Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Nu-i totuna


Gripă, răceală, guturai. Care e deosebirea?

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 01.10.2013
• Pentru afecțiunile respiratorii care ne pîndesc în această toamnă există leacuri tradiționale, utile numai dacă identificăm corect dacă e vorba de răceală, gripă, alergie sau guturai

Toamna a venit în acest an cu diferențe mari de temperatură de la o zi la alta și nu e mare lucru să răcim. Febră, dureri de cap, nas înfundat, tuse. Poate fi vorba de o răceală, dar la fel de bine poate fi și începutul unei gripe. Ori poate, o simplă alergie de toamnă. Diferența este extrem de importantă pentru că fără un diagnostic corect, nu ne tratăm corect, ceea ce poate aduce complicații serioase. Supa de pui face minuni, în cazul unei afecțiuni respiratorii. Dar cu toții știm că nu este suficient, trebuie să urmăm și un tratament specific. Iată cum deosebim gripa de răceală și ce remedii putem folosi pentru a trece cu bine de simptomele neplăcute.

Aceleași simptome, manifestări diferite
În general, răceala este o formă de infecție respiratorie considerată mai ușoară. Se manifestă prin strănut, tuse ușoară, nas înfundat, febră ușoară, roșu în gît, dureri musculare ușoare , slăbiciune. Simptomele gripei sînt mult mai acute: febră mare, peste 39 de grade, care survine rapid și brusc, frisoane, dureri de cap puternice, stare permanentă de epuizare, lipsa poftei de mîncare, dureri musculare și articulare (senzație de febră musculară), amețeală frecventă și de durată , usturimi în gît, tuse puternică, uneori, vomă și diaree. Dacă aceste simpome se confundă sau nu vă lămuresc asupra tipului de afecțiune care v-a schimbat starea de sănătate, consultați medicul. În plus, țineți cont și de cîteva reguli. Ca apariție, gripa se instalează mult mai rapid decît răceala, dar durează mai mult, în jur de două-trei săptămîni, în timp ce răceala trece în cel mult 10 zile. Febra nu prea însoțește răceala, în schimb este omniprezentă în gripă. Cazurile de gripă sînt mult mai rare decît cele de răceală. Gripa creează un disconfort mai mare, răceala o putem duce mai ușor, pe cînd gripa ne țintuiește la pat. Durerile de cap în gripă sînt insuportabile, cele musculare sînt extreme. Nasul nu prea curge în caz de gripă, iar durerea în gît e ocazională. Iar tusea, deși e persistentă în răceală, nu e puternică, în schimb, la gripă este greu de suportat. În general, simptomele gripei sînt mai puternice decît cele ale răcelii. Mai putem lua în calcul și anotimpul. În Europa, gripa apare în perioada decembrie-martie, răceala se instalează de obicei ceva mai devreme, din octombrie pînă în martie. Gripa apare foarte rar vara. Spre deosebire de răceală, care este provocată de peste 200 de virusuri, responsabil de apariția gripei este un singur virus (însă poate fi de tip A, B sau C). Singurul mod de a le deosebi sînt analizele de laborator: biochimia sîngelui și secreția nazofaringiană.

Complicațiile, un semnal de alarmă
De ce ne îmbolnăvim în sezonul rece? Pentru că sîntem asaltați de un număr mare de virusuri, pentru că n-avem încotro, trebuie să interacționăm cu comunitatea, pentru că avem un mod de viață nesănătos, expunîndu-ne la fum de țigară, noxe, frig sau pentru că avem un sistem imunitar slăbit. Frecvența îmbolnăvirilor este mai mare la copii și vîrstnici, cîte 5-7 episoade anual. Ce putem face în acest anotimp? Să ne întărim sistemul imunitar, iar in cazul în care apar în care apar simptome pronunțate de boală, cel mai indicat lucru este consultarea medicului, mai ales în cazul grupelor de risc, copii, bătrîni, persoane cu boli cronice. Indiferent dacă este răceală sau gripă, nu luați medicamente (calmante, expectorante, antihistaminice, bronhodilatatoare) fără recomandarea medicului. Și, mai ales, nu luați antibiotice după ureche. Administrarea de antibiotice în caz de gripă este o greșeală gravă, deoarece gripa nefiind provocată de o bacterie, ci de un virus, antibioticele nu au niciun efect în procesul de vindecare. Mai mult, distrug sistemul imunitar, creînd teren favorabil pentru posibile complicații. Antibioticele au salvat și salvează multe vieți, administrarea lor în exces a dus la o adaptare a germenilor care provoacă boala, anulîndu-le eficiența, fapt ce face necesare alte antibiotice și mai puternice (mult mai scumpe și nu lipsite de riscuri). E posibil ca gripa să aducă și infecții bacteriene secundare, bronșită și pneumonie, ori encefalită, boli pentru care antibioticele sînt necesare, dar care nu vor mai avea efect. Ca să nu mai vorbim că sînt tot mai frecvente infecțiile cu germeni patogeni, ce nu pot fi distruși de niciunul din antibioticele cunoscute.

Cel mai bun remediu e prevenirea
Pentru a ne feri de răceală și gripă, trebuie să avem grijă la alimentație. Fiecare dintre cele trei mese principale trebuie să fie echilibrate, cu multe legume și fructe, pe care le avem din belșug în această toamnă. Trebuie crescut aportul de vitaminele C și E, flavonoide, seleniu, zinc, beta-caroten. Victimele gripei și răcelii sînt mai ales oamenii care în anotimpul rece s-au suprasaturat cu alimente „moarte”, fără vitaminele naturale din legume și fructe, cu multe cărnuri și grăsimi. Boala invadează, afirmă unii cercetători, mai ales organismele suprasaturate de mîncare și toxine, pentru ca apoi, prin pierderea apetitului, să se producă un proces depurativ. De asemenea este indicat ca în fiecare zi să facem exerciții fizice. Medicii ne recomandă să evităm pe cît posibil frigul și spațiile aglomerate, să ne îmbrăcăm adecvat să să consumăm cît mai multe lichide pentru a hidratarea organismului. Lichidele elimină toxinele acumulate în timp. Foarte bune sînt ceaiurile călduțe. Un somn odihnitor și suficient asigură un raport rezonabil între stresul zilnic și momentul de relaxare. Vaccinarea antigripală poate scurta perioada bolii și, totodată, ne poate feri de complicații. Vaccinul este recomandat mai ales celor expuși frecvent virusurilor gripei și persoanelor cu vîrste peste 65 de ani sau cu cu boli cardiace, pulmonare, hepatice, renale cronice si anemii. Dacă în cazul răcelilor, putem trece peste ele și ne recăpătăm starea de sănătate relativ ușor, gripa poate fi o boală mortală și astăzi, la fel ca în 1918, cînd gripa spaniolă a ucis mai mult de 20 de milioane de persoane din întreaga lume. Cînd trebuie să ne alarmăm? Orice gripă care nu trece în 5-6 zile sau o viroză respiratorie care nu cedează în 2-3 săptămîni necesită control medical urgent. La fel de grav e și atunci cînd simptomele revin după două săptămîni. Sau atunci cînd expectorăm secreții galbene sau verzi sau, mai grav, ci sînge. Un semnal de alarmă este și durerea în piept sau senzația de sufocare. Trebuie să vă prezentați urgent la medic dacă vă simțiți gîtul înțepenit, durerea de cap persistă și devine insuportabilă sau nu suportați lumina, dacă prezentați stare de confuzie sau urticarie.

Ce mîncăm, ce bem?
Gripa trebuie tratată cu multă seriozitate, datorită complicațiilor care pot surveni. În primele luni de sarcină, gripa amenință integritatea fătului. Unele observații arată ca infarctul și atacul de apoplexie sînt precedate de gripă sau o altă viroză. O atenție sporită trebuie să manifeste bolnavii cirotici, pentru că unele medicamente, mișcări sau tusea pot rupe varicele esofagiene. Tratarea gripei în primele 48 de ore este esențială. Medicamentele antivirale ameliorează simptomele și reduc perioada de convalescență. Medicul poate prescrie tratament antipiretic, antialgic, antitusiv, expectorant, dezobstructiv nazal și va recomanda repaus la pat pe toată perioada febrilă, dietă hidro-lacto-zaharată, gargarisme cu ceai de mușețel. Este bine să stea în fotoliu, pentru a nu-și irita faringele prin refluxul de conținut gastric sau în caz de tuse. Se aerisește des camera, temperatura mediului să fie moderată și se fac băi calde la picioare. Bolnavul va avea un regim pe bază de alimente bogate în vitamine, bogate în substanțe de balast, pentru a curăța intestinele, mere rase, suc de varză zilnic. După vindecare se reia alimentația cu mîncare ușor digerabilă: supe și creme de zarzavat, piureuri de legume, puțină varză murată, prune uscate, grîu încolțit, apoi lactate, tărîțe, supe de carne, pește. Nu consumați alimente reci sau fierbinți, dar beți ceaiuri călduțe cu lămîie și miere de albine, evitați condimentele, renunțați la fumat și la alcool. Cît ține febra nu se va consuma carne. Nasul se poate curăța cu picături de apă, sare și 2-3 picaturi ulei de mentă și pin. Se va face și gargară cu această soluție. Vaccinarea anti-gripală este contraindicată dacă boala a apărut, fiind posibile complicații dintre cele mai grave, deoarece organismul este deja solicitat imunologic. Imunitatea dată de gripă (6 luni-2 ani) este pentru un singur tip de virus, nefiind valabilă și pentru alt tip de virus. Exercițiile fizice trebuie făcute chiar și în perioada de boală, însă fără a suprasolicita organismul.

Frecții, inhalații, ceaiuri călduțe
Dintre cele mai eficiente remedii ale medicinei tradiționale, inhalațiile ajută la decongestionarea căilor respiratorii. Se recomandă infuzii de mușețel, busuioc, urzică și cimbrișor, băi calde generale cu eucalipt sau nămol mineral. Pe frunte se pun felii de cartof crud sau de măr. Se face masaj pe gît și piept cu ulei de mentă. Copiii, în caz de febră mare, vor fi înveliți în prosoape umezite cu apă la temperatura camerei. Se pot pune cataplasme cu argilă pe piept, frunte, ceafă. Ca băuturi, foarte bune sînt sucurile de citrice, coacăze, afine, morcov cu sfeclă și spanac, hrean cu lămîie, sucul de ridiche neagră, ceaiurile de soc, tei, potbal, coada șoricelului, rădăcină de păpădie (decoct), lumînărică, măceș. În orice caz, nu se beau sucuri din comerț. Lichidele ajută enorm rinichii, extrem de solicitați în timpul acestei boli (dovadă urina de culoare închisă), dar acționează pozitiv și asupra circulației capilare din creier, inimă, plămîni și piele. Se mai recomandă împachetări calde cu infuzie de flori de tei sau soc, frecții cu oțet de mentă, salvie sau levănțică, comprese fierbinți pe piept cu suc de lămîie, băi la picioare cu făină de muștar. Tinctura de propolis (cîte o linguriță dimineața și seara) este recomandată la toate tipurile de răceală și gripă. Contra febrei, e bun ceaiul de ghințură, coajă de salcie, brusture, țintaură, scai-vînăt, unguraș, cimbru (omoară microbii), pătlagină. Infuzia de scorțișoară și cuișoare este un alt leac popular. Se mai folosește sirop fiert de varză roșie cu șofran și miere. Se ia decoct de tărîțe îndulcit cu miere. Pe piept se pune compresă caldă cu brînză de vaci sau terci de mămăligă. Mai sînt bune și cataplasmele cu muștar, prișnițele cu oțet pe abdomen sau șosetele umezite cu oțet. Pentru dureri în gît, se poate face gargară de 3-4 ori/zi cu tinctură din pătlagină dizolvată în apă, suc de gutui sau decoct de viorele.

Pentru tuse și răgușeală
Pentru răgușeală, se bea sirop din muguri și conuri de brad, amestecat cu miere. Nu se mănîncă nimic două ore. Se pun conuri de pin în rachiu și se lasă la întuneric cîteva săptămîni. Se bea cîte o gură. Se sparg două ouă și se aleg gălbenușurile. Se freacă bine cu 4 linguri de zahăr sau miere, pînă cînd se formează o spumă albicioasă. După ce se înghite acest preparat, se bea o cană de lapte cald. Se unge gîtul bolnavului cu gaz, de două ori pe zi. Pentru bronșite, e bun siropul de hrean: se dă pe răzătoare rădăcina de hrean, se adaugă 2 linguri de miere și se lasă cîteva minute la macerat. Se strecoară, presînd conținutul într-un tifon. Resturile care rămîn în tifon se pun la fiert cu puțină apă (cît să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presare, se amestecă cu miere și cu siropul crud. Se iau 3 linguri/zi. Ceaiul din coji de nuci calmează tusea. Se bea cald și neîndulcit. Cea mai bună în caz de tuse este infuzia din frunze de pătlagină: două lingurițe la o cană de apă fiartă, din care se consumă două căni pe zi, cu lingurița. Se mai pot face ceaiuri din coada șoricelului, muguri de pin sau de tei. Foarte eficiente sînt cataplasmele cu semințe de in și făină, în amestec de 1/3 la 2/3 apă, în care se fierbe totul pînă se formează o pastă consistentă. Se pune într-un săculeț de pînză care se aplică pe piept. De folos sînt și frecțiile cu ulei de ricin încălzit. Foile de varză aplicate în jurul gîtului ajută la ameliorarea durerilor apărute în laringite. Varza accelerează eliminarea toxinelor din organism și are efect antiinflamator. Pentru aplicații locale, sînt necesare 2-3 frunze de varză albă care se înmoaie în apă clocotită sau se ung cu puțin ulei, se pun în jurul gîtului și se acoperă cu un prosop. Se lasă cîteva ore.

Guturaiul și alergia
Răceala este o boală contagioasă, virală, care se poate contacta de la persoane bolnave care tușesc sau strănută. Alergia este reacția anormală a sistemului imunitar la o substanță, care în mod normal este inofensivă. Alergia nu se transmite de la o persoană la alta. Printre cei mai obișnuiți alergeni se numără: polenul, mucegaiul, părul de animale, acarieni din praf. Atît răceala cît și alergiile pot determina infecția sinusurilor. Nu există niciun leac pentru răceală și alergii dar există metode de a ameliora manifestările acestora. Guturaiul este o infecție cu rinovirusuri. Se manifestă prin inflamația mucoasei nasului și rinoree. Simptomele durează cîteva zile: nas înfundat, sau care curge, dureri de cap, strănut, oboseală fizică și psihică. La adulți nu sînt semnalate complicații, dar la copii și vîrstnici, din cauza sistemului imunitar deficitar, este posibilă apariția unei broșite acute sau a unei bronhopneumonii. Cu leacurile de casă se poate combate guturaiul doar dacă se aplică tratamentul înainte ca inflamația sinusurilor să devină cronică. Se recomandă o baie fierbinte și provocarea unei transpirații, care să elimine toxinele din organism. Se beau ceaiuri din flori de soc, se consumă vitamina C din lămîi și pătrunjel. Se fac inhalații cu infuzie din muguri de pin sau măghiran, se prizează frunze de busuioc, se masează nările, iar nasul se suflă în batiste din hîrtie de unică folosință. Se pot folosi pentru inhalații uleiuri eterice de arnică, pelin negru, eucalipt, pin pitic de munte, levănțică, roiniță, mentă, portocal, rozmarin sau lămîie. Rețeta de elixir de unguraș pentru guturai provine din Evul Mediu. Se amestecă 10 g de unguraș cu 30 g semințe de anason, 15 g gălbenele și 15 g talpa-mîței. Trei lingurițe din acest amestec se fierb 3-4 minute, într-un litru de vin alb natural. După ce se strecoară, se păstrează într-un termos. Se poate îndulci cu miere. Adulții folosesc toată această cantitate împărțită pe parcursul unei zile, copiii pînă la 6 ani iau de mai multe ori pe zi cîte o linguriță, iar copiii pînă la 12 ani, de mai multe ori pe zi cîte o lingură. Sarea formică desfundă nasul. O linguriță rasă de sare formică se fierbe puțin în 1/8 1 de apă. Se lasă totul să se răcească. Cu o pipetă, se pune în nas de mai multe ori pe zi. Nu se folosește în caz de tensiune arterială mărită. Conform unei vechi rețete, feniculul și mărarul se folosesc cu succes în inhalații.

Usturoiul și ceapa, lideri în imunizare
Imunizarea este cel mai util lucru pe care-l putem face pentru a preveni gripa și răceala. Se fac cure de cătină, portocale, varză, se mestecă semințe de mărar. Usturoiul este cel mai eficient antibiotic natural. În caz că nu este tolerat de organism, se vor folosi doar cataplasme cu apă de usturoi, frecții la mîini și picioare sau numai cataplasme la talpa piciorului. Iată o rețetă de macerat de usturoi extrem de eficientă: se zdrobesc 6-8 căpățîni de usturoi, se pun în borcan și se toarnă un litru de apă rece. Se amestecă. Pentru a diminua mirosul, se pot adăuga două rădăcini mici de pătrunjel rase sau două linguri cu frunze de pătrunjel. După cel puțin 2 ore, preparatul poate fi consumat. Se beau zilnic 5-10 linguri sau înghițituri din maceratul strecurat. O altă rețetă e pe bază de ceapă. Se curăță 5 cepe mari, se mărunțesc și se acoperă cu 8 linguri de miere. Se lasă o zi și o noapte, amestecînd des. Siropul format se strecoară, se pune într-o sticlă și se ține în frigider maximum o săptămînă sau o zi la temperatura camerei. Se ia cîte o linguriță de 3-4 ori/zi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor

Pe nedrept criticați


E bine să mîncăm cartofi
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Judecătorul Lia Savonea este noul președinte al CSM


  Azi 13:29
 • ➤ International


  Bilațul atacului armat de la Strasbourg: trei morți și 13 răniți


  Azi 13:16
 • ➤ National


  Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mîna UDMR și amînă Legea pensiilor


  Azi 12:33
 • ➤ Prima pagina


  Surpriză neplăcută în prag de sărbători


  Nu sînt bani pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap


  Azi 09:48
 • ➤ Eveniment


  Dotări necesare


  11 ambulanțe noi pentru Brașov


  Azi 09:41
 • ➤ Eveniment


  Alimente tot mai scumpe


  Azi 09:39
 • ➤ Eveniment


  Șantiere „uitate“ pentru două săli de sport din Codlea


  Azi 09:38
 • ➤ Eveniment


  Primăria Brașov își cumpără autospeciale de stingere a incendiilor


  Azi 09:37
 • ➤ Eveniment


  Primarul critică Ministerul Finanțelor


  Statul ia cu japca economiile făcute de Brașov din fonduri elvețiene


  Azi 09:28
 • ➤ Eveniment


  Concert cu Bere Gratis și Lora, organizat de comercianții din Piața Sfatului din Brașov


  Azi 09:26
 • ➤ Eveniment


  Doar trei din 10 companii acordă prime de Crăciun în bani


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Magia Crăciunului la Operă


  Azi 09:20
 • ➤ Religie


  Spiridon, singurul Sfînt călător, ajută bolnavii


  Azi 09:09
 • ➤ Actualitate


  Colinde românești cu Anatoly, la Centrul Cultural Reduta


  Azi 09:06
 • ➤ Actualitate


  Doar legea lui Dragnea contează


  Guvernul vrea să dea o ordonanță ilegală


  Azi 08:56
 • ➤ Actualitate


  Parlamentul European a votat acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  Azi 08:54
 • ➤ Life


  Și-a înnebunit fanii


  O asistentă TV s-a afișat goală în așternuturi


  Azi 08:51
 • ➤ Life


  Smiley și Gina Pistol și-au oficializat relația?


  Azi 08:49
 • ➤ Life


  Andy Garcia va juca rolul lui Constantin Brîncuși în filmul „The Sculptor“


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  James Bond suferă de alcoolism sever


  Azi 08:39
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Preparate tradiționale din carne de porc


  Azi 08:35
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:33
 • ➤ Sport


  George Copos, alături de Rapid


  Azi 08:29
 • ➤ Sport


  Penedo și Cooper au plecat de la Dinamo!


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  EURO 2021


  Noroc pentru selecționata U21 a României!


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  Yuri Petrov a debutat la Corona Brașov


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Promo Rally încheie anul la Hărman


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Mateo, 29!


  Alex Mateiu joacă tare și pentru 2019


  Azi 08:08
 • ➤ International


  Atac cu un mort și 6 răniți la Strasbourg


  11.12.2018
 • ➤ Sport


  România , victorie chinuită cu Spania/ Urmează bătălia cu Ungaria


  11.12.2018
 • ➤ National


  Parlamentul European a votat o rezoluție pentru acceptarea, fără întîrziere, a României și Bulgariei în Shengen


  11.12.2018
 • ➤ National


  CCR a dat în 2010 o decizie care interzice Guvernului să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Acum Guvernul vrea o ordonanță care încalcă decizia CCR


  11.12.2018
 • ➤ National


  Legea pensiilor. Opoziția forțează creșterea pensiilor cu 70% de la 1 ianuarie 2019


  11.12.2018
 • ➤ Prima pagina


  Un copil de 10 ani a încercat să se spînzure ca să nu meargă la școală


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Urs ucis de mașină pe DN11, între Brașov și Prejmer


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Program modificat la Serviciul de Permise Auto


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Doi recidiviști din Brașov au dat spargeri în lanț


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Oferte


  Patru firme vor să proiecteze viitoarea sală polivalentă din Bartolomeu


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  DNA l-a trimis în judecată pe Dan Tartagă


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  „Nunta de Aur“ la Aro Palace


  11.12.2018
 • ➤ Eveniment


  Rețeliștii, așteptați să își ia singuri cablurile de pe fațade din Centrul Vechi


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  În parcuri, în Centrul Civic și în Centrul Vechi


  Brașovul va avea internet de mare viteză în spațiile publice


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Șantier prelungit la Colegiul de Informatică


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Mai mare cu peste 15% în primele zece luni


  Deficitul comercial a ajuns la 12 mld. euro


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Iarna demografică: sporul natural al populației a fost negativ și în octombrie 2018


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Fiscul promite bonificații pentru cei care achită pînă la 15 decembrie obligațiile fiscale


  11.12.2018
 • ➤ Economic


  Aproape jumătate dintre români plănuiesc să contracteze un credit în următoarele șase luni


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale


  69% dintre români vor schimbarea Guvernului Dăncilă


  11.12.2018
 • ➤ Actualitate


  Dăncilă: Guvernul va adopta Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență


  11.12.2018
 • ➤ Doctor


  Pe nedrept criticați


  E bine să mîncăm cartofi


  11.12.2018
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Dependenți de ecran


  Cît de periculos este computerul pentru școlari?

  Articolul următor


  O simplă vitamină scade riscul de AVC

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 20.467 milisecunde, încărcat în milisecunde