Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Ispită periculoasă


Fructe și legume iradiate, ca să pară proaspete

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 25.03.2014
• Alimentele de import sînt conservate prin iradiere, metodă legală, dar controversată, fiind incriminată că ar putea fi extrem de periculoasă pentru sănătate

În Postul Paștelui, mîncăm mai multe legume și fructe și sperăm că facem un lucru bun. Dar e posibil ca acest tip de alimentație sănătoasă să ne afecteze tocmai sănătatea pe care credem c-o protejăm. Nu vegetalele sînt de vină, ci omul care le-a aplicat o metodă de conservare modernă, dar extrem de dăunătoare: radierea. Ardeii grași imenși și viu colorați, roșiile perfecte, merele uriașe și strugurii cu boabele cît pruna n-ar trebui să ne lase gura apă, dacă am cunoaște adevărul despre tratamentul cu radiații ionizante la care sînt supuse aceste alimente pentru a-și menține prospețimea. Desigur, țăranii nu ne oferă produse iradiate, dar cele mai multe supermarket-uri, da. Legumele și fructele importate sînt cele iradiate, ca să țină mai mult. Metoda este pe deplin legală și, după părerea unor specialiști, complet inofensivă. Însă nu toată lumea e convinsă că iradierea legumelor și fructelor nu afectează decît microbii plantelor, ci și alimentul în sine, deci ne poate îmbolnăvi și pe noi. Există voci care susțin că, la originea cancerului și a altor boli grave, stă tocmai conservarea prin radiații ionizante. Care este adevărul?

Alimente mai „sigure“, prin bombardare cu radiații

Atunci cînd mîncăm legume și fructe de import, s-ar putea să ne expunem unor riscuri imense pentru sănătate. Iradierea alimentelor este o modalitate curentă de conservare, lucru pe care consumatorii nu prea îl știu. Metoda constă în expunerea alimentelor la radiații ionizante, în vederea distrugerii microorganismelor și a insectelor parazite. Iradierea se face cu un flux de electroni de energie înaltă, raze Gama și X. Electronii pot pătrunde în alimente numai la o adîncime de maximum trei centimetri, deci produsele tratate nu trebuie să fie mai groase de atît. Razele gamma provin din dezintegrarea spontană a radionuclizilor de cobalt-60, obținuți prin bombardarea cu neutroni, într-un reactor nuclear. Tehnologia este veche de 30 de ani și este folosită și în sterilizarea produselor medicale sau chiar în tratamentul cancerului. Cu alte cuvinte, deșeurile nucleare sînt utilizate de zeci de ani pentru a face mîncarea „mai sigură“. Nivelul radiațiilor gamma folosite începe de la 1kiloGray (unitate de măsură, echivalentul a 16.700.000 raze X pulmonare sau de 333 de ori doza letală umană) și ajunge pînă la 30 kiloGray (500.000.000 raze X pulmonare sau de 10.000 de ori doza letală umană). Circa 100 de instalații de iradiere a alimentelor există în prezent, la scară planetară. Costul unei astfel de instalații este între 3 și 5 milioane de dolari, iar acești bani trebuie recuperați, evident, prin costurile ridicate ale fructelor și legume. Aparatul cu raze X pentru alimente este asemănător cu cel folosit în spitale pentru radiografii, însă e mult mai puternic.

Efecte secundare

Tehnologia este controversată. Cei care susțin că iradierea alimentelor este lipsită de riscuri biologice, se bazează doar pe faptul că, într-adevăr, alimentele trecute prin radiații ionice nu sînt radioactive. Dar mai sînt ele legume și fructe naturale? Pînă în prezent, nu s-a dovedit științific o legătură directă între consumul de alimente iradiate și apariția unor forme de cancer. Însă, numeroase studii de specialitate au evidențiat riscuri și dezavantaje asociate iradierii alimentelor, precum apariția radicalilor liberi (a căror implicare în declanșarea cancerului este dovedită) sau apariția unor tulburări metabolice sau chiar malformații genetice. Unul din produsele secundare, 2-alklycyclobutanoes, este citotoxic (distruge celulele), genotoxic (distruge ADN-ul) și cancerigen (dezvoltă cancerul), după cum au demonstrat studiile pe animale. Radiația gamma este capabilă să crească alergenicitatea unor proteine alimentare, prin denaturarea lor (ca de exemplu în cazul laptelui), iar acest efect secundar a fost identificat chiar și la doze reduse de radiații. Nutriționiștii susțin că nu e bine să omorîm bacteriile din alimente, pentru că acestea au un efect pozitiv pentru sănătatea oamenilor, întărindu-le sistemul imunitar, iar treptat, bacteriile vor învăța să reziste radiațiilor, devenind și mai puternice. Un alt aspect este acela că, prin iradiere, se distrug doar microorganismele, nu și toxinele bacteriene, deci pericolul cel mai mare rămîne. Un rezultat dăunător al iradierii este și pierderea vitaminelor. O alimentație lipsită de vitamine duce la avitaminoze. Un alt neajuns e că, fructele și legumele, părînd proaspete, vor ajunge pe masa oamenilor, deși acestea sînt de fapt vechi, devitalizate, fără arome, niște produse reciclate. Cu alte cuvinte, vom mînca alimente expirate.

Cîte etichete cu mențiunea „Iradiat“ ați văzut?

Alimentele iradiate au avantajul că nu mai pot germina, iar factorii externi (microorganisme, bacterii, mucegai) sînt anihilați. Astfel, produsele nu se mai degradează, ba chiar își păstrează același aspect pe termen lung. Conform specialiștilor, aplicată corect, iradierea alimentelor nu este nocivă. Însă, conform directivelor Uniunii Europene, procedura trebuie realizată sub control strict și cu etichetare corespunzătoare, ceea ce nu prea vedem în România. Cerințele legislației în vigoare specifică faptul că alimentele iradiate vîndute în magazine ar trebui să aibă pe ambalajul produsului simbolul internațional Radura sau să fie inscripționat cu mențiunea „iradiat“ sau „tratat cu radiații ionizante“. Cu toate acestea, controlul în această privință este destul de redus, iar hrana din restaurante și cea procesată, care conține ingrediente iradiate, nu sînt supuse unor prevederi legale în ceea ce privește menționarea iradierii. Astfel că nu mai știm ce mîncăm și nu avem posibilitatea să alegem între alimente iradiate sau naturale. Organizația Mondială a Sănătății a arătat că orice aliment iradiat cu o doză medie de cel mult 10 kGy este sănătos pentru consum și prin urmare poate fi aprobat fără testări suplimentare. Uniunea Europeană a reglementat procedeul începînd cu anul 1999. La început,
în UE, era permis doar pentru condimentele vegetale, însă, deoarece fiecare țară europeană își poate stabili propria listă de alimente ce pot fi iradiate, numărul acestora a crescut rapid. Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Belgia și Polonia au legi permisive. Adăugați și că iradierea e folosită pentru cereale, păstăi uscate, fructe și legume uscate, carne și fructe de mare, inhibarea încolțirii la cartofi și ceapă, întîrzierea maturării fructelor și legumelor proaspete, scăderea numărului de microorganisme din alimente. Adăugați și faptul că noi importăm masiv legume și fructe din Turcia, unde iradierea este la ordinea zilei. Și astfel, puteți aproxima dimensiunea fenomenului.

Profitul, al producătorilor, bolile, ale noastre

Iradierea este aplicată cu succes, de peste 30 de ani, de producătorii și distribuitorii din industria alimentară din peste 40 de țări. Anual, volumul de produse alimentare tratat prin iradiere este estimat la peste 500.000 de tone. Însă puțini se gîndesc la faptul că, tot mîncînd legume și fructe iradiate, sănătatea noastră nu poate fi aceeași ca în cazul în care am fi consumat doar produse naturale. E posibil ca efecte secundare adverse, a căror manifestare este lentă (de durată), să fie dificil de depistat de timpuriu. De aici și îngrijorarea crescîndă a comunității științifice. La nivel economic, însă, iradierea este o mină de aur. Radiind alimentele pentru a le salva de degradare, este încurajată producția de alimente nesigure, spre profitabilitatea unor ferme. Deșeurile nucleare sînt ridicate la rangul de „agent binefăcător“, ceea ce ar trebui să ne pună pe gînduri. Dar, dincolo de aceste aspecte, întîi și întîi trebuie să ne gîndim la sănătatea noastră. Un raport dat publicității de către o organizație ecologistă internațională, care se opune iradierii alimentelor, precizează că studiile efectuate pe termen scurt pe copiii din India, hrăniți o perioadă cu alimente iradiate, au indicat distrugeri ale cromozomilor acestora. Testele au fost făcute și pe un eșantion de cîini care au mîncat, un timp, numai carne de vită iradiată. Veterinarii au constatat, în urma examenelor clinice, că toți cîinii aveau splina mărită. Cancerul, bolile de rinichi, imunotoxicitatea nu sînt decît unele dintre bolile deosebit de grave care pot fi declanșate în urma consumului de alimente tratate cu raze ionizante, mai susțin cercetătorii.

Metode mai sănătoase de conservare

În lipsa unei concluzii definitive, conservarea prin iradiere rămîne o procedură permisă. Dacă aveți îndoieli asupra siguranței unor astfel de alimente, puteți alege produsele conservate prin alte metode, mai puțin controversate. De exemplu, procesarea prin înaltă presiune, sau pasteurizarea, inventată în secolul XVII, de către Blaise Pascal. Alimentele sînt supuse unei presiuni masive care inactivează microbii și conservă alimentele de pînă la 10 de ori mai mult, comparativ cu termenul de valabilitate obișnuit. Îngroparea este o tehnică eficientă de conservare, deoarece lumina și oxigenul nu mai pot deteriora mîncarea, iar solul uscat și rece o mențin proaspătă. O altă metodă veche este confierea cărnii, adică scufundarea ei în propria grăsime. Apoi, carnea era răcită astfel încît grăsimea să se transforme într-un strat solid protector. La fel, fructele pot fi conservate în apă și zahăr. Aerul este cel mai mare dușman al alimentelor, contribuind la dezvoltarea microbilor și la apariția oxidării, grăbind procesul de descompunere. Pentru menținerea alimentelor se poate modifica compoziția aerului. Introducerea în ambalaj a diverselor amestecuri de gaz (oxigen, azot, dioxid de carbon) crește termenul de valabilitate al produselor alimentare. Ar mai fi și congelarea rapidă, cu păstrarea proprietăților nutritive, expunerea la radiații ultraviolete, ozonificarea, afumarea, ambalarea în vid, deshidratarea. Unii spun că iradierea este metoda cel mai puțin nocivă, alții că e cea mai rea. Pînă cînd oamenii de știință se vor pronunța, ar fi mult mai bine să consumăm legume și fructe din grădina țăranilor.

Iradierea alimentelor, veche de un secol

• Folosirea radiațiilor ionizante pentru conservarea produselor alimentare a fost sugerată pentru prima oară în 1916 și a fost patentată în Statele Unite în 1921 și în Franța în 1930. Totuși, metoda nu a fost folosită imediat la scară comercială, pentru că obținerea radiației ionizante costa foarte mult. Din anii ’50, iradierea produselor alimentare a constituit un subiect de interes științific, politic și public și a fost aplicată unui domeniu larg de produse alimentare, incluzînd pește, moluște, pui, fructe de mare, cereale, fructe și legume, nuci și condimente. În 1981, au fost adoptate principalele documente privind iradierea alimentelor și includerea acestui procedeu în Codex Alimentarius.

Cum se coc fructele la întuneric?

• Mai există o problemă legată de fructele de import. Acestea sînt tratate cu etilenă, ca să se coacă mai repede. Fructele exotice nu pot fi transportate pe distanțe lungi decît dacă sînt culese încă verzi. Apoi sînt refrigerate și transportate în containere unde temperatura este menținută la 4 grade. Uneori se folosește și silicagel, substanță care împiedică formarea mucegaiurilor. Bananele generează dioxid de carbon și apă, iar mucegaiurile se dezvoltă în condiții de umiditate. Cînd bananele ajung la marii distribuitori, sînt tratate cu vapori de etilenă, care accelerează coacerea. Etilena este un hormon de creștere care se generează pe cale naturală, în procesul de coacere al merelor. Etilena nu rămîne în compoziția bananei, doar amorsează unele procese enzimatice implicate în procesul de coacere, procedeul fiind inofensiv.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Prima pagina


  Brașovenii dau mai mulți bani la gunoi


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Condiția vizei de flotant la vot: perioada se reduce de la 90 la 60 de zile


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Din 7 februarie se eliberează cardurile europene duplicat


  Azi 09:34
 • ➤ Eveniment


  Prima ședință de lucru


  Se conturează condițiile de operare ale Aeroportului Brașov


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  Trei licee brașovene vor fi eficientizate energetic în acest an


  Azi 09:29
 • ➤ Eveniment


  Credit de 10 milioane de euro de la BERD, pentru reabilitarea unor clădiri publice


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a susțin simularea în martie


  Azi 09:26
 • ➤ Actualitate


  Rezultatele Centrului de Excelență Brașov


  Elevii brașoveni au adus 12 premii de la Concursul Național de Fizică, Astrofizică și Astronomie


  Azi 09:11
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  „Nunta lui Figaro” deschide „Luna Mozart” la Operă


  Azi 09:04
 • ➤ National


  La voia CCR


  Camera Deputaților a decis eliminarea pensiilor speciale


  Azi 08:55
 • ➤ International


  Brexitul se va produce vineri


  Azi 08:46
 • ➤ Life


  De 23 de ani împreună


  Andreea Bănică, vacanță de vis cu primul iubit


  Azi 08:41
 • ➤ Life


  Mihaela Rădulescu dă bani grei pe educația fiului ei


  Azi 08:37
 • ➤ Life


  Andreea Mantea a slăbit cu un ceai minune


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Antonia a suferit un șoc în copilărie


  Azi 08:32
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Ce analize trebuie să faci anual, în funcție de sex și de vârstă


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Alexandru Maxim, la Gaziantep


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  Djokovici, semifinală cu Federer la Australian Open


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  „Omule, te iubesc frate!“


  LeBron James, devastat de moartea lui Kobe Bryant


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Ema Dolha, out de la Sepsi OSK!


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Laurențiu Căpățână revine la Cetate Râșnov


  Azi 08:11
 • ➤ Sport


  Oficial


  Răzvan Mitroi se retrage de la ACS SR Brașov


  Azi 08:08
 • ➤ Sport


  CSM Corona și Colțea Brașov, victorii în amicale


  28.01.2020
 • ➤ National


  Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, inclusiv ale magistraților


  28.01.2020
 • ➤ Sport


  Emilian Dolha nu mai este antrenor cu portarii la Sepsi OSK / "Am ajuns la un acord"


  28.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Șefii CJ nu vor fi aleși prin vot la urne


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Pușculița orașului


  Bugetul Brașovului este estimat la 816 milioane de lei


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la „Honterus“ și școala gimnazială Hărman, proiect educațional despre valoarea Oltului


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Are multe proiecte importante


  Adrian Veștea vrea un nou mandat în fruntea CJ


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  PSD insistă ca salariile din CJ să se raporteze la minimul pe economie la 1 ianuarie 2020


  28.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ își amenajează săli noi de clasă


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Misiune încheiată


  Ambasadorul Elveției revine la Brașov să vadă noua față a Colegiului Info


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  DGASPC recrutează asistenți maternali


  28.01.2020
 • ➤ Actualitate


  „Telefonul Vârstnicului“, prima linie telefonică națională, gratuită, pentru seniori


  28.01.2020
 • ➤ National


  Două înfruntări și-o moțiune


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Ministrul Transporturilor se repetă


  Autostrada Comarnic - Brașov nu mai e nici pe hârtie


  28.01.2020
 • ➤ Economic


  Un sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Vaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cum să rămâi concentrat la job când treci printr-o criză personală?


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Coacăzele negre sau roșii alungă surmenajul și anemia


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Medicină digitală


  Infecțiile urinare, diagnosticate cu telefonul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Emoțiile îți distrug plămânii și ficatul


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Cât trebuie să mergi pe jos zilnic pentru a scăpa de burtă


  28.01.2020
 • ➤ Doctor


  Ce pot prevesti bătăile neregulate ale inimii


  28.01.2020
 • ➤ Life


  În mare formă


  Florin Piersic a împlinit 84 de ani


  28.01.2020
 • ➤ Life


  Octavia Geamănu, o mireasă frumoasă cu un mire în blugi


  28.01.2020
 • ➤ Life


  Andra a trimis un mesaj de dragoste


  28.01.2020
 • ➤ Arta & Cultura & Media


  Oana Andoni se întoarce la știri


  28.01.2020
 • ➤ Cititori


  E bine de știut


  Avantaje ale grădinăritului pe timp de iarnă și sfaturi practice


  28.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Doctor natura


  Leurda, detoxifiant de primăvară

  Articolul următor


  Stetoscop

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.466 milisecunde, încărcat în milisecunde