Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Delicioase și foarte sănătoase


Leacuri de la stînă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 23.04.2013
• Mioarele ne oferă ingredientele pentru o masă de Paște tradițională, iar laptele lor reprezintă cea mai bună resursă de calciu, minerale și proteine

Oile se pregătesc să urce la munte, unde-și vor petrece întreaga vară. Ciobanii au mult de lucru la o stînă: merg cu mioarele la păscut, le mulg, prepară brînza și alte produse lactate. Practic, tot ce iese din laboratorul stînei este pe bază de lapte de oaie: caș, urdă, iaurt, brînză de burduf, cașcaval, telemea. Toate aceste alimente sînt nu doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Tot de la stînă provine și carnea de miel. Stîna este o sursă importantă de produse tradiționale pentru masa de Paște. Dar puțini știm că, de pildă, laptele de oaie e mai bogat în vitamine decît cel de vacă sau că iaurtul de oaie e mai sățios. Pînă și zerul din lapte de oaie e un vechi leac extrem de valoros. De pe urma oilor avem numai beneficii, nu degeaba oieritul e o îndeletnicire apreciată și încurajată în Uniunea Europeană.

Carnea de oaie protejează inima și creierul

Carnea de miel conține aminoacizi, majoritatea vitaminelor principale și aproape toate elementele minerale necesare oraganismului. Aminoacizii sînt ușor absorbiți, fiind valoroși în funcționarea glandelor endocrine. Studii recente au arătat că un consum constant de carne de oaie, timp de un an, reduce cu 40% riscul apariției unor disfuncții hormonale. Deși conține peste 29% lipide (inclusiv colesterol periculos), carnea de oaie poate avea un rol benefic în metabolismul sănătos al grăsimilor. 150-200 g de carne slabă de oaie pe zi sînt recomandate și în curele de slăbire. Un consum zilnic de carne slabă de oaie să scadă riscul unor afecțiuni cardio-vasculare, reducînd riscul de infarct. Aminoacizii din carnea de oaie intervin în mecanismele somn-veghe, ajutînd la menținerea somnului profund, pe o durată normală. Se consideră ca o cură de 18 zile poate rezolva insomnia și chiar nevroze mai grave. Cercetătorii au mai decoperit că un consum de carne de oaie de numai 100 g pe zi, timp de trei ani, reduce cu 25-30% viteza de îmbătrînire a creierului. Aceasta datorită vitaminei B3, care asigură protecție împotriva demenței și a altor boli cognitive ce vin odată cu vîrsta. Este indispensabilă unei pieli sănătoase și pentru buna funcționare a tractului gastro-intestinal. Carnea de miel îmbunătățește activitatea splinei și a rinichilor, înlătură starea generală de slăbiciune, durerile abdominale, lumbago și îi ajută pe subponderali să ajungă la o greutate normală. O porție de carne de miel asigură aproximativ 30% din cantitatea de zinc de care are nevoie zilnic o persoană. Acesta contribuie la creșterea oaselor, stabilizarea zahărului din sînge, refacerea și cicatrizarea țesuturilor și întărește sistemul imunitar. Vitamina B12 din carnea de miel ajută la formarea celulelor roșii din sînge, previne anemia, asigură un sistem nervos sănătos și ajută la metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților.

Oaia, cel mai eco animal

Persoanelor subponderale, cu o constituție slăbită li se recomandă carnea de berbec, în cantități mici. Conține mai multă grăsime, nu este bună pentru cei cu un nivel ridicat de colesterol. Carnea de berbec tratează sterilitatea la femei și crește potența bărbaților. 500 g carne de berbec, fierte cu un bol de orez și un pahar de suc de papaya, se asezonează cu sare și puțin zahăr. Cu zeama obținută se tratează lumbago și beriberi (lipsa vitaminei B). Carnea de berbecuț hrănește sîngele, stimulează circulația sanguină și întărește funcția renală. Ficatul de oaie e tonic hepatic și o sursă de îmbunătățire a acuității vizuale, tratează glaucomul și nictolapia (orbul găinii). Rinichii de oaie tonifică rinichii omului, crește semnificativ capacitatea sexuală. Dintre toate animalele de fermă, oaia prezintă cel mai scăzut risc de contaminare cu reziduuri antibiotice și cu probabilitate minimă de a fi hrănită cu proteine animale reconstitutive. De aceea, această carne e mai ecologică decît oricare alta. Primăvara, mioarele au carnea cea mai fragedă și cea mai slabă. Rasele crescute în prezent au oricum o carne mai slabă. Alegeți numai carnea slabă, proaspătă, nu congelată. Carnea de oaie trebuie să fie roșcată și nu prea grasă. Grăsimea este tare, albă, uscată, mai consistentă decît cea de vită, sfărîmicioasă. Mirosul cărnii de oaie este specific, ușor amoniacal. Cumpărați miel numai din locuri autorizate și alegeți unul care are peste nouă kilograme. Cu cît este mai mic, cu atît conține o cantitate mai mare de purine care îl face greu digerabil. Carnea de miel este foarte fragedă, iar in această perioadă este foarte puțin probabil să fie veche. Astfel, carnea trebuie să aibă o textură fermă și curată, de culoare roz, iar grăsimea trebuie să fie albă, în niciun caz galbenă.

Laptele de oaie, plin de minerale

Laptele este considerat principala sursă de calciu pentru organismul omului. Un adult are nevoie, zilnic, de 900-1.200 de miligrame de calciu, pentru a preveni decalcifierea osoasă și osteoporoza. Hrana principală a mielului, pînă la înțărcare, este laptele oii. Acest lapte e un bun hidratant al organismului, alungînd starea de oboseală, ameliorînd diabetul. Conform unor studii recente, laptele de oaie prezintă în compoziția lui un conținut mai mare de vitamine și minerale esențiale pentru dezvoltarea organismului decît laptele de vacă. Conținutul de calciu din laptele de oaie este între 162 și 259 mg/100 g comparativ cu cele 110 mg/100 g din laptele de vacă, iar aportul de fosfor, sodiu, magneziu, zinc și fier este de asemenea mai ridicat. Laptele integral de oaie este mai bogat în grăsimi decît cel de vacă (6,7 vs 2,5 %), în vitamina B2 (4,3 mg/l vs. 2,2 mg/l), vitamina B1 (1,2 mg/l vs. 0,5 mg/l), vitamina B3 (5,4 mg/l vs. 1,0 mg/l), vitamina B5 (5,3 mg/l vs. 3,4 mg/l), vitamina B6 (0,7 mg/l vs. 0,5 mg/l), vitamina B12 (0,09 mg/l vs. 0,03 mg/l) și vitamina H (5,0 mg/l vs. 1,7 mg/l). Doar conținutul de acid folic este egal la ambele tipuri de lapte (0,5 mg/l). Laptele de oaie are gust sărat și vindecă bolile urinare și ale vezicii urinare. Are efect afrodisiac. Iaurtul din lapte de oaie nu are grăsimi, dar are un conținut ridicat de proteine. Acest iaurt se mai numește iaurt grecesc și este mai gros și mai cremos. Are de două ori mai multe proteine decît unul normal. Este bogat în calciu, fiind bun pentru persoanele cu probleme cardiace sau care suferă de hipertensiune arterială. Zahărul și carbohidrații se găsesc în cantități mai mici, la fel și caloriile și grăsimile. O ceașcă de iaurt grecesc conține doar 9 grame de carbohidrați. Iaurtul grecesc este filtrat prin pînză sau hîrtie pentru a fi mai gros și ușor picant. Datorită cantității mari de proteine, satură pentru un timp mai îndelungat decît iaurtul de vacă, deci e util în curele de slăbire. Iaurtul din lapte de oaie nu este un aliment procesat.

Cașcavalul e bun, dar cu măsură

Din lapte, oieriidin Bran, Sibiu, Vrancea, Piatra-Neamț fac brînzeturi delicioase. Comparativ cu laptele, brînzeturile au un conținut mai mare de proteine și lipide și mai mic de lactoză și vitamine hidrosolubile. În ceea ce privește conținutul în calciu, acesta e mai redus în cazul sortimentele de brînzeturi obținute prin coagulare cu ajutorul fermentației lactice. Brînza telemea conține sare în cantități mari, de aceea nu este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau de boli hepatorenale. În plus, toate lactatele grase conțin grăsimi care se depun pe vasele de sânge, crescînd riscul de boli cardiovasculare. Și brînzeturile cu mucegai au un conținut ridicat de grăsime și de sare. Cașcavalul este denumirea cu care sînt cunoscute brînzeturile opărite. Este sănătos și nu provoacă probleme de sănătate dacă este consumat în cantități moderate. Prea mult cașcaval îngrașă, datorită conținutului mare de grăsimi saturate, crește colesterolul. Cașcavalul e bun pentru întărirea dinților și a sistemului osos. Bogat în substanțe precum calciu, fosfor, zinc, vitamina B, cașcavalul asistă organismul în formarea oaselor și a smalțului dinților. Consumul de cașcaval, regulat și moderat, ajută la prevenirea apariției osteoporozei, reduce riscul de hipertensiune și boli cardiovasculare. Cașul din lapte de oaie, de vacă sau în amestec este opărit în apă cu temperatura de circa 80° C, după maturarea lui prealabilă. Prin opărire cașul capătă proprietăți plastice și se poate întinde sub fomă de fire. Pasta care se obține este prelucrată și introdusă în diferite forme, obținîndu-se cașcavalul crud. După sărare sau saramurare, acesta este maturat în anumite condiții de umiditate și de temperatură.

Urda, aliment recomandat în boli hepatice

Cașul dospit, brînza de putină, cea de burduf sau în coajă de brad, untul, jintița sînt alte specialități preparate la stînă. Cea mai valoroasă pentru sănătate urda. Procedeul de obținere e cunoscut de mii de ani doar în România și Corsica. Din 10-12 l de zer, rezultă de regulă 1 kg de urdă. Urda are doar 8% grăsime saturată și proteine de calitate superioară. Pentru că are o densitate nutrițională mare, urda oferă rapid senzația de sațietate și aceasta se menține cîteva ore bune. În plus, dacă țineți dietă și aveți un job stresant, urda vă protejează ficatul datorită așa numiților aminoacizi esențiali cu sulf pe care îi conține. Urda se asociază cu mărar, ardei gras, castraveți și roșii, în niciun caz cu pește sau orice fel de specialitate din carne. Aceasta pentru că stomacul nu e capabil să digere în același timp tipurile diferite de proteine pe care le contin urda și carnea. Urda este bogată în săruri minerale și în proteine de calitate și conține cea mai puțină grăsime dintre toate sortimentele de brînză. Acest produs derivat din lapte are doar 11-12% grăsime, adică de patru ori mai puțină decît telemeaua. Acest lucru o recomandă persoanelor cu hipercolesterolemie. Urda e bogată în aminoacizi ramificați care cresc masa musculară. De aceea, ea este indicată copiilor, pentru a le ajuta creșterea, și persoanelor care depun eforturi fizice intense. Aminoacizii cu sulf din urdă sînt benefici pentru ficat și pentru rinichi, bolnavii cu afecțiuni hepatice și renale ar trebui să consume zilnic urdă.

Zerul, agent terapeutic fără egal

Nu aruncați zerul care se adună deasupra iaurtului! Este o bună sursă de proteine și de calciu, dar nu conține grăsimi și nici cazeină. Un pahar de zer pe zi ajută în detoxifierea organismului. Zerul terapeutic se poate găsi și sub formă de praf în majoritatea magazinelor naturiste. Cura cu zer e un bun adjuvant în tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare și a osteoporozei. Zerul de lapte este eficace în tuberculoza pulmonară, în bolile de stomac și intestine, în cazuri de obezitate, constipație, chiar și pentru sugari. Întărește unghiile și părul. În plus, zerul este tolerat de majoritatea persoanelor care au alergie la lactate. Zerul topește grăsimile Două-trei pahare de zer pe zi reduc valoarea colesterolului din sînge și ficat și protejează sistemul cardio-vascular. Jumatate de litru de zer consumat zilnic crește capacitatea de apărare a organismului și distruge bacteriile. Consumul zilnic de urdă, 100 de grame minimum, crește în timp capacitatea naturală de apărare a organismului, care devine mult mai rezistent la infecțiile virale și bacteriene. În mai multe cazuri de cancer (de sîn cu metastaze, de pancreas și de ficat, 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei și a numărului de limfocite. Un tratament de o lună, în care se bea cîte o jumătate de litru de zer pe zi, rezolvă anemia. Zerul contribuie la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățește funcționarea rinichilor și a ficatului, stimulează tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizează funcționarea sistemului nervos, ajută în cazurile de reumatism, hipertensiune, iprevine apariția aterosclerozei. La răceală, un pahar de zer cu fructe proaspete va face minuni.
De asemenea, zerul crește densitatea minerală osoasă. În aplicații exerne, sub formă de comprese, ajută în afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degerăturile.

Lapte de bivoliță, de măgăriță și de iapă

- Laptele de bivoliță are gust dulce, înlătură oboseala, e hrănitor și dă vitalitate, mărește cantitatea de spermă. Conține mai multă grăsime decît laptele de vacă, este mai răcoros și mai greu și de aceea poate produce indigestie.
- Laptele de măgăriță, despre care se crede că era secretul perfecțiunii Cleopatrei, este util în dietele de slăbire. Acest tip de lapte conține cantități mari de omega 3 și calciu, este benefic pentru inimă și e energizant. Este o bună alternativă la laptele de vacă pentru persoanele cu alergii. O măgăriță produce mai puțin de un litru de lapte pe zi. Conține o enzimă numită Lysozeme, care poate proteja copiii de infecțiile gastrointestinale. În România, în tradiția populară, acest tip de lapte se recomanda copiilor cu „tuse măgărească”. Pînă în secolul XIX, în Marea Britanie, laptele de măgăriță era vîndut ca alternativă la cel uman. Are numai 1% grăsime. Se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere pierde ingrediente prețioase. Unul dintre acestea este vitamina C, care este prezentă în laptele de măgăriță în cantități de 60 de ori mai mari decît în cel de vacă.
- Laptele de iapă are un conținut redus de grăsimi și este bogat în proteine. Dintre toate tipurile de lapte întîlnite la mamifere, cel de iapă se aseamană în cea mai mare măsură cu cel uman. Întărește sistemul imunitar. Poate fi utilizat cu succes în gastrite, colite, constipații cronice, afecțiuni hepatice acute sau cronicizate, inclusiv ciroză hepatică, boli ale pancreasului, afecțiuni ale vaselor sanguine, dereglări de metabolism. De asemenea, se administrează ca adjuvant în timpul chimioterapiei. Astăzi, alimentul-minune este foarte apreciat în Europa Occidentală și chiar în Peninsula Scandinavă. Iepele de lapte pasc pe terenuri nepoluate și se află permanent sub supravegherea unui veterinar. Laptele se comercializează congelat. Nu se bea mai mult de un sfert de litru pe zi, deoarece o cantitate mai mare poate irita stomacul sau intestinul. În 1859, în Rusia, a luat ființă primul sanatoriu unde curele cu lapte de iapă se puteau face sub control medical. Lev Tolstoi scria: „Laptele de iapă îmi regenerează trupul și îmi înaripează spiritul”.

Cum preparăm, cum mîncăm mielul?

Evitați să prăjiți carnea de oaie în ulei. Pentru a păstra substanțele benefice din carnea de miel, e bine să o preparăm la aburi sau la grătar.
Nu mîncați carne fierbinte. Temperatura crescută poate modifica temporar procesele unei digestii normale.
Evitați să beți lichide multe înainte de a mînca preparate din carne de oaie și nici nu consumați tărie în primele două ore după masă.
În cantități mici, carnea de oaie îmbunătățește activitatea organelor interne, în exces, duce la indigestii și colesterol mărit.
Bolnavii cu trigliceridele crescute, hipertensiune arterială, probleme hepato-renale și obezitate trebuie să consume carne de oaie în cantități mici.
Asociată cu fumatul, consumul exagerat de băuturi alcoolice sau acidulate, carnea de miel poate provoca indigestie sau chiar pancreatită acută.
Carnea de miel nu se asociază cu pîine, mămăligă sau paste, ci doar cu legume.
Stufatul și drobul de miel trebuie să conțină cît mai multe legume și verdeață, pentru a fi mai ușor de digerat. Drobul este un amestec de organe care conține mult acid uric, periculos pentru organism. Excesul duce la crize biliare, hipertensiune.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:



Articole la Doctor

Pe nedrept criticați


E bine să mîncăm cartofi




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Reportaj


    De la 1 ianuarie, RATBV va asigura traseul Brașov - Cristian


    13.12.2018
  • ➤ Local


    Hoț împușcat în fund de polițiști, la Brașov


    13.12.2018
  • ➤ Local


    Penitenciarul din Codlea are un nou director


    13.12.2018
  • ➤ Local


    Băiatul de 10 ani care încercat să se spînzure este în comă


    13.12.2018
  • ➤ Reportaj


    Ziua Tipografilor


    13.12.2018
  • ➤ Local


    Oseminte umane găsite în curtea Colegiului Unirea din Brașov


    13.12.2018
  • ➤ National


    Bugetarii vor avea două minivacanțe de cîte cinci zile de Crăciun și Revelion


    13.12.2018
  • ➤ Local


    Lovit de mașină pe trecerea de pietoni inteligentă de pe B-dul Saturn


    13.12.2018
  • ➤ Local


    JUDECATORIA BRASOV


    SOMAȚIE


    13.12.2018
  • ➤ Local


    JUDECATORIA BRASOV


    SOMAȚIE


    13.12.2018
  • ➤ Local


    JUDECATORIA BRASOV


    SOMAȚIE


    13.12.2018
  • ➤ National


    Noile completuri de 5 de la Curtea Supremă. Dosarul lui Dragnea, la completul din care face parte judecătorul care i-a condamnat pe Năstase și Udrea / O nouă tragere la sorți, anul viitor


    13.12.2018
  • ➤ Local


    JUDECATORIA BRASOV


    SOMAȚIE


    13.12.2018
  • ➤ Local


    JUDECATORIA BRASOV


    SOMAȚIE


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    NEWS ALERT /Cristina Neagu, prima reacție după accidentarea din meciul cu Ungaria


    13.12.2018
  • ➤ Local


    In ce cazuri este obligatorie fisa medicala pentru permis auto?


    13.12.2018
  • ➤ Prima pagina


    76 de cazuri de gripă, la Brașov


    13.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Aprobate de Comisia de Circulație a Primăriei Brașov


    Șapte amplasamente pentru prize de încărcare a vehiculelor electrice


    13.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Aplicație pentru verificarea în timp real a cererilor de emitere a pașapoartelor


    13.12.2018
  • ➤ Eveniment


    2.500 de lei pentru fiecare contract de ucenicie


    13.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Terarii cu insecte, la Zoo Brașov


    13.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Start întîrziat în licitația pentru reabilitarea drumului Victoria - Viștișoara


    13.12.2018
  • ➤ Actualitate


    ANRE reamintește


    Apartamentele care nu au detectoare de gaz riscă să fie deconectate


    13.12.2018
  • ➤ Actualitate


    „Cer solidaritate din partea tuturor statelor Uniunii Europene“


    13.12.2018
  • ➤ Actualitate


    „Marșul colindătorilor“, în Centrul Vechi


    13.12.2018
  • ➤ Actualitate


    Obicei păstrat cu mîndrie


    Strînsul cetelor de feciori, bucuria satelor făgărășene


    13.12.2018
  • ➤ Life


    A ales alt post TV


    Iulia Albu a plecat de la Kanal D


    13.12.2018
  • ➤ Life


    Paula Seling, în duet cu ea însăși


    13.12.2018
  • ➤ Life


    Se mărită Lady Gaga


    13.12.2018
  • ➤ Life


    Elton John se uită la televizor doar cînd vorbește Regina, în ziua de Crăciun


    13.12.2018
  • ➤ Cititori


    Este bine să știți


    Preparate tradiționale din carne de porc (II)


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    La doar opt ani, brașoveanca Myriam Sestacova Hermel este vicecampioană europeană la karate


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    Cadouri pentru sportivi


    Brad de Crăciun la Corona Brașov


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    Ministrul Tineretului și Sportului visează Mondiale de fotbal în România


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    Miruna Crasnic, noul antrenor secund al lotului național U18 al României


    13.12.2018
  • ➤ Sport


    Liga 3


    Răzvan Damian, al doilea transfer pe axa ACS SR Brașov - AFC Hărman


    13.12.2018
  • ➤ National


    28 de organizații, printre care două din Brașov, îi cer președintelui un referendum pe justiție


    12.12.2018
  • ➤ Sport


    România a pierdut cu Ungaria, dar are șanse mari de calificare în semifinale / Cristina Neagu s-a accidentat grav!


    12.12.2018
  • ➤ National


    Judecătorul Lia Savonea este noul președinte al CSM


    12.12.2018
  • ➤ International


    Bilanțul atacului armat de la Strasbourg: trei morți și 13 răniți


    12.12.2018
  • ➤ National


    Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mîna UDMR și amînă Legea pensiilor


    12.12.2018
  • ➤ Prima pagina


    Surpriză neplăcută în prag de sărbători


    Nu sînt bani pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Dotări necesare


    11 ambulanțe noi pentru Brașov


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Alimente tot mai scumpe


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Șantiere „uitate“ pentru două săli de sport din Codlea


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Primăria Brașov își cumpără autospeciale de stingere a incendiilor


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Primarul critică Ministerul Finanțelor


    Statul ia cu japca economiile făcute de Brașov din fonduri elvețiene


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Concert cu Bere Gratis și Lora, organizat de comercianții din Piața Sfatului din Brașov


    12.12.2018
  • ➤ Eveniment


    Doar trei din 10 companii acordă prime de Crăciun în bani


    12.12.2018
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior


    Stetoscop

    Articolul următor

    Doctor Natura


    Cervana, planta care reglează tiroida

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.083 milisecunde, încărcat în milisecunde