În anumite cărți și pe internet sunt tot mai promovotate regimuri alimentare în funcție de grupa sanguină
Medicii spun că există asemănări între persoanele care au aceeași grupă, dar că dietele trebuie adaptate, pentru că fiecare om este diferit
Dieta grupelor sanguine a fost propusă de americanul Peter DAdamo. În timpul cercetarilor sale despre grupele sanguine, el a descoperit că regimul alimentar pot crea anumite reacții în organism, în funcție de grupa de sânge. De exemplu: grupa de sânge 0 este caracteristica vânătorului, grupa A agricultorului, grupa B nomadului, grupa AB enigmaticului. Nu există însă nici un studiu de nutriție recunoscut internațional care să confirme aceste ipoteze, care par a fi acum la mare modă. Medicii de specialitate spun însă că nu trebuie să dăm prea mare atenție acestor regimuri, deoarece fiecare om este diferit și fiecare organism este unic.
Grupa 0
Este una dintre cele mai vechi grupe de sânge pe care o are aproape 40% din populația Europei. Anumite studii au arătat că cei care au grupa 0 au un aparat digestiv foarte activ, dar care nu se poate adapta la schimbările nutritionale bruște. Stomacul lor digera foarte bine proteinele animale. Unii naturiști recomandă celor care au această grupă să facă multă mișcare și să limiteze consumul de cereale, pâine și legume. Anumite diete spun că oamenii cu grupa 0 pot mânca prune, dar trebuie să evite portocalele, mandarinele și căpșunile (în general fructele acide). De asemenea se recomandă limitarea consumului de lapte și lactate, renunțarea la carnea conservată și evitarea alcoolui. În schimb, se recomandă carne roșie slabă, spanac, varză, brocoli, ceapă și usturoi. Însă nu cartofi, varză roșie, măsline, ciuperci, cafea, băuturile acidulate și ceai negru.
Grupa A
Este la fel de răspândită în Europa ca și grupa 0. Analizele arată că persoanele care au această grupă sunt caracterizate printr-o mare putere de adaptare la schimbările nutriționale, chiar dacă au un aparat digestiv mai fragil și un sistem imunitar mai slab. Dietele naturiste recomandă pentru cei cu grupa A multe fructe (exepție făcând portocale), un regim aproape vegetarian și evitarea produselor pe bază de făină de grâu. În plus, aceste persoane pot mânca multe legume (mai puțin cartofi, ardei, măsline, varză și ciuperci), pește în loc de orice altă carne, semințe de dovleac, floarea soarelui sau nuci. Cei cu grupa A ar trebui să evite oțetul, pentru că irită stomacul, și să renunțe la carne tocată și prăjeli. Se recomandă consumul unui pahar de vin roșu pe zi, o cafea normală sau o ceașcă de ceai verde.
Grupa B
Nu este foarte răpândită și o au doar 15% dintre Europeni. Ori-ginele acestei grupe se regăsesc pregnant la populațiile orientale. Persoanele care au această grupă de sânge sunt foarte echilibrate și au aparatul digestiv foarte eficient și o mare capacitate de adaptare la schimbări. Au un bun sistem imunitar și li se recomandă activitate fizică moderată și echilibrată. Dietele naturiste arată că cei care au această grupă de sânge pot mânca foarte variat. Pentru a nu se îngrașa se recomandă evitarea consumului de porumb, linte, arahide sau se-mințe de susan. Cei care au această grupă pot mânca lapte și lactate, carne de miel, iepure sau berbec, pește, legume și fructe. Se recomandă evitarea consumului de carne de pui, orez, paste, fructe de mare, roșii, măsline sau produse pe bază de grâu. Pot bea însă mult ceai verde.
Grupa AB
Este cea mai rară din Europa și numai 5% din populație o are. Este cea mai tânără grupă și a apărut acum aprox.1000 de ani. Acest tip de sânge se adaptează în mod extraordinar schimbărilor care apar în viața de zi cu zi. Studiile arată că persoanele care au această grupă de sânge au un aparat digestiv destul de slab și un sistem imunitar vulnerabil. În general alimentele care dăunează grupelor A și B au efect și pentru această grupă, excepție făcând roșiile. Persoanele care vor să slăbească pot consuma: tofu, pește, lapte și produse lactate, alge și ananas. Pot face poarte din alimentație orezul, fructele (mai ales strugurii, prunele și fructele de pădure), legumele. Se recomandă limitarea consumului de carne roșie, a produselor pe bază de făină de grâu și a bananelor. Trebuie avut grijă la vin, cafea sau ceai. Acestea se pot bea dar fără să se facă exces.
Sfatul medicului
Chiar dacă aceste diete în funcție de grupa sanguină sunt în vogă și sunt promovate în cărți de nutriție și pe internet, ele nu trebuie respectate cu strictețe. Medicii nutriționiști spun că fiecare om este unic și că nu se poate aplica aceeași dietă tuturor celor care au aceeași grupă de sânge. Este adevărat că există asemănări între persoanele care au aceeași grupă sanguină. Însă trebuie să se vadă și dife-rențele, deoarece fiecare om și fiecare organism este unic. Nu există studii dietetice internaționale care să confirme aceste diete și nici nu pot fi aplicate ca protocoale terapeutice. Există oameni cu aceeași grupă de sânge care însă dezvoltă boli total diferite. ,,Nici gemenii nu sunt identici. Au fost cazuri în care unul a făcut de exemplu diabet și altul nu. Fiecare om este o entitate genetică și de aceea nu trebuie ca oamenii să se ia după aceste diete apărute pe internet. Pentru toți se recomandă o alimentație sănătoasă. Fiecare persoană ar trebui să facă anulal un bilanț al stării de sănătate. În funcție de factorii de risc și de anumite boli care se descoperă se poate recomanda o dietă adecvată fiecărui organism în parte, explică un specialist în nutriție. acestor regimuri, deoarece fiecare om este diferit și fiecare organism este unic.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!