Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.02.2020
• Sâmbătă, credincioșii ortodocși se adună în biserici să pomenească în slujbă numele celor dragi care s-au petrecut dintre noi și să dea de pomană în numele lor
În sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Carne, zi care este 22 februarie anul acesta, creștinii ortodocși cinstesc și pomenesc numele celor adormiți în Domnul. De Moșii de Iarnă, credincioșii participă la slujba special ținută în biserici și apoi împart colivă, vin, colaci și, chiar vase cu mâncare gătită, pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Se spune că la Sărbătoarea Moșilor cerurile se deschid, așa ca de fiecare dată în preajma echinocțiilor și a solstițiilor. Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că sâmbătă este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Conform tradiției creștine, moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbata lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Pomenirea morților

De Moșii de Iarnă, creștinii ortodocși fac pomenirea morților, adică dau de pomană pentru sufletul celor duși dintre noi. Tot pomană se numește și orice faptă de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților. Pentru pomană se pot da și haine sau alte lucruri, de obicei celor nevoiași care se vor bucura să le folosească. Slujba se săvârșește în biserică, după liturghie, iar când este posibil, rudele pot merge și la mormântul celui petrecut de la noi. De lângă pachețelele pe care familia răposatului le împarte după slujbă, n-ar trebui să lipsească coliva, vinul și colacii, care au fost sfințite de preot. La fiecare pachețel dat de pomană, e bine să puneți și o lumânare, pentru a lumina calea răposatului. Alături de acestea, în pachete puteți pune bucate, după posibilitățile fiecăruia. Nu contează dacă pachetul e bogat sau mai modest, ci inima bună cu care le dați și gândul bun la cel pentru care le meniți. Astăzi, la Moșii de Iarnă, pot fi împărțite și bucate „de dulce“, pentru că n-a început încă postul.

În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează

În Transilvania, în ziua praznicului Moșilor de Iarnă nu se lucrează, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet și o prăjitură specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări și tămâie.
Credincioșii bănățeni prepară pentru Moșii de Iarnă grâu fiert preparat cu unt și cu brânză. În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului și carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte și câte o lumânare. În Bucovina, de Moșii de Iarnă, gospodinele sfințesc la biserică pachete cu produse lactate și cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulți copii. În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează.

Sâmbătă Piftiilor

Bătrânii spun că ziua Moșilor de iarnă mai era cunoscută și ca Moșii de piftii și Sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănâncă piftii sau răcituri înainte de post. Dacă mai rămâneau de sâmbătă, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariția frigurilor în timpul verii.   Femeile nu lucrează numic în această zi pentru că, se spune din bătrâni, dacă încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie.

Pomenim și rude de departe

La sărbătoarea Moșilor de Iarnă bătrânii spun că trebuie să-i trecem în pomelnic și pe strămoșii cei mai îndepărtați din neamul nostru, chiar dacă noi personal nu-i știm. Poate aceștia, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele tradiționale după plecarea în eternitate, poate au murit pe front sau în împrejurări dramatice departe de casă. Cu acest prilej, credincioșii au dezlegare să consume și să dea de pomană produse care conțin lapte, brânză, pește, ouă, în general bucate de culoare albă sau care conțin ingrediente de culoare albă. În perioada comemorărilor, ne întoarcem în timp și retrăim cele mai plăcute momente petrecute cândva împreună cu rudele și prietenii noștri mutați la Viața de Dincolo.

De ce este atât de important pomelnicul?

Ce este de fapt pomelnicul? Pomelnicul (numit și locul unde cei vii și cei morți stau împreună) este o bucată de hârtie pe care sunt menționate numele celor dragi, nume primite la Botez sau la călugărie. În pomelnic sunt trecuți atât cei vii, cât și cei adormiți. Numele lor sunt pomenite de preot în diverse momente liturgice: la Proscomidie, la Sfânta Liturghie, la Litie etc. Cel care face un pomelnic mărturisește că cei dragi sunt vii în el. Nu uitați niciodată când participați la Sfânta Liturghie să dați un pomelnic cu cei vii și unul cu cei adormiți, chiar dacă n-ați ajuns de la începutul slujbei, ci abia la sfârșit, ne sfătuiesc preoții. Foarte importantă este pomenirea celor adormiți, care înfățișează credința noastră în Învierea Domnului Hristos, în a doua venire a Lui, și în judecata finală. Îi pomenim pe cei trecuți la Domnul ca să li se ierte lor păcatele, bine știind că rugăciunile Bisericii pot mântui sufletele.

Cum se face un pomelnic

La Liturghie, Parastas sau Acatist se scriu două pomelnice separate, unul pentru cei vii și altul pentru cei adormiți (morți). Pe pomelnic se scriu doar numele persoanelor și nu problemele cu care se confruntă, bine știind că Dumnezeu cunoaște viața și suferințele tuturor, și-i va ajuta așa cum trebuie. Pomelnicele poartă doar gândurile cele bune către Domnul, orice rugăciune care-i cere lui Dumnezeu răul celorlalți nu va fi luată în considerare de El, ba dimpotrivă poate să atragă și o pedeapsă, avertizează preoții.
Ordinea în care se trec persoanele pe pomelnic este următoarea:
1. Preotul care m-a botezat
2. Preotul care m-a cununat (dacă e cazul)
3. Părintele duhovnic
4. Nașii de botez
5. Nașii de cununie (dacă e cazul)
6. Părinții și frații mei
7. Părinții soțului (soției) și frații
8. Eu, soțul (soția) și copiii
9. Finii de cununie
10. Finii de botez
11. Bunici, unchi, mătușe, verișori etc.
12. Prieteni
Această așezare nu este una strictă.

Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor

În afara canoanelor bisericești ce se săvârșesc în biserică, în casele credincioșilor, gospodinele trudesc pentru a face tot felul de bunătăți ce vor fi date de pomană, dar mai cu seamă colivă. Aceasta reprezintă, în religia ortodoxă, o ofrandă adusă sufletelor celor plecați dintre noi. Coliva mai semnifică și Biserica lui Hristos, unde cei vii, împreună cu cei morți, se regăsesc în rugăciune. Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor. Acesta pentru a încolți și a rodi trebuie mai întâi semănat. La fel și trupul, se îngroapă și putrezește, pentru ca mai apoi să învieze întru nestricăciune.

La Șinca Nouă, sătenii se strâng la „Roata în flăcări“

Și la Șinca Nouă oamenii petrec de lăsata secului mic. Alaiul tinerilor îmbrăcați în costume populare și lăutarii care îi însoțesc vor pleca din fața Școlii din Șinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roțile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului unde va avea loc are loc tradiționala „Roată în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“.   Apoi, toată suflarea comunei se adună Căminul Cultural, la un spectacol al Ansamblului folcloric din localiate și apoi la bal. „Roata în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“ este un ritual de purificare vechi de sute de ani, care se mai păstrează în puține sate românești. Este un ceremonial al cetei de feciori, la Lăsata Secului. Întreaga comunitate consideră că, acum, la începutul anului agrar, fiecare locuitor trebuie s㠄se spele“ de păcate, pentru ca perioada care urmează să poată fi prosperă. De aceea, cei care s-au abătut de la normele obștei sunt judecați în public, în cadrul uni ceremonial la care trebuie să se supună cei care au greșiț iar ceilalți trebuie să ia aminte, pentru a nu păți la fel. La sfârșit, toate „relele“ sunt alungate prin ardere. Oamenii aprind o roată din paie, căreia îi dau drumul de pe un deal, pentru ca tot satul să fie purificat.   
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Să stăm în casă și se ne rugăm


Ziua Bunei Vestiri

Pregătiri de sărbătoare


9 martie, ziua celor 40 de Mucenici

Pentru 40 de zile


Intrăm în Postul Paștelui

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

Sărbătoare în casa lui Ion


Praznicul Sfântului Ioan
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 82


  31.03.2020
 • ➤ National


  O femeie a murit în 27 martie la Spitalul Universitar. DSP a "uitat" să raporteze decesul. Bilanțul se ridică la 80


  31.03.2020
 • ➤ Local


  Explozie într-o pensiune din Brașov.


  31.03.2020
 • ➤ National


  Încă șase decese raportate de la Spitalul județean Suceava. Bilanț nou:78


  31.03.2020
 • ➤ Local


  Un singur spital din Brașov pe lista spitalelor care vor trata pacienți cu coronavirus în Scenariul 4


  31.03.2020
 • ➤ Artă & Cultură & Media


  A murit actorul Constantin Drăgănescu


  31.03.2020
 • ➤ National


  Alte trei decese din cauza coronavirusului în România / Bilanțul total ajunge la 72


  31.03.2020
 • ➤ Local


  AJOFM Brașov pune la dispoziție o aplicație informatică pentru șomajul tehnic


  31.03.2020
 • ➤ Local


  1500 de teste noi, pentru Spitalul de Boli Infecțioase Brașov / 1000 provin din donații și sponsorizări


  31.03.2020
 • ➤ Local


  Demisii în lanț la Spitalul de Neurologie din Brașov


  31.03.2020
 • ➤ National


  Cinci pacienți cu CoVID-19 vindecați și externați, la Brașov


  31.03.2020
 • ➤ National


  De ce sunt grav afectați pacienții cu diabet de noul coronavirus. Ipotezele medicilor


  31.03.2020
 • ➤ Cititori


  Iată câteva detalii “condimentate” despre Fetească Neagră!


  31.03.2020
 • ➤ Local


  Dr. Andrea Neculau, derogare pentru a prelua conducerea DSP Brașov


  31.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Încă trei decese. Bilanțul ajunge la 68 de morți


  31.03.2020
 • ➤ Local


  Primăria Bran a fost închisă din cauza coronavirusului


  31.03.2020
 • ➤ Local


  Comunicat de presă privind finalizarea proiectului cu titlu „Înființarea și dotarea unei noi unități de producție lentile oftalmice de către Optic Total Lens in orașul Brașov”


  31.03.2020
 • ➤ Prima pagină


  Trece pandemia până ajunge la toți


  Primăria vrea cel puțin 50 de zile ca să dezinfecteze blocurile


  31.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Consultații prin telefon, rețete eliberate pe email, cardul de sănătate suspendat


  31.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Nu știm câți intră în spital, dar știm câți pleacă


  Încă doi pacienți vindecați de CoVID-19 au fost externați de la Spitalul de Infecțioase


  31.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Managerul Maternității cere schimbarea protocolului de testare


  31.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Tichetele pentru seniori, înlocuite de pachete cu alimente, de la marii retaileri


  31.03.2020
 • ➤ Eveniment


  Primăria cumpără 6 tone de clor pentru dezinfectarea străzilor și a trotuarelor


  31.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Prima formă


  Actele necesare pentru șomajul tehnic suportat de stat


  31.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Guvernul modifică OUG pentru amânarea ratelor


  31.03.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Povestea ajutorului


  31.03.2020
 • ➤ Actualitate


  Peste 10.000 de români au încălcat restricțiile de circulație


  31.03.2020
 • ➤ Doctor


  „Acest virus parșiv se ascunde în praf și mizerie”


  31.03.2020
 • ➤ Doctor


  Hipertensiunea arterială crește riscul de a dezvolta COVID-19 în forme severe


  31.03.2020
 • ➤ Doctor


  Medici pentru România lansează campania „Nu uităm de ceilalți”


  Suport online gratuit pentru pacienții cu boli cronice


  31.03.2020
 • ➤ Doctor


  Alexandru Rafila, despre mitul medicamentului clorochina


  31.03.2020
 • ➤ Doctor


  E bine de știut


  Cum să tratezi acasă infecția cu coronavirus dacă ai simptome ușoare


  31.03.2020
 • ➤ Life


  Partea plăcută a izolării


  Cum i-a explicat Amalia Enache fiicei sale că nu mai poate merge în parc


  31.03.2020
 • ➤ Life


  Marius Manole și Șerban Pavlu, actori deveniți casnici din cauza COVID 19


  31.03.2020
 • ➤ Cititori


  Faceți pace în perioada izolării în case


  31.03.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Leacuri de primăvară


  31.03.2020
 • ➤ Sport


  SPORT FLASH


  31.03.2020
 • ➤ Sport


  Gest superb al unui medic brașovean: consultații gratuite la telefon!


  31.03.2020
 • ➤ Sport


  AJF-urile așteaptă deciziile FRF. Se caută soluții pentru campionatele din Liga 4


  31.03.2020
 • ➤ Sport


  Veste șoc


  Balint și Surdu, devastați de moartea lui Martin Tudor


  31.03.2020
 • ➤ Religie


  Procesiune pentru încetarea „molimei” la Mănăstirea Putna


  31.03.2020
 • ➤ National


  Ce presupune intrarea în scenariul 4 al pandemiei în România


  30.03.2020
 • ➤ National


  Ordonanța militară 6. 2109 cazuri de infectare confirmate în țară, un sfert la Suceava. Suceava intră în carantină


  30.03.2020
 • ➤ National


  Coronavirus în România. Bilanțul deceselor a ajuns la 65


  30.03.2020
 • ➤ National


  Bilanțul deceselor a ajuns la 52


  30.03.2020
 • ➤ National


  50 de decese din cauza Covid-19 în România


  30.03.2020
 • ➤ Local


  Bani pentru spitale. Primăria Făgăraș anulează toate evenimentele din acest an


  30.03.2020
 • ➤ Local


  Coronavirus în România: Bilanțul deceselor a ajuns la 47


  30.03.2020
 • ➤ Local


  Trece pandemia până vine dezinfectantul


  Primăria Brașov spune că are nevoie de cel puțin 50 de zile ca să dezinfecteze blocurile


  30.03.2020
 • ➤ Local


  Puteți să vă duceți soțul/soția cu mașina la serviciu? Precizările Poliției


  30.03.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sărbătoare în casa lui Ion


  Praznicul Sfântului Ioan

  Articolul următor

  Pentru 40 de zile


  Intrăm în Postul Paștelui

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres | Powered by Yky CSM | executat în 18.687 milisecunde, încărcat în milisecunde