Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Pe 10 degete


Mîinile vorbesc despre sănătate!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 10.02.2015
• Forma, culoarea, temperatura mîinilor și a unghiilor ne oferă indicii importante despre funcționarea organismului

Începînd de la o simplă strîngere de mînă, pînă la forma, temperatura, constituția și culoarea acestora, mîinile transmit informații importante despre semnele unor boli ascunse sau despre temperamentul omului. Mîinile pot fi un bun indicator în stabilirea diagnosticului, iar unii medici chiar investighează mîinile pacienților pentru a afla mai multe detalii despre starea de sănătate, identificînd de multe ori afecțiuni în stare latentă. În medicina tradițională chineză, cititul bolilor în mîini este o metodă la fel de uzuală ca aceea a diagnosticului pe chip. Este bine să ne privim mîinile cu atenție și să discutăm cu medicul, în cazul în care descoperim indicii îngrijorătoare.

Culoarea și petele

Mîinile oamenilor sînt foarte diferite, iar dacă le privim cu atenție putem observa că diferențele nu se datorează doar moștenirii genetice, ci și unor afecțiuni știute sau neștiute. Culoarea unei mîini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanță spre cafeniu deschis. O mînă sănătoasă este elastică, fermă, are o palmă bine colorată, călduță și foarte puțin umedă. Pielea roșie indică o stare congestivă, pielea albăstruie vorbește despre o circulație nu tocmai bună a sîngelui, pielea galbenă semnalează probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea pătată cu alb și roz este semn al unui sînge sănătos. Culoarea gălbuie la o mînă grăsuță și umflată denotă prezența ureei în sînge. În plus, vinele albastre ne indică faptul că acidul carbonic din sînge se află în exces. O piele lucioasă și întinsă indică predispoziția spre boli reumatice și gută, în vreme ce o textură aspră și uscată a pielii trădează predispoziția organismului spre boli de piele. Palmele transpirate pot indica hiperactivitatea tiroidei, iar dacă aveți mîinile mai mari decît toată lumea, acesta poate fi un indiciu al unei tumori pituitare.

Palmele roșii au legătură cu ficatul

Palmele se pot înroși atunci cînd ați făcut activități obositoare, ați cărat ceva sau ați spălat rufe. Și gravidele mai au mîinile roșii, pentru că volumul de sînge crește foarte mult în cazul viitoarelor mame. Însă dacă aceasta este culoarea mîinilor de obicei, motivul poate fi eritemul palmar, semn al unei afecțiuni grave a ficatului: ciroza. Ficatul nu mai funcționează corect și nu mai este capabil să curețe sîngele. Astfel, apare un exces de hormoni în sînge și vasele de pe mîini se dilată devenind vizibile prin piele. Palmele roșii, însoțite de senzații de mîncărime și arsură pot indica eczemă, o afecțiune cronică a pielii care se agravează la stres. Pentru estomparea iritației se recomandă evitarea contactului cu substanțe chimice, inclusiv a săpunurilor iritante. Roșeața palmelor poate fi un indicator și al alergiei la nichelul din bijuterii sau al antibioticelor.

Ce culoare au unghiile tale?

Unghiile sănătoase sînt elastice și tari, netede, de culoare roz și ceva mai moi decît cele de la picioare. Cînd se apasă ușor pe ele, ar trebui să se albească, apoi să revină la culoarea normală. Dacă unghiile rămîn albe mai mult de un minut, poate fi semn de anemie. Netratată, deficiența de fier poate determina și forma concavă a unghiilor. Dacă anemia este cauza unghiilor pale, atunci pielița (fîșiile subțiri de piele de la baza unghiilor) este posibil să arate deosebit de albicioasă, decolorată. Unghiile albastre pot avertiza asupra unor probleme cardiovasculare. Una dintre metodele folosite de medici pentru a controla nivelul de oxigen care circulă prin sînge este să analizeze unghiile, degetele sau buzele pacienților. Culoarea gălbuie a unghiilor groase vorbește de afecțiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu vîrf gălbui și ușor înroșite la bază. Petele negru-cenușii pe unghii sînt semnul unei intoxicații cu mercur. Petele albe, mate înseamnă o lipsă de zinc. Petele albe denotă creșterea noilor celule. Dacă sînt mov, însă, pot ascunde predispoziția către infarct, arătînd că sîngele nu circulă cum trebuie. Unghiile în două nuanțe (jumătatea de jos albă, iar cea de sus roz închis spre maro) pot însemna probleme la rinichi, aceasta deoarece ureea nu mai este eliminată și se cristalizează sub piele și sub unghii. Unghiile fără culoare pot semnala diabet.

Unghii cu probleme

Unghiile îngroșate, de formă convexă, sînt simptome comune ale bolilor cardiace și pulmonare. Acest fenomen se petrece din cauza oxigenării insuficiente a țesuturilor. Dacă unghiile prezintă umflături, este posibil să fie vorba de un început de artrită reumatoidă, chiar dacă articulațiile nu au devenit încă umflate și dureroase. Unghiile îngroșate pot fi consecința infecțiilor cu ciuperci sau a psoriazisului. După tratament, unghia revine la normal. Traumele, loviturile și procesul de îmbătrînire duc de asemenea la îngroșarea unghiilor. Unghiile încarnate apar mai ales la degetele picioarelor atunci cînd au fost tăiate prea scurt sau încălțămintea a fost prea strîmtă. Zona respectivă e dureroasă și se inflamează. Unghiile despicate arată probleme cu circulația sangvină, aparatul genital sau sistemul nervos. Se poate ajunge la unghii desprinse de țesut atunci cînd se lucrează mult cu calculatorul. Unghiile roase sînt un semn al nervozității, al deficitului de minerale sau al prezenței unor paraziți în intestin. Sînt în același timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfuncțiilor sexuale la femei. 50% dintre copii și 20% dintre adulți își rod unghiile atunci cînd sînt stresați.

Unghii drepte sau bombate

Unghiile mari, bombate, în formă de bulb, care depășesc cu mult suprafața degetului (în formă de con) indică slăbiciunea inimii și a plămînilor (tuberculoza). Sînt asociate frigului. O umflătură la capătul unghiei vorbește despre o infecție cronică a plămînilor. Unghiile cu extremitățile încovoiate în jos, însoțite de sindromul palmelor fierbinți, sînt un semn evident de instalare în organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Dacă pe unghia bombată se constată prezența unor dungulițe, acest lucru denotă că pneumonia se află într-un stadiu incipient. Unghia triunghiulară indică afecțiunile coloanei vertebrale și ale măduvei spinării. Unghia strîmbă, dar netedă (asemănătoare unui cioc de papagal) vorbește despre astm, bronșită, tuberculoză, tuse cronică. Unghiile drepte, nebombate, în formă de triunghi, atrag atenția asupra unei slabe circulații a sîngelui, indicînd extremități foarte reci. Creșterea altor unghii, pe lîngă cele sănătoase, poate fi un semn al unei afecțiuni a plămînului. Din cauza lipsei oxigenului din sînge, unghiile cresc dezordonat, de regulă sub cele sănătoase.

Linii albe sau roșii

Dungile roșiatice care apar sub unghii pot indica infecții în organism, în special în fluxul sanguin. Aceste dungi sînt de-a lungul unghiei în sensul de creștere, arată ca și cum ar fi așchii sub unghie, însă sînt de fapt niște mici cheaguri. De cele mai multe ori apar datorită unei infecții a valvelor inimii numită endocardită bacteriană. Liniile orizontale pe unghii vorbesc despre o alimentație dezechilibrată. Liniile albe orizontale pot avea legătură cu inima, boala Hodgkin, insuficiență renală sau otrăvire cu arsenic, taliu ori alte metale grele. Suprafețele fărîmicioase pe unghii înseamnă depuneri de sare. Liniile verticale semnalează înrăutățirea digestiei (exces de acizi grași și sare), proces prin care mineralele și albuminele se asimilează foarte greu, și de asemenea, deficit de vitamina B12 și fier. Pot fi asociate și cu afecțiuni ale intestinului. Liniile verticale, subțiri, de culoare roșu închis sau maro pot fi cauzate de ciroză, tratament cu contraceptive orale, sarcină, ulcer peptic, artrită reumatoidă, vasculită.

Semiluna de la baza unghiei

Semiluna de la baza unghiei vorbește despre circulația sîngelui. Înaintarea în vîrstă și excesele alimentare reduc lunulele pînă la dispariție, începînd cu degetul mic. Atunci cînd lunulele dispar de la degetul mare înseamnă că circulația sîngelui se află într-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurtă, vînătă, fără lunule, semnalează prezența unei boli de inimă. Cu cît unghia este mai scurtă, cu atît boala este mai avansată. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legată de tahicardie. Absența semilunei de la baza unghiei este semn al insuficienței cardiace și al tulburărilor în circulația sangvină. Lunula de culoare albăstruie vorbește despre tulburări în funcționarea ficatului. Cînd are culoarea roșie este semn al insuficienței cardiace. Semiluna roșcată poate însemna și intoxicație cu monoxid de carbon, urticarie cronică, ciroză sau psoriazis. Pielițele din jurul unghiilor arată deficitul de albumine, vitamina C și acid folic în organism.

Absența vitaminelor modifică unghiile

Lipsa vitaminelor în organism determină modificări ale unghiilor. Astfel, carența de vitamină A și calciu duce la uscarea și lipsa de strălucire a unghiilor. Prea puțin calciu în organism duce la slăbirea rezistenței unghiilor. Cele prea încovoiate sau prea plate dezvăluie lipsa vitaminei B. Lipsa proteinelor, a acidului folic și a vitaminei C se manifestă prin despicături în cuticule. Dungile albe de pe unghii se datorează lipsei de proteine, iar uscarea excesivă și înnegrirea acestora poate fi semnul carenței de vitamina B12. O deficiență de zinc duce la apariția petelor albe. Lipsa de lichide determină crăpături și tăieturi pe suprafața unghiilor, iar lipsa de acizi grași esențiali, o piele înroșită în jurul cuticulelor. Unghiile deformate și zimțate sînt un indiciu pentru lipsa fierului în organism, iar unghiile fragile indică lipsa biotinei, prezentă în ciuperci, grepfrut, pepene roșu, banane, căpșune.

Lungimea degetelor contează

În mod surprinzător, lungimea degetelor poate spune o mulțime de lucruri despre predispoziția la o anumită boală. De obicei, inelarul bărbaților are tendința de a fi mai lung decît degetul arătător, în timp ce la femei este exact invers. Femeile cu degetul inelar mai lung decît arătătorul au de două ori mai multe șanse de a suferi de artroză și sindromul ovarului polichistic. Pe de altă parte, degetul arătător mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la sîn la femei și cu un risc scăzut al cancerului de prostată la bărbați. Unii cercetători cred că lungimea degetelor ar trebui folosită ca un criteriu pentru mai multe teste de depistare a cancerului. Alte studii au arătat că persoanele care au arătătorul mai scurt decît inelarul sînt predispuse la osteoartrită. Lungimea inelarului arată de cît de multă empatie este capabilă persoană cu pricina. Dacă articulațiile sînt îngroșate este posibil ca nivelul colesterolului să fie ridicat. Degetele se pot umfla pe caniculă, înainte de menstruație sau la o alimentație bogată în sare. Dar dacă degetele sînt groase și rigide în mod obișnuit, atunci ar putea fi vorba de o slabă funcționare a tiroidei. Hipotiroidia duce la încetinirea metabolismului, creșterea în greutate și acumularea de apă.

Forma și culoarea degetelor

Degetele cianotice, amorțite pot semnala prezenta unei afecțiuni numită boala Raynaud, un spasm temporar al vaselor de sînge care restricționează fluxul sanguin spre degete și care apare la 5-10% din populație. Sînt afectate mai frecvent femeile și în mod tipic este declanșată de frig sau stres. Boala Raynauld este cronică, dar nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate decît dacă senzația de amorțire durează mai mult de o oră. Degetele cu vîrfurile umflate pot fi un semn al cancerului pulmonar. Substanța PGE2, care produce inflamarea plămînilor, este produsă în exces de către tumoare, se acumulează în degete și provoacă umflarea acestora. Vîrfurile degetelor groase și rotunjite pot însemna și o afecțiune a valvelor aortice.

Mîini reci și tremurătoare

Se spune că persoanele cu mîinile reci sînt sincere. Conform specialiștilor, mîinile reci, atunci cînd nu sînt efectul expunerii la frig, pot fi asociate mai multor afecțiuni: diabet, anemie, boala Buerger, boala Raynaud, reacții alergice la numite medicamente. Tremuratul mîinilor este un simptom comun care poate fi resimțit și de către persoanele sănătoase. Un nivel scăzut al zahărului în sînge (hipoglicemie) poate da tremurături ale mîinilor. Problema poate apărea și în situații de stres, atacuri de panică, anxietate, boala Parkinson, demență cu corpi Lewy, scleroză multiplă, hiperparatiroidismul. Cînd amorțesc mîinile, este vorba de afecțiuni care restricționează fluxul sanguin ori lezează nervii. Amorțeala mîinilor poate fi însoțită de durere, prurit, senzație de arsură, sensibilitate la atingere, spasme musculare, piele rece, anxietate și urinare frecventă. Parestezia fiziologică apare prin compresiunea nervilor sau a fluxului sangvin. Este normală și apare atunci cînd stăm cu mîna sub cap mult timp sau într-o anumită poziție fixă. Dispare după cîteva minute de repaus sau mișcări de întindere și masaj al membrului.

De ce amorțesc mîinile?

Deficitul de vitamine E, B1, B6, B12 și niacină (vitamina B3 sau PP) poate provoca amorțirea mîinilor. La fel se întîmplă cînd nivelul de magneziu din organism este scăzut, fiind afectat sistemul nervos periferic.
Atacurile de panică pot fi însoțite de amorțeli ale mîinilor. S-a constat că, în general, persoanele mai stresate acuză în mod frecvent amorțeli și furnicături la nivelul mîinilor și feței, însoțite de tremurături. Atacul ischemic tranzitoriu poate fi însoțit de amorțeli la nivelul unei mîini, la fel ca deshidratarea și alcoolismul, osteoporoza sau unele boli sistemice: afecțiuni renale, hepatice, leziuni vasculare și hemopatii, amiloidoza, tulburări de țesut conjunctiv, inflamații cronice, hipertiroidism și neoplasme sau tumori benigne care apasă pe nervi. Sindromul de tunel carpian produce amețeli, furnicături și dureri ale degetelor, palmei sau articulației mîinii folosite cel mai des în sarcinile repetitive zi de zi, cum ar fi manevrarea mouse-ului. Aceste simptome se agravează în timpul nopții.

Mîini curate și hidratate

• Pentru sănătatea mîinilor, orice persoană trebuie să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Apoi, în fiecare seară, înainte de culcare, trebuie aplicată o cremă hidratantă pentru a le menține catifelate. Este bine să fie cremă care conține vitamina E, ajutînd la repararea cuticulelor. Contează și alimentația. Fructele și vegetalele sînt indicate, dar și vitamina D și calciul. Laptele degresat și iaurtul sînt două produse esențiale. Cînd spălați manual, purtați mănuși pentru a vă proteja de acțiunea chimică a detergenților. Folosiți pila pentru a netezi marginile unghiilor. După baie, uscați și zona de sub unghii. La salonul de manichiură, mergeți cu propriile ustensile. Persoanele care folosesc permanent oja și dizolvantul au unghiile decolorate, lipsite de viață, vinete. Încercați să renunțați la lacuri de unghii măcar pentru o săptămînă. Iarna, înlocuiți săpunurile convenționale cu geluri pentru spălarea mîinilor. Este recomandat să utilizați gelurile dezinfectante care au în compoziție și agenți de hidratare. Dacă nu agreați aceste geluri antibacteriene, folosiți un săpun cu glicerină, aloe vera sau ulei de măsline. Consumați ulei de pește, acesta întreține sănătatea pielii și a unghiilor.

Temperamentul, citit în unghii

• După forma și structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei. Astfel, melancolicii au unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate și fragile, flegmatici au unghii pătrate, groase, tari, care strălucesc puternic. Cei colerici au unghii lunguiețe, tari sau moi, roze sau galbene, care strălucesc foarte puțin, iar sangvinicii au unghii late, moi, de culoare roz, au formă ovală.

Degetele și organele interne

• Fiecare deget de la mînă sau de la picior, potrivit reprezentărilor medicinei tradiționale, este strîns legat de un organ sau de o glandă de secreție internă. Dacă una dintre unghii nu arată bine, căutați cauza dezechilibrului în acel organ, al cărui meridian este legat de acest deget sau de această unghie.
- Degetul mare: creier
- Arătător: plămîni și intestin gros
- Mijlociu: intestin subțire
- Inelar: plămîni
- Mic: inimă și organe de reproducere.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  După moțiune, noul șef PSD al Camerei Deputaților cere o remaniere. Ciolacu: Chiar mai mult, eu consider că e nevoie de o responsabilitate și nu mă puneți să dau nume


  Azi 21:08
 • ➤ National


  Moțiunea de cenzură a fost respinsă: Au votat ”pentru” doar 200 de senatori și deputați. Minimul de voturi pentru demiterea guvernului era de 233


  Azi 17:41
 • ➤ National


  Darius Vâlcov, pus sub control judiciar de DIICOT pentru că a divulgat secrete


  Azi 16:28
 • ➤ National


  Evaluarea Națională 2019. Subiectele la Limba și literatura română


  Azi 12:21
 • ➤ National


  Mașină a DRDP, implicată într-un accident pe DN73A, la ieșirea din Șercaia. Circulația este închisă


  Azi 10:02
 • ➤ Eveniment


  DN13, blocat de o mașină de transport


  Azi 08:30
 • ➤ International


  Cutremur puternic în China: Cel puțin 12 morți și 122 de răniți


  Azi 08:13
 • ➤ National


  Dacian Cioloș și-a depus candidatura pentru conducerea grupului politic Renew Europe


  17.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Un ursuleț, chinuit de localnici din Augustin. Dosar penal pentru braconaj, rănirea sau schingiuirea animalelor (VIDEO)


  17.06.2019
 • ➤ Local


  Accident pe strada Codrul Cosminului


  17.06.2019
 • ➤ Local


  Șofer strivit de tractor, în satul Sebeș


  17.06.2019
 • ➤ International


  Pană uriașă de curent: Argentina și Uruguay au rămas fără lumină. Probleme și în Brazilia și Paraguay


  16.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Mai multe persoane cazate la un hotel din Moieciu s-au ales cu toxiinfecție alimentară


  16.06.2019
 • ➤ National


  Nouă urși au fost văzuți în mai multe orașe din județul Prahova


  16.06.2019
 • ➤ National


  Viorica Dăncilă o invită pe Maia Sandu la București: E esențial să mențineți angajamentul european


  16.06.2019
 • ➤ National


  Cod galben de averse torențiale, vijelii și grindină în 32 de județe. Caniculă și disconfort termic în regiunile vestice și sudice


  16.06.2019
 • ➤ Sport


  Baraj Liga a 3-a. Olimpic Zărnești a pierdut primul meci cu Zagonul! Promovarea se joacă la Zărnești


  15.06.2019
 • ➤ International


  Curtea Constituțională din Republica Moldova a anulat hotărârile din perioada 7-9 iunie


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Răzvan Cuc, pe șantierul viitoarei autostrăzi Comarnic-Brașov: Se va lucra și noaptea


  15.06.2019
 • ➤ National


  Cod galben de furtuni în aproape toată țara. Meteorologii au emis și o informare de caniculă


  15.06.2019
 • ➤ Local


  Trei persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier în Perșani


  15.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Site-ul Curții Constituționale a fost atacat de hackeri


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Un planor a aterizat forțat într-un lan de porumb din județul Brașov


  14.06.2019
 • ➤ International


  Partidul Democrat din Republica Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, se retrage de la guvernare


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Fotografii aparținând unor instituții de stat din Rusia, în expoziție la Brașov


  14.06.2019
 • ➤ National


  Comisia Europeană avertizează: România a deviat de la ținta menținerii unui deficit de 3%


  14.06.2019
 • ➤ Sport


  Semifinalele și finalele Campionatului Național de Tenis U12, în weekend, la Baza Olimpia


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Trafic restricționat, din nou, pe strada Aurel Vlaicu


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Brașovul, gazda turneului final al Campionatului Național de handbal masculin, juniori 4


  14.06.2019
 • ➤ Local


  Brașov: Doi copii răniți, în urma unui accident pe strada Carpaților


  14.06.2019
 • ➤ Local


  17 producători de vinuri din Republica Moldova își prezintă vinurile în Piața Sfatului


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Mai mult decât filmul dezastrului


  Istoria neștiută a bărbatului îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Fii cool!


  Greșeli de stil care te îmbătrânesc


  14.06.2019
 • ➤ Life


  O rețetă necontestată


  Cel mai sănătos mic dejun din lume


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Cimpanzeii au ajuns să trăiască în ghetouri forestiere


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Alte vremuri


  Un circ din Germania folosește holograme în locul animalelor


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Provocatoare


  Rihanna îți ia ochii


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Teorii


  De ce nu am întâlnit extratereștrii până acum?


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Cătălin Botezatu o critică pe Andreea Bălan: Mai are mult de lucrat


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Pregătiri de nuntă


  Adelina Pestrițu caută șase rochii


  14.06.2019
 • ➤ Prima pagina


  Planetariul de la Zoo se deschide azi


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  De la 1 iulie, autobuze RATBV pe traseul Brașov-Ghimbav


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea Brașov va primi 9 mese speciale de nașteri


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Recunoașterea eforturilor


  Ziua premianților


  14.06.2019
 • ➤ Eveniment


  Eco-insula de colectare selectivă la Ghimbav a redus cu 60% cantitatea de deșeuri menajere colectată


  14.06.2019
 • ➤ Actualitate


  Degustări și gustări pe săturate


  Weekend cu roade moldovenești în Piața Sfatului


  14.06.2019
 • ➤ National


  Ceremonie la Cotroceni


  PACT semnat între patru lideri de partide


  14.06.2019
 • ➤ National


  PSD își alege președintele în 29 iunie. Șerban Nicolae vrea să candideze la prezidențiale


  14.06.2019
 • ➤ Religie


  Pogorârea Sfântului Duh


  Duminica Rusaliilor


  14.06.2019
 • ➤ Life


  Timpul nu a fost corect


  Alina Pușcău a fost dorită în juriu la „Românii au talent”


  14.06.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Doctor natura


  Cimbrișorul de cîmp, plantă antigripală

  Articolul următor


  Stetoscop

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 21.880 milisecunde, încărcat în milisecunde