. Felul în care s-au exprimat în scris participanții și modul în care s-au manifestat în prezența mimului a fost surprinzător de mult influențat de mirosul la care fuseseră expuși (sau de lipsa acestuia). Numai 15% dintre cei ce trecuseră prin camera inodoră s-au apropiat de mim ori l-au atins; în schimb, au făcut asta 74% dintre cei care inhalaseră aerul înmiresmat cu un parfum de flori. Tot aceștia din urmă au folosit, în textele scrise în cadrul primului experiment, de trei ori mai multe cuvinte cu încărcătură pozitivă decât ceilalți. Rezultatele arată clar că mirosul de flori are un efect puternic asupra oamenilor, având capacitatea de a modifica starea de spirit în sensul unei îmbunătățiri a dispoziției, al creșterii dorinței de cooperare și de apropiere de ceilalți.

Parfumul florilor reduce stresul

Nu e singurul studiu care a ales ca temă influența miresmelor florale asupra minții și a corpului. Mirosurile florale, deși cunoscute, prețuite și folosite de mii de ani, încep abia acum să-și dezvăluie secretele. Marea lor putere de a influența psihicul uman a devenit subiectul unor investigații ștințifice, cu rezultate cât de poate de interesante, cărora cercetătorii le întrevăd deja aplicații practice în sfera me-dicinei și a psihoterapiei. Astfel, un studiu german realizat în urmă cu trei ani arăta că, dormind într-o cameră în care mirosea a ouă stricate, participanții erau mai predispuși să aibă vise dezagreabile, în vreme ce mirosul de trandafiri prezent în încăpere stimula apariția unor vise plăcute. Îndemnul proverbial de a te opri din agitația zilnică pentru a te bucura de mirosul florilor și-a găsit o bază științifică în rezultatele unui proiect de cercetare întreprins încă în 2009: în experimente de laborator realizate pe șobolani, s-a demonstrat că un compus numit linalool, prezent la multe plante cu flori parfumate, reduce stresul, acționând asupra sistemului imunitar și influențând activitatea a numeroase gene implicate în răspunsul la stres.

Terapie pentru corp și spirit

Mulți oameni de știință cred - deși, deocamdată, fără dovezi - că aceste efecte sunt legate de fenomenul co-evoluției plantelor cu oamenii: buna-dispoziție indusă de parfumul florilor ne-ar face să dorim să le înmulțim, de unde și interesul, tipic uman - una dintre multele trăsături care îl disting pe om de alte viețuitoare, chiar apropiate genetic de el -, față de cultivarea plantelor cu flori. Păcat doar că, după cum afirmă câțiva specialiști, poluarea își arată impactul negativ și aici: florile nu-și mai împrăștie mireasma atât de puternic ca altădată - consecință a încărcării aerului cu molecule poluante, mai ales în zonele urbane sau industrializate. Dar, chiar și așa, potențialul bene-fic al mirosurilor plăcute rezistă. Și florile, și fructele, și mirodeniile există încă. În marea de mirosuri neplăcute care ne înconjoară și ne stresează zilnic - asfalt încins, gunoi, gaze de eșapament - încă există miresme naturale capabile să ne influențeze în bine starea de spirit. Poftim: un buchet ieftin de flori parfumate de grădină - terapie pentru corp și spirit, individ și societate, la îndemâna oricui. (sursa: www.descopera.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  UTA - Petrolul 1-1. Laszlo Balint: „S-a dus naibii avantajul pe care l-am avut înainte de acest play-off"


  15.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  86 de pacienți cu COVID s-au externat la cerere, iar 187 au refuzat internarea. Peste 28.000 de brașoveni au fost testați


  15.07.2020
 • ➤ National


  Președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de alertă


  15.07.2020
 • ➤ National


  Curtea Constituțională respinge contestația Guvernului și dă undă verde dublării alocațiilor pentru copii


  15.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  641 noi cazuri de Covid 19 în țară, din care 54 la Brașov


  15.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  O zi fără apă pentru câteva imobile din zona Onix - Griviței


  15.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Tradiție ,,spurcată”


  Un scheian refuză racordarea la rețeaua de canalizare, învocând obiceiul din moși-strămoși


  15.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Jocuri periculoase


  Dispozitive pentru ascunderea drogurilor, într-un magazin din Brașov


  15.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Controale cu 161 de polițiști, 73 de polițiști locali și 76 de jandarmi


  15.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Vizită cu scântei pe șantierul DN 73 Brașov-Pitești


  15.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După primele 6 luni


  Minus de 12 milioane lei la bugetul Brașovului


  15.07.2020
 • ➤ Eveniment


  17 blocuri din Brașov vor fi eficientizate energetic cu bani de la buget


  15.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Universitatea Transilvania a prelungit perioada de înscrieri la admitere


  15.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Mașini noi pentru polițiștii brașoveni


  15.07.2020
 • ➤ National


  Nu e de ales


  Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile


  15.07.2020
 • ➤ National


  CCR a amânat pentru 30 septembrie dezbaterea pe impozitarea pensiilor speciale


  15.07.2020
 • ➤ Life


  Se ține bine


  Daniela Gyorfi, la 51 de ani ca la 20


  15.07.2020
 • ➤ Life


  Laurette a făcut senzație pe plajă


  15.07.2020
 • ➤ Life


  Marcel Pavel, mărturii după infernul COVID-19


  15.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum scapi de obiceiul de a-ți atinge fața


  15.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  15.07.2020
 • ➤ Sport


  Un nou caz de coronavirus în Liga 2. Meciul FC Argeș – CS Mioveni, amânat!


  15.07.2020
 • ➤ Sport


  Cristian Cămui este noul director tehnic al Academiei Viitorului


  15.07.2020
 • ➤ Sport


  Pe placul lui Gigi


  Sergiu Buș a ajuns la FCSB!


  15.07.2020
 • ➤ Sport


  Dilema play-off-ului: cu sau fără Precizia Săcele


  15.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile: nu vorbim de restricții, dar să nu ne gândim nici la relaxări


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dispozitive pentru ascunderea drogurilor găsite într-un magazin din Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Gheorghe Mulțescu și Cornel Țălnar s-au întors la Dinamo


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iohannis: Sunt siderat de felul în care PSD reacționează în Parlament, fiindcă această tergiversare poate să coste viața a zeci, poate a sute de români


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat, amenințat cu moartea pe Facebook de un extremist care nu crede că există coronavirus


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  62 de cazuri noi de COVID la Brașov, 637 în țară.


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Vești bune pentru fotbalul amator. A fost aprobat “Protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator”


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Nelu Tătaru: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este aproape iminentă. Este posibilă carantinarea unor localități


  14.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Semnată de 300 de părinți


  Petiție pentru suplimentarea locurilor în licee


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  12 focare active de COVID-19 în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectura cere ajutor Bisericii să-i convingă pe enoriași să respecte distanțarea


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  3,6 milioane de lei, despăgubiri pentru inundații în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Un milion de euro pentru integrarea socială a unor localnici săraci din Racoș


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Cuplarea conductelor noi la rețeaua publică îi lasă pe unii brașoveni fără apă


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean cere Ministerului Sănătății 3,3 milioane lei pentru echipamente


  14.07.2020
 • ➤ National


  Ciolacu minte exact așa cum respiră!


  Ce motiv a invocat PSD ca să nu voteze legea izolării și carantinei


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Afine, în fiecare zi


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Roșiile, aliatul verii pentru sănătate


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Alertă!


  Ce efecte negative poate avea coronavirusul asupra creierului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  O genă care suprimă simptomele Alzheimerului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  7 motive ca să mănânci conopidă


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  5 limonade care estompează pofta de dulce


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Schimbare


  Andreea Mantea nu mai prezintă Puterea Dragostei


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Dana Rogoz și-a cumpărat casă la Viscri


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby a pozat doar în bikini


  14.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  O treime din femeile căsătorite, violate în mod repetat de partenerul de viață

  Articolul următor


  Gena care îți arată dacă poți suferi de o formă de cancer și șansele de supraviețuire

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 14 milisecunde, încărcat în milisecunde