Ultimele studii arată că untul este un aliment sănătos, care trebuie reintrodus în alimentație
Un studiu realizat de Universitatea din Lund, Suedia, arată că untul conduce la o creștere considerabil mai mică a grăsimilor din sînge, comparativ cu uleiul de măsline, uleiul de in sau un nou tip de ulei de răpiță. Grăsimile cresc în mod normal nivelurile de colesterol din sînge care, conform discreditatei ipoteze a lipidelor, ridică riscul de ateroscleroza și atac de cord. Cercetătorii au subliniat că 20% din grăsimea din unt constă în acizi grași cu durată scurtă și medie. Aceștia sînt folosiți direct ca energie și nu stau suficient timp pentru a afecta foarte mult nivelurile de grăsimi din sînge. Cercetătorii au susținut că, deși untul crește colesterolul din sînge pe termen lung, efectele sale pe termen scurt ar putea fi, de fapt, avantajoase.
10 argumente că untul e bun pentru sănătate
1. Untul este sursa cea mai ușor absorbabilă de vitamina A, care susține tiroida și suprarenalele și, la rîndul lor, sistemul cardiovascular.
2. Untul nu conduce la exces de grăsime corporală, deoarece acizii grași cu lanț scurt și mediu sînt arși pentru energie și nu sînt depozitați, și oferă, de asemenea, un sentiment de sațietate care poate reduce poftă de mîncare și supraalimentarea.
3. Este bogat în antioxidanți, inclusiv vitaminele A și E, iar seleniul protejează împotriva bolilor cardiace și a cancerului.
4. Untul este o sursă bună de colesterol alimentar care acționează ca un antioxidant, reparînd leziunile provocate de radicalii liberi produși de grăsimile rîncede, uleiurile vegetale și grăsimile trans. Colesterolul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la copii.
5. Grăsimea saturată din unt constă din acizi grași cu lanț scurt și mediu care au proprietăți antitumorale și întăresc sistemul imunitar.
6. Untul conține acizi linoleici conjugați (CLA) care protejează împotriva cancerului.
7. Cînd este în stare brută și nu este pasteurizat, untul are o proprietate antirigiditate numită factorul Wulzen, care protejează împotriva artritei, cataractei și întăririi arterelor.
8. Untul este o sursă bună de iod într-o formă foarte absorbabilă și necesară pentru funcția tiroidiană.
9. Promovează sănătatea gastro-intestinală și scade ratele de diaree la copii.
10. Untul este o sursă bună de vitamina K2, care previne cariile dentare și construiește dinți și oase puternice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!