Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Mirosurile care ne îndrumă mintea

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.08.2019
• Mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi
V-ați gândit vreodată că felul în care miroase aerul din jur influențează felul în care ne purtăm unii cu ceilalți? Site-ul descopera.ro scrie că tot mai multe studii arată că, în viața omului, mirosul joacă un rol cu mult mai important decât se credea, de la asocierea cu memoria și cu bolile neurologice, până la influențarea comportamentului, a dispoziției și a felului de gândi. Se cunoaște de ceva vreme faptul că anumite detalii ale înfățisării și ale modului de a vorbi influențează mult impresia celorlați despre o anumită persoană. Cercetări mai noi arată însă că și mirosul joacă un rol, și încă unul foarte subtil - dincolo de chestiile brute de genul „ăsta miroase a transpirație, deci nu se spală, deci e neîngrijit și murdar, în general“, deducții care pot fi extrem de înșelătoare. Lucrurile sunt mult, mult mai delicate și mai complexe.

Ceapă sau lămâie?

Un experiment interesant realizat la Colegiul Le Moyne din Syracuse, SUA, a arătat că anumite mirosuri sunt asociate preferențial cu anumite caracteristici legate de sex și atractivitate. 65 de studenți (majoritatea femei) au fost rugați să miroasă conținutul unor flacoane. Unele dintre flacoane miroseau a ceapă, altele a lămâie, altele a… nimic. Desenul unei siluete „neutre“, fără detalii care să evoce un sex sau altul, a fost așezat în apropiere, iar participanții au fost rugați, după ce mirosiseră flacoanele, să își consemneze impresiile asupra siluetei respective, să reprezinte felul în care o percepuseră. Cei care trăseseră pe nas mirosul de ceapă au perceput silueta respectivă ca fiind masculină, în vreme ce aceia care mirosiseră aroma de lămâie au caracterizat aceeași siluetă în termeni ca feminin, curat, agreabil. Concluzia este că, se pare, mirosul de citrice joacă un rol deosebit de important în viața oamenilor: nu numai că este asociat, inconștient, cu ideea de curățenie, dar are și darul de a încuraja mărinimia, așa cum arată un expe-riment realizat în urmă cu doi ani la Northwestern University, SUA.

Mirosul florilor

Cumva, am știut mereu că florile fac niște lucruri bune pentru noi, de-asta le și iubim. Dar, dacă nu ne mulțumim cu constatări empirice, există și studii științifice care scot în evidență aspecte ale relației foarte fin nuanțate dintre comportamentul uman și aromele florale. De altfel, uriașa industrie a cosmeticelor parfumate operează deja, în bună măsură, pe baza unor astfel de relații, aromaterapia le investighează și le folosește în scopuri terapeutice, iar obiceiul de a oferi în dar buchete de flori parfumate are, pesemne, și el o mare legătură cu influențarea dispoziției. Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, SUA, au realizat, recent, un expe-riment care arată cât de mult afectează mirosurile florale starea de spirit a oamenilor. Ei au utilizat o încăpere al cărei aer a fost odorizat, pe rând, cu un miros floral, cu mirosuri agreabile „clasice“ de genul parfumului Chanel No. 5 sau al pudrei pentru bebeluși, iar o parte din timp, camera a fost lăsată neparfumată.

Experiment

După ce fuseseră expuși fie aerului inodor, fie diferitelor mirosuri din cameră, 59 de studenți au fost rugați să scrie despre trei evenimente din viața lor: unul din trecutul îndepărtat, unul recent și un altul posibil în viitor. Textele rezultate au fost analizate, cuantificând totalul cuvintelor cu semnificații pozitive și negative. Într-un al doilea experiment, participanții (anterior expuși aerului inodor sau parfumat din camera menționată) au fost introduși într-o altă încăpere, unde se găsea un mim; fiecare a trebuit să-l îndrume pe acesta să mimeze o emoție asociată cu o amintire din copilăria participantului. Felul în care s-au exprimat în scris participanții și modul în care s-au manifestat în prezența mimului a fost surprinzător de mult influențat de mirosul la care fuseseră expuși (sau de lipsa acestuia). Numai 15% dintre cei ce trecuseră prin camera inodoră s-au apropiat de mim ori l-au atins; în schimb, au făcut asta 74% dintre cei care inhalaseră aerul înmiresmat cu un parfum de flori. Tot aceștia din urmă au folosit, în textele scrise în cadrul primului experiment, de trei ori mai multe cuvinte cu încărcătură pozitivă decât ceilalți. Rezultatele arată clar că mirosul de flori are un efect puternic asupra oamenilor, având capacitatea de a modifica starea de spirit în sensul unei îmbunătățiri a dispoziției, al creșterii dorinței de cooperare și de apropiere de ceilalți.

Parfumul florilor reduce stresul

Nu e singurul studiu care a ales ca temă influența miresmelor florale asupra minții și a corpului. Mirosurile florale, deși cunoscute, prețuite și folosite de mii de ani, încep abia acum să-și dezvăluie secretele. Marea lor putere de a influența psihicul uman a devenit subiectul unor investigații ștințifice, cu rezultate cât de poate de interesante, cărora cercetătorii le întrevăd deja aplicații practice în sfera me-dicinei și a psihoterapiei. Astfel, un studiu german realizat în urmă cu trei ani arăta că, dormind într-o cameră în care mirosea a ouă stricate, participanții erau mai predispuși să aibă vise dezagreabile, în vreme ce mirosul de trandafiri prezent în încăpere stimula apariția unor vise plăcute. Îndemnul proverbial de a te opri din agitația zilnică pentru a te bucura de mirosul florilor și-a găsit o bază științifică în rezultatele unui proiect de cercetare întreprins încă în 2009: în experimente de laborator realizate pe șobolani, s-a demonstrat că un compus numit linalool, prezent la multe plante cu flori parfumate, reduce stresul, acționând asupra sistemului imunitar și influențând activitatea a numeroase gene implicate în răspunsul la stres.

Terapie pentru corp și spirit

Mulți oameni de știință cred - deși, deocamdată, fără dovezi - că aceste efecte sunt legate de fenomenul co-evoluției plantelor cu oamenii: buna-dispoziție indusă de parfumul florilor ne-ar face să dorim să le înmulțim, de unde și interesul, tipic uman - una dintre multele trăsături care îl disting pe om de alte viețuitoare, chiar apropiate genetic de el -, față de cultivarea plantelor cu flori. Păcat doar că, după cum afirmă câțiva specialiști, poluarea își arată impactul negativ și aici: florile nu-și mai împrăștie mireasma atât de puternic ca altădată - consecință a încărcării aerului cu molecule poluante, mai ales în zonele urbane sau industrializate. Dar, chiar și așa, potențialul bene-fic al mirosurilor plăcute rezistă. Și florile, și fructele, și mirodeniile există încă. În marea de mirosuri neplăcute care ne înconjoară și ne stresează zilnic - asfalt încins, gunoi, gaze de eșapament - încă există miresme naturale capabile să ne influențeze în bine starea de spirit. Poftim: un buchet ieftin de flori parfumate de grădină - terapie pentru corp și spirit, individ și societate, la îndemâna oricui. (sursa: www.descopera.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  CFR Cluj s-a încurcat cu Astra! U Craiova e noul lider în Liga 1


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Incendiu în Cetatea Rîșnov. A fost afectată structura veche din lemn a acoperișului


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Accident cu 5 victime la Predeal


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  43 de cazuri noi de COVID la Brașov, 391 în țară


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Încă două medii de 10 la BAC, la Brașov, după contestații


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  sondaj IRES:7 din 10 români nu au încredere în romi și doar unul din zece i-ar accepta în familie


  05.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  36 de cazuri noi deCOVID la Brașov, 416 în țară


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Puțini pacienți cu COVID-19 din Brașov au solicitat externarea, a anunțat DSP


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ministrul Boloș promite sprjin guvernamental pentru Aeroportul Brașov


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  Sergiu Buș, strigăt de disperare: ”Avem voie în România să fim neplătiți? Să fim mințiți?


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Efectele deciziei CCR: De ieri, pacienții cu COVID pot pleca la cerere din spitale


  04.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  04.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  03.07.2020
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  O treime din femeile căsătorite, violate în mod repetat de partenerul de viață

  Articolul următor


  Gena care îți arată dacă poți suferi de o formă de cancer și șansele de supraviețuire

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 18 milisecunde, încărcat în milisecunde