Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Din laboratoarele mănăstirești


Leacuri păstrate în mănăstiri

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: Camelia Onciu, 27.11.2012
• Vechii călugări ne-au transmis rețete și metode de vindecare bazate pe ierburi de leac și rugăciune
De-a lungul secolelor, tincturile și licorile din plante folosite în medicina populară proveneau nu numai din experiența vracilor, ci și din mănăstiri, acolo unde vechii călugări moșteneau și duceau mai departe tradiția vindecării cu ierburi de leac. În Evul Mediu, în țări precum Germania și Elveția, în laboratoarele mănăstirești în care se preparau diferite elixire și pomezi, călugării foloseau plante medicinale, rădăcini, fructe și alte ingrediente doar de ei știute. Faptul că monahii aveau cunoștințe despre eficiența anumitor plante explică apariția a numeroase rețete excepționale, care au vindecat boli dintre cele mai grele. Tot de la mănăstiri au ajuns la noi și cele mai gustoase rețete de post. Leacurile au depășit de mult zidurile lăcașurilor sfinte și au ajuns să fie cunoscute și prețuite în întreaga lume, ca remedii cu eficiență dovedită.

Cîndva, mănăstirea a fost cabinet medical

Pînă acum un secol, îngrijirea bolnavilor și arta de a vindeca se mai aflau încă sub tutela bisericii. Oamenii cărora li se încredința vindecarea sufletului trebuiau să răspundă și de vindecarea trupului. Bisericile creștine au preluat această tradiție. Preoții, călugării și maicile alinau și suferințele trupului. Ei studiau funcțiile organismului și cauzele bolilor, elaborînd metode de vindecare dintre cele mai diverse. Traduceau, transcriau și puneau în practică rețete aparținînd altor culturi, dar acumulau experiență și din terapiile practicate de ei înșiși. În special, călugării s-au îngrijit de trebuințele sufletești ale omului, pe care l-au înțeles și l-au sprijinit moral, dar căruia i-au oblăduit și rănile fizice. În medicina monastică, diagnosticul se punea după înfățișarea pacientului, după gesturile sale și după felul cum vorbea. Citeau boala în ochi, pe chip, în „încărcătura” limbii, în mirosul corporal. Înainte de a consulta bolnavul, călugării se rugau pentru purificarea lor proprie și pentru ca bunul Dumnezeu să-l ajute pe cel aflat în suferință. Astfel, pacientul era vindecat prin puterea lui Dumnezeu, dar și prin propriile forțe, regăsindu-și echilibrul și armonia. Călugării nu cereau plată pentru serviciile lor medicale, deoarece Hristos i-a vindecat pe suferinzi fără să le ceară nimic în schimb.

Farmacia din curtea mănăstirii

În afară de plante medicinale, călugării terapeuți foloseau ventuzele, lăsatul de sînge, terapia cu apă, băile și cataplasmele, metode mai puțin folosite astăzi, dar care dau semne că sînt redescoperite și apreciate tot mai mult și de terapiile moderne. Există metode vechi de tratament care astăzi ni se par ciudate, dar care au rezistat cu succes cercetărilor moderne. Astfel, bacteriile conținute de o alifie călugărească menită să vindece rănile, preparată din excremente de oaie, miere și mucegai, acționează, după o aplicare de cîteva zile, ca un antibiotic. În plus, călugării, ca niște medici moderni, recomandau o alimentație adaptată fiecărui bolnav în parte și, nu în ultimul rînd, un regim de viață sănătos. Fiecare mănăstire avea o gradină cu plante medicinale. Călugării le îngrijeau, le recoltau, le uscau și le depozitau în farmacii uriașe, iar din ele preparau ceaiuri, licori sau alifii. Țăranii le aduceau și ei ierburi de leac, peste care, atunci cînd le culegeau, rosteau Tatăl Nostru, așa cum îi învățaseră călugării, pentru ca ierburile să fie cît mai curate și cu putere de tămăduire mai mare. Adesea, preparatele aveau în ele și 7 ingrediente miraculoase, adică exact numărul zilelor în care și-a desăvîrșit Dumnezeu creația.

Regimul alimentar al călugărilor

Mai demult, în mănăstiri, regimul era pur vegetarian. La care se adăugau lapte și brînză, iar în zilele de sărbătoare și pește sau carne de pasăre. De altfel, prepararea brînzei intra în atribuțiile călugărilor, care au devenit, de asemenea, maeștri la gătitul peștelui. În România, pe lîngă mănăstiri, erau stupării, iar din creșterea albinelor s-a ajuns la rețete extraordinare de sănătate pe bază de produse apicole. Călugării și astăzi mănîncă puțin și se roagă mult. Regimul lor se asemănă cu cel propus de dieteticienii de astăzi: fructe, legume și cereale, produse lactate, pește. Meniul trebuie să umple o treime din stomac cu hrană solidă, o treime cu lichide, și o treime să rămînă gol. Iar periodic, să se reducă rația pentru a permite organismului să se odihnească. Perioadele de post sînt cure de dezintoxicare și reenergizare trupească și sufletească. Călugării pun mare preț și pe igiena zilnică, pe spălarea temeinică a trupului. Medicina monastică n-a fost gîndită doar pentru tratarea bolilor acute, ea este o filosofie de viață. Cei care trăiesc în armonie cu natura și cu Dumnezeu sînt sănătoși și fericiți. Tămăduitorii acelor vremuri considerau că vindecarea este mîntuire.

Plantele medicinale din Biblie

Călugării au folosit cu predilecție acele plante tămăduitoare pomenite în Biblie. Scorțișoara „mirositoare” apare de mai multe ori menționată în Sfînta Scriptură, mai ales ca unul dintre ingredientele ungerii sfinte. Astăzi știm că uleiul esențial de scorțișoară este antidiareic, antimicrobian, astringent, imunostimulator și are efecte benefice în afecțiuni respiratorii, genito-urinare, în tratamentele stomatologice. Din anul 2002, uleiul de scorțișoară se folosește ca ingredient la prepararea Sfîntului și Marelui Mir. Cedrul, arborele cel mai lăudat, pomenit în Biblie de 75 de ori, ne dă un ulei cu proprietăți antiseptice pentru căile respiratorii. Este antiseboreic, expectorant, mucolitic, sedativ nervos și stimulent tonic. Isopul, cu miros aromat plăcut, e folosit în răceală, bronșită, gripă, angină, răni, dermatite, furuncule, guturai alergic, negi, papiloame, bătături. Pomenit în Psalmii lui David, isopul este un remediu excelent în tratarea bolilor de plămîni. Acționează de asemenea ca un foarte bun purificator al sîngelui, avînd efect asupra vaselor capilare prin scăderea fragilității acestora, planta fiind foarte bună și în tratamentul bolilor de ficat, în hepatite, leucoree, amenoree sau reumatism cronic. În cazul tulburărilor gastrice sau balonare este utilă tinctura de isop. Pentru arsuri la stomac și gaze intestinale se consumă două-trei pahare pe zi de macerat la rece, înainte de mesele principale.

Leacuri monahale din castane

Castanii comestibili au fost intens plantați în jurul mănăstirilor din Oltenia și Moldova, iar cu ocazia aceasta, fructele lor au intrat în rețetele vestitelor leacurile monahale. Cu ele se tratau reumatismul și degerăturile, problemele digestive și intestinale, diferitele boli ale bătrîneții. Castanele au fost folosite ca hrană ușoară și extrem de hrănitoare pentru convalescenți, bogăția lor de minerale și de vitamine (greu degradabile în procesul preparării) fiind un excelent sprijin pentru o vindecare rapidă. Piureul de castane îndulcit cu miere, consumat în cure de cîteva săptămîni, e recomandat în hemoroizi, varice, tromboflebită. Stimulează tranzitul intestinal, are efecte antiinflamatoare și tonice vasculare. Călugării recomandau cîte o farfurie de piure de castane în afecțiuni ca: boli cronice de rinichi, indigestie, diaree, degerături (extern). Tinctura de sunătoare, așa cum era preparată și folosită de călugări, ajută în tratamentul rănilor și al durerilor, în caz de febră musculară și nevralgii. Extractul de părăluțe al călugărilor are un efect antiinflamator și se folosește în tratamentul acneei, arnica este eficientă în cazul luxațiilor și al contuziilor. Preparatele din salvie au efecte antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatoare, contribuind, în același timp, și la scăderea nivelului de zahăr din sînge, calitate care o recomandă în celor cu diabet.

Smirna și tămîia, ca medicamente

Tămîia din mănăstiri a fost folosită și ca remediu naturist, iar rețetele sînt cunoscute și astăzi. Laringita, tusea necontrolată sînt vindecate prin consumarea zilnică a 20 de picături de tămîie într-un pahar cu apă. Totodată, se face gargară cu infuzie. Tămîia mai are și puternic efect cicatrizant, fiind foarte bun antiinflamator extern. Pentru a dizlova pietrele la rinichi este recomandat consumul unei lingurițe cu tinctură diluată în jumătate de pahar cu apă plată, de trei ori pe zi. Dar cum se prepară miraculoasa tinctură? Într-un borcan închis ermetic se pun zece grame de tămîie și se lasă timp de șapte zile la dizolvat în 100 ml alcool alimentar de 90 de grade. Apoi se strecoară și se administrează intern. O cură extraordinar de bună, ce topește chisturile pe ficat, plămîni sau rinichi, este tot pe bază de tămîie. Astfel, în prima săptămînă se înghite în fiecare dimineață, pe stomacul gol, un bob de tămîie albă (cît un bob de mazăre), învelit în miez de pîine (ca să nu atingă dinții). În următoarele trei săptămîni se procedează la fel, dar numai din două în două zile. În paralel se beau trei-patru pahare cu ceai de traista-ciobanului înaintea meselor principale. Pentru stări de anxietate și chiar în psihozele și nevrozele grave se fac în dormitor fumigații cu tămîie înainte de culcare. Smirna este folosită sub formă de tinctură sau infuzie. Este medicament monahal recomandat în guturai, gripă, bronșită, oboseală, astenie, agitație, indigestie, balonare, circulație periferică deficitară.

Alunul și măslinul, doi arbori sfinți

Unul dintre roadele prețioase ale pămîntului, așa cum apare în Sfînta Scriptură, alunul este considerat ca făcînd parte din categoria celor mai bune remedii pentru mărirea rezistenței capilare, fiind utilizat cel mai frecvent în tratarea varicelor. În tratamentul pentru varice se folosește tinctura de alun, care se prepară astfel: 50 de grame de frunze de alun se pun în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade, într-o sticlă închisă ermetic. Se lasă timp de două săptămîni, timp în care sticla va fi agitată. Se strecoară și se consumă o linguriță de tinctură dizolvată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi. Extern, în tratamentul plăgilor și al ulcerațiilor se pun comprese cu infuzie din frunze de alun, preparată din 5 linguri de plantă la un litru de apă. Măslinul este folosit în reglarea colesterolului, elasticizarea vaselor de sînge și curățarea acestora. Cercetările actuale au demonstrat că măslinele au și proprietăți digestive, cicatrizante, astringente și emoliente, fiind eficiente în afecțiunile hepatice, litiaza biliară, dischinezie biliară, insuficiență hepatică, rahitism, afecțiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringită și paradontoză. Cîteva lingurițe de ulei de măsline extravirgin luate în fiecare dimineață, pe stomacul gol, constituie un remediu excelent în tratarea diabetului zaharat și a ulcerului, în acest caz avînd rol de pansament gastric.

Ierburi din vechi rețete

Dacă înmugurirea crenguțelor de smochin anunța venirea Mîntuitorului, ca leac, smochinele protejează oasele, vindecă bronșita și răceala, tusea persistentă și nu în ultimul rînd ajută la pierderea kilogramelor în plus. În combaterea tusei se folosește cel mai frecvent siropul de smochine. Datorită conținutului de vitamine A, B și C, smochinele stimulează imunitatea, prevenind apariția virozelor respiratorii în perioadele reci și ajută la menținerea unei vederi sănătoase. Cu sucul lăptos al smochinelor se pot combate negii sau bătăturile. Floarea-pasiunii sau passiflora a fost numită Floarea patimilor lui Christos de către preoții spanioli care, în secolul XVII, au ajuns în America de Sud. Extractele din passiflora înlătură agitația nervoasă și durerile gastrointestinale provocate de nervozitate și au un ușor efect sedativ. Lăcrămioarele sau Iarba Sfîntului Gheorghe, reglează bătăile inimii. Ceaiul de lăcrămioare se prepară turnînd o cană de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată. Amestecul se fierbe apoi zece minute. Se ia cîte o lingură de cîteva ori pe zi.

Frunze și semințe vindecătoare

În medicina monahală, crețișoara era pusă sub protecția directă a Maicii Domnului, datorită harului vindecător pe care îl avea în frunzele sale, mai ales în cazul suferințelor femeiești. Pentru tratarea unor afecțiuni acute, cum ar fi infecțiile gastro-intestinale sau hemoragiile, se pot lua pînă la 6 lingurițe pe zi de pulbere de plantă. Semințele de dovleac sînt extrem de eficiente în combaterea paraziților intestinali. Celebră pentru capacitatea de vindecare a bronșitelor și bolilor de plămîni, dar și a suferințelor abdominale, coada-șoricelului este și un excelent energizant. Iată o băutură care nu lipsea din mănăstirile medievale: o lingură de flori proaspete se opăresc cu 3 litri de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 3 ore. Se strecoară, apoi se adaugă 200 ml suc de cătină și o cană de miere. Se trage în sticle care se închid ermetic. Se bea cîte un păhărel pe stomacul gol. În mănăstirile ortodoxe din nordul Rusiei, negii erau tratați cu cartofi cruzi, tăiați pe jumătate. O jumătate se arunca peste cap, cu cealaltă se freca negul, apoi era îngropată în pămînt uscat, încît cartoful să nu încolțească. Imediat ce acesta se va usca în pămînt, negul va dispărea.

„Călcătura lui Elefterie”

Terapia Elefterie are ca origine o veche terapie românească, născută la mănăstire. Întemeietorul ei este preotul arhimandrit Mihai Elefterie, fost stareț al mănăstirii Dervenț. „Călcătura lui Elefterie”, cum e denumită metoda acestui călugăr cu pregătire de medic ortoped constă în totalitatea intervențiilor și procedurilor aplicate asupra coloanei vertebrale pentru a o corecta. Este o terapie manuală, pentru a restabili mobilitatea articulațiilor, a diminua durerile și a reda pacientului o stare de sănătate globală. Metoda este utilă în luxații, cifoză, scolioză, torticolis, spondiloză, discopatii, lombosciatică. Dar se pot trata și ulcerul gastric și hipertensiunea arterială. Poziționarea incorectă a ultimelor trei vertebre poate determina enurezisul, constipația cronică sau unele afecțiuni ginecologice. De asemenea, deformările la nivelul unor vertebre cervicale pot determina, datorită modificărilor circulatorii la acest nivel, cefalee, amețeli, tulburări de auz și de vedere. De aceea, călcătura lui Elefterie poate vindeca mai mult decît bolile oaselor. Cu ajutorul unui brîu și a unor proceduri speciale de presare și rulare, cu planta piciorului, pe apofizele spinoase ale vertebrelor coloanei dorsale, părintele Elefterie obținea deblocarea și reașezarea acestor vertebre.

Din rețetele părintelui Elefterie

Contra durerilor de cap: pe o piele de miel sau de oaie proaspăt jupuită se întinde miere de albine lichidă și tămîie foarte bine pisată. Se pune pe cap blana presărată cu miere și tămîie din belsug și se ține pînă cînd se usucă mierea. Mierea cu tămîie trebuie să ajungă pînă la pielea capului. Cu acest tratament, părintele Elefterie vindeca durerile de cap, dar și sechelele loviturilor la cap, inclusiv vasele sparte și cheagurile de sînge. În tratamentul afecțiunilor oculare, călugărul recomanda să se ia o lingură de țuică în gură. Lichidul se trece printre dinți și apoi se pune la coada ochiului (dar fără să atingem deloc corneea), într-un colț și în altul, în timp ce pacientul stă cu ochii închiși. Imediat ce va deschide ochii va apărea o usturime intensă și ochii vor începe să lăcrimeze puternic și să se curețe. Este o metodă cu care se obțin rezultate uimitoare în cataractă, în fotofobie, în spasmul ochilor, precum și în cazul lăcrimării continue.

Contra căderii părului

• În mănăstirile franciscane se recomanda spălarea, o dată pe săptămînă, cu apă caldă, urmată de un masaj cu sare brută, timp de 15 minute, după care pielea capului se clătea bine. Șase tratamente erau suficiente pentru eradicarea completă a eczemei, dar tratamentul putea fi continuat la intervale mai mari, dacă persoana credea că este necesar. Pentru a îndepărta mătreața, pielea capului se masează, de două ori pe săptămînă, cu un amestec de ulei de ricin și parafină, în proporții egale. Calendarul lunar era foarte răspîndit în mănăstiri. Se credea că parul nu trebuie tăiat în timpul cînd luna este plină.

Elixire monahale

• Dintre rețetele monahale care au ajuns pînă în zilele noastre, una este cea de preparare a teriacului, medicament folosit împotriva otrăvirilor. Ingredientele pentru această tinctură amară sînt plante culese din pădure. Se pun plantele într-o sticlă și se acoperă cu alcool. Elixirul se ține într-un loc cald, vreme de 4-6 săptămîni, după care se strecoară și poate fi folosit imediat. Pentru teriac, care este un fel de bitter suedez, ingredientele sînt: rădăcină de angelică, valeriană, curcumă (șofran de India), sclipeți (Potentilla erecta) și păpădie, 20 g coada-zmeului, 5 g scorțișoară pisată, 2 g smirnă, 10 g cardamom (boabe), 10 g mentă, 30 g stafide, 1 l rachiu de secară dublu rafinat, 10 lingurițe miere de salcîm. Se bea cîte un păhărel plin, în caz de probleme digestive acute.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  91 de cazuri noi de COVID la Brașov, 1.309 în țară și 41 de decese


  Azi 12:59
 • ➤ Prima pagină


  „Marea mutare” în vârf de pandemie


  Spitalul TBC a primit în administrare pavilionul „Mârzescu”


  Azi 09:24
 • ➤ Eveniment


  27 de vagoane cu lemn din Cehia, confiscate de Garda Forestieră Brașov


  Azi 09:19
 • ➤ Eveniment


  O spune ministrul Transporturilor


  Autostrada Comarnic-Brașov intră în linie


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  Elevii de la Unirea se vor întoarce la o școală de 5 stele


  Azi 09:11
 • ➤ Actualitate


  Istoria vorbește


  Noi descoperiri arheologice în Cetatea Făgărașului


  Azi 09:01
 • ➤ National


  Dosarul 10 august


  DIICOT redeschide ancheta în cazul șefilor Jandarmeriei


  Azi 08:56
 • ➤ National


  Traian Băsescu va fi candidatul PMP la Primăria Capitalei


  Azi 08:52
 • ➤ Life


  Prima vacanță în trei


  Lavinia Pârva și Ștefan Bănică Jr. se relaxează în Bulgaria


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  Anna Lesko adoră lavanda


  Azi 08:43
 • ➤ Life


  Bianca Drăgușanu: Urmează a treia căsătorie!


  Azi 08:36
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce mâncăm pe timp de caniculă


  Azi 08:33
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:30
 • ➤ Sport


  Ionuț Radu are șanse să revină la Inter


  Azi 08:27
 • ➤ Sport


  Balint l-a luat pe Hora


  Azi 08:24
 • ➤ Sport


  FOTBAL – LIGA 1


  CFR, „Campioană a Provinciei”


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  Mateiu, laude pentru Vinicius


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  SR și Râșnov încep campionatul pe 29 august


  Azi 08:13
 • ➤ Sport


  Meci decisiv pentru brașoveni


  Azi 08:09
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Apărătorii prădătorilor sexuali


  Azi 08:02
 • ➤ National


  Prințul Charles îi îndeamnă pe români să-și petreacă vacanțele în țară și regretă că, din cauza pandemiei de coronavirus, nu a putut călători în România


  04.08.2020
 • ➤ National


  Iată unde poți semna


  Alianța USR-PLUS, prima formațiune politică din România care strânge semnături online


  04.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Administrația Piețelor Brașov a luat măsuri împotriva vânzătoarei care nu a purtat mască, a fumat la tarabă și a umilit un client


  04.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov: promovabilitate de 64,16% la titularizare


  04.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  95 de cazuri noi de coronavirus, la Brașov. Record de morți Covid în țară


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  Amenajarea unei băi mici, de apartament: Creativitate extinsă pe doar câțiva metri pătrați


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  Ce criterii să iei în calcul atunci când ești în căutarea cadoului potrivit?


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  Cum îți protejezi spatele când stai în bancă sau la birou?


  04.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  27 de vagoane cu lemn fără acte, într-un tren de marfă depistat de Garda Forestieră Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cum va adapta Tătaru paturile ATI lipsă de la Brașov?


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Parteneriat „smart-city“


  Brașovul s-ar putea înfrăți cu orașul Sejong din Coreea de Sud


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Într-o lună, mountain-bikerii vor putea coborî din Postăvarul în Brașov


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Premieră


  Autogara va avea gazon pe acoperiș


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Sala Polivalentă va fi construită cu bani de la Guvern


  04.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Clădirile fostei piețe de la Triaj vor fi demolate


  04.08.2020
 • ➤ National


  Schimbări mari


  Dispar notele la Religie, Desen, Muzică și Sport


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Scapi de depresie și oboseală cu Rhodiola rosea


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Avertisment


  Un asimptomatic este un pericol pentru cei din jur


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  România va primi de la Comisia Europeană peste 25.000 de flacoane de Remdesivir


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Fă salate de andive dacă vrei să slăbești


  04.08.2020
 • ➤ Doctor


  Afinele, boabe de sănătate


  04.08.2020
 • ➤ Life


  S-a dat de gol


  Andreea Mantea s-a logodit cu iubitul misterios


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Ruby face senzație în Grecia


  04.08.2020
 • ➤ Life


  Zeny a împlinit 2 ani


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  10 remedii care te scapă de mușcăturile de țânțari


  04.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Ce trebuie să faci dacă ai început să iei în greutate?


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  Centru de Excelență al Federației Române de Handbal la Sfântu Gheorghe


  04.08.2020
 • ➤ Sport


  PROMOVARE ÎN LIGA 1


  Euforie!


  04.08.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Un proiect pierdut?


  04.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Stetoscop


  Viagra pentru femei este un spray

  Articolul următor


  Vinul și peștele influențează sarcina

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 19 milisecunde, încărcat în milisecunde