Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Duel între industria farmaceutică și doctori


Transplantul de materii fecale naște o mare dispută

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 05.03.2019
• Transplantul de materii fecale, o terapie revoluționară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienților cu colită sau infecția cu bacteria Clostridium difficile, presupune înlocuirea florei bacteriene din intestinul persoanei bolnave cu altă floră bacteriană provenită din materiile fecale ale unei persoane sănătoase
Transplantul de materii fecale, o terapie revoluționară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienților cu colită recurentă sau cu sau infecție cu bacteria Clostridium difficile, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice și doctori, relatează cotidianul The New York Times. Companiile farmaceutice susțin că includerea în categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar mulți doctori consideră că o astfel de clasificare ar duce la creșterea costurilor pentru pacienți și doar ar servi intereselor industriei farmaceutice, explică jurnalistul Andrew Jacobs în articolul cu titlul „Companiile farmaceutice și doctorii se confruntă în legătură cu viitorul transplanturilor de materii fecale“.

Metodă terapeutică folosită din anul 2004

Materiile fecale stârnesc repulsie, deși în ele și în milioanele de bacterii din organism s-ar putea găsi rezolvarea pentru multe dintre problemele de sănătate. Una ar fi infecția cu bacteria Clostridium, alta obezitatea. De altfel, chinezii studiau din vechime beneficiile terapiei cu fecale. Transplantul de materii fecale este folosit ca metodă terapeutică din anul 2004. Tehnica a fost dezvoltată de dr. Thomas J. Borody din Sidney, Australia, ca o metodă terapeutică alternativă împotriva colitei cauzate de o infecție cu bacteria Clostridium difficile. Această infecție beneficiază în mod normal de terapie antibiotică, însă în multe cazuri apar complicații care pot duce la un tratament chirurgical. Despre metoda transplantului s-a vorbit pentru prima dată în anul 1958 de către un medic australian, care a avut ideea de a administra pacienților clisme cu materii fecale provenite de la persoane sănătoase pentru repopularea intestinului cu bacterii benefice de tipul Lactobacilus acidophilus și Bifidobacterium bifidus.

Ce presupune transplantul de materii fecale?

Procedura presupune înlocuirea florei bacteriene din intestinul persoanei bolnave cu altă floră bacteriană provenită din materiile fecale ale unei persoane sănătoase, de preferință o rudă apropiată sau prieten, dar nu o persoană cu care pacientul locuiește, presupunându-se că poate suferi aceleași dezechilibre ale florei. Donatorul este investigat pentru a exclude prezența unei eventuale infecții, viroze, parazitoze, virusuri hepatice, HIV sau altor populații bacteriene conform unui protocol bine stabilit. După ce au fost prelevate, materiile fecale sunt omogenizate și mixate cu ser fiziologic steril pentru a le spori fluiditatea și spoi sunt administrate pacientului prin colonoscop, clismă sau pe tub nazo-jejunal, ocolind stomacul (din cauza acidității existente în stomac, populația bacteriană ar fi distrusă). Prin intermediul acestei proceduri se poate restabili echilibrul microflorei intestinale, conform medicilor Colegiului American de Gastroenterologie din Washington. Terapia se realizează în medie în 5-10 ședințe de tratament. Tehnica este benefică pentru restabilirea echilibrului între bacteriile de fermentație și cele de putrefacție, știut fiind faptul că depășirea procentului de 15% a bacteriilor de putrefacție generează o serie de dezechilibre la nivelul colonului cu predispoziție la apariția infecțiilor. Aceste infecții sunt numeroase în țările dezvoltate, în Anglia înregistrându-se anual peste 36.000 cazuri, iar în SUA, aproximativ 500.000 anual.

În viitor ar putea trata inclusiv diabet sau cancer

Oamenii de știință cred că această terapie ar putea fi folosită în viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer. În centrul controversei este chestiunea clasificării acestei terapii: este bacterioterapie fecală un produs farmaceutic, ori ceva mai degrabă o procedură similară cu transplanturile de organe, țesuturi și sânge? În funcție de răspunsul la această întrebare, Agenția americana a Medicamentelor (FDA) va stabili cum va reglementa această procedură, cât va costa și cine va obține profit de pe urma ei. „Oamenii au motive întemeiate să se îngrijoreze pentru că, pentru mulți pacienți, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viață și de moarte“, a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundației Fecal Transplant, un grup de pacienți. „Există temeri că lăcomia corporatistă se va pune în calea accesului pacienților“ la această terapie, a adăugat Duff.

Potențial㠄mină de aur“

În 2013, FDA a anunțat că analizează posibilitatea clasificării terapiei ca produs farmaceutic, însă va continua să studieze chestiunea înainte de a lua o decizie finală. Mulți specialiști spun că abordarea agenției se bazează pe date științifice învechite și ar putea duce la creșterea costurilor pentru pacienți. Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat că se teme că FDA favorizează interesele companiilor care caută noi metode prin care să introducă ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate. „Nu cred că putem vorbi de ticăloși evidenți în acest caz, dar îmi fac griji că autoritățile de reglementare nu cunosc cele mai recente informații științifice și că interesele investitorilor ar putea surclasa pe cele ale pacienților“, a declarat Khoruts. Pe de altă parte, reprezentanții companiilor farmaceutice și unii doctori argumentează că modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacității și siguranței unei terapii revoluționare, dar care nu este pe deplin înțeleasă. Terapia cu materii fecale este și o potențial㠄mină de aur“, atât pentru cercetători, cât și pentru industria farmaceutică, afirmă jurnalistul.

Rată de succes de până la 80%

Potrivit firmei GlobalData, piața tratamentelor pe bază de medicamente pentru infecția cu Clostridium difficile este de așteptat să ajungă la 1,7 miliarde de dolari până în 2026, față de 630 milioane dolari în 2016. Inspirați de succesul transplanturilor fecale pentru Clostridium difficile, oamenii de știință caută să dezvolte tratamente similare pentru o serie de afecțiuni și tulburări, printre care obezitatea, autismul, colita ulcerativa și bolile Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, domeniul a atras și interesul investitorilor, care au investit zeci de milioane de dolari în cercetări privind transplantul cu fecale. Zeci de mii de americani cu Clostridium difficile au fost vindecați cu ajutorul transplanturilor cu fecale, tratamentul având o rată de succes de până la 80%, potrivit unor studii medicale.
Dacă FDA va clasifica transplantul de materii fecale ca un nou produs farmaceutic, în acest caz companiile de medicamente vor trebui să supună produsele propuse unui proces de investigație exhaustiv pentru a evalua eficacitatea și siguranța acestora, proces ce poate costa milioane de dolari. Criticii se tem că o clasificare ca produs farmaceutic ar permite unei companii de medicamente să obțină dreptul exclusiv de a vinde tratamente de transplant fecal timp de până la 12 ani, lucru care ar frâna inovația în acest domeniu.

În ce cazuri se poate folosi transplantul de materii fecale?

consumul excesiv de antibiotice, în special cele cu administrare orală, cu apariția colitei de antibiotice;
boli inflamatorii intestinale grave, dintre acestea cele mai bune rezultate înregistrându-se în cazul rectocolitei ulcerohemoragice, dar și în cazul bolii Crohn sau a colitei pseudomembranoase;
medicația anticanceroasă (citostatice);
excesul de laxative;
infecții cu germeni microbieni care nu există în mod normal în tractul digestiv, germenii provenind din apă sau alimente;
alimentație prelungită pe cale venoasă (perfuzii) – această alimentație nu asigură hrană pentru flora intestinală ducând în timp relativ scurt la distrugerea acesteia;
scăderea acidității sucului gastric;
modificări de tranzit intestinal (diaree sau constipație excesivă);
imunodeficiențe, în special deficit de imunoglobulina A (factor local important în apărarea mucoaselor), SIDA, tratament cortizonic;
intervenții chirurgicale la nivel digestiv care pot modifica traseul normal al alimentelor, excluzând anumite regiuni ale tubului digestiv (colecistectomia, rezec?ii intestinale sau gastrice);
consum excesiv de alimente conservate chimic (conserve);
stări de anxietate sau depresie ce modifică tranzitul intestinal, anxietatea accelerează tranzitul ducând la diaree, iar depresia îl prelungește ducând la constipație.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor

08:43

Sănătate la păstaie


Boabe de leac
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  11 investiții cu fonduri europene pentru Brașov


  Azi 09:47
 • ➤ Eveniment


  ,,Fără OUG!“


  Magistrații din Brașov continuă protestele


  Azi 09:42
 • ➤ Eveniment


  Pasajul hobanat de la Gară spre Tractorul mai are nevoie de două avize


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Dezastru la Simulare la Mate și la Brașov


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  77 de locuri în clase de învățământ dual, la Săcele


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  Ora Pământului stinge lumina în centrul orașului


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Intrarea în „catacombele“ de După Ziduri este din nou „la liber“


  Azi 09:27
 • ➤ Actualitate


  Programul complet al vizitei


  Ce va face Papa Francisc în România


  Azi 09:23
 • ➤ National


  Pentru că așa i-a cerut Dragnea


  Dăncilă a provocat o criză diplomatică


  Azi 09:17
 • ➤ National


  PSD a decis pe cine trimite la Bruxelles


  Azi 09:14
 • ➤ National


  Kovesi a câștigat procesul cu Inspecția Judiciară


  Azi 09:12
 • ➤ Economic


  Urmările haosului produs de guvernarea PSD:


  Românii vor plăti mai mult prin Rabla 2019


  Azi 09:09
 • ➤ Economic


  ROBOR la trei luni crește semnificativ până la 3,23%


  Azi 09:02
 • ➤ Economic


  Cei mai săraci europeni trăiesc în nord-estul României


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  Minunea din grâul verde


  Azi 08:57
 • ➤ Doctor


  De unde vin poftele și mâncatul în exces?


  Azi 08:50
 • ➤ Doctor


  Top șase cele mai sănătoase coji de fructe și legume


  Azi 08:48
 • ➤ Doctor


  Valabilitatea cardului european de sănătate a fost prelungită


  Azi 08:47
 • ➤ Doctor


  Sănătate la păstaie


  Boabe de leac


  Azi 08:43
 • ➤ Doctor


  Cartoful alungă migrena


  Azi 08:40
 • ➤ Doctor


  Pătrunjelul ameliorează alergiile


  Azi 08:38
 • ➤ Doctor


  Peștele previne demența Alzheimer


  Azi 08:36
 • ➤ Doctor


  Cum depășim răul provocat de schimbarea vremii


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Nimic special


  De unde își ia Delia energia pentru show-uri


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Poza cu care Daniela Gyorfi a stârnit val de reacții pe net


  Azi 08:22
 • ➤ Life


  Antonia s-a răzgândit: vrea un al patrulea copil


  Azi 08:20
 • ➤ Life


  Florin Piersic, la spital după operația la genunchi


  Azi 08:18
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Nume mari ale Brașovului


  Ștefan Mironescu, pictorul Șcheiului


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Fed Cup. Segărceanu a anunțat echipa pentru semifinala cu Franța


  Azi 08:09
 • ➤ Sport


  Un gest exemplu


  Handbalistele Coronei, meci în scaun rulant


  Azi 08:06
 • ➤ Sport


  Brașoveanca Paula Ungureanu, spre Bistrița!


  Azi 08:02
 • ➤ Sport


  Presiune pe conducerea lui AFC Hărman


  Azi 08:00
 • ➤ Sport


  Liga 3


  ACS SR Brașov. Aby Popa a „închis“ poarta la Turnu Măgurele


  Azi 07:56
 • ➤ National


  În weekend trecem la ora de vară


  25.03.2019
 • ➤ International


  Ambasadorul Palestinei: Premierul Dăncilă distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate al ONU


  25.03.2019
 • ➤ National


  Dăncilă provoacă o criză diplomatică: Regele Iordaniei și-a anulat vizita de azi în România și au fost anulate mai multe înțelegeri bilaterale


  25.03.2019
 • ➤ Prima pagina


  Bătaie la mitingul PSD din Piața Sfatului


  25.03.2019
 • ➤ Eveniment


  Scripcaru: „Este un buget echilibrat“


  Municipalitatea a schițat proiectul de buget pe 2019


  25.03.2019
 • ➤ Local


  Cum a împărțit CJ banii pentru echilibrarea bugetelor locale


  25.03.2019
 • ➤ Eveniment


  27,6 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori, în Brașov


  25.03.2019
 • ➤ Religie


  Ziua Bunei Vestiri


  Cine se ceartă de Blagoveștenii are necazuri tot anul


  25.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Elevii brașoveni au luat cele mai multe premii la un concurs organizat de NASA


  25.03.2019
 • ➤ Actualitate


  Asta e realitatea


  Doar jumătate dintre elevi au luat notă de trecere la Simulare


  25.03.2019
 • ➤ Actualitate


  42.000 de pensionari vor primi decizii de majorare a pensiilor


  25.03.2019
 • ➤ Life


  Se reprofilează


  Monica Gabor intră în afaceri cu canabis


  25.03.2019
 • ➤ Life


  O rochie de mireasă unicat cântărește 10 kilograme


  25.03.2019
 • ➤ Life


  Cântărețul Justin Carter s-a împușcat mortal, din greșeală


  25.03.2019
 • ➤ Life


  Actrița Emilia Clarke, din „Game of Thrones“, la un pas de moarte


  25.03.2019
 • ➤ Cititori


  Este bine să știi


  6 băuturi care previn demența și susțin funcția cerebrală


  25.03.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Grădinițele și școlile vor avea în trusa de urgență o injecție împotriva șocului anafilactic

  Articolul următor


  Salata verde, medicament bogat în fier

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.090 milisecunde, încărcat în milisecunde