Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.02.2020
• Sâmbătă, credincioșii ortodocși se adună în biserici să pomenească în slujbă numele celor dragi care s-au petrecut dintre noi și să dea de pomană în numele lor
În sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Carne, zi care este 22 februarie anul acesta, creștinii ortodocși cinstesc și pomenesc numele celor adormiți în Domnul. De Moșii de Iarnă, credincioșii participă la slujba special ținută în biserici și apoi împart colivă, vin, colaci și, chiar vase cu mâncare gătită, pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Se spune că la Sărbătoarea Moșilor cerurile se deschid, așa ca de fiecare dată în preajma echinocțiilor și a solstițiilor. Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că sâmbătă este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Conform tradiției creștine, moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbata lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Pomenirea morților

De Moșii de Iarnă, creștinii ortodocși fac pomenirea morților, adică dau de pomană pentru sufletul celor duși dintre noi. Tot pomană se numește și orice faptă de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților. Pentru pomană se pot da și haine sau alte lucruri, de obicei celor nevoiași care se vor bucura să le folosească. Slujba se săvârșește în biserică, după liturghie, iar când este posibil, rudele pot merge și la mormântul celui petrecut de la noi. De lângă pachețelele pe care familia răposatului le împarte după slujbă, n-ar trebui să lipsească coliva, vinul și colacii, care au fost sfințite de preot. La fiecare pachețel dat de pomană, e bine să puneți și o lumânare, pentru a lumina calea răposatului. Alături de acestea, în pachete puteți pune bucate, după posibilitățile fiecăruia. Nu contează dacă pachetul e bogat sau mai modest, ci inima bună cu care le dați și gândul bun la cel pentru care le meniți. Astăzi, la Moșii de Iarnă, pot fi împărțite și bucate „de dulce“, pentru că n-a început încă postul.

În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează

În Transilvania, în ziua praznicului Moșilor de Iarnă nu se lucrează, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet și o prăjitură specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări și tămâie.
Credincioșii bănățeni prepară pentru Moșii de Iarnă grâu fiert preparat cu unt și cu brânză. În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului și carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte și câte o lumânare. În Bucovina, de Moșii de Iarnă, gospodinele sfințesc la biserică pachete cu produse lactate și cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulți copii. În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează.

Sâmbătă Piftiilor

Bătrânii spun că ziua Moșilor de iarnă mai era cunoscută și ca Moșii de piftii și Sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănâncă piftii sau răcituri înainte de post. Dacă mai rămâneau de sâmbătă, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariția frigurilor în timpul verii.   Femeile nu lucrează numic în această zi pentru că, se spune din bătrâni, dacă încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie.

Pomenim și rude de departe

La sărbătoarea Moșilor de Iarnă bătrânii spun că trebuie să-i trecem în pomelnic și pe strămoșii cei mai îndepărtați din neamul nostru, chiar dacă noi personal nu-i știm. Poate aceștia, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele tradiționale după plecarea în eternitate, poate au murit pe front sau în împrejurări dramatice departe de casă. Cu acest prilej, credincioșii au dezlegare să consume și să dea de pomană produse care conțin lapte, brânză, pește, ouă, în general bucate de culoare albă sau care conțin ingrediente de culoare albă. În perioada comemorărilor, ne întoarcem în timp și retrăim cele mai plăcute momente petrecute cândva împreună cu rudele și prietenii noștri mutați la Viața de Dincolo.

De ce este atât de important pomelnicul?

Ce este de fapt pomelnicul? Pomelnicul (numit și locul unde cei vii și cei morți stau împreună) este o bucată de hârtie pe care sunt menționate numele celor dragi, nume primite la Botez sau la călugărie. În pomelnic sunt trecuți atât cei vii, cât și cei adormiți. Numele lor sunt pomenite de preot în diverse momente liturgice: la Proscomidie, la Sfânta Liturghie, la Litie etc. Cel care face un pomelnic mărturisește că cei dragi sunt vii în el. Nu uitați niciodată când participați la Sfânta Liturghie să dați un pomelnic cu cei vii și unul cu cei adormiți, chiar dacă n-ați ajuns de la începutul slujbei, ci abia la sfârșit, ne sfătuiesc preoții. Foarte importantă este pomenirea celor adormiți, care înfățișează credința noastră în Învierea Domnului Hristos, în a doua venire a Lui, și în judecata finală. Îi pomenim pe cei trecuți la Domnul ca să li se ierte lor păcatele, bine știind că rugăciunile Bisericii pot mântui sufletele.

Cum se face un pomelnic

La Liturghie, Parastas sau Acatist se scriu două pomelnice separate, unul pentru cei vii și altul pentru cei adormiți (morți). Pe pomelnic se scriu doar numele persoanelor și nu problemele cu care se confruntă, bine știind că Dumnezeu cunoaște viața și suferințele tuturor, și-i va ajuta așa cum trebuie. Pomelnicele poartă doar gândurile cele bune către Domnul, orice rugăciune care-i cere lui Dumnezeu răul celorlalți nu va fi luată în considerare de El, ba dimpotrivă poate să atragă și o pedeapsă, avertizează preoții.
Ordinea în care se trec persoanele pe pomelnic este următoarea:
1. Preotul care m-a botezat
2. Preotul care m-a cununat (dacă e cazul)
3. Părintele duhovnic
4. Nașii de botez
5. Nașii de cununie (dacă e cazul)
6. Părinții și frații mei
7. Părinții soțului (soției) și frații
8. Eu, soțul (soția) și copiii
9. Finii de cununie
10. Finii de botez
11. Bunici, unchi, mătușe, verișori etc.
12. Prieteni
Această așezare nu este una strictă.

Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor

În afara canoanelor bisericești ce se săvârșesc în biserică, în casele credincioșilor, gospodinele trudesc pentru a face tot felul de bunătăți ce vor fi date de pomană, dar mai cu seamă colivă. Aceasta reprezintă, în religia ortodoxă, o ofrandă adusă sufletelor celor plecați dintre noi. Coliva mai semnifică și Biserica lui Hristos, unde cei vii, împreună cu cei morți, se regăsesc în rugăciune. Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor. Acesta pentru a încolți și a rodi trebuie mai întâi semănat. La fel și trupul, se îngroapă și putrezește, pentru ca mai apoi să învieze întru nestricăciune.

La Șinca Nouă, sătenii se strâng la „Roata în flăcări“

Și la Șinca Nouă oamenii petrec de lăsata secului mic. Alaiul tinerilor îmbrăcați în costume populare și lăutarii care îi însoțesc vor pleca din fața Școlii din Șinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roțile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului unde va avea loc are loc tradiționala „Roată în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“.   Apoi, toată suflarea comunei se adună Căminul Cultural, la un spectacol al Ansamblului folcloric din localiate și apoi la bal. „Roata în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“ este un ritual de purificare vechi de sute de ani, care se mai păstrează în puține sate românești. Este un ceremonial al cetei de feciori, la Lăsata Secului. Întreaga comunitate consideră că, acum, la începutul anului agrar, fiecare locuitor trebuie s㠄se spele“ de păcate, pentru ca perioada care urmează să poată fi prosperă. De aceea, cei care s-au abătut de la normele obștei sunt judecați în public, în cadrul uni ceremonial la care trebuie să se supună cei care au greșiț iar ceilalți trebuie să ia aminte, pentru a nu păți la fel. La sfârșit, toate „relele“ sunt alungate prin ardere. Oamenii aprind o roată din paie, căreia îi dau drumul de pe un deal, pentru ca tot satul să fie purificat.   
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Să stăm în casă și se ne rugăm


Ziua Bunei Vestiri

Pregătiri de sărbătoare


9 martie, ziua celor 40 de Mucenici

Pentru 40 de zile


Intrăm în Postul Paștelui

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

Sărbătoare în casa lui Ion


Praznicul Sfântului Ioan
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  1815 de cazuri de infectare. 43 de decese


  29.03.2020
 • ➤ National


  Ministrul Vela: Anunțăm noi măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani/ Amendă de 10.000 de lei pentru persoanele care nu respectă ordonanțele militare


  29.03.2020
 • ➤ National


  Ordonanța 4:Cei care încalcă izolarea vor intra în carantină și își vor plăti singuri cheltuielile


  29.03.2020
 • ➤ National


  Bilanțul deceselor în România a ajuns la 42


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Universitatea Transilvania produce viziere pentru medicii din spitalele brașovene


  29.03.2020
 • ➤ Local


  135 de carantinați și peste 2.600 de autoizolați la domiciliu, în județul Brașov


  29.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: 40 de decese, Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.760, din care 308 cazuri noi


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Precizările Direcției de Asistență Socială Brașov, despre cazul bătrânei care cerea ajutor la fereastră


  29.03.2020
 • ➤ Local


  Dramatic. O bătrână de 83 de ani din Brașov, izolată în casă, strigăt de disperare: ”Îmi este foame! Nu am bani”


  29.03.2020
 • ➤ National


  Încă 3 decese duc bilanțul la 37 de morți din cauza COVID 19


  29.03.2020
 • ➤ National


  Alte 4 decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 34


  28.03.2020
 • ➤ International


  Un orășel din Austria, focarul răspândirii infecției cu coronavirus în Europa. Acuzații de tăinuire


  28.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Scrisoare deschisă:Companiile de media au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea activității


  28.03.2020
 • ➤ Local


  250 de voluntari răspund la numărul de telefon 0268-405000 pentru a ajuta brașovenii vârstnici și pe cei izolați


  28.03.2020
 • ➤ National


  La începutul săptămânii viitoare, România va depăși numărul de 2000 de persoane infectate și va trece în scenariul 4, moment în care vor adopta noi acte normative


  28.03.2020
 • ➤ National


  Al 30-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 74 ani din județul Hunedoara


  28.03.2020
 • ➤ National


  „Deșteaptă-te, române” va răsuna din toate mașinile de poliție, astăzi, la ora 17.00 pentru toți cei care respectă carantina


  28.03.2020
 • ➤ National


  Adrian Streinu-Cercel: Peste o săptămână vom avea transmitere comunitară și lucrurile se vor schimba radical


  28.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România: Bilanțul îmbolnăvirilor - 1.452


  28.03.2020
 • ➤ National


  Trecem la ora de vară 2020. La noapte dăm ceasurile înainte o oră


  28.03.2020
 • ➤ National


  Încă trei decese din cauza coronavirusului. Bilanțul a ajuns la 29


  28.03.2020
 • ➤ Local


  Spitalul Militar din Brașov angajează de urgență medici și asistenți, fără concurs


  28.03.2020
 • ➤ National


  UPDATe/ Medicul de la Gerota e în stare foarte gravă,dar nu a murit


  27.03.2020
 • ➤ Religie


  Papa Francisc a adresat o binecuvântare specială Urbi et Orbi. Piața Sf. Petru din Vatican a fost goală


  27.03.2020
 • ➤ National


  Numărul deceselor a ajuns la 26. Ultimul pacient decedat, un bărbat de 65 de ani, din Timiș


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 26-lea deces provocat de coronavirus în România: Bărbat de 65 ani, din județul Timiș


  27.03.2020
 • ➤ International


  Șoc în Italia: 969 de decese într-o zi, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei


  27.03.2020
 • ➤ National


  Ce trebuie să știi ca să nu te infectezi cu coronavirusul COVID 19


  27.03.2020
 • ➤ National


  Al 25-lea deces de coronavirus: un bărbat de 81 de ani din București


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Poliția Brașov anchetează o firmă privată de transport după ce zeci de călători ar fi circulat înghesuiți într-un autobuz


  27.03.2020
 • ➤ National


  Paște 2020. Slujba de Înviere va avea loc fără enoriași din cauza noului coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Primul pacient grav infectat cu COVID 19 din Brașov a fost internat la Spitalul Județean


  27.03.2020
 • ➤ Local


  Guvernul a majorat amenzile pentru încălcarea regulilor impuse de starea de urgență: între 2000 și 20 de mii de lei pentru persoanele fizice


  27.03.2020
 • ➤ National


  COVID 19: 263 de cazuri noi de infectare


  27.03.2020
 • ➤ National


  Nelu Tătaru: La nivel local trebuie schimbate multe lucruri. Vor veni săptămâni și mai grele


  27.03.2020
 • ➤ National


  Scenariu:Ce face România când trece de 2.000 de cazuri de infecții cu coronavirus


  27.03.2020
 • ➤ Economic


  COVID-19: Parlamentul aprobă măsuri esențiale de sprijin la nivel european


  27.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Numărul deceselor a ajuns la 24


  27.03.2020
 • ➤ Prima pagină


  Cine poate amâna plata ratelor la bancă


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Cum vor circula autobuzele


  Noi restricții la transport public de persoane în Brașov


  27.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  Opera, la voi acasă!


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Controverse


  Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie se pregătește pentru pacienții cu COVID-19


  27.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Brașovenii pot sprijini voluntar Serviciul Public pentru Situații de Urgență


  27.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Spitalul de Copii face plângere penală împotriva unui brașovean care a propagat informații false pe internet


  27.03.2020
 • ➤ National


  Tătaru în locul lui Costache


  Coronavirus l-a răpus pe ministrul Sănătății


  27.03.2020
 • ➤ National


  România va produce de săptămâna viitoare 150.000 de măști de protecție pe zi


  27.03.2020
 • ➤ National


  CNAIR: Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență


  27.03.2020
 • ➤ Reportaj


  Argumentul cercetătorilor


  Coronavirusul nu a scăpat din laborator


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Revine la Știri peste 14 zile


  Lavinia Petrea se simte în siguranță acasă


  27.03.2020
 • ➤ Life


  Totul va fi bine, spun copiii!


  27.03.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sărbătoare în casa lui Ion


  Praznicul Sfântului Ioan

  Articolul următor

  Pentru 40 de zile


  Intrăm în Postul Paștelui

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 25.964 milisecunde, încărcat în milisecunde