Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Postul iubirii pentru Maica Domnului

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: » Camelia ONCIU, 01.08.2006
* Sfînta Maria îi scapă de necazuri pe creștinii ortodocși care postesc pînă pe 15 august

Începînd de astăzi, creștinii ortodocși au intrat în Postul Sfintei Marii, care durează pînă la marele praznic, închinat Maicii Domnului, pe 15 august. Este o perioadă rînduită de Biserica Ortodoxă pentru întoarcerea la pocăință și smerenie, la dragostea pentru Maica Domnului și pentru semenii noștri. Dintre toate posturile de peste an, cel care ține cu credință postul Maicii Domnului și se roagă are mari șanse să i se împlinească orice dorință.

Curățire la trup și suflet

Postul Sfintei Marii sau Postul Sîntămariei a fost rînduit să fie ținut în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormirea sa, a petrecut în neîncetată rugăciune și post. Timp de două săptămîni, pînă pe 14 august inclusiv, ne înfrînăm trebuințele biologice, purificîndu-ne la trup și spirit. Ne aducem aminte de virtuțile Fecioarei încercînd să ne apropiem de ele prin propriul comportament. Postul Adormirii Maicii Domnului precedă praznicul Adormirii Preacuratei Fecioare Maria și este mai ușor decît cel al Paștelui, dar mai aspru decît al Nașterii Domnului și cel al Sfinților Apostoli. La finalul postului, vom sărbători Sfînta Maria Mare, pe 15 august. De fapt, postul Sfintei Marii este penultimul din acest an bisericesc.

Ce și cum mîncăm

Lăsatul secului se ține pe 31 iulie, sau 30 iulie, dacă această zi cade miercuri sau vineri. În aceste două săptămîni, vom sărbători și Schimbarea la Față din 6 august, praznic ce-L proslăvește pe Fiul lui Dumnezeu, cînd Sfinții părinți au acordat dezlegare la pește, vin și untdelemn. În restul postului se mănîncă ulei și se bea vin numai sîmbătă și duminică. Tipicurile și învățăturile bisericești prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, pînă la ceasul al IX-lea (ora 15.00), cînd se mănîncă hrană uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte fără ulei. În mănăstiri, postul este mai aspru. Zilnic, se citesc cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. Dacă Adormirea Maicii Domnului cade în zi de post, mîncăm de dulce a doua zi, adică pe 16 august, iar în ziua Adormirii mîncăm pește. „Căci postul potolește trupul, înfrînează poftele cele nesăturate, curățește și înaripează sufletul, îl înalță“, spune Sfîntul Ioan Gură de Aur.

Un post al bucuriei

Dar a posti nu înseamnă numai abținere de la anumite alimente. Preoții ne îndeamnă să ținem Postul Sfintei Marii din dragoste pentru Maica Domnului, cea care ne ajută la nevoi. Nu este un post de tristețe, cum e cel al Paștelui. E un post al bucuriei, cum spun și cuvintele rostite în ziua Adormirii: „Mutatu-te-ai din moarte la viață și de pe pămînt la cer!“. Maica Domnului a fost primită în brațe de Fiul ei, și acum este pururea mijlocitoare pentru noi, încît nu pleacă nimeni dinaintea Ei neajutat și neascultat. Prin urmare, să postim, dar și să ne rugăm la Maica Domnului. Este bine ca în post să ne spovedim păcatele la duhovnic și, dacă ne dă dezlegare, să ne împărtășim cu Sfintele Taine.

Lupta cu ispita

Respectarea postului este o datorie creștină, dar trebuie făcut cu tragere de inimă, nu numai pentru că așa trebuie. Mulți dintre noi spunem că, astăzi, cînd avem servicii obositoare, stresante, cînd nu prea avem timp să gătim mîncare specială, este mai greu să postim. Mulți colegi nu postesc și ne privesc ca pe niște ciudați. Mai mult, ne fac poftă mîncînd în fața noastră alimente de la care încercăm să ne abținem. Cu atît mai bine primit este postul cu cît tentațiile și piedicile sînt mai mari. Sinoadele bisericești au hotărît unele pogorăminte, adică abateri nevinovate de la normele existente, acceptate de Biserică. Copiii de pînă la 7 ani, bătrînii, bolnavii și femeile gravide sînt scutiți de post pe anumite perioade. Aceste dispense trebuie luate însă înainte de începerea postului, cu binecuvîntarea preotului sau a duhovnicului.

Gîndul curat și vorba bună

Toate religiile acordă importanță postului, practicîndu-l în diferite forme și cu diverse motive. La creștini, postul înseamnă demonstrarea virtuților creștine și nu poate fi separat de acestea, deoarece este mijloc de desăvîrșire sufletească, de luptă împotriva patimilor și a poftelor, dar și un semn de respect și jertfa adusă Maicii Domnului. Sfîntul Pavel spunea c㠄trupul rîvnește împotriva duhului și duhul rîvnește împotriva trupului“. A posti înseamnă abținerea de la orice pofte trupești, inclusiv cele sexuale. Purificarea trupească trebuie împletită cu cea spirituală. Rugăciunea, gîndurile pozitive, împăcarea cu dușmanii, lupta împotriva păcatului trebuie să ne însoțească în aceste zile. „De multe ori pierdem toată osteneala noastră și toată fapta bună, dacă nu păzim două lucruri: mintea și limba. Că tot păcatul se începe de la minte, de la gînd și toată fapta rea se exprimă întîi prin limbă. Trebuie mare băgare de seamă“, spune părintele Cleopa, îndemnîndu-ne în Postul Sfintei Marii să ne adresăm semenilor noștri, oricine ar fi ei, cu o vorbă bună și un gînd curat.

Rugăciune către Preasfînta Născătoare de Dumnezeu

• „Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mîhniți, acoperirea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajută-mă ca pe un neputincios, hrănește-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi, dezleagă-l precum vrei, că nu am alt ajutor afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!“

Și Iisus a postit

• Postul s-a practicat de-a lungul secolelor, atît în Vechiul Testament de către marii profeți Moise, Ilie, David, dar și în Noul Testament. Mîntuitorul a postit 40 de zile, înainte de a-și începe misiunea pe pămînt, înainte de a porni la propovăduire. Biblia spune că Hristos i-a învățat pe ucenici să postească și să se roage.

Tradiții din bătrîni

• Legat de postul Adormirii Maicii Domnului există cîteva tradiții populare care se păstrează din moși-strămoși. Se spune că, pentru sănătate și noroc, se postește miercurea și vinerea. Pentru dușmani se postește numai sîmbăta și duminica, dar este mare păcat. În vechime, cei care aveau dușmani de moarte posteau marțea laolaltă cu toate animalele din curte. În tradiția populară, pe 2 august se serbează Ziua Ursului pentru a fi ferit de stricăciunile provocate de urși stupilor sau vitelor. Mîine se scot fagurii de miere și toți ai casei trebuie să guste din ea pentru a fi feriți de lupi și de urși. Este o zi indicată pentru sfințirea ierburilor bune pentru leacuri.
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Sărbătoare de primăvară


Ziua Sfântului Gheorghe aduce vremea caldă

În așteptarea Învierii


Simbolul zilelor din Săptămâna Mare

Alte reguli pentru Sărbători


În Duminica Floriilor stăm acasă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Eveniment


  A doua sesiune


  BACUL de toamnă începe în 24 august


  Azi 09:15
 • ➤ Eveniment


  PNL intră oficial în lupta localelor cu Veștea și Scripcaru


  Azi 09:13
 • ➤ Eveniment


  Șoferii RATBV au donat sânge pentru unul dintre colegi


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Unde-i punem?


  Senzori pentru măsurarea calității aerului la Brașov


  Azi 09:06
 • ➤ Eveniment


  Comisia de circulație a avizat modernizarea străzii Narciselor


  Azi 09:03
 • ➤ Actualitate


  Spitalul Municipal Făgăraș a primit un container de decontaminare


  Azi 09:00
 • ➤ Actualitate


  Brașovul, pe lista județelor care primesc despăgubiri pentru inundații


  Azi 08:58
 • ➤ National


  Cioloș, atac la PNL și PSD


  Parlamentul și Guvernul se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor


  Azi 08:49
 • ➤ National


  Tătaru explică dacă ne întoarcem la starea de urgență


  Azi 08:46
 • ➤ Actualitate


  Pandemia din 1918


  Satul din Făgăraș decimat de molimă


  Azi 08:35
 • ➤ Life


  Vai, ce modestă!


  Andreea Marin poartă de 5 ani același costum la plajă


  Azi 08:28
 • ➤ Life


  Andra nu apare niciodată în costum de baie


  Azi 08:26
 • ➤ Life


  Bella Santiago și-a anulat nunta


  Azi 08:23
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum evităm disconfortul purtării unei măști pe caniculă


  Azi 08:21
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  Azi 08:19
 • ➤ Sport


  Amendă uriașă și suspendare de patru luni pentru Gigi Becali


  Azi 08:17
 • ➤ Sport


  Oficial


  AJF Brașov a luat decizii de urgență


  Azi 08:15
 • ➤ Sport


  FRF a modificat programul play-out-ului și datele barajului de menținere/promovare


  Azi 08:12
 • ➤ Sport


  Remember


  Csaba Gyorffy ar fi împlinit 77 de ani


  Azi 08:09
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Nevoia de reper


  Azi 08:03
 • ➤ Știri Brasov


  Un jandarm brașovean s-a înecat la Costinești


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Meci nebun la Arad între UTA – Turris! "'Bătrâna Doamnă" a început play-off-ul cu o înfrângere!


  09.07.2020
 • ➤ National


  Monumentul Eroilor - Crucea de pe Vârful Caraiman intră în renovare


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov. 12 senzori noi de măsurare a calității aerului vor fi montați în oraș


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  PNL vrea să câștige șefia CJ și Primăria Brașov cu Adrian Veștea și George Scripcaru


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  Anunț de licitație RAJA Constanța


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  Anunț de licitație RAJA Constanța


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  A doua sesiune a BACULUI: 24 august - 5 septembrie


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să salveze Spitalul Regional pus pe linie moartă de Guvernul Orban


  09.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  55 de cazuri noi de COVID la Brașov, 614 în țară


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Pericolele dating-ului online!


  09.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Vin cele 56 de containere pentru spitalul modular


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  O zi neagră


  53 de cazuri noi de COVID la Brașov


  09.07.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Fostul manager de la Dramatic a pierdut și procesul


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Iohannis: E o zi tristă. Avem un număr record de îmbolnăviri de COVID-19


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Maternitatea din Brașov, în topul spitalelor din România


  09.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Casa Sfatului rămâne a orașului Brașov


  09.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Au început înscrierile


  Universitatea Transilvania oferă 2.850 de locuri la „buget” și 3.200 „cu taxă”


  09.07.2020
 • ➤ Actualitate


  Ai fost în șomaj tehnic? E posibil să fi rămas fără asigurare de sănătate


  09.07.2020
 • ➤ Actualitate


  De azi, bilete în stațiuni pentru pensionarii brașoveni


  09.07.2020
 • ➤ National


  Avertisment


  Vom avea din nou cozi la secțiile de votare


  09.07.2020
 • ➤ National


  Iohannis: alegerile locale se pot organiza, problema e campania


  09.07.2020
 • ➤ Life


  Azi e ziua lor


  Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru și Angela Similea sunt născute în aceeași zi


  09.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cum scapi de o durere de cap fără medicamente


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Încă un arbitru din Liga 1 are coronavirus!


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Cristian Ganea nu are loc la Athletic Bilbao


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Reacția oficială a CFR-ului


  Credit pentru Dan Petrescu


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Simona Gogîrlă a sunat adunarea la Corona


  09.07.2020
 • ➤ Sport


  Colțea Brașov își strigă nemulțumirea


  09.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior


  Rugăciune pentru răposați

  Articolul următor


  Schimbarea la față a Mîntuitorului

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 25 milisecunde, încărcat în milisecunde