Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.02.2020
• Sâmbătă, credincioșii ortodocși se adună în biserici să pomenească în slujbă numele celor dragi care s-au petrecut dintre noi și să dea de pomană în numele lor
În sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Carne, zi care este 22 februarie anul acesta, creștinii ortodocși cinstesc și pomenesc numele celor adormiți în Domnul. De Moșii de Iarnă, credincioșii participă la slujba special ținută în biserici și apoi împart colivă, vin, colaci și, chiar vase cu mâncare gătită, pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Se spune că la Sărbătoarea Moșilor cerurile se deschid, așa ca de fiecare dată în preajma echinocțiilor și a solstițiilor. Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că sâmbătă este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Conform tradiției creștine, moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbata lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Pomenirea morților

De Moșii de Iarnă, creștinii ortodocși fac pomenirea morților, adică dau de pomană pentru sufletul celor duși dintre noi. Tot pomană se numește și orice faptă de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților. Pentru pomană se pot da și haine sau alte lucruri, de obicei celor nevoiași care se vor bucura să le folosească. Slujba se săvârșește în biserică, după liturghie, iar când este posibil, rudele pot merge și la mormântul celui petrecut de la noi. De lângă pachețelele pe care familia răposatului le împarte după slujbă, n-ar trebui să lipsească coliva, vinul și colacii, care au fost sfințite de preot. La fiecare pachețel dat de pomană, e bine să puneți și o lumânare, pentru a lumina calea răposatului. Alături de acestea, în pachete puteți pune bucate, după posibilitățile fiecăruia. Nu contează dacă pachetul e bogat sau mai modest, ci inima bună cu care le dați și gândul bun la cel pentru care le meniți. Astăzi, la Moșii de Iarnă, pot fi împărțite și bucate „de dulce“, pentru că n-a început încă postul.

În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează

În Transilvania, în ziua praznicului Moșilor de Iarnă nu se lucrează, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet și o prăjitură specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări și tămâie.
Credincioșii bănățeni prepară pentru Moșii de Iarnă grâu fiert preparat cu unt și cu brânză. În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului și carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte și câte o lumânare. În Bucovina, de Moșii de Iarnă, gospodinele sfințesc la biserică pachete cu produse lactate și cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulți copii. În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează.

Sâmbătă Piftiilor

Bătrânii spun că ziua Moșilor de iarnă mai era cunoscută și ca Moșii de piftii și Sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănâncă piftii sau răcituri înainte de post. Dacă mai rămâneau de sâmbătă, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariția frigurilor în timpul verii.   Femeile nu lucrează numic în această zi pentru că, se spune din bătrâni, dacă încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie.

Pomenim și rude de departe

La sărbătoarea Moșilor de Iarnă bătrânii spun că trebuie să-i trecem în pomelnic și pe strămoșii cei mai îndepărtați din neamul nostru, chiar dacă noi personal nu-i știm. Poate aceștia, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele tradiționale după plecarea în eternitate, poate au murit pe front sau în împrejurări dramatice departe de casă. Cu acest prilej, credincioșii au dezlegare să consume și să dea de pomană produse care conțin lapte, brânză, pește, ouă, în general bucate de culoare albă sau care conțin ingrediente de culoare albă. În perioada comemorărilor, ne întoarcem în timp și retrăim cele mai plăcute momente petrecute cândva împreună cu rudele și prietenii noștri mutați la Viața de Dincolo.

De ce este atât de important pomelnicul?

Ce este de fapt pomelnicul? Pomelnicul (numit și locul unde cei vii și cei morți stau împreună) este o bucată de hârtie pe care sunt menționate numele celor dragi, nume primite la Botez sau la călugărie. În pomelnic sunt trecuți atât cei vii, cât și cei adormiți. Numele lor sunt pomenite de preot în diverse momente liturgice: la Proscomidie, la Sfânta Liturghie, la Litie etc. Cel care face un pomelnic mărturisește că cei dragi sunt vii în el. Nu uitați niciodată când participați la Sfânta Liturghie să dați un pomelnic cu cei vii și unul cu cei adormiți, chiar dacă n-ați ajuns de la începutul slujbei, ci abia la sfârșit, ne sfătuiesc preoții. Foarte importantă este pomenirea celor adormiți, care înfățișează credința noastră în Învierea Domnului Hristos, în a doua venire a Lui, și în judecata finală. Îi pomenim pe cei trecuți la Domnul ca să li se ierte lor păcatele, bine știind că rugăciunile Bisericii pot mântui sufletele.

Cum se face un pomelnic

La Liturghie, Parastas sau Acatist se scriu două pomelnice separate, unul pentru cei vii și altul pentru cei adormiți (morți). Pe pomelnic se scriu doar numele persoanelor și nu problemele cu care se confruntă, bine știind că Dumnezeu cunoaște viața și suferințele tuturor, și-i va ajuta așa cum trebuie. Pomelnicele poartă doar gândurile cele bune către Domnul, orice rugăciune care-i cere lui Dumnezeu răul celorlalți nu va fi luată în considerare de El, ba dimpotrivă poate să atragă și o pedeapsă, avertizează preoții.
Ordinea în care se trec persoanele pe pomelnic este următoarea:
1. Preotul care m-a botezat
2. Preotul care m-a cununat (dacă e cazul)
3. Părintele duhovnic
4. Nașii de botez
5. Nașii de cununie (dacă e cazul)
6. Părinții și frații mei
7. Părinții soțului (soției) și frații
8. Eu, soțul (soția) și copiii
9. Finii de cununie
10. Finii de botez
11. Bunici, unchi, mătușe, verișori etc.
12. Prieteni
Această așezare nu este una strictă.

Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor

În afara canoanelor bisericești ce se săvârșesc în biserică, în casele credincioșilor, gospodinele trudesc pentru a face tot felul de bunătăți ce vor fi date de pomană, dar mai cu seamă colivă. Aceasta reprezintă, în religia ortodoxă, o ofrandă adusă sufletelor celor plecați dintre noi. Coliva mai semnifică și Biserica lui Hristos, unde cei vii, împreună cu cei morți, se regăsesc în rugăciune. Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor. Acesta pentru a încolți și a rodi trebuie mai întâi semănat. La fel și trupul, se îngroapă și putrezește, pentru ca mai apoi să învieze întru nestricăciune.

La Șinca Nouă, sătenii se strâng la „Roata în flăcări“

Și la Șinca Nouă oamenii petrec de lăsata secului mic. Alaiul tinerilor îmbrăcați în costume populare și lăutarii care îi însoțesc vor pleca din fața Școlii din Șinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roțile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului unde va avea loc are loc tradiționala „Roată în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“.   Apoi, toată suflarea comunei se adună Căminul Cultural, la un spectacol al Ansamblului folcloric din localiate și apoi la bal. „Roata în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“ este un ritual de purificare vechi de sute de ani, care se mai păstrează în puține sate românești. Este un ceremonial al cetei de feciori, la Lăsata Secului. Întreaga comunitate consideră că, acum, la începutul anului agrar, fiecare locuitor trebuie s㠄se spele“ de păcate, pentru ca perioada care urmează să poată fi prosperă. De aceea, cei care s-au abătut de la normele obștei sunt judecați în public, în cadrul uni ceremonial la care trebuie să se supună cei care au greșiț iar ceilalți trebuie să ia aminte, pentru a nu păți la fel. La sfârșit, toate „relele“ sunt alungate prin ardere. Oamenii aprind o roată din paie, căreia îi dau drumul de pe un deal, pentru ca tot satul să fie purificat.   
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Sărbătoare de primăvară


Ziua Sfântului Gheorghe aduce vremea caldă

În așteptarea Învierii


Simbolul zilelor din Săptămâna Mare

Alte reguli pentru Sărbători


În Duminica Floriilor stăm acasă

Să stăm în casă și se ne rugăm


Ziua Bunei Vestiri
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  213 cazuri noi de COVID-19 în România. La Brașov nu a apărut niciun rezultat pozitiv în ultimele 24 de ore


  Azi 14:22
 • ➤ Știri Brasov


  BRAȘOV. Măsuri pentru deschiderea teraselor după 1 iunie


  Azi 13:24
 • ➤ Știri Brasov


  Alertă de vreme severă de la ANM! Ploi abundente, vijelii și căderi de grindină


  Azi 10:52
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov. Primul autobuz electric circulă de azi pe linia 36. Troleibuzele noi au intrat în circulație pe linia 2


  Azi 10:43
 • ➤ Comunicate


  Anunț de presă


  Finalizarea proiectului „DEZVOLTAREA SOCIETATII PRIN ACHIZITIA DE NOI ECHIPAMENTE”


  Azi 09:56
 • ➤ Prima pagină


  Brașovul a închis azi centrele de carantină


  Azi 09:08
 • ➤ Eveniment


  Cifrele pandemiei


  COVID 19 a mai ucis trei brașoveni


  Azi 09:04
 • ➤ Eveniment


  A fost bătută în cuie lista investițiilor în managementul deșeurilor care vor fi finanțate cu fonduri de la UE


  Azi 09:02
 • ➤ Eveniment


  Școlile de șoferi s-ar putea scumpi


  Azi 09:00
 • ➤ Eveniment


  Prima semnătură pentru Autostrada Brașov – Bacău


  Azi 08:58
 • ➤ Eveniment


  Pandemia încurcă investițiile


  Opt saloane modernizate la Spitalul de Boli Infecțioase


  Azi 08:54
 • ➤ Eveniment


  Oficial: Elevii vor purta mască la examene și cursuri


  Azi 08:48
 • ➤ Eveniment


  Dispensere cu dezinfectant în autobuzele RATBV


  Azi 08:45
 • ➤ Actualitate


  Cărțile de la Biblioteca Județean㠄George Barițiu” intră în carantină


  Azi 08:41
 • ➤ National


  Piața gazelor naturale se liberalizează


  Până la 1 iulie trebuie să ne alegem furnizorul de gaz metan


  Azi 08:36
 • ➤ National


  Orban: Pensiile vor crește, dar cu atât cât ne va permite economia


  Azi 08:30
 • ➤ National


  Programul de relansare economică va fi prezentat pe 1 iunie


  Azi 08:25
 • ➤ Life


  Pandemia anulează show-ul


  Gina Pistol rămâne fără Asia Express?


  Azi 08:22
 • ➤ Life


  Randi nu și-a găsit încă marea dragoste


  Azi 08:20
 • ➤ Life


  Oana Cuzino o dă în judecată pe Firea


  Azi 08:17
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Sfaturi de igienă


  Azi 08:14
 • ➤ Sport


  Comemorare


  Nicolae Pescaru, în 5 amintiri memorabile!


  Azi 08:08
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Ce-ar fi?


  Azi 07:59
 • ➤ Știri Brasov


  Încă un deces COVID 19 la Brașov, iar bilanțul morților urcă la 47


  24.05.2020
 • ➤ Sport


  Nuno Viveiros, amintiri din perioada FC Brașov. „ Șumudică era nebun. Un personaj”


  24.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Opt cazuri noi de Coronavirus la Brașov și numărul pacienților internați ajunge la 685. La nivel național, numărul cazurilor a trecut de 18.000


  24.05.2020
 • ➤ National


  Încă un cadru medical a murit din cauza coronavirusului. Moartea asistentei învăluită în mister


  24.05.2020
 • ➤ Sport


  Veste bună pentru Simona Halep. Roland Garros 2020 se poate disputa cu spectatori!


  24.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Brașov: COVID 19 a omorât un pacient care nu avea alte afecțiuni


  23.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Probele orale au dispărut oficial din calendarul pentru BAC 2020


  23.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Din iulie, poți merge în vacanță în Spania


  23.05.2020
 • ➤ National


  S-au vindecat 11.187 de români, din cei 17.857 confirmați cu COVID 19


  23.05.2020
 • ➤ National


  CNAIR a redeschis circulația pe Transalpina. Ce trebuie să știți


  23.05.2020
 • ➤ National


  Lingurița de unică folosință a fost eliminată din regulile de la biserică. Dar, poți face nuntă cu 16 invitați


  23.05.2020
 • ➤ National


  Schimbare: elevii trebuie să poarte mască la școală și examene


  23.05.2020
 • ➤ Economic


  Programul de relansare economică va fi prezentat public la 1 iunie


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Ultimele persoane aflate în carantină părăsesc centrele din Brașov în 25 mai


  22.05.2020
 • ➤ Sport


  Când se reia Liga I. Anunțul președintelui FRF, Răzvan Burleanu


  22.05.2020
 • ➤ Cititori


  Cum să-ți renovezi sufrageria cu mai puțini bani?


  22.05.2020
 • ➤ Cititori


  4 sfaturi pentru a avea o viață financiară fericită, chiar dacă ești la pensie


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  COVID 19:127 de cazuri noi, în țară, din care 8 la Brașov


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Colegiul „Andrei Șaguna”, singurul liceu din Brașov în top 10 pe țară


  22.05.2020
 • ➤ Sport


  FRF a stabilit un nou termen pentru depunerea dosarului de certificare la Liga 3. 5 iunie, ultima zi de predare a dosarului


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Mai multe saloane de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov au fost modernizate


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  O bandă care dădea lovituri noaptea a fost prinsă la Brașov


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Cutremur la 62 kilometri est de Brașov


  22.05.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Diana Croitoru, directoarea economică de la spitalul din Brașov, a fost arestată pentru 30 de zile


  22.05.2020
 • ➤ Prima pagină


  Reținută pentru 24 de ore


  Directoarea financiară de la Neuro a furat materiale sanitare din spital


  22.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Și salvatorii ies la pensie


  Surpriză pentru medicul Nicolae Olteanu


  22.05.2020
 • ➤ Eveniment


  Verde pentru lucrările de eficientizare energetică a Maternității


  22.05.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sărbătoare în casa lui Ion


  Praznicul Sfântului Ioan

  Articolul următor

  Pentru 40 de zile


  Intrăm în Postul Paștelui

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 23 milisecunde, încărcat în milisecunde