Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Pregătiri de sărbătoare


9 martie, ziua celor 40 de Mucenici

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 06.03.2020
• Gospodinele prepară și dau de pomană, luni, colăcei glazurați sau fietură dreasă cu mirodenii ca ofrandă adusă sacrificiului întru credință a celor 40 de ostași care au murit apărându-și credința
În a noua zi de martie, îi serbăm pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele pregătesc pentru ziua de luni mucenici, preparate specifice acestei zile, pe care îi dau de pomană. Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paștelui.

Ofrandă în bucate

„Mucenicii“ pe care îi gătesc gospodinele, duminică în ajun sau luni dimineață, sunt o ofrandă adusă sacrificiului întru credință a 40 de ostași creștini. Se mai numesc măcenici, sfințișori sau bradoși în unele colțuri ale țării. În unele zone se prepară sub forma unor colăcei copți în cuptor, în formă de opt sau de om, glazurați cu miere sau cu sirop de zahăr. Pentru că sfinții martirizați au fost mai întâi aruncați în lac, mucenicii din aluat se prepară, în alte părți ale țării, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop. Mucenicii, fie ei fierți sau copți, se dau de pomană de sufletul morților.

Legenda celor 40 de sfinți

Potrivit unei vechi legende, de ziua Sfinților 40 de Mucenici nu este bine să muncești și nici să-i pui pe alții să muncească pentru tine. Legenda spune că, în vremuri de demult, de ziua Sfinților, un țăran semăna mazăre pe ogor. Mucenicii l-au văzut și i-au cerut lui Dumnezeu să-l pedepsească. Domnul a fost însă îngăduitor și le-a cerut să îl ierte, ba chiar să îi sporească fiecare dintre ei recolta. Omul s-a bucurat mult când s-a trezit că are de 40 de ori mai multă mazăre. În anul următor, lacom, și-a semănat câmpul tot în această zi. Însă, de data aceasta, sfinții l-au pedepsit și i-au dat 40 de săptămâni de boală.

Obiceiuri strămoșești

La noi, românii, sărbătoarea celor 40 de Sfinți a dat naștere mai multor obiceiuri frumoase, creștine, dar și precreștine, căci ziua celor patruzeci de mucenici este aproape de data echinocțiului de primăvară (atunci când ziua este egală cu noaptea). Pentru ca să fie îmbelșugat anul agricol care a început, țăranii au obiceiul să scoată afară plugul, peste care arunca un ou, semn al rodirii. În multe sate ale țării se adună în mijlocul curții gunoiul din ogradă și din casă, i se dă foc, iar tinerii sar peste el, ca să fie feriți de rele și de boli tot anul. Cenușa este pe urmă presărată în jurul copacilor și în grădină.

Alungarea gerului și norocul pescarilor

În unele părți ale Moldovei, și mai ales ale Munteniei există obiceiul ca oamenii și mai ales copiii să iasă în ziua celor 40 de Sfinți și să bată cu botele sau cu maiul în pământ ca să intre gerul și să iasă căldura, zicând: „Ieși căldură din pământ / Intră tu frig în pământ!“ Imediat ce Sfinții bat cu botele în pământ nu numai că încetează gerul, ci și gheața începe să se topească și să se ducă pe ape. În Bucovina, se obișnuiește ca oamenii și în special tinerii să bată câtă o mătanie pentru fiecare sfânt, sau, după cum spun unii, chiar câte 40 de mătănii pentru fiecare sfânt, și aceasta pentru ca să dobândească mulți ani, să fie sănătoși în decursul anului și, mai ales, pentru ca să afle bani ascunși în pământ. Tot în Bucovina există obiceiul ca în ziua celor 40 de Sfinți bărbații să meargă la pescuit. Cel ce va prinde patruzeci de pești și va reuși să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins pește. Tot din acest motiv se zice că în ziua celor 40 de Sfinți e bine nu numai să prinzi, ci chiar să fierbi și să mănânci 40 de peștișori sau chitici.

40 de martiri pentru credință

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Pentru că au refuzat, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, și au fost uciși în chinuri groaznice, zdrobindu-li-se oasele picioarelor. Pentru a nu mai rămâne nimic din trupurile mucenicilor, ele au fost arse, iar oasele au fost aruncate într-un râu din apropiere. După trei zile, episcopul Petru, din acea cetate, a mers noaptea pe malul râului împreună cu alți creștini și au adunat de acolo toate oasele sfinților, căci erau luminoase, astfel încât puteau fi văzute și în întuneric. Ele s-au păstrat până în ziua de astăzi, părticele din moaștele celor patruzeci de mucenici găsindu-se în multe locuri ale lumii și chiar și în țara noastră, în câteva biserici, unde credincioșii ortodocși li se închină cu evlavie.

Pe 9 martie, bărbații beau 40 de pahare de vin

Tot tradiția populară cere ca azi bărbații să bea 40 sau 44 de pahare de vin sau de rachiu, pentru a avea putere de muncă tot anul. De unde vine diferența de 4 pahare? După tradiția creștină, sfinții martiri au fost 40, dar după cea geto-dacică, au fost 44 (atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, de Sf. Gheorghe). Cine nu poate sau nu vrea să bea atâtea pahare e suficient să guste sau să fie stropit cu vin. Dincolo de coacerea mucenicilor și de beția rituală, în zonele rurale mai există o sumedenie de obiceiuri și superstiții legate de 9 martie:
• în această zi, aflat㠄la hotarul“ dintre Babe și Moși (zilele Babelor sunt între 1 și 9 martie, iar cele ale Moșilor, între 9 și 16 martie), se fac ritualuri de alungare a gerului. Mai exact, se lovește pământul cu o bâtă, ca să iasă căldura din el și să intre gerul.
• se spune că dacă plouă în această zi, va ploua și de Paște, iar dacă e frig, tot frig va fi până de Sfântul Gheorghe (23 aprilie). Dacă tună, în schimb, e semn bun: va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mult mai bogate decât speră gospodarii.
• nu se face treabă în casă, nici în curte. În caz contrar, se spune că sfinții Mucenici te vor pedepsi cu 40 de zile de boală.
• o altă superstiție spune că în prima zi a Moșilor nu trebuie aruncat gunoiul din casă, pentru a nu se înmulți lupii.

Rețete din bătrâni

• Mucenici Moldovenești
Ingrediente: pentru aluat – 1 kg făină, 3 ouă, 125 g zahăr, 450 ml lapte, două pliculețe de drojdie uscată sau 50 g drojdie proaspătă, 50 ml ulei, o linguriță de sare, coaja de la o lămâie, o fiolă de esență de vanilie; pentru sirop – 300 ml apă, 150 zahăr, o fiolă de esență de lămâie, coaja de la o portocală; pentru uns – un ou bătut și 3-4 linguri de lapte; pentru servit – 200 g miere și 300 g nucă măcinată.
Preparare: se amestecă drojdia cu două linguri de zahăr și se adaugă puțin lapte, apoi puțină făină, amestecând continuu, până capătă aspectul unei smântâni groase. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească 15 minute. Se amestecă ouăle cu zahărul rămas. Se pune făina cernută într-un bol mai mare, se adaugă drojdia crescută, ouăle bătute cu zahărul, sarea, vanilia, coaja de lămâie și se începe frămîntarea adăugînd laptele călduț, puțin cîte puțin. La sfîrșit se pune uleiul, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit circa o oră, într-un loc cald. Se iau apoi din aluat bucăți cam cât o minge de tenis, se rulează în suluri și li se dă forma de 8. Mucenicii se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, se acoperă din nou cu folie alimentară și se mai lasă la crescut încă 20-30 minute, într-un loc cald. Se ung cu oul bătut cu lapte și se bagă în cuptorul încălzit, la foc moderat (180 de grade). Cât se coc, se face siropul: se fierb apa, zahărul, coaja de portocală și esența de lămâie, apoi se lasă la răcit. Mucenicii se ung cu sirop cât sunt călduți, apoi se dau cu miere și se presară pe ei nucă măcinată.
• Mucenici Muntenești
Ingrediente: pentru aluat – 300 g făină, 150-160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade), un vârf de cuțit de sare; pentru zeam㠖 2,5 l apă, coaja de la două portocale, coaja de la o lămâie, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de rom, un vârf de cuțit de sare.
Preparare: se cerne făina într-un vas, se adaugă sarea, iar în mijloc se toarnă apa. Se frământă pînă ce aluatul devine elastic și se răcește complet. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adaugă o lingură. Se mută aluatul pe planul de lucru ușor înfăinat, se împarte în biluțe, iar din fiecare biluță se formează șnururi lungi și subțiri (puțin mai subțiri decât un șiret), care se împletesc în formă de 8. Se lasă la uscat până a doua zi. Se pun pe foc, într-o oală încăpătoare, apa, zahărul, coaja rasă de lămâie și de portocală, sarea, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii. Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafață, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adaugă esența de rom, scorțișoara și 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adaugă nucă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Să stăm în casă și se ne rugăm


Ziua Bunei Vestiri

Pregătiri de sărbătoare


9 martie, ziua celor 40 de Mucenici

Pentru 40 de zile


Intrăm în Postul Paștelui

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

Sărbătoare în casa lui Ion


Praznicul Sfântului Ioan
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  1815 de cazuri de infectare. 43 de decese


  29.03.2020
 • ➤ National


  Ministrul Vela: Anunțăm noi măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani/ Amendă de 10.000 de lei pentru persoanele care nu respectă ordonanțele militare


  29.03.2020
 • ➤ National


  Ordonanța 4:Cei care încalcă izolarea vor intra în carantină și își vor plăti singuri cheltuielile


  29.03.2020
 • ➤ National


  Bilanțul deceselor în România a ajuns la 42


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania produce viziere pentru medicii din spitalele brașovene


  29.03.2020
 • ➤ Local


  135 de carantinați și peste 2.600 de autoizolați la domiciliu, în județul Brașov


  29.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 40 de decese, Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.760, din care 308 cazuri noi


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Precizările Direcției de Asistență Socială Brașov, despre cazul bătrânei care cerea ajutor la fereastră


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Dramatic. O bătrână de 83 de ani din Brașov, izolată în casă, strigăt de disperare: ”Îmi este foame! Nu am bani”


  29.03.2020
 • ➤ National


  Încă 3 decese duc bilanțul la 37 de morți din cauza COVID 19


  29.03.2020
 • ➤ National


  Alte 4 decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 34


  28.03.2020
 • ➤ International


  Un orășel din Austria, focarul răspândirii infecției cu coronavirus în Europa. Acuzații de tăinuire


  28.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scrisoare deschisă:Companiile de media au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea activității


  28.03.2020
 • ➤ Local


  250 de voluntari răspund la numărul de telefon 0268-405000 pentru a ajuta brașovenii vârstnici și pe cei izolați


  28.03.2020
 • ➤ National


  La începutul săptămânii viitoare, România va depăși numărul de 2000 de persoane infectate și va trece în scenariul 4, moment în care vor adopta noi acte normative


  28.03.2020
 • ➤ National


  Al 30-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 74 ani din județul Hunedoara


  28.03.2020
 • ➤ National


  „Deșteaptă-te, române” va răsuna din toate mașinile de poliție, astăzi, la ora 17.00 pentru toți cei care respectă carantina


  28.03.2020
 • ➤ National


  Adrian Streinu-Cercel: Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical


  28.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.452


  28.03.2020
 • ➤ National


  Trecem la ora de vară 2020. La noapte dăm ceasurile înainte o oră


  28.03.2020
 • ➤ National


  Încă trei decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 29


  28.03.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Militar din Brașov angajează de urgență medici și asistenți, fără concurs


  28.03.2020
 • ➤ National


  UPDATe/ Medicul de la Gerota e în stare foarte gravă,dar nu a murit


  27.03.2020
 • ➤ Religie


  Papa Francisc a adresat o binecuvântare specială Urbi et Orbi. Piața Sf. Petru din Vatican a fost goală


  27.03.2020
 • ➤ National


  Numărul deceselor a ajuns la 26. Ultimul pacient decedat, un bărbat de 65 de ani, din Timiș


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 26-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 65 ani, din județul Timiș


  27.03.2020
 • ➤ International


  Șoc în Italia: 969 de decese într-o zi, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei


  27.03.2020
 • ➤ National


  Ce trebuie să știi ca să nu te infectezi cu coronavirusul COVID 19


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 25-lea deces de coronavirus: un bărbat de 81 de ani din București


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Poliția Brașov anchetează o firmă privată de transport după ce zeci de călători ar fi circulat înghesuiți într-un autobuz


  27.03.2020
 • ➤ National


  Paște 2020. Slujba de Înviere va avea loc fără enoriași din cauza noului coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Primul pacient grav infectat cu COVID 19 din Brașov a fost internat la Spitalul Județean


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Guvernul a majorat amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgență: între 2000 și 20 de mii de lei pentru persoanele fizice


  27.03.2020
 • ➤ National


  COVID 19: 263 de cazuri noi de infectare


  27.03.2020
 • ➤ National


  Nelu Tătaru: La nivel local trebuie schimbate multe lucruri. Vor veni săptămâni și mai grele


  27.03.2020
 • ➤ National


  Scenariu:Ce face România când trece de 2.000 de cazuri de infecții cu coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Economic


  COVID-19: Parlamentul aprobă măsuri esențiale de sprijin la nivel european


  27.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Numărul deceselor a ajuns la 24


  27.03.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cine poate amâna plata ratelor la bancă


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Cum vor circula autobuzele


  Noi restricții la transport public de persoane în Brașov


  27.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Opera, la voi acasă!


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Controverse


  Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie se pregătește pentru pacienții cu COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii pot sprijini voluntar Serviciul Public pentru Situații de Urgență


  27.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul de Copii face plângere penală împotriva unui brașovean care a propagat informații false pe internet


  27.03.2020
 • ➤ National


  Tătaru în locul lui Costache


  Coronavirus l-a răpus pe ministrul Sănătății


  27.03.2020
 • ➤ National


  România va produce de săptămâna viitoare 150.000 de măști de protecție pe zi


  27.03.2020
 • ➤ National


  CNAIR: Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență


  27.03.2020
 • ➤ Reportaj


  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Revine la Știri peste 14 zile


  Lavinia Petrea se simte în siguranță acasă


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Totul va fi bine, spun copiii!


  27.03.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Pentru 40 de zile


  Intrăm în Postul Paștelui

  Articolul următor

  Să stăm în casă și se ne rugăm


  Ziua Bunei Vestiri

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 22.912 milisecunde, încărcat în milisecunde