Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Medicina naturii


Topinamburul, misteriosul cartof care reglează glicemia

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 29.11.2011
• Tuberculii de topinambur sînt indicați persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoză, afecțiuni digestive sau boli cardiovasculare

Ați auzit de topinambur? Este o plantă al cărei rizom seamănă cu un cartof, are gust de gulie și virtuți de medicament. Foarte valoros în medicina naturistă, topinamburul are întrebuințări diverse, de la ingredient culinar, pînă la leac pentru diabet și afecțiuni digestive. Este un aliment de post, foarte apreciat în gastronomie pentru diversitatea felurilor în care poate fi gătit. Principala calitate a topinamburului este că ne ține în frîu apetitul. În țările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzație, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc în curele de slăbire au obținut rezultate evidente și durabile.
Așadar, puteți ține post slăbind sănătos cu preparate pe bază de topinambur.   

Cel mai mare depozit de inulină din natură

Helianthus tuberosus sau topinambur este o plantă medicinală și un aliment gustos. I se mai spune măr-de-pămînt, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică. Are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Ca plantă, arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată. Rizomii, partea prețioasă a plantei, sînt adesea folosiți în industrie sau ca furaj, dar și ca medicament, substanțele active din topinambur avînd rol în reglarea glicemiei, a colesterolului și a microflorei digestive.
Tuberculii de topinambur conțin o cantitate de pînă la 20% substanță uscată, în care se găsește din belșug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conțin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 și C. Tulpina și frunzele au în compoziție triptofan, leucină și beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză. În afară de topinambur, inulina se găsește în rădăcinile de cicoare, păpădie și ale altor plante, dar în cantități mai mici.
Inulina are acțiune benefică de la nivelul stomacului pînă la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sînge. Leagă o mare cantitate de substanțe care nu sînt necesare organismului, ajutînd astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor grași, a diferiților compuși chimici toxici. Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereților intestinali, ceea ce accelerează curățarea organismului de toxine și reziduuri.

Leguma ideală în diabet

La magazinele naturiste găsim tablete, capsule și tinctură de topinambur, iar în hipermarket-uri, putem cumpăra tuberculi. Tratamentele se administrează în doze destul de mici, dar efectele sînt surprinzător de puternice. Prima afecțiune în care este indicat topinamburul este diabetul. Reglează secreția de insulină și previne accesele de hipoglicemie, care preced boala.
Cercetările au arătat că administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar și la o stabilizare a acestora, atît la persoanele sănătoase, cît și la cele care deja suferă de diabet de tip II. Curele cu comprimate se urmează conform instrucțiunilor și durează o lună de zile. O cură ceva mai lungă, de trei luni, este necesară în caz de diabet de tip I, pentru reducerea progresivă a dozelor de insulină. Tratamentul are și rolul de a preveni afecțiunile cardiovasculare grave, care sînt principalul pericol în cazul bolii diabetice.
Topinamburul reduce și stabilizează tensiunea arterială, fiind de folos hipertensivilor. Totodată, scade valorile colesterolului rău. Astfel, sînt diminuați mult factorii de risc ai aterosclerozei. Această proprietate face ca topinamburul să fie ideal în profilaxia infarctului și a accidentului vascular cerebral. Unul dintre efectele terapiei cu extracte de topinambur este și reducerea procentului de trigliceride din sînge.

Stimulează imunitatea

Răcelile și alte infecții pot fi tratate tot cu produse din topinambur. În paralel, se consumă iaurturi naturale. Administrarea topinamburului favorizează dezvoltarea în intestin a așa-numitelor bacterii prietenoase, care stimulează sistemul imunitar. Astfel, organismul devine mai rezistent la infecții respiratorii și de alt tip. Infecția cu Candida albicans nu rezistă în fața acestei plante medicinale. Un studiu american a arătat că principiile active din topinambur, administrate intern, sînt un stimulator extraordinar al dezvoltării lacto-bacteriilor în tubul digestiv. Aceste bacterii inhibă dezvoltarea Candida albicans și a altor ciuperci parazite. Pe de altă parte, aceeași plantă facilitează schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizează dezvoltarea fungilor, spre unul alcalin, ostil acestor microorganisme. Pentru candidoza vaginală se aplică același tratament, iar suplimentar, se fac spălături vaginale, de 3-5 ori pe săptămînă, cu infuzie călduță de pelin. Tratamentul extern are rolul de a echilibra rapid flora locală, în timp ce cura internă cu topinambur stabilizează rezultatele și previne recidivele.

Acțiune antitumorală și hepatoprotectoare

Topinamburul are ușor efect laxativ, facilitează procesele digestive, permițînd echilibrarea florei intestinale. Asigură necesarul zilnic de fibre, fiind benefic în special persoanelor cu probleme digestive, vîrstnici, diabetici, persoane obeze, cardiace. Planta luptă cu constipația, dacă se țin cure de 2-3 săptămîni. Inulina din compoziția topinamburului normalizează flora intestinală, stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blînd și totodată puternic. Are efecte excepționale în cancerul la colon, stopînd stazele, prevenind inflamațiile intestinului și chiar avînd o acțiune antitumorală directă. Indigestia și dispepsia se tratează tot prin administrarea de topinambur, care sporește ușor secreția de bilă și de sucuri gastrice și stimulează peristaltismul digestiv. Fiind bogat în calciu, rizomul acestei plante este recomandat persoanelor cu osteoporoză. Favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente, cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanac, dacă este administrat înainte de fiecare masă. Topinamburul este recomandat și în perioadele de efort fizic. Prin conținutul de vitamine A, B, C, iod și cupru, topinamburul contribuie la stabilizarea sistemului nervos. Mărește debitul de urină. Atunci cînd e consumat crud, constituie un adjuvant excelent în tratarea acneei și a unor eczeme. Planta are și acțiune hepatoprotectoare.

Magiun, sirop și suc

Frunzele de topinambur au un efect benefic asupra organismului, fiind foarte bogate în săruri minerale (calciu, fier, cupru). Aceste elemente, împreună cu clorofila, contribuie la îmbunătățirea compoziției sîngelui, la producția de leucocite și hematii, fiind astfel de folos anemicilor. Prin fierberea rădăcinilor se obține un magiun foarte util în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii. O sută de grame de tuberculi se fierb într-un litru de apă sau de lapte, timp de un sfert de oră. Se strecoară și se îndulcește cu miere. Se consumă patru cești pe zi. De asemenea, este recunoscută acțiunea expectorantă a siropului de topinambur, recomandat în tratarea guturaiului, anginelor, frisoanelor. Se scobesc cîțiva rizomi și se umplu cu zahăr. Siropul se colectează după cîteva ore. Siropul se păstrează cel mult trei-patru zile, într-un flacon închis ermetic. Se iau patru lingurițe pe zi. Pentru „coacerea“ abceselor, furunculelor și a panarițiilor: se coace în cuptor un topinambur spălat, necurățat de coajă. Se zdrobește pînă la obținerea unei paste și se aplică sub formă de cataplasmă, fixîndu-se cu un bandaj. Se schimbă cataplasma de două ori pe zi. Extractul de topinambur este recomandat mamelor cu sugari pentru a mări lactația. Nu în ultimul rînd, sucul proaspăt are calități remineralizante, diuretice și de drenor al căilor biliare. Sucul crud, obținut cu storcătorul de legume, normalizează aciditatea gastrică, grăbește cicatrizarea rănilor mici, calmează durerile de cap, dă energie, combate anemia, îmbunătățește activitatea cardiacă. Se beau cîte 200 ml de suc dimineața pe stomacul golui.

„Cartoful“ care taie foamea

Faima topinamburului ține de puterea acestuia de a scădea apetitul, fiind ideal în curele de slăbit. Pur și simplu, un comprimat din această plantă poate ține loc de gustare. Senzația de foame va mai dura maximum 30 de minute de la administrare, după care vom putea suporta mai ușor timpul pînă la masa principală. Topinamburul pare a fi un remediu predestinat curelor de slăbit. În cadrul unor cercetări recente, specialiștii germani au constatat că pacienții care iau topinambur slăbesc cu 40% mai mult decît cei care încearcă alte regimuri. Explicația pe care au dat-o pacienții care luaseră această plantă medicinală a fost simplă: „Nu ne-a mai fost atît de foame!“.
Topinamburul ajută enorm în controlul apetitului, dar nu poate face minuni fără efort din partea celui care vrea să slăbească. Mîncînd în neștire, nu se poate slăbi nici cu topinambur, nici cu alt remediu. Planta are rolul de a ajuta persoanele supraponderale care urmează regimuri alimentare rezonabile, prin care vor slăbi puțin cîte puțin. Rezultatele obținute în timp sînt stabile și fără riscuri pentru sănătate. Topinamburul reglează metabolismul lipidic, rămînînd unul dintre cei mai eficienți adjuvanți în controlul greutății corporale. Nu s-au constatat efecte adverse. Dacă apar balonări sau dureri abdominale, remediul se poate lua cu un vîrf de cuțit de pulbere de anason sau fenicul, plante care au efect carminativ.

O legumă care a venit din Lumea Nouă

• Numele de topinambur provine de la tribul amerindian Topinambas, mare consumator al acestor tuberculi. Se spune că, în anul 1610, după ce au supraviețuit cu această legumă unei perioade de foamete, francezii au trimis această legumă în Europa. A fost foarte apreciată, astfel că, în 1615, pînă și papa o consuma cu plăcere. Fiind atît de roditor, după 20 de ani, topinamburul se vindea la prețuri destul de accesibile. În secolul XVIII, cartoful a redus considerabil folosirea topinamburului. Iar în secolul XIX, a fost printre principalele plante de cultură folosite în alimentație și pentru furajarea animalelor. În prezent, țările mari cultivatoare de topinambur sînt Franța, Scoția, Norvegia, Marea Britanie, Ungaria, România.

Ceva dulce și crocant

• Tuberculii de topinambur sînt căutați în arta culinară. Au un gust dulceag, datorită inulinei. Pot fi folosiți în salate, fierți în apă sărată sau prăjiți. Multă vreme, rădăcina bulboasă nu s-a bucurat de nicio atenție din partea gospodinelor, care au socotit-o o legumă a săracilor. Feluritele moduri în care poate fi preparat topinamburul au fost descoperite în timp. Astăzi, se fac budinci, chiftele, colțunași, plăcinte, dulceață, piure din topinamburi. Se usucă la fel cum uscăm cartoful, se murează asemenea verzei. Pentru supă sau pentru umplut, este bun topinamburul tînăr și fraged, mai tîrziu devine lemnos. Iată o rețetă de post: Topinambur cu pesmet. Se curăță 1 kg de topinamburi, se taie în felii subțiri care se opăresc cu apa clocotită. Într-o cratiță, se încinge ulei, în care se pun feliile de topinambur. Se lasă la foc domol pînă cînd feliile sînt bine pătrunse. Se scot pe platou și se toarnă deasupra pesmetul călit în prealabil. Se sărează și se servesc fierbinți.

De două ori mai mult zahăr decît sfecla

• Industrial, din tuberculii de topinambur se obține alcool. Din suc se produce un concentrat de fructoză (40%), care este întrebuințat pentru îndulcirea băuturilor, siropurilor, gemurilor, dulcețurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat și cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare și curative. Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promițătoare. Un hectar de topinambur dă pînă la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decît un hectar de sfeclă de zahăr. Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantității de lapte la vaci și la creșterea în greutate a animalelor tinere.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  AJF Brașov. Inter Cristian – Olimpic Zărnești, derbiul optimilor Cupei României. Programul meciurilor


  Azi 07:44
 • ➤ Știri Brasov


  Școala Profesională Kronstadt din Brașov, model pentru ministrul fondurilor europene


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Jean Castex, nominalizat de Macron în funcția de premier al Franței


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  ALARMANT! 62 de cazuri noi de COVID la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ International


  Criză în Franța:Guvernul condus de premierul Edouard Philippe a demisionat


  03.07.2020
 • ➤ Comunicate


  COMUNICAT DE PRESĂ


  Considerații privind managementul bazinului hidrografic Tărlung, amonte de acumularea Săcele, în contextul schimbărilor climatice


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  684 pacienți COVID vindecați și 78 de decese, la Brașov. Niciun pat liber la ATI


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  După un de pauză, Ana Berbece va juca din nou handbal la Corona . „Îmi este dor de handbal”


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  10 străzi din Brașov rămân fără apă


  03.07.2020
 • ➤ Cititori


  Unde găsim pompe și hidrofoare pentru o apă mai curată


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  AJF Brașov decide campioana din Liga 4 pe teren. Sistemul adoptat și datele de disputare ale meciurilor


  03.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Sistemul inteligent de acces de pe str. Postăvarului, fraudat de șmecheri


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fostul primar din Cristian a fost condamnat pentru pedofilie


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Pe cont propriu


  Spitalul Regional Brașov nu este în vederea Guvernului


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Ministrul Fondurilor Europene va fi azi la Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Albinele și viespile au invadat Brașovul


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  A fost, dar n-a fost


  DSP Brașov nu permite deschiderea Centrului de Agrement din Poiana Brașov


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  7 ani de la despărțirea de Octavian Căpitanu


  03.07.2020
 • ➤ National


  Un pas


  Guvernul pregătește redeschiderea restaurantelor


  03.07.2020
 • ➤ National


  România primește din nou cartonaș galben din cauza tăierilor ilegale și a poluării


  03.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Protejată de lege


  „Floarea de colț“, minunea care unește Munții Făgărașului cu Himalaya


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Viața, ca în telenovele


  Victoria Răileanu a divorțat


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Adelina își vinde rochia de mireasă și donează banii


  03.07.2020
 • ➤ Life


  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SFAT EXPRES


  Nectarina previne anemia și obezitatea


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Vlad Mitrea a semnat cu Sepsi OSK


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc la Petrolul


  Coronavirusul lovește Liga 2


  03.07.2020
 • ➤ Sport


  Cetate Râșnov


  Telenovela Alexandru David


  03.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Centrul de Agrement din Poiana Brașov nu se redeschide! DSP nu a dat avizul


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Focar de corononavirus la Petrolul! Meciul UTA - Petrolul, amânat! Și un arbitru a fost testat pozitiv!


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Un fost fotbalist din Făgăraș s-a aruncat în fața trenului


  02.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Explozie a numărului de îmbolnăviri: 56 de cazuri noi de COVID în Brașov, 450 în țară


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  CSM Corona Brașov a transferat o internațională din Muntenegru


  02.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Un copil de 3 ani, infectat cu COVID-19


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Fiul unui primar brașovean i-a tăiat degetul unui orfan și i l-a aruncat la câini


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  După doi ani de șantier


  Fosta bancă săsească de pe str. Michael Weiss a ajuns la finisaje


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Tronsonul Cristian – Râșnov al autostrăzii, la jumătate


  02.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Licitație de peste 65 de milioane de lei pentru modernizarea drumului de la Rupea la Jimbor


  02.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Sprijin


  Cursuri de vară pentru elevii care nu au putut face ore online


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Concerte de orgă, în această vară, la Biserica Neagră


  02.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  182 de ani de la apariția „Foaie pentru minte, inimă și literatură”


  02.07.2020
 • ➤ National


  Două cincinale


  Plan de peste 100 de miliarde de euro pentru relansarea economică


  02.07.2020
 • ➤ Life


  I-a fost anulat iar zborul


  Lora, nevoită să se mute pentru a opta oară în Bali


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Viața în India o face fericită pe Iulia Vântur


  02.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby și-a enervat vecinii


  02.07.2020
 • ➤ Cititori


  Slăbești cu ceai de chimen


  02.07.2020
 • ➤ Cititori


  Pepenele roșu, bun pentru oase și inimă, dar contraindicat în diabet


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  02.07.2020
 • ➤ Sport


  Monica Bărăbaș a ales Corona Brașov


  02.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  UE nu crede că apa ne hidratează

  Articolul următor


  13 condimente de leac

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 20 milisecunde, încărcat în milisecunde