Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Silvoterapie


Copacii sînt doctori iscusiți

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 23.08.2011
• Energia anumitor specii de arbori ne poate oferi liniște sufletească și sănătate

Pădurea este un medic desăvîrșit. Ne oferă umbră în zilele caniculare, liniște, oxigen, vapori cu rol terapeutic, frunze, fructe, flori și scoarță din care putem prepara remedii. Dar copacii ne vindecă și prin simpla lor prezență. Stînd sub ramurile unui arbore, primim un anumit tip de energie care acționează asupra diferitelor organe, reglîndu-le funcțiile. Metoda se numește silvoterapie și este cunoscută încă din antichitate. Copacoterapia este recomandată atît omului sănătos, pentru întărirea organismului, combaterea oboselii și a stresului, cît și celui bolnav. Iată cîțiva arbori-medici care ne vindecă prin simpla lor prezență.

Sprijiniți-vă de copaci!

Unii arbori ne atrag, alții ne produc emoții negative. Fiecare dintre noi își poate găsi copacul care i se potrivește, a cărui energie o va resimți și astfel îi va fi de folos. Tehnicile moderne de măsurare au pus în evidență o activitate bioenergetică deosebit de intensă în interiorul ecosistemelor împădurite, astfel încît silvoterapia începe să fie recunoscută ca o metodă eficientă și gratuită de tratament. Efectele revigorante ale pădurii pot fi constatate atunci cînd, după o drumeție de 3-4 kilometri prin pădure, sîntem mai odihniți decît înainte de a depune acest efort. Silvoterapia are efecte tămăduitoare, dar și preventive în bolile nervoase, surmenaj, astenie, hipertensiune arterială, obezitate, insomnie, bronșită cronică, astm bronșic. Ca orice organism viu, fiecare arbore are un bioritm al său, cu ore de repaus și ore de maximă activitate biologică. În perioadele în care activitatea lor e mai intensă, arborii au efecte terapeutice maxime. Energia pozitivă este proprie mesteacănului, stejarului, pinului, castanului, arțarului, teiului, frasinului, salciei. Acești arbori ne alimentează cu energia lor vitală, motiv pentru care îi întîlnim frecvent în preajma locuințelor. Arborii cu energie negativă sînt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul, arinul. Absorb energia din corpul omului și, odată cu ea, extrag și durerea, eliminînd astfel din organism energia dăunătoare.
Pentru a ne reface din punct de vedere energetic și emoțional, vom alege doar copacii sănătoși, cu scoarța fără umflături sau cicatrice. Nu trebuie decît să stăm cîteva minute sub un copac, la anumite ore și chiar să ne lipim de trunchiul lui.

Mesteacănul absoarbe supărarea

Dendroterapia (silvoterapia, copacoterapia) nu are aceleași efecte în toate regiunile globului și în toate perioadele anului. Iarna, potențialul energetic scade pînă la 50-70% la copacii cărora le cad frunzele, iar la cei care sînt tot timpul verzi, se micșorează cu 15-25%. Se spune că fiecare om are copacul lui, de care se simte atașat. Este acel arbore față de care simțim o stare de simpatie și de bine. Alții îl identifică prin metoda biolocației (nuielușa de alun). Fiecare specie de copac are proprietățile sale terapeutice asupra organismelor vii, dar se influențează și între ele. Acolo unde plopul crește lîngă un mesteacăn, vom vedea că, pe partea dispre plop, ramurile mesteacănului sînt mai puține, iar celelalte sînt întinse în partea opusă. Acestea deoarece energia plopului paralizează energia mesteacănului. Mesteacănul are o energie blîndă, cu efect liniștitor. Este un arbore căutat mai ales pentru descărcarea supărărilor, a stresului. Cine se lipește de trunchiul mesteacănului și zăbovește așa preț de cîteva minute, va pleca mai ușurat sufletește. Perioada de vîrf a acestui copac este dimineața, între orele 4 și 8. Mesteacănul are acțiune diuretică, antiinflamatorie, bacteriostatică, stimulator al secreției gastrice, bilei și fermenților digestivi, favorizează eliminarea acidului uric și a colesterolului, se pare că are puterea de a dizolva pietrele la rinichi. Seva mesteacănului are cea mai mare putere terapeutică. Scoarța lui este febrifugă. Infuziile din frunze de mesteacîn sînt eficace contra gutei și reumatismului. Mesteacănul, indiferent de specie, este perfect pentru reglarea sistemului nervos, detoxifiere și sporirea imunității. Frunzele stimulează creșterea părului, reglează circulația sanguină periferică, purifică pielea.

Stejarul, copacul inimii

Stejarul este în repaus între orele 14 și 16, mai activ fiind între orele 21 și 3 dimineața. Energia stejarului este puternică, de aceea, persoanelor agitate, nervoase nu li se recomandă să stea prea mult în preajma stejarului. În prealabil, se pot odihni sub un plop tremurător, pentru a se liniști, apoi se pot apropia de stejar, pentru a absorbi energia acestui copac. Stejarul vindecă și prin compoziția scoarței, a frunzelor și a substanțelor volatile emanate. Un singur hectar de pădure de stejar răspîndește în atmosferă circa două kilograme de substanțe (supranumite antibioticele pădurii) care constituie un excelent filtru antibacterian. Inima este influențată pozitiv de prezența stejarului, scade tensiunea arterială, ameliorează somnul și oxigenarea sanguină. Specialiștii au constatat că, în localitățile aflate în preajma pădurilor de stejar, afecțiunile cardio-vasculare sînt o raritate. Încă din cele mai vechi timpuri s-a observat că ostașii care se așezau sub stejari după un marș istovitor, își refăceau forțele mai repede. Contactul cu un stejar este folositor în astenie, acționează asupra aparatului genito-urinar și e revitalizant pentru persoanele în vîrstă. Coaja și ghinda de stejar au proprietăți tonice, antifebrile, antiseptice la nivelul florei microbiene intestinale, fiind eficiente în diaree, dizenterie, în combaterea viermilor intestinali. Pudra de scoarță oprește hemoragiile nazale. Băile din frunze de stejar aduc vindecare în diverse boli ale pielii, de la ulcerații, degerături și pînă la afecțiunile hemoroidale și transpirație excesivă a picioarelor și a mîinilor.

Pinul ușurează respirația

Pinul, la fel ca toate coniferele, este în permanență activ și are o energie puternică. Este capabil să preia orice depresie sau șoc emoțional. Fitoncidele pe care le emană pinul distrug bacilul Koch, agentul cauzal al tuberculozei, iar cele ale molidului distrug agentul care cauzează difterie. Pădurile de pin, situate la o mare altitudine, conferă o stare de solitudine, de izolare, de revelație interioară și sînt recomandate de psihologi persoanelor cu o puternică forță interioară, dar sînt contraindicate celor anxioase. Pinul este indicat în bronșite, fluidificînd secrețiile bronșice și calmînd tusea, e util în cistite, pielite, uretrite, vaginite, afecțiuni reumatismale, gută, arsuri solare, efectele fiind resimțite mai intens în luna mai, cînd pinul înmugurește. Extractele din rășini sînt eficace contra reumatismului, gutei și a bolilor de piele. Bradul are efect balsamic, decongestionant, antiseptic, fiind folositor în tratarea afecțiunilor respiratorii, e sedativ, fiind recomandat în afecțiuni nervoase și neurologice, îmbunătățește circulația cerebrală, acționează pozitiv în afecțiuni endocrine, stimulează hematopoieza. Perioada cea mai activă a bradului este în timpul înmuguririi (începutul lui iunie).
Arțarul este activ între orele 6 și 9. Energia lui reechilibrează organismul din punct de vedere energetic. De asemenea, deochiul este cel mai bine alungat sub coroana unui arțar. Frunzele de arțar erau folosite pentru colorarea țesăturilor în negru. Ceaiul de frunze de arțar calmează durerile de gută. Sau se strivesc și se aplică pe locul dureros, sub formă de cataplasme. Medicina naturistă recomandă vinul de arțar în dureri, gută, inflamații articulare, înțepături de insecte, reumatism.

Foioasele reglează sistemul endocrin

Frasinul purifică foarte bine cîmpul energetic și redresează psihicul. Sub frasin este recomandat să medităm, deoarece ne susține atenția concentrată. Cele mai bune ore sînt între 10 și 12. Foarte mult timp i s-a atribuit acestui copac puteri magice, datorită calităților sale curative. Ajută în lupta contra gutei și a durerilor în colici renale. Semințele sînt renumite pentru acțiunea diuretică și afrodisiacă, iar scoarța ramurilor este febrifugă. Mugurii scad colesterolul, frunzele ajută la îndepărtarea edemelor și a celulitei. Studii de specialitate arată că efectul vizual al frunzelor foioaselor mișcate de vînt au un impact puternic la nivelul creierului și al epifizei, cu consecințe ameliorative asupra psihicului, metabolismului și a sistemului endocrin.
Ulmul e recomandat în afecțiunile pielii. Frunzele sale au o remarcabilă putere cicatrizantă și antiinflamatoare. Scoarța se folosește la fabricarea medicamentelor contra hidropiziei, dermatrozelor și reumatismului. Ceaiul din frunze de ulm ajută la protejarea învelișului stomacului, deoarece conține un agent antiulcer foarte puternic.
Mălinul e diuretic și e recomandat contra inflamațiilor căilor urinare, contra gutei și artritei.
Fagul are o scoarță cu proprietăți astringente și antiseptice. Foarte eficace pentru dezinfectarea plămînilor, ea se folosește în diferite siropuri.
Plimbările în jurul salcîmilor înfloriți (mai-iunie) au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorită uleiului eteric din parfumul florilor.

Sub castani, sporește imaginația

Castanul sălbatic este activ energetic între orele 12 și 14. Acest copac stimulează fantezia, dar exagerarea contactului cu castanul poate duce la halucinații. De-a lungul secolelor, țăranii utilizau făina de castan pentru a face pîine. Frunzele castanului dezvoltă o acțiune sedativă asupra organelor respiratorii și pot vindeca bronșitele și reumatismul. Folosită ca infuzie, scoarța are proprietatea de a scădea temperatura. Indiferent dacă este sălbatic sau comestibil, acest arbore reduce durerea și inflamația, îmbunătățește circulația periferică, împiedică multiplicarea germenilor. Este indicată plimbarea pe sub castani celor aflați în convalescență. Credința populară spune că acela care poartă în buzunare castane este ferit de dureri reumatice.
Teiul dă o senzație de căldură și pace, fiind puternic activ între orele 1 și 5. Influența lui e mai mare în perioada în care e înflorit. Numit și copacul uitării, este folositor în insomnie, afecțiuni respiratorii, are efect antispastic, sudorific, calmează colicile abdominale ale bebelușilor, stimulează evacuarea vezicii biliare, e un bun calmant în conjunctivite, cearcăne, erupții cutanate. Baia cu flori de tei este reconfortantă. Teiul are efect hipotensiv, fiind un excelent remediu contra stresului și a oboselii. În antichitate, bolnavilor de epilepsie li se recomanda să doarmă la umbra teilor înfloriți.
Arinul rămîne în repaus între orele 0 și 3, în rest este în permanență activ. Energia arinului este negativă, deci nu trebuie să ne sprijinim de acest copac. Dar, dacă aplicăm o bucățică de lemn de arin în zona ficatului, scăpăm de criza biliară. Totodată, arinul ne ajută să ne eliberăm de durerile sufletești, iar frunzele lui aplicate pe locul dureros, ajută în reumatism.

Plopul îți dă energie, apoi ți-o ia

Plopul are activitate maximă între orele 14 și 17. Acest copac mobilizează forțele din noi. Dacă îmbrățișăm plopul pentru cîteva minute, scăpăm de oboseală. Dar nu este bine să exageram, deoarece se produce un retur al energiei, ceea ce dă senzația de amețeală. Plopul tremurător are renumele de vampir energetic, aspirînd energia celor ce stau în preajma lui mai mult de 10 minute. Mai ales între orele 13 și 16. Totuși, a sta sub acest copac cîteva minute poate fi benefic, deoarece va extrage din organismul nostru stresul și surplusul de energie dăunătoare. În doar 10 minute, lipind de obraz o crenguță de plop tremurător, putem scăpa de durerea de măsele. De fapt, alină orice durere, în afară de cele de cap și crizele cardiace. În tradiția populară, plopul a reprezentat un simbol al vitejiei, iar mugurii de plop purtați în dreptul inimii aduceau alinare celor răniți în dragoste. Plopul are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, e util în afecțiuni reumatismale, dermatologice (arsuri, plăgi, dermatoze), respiratorii (bronșite acute, tuse) renale.
Salcia se odihnește între 1 și 2 și e maxim activă între 17 și 20. Are efect calmant, relaxant. În preajma salciei trec senzațiile de furie și oboseală. Salcia este capabilă să ne scape de durerile de cap și să readucă armonia în întregul organism. În general, este un bun analgezic. Salicina conținută de frunzele și scoarța salciei este precursorul aspirinei de astăzi. Încă din antichitate se cunoșteau calitățile sale de a reduce febra și durerea. Mugurii au efect sedativ. Salcia e bună contra reumatismului, a transpirației picioarelor, stomatită, dureri musculare, insomnie. Decoctul din frunze de salcie ameliorează durerile și duce la vindecarea bătăturilor.

De ce avem nevoie de silvoterapie?

Silvoterapia este utilă tuturor acelora care din diferite motive înregistrează deficiențe în oxigenarea plămînilor. Dar și celor care vor să respire o gură de aer curat. Pădurile degajă un aer de o deosebită puritate, chiar și atunci cînd sînt în imediata apropiere a orașelor, a fabricilor sau a străzilor cu trafic rutier intens. Aerul din pădure conține ioni negativi de oxigen, considerați adevărate „vitamine ale aerului“ care activează circulația sîngelui, creșsc numărul globulelor roșii, ușurează respirația și favorizează somnul. De asemenea, stimulează toate funcțiile organelor și contribuie la întîrzierea îmbătrînirii. Pădurea reprezintă și un excelent mediu pentru mișcare, dar și oaza de liniște în care putem evada din lumea zgomotoasă. Pădurile joase sînt cele mai vesele și au efect stimulativ, recreativ, relaxant, în timp ce pădurile din zonele înalte de brad, molid, sînt mai tăcute, induc o stare de liniște, calm profund lăuntric, fiind recomandate persoanelor stresate care s-au confruntat o perioadă de timp cu o stare de tensiune psihică. Pădurea e un magnet verde pentru cei ce vor să-și încarce bateriile, dar numai dacă o străbatem la pas. Mersul cu bicicleta sau sporturile cu motor nu sînt practici ale silvoterapiei, nu fac decît să tulbure armonia naturii și să deranjeze atît viețuitoarele pădurii cît și pe oamenii care caută pacea, armonia și sănătatea oferită de copaci, acești psihologi și doctori fără egal.

Pomi vindecători

• Cireș și vișin: tratarea afecțiunilor cardiace, a diareei, a litiazelor renale.
• Dud: calități laxative, antiscorbutice, depurative și tonice.
• Gutui: calmează tusea, diareea, indicat și în insuficiență cardiacă.
• Piersic: bun în caz de reumatism.
• Măslin: scade febra, vindecă hipertensiunea, malaria și diabetul.
• Alun: efecte în tulburările de circulație la nivelul picioarelor.
• Nuc: proprietăți tonifiante, astringente, hipoglicemiante, depurative și vermifuge.
• Păr: calități dezinfectante, astingente, diuretice, antiinflamatoare, sedative, dizolvă calculii renali.
• Prun: acțiune diuretică, febrifugă, laxativă și vermifugă.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Sport


  Cazul de dopaj de la Corona Brașov se extinde și la hochei! Cristi Balaj: A apărut și disciplina hochei în discuție


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Decizie definitivă! Corona Brașov a fost retrogradată din Liga Națională!


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a câștigat amicalul cu ACS Kids Tâmpa U19


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Airbus Helicopters România, contract pentru mentenanța elicopterelor Armatei Bulgariei


  23.01.2020
 • ➤ Local


  La Colegiul Titulescu, elevii învață la cursul ProtoShop Live design de produs pentru clienți reali


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep e în turul 3 la Australian Open. Victorie în două seturi cu britanica Harriet Dart


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Locuri de vis


  9 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pregătește-te de sezonul estival


  Dantela, întotdeauna alegerea perfectă


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Îți lasă gura apă


  Galaktoboureko, plăcinta zeilor


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Top 4


  Cele mai periculoase animale de pe Terra omoară 1 milion de oameni pe an


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Caruselul succesului


  Cum a intrat Lady Gaga în faliment


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Berlinala 2020


  Radu Jude, primul regizor român cu trei producții în festival


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Când apare noul serial House of Dragons


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Și-a acceptat vârsta


  Sandra Bullock e fericită


  23.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  Pe drumuri ocolite între Câmpina și Brașov


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Investiții


  Spitalul din Zărnești, aparatură și echipamente de ultimă generație


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria Făgăraș, la a doua ediție de bugetare participativă


  23.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Cabana de la Plaiul Foii va fi modernizată


  23.01.2020
 • ➤ Week-end


  Invitații


  Unde ieșim în weekendul Micii Uniri


  23.01.2020
 • ➤ National


  I se fâlfâie de lege


  CCR: Alegerea lui Meleșcanu la șefia Senatului e neconstituțională


  23.01.2020
 • ➤ National


  Cetățenii cu viza de flotant într-o localitate nu pot vota acolo


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Frumusețea, din genă


  Mihaela Rădulescu este leit mama ei


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Smiley se mută la Los Angeles


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Pamela Anderson a ajuns la soțul 5


  23.01.2020
 • ➤ Life


  Augustin Viziru va fi tată pentru prima oară


  23.01.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Consumul de combustibil


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, victorie în primul amical din 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  JOT2020


  Campionii olimpici cer o pistă de bob în România


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Gigi Becali, despre transferul lui Chipciu la CFR Cluj


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Simona Halep vs. Harriet Dart, la Australian Open


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Cupa Mondială de sărituri cu schiurile - Râșnov 2020


  23.01.2020
 • ➤ Sport


  Absolventă a cursului Master Coach


  Mariana Tîrcă revine în antrenorat


  23.01.2020
 • ➤ Local


  Muzicieni brașoveni, în epicentrul epidemiei din China


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov, amical cu nouă goluri la Vulcan


  22.01.2020
 • ➤ Sport


  ACS SR Brașov a luat un jucător de la Sepsi OSK 2 l Marin Barbu: „Nu e rău copilul“


  22.01.2020
 • ➤ Local


  CCR: Teodor Meleșcanu nu a fost ales legal președintele Senatului


  22.01.2020
 • ➤ Local


  A fost inaugurată Unitatea Medicală Mobilă aSpitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Local


  Nominalizări pentru „Premiile Anului în Cultur㔠la Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Respectă și vei fi respectat!


  22.01.2020
 • ➤ Prima pagina


  O brașoveancă va fi procurorul general al României


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Merge greu


  Lucrările la pasajul Fartec trebuie să fie gata în prima jumătate a anului


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat 3 milioane de lei pentru tratamente medicale în străinătate


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Compania Apa înlocuiește țevile vechi de 40 de ani de pe b-dul Saturn


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Explozie într-un bloc din Brașov


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  60.000 de lei lunar, pentru stimulentele salariale în spitalele brașovene


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Peste 200 de elevi în învățământul dual, la Săcele


  22.01.2020
 • ➤ Eveniment


  Ervin Albu, candidatul PNL la Primăria Codlea


  22.01.2020
 • ➤ Actualitate


  Noi cazuri de gripă, confirmate în județul Brașov


  22.01.2020
 • ➤ National


  Întâi bani și pe urmă dreptate


  Blocaj în sălile de judecată


  22.01.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Stetoscop

  Articolul următor


  14 secrete în miezul de pepene

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 27.796 milisecunde, încărcat în milisecunde