Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Pe 10 degete


Mîinile vorbesc despre sănătate!

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 10.02.2015
• Forma, culoarea, temperatura mîinilor și a unghiilor ne oferă indicii importante despre funcționarea organismului

Începînd de la o simplă strîngere de mînă, pînă la forma, temperatura, constituția și culoarea acestora, mîinile transmit informații importante despre semnele unor boli ascunse sau despre temperamentul omului. Mîinile pot fi un bun indicator în stabilirea diagnosticului, iar unii medici chiar investighează mîinile pacienților pentru a afla mai multe detalii despre starea de sănătate, identificînd de multe ori afecțiuni în stare latentă. În medicina tradițională chineză, cititul bolilor în mîini este o metodă la fel de uzuală ca aceea a diagnosticului pe chip. Este bine să ne privim mîinile cu atenție și să discutăm cu medicul, în cazul în care descoperim indicii îngrijorătoare.

Culoarea și petele

Mîinile oamenilor sînt foarte diferite, iar dacă le privim cu atenție putem observa că diferențele nu se datorează doar moștenirii genetice, ci și unor afecțiuni știute sau neștiute. Culoarea unei mîini normale este trandafiriu deschis, cu o nuanță spre cafeniu deschis. O mînă sănătoasă este elastică, fermă, are o palmă bine colorată, călduță și foarte puțin umedă. Pielea roșie indică o stare congestivă, pielea albăstruie vorbește despre o circulație nu tocmai bună a sîngelui, pielea galbenă semnalează probleme hepatice sau legate de fiere. Pielea pătată cu alb și roz este semn al unui sînge sănătos. Culoarea gălbuie la o mînă grăsuță și umflată denotă prezența ureei în sînge. În plus, vinele albastre ne indică faptul că acidul carbonic din sînge se află în exces. O piele lucioasă și întinsă indică predispoziția spre boli reumatice și gută, în vreme ce o textură aspră și uscată a pielii trădează predispoziția organismului spre boli de piele. Palmele transpirate pot indica hiperactivitatea tiroidei, iar dacă aveți mîinile mai mari decît toată lumea, acesta poate fi un indiciu al unei tumori pituitare.

Palmele roșii au legătură cu ficatul

Palmele se pot înroși atunci cînd ați făcut activități obositoare, ați cărat ceva sau ați spălat rufe. Și gravidele mai au mîinile roșii, pentru că volumul de sînge crește foarte mult în cazul viitoarelor mame. Însă dacă aceasta este culoarea mîinilor de obicei, motivul poate fi eritemul palmar, semn al unei afecțiuni grave a ficatului: ciroza. Ficatul nu mai funcționează corect și nu mai este capabil să curețe sîngele. Astfel, apare un exces de hormoni în sînge și vasele de pe mîini se dilată devenind vizibile prin piele. Palmele roșii, însoțite de senzații de mîncărime și arsură pot indica eczemă, o afecțiune cronică a pielii care se agravează la stres. Pentru estomparea iritației se recomandă evitarea contactului cu substanțe chimice, inclusiv a săpunurilor iritante. Roșeața palmelor poate fi un indicator și al alergiei la nichelul din bijuterii sau al antibioticelor.

Ce culoare au unghiile tale?

Unghiile sănătoase sînt elastice și tari, netede, de culoare roz și ceva mai moi decît cele de la picioare. Cînd se apasă ușor pe ele, ar trebui să se albească, apoi să revină la culoarea normală. Dacă unghiile rămîn albe mai mult de un minut, poate fi semn de anemie. Netratată, deficiența de fier poate determina și forma concavă a unghiilor. Dacă anemia este cauza unghiilor pale, atunci pielița (fîșiile subțiri de piele de la baza unghiilor) este posibil să arate deosebit de albicioasă, decolorată. Unghiile albastre pot avertiza asupra unor probleme cardiovasculare. Una dintre metodele folosite de medici pentru a controla nivelul de oxigen care circulă prin sînge este să analizeze unghiile, degetele sau buzele pacienților. Culoarea gălbuie a unghiilor groase vorbește de afecțiuni pulmonare. Diabeticii au unghii cu vîrf gălbui și ușor înroșite la bază. Petele negru-cenușii pe unghii sînt semnul unei intoxicații cu mercur. Petele albe, mate înseamnă o lipsă de zinc. Petele albe denotă creșterea noilor celule. Dacă sînt mov, însă, pot ascunde predispoziția către infarct, arătînd că sîngele nu circulă cum trebuie. Unghiile în două nuanțe (jumătatea de jos albă, iar cea de sus roz închis spre maro) pot însemna probleme la rinichi, aceasta deoarece ureea nu mai este eliminată și se cristalizează sub piele și sub unghii. Unghiile fără culoare pot semnala diabet.

Unghii cu probleme

Unghiile îngroșate, de formă convexă, sînt simptome comune ale bolilor cardiace și pulmonare. Acest fenomen se petrece din cauza oxigenării insuficiente a țesuturilor. Dacă unghiile prezintă umflături, este posibil să fie vorba de un început de artrită reumatoidă, chiar dacă articulațiile nu au devenit încă umflate și dureroase. Unghiile îngroșate pot fi consecința infecțiilor cu ciuperci sau a psoriazisului. După tratament, unghia revine la normal. Traumele, loviturile și procesul de îmbătrînire duc de asemenea la îngroșarea unghiilor. Unghiile încarnate apar mai ales la degetele picioarelor atunci cînd au fost tăiate prea scurt sau încălțămintea a fost prea strîmtă. Zona respectivă e dureroasă și se inflamează. Unghiile despicate arată probleme cu circulația sangvină, aparatul genital sau sistemul nervos. Se poate ajunge la unghii desprinse de țesut atunci cînd se lucrează mult cu calculatorul. Unghiile roase sînt un semn al nervozității, al deficitului de minerale sau al prezenței unor paraziți în intestin. Sînt în același timp un simptom al nevrozei, gastritei, disfuncțiilor sexuale la femei. 50% dintre copii și 20% dintre adulți își rod unghiile atunci cînd sînt stresați.

Unghii drepte sau bombate

Unghiile mari, bombate, în formă de bulb, care depășesc cu mult suprafața degetului (în formă de con) indică slăbiciunea inimii și a plămînilor (tuberculoza). Sînt asociate frigului. O umflătură la capătul unghiei vorbește despre o infecție cronică a plămînilor. Unghiile cu extremitățile încovoiate în jos, însoțite de sindromul palmelor fierbinți, sînt un semn evident de instalare în organism a tuberculozei sau a scrofulozei. Dacă pe unghia bombată se constată prezența unor dungulițe, acest lucru denotă că pneumonia se află într-un stadiu incipient. Unghia triunghiulară indică afecțiunile coloanei vertebrale și ale măduvei spinării. Unghia strîmbă, dar netedă (asemănătoare unui cioc de papagal) vorbește despre astm, bronșită, tuberculoză, tuse cronică. Unghiile drepte, nebombate, în formă de triunghi, atrag atenția asupra unei slabe circulații a sîngelui, indicînd extremități foarte reci. Creșterea altor unghii, pe lîngă cele sănătoase, poate fi un semn al unei afecțiuni a plămînului. Din cauza lipsei oxigenului din sînge, unghiile cresc dezordonat, de regulă sub cele sănătoase.

Linii albe sau roșii

Dungile roșiatice care apar sub unghii pot indica infecții în organism, în special în fluxul sanguin. Aceste dungi sînt de-a lungul unghiei în sensul de creștere, arată ca și cum ar fi așchii sub unghie, însă sînt de fapt niște mici cheaguri. De cele mai multe ori apar datorită unei infecții a valvelor inimii numită endocardită bacteriană. Liniile orizontale pe unghii vorbesc despre o alimentație dezechilibrată. Liniile albe orizontale pot avea legătură cu inima, boala Hodgkin, insuficiență renală sau otrăvire cu arsenic, taliu ori alte metale grele. Suprafețele fărîmicioase pe unghii înseamnă depuneri de sare. Liniile verticale semnalează înrăutățirea digestiei (exces de acizi grași și sare), proces prin care mineralele și albuminele se asimilează foarte greu, și de asemenea, deficit de vitamina B12 și fier. Pot fi asociate și cu afecțiuni ale intestinului. Liniile verticale, subțiri, de culoare roșu închis sau maro pot fi cauzate de ciroză, tratament cu contraceptive orale, sarcină, ulcer peptic, artrită reumatoidă, vasculită.

Semiluna de la baza unghiei

Semiluna de la baza unghiei vorbește despre circulația sîngelui. Înaintarea în vîrstă și excesele alimentare reduc lunulele pînă la dispariție, începînd cu degetul mic. Atunci cînd lunulele dispar de la degetul mare înseamnă că circulația sîngelui se află într-un stadiu critic. O unghie exagerat de scurtă, vînătă, fără lunule, semnalează prezența unei boli de inimă. Cu cît unghia este mai scurtă, cu atît boala este mai avansată. Dimensiunea mare a semilunei de la baza unghiei este legată de tahicardie. Absența semilunei de la baza unghiei este semn al insuficienței cardiace și al tulburărilor în circulația sangvină. Lunula de culoare albăstruie vorbește despre tulburări în funcționarea ficatului. Cînd are culoarea roșie este semn al insuficienței cardiace. Semiluna roșcată poate însemna și intoxicație cu monoxid de carbon, urticarie cronică, ciroză sau psoriazis. Pielițele din jurul unghiilor arată deficitul de albumine, vitamina C și acid folic în organism.

Absența vitaminelor modifică unghiile

Lipsa vitaminelor în organism determină modificări ale unghiilor. Astfel, carența de vitamină A și calciu duce la uscarea și lipsa de strălucire a unghiilor. Prea puțin calciu în organism duce la slăbirea rezistenței unghiilor. Cele prea încovoiate sau prea plate dezvăluie lipsa vitaminei B. Lipsa proteinelor, a acidului folic și a vitaminei C se manifestă prin despicături în cuticule. Dungile albe de pe unghii se datorează lipsei de proteine, iar uscarea excesivă și înnegrirea acestora poate fi semnul carenței de vitamina B12. O deficiență de zinc duce la apariția petelor albe. Lipsa de lichide determină crăpături și tăieturi pe suprafața unghiilor, iar lipsa de acizi grași esențiali, o piele înroșită în jurul cuticulelor. Unghiile deformate și zimțate sînt un indiciu pentru lipsa fierului în organism, iar unghiile fragile indică lipsa biotinei, prezentă în ciuperci, grepfrut, pepene roșu, banane, căpșune.

Lungimea degetelor contează

În mod surprinzător, lungimea degetelor poate spune o mulțime de lucruri despre predispoziția la o anumită boală. De obicei, inelarul bărbaților are tendința de a fi mai lung decît degetul arătător, în timp ce la femei este exact invers. Femeile cu degetul inelar mai lung decît arătătorul au de două ori mai multe șanse de a suferi de artroză și sindromul ovarului polichistic. Pe de altă parte, degetul arătător mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la sîn la femei și cu un risc scăzut al cancerului de prostată la bărbați. Unii cercetători cred că lungimea degetelor ar trebui folosită ca un criteriu pentru mai multe teste de depistare a cancerului. Alte studii au arătat că persoanele care au arătătorul mai scurt decît inelarul sînt predispuse la osteoartrită. Lungimea inelarului arată de cît de multă empatie este capabilă persoană cu pricina. Dacă articulațiile sînt îngroșate este posibil ca nivelul colesterolului să fie ridicat. Degetele se pot umfla pe caniculă, înainte de menstruație sau la o alimentație bogată în sare. Dar dacă degetele sînt groase și rigide în mod obișnuit, atunci ar putea fi vorba de o slabă funcționare a tiroidei. Hipotiroidia duce la încetinirea metabolismului, creșterea în greutate și acumularea de apă.

Forma și culoarea degetelor

Degetele cianotice, amorțite pot semnala prezenta unei afecțiuni numită boala Raynaud, un spasm temporar al vaselor de sînge care restricționează fluxul sanguin spre degete și care apare la 5-10% din populație. Sînt afectate mai frecvent femeile și în mod tipic este declanșată de frig sau stres. Boala Raynauld este cronică, dar nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate decît dacă senzația de amorțire durează mai mult de o oră. Degetele cu vîrfurile umflate pot fi un semn al cancerului pulmonar. Substanța PGE2, care produce inflamarea plămînilor, este produsă în exces de către tumoare, se acumulează în degete și provoacă umflarea acestora. Vîrfurile degetelor groase și rotunjite pot însemna și o afecțiune a valvelor aortice.

Mîini reci și tremurătoare

Se spune că persoanele cu mîinile reci sînt sincere. Conform specialiștilor, mîinile reci, atunci cînd nu sînt efectul expunerii la frig, pot fi asociate mai multor afecțiuni: diabet, anemie, boala Buerger, boala Raynaud, reacții alergice la numite medicamente. Tremuratul mîinilor este un simptom comun care poate fi resimțit și de către persoanele sănătoase. Un nivel scăzut al zahărului în sînge (hipoglicemie) poate da tremurături ale mîinilor. Problema poate apărea și în situații de stres, atacuri de panică, anxietate, boala Parkinson, demență cu corpi Lewy, scleroză multiplă, hiperparatiroidismul. Cînd amorțesc mîinile, este vorba de afecțiuni care restricționează fluxul sanguin ori lezează nervii. Amorțeala mîinilor poate fi însoțită de durere, prurit, senzație de arsură, sensibilitate la atingere, spasme musculare, piele rece, anxietate și urinare frecventă. Parestezia fiziologică apare prin compresiunea nervilor sau a fluxului sangvin. Este normală și apare atunci cînd stăm cu mîna sub cap mult timp sau într-o anumită poziție fixă. Dispare după cîteva minute de repaus sau mișcări de întindere și masaj al membrului.

De ce amorțesc mîinile?

Deficitul de vitamine E, B1, B6, B12 și niacină (vitamina B3 sau PP) poate provoca amorțirea mîinilor. La fel se întîmplă cînd nivelul de magneziu din organism este scăzut, fiind afectat sistemul nervos periferic.
Atacurile de panică pot fi însoțite de amorțeli ale mîinilor. S-a constat că, în general, persoanele mai stresate acuză în mod frecvent amorțeli și furnicături la nivelul mîinilor și feței, însoțite de tremurături. Atacul ischemic tranzitoriu poate fi însoțit de amorțeli la nivelul unei mîini, la fel ca deshidratarea și alcoolismul, osteoporoza sau unele boli sistemice: afecțiuni renale, hepatice, leziuni vasculare și hemopatii, amiloidoza, tulburări de țesut conjunctiv, inflamații cronice, hipertiroidism și neoplasme sau tumori benigne care apasă pe nervi. Sindromul de tunel carpian produce amețeli, furnicături și dureri ale degetelor, palmei sau articulației mîinii folosite cel mai des în sarcinile repetitive zi de zi, cum ar fi manevrarea mouse-ului. Aceste simptome se agravează în timpul nopții.

Mîini curate și hidratate

• Pentru sănătatea mîinilor, orice persoană trebuie să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Apoi, în fiecare seară, înainte de culcare, trebuie aplicată o cremă hidratantă pentru a le menține catifelate. Este bine să fie cremă care conține vitamina E, ajutînd la repararea cuticulelor. Contează și alimentația. Fructele și vegetalele sînt indicate, dar și vitamina D și calciul. Laptele degresat și iaurtul sînt două produse esențiale. Cînd spălați manual, purtați mănuși pentru a vă proteja de acțiunea chimică a detergenților. Folosiți pila pentru a netezi marginile unghiilor. După baie, uscați și zona de sub unghii. La salonul de manichiură, mergeți cu propriile ustensile. Persoanele care folosesc permanent oja și dizolvantul au unghiile decolorate, lipsite de viață, vinete. Încercați să renunțați la lacuri de unghii măcar pentru o săptămînă. Iarna, înlocuiți săpunurile convenționale cu geluri pentru spălarea mîinilor. Este recomandat să utilizați gelurile dezinfectante care au în compoziție și agenți de hidratare. Dacă nu agreați aceste geluri antibacteriene, folosiți un săpun cu glicerină, aloe vera sau ulei de măsline. Consumați ulei de pește, acesta întreține sănătatea pielii și a unghiilor.

Temperamentul, citit în unghii

• După forma și structura unghiilor se poate determina temperamentul persoanei. Astfel, melancolicii au unghii lungi, adesea palide, aspre, uscate și fragile, flegmatici au unghii pătrate, groase, tari, care strălucesc puternic. Cei colerici au unghii lunguiețe, tari sau moi, roze sau galbene, care strălucesc foarte puțin, iar sangvinicii au unghii late, moi, de culoare roz, au formă ovală.

Degetele și organele interne

• Fiecare deget de la mînă sau de la picior, potrivit reprezentărilor medicinei tradiționale, este strîns legat de un organ sau de o glandă de secreție internă. Dacă una dintre unghii nu arată bine, căutați cauza dezechilibrului în acel organ, al cărui meridian este legat de acest deget sau de această unghie.
- Degetul mare: creier
- Arătător: plămîni și intestin gros
- Mijlociu: intestin subțire
- Inelar: plămîni
- Mic: inimă și organe de reproducere.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor

Pentru trup și suflet


Postul, o cură de sănătate
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Florian Stoica, solistul trupei Conexiuni, a murit


  Azi 11:56
 • ➤ Prima pagina


  CJ a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Au trecut 32 de ani


  2000 de alergători vor lua startul la Crosul „15 Noiembrie ’87"


  Azi 09:21
 • ➤ Eveniment


  Guvernul verifică șantierul din curtea Spitalului Județean


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Parcări de reședință, atribuite la prețul minim


  Azi 09:12
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Eveniment la Filarmonică


  Vioara lui Enescu, la Brașov


  Azi 09:01
 • ➤ Actualitate


  Coșul minim de consum pentru un trai decent s-a scumpit


  Azi 08:52
 • ➤ National


  Vorbește


  Klaus Iohannis anunță o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Prea sus


  Gina Pistol a făcut un atac de panică


  Azi 08:34
 • ➤ Life


  Iulia Vântur: „Am trăit în 10 ani cât într-o viață”


  Azi 08:31
 • ➤ Life


  Amalia Enache se luptă cu caloriile


  Azi 08:29
 • ➤ Life


  Raluca Zenga a avut patru torturi de ziua ei


  Azi 08:26
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ghid de supraviețuire: Ce este de făcut în cazul unui cutremur?


  Azi 08:23
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Baschet


  Luca Illeș (Transilvania Brașov), MVP la turneul de la Târgu Mureș


  Azi 08:18
 • ➤ Sport


  UEFA Regions Cup


  Bogdan Roșu, decisiv în victoria Brașovului cu Prahova


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Transilvania Brașov va reprezenta Brașovul la Cupa României de gimnastică


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Corona, victorie pe final cu AHCM Slobozia


  Azi 08:10
 • ➤ Sport


  Vești bune


  ACS SR Brașov a evitat în ultimul moment depunctarea


  Azi 08:07
 • ➤ Sport


  Corona Brașov a trecut de AHCM Slobozia / Ion Crăciun: "De ce să nu avem emoții până la final?"


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Marius Baciu, antrenorul lui Turris Turnu Măgurele, reținut de trupele DIAS direct de la stadion


  13.11.2019
 • ➤ Local


  CJ Brașov a semnat proiectul pentru balizajul aeroportului de la Ghimbav


  13.11.2019
 • ➤ Local


  Concert extraordinar „Vioara lui Enescu“ la Brașov


  13.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Șcheiul, amenințat de un nou complex rezidențial


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Tensiuni după urne


  Deputatul brașovean Tudor Benga cere demisia lui Dan Barna


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Cărți de identitate provizorii, eliberate pe loc în weekend-ul alegerilor


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Circulația în zona Patria, restricționată până vineri


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Tractorul va fi racordat la sistemul public de încălzire


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Apă caldă din energie verde, în rețeaua de termoficare a Brașovului


  13.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Acțiune de ecologizare în Parcul Național Piatra Craiului


  13.11.2019
 • ➤ Local


  Procurorul Ramona Diaconu iese la pensie


  13.11.2019
 • ➤ Actualitate


  Suport și informații


  Onco-plan.ro, prima platformă online destinată persoanelor cu cancer


  13.11.2019
 • ➤ National


  Circ și lacrimi la CEX


  „PSD nu poate câștiga alegerile cu o proastă“


  13.11.2019
 • ➤ National


  Iohannis nu acceptă dezbatere cu un candidat care a guvernat împotriva românilor


  13.11.2019
 • ➤ Life


  El se mândrește cu Babs


  Iubita lui Dorian Popa e tunată toată


  13.11.2019
 • ➤ Life


  Fiica Andreei Esca e nemulțumită de viața de student la Londra


  13.11.2019
 • ➤ Life


  Solistul trupei Carla’s Dreams a rămas fără mască


  13.11.2019
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum ne ferim de teroriști


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Culise: Leo Grozavu, susținut la Sepsi OSK de Hadnagy și Șfaițer


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  UEFA Regions Cup


  Meciul Brașov - Prahova a fost mutat pe stadionul Carpați


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  Corona Brașov joacă azi, la Brașov, cu AHCM Slobozia


  13.11.2019
 • ➤ Sport


  FRF a decis!


  ACS SR Brașov, amendată pentru showul fanilor de la Râșnov


  13.11.2019
 • ➤ Local


  10 ha de vegetație ard la Vlădeni, lângă Brașov


  12.11.2019
 • ➤ Sport


  Oficial. Sepsi OSK are un nou antrenor! Csaba Laszlo, out!


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Siguranța tinerilor în mediul on-line!


  12.11.2019
 • ➤ National


  Mai mulți lideri USR, printre care și brașoveanul Tudor Benga, au cerut demisia lui Dan Barna


  12.11.2019
 • ➤ National


  Liviu Dragnea și-a ras mustața și cere eliberarea


  12.11.2019
 • ➤ Prima pagina


  Procesul în care Hrebenciuc si Adam au fost condamnați se rejudecă


  12.11.2019
 • ➤ Eveniment


  Un nou sens giratoriu provizoriu la Râșnov


  12.11.2019
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Doctor natura


  Cimbrișorul de cîmp, plantă antigripală

  Articolul următor


  Stetoscop

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.278 milisecunde, încărcat în milisecunde