Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Mirosurile care ne îndrumă mintea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.08.2019
• Mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi
V-ați gândit vreodată că felul în care miroase aerul din jur influențează felul în care ne purtăm unii cu ceilalți? Site-ul descopera.ro scrie că tot mai multe studii arată că, în viața omului, mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi. Se cunoaște de ceva vreme faptul că anumite detalii ale înfățisării și ale modului de a vorbi influențează mult impresia celorlați despre o anumită persoană. Cercetări mai noi arată însă că și mirosul joacă un rol, și încă unul foarte subtil - dincolo de chestiile brute de genul „ăsta miroase a transpirație, deci nu se spală, deci e neîngrijit și murdar, în general“, deducții care pot fi extrem de înșelătoare. Lucrurile sunt mult, mult mai delicate și mai complexe.

Ceapă sau lămâie?

Un experiment interesant realizat la Colegiul Le Moyne din Syracuse, SUA, a arătat că anumite mirosuri sunt asociate preferențial cu anumite caracteristici legate de sex și atractivitate. 65 de studenți (majoritatea femei) au fost rugați să miroasă conținutul unor flacoane. Unele dintre flacoane miroseau a ceapă, altele a lămâie, altele a… nimic. Desenul unei siluete „neutre“, fără detalii care să evoce un sex sau altul, a fost așezat în apropiere, iar participanții au fost rugați, după ce mirosiseră flacoanele, să își consemneze impresiile asupra siluetei respective, să reprezinte felul în care o percepuseră. Cei care trăseseră pe nas mirosul de ceapă au perceput silueta respectivă ca fiind masculină, în vreme ce aceia care mirosiseră aroma de lămâie au caracterizat aceeași siluetă în termeni ca feminin, curat, agreabil. Concluzia este că, se pare, mirosul de citrice joacă un rol deosebit de important în viața oamenilor: nu numai că este asociat, inconștient, cu ideea de curățenie, dar are și darul de a încuraja mărinimia, așa cum arată un expe-riment realizat în urmă cu doi ani la Northwestern University, SUA.

Mirosul florilor

Cumva, am știut mereu că florile fac niște lucruri bune pentru noi, de-asta le și iubim. Dar, dacă nu ne mulțumim cu constatări empirice, există și studii științifice care scot în evidență aspecte ale relației foarte fin nuanțate dintre comportamentul uman și aromele florale. De altfel, uriașa industrie a cosmeticelor parfumate operează deja, în bună măsură, pe baza unor astfel de relații, aromaterapia le investighează și le folosește în scopuri terapeutice, iar obiceiul de a oferi în dar buchete de flori parfumate are, pesemne, și el o mare legătură cu influențarea dispoziției. Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, SUA, au realizat, recent, un expe-riment care arată cât de mult afectează mirosurile florale starea de spirit a oamenilor. Ei au utilizat o încăpere al cărei aer a fost odorizat, pe rând, cu un miros floral, cu mirosuri agreabile „clasice“ de genul parfumului Chanel No. 5 sau al pudrei pentru bebeluși, iar o parte din timp, camera a fost lăsată neparfumată.

Experiment

După ce fuseseră expuși fie aerului inodor, fie diferitelor mirosuri din cameră, 59 de studenți au fost rugați să scrie despre trei evenimente din viața lor: unul din trecutul îndepărtat, unul recent și un altul posibil în viitor. Textele rezultate au fost analizate, cuantificând totalul cuvintelor cu semnificații pozitive și negative. Într-un al doilea experiment, participanții (anterior expuși aerului inodor sau parfumat din camera menționată) au fost introduși într-o altă încăpere, unde se găsea un mim; fiecare a trebuit să-l îndrume pe acesta să mimeze o emoție asociată cu o amintire din copilăria participantului. Felul în care s-au exprimat în scris participanții și modul în care s-au manifestat în prezența mimului a fost surprinzător de mult influențat de mirosul la care fuseseră expuși (sau de lipsa acestuia). Numai 15% dintre cei ce trecuseră prin camera inodoră s-au apropiat de mim ori l-au atins; în schimb, au făcut asta 74% dintre cei care inhalaseră aerul înmiresmat cu un parfum de flori. Tot aceștia din urmă au folosit, în textele scrise în cadrul primului experiment, de trei ori mai multe cuvinte cu încărcătură pozitivă decât ceilalți. Rezultatele arată clar că mirosul de flori are un efect puternic asupra oamenilor, având capacitatea de a modifica starea de spirit în sensul unei îmbunătățiri a dispoziției, al creșterii dorinței de cooperare și de apropiere de ceilalți.

Parfumul florilor reduce stresul

Nu e singurul studiu care a ales ca temă influența miresmelor florale asupra minții și a corpului. Mirosurile florale, deși cunoscute, prețuite și folosite de mii de ani, încep abia acum să-și dezvăluie secretele. Marea lor putere de a influența psihicul uman a devenit subiectul unor investigații ștințifice, cu rezultate cât de poate de interesante, cărora cercetătorii le întrevăd deja aplicații practice în sfera me-dicinei și a psihoterapiei. Astfel, un studiu german realizat în urmă cu trei ani arăta că, dormind într-o cameră în care mirosea a ouă stricate, participanții erau mai predispuși să aibă vise dezagreabile, în vreme ce mirosul de trandafiri prezent în încăpere stimula apariția unor vise plăcute. Îndemnul proverbial de a te opri din agitația zilnică pentru a te bucura de mirosul florilor și-a găsit o bază științifică în rezultatele unui proiect de cercetare întreprins încă în 2009: în experimente de laborator realizate pe șobolani, s-a demonstrat că un compus numit linalool, prezent la multe plante cu flori parfumate, reduce stresul, acționând asupra sistemului imunitar și influențând activitatea a numeroase gene implicate în răspunsul la stres.

Terapie pentru corp și spirit

Mulți oameni de știință cred - deși, deocamdată, fără dovezi - că aceste efecte sunt legate de fenomenul co-evoluției plantelor cu oamenii: buna-dispoziție indusă de parfumul florilor ne-ar face să dorim să le înmulțim, de unde și interesul, tipic uman - una dintre multele trăsături care îl disting pe om de alte viețuitoare, chiar apropiate genetic de el -, față de cultivarea plantelor cu flori. Păcat doar că, după cum afirmă câțiva specialiști, poluarea își arată impactul negativ și aici: florile nu-și mai împrăștie mireasma atât de puternic ca altădată - consecință a încărcării aerului cu molecule poluante, mai ales în zonele urbane sau industrializate. Dar, chiar și așa, potențialul bene-fic al mirosurilor plăcute rezistă. Și florile, și fructele, și mirodeniile există încă. În marea de mirosuri neplăcute care ne înconjoară și ne stresează zilnic - asfalt încins, gunoi, gaze de eșapament - încă există miresme naturale capabile să ne influențeze în bine starea de spirit. Poftim: un buchet ieftin de flori parfumate de grădină - terapie pentru corp și spirit, individ și societate, la îndemâna oricui. (sursa: www.descopera.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor

Pentru trup și suflet


Postul, o cură de sănătate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Primele reacții oficiale după apariția scandalului de dopaj de la Corona Brașov


  Azi 15:27
 • ➤ Economic


  Ludovic Orban anunță cu cât va crește salariul minim în 2020


  Azi 14:35
 • ➤ Sport


  ACS SR BRAȘOV a pierdut la scor de tenis amicalul cu Sepsi OSK


  Azi 12:54
 • ➤ Prima pagina


  Cutremur cu epicentrul la Brașov


  Trei jucătoare de la Corona Brașov sunt acuzate de dopaj


  Azi 10:02
 • ➤ Eveniment


  Alte trasee pentru șoferi


  Lucrările de pe strada N. Titulescu intră pe tronsonul patru


  Azi 09:58
 • ➤ Sport


  Primăria a cumpărat bunurile FC Brașov


  Azi 09:55
 • ➤ Local


  Opera Brașov a rămas fără manager


  Azi 09:53
 • ➤ Eveniment


  Consiliul Județean Brașov își cumpără dronă


  Azi 09:51
 • ➤ Eveniment


  Copil de 10 ani, supus la perversiuni


  Azi 09:50
 • ➤ Eveniment


  Investiții pentru piețele din Brașov


  Piața de Miercuri va avea un sistem de încălzire propriu


  Azi 09:47
 • ➤ Eveniment


  Ordinul de ministru privind Spitalul Regional Brașov, retras de pe site-ul Ministerului Sănătății


  Azi 09:45
 • ➤ Actualitate


  Deocamdată intenții


  Ministrul Educației schimbă Bacul?


  Azi 09:41
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Teatrul Elisabeta din București revine la Brașov pentru o „ședință de spiritism” într-o notă amuzantă


  Azi 09:37
 • ➤ National


  Manipularea este strategia PSD


  PNL acuză PSD de fake news și sesizează BEC


  Azi 09:31
 • ➤ National


  Rareș Bogdan: Dezbaterea lui Iohannis va fi după model american


  Azi 09:20
 • ➤ Economic


  N-ar fi semne de îngrijorare


  Euro atinge un nou maxim istoric: 4,7729 lei/euro


  Azi 09:13
 • ➤ Economic


  Mugur Isărescu: „Se vorbește de reducerea impozitării, dar unde să le mai reduci, măi nene?”


  Azi 09:08
 • ➤ Economic


  Consiliul Concurenței: România are cea mai abruptă creștere a prețurilor din UE


  Azi 09:05
 • ➤ Economic


  Nou șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză


  Azi 09:03
 • ➤ Doctor


  Cum se elimin㠄deșeurile” din creierul nostru în timpul somnului


  Azi 08:55
 • ➤ Doctor


  7 beneficii ale ceaiului de scorțișoară


  Azi 08:52
 • ➤ Doctor


  Fructele de ienupăr, medicamentele sezonului rece


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Ajută-te singur


  Dezechilibru hormonal? Ce ar trebui să mănânci


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Un inginer a descoperit o metodă de curățare a sângelui cu magneți


  Azi 08:45
 • ➤ Doctor


  Două mere pe zi te feresc de infarct


  Azi 08:44
 • ➤ Doctor


  Ceaiul de măceșe e leac vechi


  Azi 08:42
 • ➤ Life


  Gospodina de la Gospodar


  Geanina Ilieș are un iubit secret


  Azi 08:39
 • ➤ Life


  Daniela Crudu e din nou singură


  Azi 08:33
 • ➤ Life


  „Vlad“ se iubește cu actrița Lia Bugnar


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Nicole Cherry, imagine obraznică la Brașov


  Azi 08:28
 • ➤ Cititori


  Cum putem reduce cheltuielile cu energia?


  Azi 08:26
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  D’ale iernii


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Ion Crăciun, după calificarea Coronei în grupele Cupei EHF


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Patinaj viteză


  Mihaela Hogaș, două medalii la Cupa Mondială


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Brașovul fotbalistic în Liga Elitelor


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Cel mai rapid autogol din istoria fotbalului s-a marcat în Prahova!


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  Pregătiri


  ACS SR Brașov, amical cu Sepsi OSK la Sfântu Gheorghe


  Azi 08:04
 • ➤ Sport


  Cosmin Contra a demisionat de la echipa națională! ”Le cer scuze românilor”


  Azi 00:55
 • ➤ Sport


  Acuze de dopaj! Trei jucătoare de la Corona Brașov ar fi folosit proceduri interzise de WADA


  18.11.2019
 • ➤ Local


  Lucrările de pe strada Nicolae Titulescu avansează la al patrulea tronson. Noi restricții de circulație


  18.11.2019
 • ➤ Sport


  Autogol de Guinness Book în România / Brașoveanul Adrian Teodorescu: „Era secunda 5!“


  18.11.2019
 • ➤ National


  Dan Barna: Îl votez pe actualul președinte. Toate știrile despre boicot, încă o minciună ordinară marca PSD


  18.11.2019
 • ➤ Cititori


  De ce sunt hobby-urile importante! Activități prezente în orice top actual


  18.11.2019
 • ➤ Local


  Mistreți loviți mortal pe DN73A, la Predeal


  18.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Premierul Orban promite sprijin pentru aeroport si autostradă


  18.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Același concept, alți bani


  Polivalenta va costa aproape 60 de milioane de euro


  18.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cum va arăta Gara Brașov: parter cu spații comerciale și casieriile, la etaj


  18.11.2019
 • ➤ Actualitate


  15 noiembrie 1987 este un simbol al Brașovului


  Promisiuni pentru un monument dedicat revoltei anticomuniste


  18.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Prefecții guvernului PSD rămân în funcție până după alegeri


  18.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  O treime din femeile căsătorite, violate în mod repetat de partenerul de viață

  Articolul următor


  Gena care îți arată dacă poți suferi de o formă de cancer și șansele de supraviețuire

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 12.328 milisecunde, încărcat în milisecunde