Ce faci cînd iubești bijuteriile, dar corpul tău le respinge
×
Î n c h i d e
g a l e r i a
f o t o
Publicitate
Dimensiune font:
Autor: M.Ex.,
11.09.2018
Alergia la bijuterii este o cauză frecventă a dermatitei alergice de contact. Cele mai multe alergii la bijuterii sînt cauzate de nichel, un metal utilizat în fabricarea aliajelor de metale prețioase, arată sfatulmedicului.ro. În bijuteriile mai puțin costisitoare, nichelul este folosit ca material de bază, apoi este placat cu aur sau argint.
Unde apar erupțiile
Reacția alergică la bijuterii nu apare la aur sau argint, ci la nichel. Acesta poate fi folosit în amestec cu metalele prețioase pentru a le întări sau pentru a le da strălucire. La persoanele afectate, dermatita (eczema) se dezvoltă în locurile unde metalul care conține nichel atinge pielea. Cele mai comune zone sînt lobii urechii (de la cercei), degetele (de la inele) și de jur împrejurul gîtului (de la co-liere). În zonele afectate apar mîncărimi și pielea se înroșește, putînd să apară umflături sau basici și chiar pigmentare (dermatita cronică). Reacțiile la bijuterii nu sînt cauzate întotdeauna de alergia la un anumit metal. Trebuie luate în considerare și alte motive pentru o erupție după purtarea unei bijuterii, cum ar fi psoriazisul sau vitiligo. De asemenea, e bine de știut că reacțiile iritante apar mai frecvent la persoanele care au piele sensibilă sau dermatita atopică.
Simptome
Apariția erupției cutanate în zona în care are loc contactul dintre bijuterii și piele apare, de obicei, la 12-48 de ore și poate dura pînă la două săptămîni. Simptomele pot include: erupție, urticarie, prurit, rinită alergică (secreții nazale apoase, strănut), respirație îngreunată sau șuierătoare, ochi apoși, piele înroșită și chiar anafilaxie care este o reacție de hipersensibilitate generalizată sau sistemică severă, cu debut rapid și care poate duce la deces. Dacă este lăsată netratată, pielea poate deveni mai închisă la culoare în zona afectată. În cazuri grave, erupția cutanata se poate răspîndi. Transpirația este cea care o agravează.
Ce e de făcut
Medicul poate diagnostica adesea o alergie la nichel doar privind pielea afectată și întrebînd pacientul dacă a atins ceva metalic. Un dermatolog va efectua și un test rapid. Acesta va alimenta cantități mici de nichel și alți alergeni pe piele, apoi va acoperi zona cu plasturi. După 48 de ore, pielea persoanelor alergice la nichel va deveni iritată. Există modalități de a ușura simptomele alergiei la nichel. Cel mai important este să evitați contactul cu obiectele care pot provoca o reacție alergică. Se administrează apoi antihistaminice și se folosește o crema cu hidrocortizon pentru zona afectată. Pentru simptome mai grave, medicul este singurul poate prescrie tratamentul cu steroizi sau antihistaminice. O dietă bogată în fier poate contracara efectele negative ale nichelului. Persoanele care au intoleranță la nichel ar trebui să evite și alimentele bogate în nichel, precum nucile, alunele și ciocolata, informează sfatulmedicului.ro.
Obiecte care pot conține nichel:
bijuterii;
piercing-uri;
curele de ceas;
accesorii vestimentare precum fermoare sau capse;
rame de ochelari;
monede;
chei;
țigări electronice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!