Autentificare
Ziarul care vorbește cu brașovenii
Portile istoriei Scoala Cerbul de Aur Diaspora
Casa mea Dialog Contabil Expres Gala Monitorul Expres
Index -> Monitorul Expres -> Religie
Publicitate

Zi de sărbătoare


Moșii de Iarnă

×

Î
n
c
h
i
d
e

g
a
l
e
r
i
a

f
o
t
o
Publicitate
Dimensiune font:

Autor: M.Ex., 21.02.2020
• Sâmbătă, credincioșii ortodocși se adună în biserici să pomenească în slujbă numele celor dragi care s-au petrecut dintre noi și să dea de pomană în numele lor
În sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Carne, zi care este 22 februarie anul acesta, creștinii ortodocși cinstesc și pomenesc numele celor adormiți în Domnul. De Moșii de Iarnă, credincioșii participă la slujba special ținută în biserici și apoi împart colivă, vin, colaci și, chiar vase cu mâncare gătită, pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Se spune că la Sărbătoarea Moșilor cerurile se deschid, așa ca de fiecare dată în preajma echinocțiilor și a solstițiilor. Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că sâmbătă este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Conform tradiției creștine, moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbata lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Pomenirea morților

De Moșii de Iarnă, creștinii ortodocși fac pomenirea morților, adică dau de pomană pentru sufletul celor duși dintre noi. Tot pomană se numește și orice faptă de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților. Pentru pomană se pot da și haine sau alte lucruri, de obicei celor nevoiași care se vor bucura să le folosească. Slujba se săvârșește în biserică, după liturghie, iar când este posibil, rudele pot merge și la mormântul celui petrecut de la noi. De lângă pachețelele pe care familia răposatului le împarte după slujbă, n-ar trebui să lipsească coliva, vinul și colacii, care au fost sfințite de preot. La fiecare pachețel dat de pomană, e bine să puneți și o lumânare, pentru a lumina calea răposatului. Alături de acestea, în pachete puteți pune bucate, după posibilitățile fiecăruia. Nu contează dacă pachetul e bogat sau mai modest, ci inima bună cu care le dați și gândul bun la cel pentru care le meniți. Astăzi, la Moșii de Iarnă, pot fi împărțite și bucate „de dulce“, pentru că n-a început încă postul.

În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează

În Transilvania, în ziua praznicului Moșilor de Iarnă nu se lucrează, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet și o prăjitură specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări și tămâie.
Credincioșii bănățeni prepară pentru Moșii de Iarnă grâu fiert preparat cu unt și cu brânză. În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului și carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte și câte o lumânare. În Bucovina, de Moșii de Iarnă, gospodinele sfințesc la biserică pachete cu produse lactate și cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulți copii. În ziua Moșilor de Iarnă nu se lucrează.

Sâmbătă Piftiilor

Bătrânii spun că ziua Moșilor de iarnă mai era cunoscută și ca Moșii de piftii și Sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănâncă piftii sau răcituri înainte de post. Dacă mai rămâneau de sâmbătă, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariția frigurilor în timpul verii.   Femeile nu lucrează numic în această zi pentru că, se spune din bătrâni, dacă încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie.

Pomenim și rude de departe

La sărbătoarea Moșilor de Iarnă bătrânii spun că trebuie să-i trecem în pomelnic și pe strămoșii cei mai îndepărtați din neamul nostru, chiar dacă noi personal nu-i știm. Poate aceștia, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele tradiționale după plecarea în eternitate, poate au murit pe front sau în împrejurări dramatice departe de casă. Cu acest prilej, credincioșii au dezlegare să consume și să dea de pomană produse care conțin lapte, brânză, pește, ouă, în general bucate de culoare albă sau care conțin ingrediente de culoare albă. În perioada comemorărilor, ne întoarcem în timp și retrăim cele mai plăcute momente petrecute cândva împreună cu rudele și prietenii noștri mutați la Viața de Dincolo.

De ce este atât de important pomelnicul?

Ce este de fapt pomelnicul? Pomelnicul (numit și locul unde cei vii și cei morți stau împreună) este o bucată de hârtie pe care sunt menționate numele celor dragi, nume primite la Botez sau la călugărie. În pomelnic sunt trecuți atât cei vii, cât și cei adormiți. Numele lor sunt pomenite de preot în diverse momente liturgice: la Proscomidie, la Sfânta Liturghie, la Litie etc. Cel care face un pomelnic mărturisește că cei dragi sunt vii în el. Nu uitați niciodată când participați la Sfânta Liturghie să dați un pomelnic cu cei vii și unul cu cei adormiți, chiar dacă n-ați ajuns de la începutul slujbei, ci abia la sfârșit, ne sfătuiesc preoții. Foarte importantă este pomenirea celor adormiți, care înfățișează credința noastră în Învierea Domnului Hristos, în a doua venire a Lui, și în judecata finală. Îi pomenim pe cei trecuți la Domnul ca să li se ierte lor păcatele, bine știind că rugăciunile Bisericii pot mântui sufletele.

Cum se face un pomelnic

La Liturghie, Parastas sau Acatist se scriu două pomelnice separate, unul pentru cei vii și altul pentru cei adormiți (morți). Pe pomelnic se scriu doar numele persoanelor și nu problemele cu care se confruntă, bine știind că Dumnezeu cunoaște viața și suferințele tuturor, și-i va ajuta așa cum trebuie. Pomelnicele poartă doar gândurile cele bune către Domnul, orice rugăciune care-i cere lui Dumnezeu răul celorlalți nu va fi luată în considerare de El, ba dimpotrivă poate să atragă și o pedeapsă, avertizează preoții.
Ordinea în care se trec persoanele pe pomelnic este următoarea:
1. Preotul care m-a botezat
2. Preotul care m-a cununat (dacă e cazul)
3. Părintele duhovnic
4. Nașii de botez
5. Nașii de cununie (dacă e cazul)
6. Părinții și frații mei
7. Părinții soțului (soției) și frații
8. Eu, soțul (soția) și copiii
9. Finii de cununie
10. Finii de botez
11. Bunici, unchi, mătușe, verișori etc.
12. Prieteni
Această așezare nu este una strictă.

Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor

În afara canoanelor bisericești ce se săvârșesc în biserică, în casele credincioșilor, gospodinele trudesc pentru a face tot felul de bunătăți ce vor fi date de pomană, dar mai cu seamă colivă. Aceasta reprezintă, în religia ortodoxă, o ofrandă adusă sufletelor celor plecați dintre noi. Coliva mai semnifică și Biserica lui Hristos, unde cei vii, împreună cu cei morți, se regăsesc în rugăciune. Bobul de grâu este simbolul învierii trupurilor. Acesta pentru a încolți și a rodi trebuie mai întâi semănat. La fel și trupul, se îngroapă și putrezește, pentru ca mai apoi să învieze întru nestricăciune.

La Șinca Nouă, sătenii se strâng la „Roata în flăcări“

Și la Șinca Nouă oamenii petrec de lăsata secului mic. Alaiul tinerilor îmbrăcați în costume populare și lăutarii care îi însoțesc vor pleca din fața Școlii din Șinca Nouă spre gazda unde vor pregăti roțile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului unde va avea loc are loc tradiționala „Roată în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“.   Apoi, toată suflarea comunei se adună Căminul Cultural, la un spectacol al Ansamblului folcloric din localiate și apoi la bal. „Roata în flăcări“ sau „Strigarea peste sat“ este un ritual de purificare vechi de sute de ani, care se mai păstrează în puține sate românești. Este un ceremonial al cetei de feciori, la Lăsata Secului. Întreaga comunitate consideră că, acum, la începutul anului agrar, fiecare locuitor trebuie s㠄se spele“ de păcate, pentru ca perioada care urmează să poată fi prosperă. De aceea, cei care s-au abătut de la normele obștei sunt judecați în public, în cadrul uni ceremonial la care trebuie să se supună cei care au greșiț iar ceilalți trebuie să ia aminte, pentru a nu păți la fel. La sfârșit, toate „relele“ sunt alungate prin ardere. Oamenii aprind o roată din paie, căreia îi dau drumul de pe un deal, pentru ca tot satul să fie purificat.   
În lipsa unui acord scris din partea Monitorul Expres, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil link-ul articolului:
Distribuie pe Facebook acest articol
pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!
Comentarii:Articole la Religie

Sărbătoare de primăvară


Ziua Sfântului Gheorghe aduce vremea caldă

În așteptarea Învierii


Simbolul zilelor din Săptămâna Mare

Alte reguli pentru Sărbători


În Duminica Floriilor stăm acasă
Spatiu publicitarMinim 100.000 afisari lunar.


Pentru detalii contactati telefonic
departamentul marketing al
Monitorul Expres la
0731.018.277 sau 0268.543.316.
Cumpără aici ziarul complet în format PDF
Ultimele stiri
 • ➤ Știri Brasov


  Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile: nu vorbim de restricții, dar să nu ne gândim nici la relaxări


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Dispozitive pentru ascunderea drogurilor găsite într-un magazin din Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Oficial. Gheorghe Mulțescu și Cornel Țălnar s-au întors la Dinamo


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Iohannis: Sunt siderat de felul în care PSD reacționează în Parlament, fiindcă această tergiversare poate să coste viața a zeci, poate a sute de români


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Raed Arafat, amenințat cu moartea pe Facebook de un extremist care nu crede că există coronavirus


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  62 de cazuri noi de COVID la Brașov, 637 în țară.


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Vești bune pentru fotbalul amator. A fost aprobat “Protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator”


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Nelu Tătaru: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este aproape iminentă. Este posibilă carantinarea unor localități


  14.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Semnată de 300 de părinți


  Petiție pentru suplimentarea locurilor în licee


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  12 focare active de COVID-19 în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Prefectura cere ajutor Bisericii să-i convingă pe enoriași să respecte distanțarea


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  3,6 milioane de lei, despăgubiri pentru inundații în județul Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Un milion de euro pentru integrarea socială a unor localnici săraci din Racoș


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Cuplarea conductelor noi la rețeaua publică îi lasă pe unii brașoveni fără apă


  14.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Spitalul Județean cere Ministerului Sănătății 3,3 milioane lei pentru echipamente


  14.07.2020
 • ➤ National


  Ciolacu minte exact așa cum respiră!


  Ce motiv a invocat PSD ca să nu voteze legea izolării și carantinei


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Afine, în fiecare zi


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Roșiile, aliatul verii pentru sănătate


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  Alertă!


  Ce efecte negative poate avea coronavirusul asupra creierului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  O genă care suprimă simptomele Alzheimerului


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  7 motive ca să mănânci conopidă


  14.07.2020
 • ➤ Doctor


  5 limonade care estompează pofta de dulce


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Schimbare


  Andreea Mantea nu mai prezintă Puterea Dragostei


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Dana Rogoz și-a cumpărat casă la Viscri


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Ruby a pozat doar în bikini


  14.07.2020
 • ➤ Life


  Diana Munteanu își arată bronzul


  14.07.2020
 • ➤ Cititori


  Ceai pentru zilele caniculare


  14.07.2020
 • ➤ Cititori


  Este bine să știți


  Bolile care te lasă fără permisul de conducere


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Călin Moldovan (Corona Brașov), optimist înaintea debutului play-off-ului Ligii a 4 Brașov


  14.07.2020
 • ➤ Sport


  Caz de Covid-19 ÎN LIGA 4 Brașov


  Alertă la Precizia Săcele


  14.07.2020
 • ➤ Opinii


  Punctul critic


  Locurile fără loc


  14.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  O femeie din Brașov a tușit spre polițisti și le-a spus că are COVID-19!


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Festivalul Musica Barcensis, ediția a XI-a, debutează în 19 iulie 2020 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  Amenzi de 64.000 de lei, la Brașov, pentru nerespectarea măsurilor din starea de alertă


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  413 noi cazuri de COVID 19, din care 17 la Brașov


  13.07.2020
 • ➤ Știri Brasov


  300 de părinți au făcut o petiție prin care cer suplimentarea locurilor pentru copiii nerepartizați în licee


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  POLIȚIA BRAȘOV


  Furtul din buzunare poate fi prevenit!


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  Știai că poți efectua o reîncărcare Vodafone în doar doi pași simpli? Descoperă cum!


  13.07.2020
 • ➤ Prima pagină


  Al doilea om din vârful Inspectoratului Școlar, al doilea din coadă la examen


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  FĂRĂ PRECEDENT


  Aproape 600 de elevi din Brașov au rămas fără loc la liceu


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Direcția de Asistență Socială așteaptă solicitări pentru kit-urile de asistență pentru seniori


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Contract durduliu


  Două firme își dispută modernizarea stadionului Carpați


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  CJ vrea să recupereze din fonduri UE banii investiți în sistemul medical de la începutul pandemiei


  13.07.2020
 • ➤ Eveniment


  Autobuzele electrice intră de azi și pe linia 22


  13.07.2020
 • ➤ National


  Scrisoare deschisă


  Medicii se simt victimele unei legi nedrepte


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Zice ea


  Lidia Buble este îndrăgostită


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Anna Lesko e încinsă


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Alex Bodi i-a oferit Biancăi cel mai ieftin cadou


  13.07.2020
 • ➤ Life


  Vasile Șeicaru împlinește 70 de ani


  13.07.2020
 • ➤ Cititori


  SFAT EXPRES


  Cura cu scorțișoară ajută în diabet și ulcer


  13.07.2020
 • Cele mai noi articole
  Articolul anterior

  Sărbătoare în casa lui Ion


  Praznicul Sfântului Ioan

  Articolul următor

  Pentru 40 de zile


  Intrăm în Postul Paștelui

  Prima pagină | Site Map | Contact | Despre noi | Mobil
  (Și) acest site folosește cookie-uri proprii și ale terților. Setări Cookies
  Siteuri partenere:
  AnunturiExpres.ro TipoMagazin.ro Porțile istoriei
  | | |
  2003 - 2020 © Marius Mihuțoiu pentru Monitorul Expres - Stiri Brasov | Powered by Yky CSM | executat în 22 milisecunde, încărcat în milisecunde