Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Doctor
Publicitate

Silvoterapie


Copacii sînt doctori iscusiți

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 23.08.2011
• Energia anumitor specii de arbori ne poate oferi liniște sufletească și sănătate

Pădurea este un medic desăvîrșit. Ne oferă umbră în zilele caniculare, liniște, oxigen, vapori cu rol terapeutic, frunze, fructe, flori și scoarță din care putem prepara remedii. Dar copacii ne vindecă și prin simpla lor prezență. Stînd sub ramurile unui arbore, primim un anumit tip de energie care acționează asupra diferitelor organe, reglîndu-le funcțiile. Metoda se numește silvoterapie și este cunoscută încă din antichitate. Copacoterapia este recomandată atît omului sănătos, pentru întărirea organismului, combaterea oboselii și a stresului, cît și celui bolnav. Iată cîțiva arbori-medici care ne vindecă prin simpla lor prezență.

Sprijiniți-vă de copaci!

Unii arbori ne atrag, alții ne produc emoții negative. Fiecare dintre noi își poate găsi copacul care i se potrivește, a cărui energie o va resimți și astfel îi va fi de folos. Tehnicile moderne de măsurare au pus în evidență o activitate bioenergetică deosebit de intensă în interiorul ecosistemelor împădurite, astfel încît silvoterapia începe să fie recunoscută ca o metodă eficientă și gratuită de tratament. Efectele revigorante ale pădurii pot fi constatate atunci cînd, după o drumeție de 3-4 kilometri prin pădure, sîntem mai odihniți decît înainte de a depune acest efort. Silvoterapia are efecte tămăduitoare, dar și preventive în bolile nervoase, surmenaj, astenie, hipertensiune arterială, obezitate, insomnie, bronșită cronică, astm bronșic. Ca orice organism viu, fiecare arbore are un bioritm al său, cu ore de repaus și ore de maximă activitate biologică. În perioadele în care activitatea lor e mai intensă, arborii au efecte terapeutice maxime. Energia pozitivă este proprie mesteacănului, stejarului, pinului, castanului, arțarului, teiului, frasinului, salciei. Acești arbori ne alimentează cu energia lor vitală, motiv pentru care îi întîlnim frecvent în preajma locuințelor. Arborii cu energie negativă sînt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul, arinul. Absorb energia din corpul omului și, odată cu ea, extrag și durerea, eliminînd astfel din organism energia dăunătoare.
Pentru a ne reface din punct de vedere energetic și emoțional, vom alege doar copacii sănătoși, cu scoarța fără umflături sau cicatrice. Nu trebuie decît să stăm cîteva minute sub un copac, la anumite ore și chiar să ne lipim de trunchiul lui.

Mesteacănul absoarbe supărarea

Dendroterapia (silvoterapia, copacoterapia) nu are aceleași efecte în toate regiunile globului și în toate perioadele anului. Iarna, potențialul energetic scade pînă la 50-70% la copacii cărora le cad frunzele, iar la cei care sînt tot timpul verzi, se micșorează cu 15-25%. Se spune că fiecare om are copacul lui, de care se simte atașat. Este acel arbore față de care simțim o stare de simpatie și de bine. Alții îl identifică prin metoda biolocației (nuielușa de alun). Fiecare specie de copac are proprietățile sale terapeutice asupra organismelor vii, dar se influențează și între ele. Acolo unde plopul crește lîngă un mesteacăn, vom vedea că, pe partea dispre plop, ramurile mesteacănului sînt mai puține, iar celelalte sînt întinse în partea opusă. Acestea deoarece energia plopului paralizează energia mesteacănului. Mesteacănul are o energie blîndă, cu efect liniștitor. Este un arbore căutat mai ales pentru descărcarea supărărilor, a stresului. Cine se lipește de trunchiul mesteacănului și zăbovește așa preț de cîteva minute, va pleca mai ușurat sufletește. Perioada de vîrf a acestui copac este dimineața, între orele 4 și 8. Mesteacănul are acțiune diuretică, antiinflamatorie, bacteriostatică, stimulator al secreției gastrice, bilei și fermenților digestivi, favorizează eliminarea acidului uric și a colesterolului, se pare că are puterea de a dizolva pietrele la rinichi. Seva mesteacănului are cea mai mare putere terapeutică. Scoarța lui este febrifugă. Infuziile din frunze de mesteacîn sînt eficace contra gutei și reumatismului. Mesteacănul, indiferent de specie, este perfect pentru reglarea sistemului nervos, detoxifiere și sporirea imunității. Frunzele stimulează creșterea părului, reglează circulația sanguină periferică, purifică pielea.

Stejarul, copacul inimii

Stejarul este în repaus între orele 14 și 16, mai activ fiind între orele 21 și 3 dimineața. Energia stejarului este puternică, de aceea, persoanelor agitate, nervoase nu li se recomandă să stea prea mult în preajma stejarului. În prealabil, se pot odihni sub un plop tremurător, pentru a se liniști, apoi se pot apropia de stejar, pentru a absorbi energia acestui copac. Stejarul vindecă și prin compoziția scoarței, a frunzelor și a substanțelor volatile emanate. Un singur hectar de pădure de stejar răspîndește în atmosferă circa două kilograme de substanțe (supranumite antibioticele pădurii) care constituie un excelent filtru antibacterian. Inima este influențată pozitiv de prezența stejarului, scade tensiunea arterială, ameliorează somnul și oxigenarea sanguină. Specialiștii au constatat că, în localitățile aflate în preajma pădurilor de stejar, afecțiunile cardio-vasculare sînt o raritate. Încă din cele mai vechi timpuri s-a observat că ostașii care se așezau sub stejari după un marș istovitor, își refăceau forțele mai repede. Contactul cu un stejar este folositor în astenie, acționează asupra aparatului genito-urinar și e revitalizant pentru persoanele în vîrstă. Coaja și ghinda de stejar au proprietăți tonice, antifebrile, antiseptice la nivelul florei microbiene intestinale, fiind eficiente în diaree, dizenterie, în combaterea viermilor intestinali. Pudra de scoarță oprește hemoragiile nazale. Băile din frunze de stejar aduc vindecare în diverse boli ale pielii, de la ulcerații, degerături și pînă la afecțiunile hemoroidale și transpirație excesivă a picioarelor și a mîinilor.

Pinul ușurează respirația

Pinul, la fel ca toate coniferele, este în permanență activ și are o energie puternică. Este capabil să preia orice depresie sau șoc emoțional. Fitoncidele pe care le emană pinul distrug bacilul Koch, agentul cauzal al tuberculozei, iar cele ale molidului distrug agentul care cauzează difterie. Pădurile de pin, situate la o mare altitudine, conferă o stare de solitudine, de izolare, de revelație interioară și sînt recomandate de psihologi persoanelor cu o puternică forță interioară, dar sînt contraindicate celor anxioase. Pinul este indicat în bronșite, fluidificînd secrețiile bronșice și calmînd tusea, e util în cistite, pielite, uretrite, vaginite, afecțiuni reumatismale, gută, arsuri solare, efectele fiind resimțite mai intens în luna mai, cînd pinul înmugurește. Extractele din rășini sînt eficace contra reumatismului, gutei și a bolilor de piele. Bradul are efect balsamic, decongestionant, antiseptic, fiind folositor în tratarea afecțiunilor respiratorii, e sedativ, fiind recomandat în afecțiuni nervoase și neurologice, îmbunătățește circulația cerebrală, acționează pozitiv în afecțiuni endocrine, stimulează hematopoieza. Perioada cea mai activă a bradului este în timpul înmuguririi (începutul lui iunie).
Arțarul este activ între orele 6 și 9. Energia lui reechilibrează organismul din punct de vedere energetic. De asemenea, deochiul este cel mai bine alungat sub coroana unui arțar. Frunzele de arțar erau folosite pentru colorarea țesăturilor în negru. Ceaiul de frunze de arțar calmează durerile de gută. Sau se strivesc și se aplică pe locul dureros, sub formă de cataplasme. Medicina naturistă recomandă vinul de arțar în dureri, gută, inflamații articulare, înțepături de insecte, reumatism.

Foioasele reglează sistemul endocrin

Frasinul purifică foarte bine cîmpul energetic și redresează psihicul. Sub frasin este recomandat să medităm, deoarece ne susține atenția concentrată. Cele mai bune ore sînt între 10 și 12. Foarte mult timp i s-a atribuit acestui copac puteri magice, datorită calităților sale curative. Ajută în lupta contra gutei și a durerilor în colici renale. Semințele sînt renumite pentru acțiunea diuretică și afrodisiacă, iar scoarța ramurilor este febrifugă. Mugurii scad colesterolul, frunzele ajută la îndepărtarea edemelor și a celulitei. Studii de specialitate arată că efectul vizual al frunzelor foioaselor mișcate de vînt au un impact puternic la nivelul creierului și al epifizei, cu consecințe ameliorative asupra psihicului, metabolismului și a sistemului endocrin.
Ulmul e recomandat în afecțiunile pielii. Frunzele sale au o remarcabilă putere cicatrizantă și antiinflamatoare. Scoarța se folosește la fabricarea medicamentelor contra hidropiziei, dermatrozelor și reumatismului. Ceaiul din frunze de ulm ajută la protejarea învelișului stomacului, deoarece conține un agent antiulcer foarte puternic.
Mălinul e diuretic și e recomandat contra inflamațiilor căilor urinare, contra gutei și artritei.
Fagul are o scoarță cu proprietăți astringente și antiseptice. Foarte eficace pentru dezinfectarea plămînilor, ea se folosește în diferite siropuri.
Plimbările în jurul salcîmilor înfloriți (mai-iunie) au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorită uleiului eteric din parfumul florilor.

Sub castani, sporește imaginația

Castanul sălbatic este activ energetic între orele 12 și 14. Acest copac stimulează fantezia, dar exagerarea contactului cu castanul poate duce la halucinații. De-a lungul secolelor, țăranii utilizau făina de castan pentru a face pîine. Frunzele castanului dezvoltă o acțiune sedativă asupra organelor respiratorii și pot vindeca bronșitele și reumatismul. Folosită ca infuzie, scoarța are proprietatea de a scădea temperatura. Indiferent dacă este sălbatic sau comestibil, acest arbore reduce durerea și inflamația, îmbunătățește circulația periferică, împiedică multiplicarea germenilor. Este indicată plimbarea pe sub castani celor aflați în convalescență. Credința populară spune că acela care poartă în buzunare castane este ferit de dureri reumatice.
Teiul dă o senzație de căldură și pace, fiind puternic activ între orele 1 și 5. Influența lui e mai mare în perioada în care e înflorit. Numit și copacul uitării, este folositor în insomnie, afecțiuni respiratorii, are efect antispastic, sudorific, calmează colicile abdominale ale bebelușilor, stimulează evacuarea vezicii biliare, e un bun calmant în conjunctivite, cearcăne, erupții cutanate. Baia cu flori de tei este reconfortantă. Teiul are efect hipotensiv, fiind un excelent remediu contra stresului și a oboselii. În antichitate, bolnavilor de epilepsie li se recomanda să doarmă la umbra teilor înfloriți.
Arinul rămîne în repaus între orele 0 și 3, în rest este în permanență activ. Energia arinului este negativă, deci nu trebuie să ne sprijinim de acest copac. Dar, dacă aplicăm o bucățică de lemn de arin în zona ficatului, scăpăm de criza biliară. Totodată, arinul ne ajută să ne eliberăm de durerile sufletești, iar frunzele lui aplicate pe locul dureros, ajută în reumatism.

Plopul îți dă energie, apoi ți-o ia

Plopul are activitate maximă între orele 14 și 17. Acest copac mobilizează forțele din noi. Dacă îmbrățișăm plopul pentru cîteva minute, scăpăm de oboseală. Dar nu este bine să exageram, deoarece se produce un retur al energiei, ceea ce dă senzația de amețeală. Plopul tremurător are renumele de vampir energetic, aspirînd energia celor ce stau în preajma lui mai mult de 10 minute. Mai ales între orele 13 și 16. Totuși, a sta sub acest copac cîteva minute poate fi benefic, deoarece va extrage din organismul nostru stresul și surplusul de energie dăunătoare. În doar 10 minute, lipind de obraz o crenguță de plop tremurător, putem scăpa de durerea de măsele. De fapt, alină orice durere, în afară de cele de cap și crizele cardiace. În tradiția populară, plopul a reprezentat un simbol al vitejiei, iar mugurii de plop purtați în dreptul inimii aduceau alinare celor răniți în dragoste. Plopul are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, e util în afecțiuni reumatismale, dermatologice (arsuri, plăgi, dermatoze), respiratorii (bronșite acute, tuse) renale.
Salcia se odihnește între 1 și 2 și e maxim activă între 17 și 20. Are efect calmant, relaxant. În preajma salciei trec senzațiile de furie și oboseală. Salcia este capabilă să ne scape de durerile de cap și să readucă armonia în întregul organism. În general, este un bun analgezic. Salicina conținută de frunzele și scoarța salciei este precursorul aspirinei de astăzi. Încă din antichitate se cunoșteau calitățile sale de a reduce febra și durerea. Mugurii au efect sedativ. Salcia e bună contra reumatismului, a transpirației picioarelor, stomatită, dureri musculare, insomnie. Decoctul din frunze de salcie ameliorează durerile și duce la vindecarea bătăturilor.

De ce avem nevoie de silvoterapie?

Silvoterapia este utilă tuturor acelora care din diferite motive înregistrează deficiențe în oxigenarea plămînilor. Dar și celor care vor să respire o gură de aer curat. Pădurile degajă un aer de o deosebită puritate, chiar și atunci cînd sînt în imediata apropiere a orașelor, a fabricilor sau a străzilor cu trafic rutier intens. Aerul din pădure conține ioni negativi de oxigen, considerați adevărate „vitamine ale aerului“ care activează circulația sîngelui, creșsc numărul globulelor roșii, ușurează respirația și favorizează somnul. De asemenea, stimulează toate funcțiile organelor și contribuie la întîrzierea îmbătrînirii. Pădurea reprezintă și un excelent mediu pentru mișcare, dar și oaza de liniște în care putem evada din lumea zgomotoasă. Pădurile joase sînt cele mai vesele și au efect stimulativ, recreativ, relaxant, în timp ce pădurile din zonele înalte de brad, molid, sînt mai tăcute, induc o stare de liniște, calm profund lăuntric, fiind recomandate persoanelor stresate care s-au confruntat o perioadă de timp cu o stare de tensiune psihică. Pădurea e un magnet verde pentru cei ce vor să-și încarce bateriile, dar numai dacă o străbatem la pas. Mersul cu bicicleta sau sporturile cu motor nu sînt practici ale silvoterapiei, nu fac decît să tulbure armonia naturii și să deranjeze atît viețuitoarele pădurii cît și pe oamenii care caută pacea, armonia și sănătatea oferită de copaci, acești psihologi și doctori fără egal.

Pomi vindecători

• Cireș și vișin: tratarea afecțiunilor cardiace, a diareei, a litiazelor renale.
• Dud: calități laxative, antiscorbutice, depurative și tonice.
• Gutui: calmează tusea, diareea, indicat și în insuficiență cardiacă.
• Piersic: bun în caz de reumatism.
• Măslin: scade febra, vindecă hipertensiunea, malaria și diabetul.
• Alun: efecte în tulburările de circulație la nivelul picioarelor.
• Nuc: proprietăți tonifiante, astringente, hipoglicemiante, depurative și vermifuge.
• Păr: calități dezinfectante, astingente, diuretice, antiinflamatoare, sedative, dizolvă calculii renali.
• Prun: acțiune diuretică, febrifugă, laxativă și vermifugă.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Doctor
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Allen Coliban: Brașov, orașul de la munte unde 40% din locuitori nu au acces la spații verzi


  Azi 15:04
 • ➤ National


  Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru învățământul online în anul școlar 2020-2021


  Azi 14:45
 • ➤ Comunicate


  POLIȚIA BRAȘOV


  Nu le dați ocazia infractorilor să acționeze!


  Azi 14:06
 • ➤ Știri Brasov


  La mulți ani, Octav Bjoza!


  Azi 13:05
 • ➤ Știri Brasov


  1215 noi cazuri de coronavirus depistate în România, doar 27 la Brașov


  Azi 12:57
 • ➤ Prima pagină


  Iar „adunăm“ singurele 15 paturi ATI din Brașov


  Azi 09:35
 • ➤ Eveniment


  Cifre grele


  43% din pacienții care au ajuns la Secția ATI COVID din Brașov au murit


  Azi 09:31
 • ➤ Eveniment


  „Smart-City“


  Primii senzori pentru măsurarea calității aerului în Brașov


  Azi 09:25
 • ➤ Eveniment


  Ialomițianu și Căncescu, de la suduieli, la o „echipă pentru Brașov”


  Azi 09:19
 • ➤ Actualitate


  Coronavirusul, sub control?


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  Azi 09:08
 • ➤ Actualitate


  Dosarul 10 August: Curtea de Apel și-a declinat competența


  Azi 09:05
 • ➤ Doctor


  10 afecțiuni care pot cauza dureri în piept


  Azi 09:01
 • ➤ Doctor


  TERAPII


  Ceaiul boldo: medicament natural pentru ficat


  Azi 08:56
 • ➤ Doctor


  Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici


  Azi 08:51
 • ➤ Doctor


  Detox cu ceai de sunătoare, păpădie și gălbenele


  Azi 08:47
 • ➤ Life


  „Libelula” nu stă degeaba


  Iubita lui Speak s-a lansat în afaceri


  Azi 08:40
 • ➤ Life


  Ana Baniciu s-a pus pe zugrăvit


  Azi 08:36
 • ➤ Life


  Irina Rimes, surpriză în vârful muntelui


  Azi 08:31
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi utile pentru decorarea casei


  Azi 08:29
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Medicamentele anti colesterol sunt toxice pentru ficat?


  Azi 08:25
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:22
 • ➤ Sport


  După Praga, Halep va decide dacă joacă la US Open


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Brașovul va avea două echipe U16 în sezonul viitor al Ligii Elitelor


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  FOTBAL – CUPELE EUROPENE


  Dinamo Zagreb, în calea CFR-ului către grupele Champions League


  Azi 08:10
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de adevăr


  Azi 08:03
 • ➤ Știri Brasov


  Fostul lider al grupului PSD din CJ, candidează la primăria Făgăraș din partea ALDE


  10.08.2020
 • ➤ National


  Orban: Nu există niciun motiv de amânare a alegerilor


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Invitație la Opera Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Antonio Banderas anunță că a fost diagnosticat cu COVID-19


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Angajații DRDP Brașov au adunat gunoiul lăsat de turiști


  10.08.2020
 • ➤ Știri Brasov


  44 de noi cazuri de COVID la Brașov, 779 în țară


  10.08.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vom avea vaccinul împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului?


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Ieri, 60 de noi cazuri în județ


  Primarul din Sânpetru are COVID 19


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Se caută constructor pentru trei trasee de down-hill în Postăvarul


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Polițiștii locali au găsit o fetiță de trei ani pierdută de părinți


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  S-au întors cu COVID din tabăra de la Brașov


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  De miercuri


  Locuitorii din zona nouă a cartierului Tractorul vor avea autobuze


  10.08.2020
 • ➤ Eveniment


  Firma spaniolă care a întârziat lucrările de la Informatică va plăti daune


  10.08.2020
 • ➤ Actualitate


  La doi ani de la obținerea finanțării


  Drumul interjudețean dintre Brașov și Covasna intră în șantier


  10.08.2020
 • ➤ Actualitate


  Când va fi gata, de fapt, autostrada Comarnic-Brașov?


  10.08.2020
 • ➤ National


  Plin de nimicuri


  Încă un transfer de la PSD la PNL


  10.08.2020
 • ➤ National


  Cîțu: România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Se mărită


  Cătălina Ponor a primit inelul de nuntă


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Imaginea cu care Anda Adam a strâns peste 20.000 de like-uri


  10.08.2020
 • ➤ Life


  Loredana Chivu și-a pus cele mai mari silicoane din România


  10.08.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A apărut un nou număr din Historia


  10.08.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum să împachetezi original un cadou


  10.08.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  10.08.2020
 • ➤ Sport


  Mutu a debutat cu dreptul


  10.08.2020
 • ➤ Sport


  Ruben de la Barrera în locul lui Hagi


  10.08.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Stetoscop

  Articolul următor


  14 secrete în miezul de pepene

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 24 milisecunde, încărcat în milisecunde