Autentificare | Cont nou
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Alternativa vegetală


Laptele de post

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 15.11.2011
• Laptele preparat din nuci, castane, soia, orez și alte semințe vegetale e la fel de gustos ca laptele de vacă, dar mult mai sănătos

În ultima vreme, tot mai puțină lume acceptă rigorile stricte ale postului invocînd motive diverse: alimentele vegetariene nu țin de foame, nu sînt gustoase, se găsesc greu, iar produsele din magazin sînt pline de coloranți și foarte scumpe. Nu asigură toți nutrienții necesari, slăbind organismul. Toate aceste idei sînt false. Oamenii uită sau nici nu știu că există plante cu conținut proteic ridicat, comparabile sau superioare oricărui aliment de dulce. Plus că vitaminele, mineralele oferite de produsele vegetale nu se vor regăsi niciodată în carnea de porc, nici măcar în cea de pește. Știința confirmă faptul că alimentația preponderent bazată pe alimente de post este foarte sănătoasă. Ca să scăpăm de orice bănuială că mîncăm hrană preparată industrial, cel mai bine e să învățăm să preparăm acasă cîteva alimente 100% naturale. Există o gamă întreagă de alternative gastronomice pentru unt, carne, lapte, brînză. Toate din plante. Iată de ce e mai bine să bem măcar în perioada postului un lapte gustos, dar care nu provine de la vaci, ci din soia, orez, alune, cocos, ovăz, castane, migdale.

Mai bun decît laptele de vacă

Laptele vegetal este o alternativă sănătoasă a laptelui de vacă. La fel de gustos și plin de calciu, minerale și vitamine prețioase, hrănitor și benefic pentru oricine, de la copii la vîrstnici. De fapt, nu e un chiar lapte, ci un lichid alb, de consistență asemănătoare laptelui, produs din materii prime de origine vegetală: migdale, soia, orez, cînepă, cocos. Aceste lichide au un conținut nutrițional divers, însă diferit de cel al laptelui adevărat, așa că nu trebuie să-l considerăm un înlocuitor perfect. Dar calitățile laptelui vegetal sînt incontestabile. În primul rînd e de folos persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză, care pur și simplu sînt obligate să se abțină de la lactate. Aceste persoane pot bea lapte vegetal cît doresc, nu vor avea nicio reacție alergică. În al doilea rînd, laptele din vegetale nu are adezivi alimentari, nu balonează ca laptele de vacă, nu conține grăsimi saturate care afectează arterele, ci doar grăsimi bune. Nu produce diaree. Nu îngrașă, nu conține pesticide, nitriți, nitrați, zahăr, colesterol, glutin, lactoză sau chimicale care se găsesc de obicei în laptele de magazin. Laptele vegetal e bogat în acizi grași mono și polinesaturați, despre care medicii spun că scad riscul apariției cancerului. Este la fel de eficient în cosmetică exact ca acela de vacă. Ca să obținem un lapte 100% organic, trebuie să-l preparăm acasă, fiindcă pe rafturile magazinelor stau produse așa-zise Bio, care în realitate sînt pline de chimicale nocive. De asemenea, trebuie să avem grijă să alegem doar materie primă nemodificată genetic. Și astfel, perioada de post va fi o excelentă ocazie de a ne purifica organismul și de a-l energiza.

Laptele care previne cancerul

Soia este cel mai popular ingredient vegetal din care se obține lapte. Calitățile nutriționale ale acestor boabe naturale sînt renumite: țin de foame, sînt gustoase și fac mai mult bine organismului decît orice carne. De exemplu, un kilogram de făină din semințe de soia echivalează cu patru kilograme de carne sau 72 de ouă sau 7,5 litri de lapte de vacă, performanță neegalată de niciun alt aliment. La populațiile asiatice, unde laptele de soia este consumat aproape zilnic, boli precum cancerul, ateroscleroza, senilitatea, accidentul vascular au o incidență scăzută. Ultimele cercetări arată că boabele de soia au calitatea de a ne proteja împotriva dezvoltării cancerului de prostată și a celui mamar. Laptele de soia este recomandat în hepatită cronică, afecțiuni dermatologice, litiază renală, fragilitate vasculară, cardiopatie ischemică, tratarea sechelelor după accidente vasculare, prevenirea hipertensiunii. Soia ajută la combaterea fragilității oaselor. Femeile din China și Japonia nu sînt afectate de osteoporoză, dar mănîncă zilnic cel puțin 100 grame de soia boabe. Laptele de soia ar trebui să fie nelipsit din alimentația diabeticilor. Protejează și celulele nervoase de degradare, ajută la menținerea memoriei la vîrste înaintate, motiv pentru care e benefic în profilaxia bolii Alzheimer și a demenței senile.

Lapte, brînză, unt, iaurt de soia

Pentru preparare, există mai multe rețete. Iată una simplă. Se macerează 150 g de boabe de soia într-un litru de apă timp de 36 de ore, apoi se separă și se filtrează. Partea limpede de deasupra este laptele de soia. Prin adăugarea aceleiași cantități de apă, după încă o zi și jumătate, se obține și „mîna a doua“, la fel de valoroasă în vitamine (A, B1, B2, B12, D, C, F, H, K), lecitină, precum și opt aminoacizi esențiali pentru nutriție. Boabele pot fi frămîntate, iar pasta obținută, numit㠄caș de soia“, poate fi folosită la prepararea chiftelelor. Cantitățile apreciabile de fosfor și fier, precum și prezența magneziului, potasiului și a sulfului transformă laptele de soia într-un medicament miraculos în caz de anemie, convalescență, demineralizare, surmenaj, fiind un bun energizant. Laptele de soia se consumă imediat sau în cel mult 24 de ore. Spre deosebire de laptele obișnuit, din cel de soia nu se face unt. „Untul de soia“ se face direct din făină de soia, apă și ulei vegetal. Laptele obținut are gust de mazăre. La loc călduros, laptele de soia se acrește în 12-18 ore. Iaurtul, brînza și alte produse lactate preparate din lapte de soia pierd gustul inițial de mazăre.

Băutura preferată a vegetarienilor

Lapte vegetal se poate obține și din semințe de susan. Este bogat în calciu, 25 de grame de susan conțin aproape 1.000 miligrame de calciu, plus proteine, vitamine (A, E, B), potasiu, fier, magneziu, zinc, acid folic. Se prepară din 500 apă fiartă și răcită, 100 g semințe de susan și două linguri de miere de albine. Se mixează într-un blender toate ingredientele, apoi se strecoară. În pahar se poate pune scorțișoară sau vanilie. Rezultă o băutură foarte hrănitoare, un pic amăruie, dar cu de trei ori mai mult calciu decît laptele de vacă. Se spune că acest lapte vegetal are proprietăți antiîmbătrînire, datorită conținutului de sesamină și sesamolină, pe care nu le are nicio altă plantă. Acestea au puternic rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen și contribuie la scăderea colesterolului. Hindușii considerau laptele de susan sursa tinereții veșnice. Un pahar măcar la trei zile va face minuni pentru sănătate. Laptele de migdale nu e nici el mai prejos. Se prepară dintr-o cană de migdale înmuiate peste noapte, două linguri de semințe de susan, două căni de apă, 4-5 curmale sau miere de albine, puțină sare și vanilie. Se pun în blender, după care se strecoară. Amestecul se poate amesteca cu pudră de cacao, banane sau alte fructe. Un asemenea desert este bogat în proteine și acizi grași omega-3 și nu conține colesterol. În plus, este și sărac în calorii (25/100 ml). Gustul diferă foarte puțin de cel al laptelui de proveniență animală, fiind băutura preferată a vegetarienilor, dar și a tuturor spaniolilor, care o consideră un desert tradițional. Migdalele rămase pot fi folosite pentru prăjituri sau pentru gomaj și măști faciale.

Lapte din nuci și dovleac

Laptele de nucă se prepară la fel ca oricare lapte din semințe, din nuci crude înmuiate peste noapte, semințe de susan, apă de izvor, curmale, miere de albine, cacao și cuișoare. Laptele de nucă este o băutură deosebit de sănătoasă și hrănitoare care înlocuiește cu succes laptele de vacă la micul dejun. În plus, acest lapte vegetal ajută la detoxifiere, conține cantități importante de omega-6, omega-3, tanin (ceea ce-l face util în tratamentul diareei), vitamina E, colesterol bun, sodiu, calciu, clor, fosfor, fier, magneziu și zinc. Este recomandat în special persoanelor cu metabolism lent, pentru că nu îngrașă. Este benefic în terapia constipației, hemoroizilor, are efect vermifug. Dietologii din Japonia pun semințele de dovleac (bostan) pe primul loc în tabelul produselor alimentare, deoarece acestea conțin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente și, mai ales, zinc. Laptele de bostan se obține dintr-un pahar de semințe. Se pisează bine, apoi se adaugă trei pahare de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul și se bea lichidul obținut de trei ori pe zi, cîte o jumătate de pahar, înainte de masă. Acest lapte previne și luptă cu prostatita, cu constipația și balonarea, e diuretic, întărește mușchiul cardiac și rinichii, ajută la creșterea părului, elimină metalele grele din organism.

Un lapte bun de supă

Laptele de cocos, obținut din amestecul lichidului din nucă de cocos cu pulpa fructului, e foarte bogat în fibre și e un bun antioxidant. Simbol al bucătăriei exotice, se obține prin procesarea miezului de cocos, fin mărunțit, cu apă caldă. Conținutul acestui lapte este uimitor: fier, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, seleniu, zinc. Aceste elemente susțin sănătatea psihică și frumusețea pielii. Acidul lauric este aproape la fel de gras ca laptele matern și are particularitatea de a se îndrepta direct spre ficat, unde se transformă în energie, favorizînd pierderea în greutate și îmbunătățind sistemul imunitar. Laptele de nucă de cocos include doze mari de proteine și fibre alimentare, acizi grași omega-3 și omega-6, calciu din belșug. Proprietățile lui nutritive nu se pierd nici la temperaturi înalte. Laptele de cocos înlocuiește cu brio smîntîna. Previne gușa, prin conținutul de iod, combate aciditatea stomacului, constipația, previne ulcerul, vindecă iritațiile gîtului. Laptele de cocos are și un efect pozitiv în combaterea mătreței. După ce spargem cocosul, colectăm lichidul într-un recipient și scoatem miezul care se spală, se taie în bucăți mai mici și se pune în vasul unui blender. Se adaugă jumătate de litru de apă călduță și lichidul pe care l-am scurs din nucă. Laptele se poate păstra la frigider 2-3 zile. Are avantajul că poate fi folosit atît în combinații dulci, cît și sărate.

Semințe din care curg lapte și miere

Laptele din semințe de cînepă decorticate conține 30% proteine, 41% grăsime și 15% carbohidrați. Acizii grași esențiali omega-6 și omega-3 sînt prezenți în raport de 3:1, menținînd curate și cele mai fine vase de sînge, prevenind apariția bolilor cardio-vasculare. Acest lapte, preparat la fel ca oricare alt lapte vegetal din semințe, e o sursă bogată în vitamina E, fiind indicat în stări de oboseală și stres, hipertensiune, diabet, artridă reumatoidă. Laptele de alune e foarte apreciat ca atare sau ca ingredient principal al deserturilor sau supelor de legume, cel mai bine asortîndu-se cu supa de varză. Bogat în vitamine, laptele de alune e recomandat copiilor. Se prepară după rețeta obișnuită, din alune de pădure crude și proaspete, apă, miere și, la alegere, banane sau morcovi. Pulpa rămasă e foarte bună pentru prăjituri. Laptele de castane se obține dintr-o mînă de castane decojite și ținute la înmuiat, două linguri de susan, o jumătate de litru de apă plată și un praf de sare. Se poate amesteca cu cacao. Laptele din castane comestibile are proprietăți terapeutice remarcabile, generate de conținutul bogat în săruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, PP. Avînd o compoziție asemănătoare cu a grîului, castanele sînt printre cele mai energetice fructe. Laptele are proprietăți stomahice, bacteriostatice, antianemice și remineralizante. Însă nu este indicat diabeticilor și nici persoanelor obeze, datorită cantității ridicate de zahăruri.

Orezul și ovăzul ne dau lapte

Laptele de orez este recomandat nu numai celor care vor să mănînce curat și sănătos, dar și celor cărora consumul de lapte de vacă le face rău. Este delicios, cu gust asemănător laptelui de origine animală. Este o sursă importantă de carbohidrați ușor asimilabili, putînd induce o poftă de mîncare exagerată. Dar acest lapte în sine nu îngrașă, fiind aproape gol de calorii. Este un lapte special, cu proteine de calitate superioară, apropiate de valorile proteice ale oului. Conține tiamină, riboflavină, fosfor, fier și potasiu, nu are colesterol și este sărac în sodiu și grăsimi. Orezul brun (nedecorticat) are chiar mai mulți nutrienți decît cel alb, de trei ori mai multe fibre, este bogat în vitamina B, fier, calciu și seleniu. Pentru prepararea laptelui de orez, se pune o cană de orez ales într-un litru și jumătate de apă și se fierbe. Se pasează fin și se pune totul în doi litri de apă care clocotește. Se lasă să mai dea în clocot, apoi se adaugă sarea. După răcire, se iau 2-3 linguri din laptele obținut și se amestecă bine cu miere. Pasta obținută se toarnă peste lapte, omogenizîndu-se bine. Se consumă ca orice lapte. Laptele de ovăz e o băutură cu un ușor gust de nucă și cu virtuți dietetice. Este un adevărat tonic, ajutînd organismul să reziste la frig, din acest motiv fiind foarte apreciat în țările nordice. Bogat în grăsimi complexe, aduce energie de durată și contribuie la buna funcționare a creierului.

Atuurile laptelui vegetal

- Proteinele sînt de foarte bună calitate. Laptele de soia, de migdale și de alune conține aproape 4% proteine, la fel ca și laptele de vacă. Laptele de orez este aproape lipsit de proteine.
- Glucidele, energia de bază a mușchilor și a creierului, se găsesc în special în lapte de orez, ovăz și castane.
- Calciul este asimilabil, în laptele vegetal găsindu-se tot atîta calciu cît în laptele de origine animală. Laptele de migdale și cel de alune conțin calciu în mod natural, în timp ce celelalte sînt îmbogățite cu calciu.
- Cu excepția laptelui de cocos, natural, bogat în grăsimi vegetale saturate, toate celelalte sortimente sînt total lipsite de colesterol. Mai mult, majoritatea (mai ales cel de soia) ajută la scăderea colesterolului, diminuînd astfel riscurile cardio-vasculare.
- Laptele vegetal este bogat în grăsimi bune, mai mult de două treimi din lipidele lor sînt nesaturate, făcîndu-le indispensabile echilibrului nostru și sănătății celulelor.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:


Articole la Doctor

09:05

Obsesii nesănătoase


6 tipuri comune de tulburări de alimentație




Spatiu publicitar



Minim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
  • ➤ Local


    Două ambulanțe distruse de un copac, în fața Crucii Roșii Brașov


    Azi 10:18
  • ➤ Prima pagina


    Dimineața, pe stradă la Făgăraș


    O copilă și un bărbat au fost atacați de un urs


    Azi 10:08
  • ➤ Eveniment


    Nemulțumiri


    Protest sindical la Prefectură


    Azi 09:58
  • ➤ Eveniment


    Trei noi tronsoane din Autostrada Transilvania, scoase la licitație


    Azi 09:56
  • ➤ Eveniment


    RATBV găsește greu șoferi de autobuz


    Azi 09:55
  • ➤ Eveniment


    Ziua Armatei Române, sărbătorită de vînătorii de munte


    Azi 09:53
  • ➤ Eveniment


    În întîrziere


    Negocieri directe pentru deszăpezirea drumurilor din Brașov


    Azi 09:51
  • ➤ Eveniment


    Zece localități din județ nu au contracte de deszăpezire


    Azi 09:48
  • ➤ Eveniment


    AEP cere sprijinul cetățenilor pentru monografia primului Parlament al României Mari


    Azi 09:38
  • ➤ Actualitate


    Ziua Porților Deschise la Parchete


    Azi 09:36
  • ➤ National


    Senatorul PSD Eugen Teodorovici acuză


    Ministrul de Finanțe Ionuț Mișa „trebuie remaniat urgent“


    Azi 09:32
  • ➤ National


    Legea vaccinării, adoptată luni în plenul Senatului


    Azi 09:30
  • ➤ National


    Lia Olguța Vasilescu va fi forțată să demisioneze?


    Azi 09:28
  • ➤ National


    Senatul a prelungit termenul de dezbatere pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi


    Azi 09:26
  • ➤ Economic


    Situație greu de anticipat


    Cum se vor modifica salariile de la 1 ianuarie 2018


    Azi 09:23
  • ➤ Economic


    Indicele ROBOR la trei luni, la cea mai mare valoare din ultimii trei ani


    Azi 09:19
  • ➤ Economic


    Insolvențele firmelor și PFA-urilor au urcat cu 7,58%, în primele nouă luni


    Azi 09:17
  • ➤ Economic


    Românii pot recupera taxa auto chiar dacă și-au vîndut mașinile între timp


    Azi 09:16
  • ➤ Doctor


    Studiile confirmă


    Copiii care se joacă afară au ochi mai sănătoși


    Azi 09:14
  • ➤ Doctor


    Andiva creață, o plantă pentru hipertensivi


    Azi 09:11
  • ➤ Doctor


    10 motive să renunți la sutien


    Azi 09:09
  • ➤ Doctor


    Obsesii nesănătoase


    6 tipuri comune de tulburări de alimentație


    Azi 09:05
  • ➤ Doctor


    Brînza are și rol de antibiotic natural


    Azi 09:01
  • ➤ Doctor


    Nefumătorii trăiesc cu 8,5 ani mai mult


    Azi 09:00
  • ➤ Doctor


    Vopseaua de păr crește riscul de cancer la sîn


    Azi 08:59
  • ➤ Doctor


    Stresul, la fel de nesănătos ca grăsimile


    Azi 08:57
  • ➤ Life


    „În dar, de ziua ta“


    Andra vrea un tatuaj


    Azi 08:53
  • ➤ Life


    Iulia Vântur vrea să devină mamă


    Azi 08:51
  • ➤ Life


    Doinița Oancea, specialistă în chiuituri


    Azi 08:50
  • ➤ Life


    Ewan McGregor, divorț de 45 de milioane de dolari


    Azi 08:48
  • ➤ Cititori


    Cum se curăță mașina de spălat rufe


    Azi 08:46
  • ➤ Cititori


    SFAT EXPRES


    Curățenia de toamnă a autoturismului


    Azi 08:44
  • ➤ Sport


    SPORT FLASH


    Azi 08:39
  • ➤ Sport


    Simona Halep, start perfect la Turneul Campioanelor


    Azi 08:33
  • ➤ Sport


    Miskolc a cîștigat grupa C din Cupa Continentală de la Brașov


    Azi 08:30
  • ➤ Sport


    Liga I, etapa a 15-a


    Azi 08:28
  • ➤ Sport


    Sepsi Sf. Gheorghe are meci la Brașov cu CSU Craiova


    Azi 08:26
  • ➤ Sport


    Credit total pentru Florin Stîngă și jucători


    Azi 08:24
  • ➤ Sport


    Pachet de mușchi


    Ion Coman e noul golgheter al Ligii a 4-a Brașov


    Azi 08:22
  • ➤ Sport


    La ultimul mandat


    Gino Iorgulescu, reales în funcția de președinte al LPF


    Azi 08:18
  • ➤ National


    Senatul a adoptat proiectul privind reglementarea muncii de la distanță


    23.10.2017
  • ➤ Local


    Protest BNS față de măsura de transferare a contribuțiilor sociale de la angajator către angajat


    23.10.2017
  • ➤ Sport


    Turneul Campioanelor. Simona Halep o învinge în două seturi pe Caroline Garcia


    23.10.2017
  • ➤ Local


    UPDATE


    Eleva de 14 ani atacată de urs a fost salvată de vecini


    23.10.2017
  • ➤ Local


    #OamenidinUBER: Alin, omul care aduce zâmbete


    23.10.2017
  • ➤ Prima pagina


    Primul caz de deces la Brașov


    Asistentă medicală ucisă de rujeolă


    23.10.2017
  • ➤ Eveniment


    Mara Mareș este noul lider al Tineretului Național Liberal


    23.10.2017
  • ➤ Eveniment


    Șomerii nu s-au înghesuit la Bursa locurilor de muncă


    23.10.2017
  • ➤ Eveniment


    Spune ce vrei și ce crezi


    Dezbatere pe regulamentul de utilizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov


    23.10.2017
  • ➤ Actualitate


    Eroi printre noi


    Bărbat salvat de un jandarm și un avocat, în sala de judecată


    23.10.2017
  • Cele mai noi articole
    Articolul anterior


    Îți faci ochi albaștri în doar 20 de secunde

    Articolul următor


    Zece motive să mănînci cartofi după pofta inimii

    Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
    (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
    Siteuri partenere:
    AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
    | | |
    © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 19.769 milisecunde, încărcat în milisecunde