De peste 2.000 de ani, silimarina, o substanță naturală extrasă dintr-o plantă, este cel mai bun remediu contra bolilor hepatice. Silimarina este denumirea generică a unui complex de flavonoide (silibină, silicristină și silidianină) și se găsește în semințele de armurariu (Silybum marianum), plantă de la care își trage și denumirea. Armurariul mai e cunoscut la noi și sub numele de Ciulinul Laptelui. Planta conține substanțe amare, amine, tanin și, mai ales, silimarina. Rolul ei în medicina tradițională, dar și în cea modernă, este hepato-protector, fiind recomandată în tratamentul cirozei, hepatitelor, insuficienței hepatice, în intoxicațiile cu ciuperci, dar și persoanelor care lucrează în medii toxice. Frunzele se pot consuma în salate fiind un stimulator al stomacului și în același timp un calmant.
Acțiunea benefică a silimarinei se bazează pe două mecanisme: mărește capacitatea celulelor hepatice de a rezista împotriva acțiunii toxinelor, stimulînd funcția antitoxică a ficatului, și stimulează funcția de sinteză a hepatocitelor, mărind capacitatea de regenerare a acestora. Silimarina se poate cumpăra de la farmacii și magazine. Dar poate fi preparată și în casă din semințe de armurariu. Cea mai utilizată este pulberea de armurariu (semințe proaspăt rîșnite, întrucît se oxidează foarte repede), de 3-4 ori pe zi cîte o linguriță rasă, înainte de mese, cu circa 30 minute. Se ține sub limbă 10 min, apoi se înghite cu un pahar de apă sau suc de legume/fructe. Mai poate fi administrată sub formă de ceai din pulbere de semințe de armurariu. La 250 ml apă clocotită se va pune doar o linguriță de semințe proaspăt măcinate. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi, dimineața la trezire, înainte de micul dejun. După ceaui e bine să stai culcat pe partea dreaptă 30 minute. Cealaltă cană se bea în două reprize, înaintea meselor, cu 15 minute. Cura cu acest ceai durează 15-20 zile, apoi se va face o pauză de 15 zile și se poate relua.
Semințele de armurariu sînt indicate persoanelor care sînt nevoite să ia tratament medicamentos, suprasolicitîndu-și ficatul, dar și alcoolicilor sau dependenților de tutun.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres,
puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol
dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil
link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!