Sindromul de tunel carpian se anunță cu amorțeală, furnicături și înțepături la nivelul mîinilor, în special în degete
Multe afecțiuni se manifestă, cel puțin într-o primă fază, prin simptome ușoare, ceea ce face ca vizita la medic să fie amînată. Una dintre aceste afecțiuni este sindromul de tunel carpian. Poate că numele nu sună cunoscut, dar cu simptomele este posibil să vă fi întîlnit deja: amorțeală, furnicături și înțepături la nivelul mîinilor, în special în degete. Persoanele cărora le amorțesc mereu degetele se confruntă de fapt cu compresia nervului median, care rulează pe lungimea brațului, trece prin încheietura mîinii și ajunge în regiunea palmei.
De multe ori, cauza o reprezintă poziția mîinilor o poziție incomodă în timpul somnului sau mișcările repetitive ale mîinii. Alteori, însă, aceste simptome ușoare sînt de fapt primele semne ale unor probleme de sănătate. Cauzele pot fi diferite artrită reumatoidă, diabet, hipotiroidism, traumatisme, retenția de lichide în timpul sarcinii. Există însă și situații cînd nu despre sindromul de tunel carpian este vorba, ci despre o tendinită a încheieturii mîinii, care se manifestă prin aceeași senzație de slăbiciune la nivelul antebrațului și al degetelor. Și problemele de vedere se pot manifesta, mai întîi, prin simptome ușoare. Poți crede, de exemplu, că ai o banală conjunctivită alergică, dar, de fapt, iritațiile și mîncărimea sînt cauzate de slăbirea vederii. Diferite probleme de sănătate pot fi citite în ochi: ochii roșii ar putea semnala o conjuncti-vită sau hipertensiune arterială, îngălbenirea albului ochilor ar putea fi semnul unor probleme hepatice, în timp ce pleoapele căzute (blefaroptoza), cînd nu sînt un semn al înaintării în vîrstă, ar putea fi asociate cu unele boli neurologice sau distrofii musculare.
5 lucruri despre sindromul de tunel carpian pe care orice persoană trebuie să le cunoască
1. Ceea ce pare a fi sindromul de tunel carpian este posibil să fie altceva
Un procent mare dintre persoanele care cred că au sindrom de tunel carpian au de fapt tendinita de înche-ietura mîinii. Și asta pentru că simptomele resimțite la nivelul antebrațului și degetelor sînt similare. Aceasta este o veste bună. Deși tratamentul pentru ambele afecțiuni este aproape identic, tendinita de încheietura mîinii este mai ușor de vindecat. În plus, în cazul tendinitei, tratamentul chirurgical nu este necesar atît de frecvent ca în cazul sindromului de tunel carpian, explică chiropracticia-nul Andrew Bang, conform csid.ro.
2. Calculatorul nu este singurul vinovat
pentru presiunea exercitată asupra mîinilor și degetelor
Atît sindromul de tunel carpian, cît și tendinita la nivelul încheieturii mîinii sînt afecțiuni tot mai frecvente în țările dezvoltate. Cauza o reprezintă stresul repetitiv și lipsa de diversitate în sarcinile primite la muncă, dar și in materie de hobby-uri. Indiferent că lucrezi la un computer sau pe o linie de asamblare, ca dulgher sau coafeză, repetînd aceleași mișcări ale mîinii și încheieturii, iar și iar, conduce la apariția celor două afecțiuni. În plus, o serie de alte afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și diabetul zaharat, sînt asociate cu sindromul de tunel carpian. Sarcina, de asemenea, este asociată cu această afecțiune, conform csid.ro.
3. Organismul are nevoie de diversitate
Atunci cînd tastezi sau tricotezi incontinuu, ore în șir, incearca să mai schimbi poziția corpului. Schimbarea posturii pe parcursul zilei aduce be-neficii importante asupra înche-ieturii mîinii. Nu uita că statul pe scaun timp de 12 ore cau-zează dureri de spate. Schimbă perspectiva și fii creativ.
4. Optează pentru dispozitivele ergonomice
Dacă obișnuiești să tastezi mult la locul de muncă, folosirea următoarelor dispozitive te-ar putea ajuta să previi consecintele negative asupra încheieturii și degetelor:
O tastatură ergonomică care urmează pozitia naturală a brațelor pe măsura ce tastezi
Un dispozitiv pe care să-ți poți sprijini încheietura mîinii acesta va menține încheietura mîinii în poziție neutră
Un birou și un scaun suficient de înalte pentru a-ți menține coatele îndoite la 90 de grade și umerii relaxați. Dacă este necesar, poți apela și la un suport pentru picioare, care să te ajute să ajungi la 90 de grade
Un mouse vertical ergonomic, care să-ți mențină încheietura mîinii în pozitie neutră
5. Fă pauze pentru a efectua mici exerciții de întindere sau masaj
Atunci cînd simți o presiune la nivelul încheieturilor, încercă să le masezi ușor sau să faci mici exerciții de întindere a mușchilor și ligamentelor. Foloseste mingii de masaj pentru a relaxa mușchii de la nivelul palmei și incheieturii. De asemenea, atunci cînd faci exerciții de intindere, menține mișcarea timp de 20 pîna la 30 de secunde pentru a obține ma-ximum de beneficii, explică chiropracticianul Andrew Bang, conform csid.ro .
Atunci cînd exercițiile de întindere și masajul nu reușesc să relaxeze mușchii, pot fi de folos ortezele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și injecțiile cu steroizi. Discută cu medicul reumatolog sau ortoped despre avantajele și dezavantajele acestora înainte de a le folosi. Dacă simptomele devin severe, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală, pentru a deschide tunelul carpian și pentru a elibera presiunea exercitată asupra nervului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!